|
|
#151 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: rady od już zamężnych dla przyszłych PM
tai - ja juz wlasnie wczesniej pisalam ze tak bede robic - dla mnie to najlepsze rozwiazanie bo wszyscy beda siedzieli tam gdzie powinni a niech sobie usiada kto kolo kogo chce
![]() tenebrosa - jade zlozyc zamowienie 26 sierpnia tak sie wstepnie umowilam bo bedziemy wtedy na tydzien w polsce, nie mam pojecia o tych podeszwach ale wiem ze ja musze miec raczej ze skory bo gdyby padalo to nie chcialabym zeby namokly a na materiale niestety wszystko widac. jak juz wroce to moge dokladnie napisac co i jak z tymi butami ![]() co do piwa to u nas zawsze w drugi dzien bylo + wodka (niezly mix) ale zawsze na kaca po pierwszym dniu wszyscy od piwka zaczynali a potem na wodce konczyli wracajac jeszcze raz do tematu zyczen u nas ksiadz po slubie powie ze prosimy o skladanie udanie sie na sale i tam odbedzie sie skladanie zyczen. ktoras z dziewczyn dobrze zauwazyla - jezeli ktos ma duzych rozmiarow prezent to klopotliwe jak go przyniesc i potem trzeba to wszystko przetransportowac
|
|
#152 |
|
Zadomowienie
|
Czesc Kardka! ja tez mieszkam za granica. W Polsce bede za rowny miesiac, przyjade na 2 tygodnie i bede miala prawdziwe urwanie glowy. Na kazdy dzien mam cos innego zaplanowane. Zaczne od podpisania umowy z sala i wyznaczeniu godziny slubu a skoncze na mierzeniu sukni w innym miescie. Boje sie, ze nie dam rady wszystkiego pozalatwiac i dopilnowac przed slubem tak jakbym chciala
dlatego wszystkie rady na tym forum sa dla mnie niezbedneEdytowane przez emillia006 Czas edycji: 2010-08-06 o 20:52 |
|
|
|
|
#153 |
|
Zadomowienie
|
emillia a kiedy masz slub? no my juz takie najwazniejsze pozalatwiane, teraz bedziemy tydzien a do zalatwienia: rozwiesc zaproszenia do prawie wszystkich gosci ok 45-50 rodzin(tych co mieszkaja 400km od nas wysylamy poczta), ja mam pierwsza przymiarke sukni, standardowo jak w kazdym przyjezdzie fryzjer i dentysta, kosmetyczka, musze kupic bielizne (najwazniejszy stanik do sukienki), moj idzie oddac miare na frak, musimy znalezc i zamowic tort, ciastka, placki, paczki z ciastem dla gosci, musimy isc do kosciola, umowiona jestem z moja stylistka, musze isc do kwiaciarni dograc wszystkie szczegoly, ide na miare tych butow tanecznych, musze rozejrzec sie za woalka, nie mam nic jeszcze na drugi dzien wiec tez moze sie przy okazji rozgladne, musimy oddac obraczke mojego do odnowienia a moja zamowic( w kwietniu po prostu zgubilam i mimo przeszukania wszystkich mozliwych miejsc nie znalazla sie do dzisiaj wiec z wlasniej glupoty niepotrzebne kolejne koszta), kupic alkohol, reszty nie pamietam
jednym slowem to bedzie bieganina jak nie wiem co i pewno beda mnie ratowaly red bulle i kawa wiec rozumiem Cie w 100% nie mamy latwo jednym slowem...... ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- o teraz Twoj podpis zauwazylam - ze dopiero za rok
|
|
#154 |
|
Zadomowienie
|
Karadka bede w Polsce rowno rok przed swoim slubem wiec mam jeszcze troche czasu ale o wszystkim musze myslec juz teraz bo nie bede miala czasu co miesiac latac do Polski a zreszta nie dostalabym urlopu
Mam wstepnie zarezerwowana sale i noclegi (we wrzesniu mam podpisac umowe), kamerzyste, fotografa (wplacona juz zaliczka), kupiona suknie (wplacona juz zaliczka) i zarezerwowany zespol. Mojego narzeczonego rodzice zalatwili nam juz pania dekoratorke i pania od pieczenia ciast. Jak bede w Polsce z tymi wszystkim powyzej wymienionymi ludzmi musze sie spotkac i obgadac co nieco, bo do tej pory byl kontakt telefoniczny Musimy poszukac obraczek i gajorek dla mojego M. Wstepnie znalezc fryzjerke i makijazystke no i standardowo odwiedzic stomatologa, ginekologa i kosmetyczke Chcial am jeszcze gdzies tam wcisnac sesje narzeczenska ale chyba sie juz nie da A Ty kiedy masz slub?---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- A zapomnialam dodac, ze musze isc jeszcze do kosciola. To co jest na Twojej liscie zalatwie przy nastepnych odwiedzinach w Polsce tzn alkohol, tort itd bo na to jeszcze mam czas
|
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny! Super, że powstał taki wątek! Mam pytanie w sprawie bukietu i dekoracji... Miała któraś z Was słoneczniki/ zboże/ lawendę/ groszek pachnący/ chabry/ inne polne kwiaty? Bo nam się bardzo podobają takie "swojskie" dekoracje... Wiecie, jak wytrzymują tego typu rzeczy? Wiem, że zboże to chyba specjalne, ozdobne musi być...
|
|
|
|
|
#156 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam swoje wesele 1.09.2012, wiec jeszcze sporo czasu, ale chetnie przejrzalam caly ten watek, bardzo duzo fajnych rzeczy tu napisalyscie
![]() Chcialam sie podzielic kilkoma uwagami, bardziej jako bywalczyni wesel. 1. Skladanie zyczen - odkad pamietam zawsze zyczenia skladalo sie u mnie w rodzinie i wsrod znajomych przed kosciolem. Tak jak ktoras z Was pisala - najpierw rodzice, chrzestni, rodzina, znajomi, itp. Co do prezentu to jak ktos mial, zawsze sie pytal swiadka kiedy co i jak wreczyc i nigdy nie bylo z tym problemu ![]() 2. Winietki - ja bede miala na 100% albo winietki, albo chociaz listy osob na stole. Bede miala okragle stoly i nie wyobrazam sobie, zeby bylo inaczej, niz wskazanie gdzie bedzie siedzial. Raz bylam na weselu, gdzie kazdy siadal jak chce i byla to porazka. Trafilo mi sie miejsce kolo mojej babci, potem gdzies sie dyskretnie przesiadlam z TZ, bo jakies wolne miejsca byly niee wiem czemu i bylo ok, ale perspektywa spedzenia kilku godzin u boku babci, ktora zagladala mi w kieliszek masakra! Aczkolwiek u mnie jest taki problem, ze jakby to powiedziec, mlodzi chetnie i dobrze bawia sie ze starszymi, tzn moze nie babciami, ale np 25letnia mlodzez z takimi wujkami kolo 50. I raz na jednym z wesel moja ciotka straszne oburzenie pokazala, czemu jej 20 letni syn nie siedzi kolo niej, skoro obok siedzi wujek Kazik z ciocia jakas tam, a biedny synek siedzi na koncu sali z rowniesnikami. Zrobila takie zamieszanie, ze kelnerzy az prawie biegli dostawiac stolek i nakrycie dla synusia, ale w pore Panstwo Mlodzi zareagowali, ze synusiowi bedzie dobrze z mlodzeza jakos odpuscila ale ciezko bylo ![]() Sama wesele mam na okolo 120 osob, sala zarezerwowana i zaliczka wplacona. Niestety ze 120 osob okolo 80 jest przyjezdnych, wiec trzeba bedzie zalatwic noclegi. Bardzo chcialam poprawiny, dla mnie wesele bez poprawin to nie wesele, ale moj TZ powiedzial, ze nie chce, bo by pewno trzeba bylo 2 nocleg zalatwiac jakby sie ludzie zaczeli na poprawinach goscic mocno i sie uzbiera za duzo wydatkow jak dla nas. Moze i ma racje, ale jakos wspolnym kompromisem doszlismy do wniosku, ze bedzie obiad dla przyjezdnych, nie wyobrazam sobie kogos wypuscic w trase po weselu do domu glodnego. Oprocz przyjezdnych my plus rodzice na tym obiedzie. Co do ciast i tortow to sala zapewnia i jedno i drugie. Zapewnia tez 1,5l na osobe napoji i tu moje pytanie do doswiadczonych - mysliscie ze wystarczy?
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po pierwsze buty po względem materiałowym zrobili mi dokładnie takie jak chciałam (a chciałam całe srebrne - ciężko było mi znaleść odpowiednie w normalnych sklepach). Po drugie zrobili je idealnie dopasowane do stopy, więc nic mnie nie gniotło i ogólnie były bardzo wygodne. Po trzecie wybrałam sobie sama wysokość obcasa - i tutaj się troszkę przeliczyłam, bo wzięłam sobie 7cm, a to jednak okazało się trochę za dużo jak dla mnie, tzn. buciki wyglądały rewelacyjnie, ale niestety przez ten obcas musiałam je zrzucić po oczepinach, bo nie jestem przyzwyczajona do takich szpilek i okropnie mnie bolały stopy (a przed północą dość ostro poszalałam) Ale to jedyny minus, zresztą na własne życzenie, poza tym byłam w 100% zadowolona z tych bucików. Odnośnie podeszwy to ja miałam wizytową - jest miękka i bardzo elegancko wygląda. Można jeszcze było wziąć taką miększą, która się nadaje do wychodzenia na zewnątrz, ale nie podobała mi się na niej faktura krateczki. No i mają jeszcze skórzaną podeszwę, ale ona się nadaje tylko do wnętrz. Ja osobiście bardzo polecam buciki taneczne na ślub, zresztą moja świadkowa i jeszcze jedna koleżanka też sobie zamówiły na moje wesele buty w tej firmie i też były bardzo zadowolone
|
|
|
|
|
|
#160 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moze byc ksiadz, ale my zadbalismy tez zeby to swiadek po wyjsciu z kosciola podszedl pierwszy. Jest to tez sygnal dla gosci- teraz zyczenia- bo roznie jest z zyczeniami Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#161 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdzie takie buty taneczne mozna dostac?
|
|
|
|
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
Co do butkow tanecznych - pewnie sa wygodne i maja wiele zalet. Ale ja mialam buty dobrej firmy, skorzane -a ze kupione okazyjnie, po przecenie (polowa ceny- ladna przecena
) to tym lepiej. Cale wesele przetanczylam i nie mialam najmniejszego problemu. A uwiera mnie doslownie wszystko i zaraz tworza sie pecherze z woda. Trzeba tylko rozchodzic je przed weselem, lub potrzymac w prawidlach.
|
|
#163 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja znam dwie firmy, które takie buciki robią: Akces Dance i Akces 2. Obie z Krakowa i obie mają praktycznie te same modele, choć czasem różnią się drobiazgami. Obie firmy można bez problemu znaleść w internecie, mają swoje strony, zdjęcia butów i wszelkie inne informacje.
Ja swoje buty kupiłam w firmie Akces 2. Najpierw pomailowałam trochę z nimi, żeby się zorientować jakie są szanse na to, że zrobią mi dokładnie tak jak będę chciała (okazało się, że tylko w Akces 2 mi tak zrobią, w Akces Dance zaproponowali inne rozwiązanie, które mi nie pasowało). Potem wysłałam zamówienie przez internet, zgodnie z tym, co podają na stronie (chodzi o dokładne zmierzenie swoich stóp, jest podane jak to zrobić), zrobiam przelew i 2 tygodnie później dostałam przesyłkę Tak że szybko i sprawnie. Moje buty kosztowały razem z przesyłką kurierską 214 zł.Oczywiście nie jestem przeciwna butom z normalnych sklepów - uważam, że też mogą być bardzo wygodne i sama najpierw właśnie tam szukałam, natomiast niestety nie znalazłam niczego, co by mnie satysfakcjonowało (szukałam konkretnie srebrnych sandałków z jakąś aplikacją z kryształków, obcas max 7cm). Tak więc ostatecznie zamówiłam srebrne sandałki w Akces 2, a potem w domu sama dowiązałam im (nie niszcząc pasków) takie kupione w pasmanterii guziczki z kryształkami i muszę przyznać, że efekt był super - dokładnie to, o co mi chodziło W załączniku wklejam zdjęcie, więc jakby ktoś był zainteresowany to polecam takie rozwiązanie - szczególnie dla osób kreatywnych, które same chcą sobie skonfigurować buciki
Edytowane przez rinco Czas edycji: 2010-12-31 o 15:50 |
|
|
|
|
#164 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny - Wy już wiecie które - proszę nie offtopujcie (która kiedy przyjeżdża, co ma już załatwione itd.). Od tego są tematy stricte plotkowe dla różnych grup PM-ek, a ten wątek miał dotyczyć porad i stanowić pomoc
![]()
|
|
#165 |
|
Zadomowienie
|
oki - przepraszam - juz nie bede
|
|
#166 |
|
Zadomowienie
|
Oki sorki
Ten nasz temat tez mial poniekad pomoc przyszlym PMka co ich czeka w przyszlosci zanim sie zdecyduja |
|
|
|
|
#167 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
zatem pytanie do mężatek - czy miałyście jakąś sesję zdjęciową ale przed ślubem?
jeśli dopisze pogoda chciałabym kilka zdjęć w plenerze właśnie przed mszą czy spokojnie da się to zorganizować i ile to wam zabrało czasu? tylko proszę mi tu zaraz nie wyskakiwać z milionem argumentów przeciw (od 90% przyszłych PM usłyszałam że to głupi pomysł) proszę o wypowiedzi dziewczyn które miały taką sesję i jakie są ich wrażenia? |
|
|
|
|
#169 |
|
Przyczajenie
|
uzgodnić z fotografem ( i niech to zapisze) jakie fotki chcecie mieć
u nas naprzykład bardzo mało jest z naszymi rodzicami , fotograf napstrykał masę jednakowych zdjęć ludzi tańczących zależało mi na tym żeby ładnie sfotografowali i nagrali suknię jak się prezentuje tren , widać wszystko na kartce trzeba im napisać , bo nie dostosowali się do prośby żeby ktoś przypomniał np orkiestra że oto teraz będzie podziekowanie rodzicom my niestety zapomnieliśmy w całym tym zamieszaniu ![]() podziękowanie odbyło się na drugi dzień |
|
|
|
|
#170 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
latem bałabym się że się upocę i pójdę do kościoła nieświeza ale jak to dobrze zorganizujesz napewno się uda
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do pogody - chcę tylko w przypadku jeśli nie będzie padało co do godziny - ja mam mszę na 18 ślub w maju więc chyba się nie upocę
|
|
|
|
|
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
Może mi odpowiecie na jedno pytanie: jak kamerzysta i fotograf pracuje jednocześnie w domu Młodego i Młodej? Wpierw robią reportaż u Młodej jak się ubierze itd a Młody czeka aż do niego przyjadą i wtedy się ubiera?
Nie wiem jak to zorganizować. Oczywiście jak jest 2 fotografów i 2 kamery to nie ma problemu, ale jak jest jeden to jak?
|
|
#173 |
|
Zadomowienie
|
Ariena - mi siewydaje ze wiecej sie dzieje u panny mlodej i ze np fotograf moze pstryknac fotki jak pan mlody podjezdza pod dom itp ale nie wiem czy jest sens u pana mlodego w domu?
|
|
#174 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do sesji przed Moja przyjaciółka miała właśnie sesję przed 3 lipca więc upał był straszny i tak ślub mieli na 17 a ciut przed 16 przyjechali sobie pod kościół bo u nas jest piękne otoczenie mnóstwo zieleni drzew ławeczka i zajeło im to 40 mniut PM niespocona ani ubrudzona zrelaksowana bo fajny fotograf był, szczęśliwa bo ładne zdjęcia będą mieć więc jak najbardziej ok. A po drugie jakiś wygibasów chyba sie nie planuje no jak ktoś ma wizję sesjiw morzu albo innej wodzie to stanowczo odradzam |
|
|
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
a moze ktos z rodziny, badz znajomych obcykany mniej wiecej w fotografii porobi fotki u Mlodego??
|
|
|
|
|
#176 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie chcę wielce pleneru tylko kilka zdjęć po prostu na dworzu, gdyż wyglądają bardziej naturalnie |
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy już ktoś o tym pisał, ale chciałabym przestrzec przyszłe Panny Młode, żeby uważały na weselu z piciem czerwonego wina
Niektóre gatunki wina (nawet te bardzo dobre i drogie) mają to do siebie, że barwią zęby tak, że wyglądają jakby były sine. Widziałam taką sytuację na weselu znajomych i muszę przyznać, że nie ma nic gorszego niż PM w śnieżnobiałej sukni, z sinymi zębami w uśmiechu Są na to 3 sposoby: - pić tylko wypróbowane czerwone wino, które wiemy na 100%, że nie zabarwia zębów; - każdy łyk czerwonego wina popijać wodą (lekko przepłukując); - pić wino białe Ja na swoim weselu wybrałam wariant ostatni
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#180 |
|
Rozeznanie
|
wesele było we wrześniu- na początku,ale nigdy nie wiesz jakie figle może spłatac Ci pogoda. Zaplanujesz sobie a tu "kicha". A jeśli robisz zdjecia po weselu- to termin jest "ruchomy" i uzależniony od pogody. Ważne jest też na która masz ślub- tamten był na godz 15- jak dla mnie, było to za wcześnie, by jeszcze przed ślubem zrobic plener.
![]() |
Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.

dlatego wszystkie rady na tym forum sa dla mnie niezbedne
Mam wstepnie zarezerwowana sale i noclegi (we wrzesniu mam podpisac umowe), kamerzyste, fotografa (wplacona juz zaliczka), kupiona suknie (wplacona juz zaliczka) i zarezerwowany zespol. Mojego narzeczonego rodzice zalatwili nam juz pania dekoratorke i pania od pieczenia ciast. Jak bede w Polsce z tymi wszystkim powyzej wymienionymi ludzmi musze sie spotkac i obgadac co nieco, bo do tej pory byl kontakt telefoniczny
Chcial am jeszcze gdzies tam wcisnac sesje narzeczenska ale chyba sie juz nie da

Ale to jedyny minus, zresztą na własne życzenie, poza tym byłam w 100% zadowolona z tych bucików.