![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: rady od już zamężnych dla przyszłych PM
Cytat:
Naprawdę uważasz, że podczas wesela goście nie mają szans się zintegrować, jeśli się nie pomiesza rodzin? ![]() U nas rodziny siedziały naprzeciwko siebie i wbrew temu, co piszesz zintegrowały się znakomicie!!! ![]() ![]() Podczas rozsadzania gości oboje z mężem stwierdziliśmy, że głupotą by było usadzanie gości naprzemiennie, ponieważ dużo gości było przyjezdnych, zatem mogliby się oni poczuć niekomfortowo. Poza tym rodziny się nie znały i uznaliśmy, że mogliby się co niektórzy poczuć skrępowani taką sytuacją, kiedy obok nie ma kogoś znajomego. Co z tego, że my byśmy byli zadowoleni, bo chcieliśmy zintegrować rodziny?W końcu podczas wesela wszystko robi się pod gości i dla gości, a nie dla pary młodej. Obok nas przy stole prezydialnym siedzieli świadkowie ze swoimi osobami towarzyszącymi, potem rodzice, dziadkowie, chrzestni i reszta rodziny. Oczywiście starsi ze starszymi, młodzi z młodymi, tak żeby każdy mógł znaleźć wspólny język. Uwierz mi, goście nie tańczą całą noc do wszystkich kawałków. Siedzą przy stole, wychodzą przed lokal, stąd czas na rozmowy jest ![]() ![]() Usadzanie gości naprzemiennie ma sens chyba tylko wtedy, kiedy rodziny się już wcześniej dość dobrze znają, lub kiedy para młoda planuje ustawić stół o szerokości 5 metrów ![]() W pozostałych przypadkach jest to dla mnie nietrafione ![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
Hm, jestem już rozwiedziona a nie zamężna, ale myślę, że też mogę coś podpowiedzieć - wyciągnęłam wnioski nie tylko co do małżeństwa, ale i ślubu i wesela:
1. Lepiej zaprosić o 2 osoby więcej niż o 1 mniej. Oszczędności oszczędnościami, ale po pierwsze nigdy chyba nie zdarza się, żeby wszyscy przyszli, po drugie o ile 60 na papierze może wyglądać powalająco, o tyle na żywo to wcale nie tak dużo ![]() ![]() 2. Realnie ocenić Wasze możliwości + pomoc bliskich. My ustaliliśmy, że prawie wszystko zrobimy sami. Nie było wesela, był poczęstunek dla rodziny i impreza dla młodych. Kupiliśmy i zrobiliśmy 90% podanego jedzenia, dekorację miejsca ślubu i imprezy, prezenty dla gości, playlistę, sama się malowałam, czesałam z pomocą przyjaciółki. Ale choć miało być RAZEM, okazało się że 80% przygotowań spadło na mnie. Podczas "wesela" dopiero kiedy solidnie zakręciło mi się w głowie zorientowałam się, że od 24 godzin nic nie jadłam (zapomniałam!). A w trakcie imprezy podeszła do mnie koleżanka i powiedziała: - Składam reklamacje! Impreza jest do d***! - ??? - Impreza jest do d*** bo panna młoda jest smutna i zmęczona. I wiecie co? Byłam. Goście to widzieli. Choć klub był wynajęty na całą noc, wszystko skończyło się przed 1.00. A na 9.00 przyjechaliśmy z ex-mężem sprzątać. Sami. 3. Warto oszczędzać, ale nie na tym co ma dla Was duże znaczenie & 4. Uwaga na rzeczy robione grzecznościowo My zrezygnowaliśmy z fotografa, bo jeden z kolegów, pasjonat fotografii, miał nam za darmo zrobić świetne zdjęcia. Z dwóch klisz (tak, to był jeszcze aparat analogowy) nadawały się MOŻE dwa zdjęcia. Reszta była do niczego technicznie, wszystkie twarze błyszczały jak naoliwione, zdjęcia albo za jasne albo za ciemne. 5. Ostrożnie ze świadkami Moja świadkowa była w prawie każdym calu wspaniała - wspierająca i zaangażowana. Świadkowa ex-męża przyszła na nasz ślub w plażowej mini bez stanika ![]()
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My zdjęcie grupowe mieliśmy robione, ale już na sali, po obiedzie i pierwszym tańcu. Goście wiedzieli o tym, że mają wyjść przed dworek, w którym mieliśmy wesele, ponieważ poinformował ich o tym zespół. Nikt nie zawiódł, wszyscy na zdjęciu są obecni ![]() Jeśli chodzi o fotkę przed kościołem (choć wiem, ze są one bardzo popularne) to jednak wydaje mi się, że nie jest to za bardzo trafiony pomysł. Niektórzy goście do kościoła mogą nie dojechać, lub po prostu szybciej się udać do samochodu po skończonej mszy. W końcu przed kościołem życzenia składają parze młodej osoby, które nie zostały zaproszone na ślub, dlatego ci, którzy składają życzenia na sali mogą czasami nie czekać pod kościołem. Ja tak zrobiłam u kuzynki na ślubie, zaraz po mszy pomaszerowałam do taksówki i pojechałam na salę ![]() ![]() Dlatego uważam, że zdecydowanie lepiej robić fotki już przed salą, bądź na sali, wtedy jest pewność, że wszyscy będą obecni ![]()
![]() |
![]() |
#64 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Edytowane przez mysiak Czas edycji: 2010-08-05 o 11:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przyznam szczerze że nie wyobrażam sobie żeby ktoś nie dojechał na mój ślub ![]()
![]() |
![]() |
#66 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jakoś nie rozumiem tej koncepcji robienia sobie zdjęcia ślubnego ze wszystkimi, którzy się znajdą pod kościołem ![]() ![]() A co do dojechania na ślub, to wiadome, że każdy się stara żeby być na czas i w ogóle. Jednak niektórych sytuacji człowiek nie jest w stanie niestety przewidzieć. Czasami może się zdarzyć, że ktoś złapie gumę, albo będzie musiał stać w wielkim korku i wtedy wbrew swojej woli nie będzie w stanie dojechać do kościoła. Albo po prostu ktoś może być ateistą i nie przyjdzie, ponieważ nie będzie chciał. Takie rzeczy się zdarzają i choć sobie tego możesz nie wyobrażać, to czasami może Cię takie cosik spotkać (oczywiście nie życzę tego ![]()
![]() |
![]() |
#67 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przecież na ślubie będą wszyscy znajomi ludzie, tylko niektórych z pewnych względów nie zapraszaliśmy. Za to przed samym ślubem będzie jeździć do znajomych (niezaproszonych na wesele) z ciastem i zawiadomieniem. Chciałabym mieć z nimi także zdjęcie. No rozumiem że moga zaistniec jakieś ekstremalne sytuacje, że komuś się coś wydarzy ale trudno uwzględniać jako minus robienia zdjęć pod kościołem. Równie dobrze może coś się wydarzyć i ktoś nie przyjdzie w ogóle nawet na wesele. Więc nie widzę związku ![]()
♥Hania♥ Edytowane przez tomalinka Czas edycji: 2010-08-05 o 12:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
my mieliśmy kilka zdjęć grupowych po uroczystości zaślubin ze wszystkimi również tymi którzy nie szli na przyjęcie a potem na sali tylko z tymi którzy byli na przyjęciu nie wyobrażam sobie pomijać osoby których nie zaprosiliśmy na uroczystość z różnych powodów żeby je całkowicie odstawic... Sami przed i po ślubie pochodziliśmy koło ludzi robiąc sobie z nimi zdjęcia... Wiadomo pewnie nie że wszystkimi bo byliśmy zakręceni sytuacja ale jeśli ktoś chciał to podchodził i robił sobie z nami zdjęcia
![]()
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na przyszłość radziłabym czytać troszkę uważniej, co się do Ciebie pisze ![]() ![]() ![]() ![]() Moje zdanie na ten temat przedstawiłam, każdy robi jak uważa. Ja już jestem po ślubie, więc chciałam dać tylko dobrą radę, ponieważ z doświadczenia wiem, jak to bywa. Nie musisz się od razu unosić, zrobisz przecież jak zechcesz ![]() A co do ekstremalnych sytuacji to powiem Ci, że rok temu byliśmy na ślubie, na który do kościoła się spóźniliśmy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
czesc dziewczyny
![]() z gory dziekuje za otwarcie watku - wczoraj wlasnie sie zastanawialam ze dobrzeby bylo poradzic sie juz tych ktore sa po - a dzisiaj znalazlam ten watek ![]() moj slub w listopadzie, pytan, dylematow mnostwo ![]() ![]() teraz dodam cos od siebie, od 4 lat nie bylam na zadnym weselu ale wczesniej zaliczylam ich wiele, zawsze jako gosc wiec tak szczerze mowiac zaluje ze na pewne sprawy nie zwracalam uwagi bo teraz mogloby sie przydac ![]() winietki - pomysl dobri i zly zarazem, dobry bo na wiekszosci wesel byla ''walka o krzesla'' i prosto z kosciola w pospiechu na sale zeby miejsce zajac. a potem przesadzanie i kombinowanie jak np jakas para mlodych siedziala z dziadkami i ciociami ![]() Dlatego ja postanowilam ze zrobie listy na stoly - w kazdym stole bedzie ok 12-14 osob i na przodzie stolu bedzie lista zrobiona przez kwiaciarnie ktora robila mi zaproszenia wiec wszystko bedzie w jednym fasonie (zawieszki na wodke i podziekowania na ciasto tez) i kazdy bedzie wiedzial przy ktorym stole siedzi ale bedzie mogl sobie usiasc kolo kogo chce. Przed wejsciem mam zamiar zrobic plansze z ustawieniem stolow i lista gosci ktorzy przy nim siedza zeby nie bylo problemow z szukaniem ![]() ![]()
![]() |
#71 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
to teraz ja
![]() ![]() to co mi utkwiło: 1. winietki, winietki i jeszcze raz winietki (przemyślane ![]() 2. dogadanie z zespołem przerw- żeby nie wyszło, że co 2 piosenki 30 min przerwy!!! 3. dogadanie z zespołem, fotografem i kamerzystą godziny zakończenia (najlepiej wpis w umowie, że np pracują do 2 rano, a za każdą dodatkową godzinę ileś zł) 4. oczepiny krótkie!!!!!! i uwaga na zabawy- nie każdy lubi "macanki"- ja odradzam zabawy typu przetaczanie jajka przez nogawki itp 5. zaufana siostra (nie starsza)- starsza ma obowiązek zabawiać gości... a zaufana siostra (przyjaciółka) załatwi- taxę dla pijanego wujka, złapie odchodzących gości, żeby młodzi podziękowali, ochrzani kelnerkę, poprosi o kawy, czyste sztućce, pojedzie po zapomnianą kosmetyczkę ![]() ![]() 6. ubrania na drugi dzień- w szaleństwie bardzo często o nich się zapomina 7. apteczka 8. uwaga na gołębie- jakiś czas temu czytałam tu na forum, jak PM sobie załatwiła sukienkę ![]() ![]() 9. no i moja uwaga: 2* 50 ml wódeczki "przed" dla odstresowania ![]() iwona |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
iwonko - najbardziej podoba mi sie punkt 9
![]() ![]() a moge Cie zapytac (oraz reszte dziewczyn oczywiscie) jako znawczynie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() i jeszcze jedno pytanie co region to innaczej ale ja jestem z poludnia Polski i my mamy swiadkow i starostów, i ktore obowiazki do kogo naleza? i czy przy naszym stole, wiadomo beda siedziec swiadkowie z osobami tow. i zastanawiamy sie czy starosci tez? nie chce usadzac kolo nas rodzicow bo wiem ze lepiej jak oni beda zabawiali rodziny i sami tez sie lepiej beda bawic ze starszymi bo u mnie mowiac szczerze chyba od 20 lat sie cala rodzina nie spotkala!
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() starostowie: ja ich nie mam, ale z reguły to starsze osoby, więc niech siedzą z ludźmi w swoim wieku. ja przy swoim stole usadzam starszych, moje siostry, brata TZ i 3 pary, które nikogo nie znają a w naszym gronie będą się bawić po pachy. resztę i starszych i młodszych w grupkach znajomych z uwzględnieniem lubienia się bądź nie ![]() iwona |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
![]()
super pomysl z ta zachrystia - dzieki
![]() ![]() ![]() co do zdjec przed kosciolem - nie chce bo to za duzo zamieszana, poza tym w listopadzie bedzie zimno a wiadomo cienkie sukienki wiec nie chce zeby ktos mi zmarzl jeszcze bardziej ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- a starostowie to u nas jedni (moja chrzestna z mezem 40 lat) i drudzy kuzynka meza z mezem 30 lat (my ok 30lat wiec nie ma duzej roznicy i chyba najfajniej jak beda z nami siedziec? co myslicie?
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
przed slubem idziecie obydwoje do księdza (ze swiadkami), żeby podpisac papiery i myslę, że TZ tam juz zostanie, a ja ze starszymi pod kościól starostowie: jak fajni to niech siedzą z Wami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
no wlasnie my juz nic nie podpisujemy bo jestesmy 2,5 roku po cywilnym....
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny! Bardzo mi sie podoba watek
![]() ![]() - ksiega gosci na pamiatkowe wpisy - winetki, zawieszki na wodke, podziekowania na ciasta w jednym stylu - menu dla gosci - bibulki matujace - igla z nitka w kolorze sukni i garnituru - zapasowe ponczochy i apteczka - zdjecie przed kosciolem - dogadanie przerw, odczepin, zabaw z zespolem, zaznaczyc w umowie do ktorej beda grac - zaufana osoba na weselu - platki zamiast ryzu To tak dla tych, ktore sa zainteresowane tematem a nie nadrobily ostatnich stron ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a ja się dziwiłam, że biedna kobieta w cukierni się gęsto tłumaczyła jak miały być z ich strony zmiany w torcie (które mnie w sumie jakoś nie przeszkadzały-chodziło o jego wygląd) które bez problemu zaakceptowaliśmy bo przecież i tak się go zje więc ważne żeby był dobry ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
angel ja nie przesadzam z tym ryzem i monetami, bo ryz niestety wchodzi we wszystko, a monety niestety fajne ale jak jest pogoda bo niestety ale zadna panna mloda nie chce wybrudzic sukienki a monety trzeba pozbierac
![]()
![]() |
#82 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- [1=5a3cc703cdea367dc4857f7 c8a4bccc3ed5dc513_63b764c 3f051b;21180678]uwaga na płatki róż bo czesto są wcześniej kropione wodą i przechowywane w lodówce i mogą bardzo ładnie zabarwić sukienkę! Upenijcie się, że będą suche![/QUOTE] wychodzi na to że płatki są równie niebezpieczne co monety ![]()
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
dzieki - kolejna dobra rada
![]() ja jeszcze moge dodac od siebie zeby makijaz sie dluzej trzymal mozna twarz spsikac lekko z duzej odleglosci lakierem do wlosow! wtedy jest gwarancja ze wytrzyma, wiem ze to dla skory masakra ale ten jeden raz.... poza tym bialy lakier i bezbarwny do paznokci gdyby cos sie stalo z suknia czy butami moze sie przydac ![]() jezeli wesele jest na straznicy, w domu ludowym itp to dobrze jak ktos tam bedzie w nocy z piatku na sobote zeby pilnowac wszystkiego bo niestety juz wszystko jest na sali a szkoda by bylo zeby ktos tam w nocy sie wlamal! ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- angel jednym slowem wszystko zalezy od pogody na ktora wplywu nie mamy... niestety ![]() ![]()
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
monet nie chciałam ze względu wydłubywania ich z kostki koło kościoła, a że padał deszcz rzucono monetami w kościele co było dla mnie zaskoczeniem ale miłym , na dworze były płatki żywe
moja koleżanka kupiła płatki z materiału i też super |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Winietki obowiązkowo, uzgodnione oczepiny, uzgodniony fotograf i wcześniej sprawdzona sukienka. Wszystko zastosuję. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
dla mnie to mega wazne wlasnie
![]() ale w moim kosciele trzeba to zaznaczyc organiscie bo zazwyczaj...nie gra ![]() przyjaciolka z mezem pod oltarzem czekali,a ten nic, poracha ![]() a tak w ogole supe rady i swietny watek ![]() ![]() zajrze tu jakis...miesiac przed slubem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ---------- Cytat:
Goście w brew pozorom naprawdę czasem myślą i trzeba im trochę zaufać.
![]() |
![]() |
#89 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#90 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Grupowe mieliśmy pod Kościołem,ale fajnie jak np. pary,albo małe grupki robią sobie (jak byliśmy na 2 weselach moich koleżanek, to tak robiliśmy-i nasz paczka z PM-fajna pamiątka,też tak chciałam,ale nie wyszło-trudno) ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- Cytat:
![]() co do winietek-nawet nie wyobrażacie sobie ile czasu spędziłam nad wymyśleniem jak gości usadzić-pytałam narzeczonego, mamy.... gości było 60,więc niedużo,ale i tak się nakombinowałam. wyszło fajnie, choć na początku jedna koleżanka marudziła,ze ją sadzam obok 3 par, które mają dzieci i będzie gadanie o dzieciach,a ona przyjdzie się pobawić, a nie gadać o dzieciach. Wytłumaczyłam to tak: nie znacie się,a ponieważ macie dzieci (3 pary już się znały-kumpele, z którymi studiowałam z mężami) łatwiej będzie na początku jakiś temat zacząć. I tak usadzaliśmy pozostałych gości- z jednej strony młodych (kuzynostwo, przyjaciół), z drugiej starszych. I np. koło babci posadziłam starszą ciotkę, bo wiek podobny i łatwiej się dogadać-nawet później razem tańczyły ![]() nie wyszło idealnie-nie dało się po równo posadzić, bo więcej młodych było,ale np. kuzynkę z mężem i dwójką dzieci posadziłam tak,że za plecami miała swoją mamę-w razie gdyby się chcieli sami pobawić, to miał kto rzucić okiem na dzieci. Rodzice siedzieli razem moi i męża, przy następnym stoliku siedzieli chrzestni koło siebie, babcie i starsze ciocie (naczytałam się o zasadach ![]() stół mieliśmy w nietypowym kształcie jakby E, ale cztery ramiona ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Cytat:
Przyjechaliśmy z Młodym i świadkami, poszlismy na zakrystię podpisać dokumenty (1 egzemplarz podpisywaliśmy po przysiędze), młody ze świadkami weszli do kościoła przez zakrystię, ja poszłam przed Kościół, gdzie czekał na mnie Tata ![]() punkt 16 weszliśmy do przedsionka i ksiądz wszedł, zaczęli grać, ksiądz dał sygnał i weszliśmy ![]() ja tez nie chciałam ryżu,ale ciocia z mamą rzuciły po garstce (w nas bardziej niż rzutem do góry) i mam śmieszne zdjęcie, jak odsuwam głowę w tył -jakbym się chciała cofnąć ![]() pieniądze rzucali, nie ubrudziłam sukni, bo dołem była wykończona bordową szeroką taśmą Edytowane przez Tygrysek_aa Czas edycji: 2010-08-06 o 08:43 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:48.