Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-05, 17:00   #3991
Gregorynka
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
Napisane przez Chadane Pokaż wiadomość
Witam wszystkich,
mam pewien problem dot aparatu (kryształowo-szafirowego), a mianowicie od kilku dni zamki zaczęły z niewidomych powodów żółknąć. Nie mam pojęcia dlaczego, ponieważ nie jadam mocno farbujących rzeczy, po których mogłoby się coś takiego dziać. Staram się też mocno dbać o higienę jamy ustnej. Może nie wydawało by mnie się to dziwne, gdyby nie to, że aparat mam od ponad tygodnia!! No i jak napisałam wcześniej: zamki są kryształowe, a kryształ podobno nie żółknie...Miał ktoś podobną sytuację? Czy można jakoś przeczyścić te zamki, czy powinnam zglosić sie do swojego orto?
Prawdę mówiąc, to słyszałam o tym, że te zamki mogą żółknąc, ale po tygodniu? To nawet najbardziej żółkniejące gumki nie żółkną. Więc nie wiem, jeśli orto nie uprzedził Cię, że mogą szybko zżółknąć to idź do niego i zapytaj co z tym zrobić. Ja osobiście nie znam sposobów na "przeczyszczenie" żółtych zamków.
Swoją drogą trochę kicha, bo płacisz drożej, by mieć ładniejszy, mniej widoczny aparat, a masz nie do końca to co chciałaś :/

Gregorynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 17:22   #3992
paulka12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karolinaa176 Pokaż wiadomość
tak więc na życzenie wklejam zdjęcia
czekam na wasze opinie między innymi dotyczące długości okresu leczenia. chcę tylko jeszcze napisać , że byłam już na pierwszej wizycie u ortodonty, a ta zaproponowała mi takie leczenie, że założy mi na razie aparat na górny łuk, nie będzie jedynie zakładać go na dwie szóstki, które mają być w trakcie leczenia wyrwane, a wtedy reszta zębów będzie zapełniała te luki.
No nie wiem jak to będzie wyglądać po leczeniu, czy zęby będą normalnie proste i cofnięte ?
Zęby prawie jak moje
Tylko ja mam dodatkowo jeszcze jedynki u góry wysunięte jak u królika. No ale już niedługo. Długość leczenia to u mnie1,5 - 2 lata. Przy czym ja już jestem starsza panią
Aparat mam na razie na górze, za kilka miesięcy dołączy dół. Wtedy też będzie "ciągnięcie" dołu do przodu. A góra ma byc owszem prosta i cofnięta
Myślę, że nie bardzo możesz sugerować się długością leczenia innych, bo u każdego inaczej to wygląda - zależy od wieku, wady, od tego jak zęby reagują na leczenie. Orto powie ci wszystko najdokładniej.
paulka12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 17:34   #3993
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez eebony Pokaż wiadomość
wyciorki w rossmanie są całkiem fajne
rączka kosztowała chyba 12 zł + 10 zł za dziesięć końcówek
proponuję, żeby kupować te niebieskie koncówki, według mnie są lepsze od czerwonych

mmmm, chciałabym ten irygator, ostatnio mam manię na punkcie mega czystych zębów

Bo te czerwone wyciorki z rossmana są jakieś anorektyczne, dlatego te niebieskie grubasy są lepsze :P

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 17:55   #3994
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez brb33e Pokaż wiadomość
Nie długo Ja po wizycie konsultacyjnej mialam za 2tyg plan leczenia,po nim w miare mozliwosci od razu wyrwac zęby, po wyrwaniu mam isc na gumki separacyjne i ok 2 tyg pozniej mam miec zakladany aparat..
ja miałam wizytę (plus jakieś prześwietlenia itp.), za jakiś czas (nie pamiętam już czy 3 tyg., czy miesiąc) wizyta z planem i umówienie się na aparat [za jakieś 1,5 miesiąca] (w między czasie wyleczenie zębiszczy), później za 3 tyg. wizyta na separację i po tyg. na pierścienie i zmienienie gumek i drutu i 16 sierpnia będzie kolejna wizyta
każdy ma inaczej

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

Cytat:
Napisane przez bleedingsun Pokaż wiadomość
Ja miałam identyczne zdanie i go nie zmieniłam
ja też miałam i go zmieniłam po 1 wizycie z aparatem

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
ja nie noszę do szkoły żadnych past, ani szczoteczek. nie wyobrażam sobie myć zębów tak przy wszystkich i poza tym nie ma na to czasu. ledwo zdążę zjeść i już dzwonek. a z resztkami jedzenia radzę sobie językiem, chociaż wolałabym wypłukać jamę ustną

ja myję przed wyzytą w domu, to przecież konieczne. a podczas wizyty po co drugi raz?

mam dwie takie same szczotki, tylko w innym kolorze
ja myję tylko jak np. czekam na jakieś kółko i inni mają lekcje, to tylko przyjaciółka przy tym jest

nie wiem ale każą - noszę

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 19:09   #3995
Catelynn
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
Właśnie o to pytałam, ale robili wielkie oczy

A w Lidlu dzisiaj byłam i nie spojrzałam Trudno.

Załączam fotkę, niestety nie widać koloru gumek, ale tak jak pisałam są jasnoróżowe Pierwsze bez aparatu, drugie w Jak widać w aparacie nie mogę zagryźć zębów.

Literko mam pytanie do Ciebie Ile orientacyjnie będzie trwał czas leczenia Twoich ząbków ? Bo ja mam identyczną wadę :P I ile dałaś za aparacik ?
Catelynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 20:29   #3996
brum_brum
Przyczajenie

po 4 dniach noszenia aparatu:
1. zęby mnie NIE BOLĄ! czuję, owszem, taki jakby ucisk i są 'zdrętwiałe', ale bez problemu gryzę wszystko (pizzę na przykład) - może dlatego, że drucik cienki?
2. zaczęłam seplenić wprawdzie orto ostrzegała, że wypychamy najpierw jedynki do przodu, żeby zrobić miejsce na dwójkę, ale nie sądziłam, że przez to będzie mi się źle mówić... a gorzej ma być przy podwyższeniach...)
3. najbardziej doskwierają mi obtarcia od sprężynki i pierścieni - powiedzcie, że kiedyś śluzówka się przyzwyczai...
brum_brum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 20:49   #3997
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Mam takie jedno pytanie do was. Czy wszystkie z was co mialy usuwane czworki/piatki badz inne zeby mialy zalozona taka sprezynke zeby przepchac te zeby? Bo ja nie mam zadnej sprezynki tylko orto mi tak dziwnie powiazala to drutem i mowila ze to jest wlasnie aby przeciagnac kly na miejsce czworek...

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 21:05   #3998
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Catelynn Pokaż wiadomość
Literko mam pytanie do Ciebie Ile orientacyjnie będzie trwał czas leczenia Twoich ząbków ? Bo ja mam identyczną wadę :P I ile dałaś za aparacik ?
Co do czasu leczenia, to orto mi nie mówił, pewnie nie chce żebym się rozczarowała jak potrwa to dłużej, ale zapytam na wizycie kontrolnej za miesiąc Na razie koszty przedstawiają się tak:
140 zł - wyciski i zdjęcia
30 zł - gumki separacyjne
1500 zł - góra, metal hypoalergiczny

Booli mnie dwójka Gryzę, ale tylko lewą stroną (tą prostszą )
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 22:31   #3999
whenee
Zakorzenienie

Cytat:

Booli mnie dwójka Gryzę, ale tylko lewą stroną (tą prostszą )

Hehehe też tak miałam, jak się przyzwyczaiłam jeść prawą stroną, to jak założyłam dół to nie już tą stroną nie mogłam i tak się człowiek musi przestawiać w te i nazad

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

Cytat:
Napisane przez brum_brum Pokaż wiadomość
3. najbardziej doskwierają mi obtarcia od sprężynki i pierścieni - powiedzcie, że kiedyś śluzówka się przyzwyczai...

i tu zbawienny jest wosk i jak najmniej poruszania gembom:P No mnie po tygodniu przestało a jak założysz dół to pomyśl sobie, że nie ma co obcierać jedynie co mnie bolało to że mi za ósemki założyła jakieś pseudo pierścienie a ósemka mi się jedna nie do końca wyrznęła:P heh ciężko jest coś przegryść i wypłukać buzię, ale mniej niż po tygodniu mija:P

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

Cytat:
30 zł - gumki separacyjne
to smieszne pieniadze, tzn. jesli policzyła/policzył ci ja wizyte + gumki, no to drogo:d
ja miałam wliczone w wizyte, 2 minuty i 70 zł w plecy:P
Stary 2010-08-05, 22:41   #4000
izusia1234
Raczkowanie

A jest może osóbka która używa irygatora??
Jeśli tak to jakiej firmy? Za jaką cenę? I czy na prawdę warto?
izusia1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 22:43   #4001
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez whenee Pokaż wiadomość
to smieszne pieniadze, tzn. jesli policzyła/policzył ci ja wizyte + gumki, no to drogo:d
ja miałam wliczone w wizyte, 2 minuty i 70 zł w plecy:P
Zapłaciłam tyle za opracowanie planu leczenia + separacje
Stary 2010-08-05, 23:04   #4002
kasia_no87
Zakorzenienie

A ja mialam gumki separacyjne za darmo, no chyba ze byly wliczone w cene aparatu, zakladanie, plan leczenia=2500zl. To chyba dosc duzo wiec pewnie to bylo juz w tym

exAparatka
Stary 2010-08-05, 23:14   #4003
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
A ja mialam gumki separacyjne za darmo, no chyba ze byly wliczone w cene aparatu, zakladanie, plan leczenia=2500zl. To chyba dosc duzo wiec pewnie to bylo juz w tym
wg. cennika powinnam zapłacić 40zł. za separację, ale orto miała wtedy poślizg i stwierdziła, że wizyta gratis
ja za plan zapłaciłam 200 albo 250

Stary 2010-08-05, 23:21   #4004
bleedingsun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość
wg. cennika powinnam zapłacić 40zł. za separację, ale orto miała wtedy poślizg i stwierdziła, że wizyta gratis
ja za plan zapłaciłam 200 albo 250
O co chodzi z tym planem?
Ja wszystkie wizyty do założenia aparatu miałam gratis... Tylko zdjęcia musiałam zrobić sama i za nie zapłacić.

Włosy: 43cm (03.11.2014)
Cel: 50

Drożdże: 6/30
bleedingsun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 23:44   #4005
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Ja nie miałam sprężynek i nie będę już miała raczej Miałam łańcuszki metalowe i elastyczne żeby to pozamykać.

Cytat:
czekam na wasze opinie między innymi dotyczące długości okresu leczenia. chcę tylko jeszcze napisać , że byłam już na pierwszej wizycie u ortodonty, a ta zaproponowała mi takie leczenie, że założy mi na razie aparat na górny łuk, nie będzie jedynie zakładać go na dwie szóstki, które mają być w trakcie leczenia wyrwane, a wtedy reszta zębów będzie zapełniała te luki.
No nie wiem jak to będzie wyglądać po leczeniu, czy zęby będą normalnie proste i cofnięte ?
O witam moją wadę Tylko u mnie dodatkowo dochodziło stłoczenie. Leczenie mam zaplanowane na 2-2,5 roku ale podobno szybko mi się prostują więc może zmieszczę się w tych 2óch latach.
Po leczeniu Twoje zęby powinny wyglądać tak http://www.ortodonta.info/faq.html#q1.30.
I może Ci się zmienić profil trochę, mi już się zmienił, nie wyglądam jak wiecznie obrażona małpa
I takie pytanie, ssałaś może kciuk lub smoczek trochę za długo?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 23:46   #4006
cayoka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Twitter Pokaż wiadomość
Też kiedyś kupiłam w Lidlu, bo były tańsze
Ale jak włosie z wyciorka wylazło całkowicie przy drugim użyciu, to zaniechałam tych z Lidla
mi je mama kupiła, i mam je i mam. ale własnie strasznie szybko się niszczą..

Nic poza Tobą i uszczęśliwianiem świata nie chcę. !

14.07.2012

cayoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 00:10   #4007
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez bleedingsun Pokaż wiadomość
O co chodzi z tym planem?
Ja wszystkie wizyty do założenia aparatu miałam gratis... Tylko zdjęcia musiałam zrobić sama i za nie zapłacić.
plan leczenia - w jakim odstępie czasowym założy góre i dół itp.

Stary 2010-08-06, 00:18   #4008
bleedingsun
Zakorzenienie

Cytat:
plan leczenia - w jakim odstępie czasowym założy góre i dół itp.
To ja za to nie płaciłam
A górę orto założyła mi na moją prośbę, bo sama zaproponowałaby mi to dopiero po ściągnięciu dołu, żeby dłużej ciągnąć kasę.

---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:15 ----------

Cytat:
a drugiej osobie?
ja się na ten temat nie wypowiadam - jeszcze się nie całowałam (ani w ani bez aparatu )
Drugiej osobie również nie

Włosy: 43cm (03.11.2014)
Cel: 50

Drożdże: 6/30
bleedingsun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 00:21   #4009
Chadane
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Gregorynka Pokaż wiadomość
Prawdę mówiąc, to słyszałam o tym, że te zamki mogą żółknąc, ale po tygodniu? To nawet najbardziej żółkniejące gumki nie żółkną. Więc nie wiem, jeśli orto nie uprzedził Cię, że mogą szybko zżółknąć to idź do niego i zapytaj co z tym zrobić. Ja osobiście nie znam sposobów na "przeczyszczenie" żółtych zamków.
Swoją drogą trochę kicha, bo płacisz drożej, by mieć ładniejszy, mniej widoczny aparat, a masz nie do końca to co chciałaś :/
No dokładnie, gdybym wiedziała, że takie mogą być z tym problemy, to raczej bym kiczu za takie pieniądze nie brała. Od początku nie miałam do niego przekonania, ale cóż...dałam się namówić. Przez pierwsze dni moje zęby z aparatem były jak perełki, a obecnie pod światło (przez te zamki) wyglądają na jakieś A2 jak nie gorzej. No a moja orto (jak to z nimi bywa) jest 2 raz w tym miesiącu na wakacjach!
Chadane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 07:57   #4010
aniyam
Szanelowa Madżesti

GG do aniyam

Cytat:
ja za separacje nic nie płaciłam, trwało to jakieś 10 min i po sprawie, ale musiałam zapłacić 1 ratę za aparat 750 zł i potem za tydzień miałam już zakładany aparat i drugie 750 zł, więc :
zdjęcia ( 70 zł ) + wizyta kontrolna ( 40 zł)
separacja - 750 zł
aparat góra+wyciski+plan leczenia - 750 zł

czyli wychodzi na to, że separacja+wyciski+plan leczenia za freee

ale za to za wizyty teraz co miesiąc po 100 zł

"Cały cud życia polega na tym, że wszystko, co ważne, zdarza się w najmniej oczekiwanym momencie.Wszystko ma swoją przyczynę i skutek. I jest po coś."

Edytowane przez aniyam
Czas edycji: 2010-08-06 o 07:58
aniyam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 08:07   #4011
jatomam90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gregorynka Pokaż wiadomość
A ja miałam biale jak mleko, ale widzę teraz, że troszkę zżółkły. To chyba dlatego, że ich tak mocno nie trę, bo boję się uszkodzić aparat.
Dasz foto po wybieleniu?
Jakim stężeniem % tego preparatu będziesz robić? Bo zastanawiam się, czy nie byłby lepszy od pasków, mam jeszcze czas, więc szukam najlepszej metody.
zastanawiam się nad 35 % bo to wtedy trwa raz dziennie po godzince chyba. Niby powinno się najmniejszym czyli 10 ale to jest na noc a ja na noc mam retencję. :P

Cytat:
masz ładne ząbki i ich kolor masz podobną wadę do mojej z tym że z tego co widzę to masz całą szczękę w przód a ja miałam tylko jedynki. Leczyłam 2 lata i miesiąc.
It's a love story baby just say yes
jatomam90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 10:08   #4012
Peter8802
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

hejka;P

parę dni mnie tutaj nie było ;-)

zjawiłem się u Pani Ortodonty ;-) niby 30zeta... dla mnie za darmo było -> co usłyszałem ;P nic dobrego :/

bla bla bla...."nie podejmę się tego" bo ->
Ma Pan wadę kostną szczęka dolna jest cofnięta i gdybym wyprostowała górę ząbki to dopiero mogę ruszyć dól bo na dól teraz nawet aparatu nie założę, dopiero po długim leczeniu trzeba by dół ustawiać i przesuwać, niestety wymaga to konsultacji kilku specjalistów z kliniki" -> odesłała mnie do Zabrza ;-)

jakieś pomysły ????? macie fotki ząbków ;P
jak to usłyszałem to od razu mi siew oczkach zaświeciło ze 10tyś złoty nie moje ..... ;-( wiec niestety przyjdzie zostawić to jak jest teraz ;P

pozdro
Peter8802 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 10:10   #4013
jatomam90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Peter8802 Pokaż wiadomość
hejka;P

zjawiłem się u Pani Ortodonty ;-) niby 30zeta... dla mnie za darmo było -> co usłyszałem ;P nic dobrego :/

Ma Pan wadę kostną szczęka dolna jest cofnięta i gdybym wyprostowała górę ząbki to dopiero mogę ruszyć dól bo na dól teraz nawet aparatu nie założę, dopiero po długim leczeniu trzeba by dół ustawiać i przesuwać, niestety wymaga to konsultacji kilku specjalistów z kliniki" -> odesłała mnie do Zabrza ;-)

jak to usłyszałem to od razu mi siew oczkach zaświeciło ze 10tyś złoty nie moje ..... ;-( wiec niestety przyjdzie zostawić to jak jest teraz ;P

pozdro
yy zmień ortodontę. ;]
jakoś ludzie z gorszymi wadami zakładają aparaty i bez problemu się leczy.
It's a love story baby just say yes
jatomam90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 11:12   #4014
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jatomam90 Pokaż wiadomość
yy zmień ortodontę. ;]
jakoś ludzie z gorszymi wadami zakładają aparaty i bez problemu się leczy.
Właśnie

Ale pociesze Cie, ze mnie tez jedna orto nie chciala leczyc.... z druga poszlo latwiej ale tez z komplikacjami

exAparatka
Stary 2010-08-06, 12:01   #4015
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Peter8802 Pokaż wiadomość
hejka;P

pozdro
Tak jak pisały dziewczyny - zmień ortodontę. Wiem, że szukałeś orto w Cz-wie. Ja również usłyszałam, że mam poważną wadę, ale miałam wybór - operacja, albo bez i staramy się wszystko zrobić jak najlepiej. Więc może warto więcej wydać, ale iść do kogoś bardziej kompetentnego
Stary 2010-08-06, 12:01   #4016
evelinaPTB
Raczkowanie

GG do evelinaPTB

Czy któraś z was miała czarne gumki na aparacie ?
Jeżeli tak, to jak to wygląda ? Czy kojarzy się z próchnicą itp. xD ?
evelinaPTB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 12:02   #4017
201707171013
Konto usunięte

Dziś 2. dzień i jest masakra Mam wrażenia, że nie ugryzę dzisiaj nic. Na śniadanie musiałam zjeść zupkę w proszku. Czy cały czas tak będzie boleć?
Stary 2010-08-06, 12:59   #4018
Justyna1505
Raczkowanie

GG do Justyna1505

Cytat:
Czy cały czas tak będzie boleć?
Oczywiście, że nie ;] Najgorsze są pierwsze dni. Dasz radę
Justyna1505 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 13:07   #4019
aniyam
Szanelowa Madżesti

GG do aniyam

Cytat:
Dziś 2. dzień i jest masakra Mam wrażenia, że nie ugryzę dzisiaj nic. Na śniadanie musiałam zjeść zupkę w proszku. Czy cały czas tak będzie boleć?
mnie trzymało tydzień tydzień na kisielku, biszkoptach, budyniu itp itd a teraz wcinam wszystko chipsy, snickersy, twardą czekoladę, spaloną na grillu karkówkę nawet odważyłam się mimo zakazu przez orto orzeszki ale tak delikatnie. powolutku i nic mi się nie odkleiło na szczęście

"Cały cud życia polega na tym, że wszystko, co ważne, zdarza się w najmniej oczekiwanym momencie.Wszystko ma swoją przyczynę i skutek. I jest po coś."

aniyam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 13:11   #4020
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Justyna1505 Pokaż wiadomość
Oczywiście, że nie ;] Najgorsze są pierwsze dni. Dasz radę
Dzięki
Cytat:
Napisane przez aniyam Pokaż wiadomość
mnie trzymało tydzień tydzień na kisielku, biszkoptach, budyniu itp itd a teraz wcinam wszystko chipsy, snickersy, twardą czekoladę, spaloną na grillu karkówkę nawet odważyłam się mimo zakazu przez orto orzeszki ale tak delikatnie. powolutku i nic mi się nie odkleiło na szczęście
Orzeszki jadłam nawet wczoraj Jeśli tydzień, to ok, dam radę Orto mi mówił, że może mnie boleć 3 dni. Pocieszyłaś mnie tymi chipsami i snickersami, bo jestem uzależniona od słodyczy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości