"Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011 - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-09, 19:45   #3691
kma1982
Wtajemniczenie

Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011

Dziewczyny, wykrakałyście wczoraj z tym bólem kości ogonowej! Ja umieram z bólu!! nie wiem już jak się usadowic na kanapie - próbuję i leżec i siedziec - brak mi juz odpowiedniej pozycji
Stary 2010-08-09, 19:56   #3692
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Supernovaja Pokaż wiadomość
mówie poważnie, jak któraś ma blisko do sosnowca i ma ochote, to służę ze znajomą natrzaskałam w sobotę ponad 200 sztuk, nie da się przejeść

kinga zostaw dzisiaj tż-ta, pakuj się w pociąg, odbiore cie z pierogami na peronie już będę czekać
biust osiąga swój ciązowy rozmiar ok 16/17 tygodnia, potem staje
a kość ogonowa to także ból części lędzwiowej promieniujący, niekoniecznie biodra;-)

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 19:56   #3693
Justine1988
Zadomowienie

Co do liczenia miesięcy ciąży, znalazłam fajna stronke
http://dzieci.civ.pl/tygodnie-miesiace-ciazy
Ja juz wiem ze po 13 tygodniu skoncze 3 miesiac wiec jeszcze troche musze poczekac....tzn w środe zaczynam 13 tydzien.( liczac od miesiaczki)..ale wedlug usg w zeszly czwartek bylam w 10 tygodniu....
pomózcie jak myslicie kiedy skoncze 3 miesiac???Za tydzien w srode( bo bedzie koniec 13 tygodnia liczac od miesiaczki)..lekarze licza od miesiaczki czyli skoncze 1 trymestr za tydzien w srode.Wiem, że sie powtarzam ale musze sie uspokoic..hcialabym wiedziec ze do konca 1 trymestru czyli najniebezpieczniejszego okresu zostal tylko tydzien a nie 3...:-(

Według tego c jest napisane na tej stronie co podałam wam link liczy sie ciaze dokladnie od miesiaczki...WIEC ZA TYDZIEN W SRODE SKONCZE 13 TYDZIEN CZYLI 3 MIESIAC CZYLI 1 TRYMESTR...bede spokojniejsza...
Tylko dlacxzego aparat usg liczy inaczej i podaje termin porodu na podstawie wielkosci dziecka.Aj pokrecone to.

A dzis z mezulkiem bedziemy ogladac tn filmik, "Życie przed życiem"...własnie pojechal do biedronki po chipsy dla mnie...kiedys polecalyscie te zbozowe...posnakowaly mi i 1 raz je ostatnio w biedronce widziala, życze milego wieczorku buźka

Nasze marzenie się spełniło JESTEŚMY RODZICAMI

24.02.2011 r.
dzień narodzin naszej córeczki

Nadia:
http://www.suwaczek.pl/cache/7ac096c94e.png

Edytowane przez Justine1988
Czas edycji: 2010-08-09 o 20:08
Justine1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 19:57   #3694
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Supernovaja Pokaż wiadomość
mówie poważnie, jak któraś ma blisko do sosnowca i ma ochote, to służę ze znajomą natrzaskałam w sobotę ponad 200 sztuk, nie da się przejeść

kinga zostaw dzisiaj tż-ta, pakuj się w pociąg, odbiore cie z pierogami na peronie już będę czekać
Ty uważaj, bo mam rzut beretem;-) A do jakiego gina chodzisz?

My dzis zaliczyliśmy kłótnię do remont, po czym emigrowałam na kilka godzin do siostry

Stary 2010-08-09, 20:04   #3695
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

do przewijania zawsze moja mame ciagalam

ale przerobiłam juz wiele wersji usypiania...sposobów karmienia...i opcji przytulania;
do tego już miałam kilka lekcji nauki cierpliwości wobec "daj...ueeee" i "teletubisie x12ten sam odcinek"

Ja chcę trójkę ale pewnie na dwójce przystanie - zależy od finansów i wielkości domku

Wera mi tez nie wchodzi
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 20:04   #3696
olaaptekara
Raczkowanie

oliwiakp jak tam przygotowania do slubu, bo jeśli się nie mylę to juz w najbliższą sobotę? Ja mam 2 tygodnie po Tobie, będę w 16 tyg. i mam strasznego stracha a najbardziej sie martwię że brzuszek mi urośnie i w sukienkę się nie zmieszczę chociaż na razie brzuszek jest malutki i wszyscy mowią że nic jeszcze nie widac

Edytowane przez olaaptekara
Czas edycji: 2010-08-09 o 20:06
olaaptekara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 20:07   #3697
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kma1982 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wykrakałyście wczoraj z tym bólem kości ogonowej! Ja umieram z bólu!! nie wiem już jak się usadowic na kanapie - próbuję i leżec i siedziec - brak mi juz odpowiedniej pozycji
mam to samo, jak już mam dość tego kręcenia się to idę to TŻ do pokoju truć mu tyłek i rozsiadam się na fotelu SAKO ... od razu mi lżej.
bardzo się cieszę że kupiliśmy te fotele, chociaż najwięcej to znajomi z nich korzystali
Stary 2010-08-09, 20:15   #3698
muron
Zakorzenienie

a ja potwór bo jedno;-) zresztą nigdy nic nie wiadomo, na pewno nie chcę rodzić po 35 r ż, a to tylko kilka lat

kupiłam zestaw 3 flanelek Motherhood, b ładne, 29 zł w Smyku, a dużo większe niż takie na sztuki

http://allegro.pl/item1165697978_mot...staw_3szt.html

Stary 2010-08-09, 20:17   #3699
kaskup
Rozeznanie

ja dalej nic nie wiem..
przekopałam juz wszystkie kalkulatory etc i dalej nie wiem jak suwaczek pokazuje np. 14 tyd i 2 dni to 15 tydzien???

a co do brzuszków to mi teraz szybko bardzo urósł. z corka jak bylam to brzuszek miałam mały i widoczny kolo 18 tyg a teraz to juz normalnie w 12 mi sie uwidocznil
a jak u Was??
a ruchy czujecie juz??
ja jak siedze np jakos specyficznie zgieta to mi zawsze poplumka w brzucholu chyba zebym sie wyprostowała, od jakiegos tygodnia tak mam..
z córa pierwsze ruchy poczułam w 16 tyg wiec teraz ze to druga to chyba mozliwe ze szybciej..

Edytowane przez kaskup
Czas edycji: 2010-08-09 o 20:19
kaskup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-09, 20:20   #3700
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JeSuisUnPapillon Pokaż wiadomość
mam to samo, jak już mam dość tego kręcenia się to idę to TŻ do pokoju truć mu tyłek i rozsiadam się na fotelu SAKO ... od razu mi lżej.
bardzo się cieszę że kupiliśmy te fotele, chociaż najwięcej to znajomi z nich korzystali
mnie tez bardziej dupka boli niz wczoraj

a teraz mamy następne nowe dziecko w rodzinie- szwagireka, jeeee3 a teraz juz tylko ja ciężarówa

byłysmy

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Napisane przez kaskup Pokaż wiadomość
ja dalej nic nie wiem..
przekopałam juz wszystkie kalkulatory etc i dalej nie wiem jak suwaczek pokazuje np. 14 tyd i 2 dni to 15 tydzien???

a co do brzuszków to mi teraz szybko bardzo urósł. z corka jak bylam to brzuszek miałam mały i widoczny kolo 18 tyg a teraz to juz normalnie w 12 mi sie uwidocznil
a jak u Was??
a ruchy czujecie juz??
ja jak siedze np jakos specyficznie zgieta to mi zawsze poplumka w brzucholu chyba zebym sie wyprostowała, od jakiegos tygodnia tak mam..
z córa pierwsze ruchy poczułam w 16 tyg wiec teraz ze to druga to chyba mozliwe ze szybciej..
kiedyś liczyło się tylko miesiące było prościej
z drugiej str jeden mies ma 5 tygodni, inny 4
a tak z głowy
poza tym, ze wszystko +- 2 tyg, mnie licza od miesiączki, jak każdej, a ja wiem, że to 2 tyg póxniej

Stary 2010-08-09, 20:22   #3701
kaskup
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
a ja potwór bo jedno;-) zresztą nigdy nic nie wiadomo, na pewno nie chcę rodzić po 35 r ż, a to tylko kilka lat

kupiłam zestaw 3 flanelek Motherhood, b ładne, 29 zł w Smyku, a dużo większe niż takie na sztuki

http://allegro.pl/item1165697978_mot...staw_3szt.html
fajne te flanelki i bardzo przydatne.
ja miałam takie uszyte przez mame, poszlysmy do sklepu kupiłyśmy flaneli i pozniej mi mama obszyła na taki rozmiar jaki mi było trzeba
powiem szczerze ze i do wózka i do przykrycia i nawet do wanienki na poczatku je wkladalam..
Stary 2010-08-09, 20:26   #3702
muron
Zakorzenienie

Cytat:
fajne te flanelki i bardzo przydatne.
ja miałam takie uszyte przez mame, poszlysmy do sklepu kupiłyśmy flaneli i pozniej mi mama obszyła na taki rozmiar jaki mi było trzeba
powiem szczerze ze i do wózka i do przykrycia i nawet do wanienki na poczatku je wkladalam..
są milusie i nie mają tych nachalnych miśków, no i całkiem spore
Ja kocyki tak będę robić, śa super z mikrofibry duże za 34 zł, mama potnie i będą 2/3 małe za cenę jednego ze smyka

Stary 2010-08-09, 20:28   #3703
kma1982
Wtajemniczenie

Ja zawsze chcialam miec dwoje lub troje dzieci w tym jedno adoptowac...Teraz troszke się pozmieniało - Tż ma już córkę, ja jestem w ciąży i najważniejsze jest teraz dla mnie dobrze przez nią przejśc i urodzic zdrowe dziecko, ale nie wiem czy będę chciała miec następne, ta ciąża sprawiła mi już wiele zmartwien-ciągłe myślenie czy akurat to ukłucie nie jest kolejnym poronieniem i czy na następnej wizycie u gina znów będzie wszystko ok...chociaż kto wie, może za kilka lat znów zapragnę byc w ciązy...
Stary 2010-08-09, 20:33   #3704
kaskup
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kma1982 Pokaż wiadomość
Ja zawsze chcialam miec dwoje lub troje dzieci w tym jedno adoptowac...Teraz troszke się pozmieniało - Tż ma już córkę, ja jestem w ciąży i najważniejsze jest teraz dla mnie dobrze przez nią przejśc i urodzic zdrowe dziecko, ale nie wiem czy będę chciała miec następne, ta ciąża sprawiła mi już wiele zmartwien-ciągłe myślenie czy akurat to ukłucie nie jest kolejnym poronieniem i czy na następnej wizycie u gina znów będzie wszystko ok...chociaż kto wie, może za kilka lat znów zapragnę byc w ciązy...
podstawa to sie nie stresowac!! musi byc dobrze i bedzie
wiem ze latwo mowic ale ja wlasnie tez wbijam sobie to do glowy tyle ze ja przed kazdym kolejnym badaniem krwi, mam stwierdzona malopłytkowość i przed każdym badaniem tylko licze na cuda zeby płytki były jak najwyższe...
Stary 2010-08-09, 20:40   #3705
muron
Zakorzenienie

Cytat:
podstawa to sie nie stresowac!! musi byc dobrze i bedzie
wiem ze latwo mowic ale ja wlasnie tez wbijam sobie to do glowy tyle ze ja przed kazdym kolejnym badaniem krwi, mam stwierdzona malopłytkowość i przed każdym badaniem tylko licze na cuda zeby płytki były jak najwyższe...
dziewczyny ja chcę żeby było po remoncie, w domu spać nie będę mogła, poza tym to totalny łącznie z instalką, co mnie pokręciło nie robić na poczatku przed wprowadzeniem...

Stary 2010-08-09, 20:45   #3706
kaskup
Rozeznanie

Cytat:
dziewczyny ja chcę żeby było po remoncie, w domu spać nie będę mogła, poza tym to totalny łącznie z instalką, co mnie pokręciło nie robić na poczatku przed wprowadzeniem...
współczuje, nie cierpie remontu, ale dasz rade wszystko jest do przejścia, lepiej teraz niz pozniej jak maluszek bedzie na świecie
Stary 2010-08-09, 20:47   #3707
muron
Zakorzenienie

Cytat:
współczuje, nie cierpie remontu, ale dasz rade wszystko jest do przejścia, lepiej teraz niz pozniej jak maluszek bedzie na świecie
burzenie ściany, wymiana podłogi w salonie, kable, aaaaaaaaaaaa a ja nic nie moge robic i chyba to mnie dobija. Ograniczona kontrola;-)

Musze iść na lumpkowe łowy zwykłych bodziaków, jest ich kilkametrów,30 proc nowych z metkami, reszta jak nowe po 3 zeta

Stary 2010-08-09, 21:47   #3708
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Dobry Wieczór!
nie było mnie tu chyba ze 100 lat mam mega zaległości... a to wszystko przez to, że moja Mamina była tydzień w Szpitalu, więc cały dom był na mojej głowie. Teraz jest już w domu, ale nic się nie zmieniło, bo musi leżeć, więc muszę sama wszystko ogarnąć. Zawsze wszystko robiłyśmy razem, teraz, gdy to wszystko jest na mojej głowie widzę jak ciężko jest utrzymać cały dom i jego mieszkańców z ryzach
Chyba nie chcę mieć więcej jak jedno dziecko. Będzie mi łatwiej...mam nadzieję

stalowamagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 00:29   #3709
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Stokrotka81 Pokaż wiadomość
natomiast smoczki to aventa u nas sie sprawdzily, i pochwale sie wam moim malym sukcesem ... moje dziecko drugi dzien bez smoka i daje sobie świetnie rade... wczoraj 2 razy wspomnial o smoku...
potem ja nie chcacy bo pil i pil ja mowie do niego ty moj kochany smoczku... wiec zaczal wolac "APE" ale jak powiedzialam ze nie mam to jej nie chcial

stokrotka gratuluje!!wiem o czym piszesz, tzn prawie wiem, bo ja ostatanio mialam z amelka przeprawe z butelka niekapkiem, nie chciala sie rozstac wogole a tu 4 lata prawie

Cytat:
Ty uważaj, bo mam rzut beretem;-) A do jakiego gina chodzisz?

My dzis zaliczyliśmy kłótnię do remont, po czym emigrowałam na kilka godzin do siostry
brat wpadł, opędzlował troche, ale cod tam jeszcze zostało ja w sc chodziłam do mniszka, teraz mam wizyte u biernat w tychach, a z tytułu tego że już zem prawie we wrocku to poszukuje lekarza prowadzącego tam na miejscu

Cytat:
burzenie ściany, wymiana podłogi w salonie, kable, aaaaaaaaaaaa a ja nic nie moge robic i chyba to mnie dobija. Ograniczona kontrola;-)

Musze iść na lumpkowe łowy zwykłych bodziaków, jest ich kilkametrów,30 proc nowych z metkami, reszta jak nowe po 3 zeta
ja jak ostatnio w sc bylam to w jednym ciuchu super bodziaki i pajace kupilam, jutro jak nie zapomne zrobie zdjecia i wrzuce
Supernovaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 07:16   #3710
oliwiakp
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olaaptekara Pokaż wiadomość
oliwiakp jak tam przygotowania do slubu, bo jeśli się nie mylę to juz w najbliższą sobotę? Ja mam 2 tygodnie po Tobie, będę w 16 tyg. i mam strasznego stracha a najbardziej sie martwię że brzuszek mi urośnie i w sukienkę się nie zmieszczę chociaż na razie brzuszek jest malutki i wszyscy mowią że nic jeszcze nie widac
Dziekuje za pamiec masz racje slub mam w ta sobote a z przygotowaniami jest ok. Juz w sumie duzo nie zostalo do zrobienia. Wiekszosc rzeczy mam pozalatwiane. Jesli chodzi o brzuszek to mysle ze nie musisz sie zbytnio martwic Wlasnie ja teraz jestem w 16 tygodniu i szczerze mowiac wcale nie jest taki duzy . Wiele tez zalezy od sukienki. Ja mam taka wiazana z tylu i moge ja rozciagnac do 10 cm ale mysle ze to nie bedzie konieczne. A ty jaka masz??

Cytat:
Nic sie nie martw ja teraz jestem po wstepnym remoncie bo robilam tylko przedpokoj ale mysle ze gdzies pod koniec wrzesnia czeka mnie masakryczny remont zwiazany z wymiana okien instalacja elektryczna ociepleniem sciany wewntrznej i takie tam wiec jeszcze wszystko przedemna Damy rade zobaczysz. Weź sobie to na spokojnie. Zycze powodzenia

Dziewczyny a jakie znacie sposoby na katar i bol gardla bo chyba po wczorajszej zimnej wodzie z lodowki sie przeziebilam a przeciez nie moge byc chora bo slub mam w tym tygodniu. Bardzo prosze o rade.
Jedynie co narazie stosuje to pije wapno bo wiem ze nawet w ciazy jest to wskazane a do tego jem miod i plucze gardlo sola. Znacie cos jeszcze??

Edytowane przez oliwiakp
Czas edycji: 2010-08-10 o 07:21
oliwiakp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 08:19   #3711
e_rosa
Raczkowanie

Hehe remonty mogę coś o tym powiedzieć, my od miesiąca mamy rozkopaną łazienkę i zapowiada się że jeszcze kolejny miesiąc co najmiej tak będzie. Wanna stałą już chyba we wszystkich możliwych miejscach, a co wieczór wymyślają nowe miesjce dla niej, gorzej z kibelkiem bo jest polowy ale dobrze że chociaż taki . Można się przyzwyczaić do obozowych warunków ale niech się to już skończy.
e_rosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 08:36   #3712
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oliwiakp Pokaż wiadomość
Dziekuje za pamiec masz racje slub mam w ta sobote a z przygotowaniami jest ok. Juz w sumie duzo nie zostalo do zrobienia. Wiekszosc rzeczy mam pozalatwiane. Jesli chodzi o brzuszek to mysle ze nie musisz sie zbytnio martwic Wlasnie ja teraz jestem w 16 tygodniu i szczerze mowiac wcale nie jest taki duzy . Wiele tez zalezy od sukienki. Ja mam taka wiazana z tylu i moge ja rozciagnac do 10 cm ale mysle ze to nie bedzie konieczne. A ty jaka masz??

Nic sie nie martw ja teraz jestem po wstepnym remoncie bo robilam tylko przedpokoj ale mysle ze gdzies pod koniec wrzesnia czeka mnie masakryczny remont zwiazany z wymiana okien instalacja elektryczna ociepleniem sciany wewntrznej i takie tam wiec jeszcze wszystko przedemna Damy rade zobaczysz. Weź sobie to na spokojnie. Zycze powodzenia

Dziewczyny a jakie znacie sposoby na katar i bol gardla bo chyba po wczorajszej zimnej wodzie z lodowki sie przeziebilam a przeciez nie moge byc chora bo slub mam w tym tygodniu. Bardzo prosze o rade.
Jedynie co narazie stosuje to pije wapno bo wiem ze nawet w ciazy jest to wskazane a do tego jem miod i plucze gardlo sola. Znacie cos jeszcze??

na ból gardła ja brałam neo angin jak sie doprawiłam klimatyzacją z auta
Supernovaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 08:42   #3713
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justine1988 Pokaż wiadomość
Co do liczenia miesięcy ciąży, znalazłam fajna stronke
http://dzieci.civ.pl/tygodnie-miesiace-ciazy
Ja juz wiem ze po 13 tygodniu skoncze 3 miesiac wiec jeszcze troche musze poczekac....tzn w środe zaczynam 13 tydzien.( liczac od miesiaczki)..ale wedlug usg w zeszly czwartek bylam w 10 tygodniu....
pomózcie jak myslicie kiedy skoncze 3 miesiac???Za tydzien w srode( bo bedzie koniec 13 tygodnia liczac od miesiaczki)..lekarze licza od miesiaczki czyli skoncze 1 trymestr za tydzien w srode.Wiem, że sie powtarzam ale musze sie uspokoic..hcialabym wiedziec ze do konca 1 trymestru czyli najniebezpieczniejszego okresu zostal tylko tydzien a nie 3...:-(

Według tego c jest napisane na tej stronie co podałam wam link liczy sie ciaze dokladnie od miesiaczki...WIEC ZA TYDZIEN W SRODE SKONCZE 13 TYDZIEN CZYLI 3 MIESIAC CZYLI 1 TRYMESTR...bede spokojniejsza...
Tylko dlacxzego aparat usg liczy inaczej i podaje termin porodu na podstawie wielkosci dziecka.Aj pokrecone to.

A dzis z mezulkiem bedziemy ogladac tn filmik, "Życie przed życiem"...własnie pojechal do biedronki po chipsy dla mnie...kiedys polecalyscie te zbozowe...posnakowaly mi i 1 raz je ostatnio w biedronce widziala, życze milego wieczorku buźka
Kochana licz tak, jak lekarze - za tydzień w środę zaczynasz II trymestr...gdyby liczyć od faktycznego tygodnia wieku płodu, to chyba byśmy z 44 tygodnie dzidzię nosiły w brzuchu. A na usg dlatego dzidzia jest młodsza, bo nie mogło dojść do zapłodnienia w dniu Twojej ostatniej miesiączki - owulację miałaś pewnie tydzień-dwa później (to zależy od Twoich cykli). Tyle, że większość kobiet nie wie, kiedy miało owulację, stąd lekarze przyjmują właśnie ostatnią datę miesiączki za początek ciąży i na tej podstawie liczą tygodnie ciąży i termin porodu. Mam nadzieję, ze w miarę zrozumiale napisałam.

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Cytat:
ja dalej nic nie wiem..

a jak u Was??
a ruchy czujecie juz??
Tak właśnie jest - 14tc i 2 dzień to już 15 tydzień ciąży!!

http://dziecko.onet.pl/35089,5,7,zmo...1,artykul.html

Dziewczyny fajny artykuł znalazłam o typowych dolegliwościach w ciąży i o tym, jak sobie z nimi radzić - wypowiada się w nim jakiś doktor zagraniczny - warto sobie zajrzeć. Jest tam m.in. o kłuciu podbrzusza, anemii, zaparciach, zgadze, skurczach łydek, bólu pleców etc. No i porady, jak sobie ulżyć w tych dolegliwościach.

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png

Edytowane przez cytrynka3002
Czas edycji: 2010-08-10 o 09:10
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 09:09   #3714
e_rosa
Raczkowanie

A ja zaczynam wpadać w jakoś panikę bo sobie właśnie uświadomiłam że jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o wybór jakich rzeczy dla malucha, nie mam bladego pojęcia co potrzeba takiemu dziecku, jakie ciuszki były by najlepsze a co gorsza jakie kosmetyki, pieuchy itp. Dobrze że jeszcze 5 miesięcy to może nabędę jakiejś wiedzy. adziewczyny czy możecie polecić jakoś książkę która mówiła by o tym jak zajmować się takim maleńkim bobasem i czego on potrzebuje (co by małego nie popsuć)? Mam nadzieję że moje przerażenie jest chwilowe i szybko minie
e_rosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 09:57   #3715
weraa11
Zadomowienie

ja mam taka ksiazke od przyszlej tesciowej i ogolnie jst ekstra, bo sa rady jak nosic dziecko, jak ubierac ciuszki, jak zdejmowac, jak kapac, co ja sie zle czuje, jakie dolegliwosci, wszystko ladnie opisane jak sie uczy chodzic, peeeeelno zdjec...tylko ksiazka strasznie stara jest i tam ucza tez zakladac pieluche na tych tetrowych, a jak jest zwykly pampers to taki smieszny, widac ze stary ale mi sporo ta ksiazka na pewno pomoze
http://www.gandalf.com.pl/b/matka-i-dziecko-vademecum/

weraa11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 10:48   #3716
magdaka13
Wtajemniczenie

Cytat:

A to masz pecha..co prawda ja na tydz. przed swoim slubem tez bylam chora, ale jakos samo przeszlo. Co tobie polecam to: sok malinowy na cieplo, syrop z cebuli na kaszel, wapno, miod, czosnek...i wygrzac sie jak mozesz...wiecej chyba nie mozna w ciazy...

Co do ilosci dzieci-ja bym chciala miec w sumie 3ke, a moj maz 2jke, ale zobaczymy po pierwszym porodzie. Jak przezyje i bedzie potem wszystko git to sie dalej bedzie dzialac
Borysek ur. 05.04.2013

Vivere non necesse est. Navigare necesse est.
magdaka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-10, 11:02   #3717
kaskup
Rozeznanie

jejciu czy Wy już kupujecie rzeczy dla maluszków??
ja się chyba wstrzymam gdzieś do pażdziernika, może dlatego że ciągle mam w sobie ogromny strach przez ta moja małopłytkowość..
ale za wózkiem np już sie rozglądam
ciuszków mam całą mase po Amelce, ale jak będzie chłopiec to juz nie bedzie tak wesoło, ale i tak trzeba bedzie coś dokupic..
takie zakupy są najlepsze.. przynajmniej dla mnie..

oliwiakp- na przeziębienie ja na początku ciąży płukałam gardło wodą z solą, można tez z wodą utlenioną, no i herbata z miodem i cytryną, choc ostatnio w jakimś programie na tvn style mowili że miód nie traci swoich właściwości jak go sie wymiesza w ciepłej wodzie i odstawi na 10-12 godzin poźniej podawac, tak działa podobno najlepiej.

co do książek to ja przed Amelką całą masę przeczytałam książek i gazet, setki porad, ale i tak jak przyszło co do czego to sie człowiek sam jakoś wszystkiego nauczył. choc nie powiem ze niektóre rady sie przydały. ale np u mnie na kolke nic nie działało.. pozniej jak juz nas i siebie mała porzadnie wymęczyła to uspokajała sie podczas jazdy autem

pozdrawiam
Stary 2010-08-10, 11:03   #3718
Karola82
Rozeznanie

Ale zapinkalacie laski z tymi postami trudno nadrobić po dniu nieobecności.

Ja jestem w 17 tygodniu teraz, termin mam na 24-26 stycznia, ale na prenatalnym ostatnio wyszło że na 19 stycznia no to już nie wiem jak wyjdzie, lekarz mi powiedział, że każe dziecko rozwija się inaczej, ale wszystkie mniej więcej normują się w 5 miesiącu i wtedy można powiedzieć przybliżony bardziej dzień porodu.

Jutro idę do gina na usg, oj jak bym już chciała poznać płeć maleństwa ale którz wie czy się uda

Co do wszelkich zakupów to dostałam tylko ciuszki od mojej szwagierki ale niestety prawie wszystie krótkie pajacyki itd bo urodziła w maju więc będę musiała dużo rzeczy podokupować...ale póki co kompletnie nie mam nic i nie chciałam dotąd zapeszać więc nic nie kupowałam, a Wy tu normalnie o laktatorach i smoczkach
Stary 2010-08-10, 11:08   #3719
kma1982
Wtajemniczenie

Cytat:
miód jest dobry na przeziębienie ale nie jeśli boli przy tym gardło - bardzo je podrażnia
Stary 2010-08-10, 11:53   #3720
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez weraa11 Pokaż wiadomość
ja mam taka ksiazke od przyszlej tesciowej i ogolnie jst ekstra, bo sa rady jak nosic dziecko, jak ubierac ciuszki, jak zdejmowac, jak kapac, co ja sie zle czuje, jakie dolegliwosci, wszystko ladnie opisane jak sie uczy chodzic, peeeeelno zdjec...tylko ksiazka strasznie stara jest i tam ucza tez zakladac pieluche na tych tetrowych, a jak jest zwykly pampers to taki smieszny, widac ze stary ale mi sporo ta ksiazka na pewno pomoze
http://www.gandalf.com.pl/b/matka-i-dziecko-vademecum/
kurde jak slysze ze tesciowe kupuja ksiazki i ciuszki to mi sie slodko robi, moja mnie raz zapytala jak sie czuje (mieszkamy razem)

Ja zakupilam 4 pieluchy frotte w ktore wklada sie wklad z tetry albo cos...bo wiem ze moja mama bedzie marudzic ze mam tylka nie odparzac dziecku (ale ja tego czyscic nie bede ooo nie - chociaz pewnie mi sie wiele zmieni po porodzie, jak zawsze twierdzilam ze nie zjem resztek jedzenia dziecka jak to robia inne matki...to moze kto wie? tez mi sie to zmieni...ech)

Cytat:
Napisane przez magdaka13 Pokaż wiadomość
Co do ilosci dzieci-ja bym chciala miec w sumie 3ke, a moj maz 2jke, ale zobaczymy po pierwszym porodzie. Jak przezyje i bedzie potem wszystko git to sie dalej bedzie dzialac
moj ciagle mowil ze 2 albo 1 bo i tak dwojki sie nie wychowuje rowno (wie po sobie...ze to mlodsze rozpieszczane jest a starsze w odstawke poszlo) i zawsze slyszalam ze 3 to tak bezpiecznie ze niby rodzice mniej wiecej po rowno okazuja uczuc i w ogole...nie wyrozniaja - u mojej kolezanki tak jest.

I teraz jak zobaczyl moje piersi to stwierdzil ze jak zaczna zanikac to on chce druie robic...a potem trzecie .... itp siano w glowie normalnie

Ja juz dawno nic maluchowi nie kupilam ... jutro pojade do TZ to moze cos kupie w sklepie kolo nas (ofkors w lumpiku ). Moze bedzie tez cos fajnego i tresciwego w formie konkretnego bujaczka czy cos?
Tak mysle zeby kase odlozyc i laktator i te gadzety drozsze kupic w grudniu/styczniu na ktore jest gwarancja - co by potem mozna bylo reklamowac w razie W.
Z reszta moje wydatki aktualnie pochłaniają "zabawki dla mamusi" a TŻ "zabawki dla tatusia" bo kupujemy póki możemy by mieć to co chcieliśmy a potem zająć się już "zabawkami dla synusia"

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

jak bylam chora na samym poczatku ciazy (oj...masakra byla) to polecialam do lekarza po duomox - nie szkodzi w ciazy, a jest skuteczny... bo jak bedziesz sie podleczac syropkiem to moze ci to tak szybko nie przejsc
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości