Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-05, 19:28   #1831
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

gryka to takie łuski. a kokos takie sianko.
ale na której stronie dziecko powinno spać to nie wiem. a miałam dla mojego Maksa kokos-pianka-gryka. i chyba tak jak położyliśmy tak mały spał do 2 r.ż

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 19:29   #1832
starapanna
Wtajemniczenie

GG do starapanna
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
Starapanna widzę po suwaczku,że jesteśmy prawie na tym samym etapie ciąży no mnie też deprecha powoli dopada U mnie to praktycznie tylko leżenie albo na krótko pozycja półleżąca. No i od tego leżenia i myślenia mam megadoły tym bardziej że przygotowanie wszystkiego dla małej tak się ciągnie. Wiadomo tż (nawet siostra) pomagają jak mogą no ale też pracują więc wszystko się w czasie wydłuża. Na dodatek tż jutro rano wyjeżdża pod Toruń i wraca wieczorem w sobotę a ja mam już strachy że coś się w tym czasie stanie, dobrze,że sis na medycynie jest jakoś mi spokojniej będzie. Ja chciałabym do końca sierpnia już wszystko kupić (na all oczywiście) mamcia obiecała poprać i poprasować ciuszki dzidzi no i od początku września czekam w sumie 8września już będzie koniec 36tc i wtedy odetchnę. Nie sądzę zebym dłużej wytrzymała niż do 37tc bo moja mama urodziła mnie i moje dwie siostry tuż po 36tc (wszystkie prawie 4kg ) a ginka stwierdziła,że powinnam się tym sugerować. Tak więc kochana zaciskamy nogi i dotrwamy

Linzey mnie lekarka powiedziała,że mam jak najwięcej leżeć, ale nie muszę tak totalnie plackiem w sumie na raty z 3 godzinki mogę sobie pochodzić po domku. U mnie spacer odpada bo bym chyba mega żółwim tempem z bólami szła. Już opisywałam u mnie jest jakieś 20 min chodzenia i godzinka/dwie leżenia i tak cały czas. U mnie na szczęście szyjka zamknięta i jeszcze w miarę długa i ostatnio lekarka stwierdziła,że do 20 września powinnam dotrzymać no ale to już by było chyba zbyt piękne . Ja mam nospę forte 3xdziennie i fenoterol 3xdziennie i magnez 1xdziennie (więcej nie mogę) powinnam jeszcze brać isoptin,ale to wyczytałam jest na uspokojenie akcji serca po fenoterolu a ja czuję się ok więc go nie biorę, zresztą też jak zobaczyłam skutki uboczne to zwątpiłam.
Moj Tz tez w trasie, dalekiej trasie, jestem sama do poniedzialku buuuu .
Kochana oby wytrzymac do 8 wrzesnia.

http://www.suwaczki.com/tickers/1usahdgekp8qz8sz.png
starapanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 19:31   #1833
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez abz Pokaż wiadomość
Pytanie macie parasolki do spacerówek?? Bo mi zamiast rabatu na wózek proponują gratis parasolkę i nie wiem w sumie czy brać
ano mam dostlam jako gratis do wozeczka, wydaje mi sie super sprawa zwlaszcza na wiosne,lato do spacerówki
Stary 2010-08-05, 19:33   #1834
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez starapanna Pokaż wiadomość
Moj Tz tez w trasie, dalekiej trasie, jestem sama do poniedzialku buuuu .
Kochana oby wytrzymac do 8 wrzesnia.
Mój w Gdyni w pracy, jestem z mama sama do 16sierpnia matula przyjechala po rocznej nie obecności= była ostatnio w lipcu na Nassz ślub=nio i teraz nacieszamy się sobą, ale za mężulkiem tak mi tęskno...
Stary 2010-08-05, 19:37   #1835
bordowa
Wtajemniczenie

Dziewczyny czemu kupujecie mydełko i szampon skoro macie płyn do kąpieli? Przecież one są myjące, a tyle się mówi, żeby jak najmniej kosmetyków stosować. Ja mam tylko płyn do kąpieli Nivea, oliwkę Bambino, krem do pupy Nivea, krem na każdą pogodę Nivea, puder Nivea (choć nie wiem, czy użyję) i Sudocrem.
Stary 2010-08-05, 19:38   #1836
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
nie tylko po cesarce, a kazdej kobiecie, nawet tej co rodzi silami natury. Kazdy maz moze dostac 2 tygodnie wolnego- nazywa sie opieka nad zona po porodzie. U mnie z pracy kazdy facet z tego korzystal, moj pewnie tez bedzie zainteresowany. Nalezy tylko od lekarza ginekologa uzyskac zwolnienie dla meza i to wystarczy.
Tego to nie wiedziałam, jednak mój tż pewnie nie będzie chciał, on zamierza brać urlop wypoczynkowy... chociaż zagadnę go o to.

Cytat:
Klarissa- nawet niech mnie nie denerwuja. Bo ja bez ZZO nie dam rady ;( Podpytam mojej lekarki jak bede na wizycie we wtorek. Nawet na kolanach moge blagac, zaplacic kazda kwote byleby mi go dali.
Tak desperacko się nie nastawiaj bo może się zdarzyć, że rzeczywiście zzo nie będzie się dla ciebie nadawać i co wtedy? Ja tam się nastawiam, że dam radę a jak nie dam, to niech już oni się martwią

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Klarissa, ninaad pochwalcie sie łóżeczkami
Wróciliśmy z zakupów, ale tż musi łóżeczko jeszcze skręcić. Potem w weekend może wezmę od bratowej materacyk, na allegro mam pościel zamówić... i pewnie pochwalę się dopiero gdzieś pod koniec przyszłego tygodnia

Cytat:
Kupiłam tą wanienkę z biedronki. Bardzo fajnie zrobiona, z wbudowanego termometru nie będę raczej korzystać ale ogólnie jak na nią patrzę to się rozczulam (oczywiście zostały tylko różowe, mój mąż będzie zgrzytał jak ją zobaczy )
Wczoraj zrobiłam też porządne zakupy dla maleństwa, wybuliłam ponad 600zł ale chyba większość mam.
Widziałam te wanienki, bardzo fajne są

Cytat:
Dziewczyny napiszcie mi jakie kosmetyki są potrzebne dla malucha i dla mnie w tych pierwszych tygodniach. Nie chodzi mi o marki (choć te oczywiście też mile widziane) ale np. czy oliwka i mleczko też? Mydełko, puder? Bo ja już nic nie wiem
Ja zamierzam mieć: chusteczki nawilżane, krem ziajka do buzi, coś do kąpieli (oliatum lub emolium), puder sypki, krem do pupy oraz sudocrem na odparzenia. I tyle. Mam też olejek do główki gdyby mała dostała ciemieniuchę.

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Ja proponuję tak:
1.Dla dziecka:
-płyn do kąpieli(ja mam Emolium-to to samo co Oilatum,ale tańsze)
-oliwka lub mleczko
-mydełko
-po pierwszym miesiącu szampon
-krem ochronny do buzi
-krem do pupy(Linomag,Sudocrem)
-sól fizjologiczna
-izotoniczny roztwór wody morskiej do nosa(ja mam Nose Frida)
-ja mam jeszcze hipertoniczny roztwór wody morskiej do ucha Audi Baby
-chusteczki nawilżane
-waciki
-gaziki jałowe
chyba tyle
Za dużo tego wszystkiego moim zdaniem. Nam na szkole rodzenia mówili, że jak kąpiesz w oliatium lub podobnym czymś to niepotrzebna jest oliwka, balsam do ciała oraz mydło i szampon. Po co ci sól fizjologiczna? Oczka dziecka najlepiej przegotowaną wodą przemywać. Co do roztworów do noska i ucha to nie mam pojęcia do czego i kiedy to stosować, wydaje mi się to zupełnie niepotrzebne... Pępka nie będę przemywać wcale, chyba, że pokryje się ropą to wtedy spirytusem przemyjemy.

Nie krytykuję, piszę co ja uważam

Cytat:
2. Dla mamy:
-krem na brodawki(np Bephanten,Mustela)
-żel do higieny intymnej(np.Laktacyd)
-antyperspirant najlepiej bezzapachowy
-może być coś w rodzaju Tantum Rosa do przemywania krocza
-podpaski w rozmiarze mega wielgachnym lub podkłady poporodowe
-reszta kosmetyków do higieny osobistej to już wg twojego uznania
Tutaj to widzę dokładnie tak samo

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-08-05 o 19:40
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 19:42   #1837
bordowa
Wtajemniczenie

Dobrze Klarissa, że się odezwałaś, bo już myślałam że tylko ja tak mało kosmetyków mam
Chociaż co do soli fizjologicznej - na swoim przykładzie wiem, że działa o niebo lepiej niż woda, czasem mnie tak strasznie oczy szczypią, że już nie wytrzymuję i wtedy tylko sól pomaga A że Tż może z pracy wziąć ile chce to to akurat będę miała
Stary 2010-08-05, 19:43   #1838
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
Napisane przez Wróżka_Dzyńdzyńdzyń Pokaż wiadomość
Kalex, u nas teściowej też się imie nie podoba. Dobrze, że chociaż dziewczynka będzie, bo od samego początku nie chciała wnuka
Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
Kalex u mnie tez parcie ze strony tesciowej na dziewczynke bylo, naszczescie sie udalo tak jak u WRóżki a gadaniem sie nie przejmuj, ja zaczełam olewac i o stokroc lepiej sie z tym czuje
Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
j
kalex olej tesciowa-ja unikam jak ognia tesciow nic biadolic mi nie beda wiec jak tylko widze ich to uciekam
ale i tak wiem co mysli,bo siora tz przylatue i mowi co matka gada,ze by chciala wnuczke to mowie jej to przekaz mamie,zeby z corka pogadala ii moze bedzie wnuczka,a o imie mnie sie wszyscy pytaja a ja udaje glupia nie wiem jakie,a wiem dokladnie,ale po co mi maja biadolic dowiedza sie jak sie urodzi

jak można nie chcieć dziewczynki/chłopca? no kurde, to jak będziemy chcieli mieć drugie dziecko to się spytam teściowej co woli i będę współżyć w określone dni, specjalnie dla niej
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 19:49   #1839
angelikaw
Zakorzenienie

abz - my parasolkę dostaliśmy gratis. Ale kupiłabym. Latem bywa potrzebna - daszkiem od budki nie da się przysłonić np. buźki...

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Dziewczyny napiszcie mi jakie kosmetyki są potrzebne dla malucha i dla mnie w tych pierwszych tygodniach. Nie chodzi mi o marki (choć te oczywiście też mile widziane) ale np. czy oliwka i mleczko też? Mydełko, puder? Bo ja już nic nie wiem
ja mam HiPP - dokładnie ten zestaw (i szczerze polecam, bo zapłaciłam sporo więcej w Rossmanie:
http://allegro.pl/item1178157648_zes...hipp_nowe.html

szampon, płyn, oliwka, krem

Mydełko Bambino na wszelki wypadek
Zamiast pudru - mąka ziemniaczana na odparzenia

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
No ja się nie upominam, ale ostatnio jak byłam w 30 t.c. i spytałam o długość maluszka to gin. powiedziała, że już się nie mierzy, bo jest za duży... Tak jest faktycznie?
TAK Na tym etapie ciąży mierzy się długość kości udowej, obwód brzuszka i jakąś długość czy obwód główki...

cellaris - kokosem do góry Po mniej więcej pół roku gryka.
Kokos jest twardszy.

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny czemu kupujecie mydełko i szampon skoro macie płyn do kąpieli? Przecież one są myjące, a tyle się mówi, żeby jak najmniej kosmetyków stosować.
u nas w szpitalu wymagają osobno szampon i osobno płyn - nie wiem po co... ale, jestem zdania, że skoro już mam to i tak prędzej czy później zużyję...

a jesli chodzi o sól fizjologiczną - dziewczyny nie przepłacajcie za Physiodose! To samo można kupić w ampułkach po 30 groszy/szt., czyli 3zł za 10 ampułek, a nie ponad 10zł!!
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 19:51   #1840
Majka232
Zakorzenienie

Z kosmetyków dla maluszka kupię (lub już kupiłam):
- sudocrem
- bepanthen maść
- HIPP krem na każdą pogodę
- HIPP krem pielęgnacyjny
- Płyn Oilatum Soft
- jakaś sól fizj. do noska (w zakraplaczu)
- sól fizj. do przemywania oczu (np. ampułki Physiodose)
- gaziki Leko
- gaziki jałowe małe
- chusteczki nawilżane - Rossmann Sensitive i Pampers Sensitive
- waciki do uszu dla niemowląt
- duże waciki
- ewentualnie coś na ciemieniuchę lub zwykła oliwka

Dostałam też w paczce ze Stanów krem-maść z wit.A+E (podobno rewelacja i na buzię i na pupkę), zestaw kosmetyków Johnsons (nie ufam im za bardzo, ale zobaczymy, jest w nim-oliwka, balsam, płyn do kąpieli, szampon) oraz podobno super - maści na odparzenia pupy (3 tuby).

Ewentualnie kupię taki płyn do przemywania pupy i buzi z Musteli.
Dla siebie na brodawki mam jakiś krem, bo dostałam od koleżanki (chyba Maltan), a kupię też Purelan100 z Medeli (podobno barzdo dobry).

na początku będę uzywać do kąpieli jedynie Oilatum (bez szamponu i mydełka itd.)

angelikaw - dzięki za inf. o soli fizj. do oczek

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-08-05 o 19:56
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 20:00   #1841
Pomidora
Zakorzenienie

Ja po lekarzu.
Młody nadal pośladkowo Wszystko z nim w porządku, tylko nie chce się gibnąć. I lekarz powiedział, ze raczej już się nie gibnie, chociaż cuda sie zdarzają... Za dwa tygodnie jeszcze jedna kontrola i jak nie gibnie, to na ostatni tydzień sierpnia będzie umawiane cc
Niby przewidywałam, ale mi smutno strasznie... A im więcej głupia czytam o cc, tym bardziej się boję. Ja chcę jak Martucha - jednego dnia urodzić, a dwa dni później wychodzić.
Dobra, już nie marudzę, poczytam, co naprodukowałyście przez ten czas.

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 20:04   #1842
bordowa
Wtajemniczenie

Pomidora Nie martw się tak tym cc Ja też na początku panikowałam, teraz już się do tej myśli przyzwyczaiłam, przeraża mnie tylko zzo ... No i nie za bardzo mi się podoba dłuższy pobyt w szpitalu i problemy z poruszaniem, to, że nie będę mogła tak szybko zacząć ćwiczyć itd ... Ale sn też ma swoje wady, ja już się tak nastawiłam na cc, że jeśli Mała się obróci to zacznę chyba panikować

Aha, a czemu tak szybko chcą Cię ciąć? Mi ustalili na 4 dni przed terminem a najlepiej podobno doczekać aż do skurczy i wtedy ciąć ...
Stary 2010-08-05, 20:07   #1843
Majka232
Zakorzenienie

Pomidorasku - nie smutaj się Maluszek zadecydował, że tak będzie ina pewno będzie dobrze. U mnie w szpitalu po porodzie sn wychodzi się po 2 pełnych dobach,a po cc po 3, więc tylko 1 dzionek różnicy. Ja nastawiam sie na poród naturalny i niby się nie boję (na razie) ale gdzieś tam w środeczku myślę sobie, że jak maluszek się nie odwróci (ostatnio leżał główką w dół, ale gin. powiedziała, że może się to jeszcze wielokrotnie zmieniać) to będzie cc i bez bólu porodowego...

Możecie mi wytłumaczyć pozycje do porodu tzn. w która str ma być główka malucha to jest wtedy najlepiej itd. Wiem że w dół, ale czy twarzą do naszego kręgosłupa itp.?

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-08-05 o 20:08
Stary 2010-08-05, 20:08   #1844
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Ja po lekarzu.
Młody nadal pośladkowo Wszystko z nim w porządku, tylko nie chce się gibnąć. I lekarz powiedział, ze raczej już się nie gibnie, chociaż cuda sie zdarzają... Za dwa tygodnie jeszcze jedna kontrola i jak nie gibnie, to na ostatni tydzień sierpnia będzie umawiane cc
Niby przewidywałam, ale mi smutno strasznie... A im więcej głupia czytam o cc, tym bardziej się boję. Ja chcę jak Martucha - jednego dnia urodzić, a dwa dni później wychodzić.
Pomi, wiem, jak Ci smutno, bo mnie też przeraza ta myśl... Namawiam swoją Karolinkę do współpracy...

Cytat:
Pomidora Nie martw się tak tym cc Ja też na początku panikowałam, teraz już się do tej myśli przyzwyczaiłam, przeraża mnie tylko zzo ... No i nie za bardzo mi się podoba dłuższy pobyt w szpitalu i problemy z poruszaniem, to, że nie będę mogła tak szybko zacząć ćwiczyć itd ... Ale sn też ma swoje wady, ja już się tak nastawiłam na cc, że jeśli Mała się obróci to zacznę chyba panikować

a czemu boisz się ZZO? Ja nie chciałabym być uśpiona... Wolę znieczulenie częściowe, by móc uczestniczyć w porodzie.. no i przy zzo jest możliwość przytulenia dziecka tuż po porodzie... a po narkozie niestety już nie ;/
Stary 2010-08-05, 20:10   #1845
ilonalu
Raczkowanie

Dziewczyny mam dylemat może mi pomożecie, wybieram łóżeczko i nie mogę się zdecydować na które, wizualnie są podobne jednak różnią się firmą DREWEX MIŚ a drugie KLUPŚ SAFARI, w sklepie potrafią tylko powiedziec , że inny producent, ale nie wiedzą który jest lepszy.
Może ma któraś z Was takie łóżeczko i podzieli się opinią
ilonalu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 20:11   #1846
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze Klarissa, że się odezwałaś, bo już myślałam że tylko ja tak mało kosmetyków mam
Chociaż co do soli fizjologicznej - na swoim przykładzie wiem, że działa o niebo lepiej niż woda, czasem mnie tak strasznie oczy szczypią, że już nie wytrzymuję i wtedy tylko sól pomaga A że Tż może z pracy wziąć ile chce to to akurat będę miała
Ja noszę szkła kontaktowe w związku z czym mam zawsze płyn do soczewek którego skład jest chyba taki jak soli fizjologicznej (lub bardzo podobny bo wiem, że szkła można też solą przemywać) dlatego jeśli np. małej coś wpadnie do oczka i trzeba będzie przepłukać to przepłuczę jej moim płynem zamiast "kranówką" coby ją nie szczypało w oczka

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość

jak można nie chcieć dziewczynki/chłopca? no kurde, to jak będziemy chcieli mieć drugie dziecko to się spytam teściowej co woli i będę współżyć w określone dni, specjalnie dla niej
Jejku jak ja nie cierpię takiego gadania. Mnie tak kuzynka wkurzyła raz mi powiedziała "eee, miał być chłopak, czemu nie chłopak" potem mi to powtórzyła na zasadzie "no mówiłam ci, że ma być syn" i za którymś razem w końcu jej powiedziałam "chcesz mieć syna to sobie zrób" i się zatkała i od tamtej pory się nie odzywa
Stary 2010-08-05, 20:14   #1847
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilonalu Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam dylemat może mi pomożecie, wybieram łóżeczko i nie mogę się zdecydować na które, wizualnie są podobne jednak różnią się firmą DREWEX MIŚ a drugie KLUPŚ SAFARI, w sklepie potrafią tylko powiedziec , że inny producent, ale nie wiedzą który jest lepszy.
Może ma któraś z Was takie łóżeczko i podzieli się opinią
Mi bardziej podoba się to z żyrafką.
Te łóżeczka generalnie są mało masywne i widać śruby na wierzchu, co mi się nie podoba, ale ogólnie łóżeczko fajne
Stary 2010-08-05, 20:14   #1848
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja po lekarzu.
Może się jeszcze mały zreflektuje i obróci. A jeśli nie, to nie martw się, nie będziesz gorszą mamą przez to, że urodzisz cc Owszem, dłużej się kobiety zbierają bo 3-5 dni, ale dasz radę. Moja bratowa miała cesarkę i jak mówi, jakoś nie żałuje teraz, że nie rodziła naturalnie. Ból po cc jest inny, ale z perspektywy czasu to taki poród jest bardziej komfortowy dla kobiety.
Stary 2010-08-05, 20:14   #1849
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
a czemu boisz się ZZO? Ja nie chciałabym być uśpiona... Wolę znieczulenie częściowe, by móc uczestniczyć w porodzie.. no i przy zzo jest możliwość przytulenia dziecka tuż po porodzie... a po narkozie niestety już nie ;/
Boję się, bo mdleję przy wkłuciu (parę dni temu zresztą też mi się to zdarzyło) i już się kiedyś nasłuchałam jakie mogą być konsekwencje kłucia w kręgosłup ... Poza tym nie możesz się ruszyć przy tym wkłuciu. A jak się ruszę to co? Paraliż ...
Stary 2010-08-05, 20:16   #1850
angelikaw
Zakorzenienie

Najlepiej, by rodzące się dziecko skierowane było główką w dół, tyłem głowy nieco w stronę brzucha mamy. Tę pozycję lekarze nazywają ułożeniem przednim.

http://ciazaporod.pl/porod_porod_prz...ykul,3872.html

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Cytat:
Boję się, bo mdleję przy wkłuciu (parę dni temu zresztą też mi się to zdarzyło) i już się kiedyś nasłuchałam jakie mogą być konsekwencje kłucia w kręgosłup ... Poza tym nie możesz się ruszyć przy tym wkłuciu. A jak się ruszę to co? Paraliż ...
no tak, to mnie też przeraża.. ale mimo wszystko wolę to niż narkozę...
Stary 2010-08-05, 20:18   #1851
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Najlepiej, by rodzące się dziecko skierowane było główką w dół, tyłem głowy nieco w stronę brzucha mamy. Tę pozycję lekarze nazywają ułożeniem przednim.

http://ciazaporod.pl/porod_porod_prz...ykul,3872.html
Dzięki
A jest jakaś z główką w dół, która jest mega-niekorzystna? np. jak dziecko leży bokiem...

zzo niesie za sobą dużo mniejsze ryzyko powikłań niż narkoza
Stary 2010-08-05, 20:23   #1852
cellaris
Rozeznanie

Pomi nie martw się, nie jesteś tu sama z problemem cc chociaż wierzę,że skoro tak bardzo chciałaś sn no to teraz może ci być ciężko się przestawić.

Dziewczyny dziękuję za wszystkie informacje co do materacyka. Więc wniosek wyciągnęłąm...pierwsze 6 miesięcy dzidzia śpi na kokosie czyli tej siankowatej stronie.

Co do kosmetyków dla dzidzi to planuję zakupić:
żel do mycia
oliwkę
krem do pupy z cynkiem
krem na każdą pogodę
chusteczki nawilżające
(wszystko z nivea)
linomag bobo
gaziki
octanisept
myślę,że ton wystaryczy, zresztą po powrocie z małą do domu chcę oliwkę zamienić na eurecynę (koleżanka polecała) a emolium zostawię sobie awaryjnie gdyby nivea małej nie spasowała.
gaziki jałowe

Bordowa to ja cię pocieszę skoro tak się boisz 5 lat temu miałam operację w trakcie której "odłączyli"mi jedno płuco. W nocy przed operacją założyli mi cewnik do kręgosłupa ...wkłucie na wysokości szyi,a potem tę igłę z wężykiem przeciągali po kręgosłupie aż do wysokości łopatek. Tam to dopiero jest zakończeń nerwowych. Przy zakładaniu 3 razy zemdlałam. Nie bolało ale uczucie było nieprzyjemne. Po operacji (pod narkozą) miałam przez dwie doby non stop podawane zzo przez ten cewnik w 3 dobie go wyjęli. No i żyję i jest ok. My najprawdopodobniej dostaniemy tylko jeden zastrzyk w okolice lędźwi i tyle. Więc luzik. Wierzę,ze nasi anastezjolodzy wiedzą co robią inaczej bym zwariowała ze strachu.

Edytowane przez cellaris
Czas edycji: 2010-08-05 o 20:33
cellaris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 20:23   #1853
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Możecie mi wytłumaczyć pozycje do porodu tzn. w która str ma być główka malucha to jest wtedy najlepiej itd. Wiem że w dół, ale czy twarzą do naszego kręgosłupa itp.?
Tutaj masz fajnie opisane:
http://dziecko.onet.pl/32345,5,8,prz...2,artykul.html
http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...1,1326667.html

Generalnie główką w dół, twarzą do kręgosłupa, rączki skrzyżowane na piersi, nóżki podkurczone i skrzyżowane, przyciągnięte do klatki piersiowej, główka pochylona do przodu i dociągnięta do klatki piersiowej. Coś takiego jak w poniższym rysunku:
Stary 2010-08-05, 20:25   #1854
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Za dużo tego wszystkiego moim zdaniem.
Ta lista to tylko przykładowa.Wszyskiego nie kupię.Jak kupię Emolium to już ,mydła nie itd Ja też jestem za ograniczeniem kosmetyków do minimum
Poza tym uważam,że jak juz się kupuje kosmetyki to powinny być jednej serii,np. nivea czy coś,a widzę,że dużo dziewczyn ma tak,że każdy kosmetyk z innej firmy kupuje.Jak dziecko dostanie uczulenia na któryś z nich,to co wtedy?Nie będzie wiadomo,który wykluczyć,a jak są jednakowe to zawsze łatwiej

Cytat:
Ja po lekarzu.
Młody nadal pośladkowo Wszystko z nim w porządku, tylko nie chce się gibnąć. .
Nie martw się,najważniejsze,że dziecko jest zdrowe,a to czy przyjdzie na świat sn czy cc jest mniej istotne.Pomyśl sobie jakie zmartwienie mają kobiety,które słyszą na usg,że ich dziecko będzie chore,więc taki problem,że Mały siedzi pośladkowo to żaden problem.Jesli planujesz jeszcze jedno dziecko,to może przy nastęonym się uda urodzić sn,a może jeszcze Mały wywinie numer i w ostatniej chwili się przekręci

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 20:25   #1855
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja po lekarzu.
Pomidora nic się nie bój.
Ja miałam pierwszy poród właśnie przez cc i wiedziałam, że tak będzie, bo córcia nie chciała się obrócić. Nastawiłam się na to psychicznie i się nie bałam. Ale miałam narkozę, a nie ZZO , bo mi coś zaczęło ciśnienie świrować. A dochodziłam do siebie długo, więc komfortowo to nie było
Tylko, że ja nie miałam wyznaczonej casarki, tylko czekałam aż pojawią się bóle.
A drugi poród miałam sn i też był straszny.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 20:26   #1856
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Dzięki
A jest jakaś z główką w dół, która jest mega-niekorzystna? np. jak dziecko leży bokiem...

zzo niesie za sobą dużo mniejsze ryzyko powikłań niż narkoza
Dziecko musi się w kanale rodnym obrócić to znaczy, że najpierw wchodzi tak jakby bokiem, a dopiero potem idzie na wprost.
Stary 2010-08-05, 20:28   #1857
ilonalu
Raczkowanie

Cytat:
Mi bardziej podoba się to z żyrafką.
Te łóżeczka generalnie są mało masywne i widać śruby na wierzchu, co mi się nie podoba, ale ogólnie łóżeczko fajne
Przegładałam na allegro i większość łóżeczek ma śruby na wierzchu, a w kolorze orzecha nic lepszego nie znalazłam.
ilonalu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 20:34   #1858
dra
Zakorzenienie

niektóre z was to maja dość sporo kosmetyków
ja mam z hippa
ja mam żel 2w1 do mycia ciałka i włosków
oliwka
krem pielęgnacyjny do twarzy i ciała
na odparzenia maść robioną kupiona w aptece podobno działa rewelacyjnie tak kumpela mówiła lub mąka ziemniaczana

Cytat:
Ja po lekarzu.
to ruchy bioderek moze fiknie
kochana nic sie nie mart niektóre zaraz lataja po cc to zalezy
ja też bym chciala sn rodzic,ale no jak przyjdzie cc to trudno obym szybko doszła do siebie tylko
Stary 2010-08-05, 20:37   #1859
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Dziecko musi się w kanale rodnym obrócić to znaczy, że najpierw wchodzi tak jakby bokiem, a dopiero potem idzie na wprost.
Dziękuję za dokładne wyjaśnienie. Co nieco mi się wyjaśniło

Cytat:
Napisane przez ilonalu Pokaż wiadomość
Przegładałam na allegro i większość łóżeczek ma śruby na wierzchu, a w kolorze orzecha nic lepszego nie znalazłam.
Na te śruby można kupić takie plastikowe nakładki

Nawet jak będę mieć sporo kosmetyków to nie będę ich używać na raz, a np. na odparzenia sudocrem, jak się nie sprawdzi lub skończę opakowanie to spróbuję coś innego. Jak buźkę będę smarować w domku jednym kremem HIPP to wychodząc na zewnatrz tym drugim (ochronnym na każdą pogodę) też HIPP itd.

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-08-05 o 20:38
Stary 2010-08-05, 20:51   #1860
Pomidora
Zakorzenienie

Dziękuję za życzenia rocznicowe

Asiu, ale miałaś przeżycia, masakra! Dobrze, ze wszystko jednak w porządku. Co do torby, to ta, która pokazałaś, wydaje mi się mała i z małą ilością przegródek. My za podobną cenę kupiliśmy naprawdę jak dla nas wypasioną i jesteśmy z niej bardzo zadowoleni. Ale zależy, czego szukasz, bo nam zależało na dużej ilości przegródek

Wróżko, nieprzyjemna sytuacja z tą teściową Może wcale sympatia nie była udawana, tylko ma zal do samego syna? Sama nie wiem, ja nigdy nie miałam dobrych stosunków z moją ś.p. teściową, więc chyba nic nie poradzę, tylko mogę pogłasiać

Maggie, to widzę, ze nie tylko ja z biodrami walczę - masakra jakaś dla mnie! Ale nic, wytrzymamy.

Abz, to my czekamy na zdjęcia wózka

MisQa, ale wszystko już w porządku?

Kalex, też masz niezłą teściową... Swoją drogą, co się z tymi babami dzieje jak synowa w ciążę zajdzie? Diabełki rogi pokazują A my razem jesteśmy już ponad 7 lat, a 4 lata jesteśmy małżeństwem Dziękuję

Elenko, na obiad zrobiłam camemberty w piersi kurczaka i sałatkę z sałaty i pomidorów, a na deser szarlotkę na ciepło z lodami i bita śmietaną Mniami!

Mpik, my nie dajemy sobie na rocznicę prezentów, tylko miłe gesty jakieś Mężuś przyniósł mi piękny bukiecik goździków, nie mogę się na niego napatrzeć.

Angelikaw, prawie się posikałam ze śmiechu

Starapanno, leż i odpoczywaj. Deprechę wyganiaj

Astorianka, fajnie, ze miałaś miłą wizytę i z małym klocuszkiem wszystko dobrze

Bordowa, mi lekarz powiedział, ze oni tną tak w 38tc, z przełomem na 39tc. Muszę się przyzwyczaić do tej myśli, ale przeraża mnie własna niemoc po takiej operacji i przymus leżenia 24h plackiem...

Kasienko, ja wiem, ze kobiety mają większe zmartwienia. Moja przyjaciółka to wizażowa Nabuko z chorą Karolcią, która zresztą jutro będzie miała poważną operację. naprawdę wiem, że są gorsze rzeczy. Ale ta dokładnie dotyczy mnie i zawiodłam się trochę, ze nie będę mogła rodzić sn. No nic, dam radę przejśc operację, tylko mi smutno i już.

Dziękuję kochane za wsparcie Muszę sie przestawić, chociaż smutno. Ale czytałam o dziewczynie, która już się do cc przygotowywała w szpitalu, a maluch się przekręcił. Może jeszcze namówię Tymka do zmiany
A Teraz ja was pocieszę z tym zzo: nie ma możliwości, zeby was sparaliżowało. Czytałam dużo na ten temat, bo chciałam zzo do porodu sn i teraz wkłuwają się inną metodą, w miejsce, gdzie nie ma rdzenia kręgowego, więc nie ma zagrożenia praliżem. Ewentualne powikłania to tygodniowa migrena.

Jeszcze raz dziękuję za wsparcie, kochane jesteście

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości