Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 2010 - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-06, 14:59   #901
patinka_
Zakorzenienie

Dot.: Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 20

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
klask i:

Nie krzycz, bo to trochę bez sensu...
Paulina też wrzeszczy czasami, potem na kilka dni zapomni i znowu zaczyna piszczeć, wrzeszczeć... To normalne, bo dzieci testują swój głos...
no, ale On nie drze się sporadycznie tylko jak zacznie to robi to cały czas..ja bym się tego tak nie bała gdyby nie przyklad na siostrzenicy która terroryzowała tym cały dom:/ teraz ma 2 lata i dalej tak robi...bo nikt nie zwracal na to uwagi a pozniej bylo za pozno...

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
patinka Tomek ma chyba jakis skok bo od kilku dni widze, ze łapie szybko rozne rzeczy. Strasznie się rozgadał, opowiada, zmienia intonacje piszczy, krzyczy i spiewa Kłade go duzo na brzuszku. Bo o odkąd umie łapac zabawki to sie tak okropnie nie wkurza. Kłade go na dywan rozrzucam w koło pełno zabawek i on sobie bierze jak cos chce. Wczoraj udało mu się w boki przesuwac wokół własnej osi ale nie umie zrobic kółka np dzis tak sie zaparał na zabwke ze "poszedł" ale juz był taki zły, ze krzyczał i wrzeszczał ale lazł

generalnie dziś nie mam dziecka ladnie się bawi zajmuje soba czasem pokrzyczy ale wystarczy zmiana zabawki

eh...no ale my ten skok juz dawno powinnismy miec bo miedzy nami prawie miesiac roznicy:/ ja też go sadzam od dłuzszego czasu na brzuchu na długo-nawet godzine tak lezy i sadzam go z 3-4 razy dziennie...teraz tez lezy na brzuchu..zabawki w kolo...tylko sie kreci...a nie podejdzie do zadnej chociaż go zaczepialam zabawkami...
Stary 2010-08-06, 15:00   #902
Kancia
Zakorzenienie

Dot.: Ząbkujemy, raczkujemy i radośnie świat poznajemy. Maluszki styczniowo-lutowe 20

you dobrze, ze juz lepiej a jedzeniem sie nie martw wazne, zeby pił
Stary 2010-08-06, 15:01   #903
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość

patinka co do tej krówki to chyba sobie gości jaja robi... nie kupiłaś przecież zestawu majsterkowicza tylko pianinko niech sobie w d..ę wsadzi te części

leze....
Stary 2010-08-06, 15:03   #904
Kancia
Zakorzenienie

Patinka ale jak się kręci to dobrze, pełzanie w 7 miesiącu tak ksiązkowo zresztą nie musi wcale pełzac a moze zacznie od razu raczkowac w 8 np moim zdaniem Emi sie dobrze rozwija tylko wolniej niz niektóre dzieciaki tutaj ale tak niestety jest ze każde ma swoje tempo. Mogłabys się martwic gdyby lezał plackiem i nic nie robił
Stary 2010-08-06, 15:06   #905
elcia0787
Zakorzenienie

GG do elcia0787

PATINKO moj Szymek jak go poloze na brzuszek i poloze duzo zabawek to je przewaznie olewa ale jak poloze pilota od tv,telefon badz laptopa to od razu pelza jak szalony
elcia0787 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 15:08   #906
malinka118
Rozeznanie

Ja to dla omiany wolałabym, żeby Mi taka do przodu nie była Chcę się nacieszyć takim małym dzidziem, bo więcej nie planuję, a czas za szybko leci
malinka118 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 15:14   #907
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
Patinka ale jak się kręci to dobrze, pełzanie w 7 miesiącu tak ksiązkowo zresztą nie musi wcale pełzac a moze zacznie od razu raczkowac w 8 np moim zdaniem Emi sie dobrze rozwija tylko wolniej niz niektóre dzieciaki tutaj ale tak niestety jest ze każde ma swoje tempo. Mogłabys się martwic gdyby lezał plackiem i nic nie robił
no wiem,że maxymalny czas na osiągnięcie tych umiejętności jeszcze nie osiągnął, ale tyle go kładę na tym brzuchu ostatnio,że mógłby już coś załapać-fakt, od może max tygodnia próbuje coś robić z tyłkiem,ale też nie za każdym razem...

Cytat:
Napisane przez elcia0787 Pokaż wiadomość
PATINKO moj Szymek jak go poloze na brzuszek i poloze duzo zabawek to je przewaznie olewa ale jak poloze pilota od tv,telefon badz laptopa to od razu pelza jak szalony
z telefonem i pilotem już próbowałam-ogromne zainteresowanie ale nic poza tym-owszem bardzo chciałby się ruszyć-odrywa ręce i nogi i balansuje na brzuszku i klacie:/

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

Cytat:
Napisane przez malinka118 Pokaż wiadomość
Ja to dla omiany wolałabym, żeby Mi taka do przodu nie była Chcę się nacieszyć takim małym dzidziem, bo więcej nie planuję, a czas za szybko leci

no tak-raczkujące dziecko to nie to samo co dzidzia posłusznie leżąca w danym miejscu też się boję raczkowania i chodzenia...
Stary 2010-08-06, 15:15   #908
Kancia
Zakorzenienie

Tomek tak samo balansuje ale jak dopiero dzis się tak zawziął ze az ogień w oczach miał
Stary 2010-08-06, 15:16   #909
brzoskwinia82
Zadomowienie

Cytat:
laski poradzicie mi? konczy mi sie pokarm i mam tylko juz w jednej piersi kupilam mleko modyfikowane ale Szymek nie chce go pic wypluwa i sie krzywi i nie mam juz pomyslow jak mu je dac zeby wypil,
chrupki kukurydziane od ktorego miesiaca podajecie?
no wiesz mój Borys też nie chciał, ani ode mnie ani od tż, w końcu zaczęłam mu dosypywać po troszku kaszki bananowej i to mleko słodsze jadł najpierw mało a potem już normalnie a teraz mu kleikiem ryżowym zagęszczam ale też nie dużo - ok. małej łyżeczki na 180 ml, wieczorem przed snem tylko więcej.
a w ogóle to Borys je mniej więcej tak:
7 - mleko (180 ml)+łyżeczka kleiku
ok.10-10:30-mleko+łyżka kaszki owocowej (daję coraz więcej tej kaszki żeby stopniowo zmienić konsystencję bo nie chciał jej jeść łyżeczką)
ok. 14:00 obiadek (1/2 słoiczka przeważnie)
ok. 15-16 - mleczko (150 ml)+łyżeczka kleiku
ok. 17-deserek (1/2 słoiczka przeważnie)
19.30 - mleko (210 ml+3 łyżeczki kleiku)

i nie wiem czy dobrze czy nie wywalić tego środkowego mleka ale mi się wydaje że on będzie głodny do 19:30 na samym obiadku i deserku (po pół słoiczka) Oceńcie pliss i napiszcie co o tym myślicie

ja chrupki też daję kilka dziennie a czasem wcale jak zapomnę

youyou dobrze że już lepiej, ja laktatora wcale nie użyłam, ale zostawię na razie może się przy drugim przyda. za pół roczku
patinka mi się wydaje że teraz to jest taki okres, Borys miał że piszczał ale potem mu przeszło teraz gada ale nie sylabami tylko takie aaaaaaaoooooogggggggeeeee ee długie dźwięki
dobry kawał

kancia mój też pójdzie do przodu ale nie do zabawki o nie co innego jak telefon mój zobaczy wtedy nagle umie raczkować
shamanaika - ja też uważam że na stawianie trochę za wcześnie, ale oczywiście każda mama powinna robić to co uważa za słuszne.

jezuu ale jestem słaba na tej diecie,dziewczyny na diecie dukanateż tak miałyście? normalnie masakra, nie wiem czy nie rzucę jej w diabły (ale mi szkoda bo jeszcze 4 kg tylko)

brzoskwinia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 15:18   #910
kalka
Zadomowienie

OMG nie wiem gdzie pisać, co czytać i jeszcze wyłapywać chętnych do zaproszeń

Moja mała też ma problemy z kupką po mleku 2. Mam nadzieję, że to przejściowe. Piszczy wniebogłosy. Ale okropnie piszczy jak domaga się zmiany pieluchy

Co do chrupek to daję czasem, bo sobie pogryzie i lżej na dziąsełek

A powiedzcie mi, czy któraś z was dostała jeszcze pudełko z HIPP-a? Czy to w rosmanie jest ostatnie?

Edytowane przez kalka
Czas edycji: 2010-08-06 o 15:24
kalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 15:19   #911
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalka Pokaż wiadomość
nie wyrabiasz sie
Stary 2010-08-06, 15:23   #912
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:

no właśnie-ja też co chwile odświeżam tu i tu i nie wiem co czytać:/eh...
Stary 2010-08-06, 15:24   #913
tajgabajga
Rozeznanie

GG do tajgabajga

Cytat:
u nas to samo
Stary 2010-08-06, 15:25   #914
wyderka80
Raczkowanie

Co do słoiczków to moja w końcu zjada cały mały słoiczek obiadku, najbardziej lubi te z gerbera,
z hippa sa jakieś takie zbite, ale jak dodałam jej kiedyś do tego trochę przegotowanej wody i rozrzedziłam konsystencje to tez zjadła
i nie lubi cielęciny a dziwne bo nawet mi smakowała jak próbowałam
dzis była pierwszy raz rybka - zjadła wszystko

deserek też zjada cały słoiczek, czasem celowo daję jej połowę bo u nas deserek to raczej tak między posiłkami a nie zamiast

a chrupki kukurydziane uwielbia, jak dostała pierwszego to nie wiedziała co z tym zrobić i oczywiście wzięła do buzi i bardzo się ucieszyła że to faktycznie do jedzenia
patka my mamy bezimienne z firmy CHRUPEX w takiej wielkiej paczce bo mój TŻ jest fanem chrupków i w składzie nie ma soli tylko kaszka kukurydziana

you najlepsze zyczenia i dla Filipka i niech w końcu chłopak będzie zdrów

Ktoś pisała o twardszych kupkach po mleczku 2, moja też od kilku dni robi takie śmieszne bobki i widać że biedna się nawysila żeby to wyprodukować
ale poki co robi codziennie
dam jej na deserek suszone sliwki z gerbera może pomoże

wklejam 2 fotki z dziś
wyderka80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 15:28   #915
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wyderka80 Pokaż wiadomość

Ktoś pisała o twardszych kupkach po mleczku 2, moja też od kilku dni robi takie śmieszne bobki i widać że biedna się nawysila żeby to wyprodukować
ale poki co robi codziennie

no ja pisałam-ale najdziwniejsze że dziś zrobił już dwie rzadkie..w tym jedną po spaniu w łóżeczku-była taka wodnista że wylazła plecami i cale przescieradło zbrudził:/kolor zółty:/
Stary 2010-08-06, 15:30   #916
kalka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez brzoskwinia82 Pokaż wiadomość

jezuu ale jestem słaba na tej diecie,dziewczyny na diecie dukanateż tak miałyście? normalnie masakra, nie wiem czy nie rzucę jej w diabły (ale mi szkoda bo jeszcze 4 kg tylko)
Kochana, ja zaczęłam niedawno dietę, jeden dzień chyba jadłam sobie jajka i rybki, żadnych owoców i warzyw i na drugi dzień rano masakra. Spadłam 1,4 kg to fakt, ale potem nie wychodziłam z łazienki. Nie wiedziałam czy mam siedzieć na wc czy go obejmować. Nigdy wcześniej się tak nie czułam. Cukier mi spadł tak bardzo, że kręciło mi się w głowie, oblana byłam zimnym potem i myślałam że umieram. Doszłam w miarę do sibie po tabliczce czekolady i paczce ciastek Nigdy wiecej diet. Zresztą lekarz mi zabronił

Stary 2010-08-06, 15:32   #917
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:
A powiedzcie mi, czy któraś z was dostała jeszcze pudełko z HIPP-a? Czy to w rosmanie jest ostatnie?
zebra dostała w tamtym tygodniu
Stary 2010-08-06, 15:33   #918
kalka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patinka_ Pokaż wiadomość
no właśnie-ja też co chwile odświeżam tu i tu i nie wiem co czytać:/eh...
Myślę ,ze to takie bum i przejdzie po jakimś czasie

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Cytat:
Napisane przez patinka_ Pokaż wiadomość
zebra dostała w tamtym tygodniu
No fajnie, jak ja czytam!!!!
I są tam jakieś kupony??? Hmmm powinnam też dostać za jakieś dwa tyg. Fajnie

Stary 2010-08-06, 15:35   #919
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:
No fajnie, jak ja czytam!!!!
I są tam jakieś kupony??? Hmmm powinnam też dostać za jakieś dwa tyg. Fajnie
tak-pisała,że są kupony do carrefoura na słoiczki
Stary 2010-08-06, 15:53   #920
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

My też dostaliśmy paczkę, tylko z Hippa to nic nam nie pasuje...
Do tego by słoiczek ziemniaki, pomidory i jakieś mięsko
A Paula na ziemniaki uczulona, pomidorów to wolę narazie nie dawać...
Stary 2010-08-06, 16:00   #921
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
My też dostaliśmy paczkę, tylko z Hippa to nic nam nie pasuje...
Do tego by słoiczek ziemniaki, pomidory i jakieś mięsko
A Paula na ziemniaki uczulona, pomidorów to wolę narazie nie dawać...

a czym sie objawia alergia?taka konkretna?bo ja mojemu dawałam i pomidory i jagody i różne dziwne składniki i nic nie zaobserwowałam...jedynie czasami ma takie pryszczki na buzi ale pojedyncze i to w sumie nie zauważyłam,żeby miały związek z nowościami...malin tylko jeszcze nie dawałam-moja siostrzenica miała po nich i po truskawkach czerwone,lukrowane policzki...ale w sumie to co ją uczulało nie musi uczulać Emilka...
Stary 2010-08-06, 16:00   #922
kalka
Zadomowienie

Dziewczyny które są już "okresowe".
Nie wiem dlaczego, ale od dwóch dni bolą mnie krzyże, a od dziś okropnie brzuch. Normalnie bóle krzyżowo - brzuszne jak w połowie porodu. Okres przewiduję dopiero za jakieś 2 tygodnie. Chociaż teraz to nigdy nic nie wiadomo. A może to owulka? Przed ciążą nic nie czułam, nawet nie wiedziałam kiedy mnie okres dopadł. A teraz czuję się masakrycznie. Ratunku!!!!
Żeby było ciekawiej, to czuję jeszcze takie stukania w dole brzucha. Śmiałam się wczoraj do Tż, że czuję ruchy
OMG mam nadzieję że w ciąży nie jestem.

Edytowane przez kalka
Czas edycji: 2010-08-06 o 16:05
Stary 2010-08-06, 16:06   #923
youyou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brzoskwinia82 Pokaż wiadomość
no wiesz mój Borys też nie chciał, ani ode mnie ani od tż, w końcu zaczęłam mu dosypywać po troszku kaszki bananowej i to mleko słodsze jadł najpierw mało a potem już normalnie a teraz mu kleikiem ryżowym zagęszczam ale też nie dużo - ok. małej łyżeczki na 180 ml, wieczorem przed snem tylko więcej.
a w ogóle to Borys je mniej więcej tak:
7 - mleko (180 ml)+łyżeczka kleiku
ok.10-10:30-mleko+łyżka kaszki owocowej (daję coraz więcej tej kaszki żeby stopniowo zmienić konsystencję bo nie chciał jej jeść łyżeczką)
ok. 14:00 obiadek (1/2 słoiczka przeważnie)
ok. 15-16 - mleczko (150 ml)+łyżeczka kleiku
ok. 17-deserek (1/2 słoiczka przeważnie)
19.30 - mleko (210 ml+3 łyżeczki kleiku)

i nie wiem czy dobrze czy nie wywalić tego środkowego mleka ale mi się wydaje że on będzie głodny do 19:30 na samym obiadku i deserku (po pół słoiczka) Oceńcie pliss i napiszcie co o tym myślicie
na moje oko to to mleczko o 15 jest nieco za wczesnie, może spróbuj przesunąć nieco bliżej 17? no chyba że się nie da, bo po pół słoiczku to rzeczywiście może nie wytrzymać:brzyda l:

Cytat:
youyou dobrze że już lepiej, ja laktatora wcale nie użyłam, ale zostawię na razie może się przy drugim przyda. za pół roczku

Cytat:
Co do słoiczków to moja w końcu zjada cały mały słoiczek obiadku, najbardziej lubi te z gerbera,
z hippa sa jakieś takie zbite, ale jak dodałam jej kiedyś do tego trochę przegotowanej wody i rozrzedziłam konsystencje to tez zjadła
i nie lubi cielęciny a dziwne bo nawet mi smakowała jak próbowałam
dzis była pierwszy raz rybka - zjadła wszystko
no własnie Hipp po 5-tym miesiącu to jakaś porażka jakiś taki zbity jest i nie da się go jeść normalnie, Warzywka był super ale te z mięskiem to beznadzieja i Filip ich jeśc nie chce, już kilka razy musiałam wywalić i dać mu coś innego.. Więcej ich nie kupię... Gerber lepszy

Cytat:

you najlepsze zyczenia i dla Filipka i niech w końcu chłopak będzie zdrów

Cytat:
u nas to zawsze pomaga

Cytat:
wklejam 2 fotki z dziś
ale słodziak
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 16:09   #924
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Kalka a bierzesz tabsy? Ja jak zaczełam brać to okres miałam co 2 tygodnie na 2 tygodnie... Masakra... Odstawiłam tabletki to się wyregulowało na ok 28 dni a teraz znów zaczęłam brać i mam nadzieję, że się historia nie powtórzy i będzie już normalnie.

Dominiś - 20.05.2012
PatkaM84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 16:09   #925
wyderka80
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny które są już "okresowe".
Nie wiem dlaczego, ale od dwóch dni bolą mnie krzyże, a od dziś okropnie brzuch. Normalnie bóle krzyżowo - brzuszne jak w połowie porodu. Okres przewiduję dopiero za jakieś 2 tygodnie. Chociaż teraz to nigdy nic nie wiadomo. A może to owulka? Przed ciążą nic nie czułam, nawet nie wiedziałam kiedy mnie okres dopadł. A teraz czuję się masakrycznie. Ratunku!!!!
Żeby było ciekawiej, to czuję jeszcze takie stukania w dole brzucha. Śmiałam się wczoraj do Tż, że czuję ruchy
OMG mam nadzieję że w ciąży nie jestem.
hehe kalka ja własnie przed chwilą też poczułam to stukanie i mi się ciąża przypomniała a własnie mam 1 okres od 2 dni

u mnie boli mniej niż przed ciążą...ale za to leci masakrycznie,
jeszcze nigdy tak nie miałam, az maiłam zawroty głowy
wyderka80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 16:13   #926
kalka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PatkaM84 Pokaż wiadomość
Kalka a bierzesz tabsy? Ja jak zaczełam brać to okres miałam co 2 tygodnie na 2 tygodnie... Masakra... Odstawiłam tabletki to się wyregulowało na ok 28 dni a teraz znów zaczęłam brać i mam nadzieję, że się historia nie powtórzy i będzie już normalnie.
Brałam chwilę po porodzie, teraz nie biorę, bo nie mogę żadnych ;(

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Cytat:
hehe kalka ja własnie przed chwilą też poczułam to stukanie i mi się ciąża przypomniała a własnie mam 1 okres od 2 dni

u mnie boli mniej niż przed ciążą...ale za to leci masakrycznie,
jeszcze nigdy tak nie miałam, az maiłam zawroty głowy
A ja mam dwa okresy za sobą i prawie ich nie czułam. Zalewało mnie normalnie jak z kranu, ale nic nie czułam, a teraz nie dość że chyba za wcześnie to jeszcze tak boli

Stary 2010-08-06, 16:25   #927
patinka_
Zakorzenienie

mnie pierwszy okres nic nie bolał, następny mnie bolał:/ później tak średnio, ostatnie dwa nie bolały na pewno... a stukania w brzuchu też mam tabletek nie biore chociaz chciałabym ale nie chce zeby gin mi tam grzebał da sie jakoś załatwić bez tego?:/
Stary 2010-08-06, 17:16   #928
aldii
Zakorzenienie

Lu zjada caly maly + deserek,lub 1 duzy

Shamanaika moja Lu sie tak prostowala dlugo przed tym zanim zaczela siedziec,ale to wcale nie oznacza,ze jest na to gotowa i tzreba jej na to pozwalac (kregoslup i bioderka sa jeszcze za slabe na takie obciazenie)
Kancia Lu nadal tylko do tylu
PatkaM mozna nie dawac.To raczej taka przekaska.Lu sobie swietnie tym czysci jezyk i masuje dziaselka.No i uczy sie lykac wieksze kawalki,bo nie zawsze chrupek rozpusci sie jej na papke.Moje sa bez soli,sama kukurydza
Patinka
co do krzyczenia/piszczenia popieram to co napisala Kamyk,samo mu minie.musi potestowacswoj glos (zreszta jak spojrzysz na skoki rozwojowe,to jest to jeden z elementow)
Elcia hmmm jakos 1,5 m-ca juz dajemy
Brzoskwinia Lu je co 4h
8-kaszka
12-obiad (jesli to maly sloiczek,to je jeszcze deserek)
16-mleko
20-mleko z kleikiem
Kalka hahahha ale by bylo...moze juz puka do ciebie ? a tak na powaznie,to pewnie owulka.Ja tez mialam mega bolesna w tym m-cu,a z myslalam,ze mnie wyrostek dopadl
Youyou,Wyderka te hippy trzeba dosc mocno podgrzac i bardzo dobrze wymieszac,wtedy maja normalna konsystencje

U nas chyba jutro po raz pierwszy pomidorowa i az sie boje....nie wiem,czy sie z nia nie wstrzymac jeszcze jakis czas
Stary 2010-08-06, 17:23   #929
patinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aldii Pokaż wiadomość
Patinka
co do krzyczenia/piszczenia popieram to co napisala Kamyk,samo mu minie.musi potestowacswoj glos (zreszta jak spojrzysz na skoki rozwojowe,to jest to jeden z elementow)

Youyou,Wyderka te hippy trzeba dosc mocno podgrzac i bardzo dobrze wymieszac,wtedy maja normalna konsystencje

potwierdzam,że słoiczkami Hippa -ja w 80% daje HIPP

muszę poczytać o tych skokach...

burza idzie,...
Stary 2010-08-06, 17:24   #930
shamanaika
Raczkowanie

bla bla

Edytowane przez shamanaika
Czas edycji: 2010-08-31 o 10:03
shamanaika jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości