Co ostatnio sobie uszyłyście? - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-20, 13:56   #1951
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia
Dot.: Co ostatnio sobie uszyłyście?

hmm, no czasem maszyny rwa nici, jak nici sa zle założone albo jak sie zapętli ale sama wiem jak to bywa, bo ja potrafie zawiesic kazdy komputer. doslownie. bywa ze robie za testera

kup, z mojego technicznego pukntu widzenia takie okragly jest lepszy od plaskiego do tego co zamierzasz
Wisnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 13:59   #1952
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez Wisnia Pokaż wiadomość
hmm, no czasem maszyny rwa nici, jak nici sa zle założone albo jak sie zapętli ale sama wiem jak to bywa, bo ja potrafie zawiesic kazdy komputer. doslownie. bywa ze robie za testera

kup, z mojego technicznego pukntu widzenia takie okragly jest lepszy od plaskiego do tego co zamierzasz
Nici były dobrze założone na początku na pewno - jeszcze ciocia mi je zakładała ;] I rwały się i tak

Dzięki raz jeszcze Poinformuję o co mi z tego wyszło A jak na początku lipca będzie sesja zdjęciowa to pokażę zdjęcia przed i po

Edytowane przez M0N1K4
Czas edycji: 2010-07-20 o 14:00
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 19:20   #1953
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

To zostaje tylko życzyć powodzenia i czekac na fotki
Stary 2010-07-21, 12:26   #1954
misio8625
Przyczajenie

O kurcze - aż trudno uwierzyć, że ta torebka jest samodzielnie uszyta - niesamowite.
Sukienusia też śliczna i wygląda na taką co się trzyma i jeszcze na taką co ma na czym się trzymać. A materiał elastyczny? Bo do mojej to mam grubą elastyczną bawełnę i na podszewkę części gorsetowej też niecieńką elstyczną bawełnę satynowaną, więc może dlatego u mnie się nie zsuwa.

betty_b dziękuję, a sukienka trzyma się na staniku z dużym push upem górę mam podklejoną klejonką i odszytą też tą samą satyną z elastanem pewnie dlatego "zjeżdżała

Wisnia, kociczek dziękuję
misio8625 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 19:17   #1955
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

Cytat:
Napisane przez misio8625 Pokaż wiadomość
ja aktualnie mam niemoc twórczą uszyłam jedynie torebkę ze skórki podobną do jednej którą zobaczyłam w jakimś sklepie internetowym ale cena była jak dla mnie za wysoka a w domu miałam pociętą kurtkę skórzaną więc zaczęłam działać
Czyżby eTorebkowa Andi????

Z m i e n i ł a m swoje życie!
Puntodivista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-21, 21:11   #1956
misio8625
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Puntodivista Pokaż wiadomość
jaki model to nie mam pojęcia ale ze strony e-torebka
Stary 2010-07-22, 08:43   #1957
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Puntodivista Pokaż wiadomość
No tak wiedziałam, że skądś znam tą torebkę

Swoją drogą jestem w szoku, torebka piękna, jak ze sklepu
Mnie się tylko raz zdarzyło szyć ze skóry mały plecaczek, też wyszedł niczego sobie, ale jednak to nie był ten poziom
Stary 2010-07-22, 08:47   #1958
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
ja aktualnie mam niemoc twórczą uszyłam jedynie torebkę ze skórki podobną do jednej którą zobaczyłam w jakimś sklepie internetowym ale cena była jak dla mnie za wysoka a w domu miałam pociętą kurtkę skórzaną więc zaczęłam działać połamałam niezliczoną ilość igieł, nie miałam tak jak Wisnia odpowiedniej stopki i smarowałam wazeliną( nie śmiać się ) każdy szew ale warto było

poniżej wspomniana sukienka i torebka
Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
No tak wiedziałam, że skądś znam tą torebkę

Swoją drogą jestem w szoku, torebka piękna, jak ze sklepu
Prawda, że jak ze sklepu? Zobaczyłam tę torbę i jeszcze jestem pod wrażeniem Z jedne strony biję ukłony, a z drugiej ta torba sprawiła, że uwierzyłam, że skoro ktoś uszył tak piękna torebkę ze skóry, to może mi kurtka też wyjdzie
Stary 2010-07-22, 10:10   #1959
misio8625
Przyczajenie

dzięki dziewczyny
Stary 2010-07-22, 10:13   #1960
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki dziewczyny
Napatrzeć się na tę torbę nie mogę, bo wygląda tak profesjonalnie, że aż brak słów pod jej wpływem wczoraj zaczęłam intensywnie myśleć o krojeniu kurtki Poczekam aż mi stopka przyjdzie i chyba zrobię podejście najpierw do tej ze sztucznego zamszu, a jak wyjdzie, to wezmę się za skórkę Najpierw zamszowa, bo sztuczny zamsz tani, a skóra jagnięcia niestety do tanich nie należy, specjalnie na kurteczkę ja kupiłam, więc jak schrzanię to się chyba zapłacze
Stary 2010-07-22, 17:14   #1961
misio8625
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Napatrzeć się na tę torbę nie mogę, bo wygląda tak profesjonalnie, że aż brak słów pod jej wpływem wczoraj zaczęłam intensywnie myśleć o krojeniu kurtki Poczekam aż mi stopka przyjdzie i chyba zrobię podejście najpierw do tej ze sztucznego zamszu, a jak wyjdzie, to wezmę się za skórkę Najpierw zamszowa, bo sztuczny zamsz tani, a skóra jagnięcia niestety do tanich nie należy, specjalnie na kurteczkę ja kupiłam, więc jak schrzanię to się chyba zapłacze

czekamy na efekty jak będziesz miała sprawdzony wykrój to na pewno wszystko pójdzie dobrze, ja za kurtkę bym się chyba nie zabrała chyba że z eko skórki. Powodzenia życzę
Stary 2010-07-26, 08:31   #1962
hihi
Zakorzenienie

No, w weekend uszyłam sobie pierwszą szyfonową rzecz, w zasadzie pierwszy ciuch dla siebie, z którego jestem w miarę zadowolona, chodz oczywiście widzę niedociągnięcia i niedoskonałości
http://hiver.fotosik.pl/albumy/774971.html
Stary 2010-07-26, 09:36   #1963
misio8625
Przyczajenie

Bluzeczka super, też planowałam uszyć bluzkę z tego wykroju ale planów mam dużo Podziwiam za chęć szycia z szyfonu bo mnie odrzuca krojenie a co dopiero szycie

ja uszyłam długą sukienkę jestem bardzo zadowolona ale oczywiście mama mnie skrytykowała że za długa i za szeroka , bieliznę mi widać itd. ,za to mężowi się podoba

narazie zrobiło się chłodno ale jak będzie okazja wrzucę zdjęcie na sobie
Stary 2010-07-26, 09:40   #1964
hihi
Zakorzenienie

A wiesz, że mnie ten szyfon tak wcale nie przeraża? Uszyłam tę jedną i mam 3 kolejne szyfonowe w planach Ale jak uszyłam już flauszowy płaszcz, to poza skórzaną kurtką nic mi niestraszne

Strasznie mi się ta kieca podoba i kolor obłędny

PS
Próbowałam szyć skórę i Wstawiłam stopkę z rolkami, ale skóra mi i tak nie chce się przesuwać. Poczekam na tę z górnym transporterem i teflonową, mam nadzieję, że one będą skuteczniejsze...
Stary 2010-07-26, 19:17   #1965
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

Cytat:
jaki model to nie mam pojęcia ale ze strony e-torebka
Świetnie wyszła

Z m i e n i ł a m swoje życie!
Puntodivista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 08:57   #1966
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
PS
Próbowałam szyć skórę i Wstawiłam stopkę z rolkami, ale skóra mi i tak nie chce się przesuwać. Poczekam na tę z górnym transporterem i teflonową, mam nadzieję, że one będą skuteczniejsze...
na teflonową nie licz, ona sie przydaje tylko w przypadku tkanin, które sie wyświecają podczas szycia zwykłymi stopkami.

ale dziwne, ze na stopce z rolkami sie skóra nie chce przesuwać, w sumie powinna, o ile nie jest za gruba. a to juz kwestia maszyny. moja daje rade, ze stopka z rolkami, szyć skórę o grubości 2x 1,2mm, a to juz całkiem gruba skórka.

---------- Dopisano o 07:56 ---------- Poprzedni post napisano o 07:55 ----------

Cytat:
No, w weekend uszyłam sobie pierwszą szyfonową rzecz, w zasadzie pierwszy ciuch dla siebie, z którego jestem w miarę zadowolona, chodz oczywiście widzę niedociągnięcia i niedoskonałości
http://hiver.fotosik.pl/albumy/774971.html
no ładnie wyszło.
a to taki szyfon sliski był? bo ja nie wiem czemu, bardziej mi to na batyst wygląda ale to pewnie kwestia zdjecia

---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:56 ----------

Cytat:
ja uszyłam długą sukienkę jestem bardzo zadowolona ale oczywiście mama mnie skrytykowała że za długa i za szeroka , bieliznę mi widać itd. ,za to mężowi się podoba

ładnie choć nie mój kolor i styl to ja zawsze podziwiam to wszywanie gumek. Jakos mi to nie wychodzi więc unikam fasonow co maja te gumki
Ale kiecka wyszła ładnie
Stary 2010-07-27, 09:03   #1967
hihi
Zakorzenienie

[QUOTE=Wisnia;20950962]na teflonową nie licz, ona sie przydaje tylko w przypadku tkanin, które sie wyświecają podczas szycia zwykłymi stopkami.

ale dziwne, ze na stopce z rolkami sie skóra nie chce przesuwać, w sumie powinna, o ile nie jest za gruba. a to juz kwestia maszyny. moja daje rade, ze stopka z rolkami, szyć skórę o grubości 2x 1,2mm, a to juz całkiem gruba skórka.[quote]Cholera jasna... w burdzie wyczytałam, że jak się nie przesuwa, to powinnam zainstalować teflonową... skórkę mam cieniutką, 0,5-0,6mm. Muszę potestować jeszcze...
Cytat:
no ładnie wyszło.
a to taki szyfon sliski był? bo ja nie wiem czemu, bardziej mi to na batyst wygląda ale to pewnie kwestia zdjecia
Nie nie, to taki matowy szyfon, lekko kreszowany, nie gładki, ale biały jest więc jakoś tak wygląda dziwnie Już mi napisano na jakimś wątku, że wygląda jak materiał na suknię ślubną

Ale teraz mam zamiar kupić szyfon jedwabny, błyszczący właśnie, z którego też mi się marzy bluzeczka
Stary 2010-07-27, 09:10   #1968
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Cholera jasna... w burdzie wyczytałam, że jak się nie przesuwa, to powinnam zainstalować teflonową... skórkę mam cieniutką, 0,5-0,6mm. Muszę potestować jeszcze...
hmmm... jak szyłam ta bluzke dwukolorową to ta jasna skórka była wlasnie taka cieniutka wg sprzedajacego z allegro miala jakies 0,5mm, ta ciemna kolo 0,6 choc zdaje mi sie ze byla grubsza. Byc moze byla inaczej wyprawiona i stad to wrazenie,
Ale z szyciem bylo tak, ze jak chcialam szyc sama tą jasna, tylko przeszyć brzeg zeby sie nie naciągał to poprostu sie nie dalo. Transport swoje, skora swoje. Tak jakby byla za delikatna. Ta ciemna szyla sie lepiej.
Proponuje sprawdzic czy np dodajac cieniutki papier, yaki np sniadaniowy pergamin cos sie zmieni. Tak szylam kiedys na starej maszynie dzianiny, a wiem, ze te skorki sa dosc elastyczne stad moze pojawic sie podobny problem. Moze ten pergamin pomoze.

Cytat:
Nie nie, to taki matowy szyfon, lekko kreszowany, nie gładki, ale biały jest więc jakoś tak wygląda dziwnie Już mi napisano na jakimś wątku, że wygląda jak materiał na suknię ślubną

Ale teraz mam zamiar kupić szyfon jedwabny, błyszczący właśnie, z którego też mi się marzy bluzeczka
No bo biale szyfony sie kojarza weselnie Ale bluza wyszla ladnie

A szyfony jedwabne sa paskudnie sliskie, co mnie wkurza bo nie radze sobie z nimi. Jadnak jak siebie znam kiedys sie zabiore za takowy - najwyzej nie wyjdzie ;-)
Stary 2010-07-27, 09:16   #1969
hihi
Zakorzenienie

Ooo, spróbuje z pergaminkiem dziękuję Ci dobra kobieto za rady jesteś dla mnie niesamowitym wsparciem w tych moich pierwszych krawieckich krokach

Ja lubię biały, białe ubrania lubię, a już białe zwiewne to w ogóle...

A wiem, że śliskie, wiem, bo robiłam z tego kwiatki - ozdoby, czasochłonne, pracochłonne, ale jaki efekt

I już nawet mam konkretny model bluzki zaplanowany na ten szyfonik...
Stary 2010-07-27, 09:19   #1970
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Ooo, spróbuje z pergaminkiem dziękuję Ci dobra kobieto za rady jesteś dla mnie niesamowitym wsparciem w tych moich pierwszych krawieckich krokach

Ja lubię biały, białe ubrania lubię, a już białe zwiewne to w ogóle...

A wiem, że śliskie, wiem, bo robiłam z tego kwiatki - ozdoby, czasochłonne, pracochłonne, ale jaki efekt
a nie ma za co ciesze sie, ze moge pomoc
a kwioatk iwiem ładne takie szyfonowe, nawet w jednej burdzie była torebka z takimi kwiatkami i korci mnie ale ja to nie mam cierpliwosci ;-)

Cytat:
I już nawet mam konkretny model bluzki zaplanowany na ten szyfonik...

ooo bluzka z reklamy dezodorantu tez mi sie podoba, zastanawialam sie nad wykrojem ale jakos nie chce mi sie przerabiac, dosc mam juz prerob, zwlaszcza, ze kazdy wykroj musze dopasowac do siebie
Stary 2010-07-27, 09:31   #1971
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
a nie ma za co ciesze sie, ze moge pomoc
a kwioatk iwiem ładne takie szyfonowe, nawet w jednej burdzie była torebka z takimi kwiatkami i korci mnie ale ja to nie mam cierpliwosci ;-)

ooo bluzka z reklamy dezodorantu tez mi sie podoba, zastanawialam sie nad wykrojem ale jakos nie chce mi sie przerabiac, dosc mam juz prerob, zwlaszcza, ze kazdy wykroj musze dopasowac do siebie
A kwiatki to były robione fazami

Zachciało mi się takich jak te
http://lula.pl/lula/1,94041,7392363,DIY___kwiaty.html
ale nie wyszło, bo za ślisko, więc wzięłam się za te
http://lh3.ggpht.com/_ymylmmedeK8/S8...rg/kwiaty4.jpg
nie podobał mi się efekt, wywaliłam materiał i skończyłam na wersji trzeciej
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...2&d=1280124875

Do tej bluzki wykorzystam wykrój z tej którą szyłam - bo zaszewki na talię i biust mi pasują, tylko przerobię górę, a z żaboto-falbanką będę pewnie kombinować jak koń pod górę, bo chciałabym osiągnąć coś maksymalnie zbliżonego do oryginału

Edytowane przez hihi
Czas edycji: 2010-07-27 o 09:32
hihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 09:48   #1972
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
A kwiatki to były robione fazami

Zachciało mi się takich jak te
http://lula.pl/lula/1,94041,7392363,DIY___kwiaty.html
ale nie wyszło, bo za ślisko, więc wzięłam się za te
http://lh3.ggpht.com/_ymylmmedeK8/S8...rg/kwiaty4.jpg
nie podobał mi się efekt, wywaliłam materiał i skończyłam na wersji trzeciej
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...2&d=1280124875

Do tej bluzki wykorzystam wykrój z tej którą szyłam - bo zaszewki na talię i biust mi pasują, tylko przerobię górę, a z żaboto-falbanką będę pewnie kombinować jak koń pod górę, bo chciałabym osiągnąć coś maksymalnie zbliżonego do oryginału
no kwiatki piękne zwłaszcza te drugie... takie herbaciane postarzane w stylu retro

a zabot taki to jest prosty, szylam kiedys i to trzeba wyciac takie cos jakby nie cale koło, hmmm... jakby to wyjasnic. Masz burde 4/2010?
tam jest bluzka nr 105. ona ma właśnie żabot w tym stylu - mogłabyś go wykorzystać tylko nie wiem jaka długość bedzie Tobie potrzebna i jaka jest w tej bluzce.
Wystarczy go wyprasowac na plasko, zeby wygladał tak jak na tej bluzce z reklamy tylko wydaje mi się, że w przypadku bluzku z burdy to jest on przyszly na całej dlugosci rozciacia a tutaj chyba trzeba go odpiowiednio ulożyc i przyszyc do dekoltu.
Stary 2010-07-27, 09:53   #1973
hihi
Zakorzenienie

Hehehe, ja już testowałam mniej więcej ten żabot i układanie, po prostu jak przyjdzie co do czego i będę miała przyszywać jedwabny szyfon, to będzie kombinowanie, żeby to zrobić tak, coby było dobrze Tak myślę
Stary 2010-07-27, 12:43   #1974
betty_b
Rozeznanie

misio śliczna sukienka, bardzo mi się podobają maxi dresses, też bym chciała taką mieć, ale lato się chyba już skończyło .
Ja mam jeszcze jedną sukienkę skończoną i tez nie wiem, czy dane mi ją będzie ubrać przy tej pogodzie, może dziś cyknę fotkę, bo w weekend znów miałam globusa i nie wstawałam z łóżka .
hihi - bądź tak miła i wklej swoją bluzkę jako zdjęcie , a nie link, bo tego linka nie mogę otworzyć .

A teraz mam skrojoną bluzeczkę z jedwabiu, z falbanką, z burdy 8/2009. Potem chyba garniturek z czarnej matowej satyny (nieźle brzmi) z podszewką z satyny w wężowy wzorek, a potem to ja się przymierzę do skóry....haha...zobaczymy , czy mnie nie pokona to wyzwanie.
betty_b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 12:45   #1975
hihi
Zakorzenienie

betty, mogę na maila przesłać, nie chcę tutaj umieszczać fotek
Stary 2010-07-27, 14:43   #1976
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

jestem pewna ze dasz rade
Stary 2010-07-27, 17:42   #1977
gosiaz13
Raczkowanie

Cytat:
Bluzeczka super, też planowałam uszyć bluzkę z tego wykroju ale planów mam dużo Podziwiam za chęć szycia z szyfonu bo mnie odrzuca krojenie a co dopiero szycie

narazie zrobiło się chłodno ale jak będzie okazja wrzucę zdjęcie na sobie
Sukienka piękna, kolor i długość ja tam lubię długie kiecki, od razu głowa leci na taką kobietkę
Powiedz, a te gumeczki miałaś kupowane na metry czy takie w formie nici, bo mam właśnie takie w rolce i nie bardzo mi sie podoba efekt jaki po nich jest, jakoś mało ściągają materiał i nie jest to ładne. Chyba ,że nie umiem tego wszywać.....
gosiaz13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 21:29   #1978
misio8625
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez gosiaz13 Pokaż wiadomość
Sukienka piękna, kolor i długość ja tam lubię długie kiecki, od razu głowa leci na taką kobietkę
Powiedz, a te gumeczki miałaś kupowane na metry czy takie w formie nici, bo mam właśnie takie w rolce i nie bardzo mi sie podoba efekt jaki po nich jest, jakoś mało ściągają materiał i nie jest to ładne. Chyba ,że nie umiem tego wszywać.....
dzięki wielkie gumkę miałam na szpulce i tylko taką używam ale masz rację nie każdy materiał ładnie ściąga, wydaje mi się że to zależy od tkaniny ja przeważnie szyję z cienkich i efekt jest ok
Stary 2010-08-01, 11:33   #1979
kociczek
Raczkowanie

Trzecia i ostatnia sukienka weselna. I znowu TZ-owe zdjęcia
kociczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-01, 19:27   #1980
pieknykoniec
Rozeznanie

Ja wczoraj uszyłam torebkę... W rękach więc pewnie długo nie pożyje...chociaż i tak noszę tylko telefon i portfel więc może troszkę...
pieknykoniec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości