Czarnogóra - pytania i odpowiedzi - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-30, 09:00   #151
jovita85
Raczkowanie

GG do jovita85
Dot.: .Czarnogóra, jakie wrażenia ;)?.

Cytat:
Napisane przez miloooonka Pokaż wiadomość
Dziewczęta, może wie któraś z was coś więcej na temat rzekomego zakazu wwożenia żywności do CG? jak to było na granicy w waszym przypadku, sprawdzali was dokładnie? I czy wjeżdżałyście na paszport, czy dowód wystarczył?
Cała paczką już za kilka dni wyzeżdzamy samochodami, planujemy zakupić część żywności w Polsce, a nie chcemy mieć problemow na granicy
Zakaz niby jest, ale nas na granicy w ogóle nie sprawdzali mimo, że mieliśmy w autku otwartą paczkę pachnących kabanosów nie zwróciło to niczyjej uwagi. Prawdę powiedziawszy jedynie Czarnogórcy już na miejscu dziwili się na widok butelki z naszym napojem i tyle. Ogólnie oni mają bardzo pozytywne podejście do turystów i są niezwykle uprzejmi.

A co do podróży poślubnej to polecam Kotor- miasto cudowne, romantyczne- we wrześniu zapewne mniej zaludnione a na starówce można znaleźć super apartament w rozsądnej cenie- wrażenia niezapomniane. No i mniej tłoczne i nowoczesne niż np. Budwa, co w mojej ocenie jest znacząco in plus!
jovita85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-31, 11:16   #152
dzojsticzek
Zadomowienie

hej, wybiera się ktoś we wrześniu do Ulcinj? Myslicie ze bedzie pogoda w tym roku?:P taka do opalania:d
dzojsticzek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-01, 08:12   #153
pumas
Zakorzenienie

Jovita, i jak te apartamenty? Polecasz??? Jak jechaliscie? Adriatycka czy przez Serbie?
Mysle, ze polowa wrzesnia to juz slaba pogoda na opalanie, ale wciaz bardzo cieplo. Choc moge sie mylic.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-02, 13:49   #154
jovita85
Raczkowanie

GG do jovita85

jechaliśmy przez Niemcy ostatecznie, więc potem przez Chorwację- tyle ile dało radę autostradą, potem adriatycką już do końca. Droga całkiem ok, chociaż Chorwacja niestety strasznie zatłoczona. Apartament był jak najbardziej ok- z dziadkiem jeszcze można było sie potargować codziennie rano rozkładał nam na plaży leżaczki, wodę przynosił schłodzoną, więc ogólnie rewelacja. Kotor zachwycający- Budwa jak dla mnie mniej- jakoś nie miałam ochotę na wielkie imprezowe wypoczywanie, więc trafiliśmy idealnie!
Stary 2010-08-02, 14:07   #155
miloooonka
Przyczajenie

a jak z paszportami?sa konieczne, czy wpuszczaja tez na dowod? )
miloooonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-02, 15:08   #156
jovita85
Raczkowanie

GG do jovita85

myśmy mieli paszporty także nie wiem jak z dowodami. W sumie wszyscy, których widzieliśmy przed nami też dawali czerwone książeczki.
Stary 2010-08-05, 15:01   #157
alanina
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kyna93 Pokaż wiadomość
głównie dlatego...

"Wróciłam właśnie z Czarnogóry dokładnie wczoraj po prostu jeden syf smród i ubóstwo. Jechaliśmy 26h planowo miało być 18godzin oczywiście autobus nie posiadał klimatyzacji. Na miejscu byliśmy o 7 rano a do pokoju weszliśmy 16:00 na 48osobowy obóz było 6 talerzy i Sztuccy na których mogliśmy jeść. Napoje do picia czyli wodę z sokiem dostaliśmy w 4 dniu bo kubków nie było. Pokoje miały być z łazienkami lecz nie było ich na korytarzu była jedna. W 4 osobowym pokoju spało 6 dziewczyn na 2 łózkach małżeńskich. Materace były posikane nieśmierdzące i pełno igieł z choinek było na nich. Kucharka płakała bo nie miała na czym gotować a co dopiero z czego. Biuro zadzwoniło i sie pytało co zostało a nie co przywieś po prostu wielkie bagno. Kierownik budynku sprawdzał pokoje wyrzucał jedzenie otwierał wody czuliśmy sie jak w więzieniu nawet gorzej...
ODRADZAM !!!!!!!!!! "
A mozna wiedziec jakie to biuro podrozy? kombinuje jeszcze znalezc jakis wyjazd na wrzesien, moze wlasnie do Czarnogory i nie chcialabym trafic na tego organizatora. Szukam w sieci opinii o http://student.travel.pl/, bo oferte maja bardzo kuszaca, ale wlasnie za duzo znalezc nie mozna, mam nadzieje, ze to nie o nich mowa?
alanina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-05, 18:24   #158
dzojsticzek
Zadomowienie

ja jade ze studenttravel z tego co znalazlam to same pozytywne opinie moge dac znac jak bylo ale dopiero z pazdzirniku bo jade na ostatni turnus

p.s sorry jade z turystykastudencka
wiec nie pomoge co do tego drugiego biura;]
dzojsticzek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-06, 23:03   #159
pumas
Zakorzenienie

Dzięki Jowita, jak bede sie wybierac, to zagadam do Ciebie o namiar powiedz jescze tylko, ile placiliscie za jaki pokoj, od osoby oraz czy byla klimatyzacja i jakie ogolne warunki. Najlepiej jakbys mogla zalaczyc tutaj troche zdjec z CG
Stary 2010-08-09, 08:06   #160
jovita85
Raczkowanie

GG do jovita85

więc tak- zapłaciliśmy 350 euro za tydzień za apartament dla 4 osób (sypialnia, dwie łazienki, pokój dzienny z częścią do spania, wypoczynkową i aneksem kuchennym, balkon) tuż nad zatoką Kotorską wystarczyło przejść przez promenadę. Pokoje wynajmowali starci państwo, mieliśmy swoją 4-osobową plażę, więc super. Pokoje wyposażone we wszystko co potrzeba, ale raczej skromnie. Dla nas było ok bo była klima, naczynia, duża lodówka z zamrażarką, żelazko, oczywiście ręczniki itp. Klima sterowana własnoręcznie, w każdym pokoju oddzielna.
Apartament położony był w Doobrocie, ok. 15 min. spacerem od Kotorskiej starówki promenadą, 10 min od większego marketu.
Co do zdjęć to załączę, ale za kilka dni- na razie nie mam czasu się nimi zająć- tyle na głowie!
Stary 2010-08-14, 22:16   #161
mbamboo
Wtajemniczenie

W tym roku byłam trzeci raz, znowu w tym samym miejscu - malutkim miasteczku Risan w Boce Kotorskiej, ale nie ja byłam stroną decydującą wyjazdu; niefajnie jest wracać ciągle w te same miejsca, ale nie narzekam mimo wszystko. Kraj tak samo piękny jak go zapamiętałam, nadal niezadeptany jak od paru lat Chorwacja (a szkoda), chociaż coraz więcej hoteli, a coraz mniej cyrylicy i miejsc, w których o angielski ciężko.

Samo miasteczko jako baza wypadowa genialne - ciągle kursują autobusy, zwykle w bardzo dobrym stanie i z klimatyzacją, i za 1 euro można przewieźć się do Kotoru, a za mniejsze lub nieco większe kwoty w inne miejsca. Nawet jeśli jest się własnym samochodem, można w zasadzie ani razu do niego nie wsiąść podczas pobytu. (Mówię tu głównie o wybrzeżu). Dwukrotnie nocowałam w apartamentach wynajmowanych przez Polaka, w tym roku wynajęliśmy pokoje od Czarnogórców.

Zdążyłam sporo tam zjeździć, głównie wybrzeże. Najlepiej poznałam Bokę Kotorską (Herceg Novi, Perast, Kotor), na wybrzeżu też byłam (Budva, Sveti Stefan - to miejsce odwiedziłam połowicznie, bo niestety nie udało mi się wejść na wysepkę, Bar, Ulcinj). W tym roku udaliśmy się też w góry, do monastyru Ostrog.

Uważam, że nie jest najlepszym wyjściem wyjazd do jednego z hoteli w Budvie (czyli najpopularniejsza opcja wypadu do Czarnogóry). Co prawda nigdy nie byłam zakwaterowana w ten sposób, ale Budva to jednak spore miasto, hałaśliwe i pełne ludzi oraz hoteli. We wszystkich kwaterach mieszkałam w super warunkach (i z tego, co wiem, większość dba o te warunki i jest naprawdę czysto i porządnie), nie widzę więc sensu w mieszkaniu w hotelu razem z całą masą innych ludzi i tłoczeniu się na plaży, jeśli można mieć praktycznie prywatne wybrzeże nieco dalej. Czarnogórcy są bardzo gościnni i chętnie opowiadają o swoim kraju, potrafią np doradzić najlepszą drogę dojazdową czy ciekawe, a nieco mniej odwiedzane miejsce. To też jest dla mnie plusem wyjazdu 'prywatnego'.

Jak już mówiłam, to piękny i szalenie fotogeniczny kraj i bardzo zachęcam do odwiedzin, jeśli któraś z Was się zastanawia. Trzeba nieco się pospieszyć, zanim stanie się drugą Chorwacją. Minusem jest oczywiście daleka droga, ale dosyć szybko jedzie się po nowych autostradach chorwackich, poza tym drugą trasę, przez Słowację, Węgry i Bośnię można połączyć z postojami w ciekawych miejscach (w ten sposób odwiedziłam Mostar). Poza tym dużym ułatwieniem jest euro. Jest nieco drożej niż u nas, ale tylko w miejscach turystycznych, w tej małej miejscowości, w której mieszkałam, nie widziałam szczególnej przebitki cenowej.

Polecam jeszcze raz.

Edytowane przez mbamboo
Czas edycji: 2010-08-14 o 22:19
mbamboo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-26, 09:23   #162
Prezes81
Przyczajenie

Czarnogóra

Witam!

Czytam Wasze wpisy i proszę o informacje.

Powiem tak już planuję wakacje 2011 jadę z dzieckiem prawie 2 lata i proszę o doradzenie miejscowości w Czarnogórze godnej polecenia, chodzi mi o jak najmniejszą liczbę osób na plaży, a nie masakrę. I proszę doradźcie mi pokoje i podajcie jakieś strony internetowe z pokojami.

Czekam na informacje...
Prezes81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-30, 12:40   #163
mbamboo
Wtajemniczenie

Dot.: Czarnogóra

Cytat:
Napisane przez Prezes81 Pokaż wiadomość
Witam!

Czytam Wasze wpisy i proszę o informacje.

Powiem tak już planuję wakacje 2011 jadę z dzieckiem prawie 2 lata i proszę o doradzenie miejscowości w Czarnogórze godnej polecenia, chodzi mi o jak najmniejszą liczbę osób na plaży, a nie masakrę. I proszę doradźcie mi pokoje i podajcie jakieś strony internetowe z pokojami.

Czekam na informacje...
Ja mieszkałam tu: [link] i tu: [link], jestem bardzo zadowolona Ten drugi domek ma swój kawałek plaży, więc już w ogóle jest całkowicie spokojnie. Taki murek dosyć szeroki i zejście do morza po schodkach, nie na 'dzicz', tylko wysypana żwirowa ścieżka nieco w głąb wody. W tym pierwszym trzeba iść na plażę, ale w Risanie jest bardzo spokojnie i nie ma tłoku w takich miejscach.
Stary 2010-08-31, 07:42   #164
Prezes81
Przyczajenie

mbamboo to już przeglądałem ale raczej interesuje mnie coś na otwartym morzu tylko własnie tam się zaczynają tłumy...
Stary 2010-08-31, 13:19   #165
mbamboo
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Prezes81 Pokaż wiadomość
mbamboo to już przeglądałem ale raczej interesuje mnie coś na otwartym morzu tylko własnie tam się zaczynają tłumy...
Właśnie o to chodzi, że w Boce Kotorskiej jest większy spokój. Może coś za Budvą, w tych małych miasteczkach jeszcze przed Barem i Ulcinjem?
Stary 2010-08-31, 15:53   #166
pumas
Zakorzenienie

Petrovac jest ok
Stary 2010-08-31, 17:51   #167
Prezes81
Przyczajenie

Każdy mówi że ludzi na plaży tyle że szok. A zna ktoś z Was naprawdę taką wiochę w której są trzy domy na krzyż?
Stary 2010-08-31, 17:59   #168
pumas
Zakorzenienie

Taka wiocha to tylko w górach.
Trudno jest cos polecic, ja bylam zadowolona z plazy w Sutomore, ladna piaszczysta, choc ludzi troche. Mozna na wlasna reke szukac jakichs zatoczek, ale beda one kamieniste. Budva odpada, a Barze nie ma ladnej plazy, tylko zwirkowa, zwykle zatloczona, ale ogromne fale.
Stary 2010-09-01, 06:41   #169
Prezes81
Przyczajenie

A co sądzicie o Buljanicy? Możecie coś doradzić.
Stary 2011-02-24, 09:12   #170
areka
SPAMER
Nieopłacona reklama

Byłem i polecam bardzo bardzo!!!
http://washandgo.wordpress.com/2011/...or-czarnogora/
areka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 02:12   #171
maja_supersonic
Przyczajenie

Smile Dot.: .Czarnogóra, jakie wrażenia ;)?.

Jedyna rekomendacja jest taka, ze byłam z rodzinką na wczasach w Czarnogórze dwa lara temu, i postanowiliśmy wrócić dokładnie w to samo miejsce. I w tym roku nie widzę wakacji bez Montenegro. Mooonnntenegrooo. Jak ktoś nie był polecam. Mam namiary na kwatery prywatne jak cos to na priv.
_________________________ _______________________
www.jugoslovenka.pl
maja_supersonic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-06, 13:43   #172
docikm
Przyczajenie

Hej.
Wybieram sie w tym roku do Czarnogóry. Jestem ciekawa jak wychodzi tanm cenowo? Czy drogo?
docikm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-07, 08:23   #173
pumas
Zakorzenienie

Podobnie jak w Polsce. Może ciut taniej, ale nie liczyłabym na małe ceny zwłaszcza w sezonie.
Stary 2011-04-10, 12:53   #174
maja_supersonic
Przyczajenie

Im bardziej na południe tym taniej. Ja byłam z mężem i dziećmi w Ulcinj. Bardzo nam się podobało. W Ulcinj jest największa piaszczysta plaża ma 13km i każdy tam znajdzie coś dla siebie. Część jest zagospodarowana z leżakami barami itd. część nie. Płytko więc dla dzieciaków idealnie. Ludzie czasem piszą, że tłum na plaży i sie wcale nie dziwie bo w centrum jest plaża miejska i w sezonie jest często zatłoczona. A tak ogólnie to wspaniały stari grad (stare miasto) pyszne jedzenie i mój mąż bardzo polubił miejscową rakije. Ludzie bardzo przyjazni. Czarnogóra to istna perełka Adriatyku. Sw stefan, Zatoka kotorska mega, i maż z synem pojechali na rafting na tarze. Chcemy tam wrocic znów w tym roku. Naprawdę polecam, pewna pogoda, na 12 dni jeden dzien padało przez 2 godzinki i pozniej znowu słońce.
maja_supersonic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 18:44   #175
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maja_supersonic Pokaż wiadomość
Im bardziej na południe tym taniej. Ja byłam z mężem i dziećmi w Ulcinj. Bardzo nam się podobało. W Ulcinj jest największa piaszczysta plaża ma 13km i każdy tam znajdzie coś dla siebie. Część jest zagospodarowana z leżakami barami itd. część nie. Płytko więc dla dzieciaków idealnie. Ludzie czasem piszą, że tłum na plaży i sie wcale nie dziwie bo w centrum jest plaża miejska i w sezonie jest często zatłoczona. A tak ogólnie to wspaniały stari grad (stare miasto) pyszne jedzenie i mój mąż bardzo polubił miejscową rakije. Ludzie bardzo przyjazni. Czarnogóra to istna perełka Adriatyku. Sw stefan, Zatoka kotorska mega, i maż z synem pojechali na rafting na tarze. Chcemy tam wrocic znów w tym roku. Naprawdę polecam, pewna pogoda, na 12 dni jeden dzien padało przez 2 godzinki i pozniej znowu słońce.
Zgadzam sie w 100%
Stary 2011-04-12, 14:59   #176
nata676
Przyczajenie

Petrovac jest bardzo ładny, nie jest tak zatłoczony i drogi jak Budva, pozatym plaże są tam super. Dużo Rosjan tam jest heheh ale piwo mają dobre
nata676 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-12, 17:52   #177
Efa307
Przyczajenie

hej ja wybieram się do Czarnogóry w drugiej połowie maja... wicie jaka może być tam pogoda w tym miesiącu ?
Efa307 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-12, 21:38   #178
pumas
Zakorzenienie

cieplutko
Stary 2011-04-13, 13:09   #179
nemon
Przyczajenie

Dot.: Czarnogóra - Kotor czy Budva?

Byłam w tamtym roku w wakacje w Czarnogórze w Budvie - super jest. W Kotorze byłam tylko na wycieczce - mnie się bardziej Budva podoba, Kotor chyba nieco droższy i bardziej turystyczny do zwiedzania. Z kolei w Budvie lepiej się przejść nieco dalej nie na to Slovenska plaże, tylko na trochę dalsze, gdzie jest mniej ludzi i są nieporównywalnie ładniejsze. Polecam przewodnik: Czarnogóra, jest tam kilka przydantych wskazówek dotyczących zarówno wczasów odpoczynkowych jak i zwiedzania.
Stary 2011-04-13, 15:04   #180
Grzesiou
Przyczajenie

Witam

O samym Czarnogórze w tym temacie można wyczytać bardzo dużo. Ale o dojeździe na miejsce jest niewiele.
Mam pytanie jaką trasę dojazdu wybrać?
Myślałem o trasie do Brna -> Wiedeń -> Graz ->Zagrzeb -> Split -> Czarnogóra. Trasa głównie autostradami więc dość przyjemna. Ale podliczyłem ile wychodzi za winietki(w przypadku wyjazdu dwu tygodniowego) i wychodzą dość wysoki koszt winietek. (Z warszawy 1790km do Budva)
Rozważam też trasę Do Bańskiej bystrzycy (Słowacja) ->Budapeszt ->Szeged ->Belgrad ->Uzice -> Budve (około 1550km). Znacznie mniej drogi po autostradach i sporo po bocznych drogach. Czy warto oszczędzać na winietkach dla 200km zysku?
A może jeszcze inna trasa jest ok?

Z góry dzięki za info
Grzesiou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości