|
|
#3931 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
Cytat:
|
|
|
|
|
#3932 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam duza wade zgryzu takze musze chyba na razie sie zapisac, ale i poszukac jakiegos dorego ortodonty. Zawsze wyrywaja zeby? |
|
|
|
|
#3933 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
ratunku!!! mam 25 lat i moja ortodonta stwierdziła że mam przodozgryz i nie muszę mieć operacji że wystarczy aparat, hayrax i maska. A dziś się dowiedziałam że moja twarz się nie zmieni, że nadal będę mieć pociągłą twarz z wysunięta broda, tak jakby spłaszczoną! Wyglądam strasznie. Myślałam że aparat i maska to zmienią! nie wiem co teraz zrobić, nosze aparat już tydzień. Boje się że straciłam tylko pieniądze i czas a wada oraz problemy pozostaną i już nic z nimi nie będę mogła zrobić. Powinnam iść do chirurga? Czy aparat i maska dadzą sobie jakoś radę?
|
|
|
|
#3934 |
|
Zakorzenienie
|
tak wcześniej było czyszczenie i plombowanie
|
|
|
|
#3935 |
|
Zakorzenienie
|
bylam u jednego ortodonty, ale byl tak nieprzyjemny, ze sie poplakalam
. Wiele osob polecalo mi pewna pania i wybiore sie do niej w polowie sierpnia (jest na urlopie) i chyba dołączę do was!
|
#3936 | |
|
Szanelowa Madżesti
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3937 |
|
Przyczajenie
|
dzięki, dziewczyny! już się zaopatrzyłam w zapasy
a czy ktoś używał może silikonu ortodontycznego? bo kupiłam jedno op. na próbę
|
|
|
|
#3938 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zdania nie zmienię chyba. bolą mnie zęby jak gryzę. oO'
|
|
#3939 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Noszenie go całymi latami jakoś mi się nie podoba. |
||
|
|
|
#3940 |
|
Raczkowanie
|
cesz wosk moge ci oddac swoj raz go uzylam mam 2 opakowania zwykly i chyba truskawkowy
|
|
|
|
#3941 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Po tygodniu watpie ze zobaczysz jakies efekty, musisz ponosic aparat dluzej,chociaz miesiac.. mysle ze cos juz wtedy bedzie widac otro tez nieprzewidzi dokladnie wszystkiego z jednej strony moze nakolorowac zabardzo i bedziesz rozczarowana, jednak drugiej strony moze tez tak byc ze bedziesz wygladala perfekcyjnie po leczeniu glowa do gory i czekaj na efekty
|
|
|
|
|
#3942 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3943 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a dodatkowo nic sie nie placi - za odbiorw danym momencie, na allego nie byly tansze, ale warto posprawdzac w paru miejscach ostatnio nawet odkryalm na miescie sklep tylko i wylacznie z rzeczami stomatologicznymi, wow co za raj Cytat:
eeem a jak koncowka nie jest okragla? /tzn. wiem ze sa te takie a'la szczoteczka/ ale w szczegolnosci ta ortodontyczna oral b jest OKRAGLA! delikatna, na poczatku bylo mi dziwnie, w sensie, umyje? ale jak sie potem okazalo jest IDEALNA mozna przyciskac mocno do zamkow i nic sie nie dzieje, wczesniej miala ta czyszczaca koncowke, musialam poczekac pare tygodni az sie zuzyje i balam sie tak nią manewrowac, dociskac, jak obecną! a ta oral b ortho bez problemu wszedzie sie dostaje, nawet miedzy drucik od dolu i gory - nie trzeba uzywac wyciorka nooo chyba ze cos mega gleboko siedzi, to zawsze trzeba sie pobawicosobiscie jestem mega zadowolona i nie boje sie o aparat aaa pomocniczka mojej ortodontki, pokazywala mi na poczatku jak sie myje zabki itp. a na pytanie czy mozna elektryczna szczoteczke odp. iz owszem, ale ze specjalna koncowka, aby nie uszkodzic czesci aparatu ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- no wlasnie, czlowiek sie przyzwyczaja, a potem tak łyso ale z czasem mija, kurde jak pomysle, ze o sciagnieciu apratu trzeba bedzie wykonac te wszystkie potrzebne sprawy oczyszcanie itp. - jak to sie tam wlasciwie wachowo nazywa - hmmmm no i mysle tez o wybielaniu, ale jeszcze czas
23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2010-08-04 o 12:16 |
||
|
|
|
#3944 |
|
Konto usunięte
|
Jejku, jeszcze jeden dzień i będę zadrutowana
Pozwolicie, że pomęczę Was pytaniami ![]() Czy orto da mi jakiś 'zestaw startowy'? Wyciorek, wosk? Czy do mycia zębów trzeba używać szczoteczki z rowkiem, czy może zwykłą jest wygodniej? Czy przez cały czas podczas zakładania muszę mieć otwartą buzię? Ile czasu średnio orto zakłada jeden łuk? Jak nakłada się wosk? Po prostu bierzesz kawałek i smarujesz? |
|
|
|
#3945 | |
|
Szanelowa Madżesti
|
Cytat:
1. ja dostałam wosk, szczotkę z pudełeczkiem do zębów i jakąś taką do oczyszczania co wygląda jak szczoteczka od maskary do rzęs )2. u mnie bez różnicy, w domu mam z rowkiem, w pracy bez 3. tak trzeba mieć otwartą, bo jak inaczej ci przyklei zameczki 4. około 1 godziny tak +/- 5. odłamujesz kawałek bo to jest taki przezroczysty paseczek wygląda jak guma i kulasz , jak chwilkę ukulasz i zrobi się miękki to zaklejasz to co ci przeszkadza, czasami odpada i się go zjada ( jest bez smaku chyba, że sobie zamówisz jakiś smakowy ja mam jeszcze imbirowy ) ale to nic się nie dzieje.I przygotuj się, że możesz pierwsze kilka dni jeść tylko jogurciki, kisielek itp bo bolą kiełki oj bolą, ale nie zawsze tak jest podobno
|
|
|
|
|
#3946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja używam różnych szczoteczek ![]() Raczej musisz mieć otwartą buzię, ale to da się spokojnie wytrzymać. Jakąś godzinkę. Bierzesz kawałek wosku (kulkę) i przyklejasz na właściwe miejsce, ważne żeby było suche.
|
|
#3947 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tego co wiem, to ta małą szczoteczka, to wyciorek A ten wosk ma jakiś kolor? Jak np. zamówię czekoladowy, to nie będę wyglądała jakbym miała brudne zęby?![]() Bleedingsun, Tobie również dziękuję
|
|
|
|
|
#3948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam zwykłą. tak, ale będziesz pewnie musiała płukać, czy coś takiego. od 30min do 1h. urywasz lub ucinasz, pod gorącą wodę i przyklejasz tam, gdzie boli
|
|
|
#3949 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łyso mi bez niego było, wolałabym jeszcze 2 lata nosić stały niż ten beznadziejny retencyjny ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
pokazała mi jak używaćJa używałam irygatora i zwyczajnej szczoteczki eletrycznej, wystarczyło Tak najprawdopodobniej cały czas otwarta buzia, ja miałam włożone takie ustrojstwo które mi tąbuzię trzymały średnio około 20-30 minut no bierzesz pałeczkę odrywasz ile cię interesuje, rozgrzewasz w dłoniach formujesz placek i przyklejasz
|
||
|
|
|
#3950 |
|
Konto usunięte
|
Dziękuję za kolejne odpowiedzi
Muszynianko, co to irygator?Od wczoraj boli mnie dziąsło
|
|
|
|
#3951 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nic nie dostałam od orto. A nie, dostałam wosk, to mi jeszcze powiedział, że "dam ci bo widzę żeś wrażliwa na ból"
Czyli nie każdemu dawał. Szczoteczkę mam zwykła aqua fresh z takimi dłuższymi włoskami po całości,orto. mowił że zwykła jest lepsza niż elektryczna. Wyciory też zakupiłam, tylko jakoś nie mam czasu ich używać. No o wosku już się dowiedziałaś
|
#3952 |
|
Konto usunięte
|
A co polecacie brać do szkoły żeby wydłubać resztki?
Żeby nie nosić całego arsenału
|
|
|
|
#3953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) lusterko i wyciorek, coby z resztkami jedzenia między aparatem nie latać ![]() no i na pewno przyda się plastikowe pudełko i łyżeczka + jogurt w kilka pierwszych dni po wizycie a czy Wy myjecie zęby podczas wizyty u orto? bo na kartce, którą dostałam pisze, żeby brać pastę i szczoteczkę, ale już miałam 2 wizyty (założenie separacji i tydzień później) i jeszcze nie myłam ![]() i jaką pastą myjecie zęby? bo się zastanawiam nad zmianą
|
|
|
#3954 |
|
Zakorzenienie
|
Ja polecam składaną szczoteczkę do zębów, mała pastę. W drogeriach są teraz serie mini produktów podróżnych. Mi ortho dała cały zestaw: kubeczek z Elmexa, kilka małych past, wosk, szczoteczke składaną, zwyklą i długopis
Wyciorki kupilam sobie w lidlu 6 sztuk za 7 zł. Jakośc adekwatna do ceny, są małe i zmieszcza się do kosmetyczki![]() http://allegro.pl/item1164445617_ort..._podrozna.html http://allegro.pl/item1174158823_sen...l_polecam.html Taki zestaw na przykład W kosmetyczke i ogień do szkoły "głodna" wiedzy![]() ---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- heh no to otho pojechala moim zdaniem, chyba logiczne jest że idac na wizyte trzeba myc zeby wczesniej, a nie z pieknym osadem z dina poprzedniego. U mnie ortho jak ma takie "niemyty" to pisze stosowne karteczki heh dla spokoju ortho i swojego można umyć przed wizytą w łazience![]() Ja mam elemexa czerwonego, zazwyczaj kupuje w zestawie z plynem za 20 zł, albo w markiecie jak jest promocja to 17. Staram się kupować jakieś większe opakowania i szukać po taniości, w drogeriach, itp. Nie kupować w aptekach i sklepach osiedlowych bo drogo jak pierun:P
I AM THE STIG szalona wątróbka jeździ Edytowane przez whenee Czas edycji: 2010-08-04 o 16:38 |
|
|
|
#3955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż jak mi pierścień zakładała, to sama dodatkowo wyczyściła taką szczoteczką elektryczną... ![]() też muszę zmienić na elmexa
|
|
|
#3956 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A do września jeszcze miesiąc, więc myślę, że nie będę musiała jeść jogurtów A co do mycia zębów to myję w domu, przed wizytą.
|
|
|
|
|
#3957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3958 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3959 |
|
Konto usunięte
|
Nie dajmy się zwariować, nie mogę dwa lata jeść jogurtów, bo umrę z głodu. Myślę, że miesiąc to dużo czasu na przyzwyczajenie, zwłaszcza, że to jeden łuk.
|
|
|
|
#3960 |
|
Rozeznanie
|
kurcze... malam isc na wizyte i co? lipa... finanse nie pozwalaja
ach nie wiecie jak Wam zazdroszcze :P moze kiedys uzbieram i zaloze sobie...
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:42.

). A więc konsultaja u orto nie oznacza zakładania aparatu w ciągu 2 tyg.. więc polecam wizytę a potem leczenie zębów 
ratunku!!! mam 25 lat i moja ortodonta stwierdziła że mam przodozgryz i nie muszę mieć operacji że wystarczy aparat, hayrax i maska. A dziś się dowiedziałam że moja twarz się nie zmieni, że nadal będę mieć pociągłą twarz z wysunięta broda, tak jakby spłaszczoną! Wyglądam strasznie. Myślałam że aparat i maska to zmienią! nie wiem co teraz zrobić, nosze aparat już tydzień. Boje się że straciłam tylko pieniądze i czas a wada oraz problemy pozostaną i już nic z nimi nie będę mogła zrobić. Powinnam iść do chirurga? Czy aparat i maska dadzą sobie jakoś radę?

zdania nie zmienię chyba.