|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Hej Kobietki
![]() Ciągle pada, więc wyprawa na spacer z psicą to po prostu mistrzostwo świata, zapiera się jak tylko można byleby nic na nią nie spadło. Dziwne zwierzątko... Dodatkowo dostała cieczki więc muszę się psychicznie przygotować na sterylizację po wszystkim. Weterynarz mówi, że to dla jej dobra, skoro i tak nie mogę jej rozmnażać. Jakoś mi trudno ![]() Siedzę i myślę nad firankami do mojego "mieszkanka", pomysłów też brak. Jakoś dzisiaj mam dzień lenia i bezmyślności Nie mówiąc o tym,że mam wreszcie zamówić to łóżeczko turystyczne... Ech. Jakoś z drewnianym łatwiej poszło. A bejbica w brzuszku szaleje. Na mama zone przeczytałam, że powoli widać jakie dziecko będzie - jeżeli jest bardzo energiczne i ruchliwe pod koniec ciąży to znaczy, że urodzi się własnie takie... Chyba czeka mnie wychowywanie słodkiego diabelca a raczej diablicy ![]() Moja koleżanka jest właśnie w początkowej fazie ciąży. Non stop narzeka, jeszcze nie usłyszałam od niej nic pozytywnego, niemal zero radości, że się udało za pierwszym razem, ze będzie bejbiak, nic..A przecież chciała dziecka, to miała też być ucieczka przed szukaniem pracy, pracowaniem, krok to "normalnego" życia (jak mówiła) itd. Tymczasem teraz tylko jęczy - że mdłości, ze złe samopoczucie, że niewiele osób w jej otoczeniu, którym powiedziała się cieszy, że jest rozbita... I zaczynam naprawdę doceniać swoją ciążę - chcianą od początku, niemal bezobjawową, przyjemną - bo puchnięcie stóp, kilka bezsennych nocy, czy ból żeber w pewny okresie to pestka. Teraz cieszę się z każdego dnia i czekam na swój Skarb ![]() No i rozmawiałam też ze swoją bratową (lekarzem) na temat cc na żądanie - plusy i minusy. Przekonała mnie i już nie chcę cc, o ile nie będzie konieczna. Co do zzo nadal myślę i jak będę zdesperowana to ściągnę anestezjologa choćby z innego szpitala (50 km) ale będzie. Chyba, że ktoś mnie przekona, że dam sobie radę i bez zzo... ZObaczymy Czasami dobrze mieć w rodzinie lekarza
|
|
|
|
#2192 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i już niebawem się rozpakujemy-WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cześć Dziewczyny!
witam Was w niedzielę, u mnie pochmurno, ale cieszę się, że nie ma upałów. Piszecie, że nie możecie spać a ja też budzę się często i chodzę siusiu albo budzę się bo kręgosłup mnie boli, ale spanie mam niezłe mogłabym spać i spać ![]() Dzisiaj mamy 34tc Chciałabym być już po porodzie choć boję się porodu. Mam nadzieję, że wszystkie urodzimy szybciutko i książkowo a dzidziusie będą zdrowe i wszystko będzie dobrze ![]() bordowa a tak się zastanawiam nie mogą Tobie przesunąć cesarki? nie wiem czy pisałaś już o tym bo dopiero będę wczorajsze wpisy nadrabiać. Ray gratuluję nietoperka! super, że bobas się odwrócił niech już tylko nie fika ![]() Klarissa miłego wypoczynku !!! martucha super, że już jesteście w trójkę w domu
|
|
|
|
#2193 |
|
Wtajemniczenie
|
Astorianko, a mogłabyć przytoczyć wady cc, o których dowiedziałaś sie od bratowej??
|
#2194 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Taki moj Mały bzik Tego dnia wszyscy i wszytsko jest wypieknienione i dostojne... A kredyt... tak... wiąże na pewno, my umowe na hipoteczny podpisalismy ponad rok przed slubem Widzisz nie tylko tylko ja mialam czuja z tym blondem ![]() kasienka... co ty sie gluptasie przejmujesz... myslisz ze dziecko czka buzia? to co odczuwamy to raczej skórcze jego klatki piersowej, wiec no panic... ![]() Ja sie chciałam pochwalic, ze mi zostatały do kupienia juz tylko staniki do karmienia i przewijak
|
|
#2195 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super, że masz już wszystko. Ja daję sobie czas do końca sierpnia, tylko że termin mam dopiero na 3.10.
|
|
#2196 |
|
Wtajemniczenie
|
oglądałyście ?? http://vod.onet.pl/zycie-przed-zyciem,5782,film.html
|
#2197 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
? A u mnie zbiera sie na burzę i spać się chce strasznie, najgorsze,ze w nocy sypiam fatalnie, krzyże i biodra bolą mnie jak ....no bardzo, na dodatek mała mi dzisiaj tak po żebrach kopała w nocy,ze kilka razy obudziłam się z bólu ach jak ja wytrzymam te 5 tyg z prawie bezsennymi nocami?
|
|
#2198 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
linzey ja też mam stary i używany-wszyscy nawet tak mi doradzali,bo ci co kupowali 3w1 to ciezkie wozki i polecali osobno głebokie i spacerowe kupowac,moja kumpela kupiła 3w1 i co jej synek ładnie siedzi i szuka lekkiej spacerówki,a wozkiem jezdzi teraz 7 miesiac i żałuje,ze wczesniej nie pomyslała-wiec ja tam starociem sie nie przejmuje na wiosne tez bedzie miec nowa super lekka spacerówke elenka1 super wygladasz i ty 15kg na + gdzie powiedz bo nie widze a tak nieraz zauwazyłam,ze niektóre tyle kg przytyły a nic nie widac tylko zgrabny brzusio,a niektóre takie ogramniaste brzuchy,ale ledwo co waga do przodu czymś sobie to idzie ja tam sie nie przejmuje jak człowiek chce to moze zrzucic kg,pamietam moja ciotke po porodzie tylko ona strasznie przytyla i nie dbała o siebie i taka klucha chodziła a pewnego razu sie wzieła to tak schudła,ze jej nie poznałam-wiec jak sie bedzie miec zbedny tluszczyk to idzie wszystko zrzucic astorianka,bo macierzyństwo trzeba czuć,a nie jakaś odskocznia ja od poczatku mdłosci +wymioty,ale i tak sie cieszyłam a teraz nawet o tym nie pamietam,teraz to ból kregosłupa,żeber,zgaga,le dwo sie poruszam może troche narzekam,ale i o tym zapomne a mimo wszystko i tak sie ciesze,bo jednak na synia czekałam ponad 2 lata a ja dziś przepłakałam pół nocy brzuch bolał jak na @ nie szło spać nie wiedziałam co robić,ale włąsnie ostatnio tak miewam,ze przychodzi noc i pobolewa brzuch a rano cisza,ale dziś bolał dość mocno
|
#2199 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tego co ja obserwuje swój brzuch i jego mieszkańca,wychodzi na to,że będę miała bardzo energiczną córkę z częstą czkawką... ![]() Co do koleżanki,to wiesz,są niestety tacy ludzie to nie doceniają tego co mają.Dopiero jak przydarzy im sie coś złego,to wtedy widzą swoje błędy.Jakby koleżanka się trochę pomęczyła starając o dziecko,to pewnie teraz miałaby inne podejście,a tak to pewnie myślała,że skoro tak od razu zaszła w ciąże to i te 9 miesięcy będzie płatkami róż usłane...Ciekawe tylko co będzie gadać po porodzie,bo hardcore to się dopiero wtedy zaczyna... Cytat:
Co do zakupów to u mnie też zostało baaardzo niewiele,co mnie zresztą cieszy,bo jakoś mi entuzjazm do tego przygasł
|
|
#2200 |
|
Wtajemniczenie
|
dziękuję wam za miłe komentarze dot. fotki
i zmykam leżeć znowu, bo mnie dziś cały dzień jakoś tak brzuch dziwnie boli (może z nerwów- bo poprztykałam się z TŻtem, tak w zasadzie bez powodu...eh, te hormony... |
|
|
|
#2201 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
juz dawno temu, praktycznie juz na samym poczatku ciazy, oczywscie dzis obejrzałam jeszcze raz i znowu na koncówce ryczalam jak bóbr ![]() kasienka, ja mojej czkanie tez czuje w roznych miejscach czasem gdzies pod klatka, czasem dzies gleboko jakby przy kregoslupie, czasem w kolicy jajnika... no stress, bo Mała tez Twoje nerwy odczuwa... a po co I powodzenia na zakupach!Szczęśliwa... nie ma to jak dobrze zmotywowac druga połówkę... dlugo to trwało, ale samo kupowanie poszło nam w mig ![]() Dzis zapytalam meża jak to wlasciwie jest tym ułożeniem posladkowym, czy rzeczywiscie jest ono wskazaniem do CC, a on do mnie "a niby dlaczego?", "bo z tego co czytam na forum to do kazdego ulozenia posladkowego lekarze przepisują cesarke". A zapytalam, bo slyszalam, od znajomej, kotrej to zajmona ma rodzic wkrotce, ze mimo tego ze dziecko nie jest "na nietoperka" to lekarz powiedział, ze jesli nie przekorczy odpowiedniej wagi, bedzie sie rodzic siłami natury, co ciekawsze ta przyszła mamusia skonczyła 36 lat... z ciekawosci podrąże ten temat przy nastepnej wizycie u ginekologa
Jestem, bo fotografuję.... ![]() http://martalipinska.blogspot.com/ _________________ fotografia rodzinna, noworodkowa, niemowlęca, ciążowa i ślubna Edytowane przez mszu Czas edycji: 2010-08-08 o 16:07 |
|
|
|
|
#2202 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja siedzę sama w domu i mam fazę na głośne słuchanie muzy.Nie byłoby w tym nic przerażającego,gdyby nie to,że jeszcze sama drę japę do tego...
|
|
#2203 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2204 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I z tego co ja sie orientuje, to cieżarna nie ma nic do gadania w tej kwestii, to jak lekarz zaordynuje tak sie odbywa...
Jestem, bo fotografuję.... ![]() http://martalipinska.blogspot.com/ _________________ fotografia rodzinna, noworodkowa, niemowlęca, ciążowa i ślubna Edytowane przez mszu Czas edycji: 2010-08-08 o 17:41 |
|
|
|
|
#2205 |
|
Zakorzenienie
|
Pytałam położną czy przy innym ułożeniu niż główką w dół możliwy jest poród naturalny i dostałam odp. że nie jeśli jest to pierwsza ciąża.
pierwsza ciąża + ułożenie pośladkowe = cc
|
#2206 |
|
Raczkowanie
|
Moja gina uważa, że położenie pośladkowe jest właśnie wskazaniem, ale nie bezwzgędnym do cc i np czesto kobiety w takim przypadku same chcą rodzic sn..szczególnie kiedy rodzą kolejny raz i szlaki są jakby przetarte
![]() Taki poród niesie jednak duże zagrożenie, zwłaszcza dla pierworódki- nóżki i pośladki są już na zewnątrz, a z główką, najszerszą w obwodzie, pojawia się problem i trzeba ją wypychać(? !!). Bardziej prawdopodobne są wtedy obrażenia neurologiczne u dziecka i w jej szpitalu kobieta rodzi posladkowo wyłącznie na własną odpowiedzialność.. |
|
|
|
#2207 |
|
Rozeznanie
|
Dzięuje za miłe słowa odnośnie zdjęcia
![]() naked ja własnie obejrzalam ten film na koncu tez sie poryczałam ja to chyba urodzę i zacznę płakac, bo wrażliwiec ze mnie straszny i jak spojrze na moje dziecko to chyba łez nie bede potrafiła opanowaca ja dzisiaj objadłam sie wszystkiego,jadłam wszystko co było w zasięgu moich oczu, jestem taka pełna ze szok... ach chytremu to niedobrze
|
#2208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dopiero przy drugiej ciazy mozna próbowac rodzic pośladkowo w pierwszej się nie ryzykuje ciekawe jak mój mały jest ułożony w czwartek sie dowiem kurde 5tyg czekanie na wizyte
|
|
#2209 |
|
Zadomowienie
|
Majka, Dra, dzieki za opowiedz, ale niestety z tego co ja wiem to połoznik decyduje o formie rodzenia.
Dra... a nie czujesz gdzie Cie kopie? Ja wyraznie czuje napieranie na zebra, wiec nawet bez USG wiedzialabym, ze dziecko jest głowa w doł. Zmieniajac temat, czy sledzicie czasem pojawiajace sie watki na dole strony? Przepraszam, za wyrazenie ale rozpieprza mnie zakładanie wątków "planowanie dzidziusa na 2012-2014" (!!!), dziecko to nie wesele kotre da sie zaplanowac... zreszta az boje sie wchodzic i patrzec o czym sie na takim watku rozmawia Masakra jak dla mnie...
|
#2210 |
|
Raczkowanie
|
hejcia kobietki
forssiczka-co do tych masazy, tak mi kumpela co skonczyla kurs masazu mowila, ze bron boze masowanie okolic ledzwiowych bo moze dojsc do poronienia lub przedwczesnego porodu. bordowa-dzieki za info ![]() astorianka-polecam ci firme wisan co do firanek wejdz sobie na ich stronke, ja jestem z ich firanek i nie tylko bardzo zadowolona i kumpele w pracy tez od nich zamawiaja i cenowo przystepnie martucha-dobrze ze pigula chciala z toba pogadac i jakos cie podniosla na duchu, w dizsiejszych czasach szukac aby takich ludzi....mam nadzieje ze nabierasz teraz sil ![]() ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- a teraz chwilowo u mamy jak to ja, wekend znow przelecial, myslalam ze jakos z moim tz pobede...a tu w piatek musial pomoc znajomym, w sobote na dzialce remontu c.d., a dzis jeszcze moj chrzestny wpadl na dzialke i zaraz tz na pociag i tyle z przyjemnosci razem.ehh.....lapie doline....do tego w piatek sie z nim sklocilam ze z 4g bylo 9 wiem, ze to nie jego wina, ale bylam zla, dzis od loda ubrudzil marynarke i znow awantura, i stwierdzam ze ja to jestem do d zona, bo zamiast sie cieszyc z kazdej chwili z nim to jeszcze brecze.... do tego jak was tu czytam...tyle macie kosmetykow....wiecie...ja to sie chowam, i z czym ja w ten etap zycia???? nawet poloznej srodowiskowej ani pielegniary nie mam, jestem w 34 prawie tc i niewiem ile malenstwo teraz wazy bo ostatnio aby na pilocie....ani zdjecia....eh... |
|
|
|
#2211 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2212 |
|
Raczkowanie
|
etam, mam zalamke ....aby lezki sie kreca.....i wam marudze...
|
|
|
|
#2213 | |
|
Rozeznanie
|
ej no mszu - w życiu trzeba sobie stawiać cele
nawet łączenie plemnika z jajem wpisac np. na 14.III 2014 ![]() Cytat:
A ty się nie łam! spokojnie-masz jeszcze parę tyg., dokupisz sobie potzrebne rzeczy, na pewno masz w swoim otoczeniu matki (choćby własna) to coś doradzą odnosnie wyprawki itp. Bo na badania przecież chodzisz?? ja też nie mam ani położnej ani pileęgniarki (?) środowsikowej i nawet nie wiem jak sie za to zabrać. Koniec języka za przewodnika, trzeba lekarza zapytać. |
|
|
|
|
#2214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie śledze takich wątków dla mnie to troche chore moga sobie planowac,ale nie wszystko idzie od razu jak sobie zaplanuje i dużo może się po drodze wydarzyć
|
|
#2215 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moj mąż zgodził się raz popóbowac na dziewczynkę, bo on sprecyzowanych "celów" nie miał, a potem mieliśmy iśc na żywioł Na szczęscie za pierwszym razem się udało zajść w ciąże![]() ale co do płci dowiedziałąm się okolo 4,5 miesiąca ze to NIUNIA byłam mega szczesliwa. Potem na Usg 4d tez wyszło![]() Więc można pomoc szczęsciu, co nie znaczy,że zamiast Mielnki byłby Miłoszek to też byłabym szczęsliwa ... ale tak jakoś chciałam córeczke...A ja dzis fatalnie się czuje.. połaziłam troszkę z mama, powoziłam ja na targ, zrobiło się tak gorąco a mnie zaraz głowa zaczeła boleć i od 13-16 spałam jak nigdy... bo ja ogólnie nie śpie w południe,, tylko jak chora jestem.. teraz też w łożeczku leże .. tęskno mi za męzulkiem - bedzie dopiero w sobote lub niedziele... a jutro wizyta u gina _KTG_ musi sprawdzić, czy wszytsko ok po tym moim krwawieniu w piątek.... znajoma pielegniarka stwierdziła, że mogę za 2 tyg urodzić, jeśli to był czop i jesli ma być dziewczynka, bo ponoć one rodza się tak dwa 2 przed terminem... a włąsnie tak za 2 tyg to będzie ten czas ehMam nadzieje, ze niunia poczeka na tatusia i nie urodzi się wcześniej ![]() wiecie co =a ja nic nie czytam o porodach, a cesarkach.. o niczym pojde na zywioł i niech mnie tam połozne instrułują co i jak mam robić..
|
|
|
#2216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#2217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2218 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie mają czym się zając, o czym pisać, to sobie wymyślają tematy ehehNiedługo będzie temat- co ugotowac na święta Bożego narodzenia- wymiana przepisów hehe hehe Mszu- widze właśnie, ze dzieli nas 1 dzień do porodu ja mam na 8.09 ty chyba na 9.09 ciekawe, czy mi jutro gin zrobi usg, bo jak robił w 34t1d to termin mi okreslił na 31 sierpnia bo malutka była duza jak na 36t4d )) i wazyla juz jakies 2600g a jak u Ciebie?
Edytowane przez Mpik82 Czas edycji: 2010-08-08 o 19:43 |
|
|
|
|
#2219 |
|
Zakorzenienie
|
Mpik nikt cie nie zje wiadomo każdy jakoś planuje mi pierwsze dziecko obojętne było ale wiesz człowiek po poronieniu,pózniej po walce ponad 2 lat to inaczej się myśli,pamiętam jak jak ja sobie planowałam
i wtedy myślałam piewsze obojetne i na pewno sie uda,bo ja i problemy nie ale dopiero człowiek sie uczy wielu rzeczy po przejściach-i potrafie prawie każdego zrozumiec staram sie a co do watku planujemy kiedys byłam na taki planujemy dzieci chyba to byl 2007 rok i rozumiem planowac w danym roku ,ale kilka lat do przodu
|
#2220 |
|
Zadomowienie
|
Ja co chodze na usg to wychodzi inna data... juz slyszałam 8wrzesnia, 11 wrzesnia, 13 wrzesnia a z miesiaczki wychodzi mi 10/9wrzesnia (w zaleznosci od kaltualtora), wiec ostatnio jak zapytalam gina na jaka date mam sie w koncu (!) nastawiac, "No oczywiscie termin wyliczony z miesiączki". W czwartek ide na wizyte, bedzie to skonczone rowne 36 tyg., przy ostatniej wizycie (data wizyty:26 lipca2010) 33tc4d Młoda wazyła 2080g.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:37.

Nie mówiąc o tym,że mam wreszcie zamówić to łóżeczko turystyczne... Ech. Jakoś z drewnianym łatwiej poszło. A bejbica w brzuszku szaleje. Na mama zone przeczytałam, że powoli widać jakie dziecko będzie - jeżeli jest bardzo energiczne i ruchliwe pod koniec ciąży to znaczy, że urodzi się własnie takie... Chyba czeka mnie wychowywanie słodkiego diabelca a raczej diablicy 

?
ach jak ja wytrzymam te 5 tyg z prawie bezsennymi nocami?

dlugo to trwało, ale samo kupowanie poszło nam w mig
w czwartek sie dowiem kurde 5tyg czekanie na wizyte
Masakra jak dla mnie...