![]() |
#151 | |
Raczkowanie
|
Dot.: .Czarnogóra, jakie wrażenia ;)?.
Cytat:
A co do podróży poślubnej to polecam Kotor- miasto cudowne, romantyczne- we wrześniu zapewne mniej zaludnione a na starówce można znaleźć super apartament w rozsądnej cenie- wrażenia niezapomniane. No i mniej tłoczne i nowoczesne niż np. Budwa, co w mojej ocenie jest znacząco in plus! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zadomowienie
|
hej, wybiera się ktoś we wrześniu do Ulcinj? Myslicie ze bedzie pogoda w tym roku?:P taka do opalania:d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
Jovita, i jak te apartamenty? Polecasz??? Jak jechaliscie? Adriatycka czy przez Serbie?
Mysle, ze polowa wrzesnia to juz slaba pogoda na opalanie, ale wciaz bardzo cieplo. Choc moge sie mylic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Raczkowanie
|
jechaliśmy przez Niemcy ostatecznie, więc potem przez Chorwację- tyle ile dało radę autostradą, potem adriatycką już do końca. Droga całkiem ok, chociaż Chorwacja niestety strasznie zatłoczona. Apartament był jak najbardziej ok- z dziadkiem jeszcze można było sie potargować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Przyczajenie
|
a jak z paszportami?sa konieczne, czy wpuszczaja tez na dowod?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Raczkowanie
|
myśmy mieli paszporty także nie wiem jak z dowodami. W sumie wszyscy, których widzieliśmy przed nami też dawali czerwone książeczki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 |
Zadomowienie
|
ja jade ze studenttravel z tego co znalazlam to same pozytywne opinie
![]() ![]() p.s sorry jade z turystykastudencka wiec nie pomoge co do tego drugiego biura;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Jowita, jak bede sie wybierac, to zagadam do Ciebie o namiar
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Raczkowanie
|
więc tak- zapłaciliśmy 350 euro za tydzień za apartament dla 4 osób (sypialnia, dwie łazienki, pokój dzienny z częścią do spania, wypoczynkową i aneksem kuchennym, balkon) tuż nad zatoką Kotorską wystarczyło przejść przez promenadę. Pokoje wynajmowali starci państwo, mieliśmy swoją 4-osobową plażę, więc super. Pokoje wyposażone we wszystko co potrzeba, ale raczej skromnie. Dla nas było ok bo była klima, naczynia, duża lodówka z zamrażarką, żelazko, oczywiście ręczniki itp. Klima sterowana własnoręcznie, w każdym pokoju oddzielna.
Apartament położony był w Doobrocie, ok. 15 min. spacerem od Kotorskiej starówki promenadą, 10 min od większego marketu. Co do zdjęć to załączę, ale za kilka dni- na razie nie mam czasu się nimi zająć- tyle na głowie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Wtajemniczenie
|
W tym roku byłam trzeci raz, znowu w tym samym miejscu - malutkim miasteczku Risan w Boce Kotorskiej, ale nie ja byłam stroną decydującą wyjazdu; niefajnie jest wracać ciągle w te same miejsca, ale nie narzekam mimo wszystko.
![]() Samo miasteczko jako baza wypadowa genialne - ciągle kursują autobusy, zwykle w bardzo dobrym stanie i z klimatyzacją, i za 1 euro można przewieźć się do Kotoru, a za mniejsze lub nieco większe kwoty w inne miejsca. Nawet jeśli jest się własnym samochodem, można w zasadzie ani razu do niego nie wsiąść podczas pobytu. ![]() Zdążyłam sporo tam zjeździć, głównie wybrzeże. Najlepiej poznałam Bokę Kotorską (Herceg Novi, Perast, Kotor), na wybrzeżu też byłam (Budva, Sveti Stefan - to miejsce odwiedziłam połowicznie, bo niestety nie udało mi się wejść na wysepkę, Bar, Ulcinj). W tym roku udaliśmy się też w góry, do monastyru Ostrog. Uważam, że nie jest najlepszym wyjściem wyjazd do jednego z hoteli w Budvie (czyli najpopularniejsza opcja wypadu do Czarnogóry). Co prawda nigdy nie byłam zakwaterowana w ten sposób, ale Budva to jednak spore miasto, hałaśliwe i pełne ludzi oraz hoteli. We wszystkich kwaterach mieszkałam w super warunkach (i z tego, co wiem, większość dba o te warunki i jest naprawdę czysto i porządnie), nie widzę więc sensu w mieszkaniu w hotelu razem z całą masą innych ludzi i tłoczeniu się na plaży, jeśli można mieć praktycznie prywatne wybrzeże nieco dalej. Czarnogórcy są bardzo gościnni i chętnie opowiadają o swoim kraju, potrafią np doradzić najlepszą drogę dojazdową czy ciekawe, a nieco mniej odwiedzane miejsce. To też jest dla mnie plusem wyjazdu 'prywatnego'. Jak już mówiłam, to piękny i szalenie fotogeniczny kraj i bardzo zachęcam do odwiedzin, jeśli któraś z Was się zastanawia. Trzeba nieco się pospieszyć, zanim stanie się drugą Chorwacją. Minusem jest oczywiście daleka droga, ale dosyć szybko jedzie się po nowych autostradach chorwackich, poza tym drugą trasę, przez Słowację, Węgry i Bośnię można połączyć z postojami w ciekawych miejscach (w ten sposób odwiedziłam Mostar). Poza tym dużym ułatwieniem jest euro. Jest nieco drożej niż u nas, ale tylko w miejscach turystycznych, w tej małej miejscowości, w której mieszkałam, nie widziałam szczególnej przebitki cenowej. Polecam jeszcze raz. ![]() Edytowane przez mbamboo Czas edycji: 2010-08-14 o 22:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Przyczajenie
|
Czarnogóra
Witam!
Czytam Wasze wpisy i proszę o informacje. Powiem tak już planuję wakacje 2011 jadę z dzieckiem prawie 2 lata i proszę o doradzenie miejscowości w Czarnogórze godnej polecenia, chodzi mi o jak najmniejszą liczbę osób na plaży, a nie masakrę. I proszę doradźcie mi pokoje i podajcie jakieś strony internetowe z pokojami. Czekam na informacje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czarnogóra
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
Petrovac jest ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Przyczajenie
|
Każdy mówi że ludzi na plaży tyle że szok. A zna ktoś z Was naprawdę taką wiochę w której są trzy domy na krzyż?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
Taka wiocha to tylko w górach.
Trudno jest cos polecic, ja bylam zadowolona z plazy w Sutomore, ladna piaszczysta, choc ludzi troche. Mozna na wlasna reke szukac jakichs zatoczek, ale beda one kamieniste. Budva odpada, a Barze nie ma ladnej plazy, tylko zwirkowa, zwykle zatloczona, ale ogromne fale. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Przyczajenie
|
A co sądzicie o Buljanicy? Możecie coś doradzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2011-02
|
Byłem i polecam bardzo bardzo!!!
http://washandgo.wordpress.com/2011/...or-czarnogora/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Przyczajenie
|
![]()
Jedyna rekomendacja jest taka, ze byłam z rodzinką na wczasach w Czarnogórze dwa lara temu, i postanowiliśmy wrócić dokładnie w to samo miejsce. I w tym roku nie widzę wakacji bez Montenegro. Mooonnntenegrooo. Jak ktoś nie był polecam. Mam namiary na kwatery prywatne jak cos to na priv.
_________________________ _______________________ www.jugoslovenka.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Przyczajenie
|
Hej.
Wybieram sie w tym roku do Czarnogóry. Jestem ciekawa jak wychodzi tanm cenowo? Czy drogo? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
Podobnie jak w Polsce. Może ciut taniej, ale nie liczyłabym na małe ceny zwłaszcza w sezonie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Przyczajenie
|
Im bardziej na południe tym taniej. Ja byłam z mężem i dziećmi w Ulcinj. Bardzo nam się podobało. W Ulcinj jest największa piaszczysta plaża ma 13km i każdy tam znajdzie coś dla siebie. Część jest zagospodarowana z leżakami barami itd. część nie. Płytko więc dla dzieciaków idealnie. Ludzie czasem piszą, że tłum na plaży i sie wcale nie dziwie bo w centrum jest plaża miejska i w sezonie jest często zatłoczona. A tak ogólnie to wspaniały stari grad (stare miasto) pyszne jedzenie i mój mąż bardzo polubił miejscową rakije. Ludzie bardzo przyjazni. Czarnogóra to istna perełka Adriatyku. Sw stefan, Zatoka kotorska mega, i maż z synem pojechali na rafting na tarze. Chcemy tam wrocic znów w tym roku. Naprawdę polecam, pewna pogoda, na 12 dni jeden dzien padało przez 2 godzinki i pozniej znowu słońce.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Przyczajenie
|
Petrovac jest bardzo ładny, nie jest tak zatłoczony i drogi jak Budva, pozatym plaże są tam super
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Przyczajenie
|
hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
cieplutko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czarnogóra - Kotor czy Budva?
Byłam w tamtym roku w wakacje w Czarnogórze w Budvie - super jest. W Kotorze byłam tylko na wycieczce - mnie się bardziej Budva podoba, Kotor chyba nieco droższy i bardziej turystyczny do zwiedzania. Z kolei w Budvie lepiej się przejść nieco dalej nie na to Slovenska plaże, tylko na trochę dalsze, gdzie jest mniej ludzi i są nieporównywalnie ładniejsze. Polecam przewodnik: Czarnogóra, jest tam kilka przydantych wskazówek dotyczących zarówno wczasów odpoczynkowych jak i zwiedzania.
![]() |
#180 |
Przyczajenie
|
Witam
O samym Czarnogórze w tym temacie można wyczytać bardzo dużo. Ale o dojeździe na miejsce jest niewiele. Mam pytanie jaką trasę dojazdu wybrać? Myślałem o trasie do Brna -> Wiedeń -> Graz ->Zagrzeb -> Split -> Czarnogóra. Trasa głównie autostradami więc dość przyjemna. Ale podliczyłem ile wychodzi za winietki(w przypadku wyjazdu dwu tygodniowego) i wychodzą dość wysoki koszt winietek. (Z warszawy 1790km do Budva) Rozważam też trasę Do Bańskiej bystrzycy (Słowacja) ->Budapeszt ->Szeged ->Belgrad ->Uzice -> Budve (około 1550km). Znacznie mniej drogi po autostradach i sporo po bocznych drogach. Czy warto oszczędzać na winietkach dla 200km zysku? A może jeszcze inna trasa jest ok? Z góry dzięki za info ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:45.