![]() |
#2011 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Cytat:
![]() ![]() kluski sa cudowne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2012 |
Przyczajenie
|
trochę rozrabiają, ale są dość grzeczne i nie niszczą mieszkania. jedyny problem to siusiu
![]() ![]() ![]() pozdrawaim
![]() |
#2013 |
Zakorzenienie
|
Ja organizowalam istne castingi na odpowiednich wlascicieli dla moich Szkotnikow
![]() Zdarzali sie ludzie, ktorzy chcieli zrobic prezent - np. swoim piecioletnim dzieciom - zaznaczali przy okazji, ze w domu nie bedzie ich po 9 godzin dziennie... po kilku takich odwiedzinach przestalam ludzi uswiadamiac, jaki charakter maja teriery... i ze gabaryty psa nie maja nic w spolnego z jego temperamentem...bylam zmeczona... Zaczelam pracowac ze szczeniorami - i do nowych domow poszly majac szesc miesiecy - opanowaly najwazniejsze komendy, nie niszczyly, zachowywaly czystosc... trafily w rece ludzi, ktorym powierzylabym wszystkie swoje psy ![]() edit - i najwazniejsze - mamy wizazowy watek Yorkowy - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=131219&page=26 Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2010-07-08 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2014 |
Przyczajenie
|
bardzo dziękuję za podpowiedź :0
moje szczeniaczki tęż trochę jeszcze posiedzą z nami ![]() rosną szybko, uczą się szybko, jedzą szybko, włos im rośnie szybko - wszystko robią szybko ![]() pozdrawaim ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- "Napisane przez KatarzynaJ ![]() Nie odpowiem Ci na wszystkie pytania ale mogę napisać, że nierodowodowy piesek nie oznacza od razu mieszańca - może to być piesek z tego samego miotu ale bez rodowodu - chyba pierwsze 4-5 kolejno urodzone dostają rodowód, następne nie (chodzi mi o jeden miot). a czy takie "mieszańce" jak ktoś Ci powiedział chorują częściej i to nieuleczalnie? nie wiem.... często właśnie takie psy są silniejsze i mają mniej wad genetycznych ponieważ mają w sobie różne geny (nie wiem jak to napisać) to u rasowych psów bywa tak, że np dana rasa ma większą skłonność do określonej choroby (i bywa to uwarunkowane genetycznie np nowotwory, serce, astma). Nie wiem czy ja to dobrze opisuje, ale moge podać Ci przykład mojego kota (Cornish rex- falowana sierść, chuda budowa ciałka, jak na zdjęciach, mój jest rudzielcem) - rasa ta została odkryta przypadkowo, poprostu urodził się taki kotek, którego później skrzyżowano z jego matką, w ten sposób powstały kotki o takim wyglądzie - i to właśnie dzięki wadzie genetycznej te koty tak wyglądają. Kończę, zanim zacznę bzdury pisać i jakiś fachowiec mnie wyśmieje ![]() BOŻE, TY WIDZISZ I NIE GRZMISZ jak weszłam na wątek yorkowy to właśnie to przeczytałam i uciekłam - dlatego nie mam siły na takich ludzi, aż mi się ręce trzęsą - jakiś koszmar - idę się przewietrzyć, bo wybuchnę
![]() |
#2015 |
Raczkowanie
|
A dlaczego kiedyś tylko pierwsze szczeniaki z miotu miały rodowód a inne nie? Takie rozwiązanie wydaje mi się bardzo dziwne...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2016 |
Zadomowienie
|
durnota wymyslona prze kogos
![]() Dawno to juz nie obowiazuje na cale szczescie ale jak widac niektorzy nadal ten mit powtarzaja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2017 |
Rozeznanie
|
Wychodzono z założenia, że suka może dobrze wykarmić tylko 6. "Nadwyżkę" szczeniąt należało uśpić.
![]() |
#2018 |
Przyczajenie
|
Dot.: Gdzie można kupić Maine Coona bez rodowodu?
czytajac te bzdury o rodowodach itd mialam niesamowity ubaw hahaha i tak sie zastanawiam .......... wszyscy macie rodowody ??? a co sie stanie jesli wasz partner po 20 latach stwierdzi ze nie jestescie ta osoba ktora chcial ??? hahaha wy kochacie zwierzeta czy papiery ? po papier to sie idzie do papierniczego a zwierzatko jest po to zeby je kochac
![]() mam dwa koty: dachowca i maine coon ![]() Mozna kupic kota bez rodowodu, sprawdz poprostu ogloszenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2019 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie rozumiesz czym jest rodowód i popierasz pseudohodowców ... szkoda słow na takie osoby czym się szczycisz i chwalisz ...... nie kupujemy ziwerząt dla papierka ale jak chce mieć MCO to szukam z rodwodem aby mieć pewność, że to MCO a nie z domieszką SIB czy NFO Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-08-01 o 11:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2020 |
Zadomowienie
|
A bzdura to jest takie podejscie jak masz.Dzieki takim osoba sa psy i koty w typie ras,bez papierow kundle.
Bo przeciez to tylko papier... A ten papier to przynaleznosc do rasy,gwarancja rasy,wyglada,charakteru,w pewnym sensie zdrowia... Ty masz metryke,wiesz skad pochodzisz i kim sa twoi rodzice.To wlasnie jest rodowod... Swiadectwo pochodzenia... Auto tez kupisz bez papierow? Jaka bedziesz miec gwarancje ze np nie jest to samochod kradziony? Dla mnie to jest ta sama zasada... Jesli chcesz cole idziesz po oryginalna a nie po made in tesco.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2021 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy post - i to w temacie, ktory wywoluje takie emocje - nieslychane!
Dla wlasnej zabawy mozna douczyc sie i zrozumiec, czym jest rodowod. Wiedza jeszcze nikomu nie zaszkodzila - a wrecz przeciwnie - powoduje, ze czlowiek przestaje glosic hasla, ktore moga go osmieszac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2022 |
Raczkowanie
|
Miałam taką sytuację i zetknęłam się z pseudohodowlą...
Uparłam się na buldożka francuskiego bo to taki malutki, słodki chodzący kluseczek...znalazłam w gazecie hodowlę w Warszawie. Dostałam zdjęcie pieska przez e-mail i byłam wniebowzięta. Pojechałam ze Szczecina do Warszawy (!). Przy dworcu czekał już gościu, który hodował pieski. Zawiózł mnie gdzieś daleko (chyba z pół godziny jechaliśmy od centrum Wawy)...później jeszcze szliśmy z dobre 20 minut przez jakąś wioskę... no i jest hodowla - duuuża działka z psami... gdy zobaczyłam szczeniaki,załamałam się... pieski zaniedbane już od małego, sierść brudna, nie lśniła się, jeden piesek miał złamaną nóżkę i właściciel nawet nie zauważył! dopiero kiedy ja siedziałam wśród maluchów zobaczyłam,że jedno maleństwo popiskuje i się nie rusza ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Więc to takie szczęście w nieszczęściu, gdybym jednak nie pojechała do Wawy to chyba skończyłoby się na yorku... ![]()
![]() Edytowane przez 00karolina00 Czas edycji: 2010-08-03 o 13:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2023 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2024 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2025 |
Przyczajenie
|
acha
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2026 |
Raczkowanie
|
Powiem tak- doskonale rozumiem, że pseudohodowle są zazwyczaj nastawione na zyski i powinno się kupować tylko psy z rodowodem, ale nie można tak generalizować.
Parę lat temu kupiłam śliczną mopsicę bez rodowodu. Wyrósł z niej prześliczny psiak i charakter ma świetny. RAZ miała małe i tutaj (jako pseudohodowcy) moja rodzina spisała się uważam na medal. Moja mama nawet wzięła urlop jak się "brzydale" urodziły, bo Boni raczej słabo się o nie troszczyła. Mama przez 1,5 tygodnia spała na podłodze obok ich legowiska, żeby przystawiać jak któryś się wygramolił za daleko i pilnować, żeby Boni sobie spać na łóżko do sypialni nie poszła ![]() ![]() A teraz dla kontrastu - pół roku temu kupiłam kotkę brytyjską, tym razem z rodowodem. Jak pojechałam do tej hodowli, to aż się przestraszyłam - tyle małych kotów było, że szok - ze trzy różne mioty w jednym mieszkaniu - razem to kilkanaście kotów wszystkiego było. Warunki średnie i koty ewidentnie traktowane, jako biznes (no bo jak tu się zajmować odpowiednio kilkunastoma kotami na raz?) - to wszystko w tej "wspaniałej", prawdziwej HODOWLI! Nie wierzę, że WSZYSCY PRAWDZIWI HODOWCY to dla pasji się rozmnażaniem zajmują i kasy z tego niewiele mają, a wszyscy pseudohodowcy to zwyrodnialcy, co tylko pieniądze widzą w tych maluchach. Nie bronię tutaj pseudohodowli, bo wiem, że oni zasad odgórnie narzucanych nie mają i mogą chore, nieszczepione, za młode sprzedawać, ale błagam - NIE GENERALIZUJCIE! Tyle czułości, opieki, dobrego jedzenia, zabawy ile moje pseudomopsiki miały, to czasem niejedna HODOWLA nie widziała! I to nie jest tak, że ktoś sobie kupuje rasowego psa, ale bez rodowodu żeby się popisać, że rasa - mi się mopsy podobały najbardziej na świecie, a że wtedy rodowód i jego cena były dla mnie abstrakcją, więc kupiłam moją brzydulę za 1000 złotych. I nie zamieniłabym jej na żadnego "rodowodowca". Przecież można kupić wymarzonego psa za mniejsze pieniądze, jak się jest ograniczonym finansowo i kochać go nawet i bardziej niż tego z "papierkiem"! Nie wszyscy chcą tylko kasę na tym robić i nie wszystko co z pseudohodowli pochodzi to musi być chore, z wadami, ze złym charakterem itd. Jak ktoś się temu poświęci, bo kocha zwierzęta, to nawet jakby po 50 złotych miał sprzedawać, to maluchy będą zadbane i wspaniałe z charakteru! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2027 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2028 |
Zadomowienie
|
Tak tak,pseudo cacy z rodowodem zle...
Typowa gadka.A skad wiesz ze teraz twoje pseudo mopsy nie sa np chore,nie przekazuja dalej np jakiegos schorzenia serca,oczu stwow? Robilas badania?Masz certyfikaty rodzicow? Skad wiesz ze z twoich psedo mopsow wlasnie ktos nie otworzyl pseudo i puszcza w swiat kundle w typie mopsa? Jaki to postep dla rasy rozmnazanie czegos takiego? ![]() Tylko dzieki takim praktyka yorki wygladaja jak szczury a spaniele czasem wogole nie przypominaja cockera... Kto dal uprawnienia do rozrozu twoim psa?Skad wiesz ze sa w typie rasy,ze nie maja np za dlugiego pyska,ogona czy lap? Nie jestes kynologiem przeciez ![]() Hodowli jest tyle ze mozna sie popytac i trafic na ta najlepsza,ktora hoduje z pasji a nie dla kasy... Zreszta tu chodzi o RASE,o koty i psy RASOWE . Jak mamy miec psy dobre,wybitne jak nadal rozmnaza sie wszystko na lewo i prawo... Smutne ze ktos pracowal setki lat nad rasa a teraz w piekny wrecz bajkowy sposob pseudo to psuja... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2029 |
Rozeznanie
|
ja jeszcze bym się spytała czy wiesz coś o tatusiu tych szczeniaków no i oczywiście jaką masz gwarancje,że szczeniaki nie rodzą co cieczkę, umowa na papierze była, sprawdzić możesz, jakby jakiś wylądował w schronisku jesteś w stanie go odnaleźć i jest zaznaczony by schronisko znalazło Ciebie? no i czy wiedzieliście dostatecznie wiele o porodzie,stymulacji szczeniąt, wiedzieliście co robić jakby ciąża była zagrożona, a u tych psów często cesarka jest, umówiliście się z weterynarzem w razie czego?
skoro jesteście tacy super i macie tyle miłości,to czemu nie wzięliście bezdomnego miotu do odchowania, albo nawet jakiś psów w typie danej rasy,by pomóc i je oddać w świat wychuchane i nauczone, to się nie opłaca? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2030 |
Raczkowanie
|
Pisałam - badania miały wszystkie.
I nie chodzi mi o to, że pseudo cacy, z rodowodem źle - chodzi o to, że wcale nie jest powiedziane, że te z pseudo muszą być chore, chowane w piwnicy i niedokarmiane. Pisałam też, że nie chcę bronić pseudohodowli, bo im nikt nie narzuca badań szczeniaków, nikt nie zapewni kupującemu, że szczeniak wyrośnie taki jak ma wyrosnąć i dlatego tacy hodowcy mają samowolkę - mogą rozmnażać psiaki tylko dla kasy i nie troszczyć się o ich zdrowie. Ale sama przekonałam się, że hodowcy rodowodowych zwierzaków też mogą robić to dla kasy. MOGĄ. Wierzę, że wielu hodowców robi to z pasji i miłości do zwierzaków, ale tak samo można robić z psami bez rodowodu. Co do puszczania w świat kundli w typie mopsa- mało kundli na świecie? I są ludzie, którzy chcą kundle duże, małe, z długimi włosami, z krótkimi, podobnymi do konkretnej rasy, albo w ogóle niepodobnymi do niczego. Jak to taki problem z psami bez rasy na świecie, to może zamiast tak walczyć o rodowody, lepiej skupić energię na walkę z psami bezdomnymi, które rozmnażają się jak chcą i TO ONE, A NIE TE Z PSEUDOCHODOWLI najczęściej lądują w schroniskach. A jeżeli oddawałabym moje - jak to nazywasz- kundle w typie mopsa za darmo to byłoby wszystko ok? Ludzie sprzedają psy w "typie" różnych ras, bo im się suczka z przypadkowym psem zeswatała i puszczają coś takiego w świat. Może więc powinno się napisać jakąś ustawę o przymusowym usypianiu takich szczeniaków? Mniej byłoby "zanieczyszczonych" ras, mniej psów z różnymi wadami i chorobami.... Co Wam - hodowcom - tak naprawdę przeszkadza? Pies bez rodowodu zawsze będzie psem bez rodowodu - nigdy nie będzie w stanie zostać zostać rasowcem z papierkiem. A jeżeli są ludzie, którzy wolą takiego kundla "rasopodobnego" i wiedzą, że nie mają gwarancji co do jego przeszłości, przyszłości i chcą za niego zapłacić, bo właśnie o takim marzyli, to co w tym złego? Bo nie mają gwarancji, że wad genetycznych nie ma? W schronisku też gwarancji nie dają. A jeżeli tego ze schroniska mieliby wyrzucić za miesiąc, a tego za 700 złotych będą rozpieszczać, to niech biorą tego "płatnego"! Na świecie jest wielu dobrych ludzi, którym wystarcza to, że psiak szczeka i ma cztery łapy i dlatego wezmą go ze schroniska, a nie kupią "podróby rasy" z allegro za kilkaset złotych. Nie zmienisz tego, co podoba się ludziom i tego co wolą! Różne związki, hodowle stoją na straży swoich pupili i trzymają pieczę nad tym, aby rasa była wybitna. Pseudohodowle tego nie zniszczą, bo przecież nikt, kto ma rasową mopsicę nie dopuści jej do "mopsa" bez rodowodu, tak? Niech sobie będą te mopsopodobne, wiczuropodobne, yorkopodobne skoro mają swoich zwolenników. ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- ja jeszcze bym się spytała czy wiesz coś o tatusiu tych szczeniaków no i oczywiście jaką masz gwarancje,że szczeniaki nie rodzą co cieczkę, umowa na papierze była, sprawdzić możesz, jakby jakiś wylądował w schronisku jesteś w stanie go odnaleźć i jest zaznaczony by schronisko znalazło Ciebie? no i czy wiedzieliście dostatecznie wiele o porodzie,stymulacji szczeniąt, wiedzieliście co robić jakby ciąża była zagrożona, a u tych psów często cesarka jest, umówiliście się z weterynarzem w razie czego? Jakbyśmy tak na kasę patrzyli, to na jednym miocie by się nie skończyło. A weterynarz był przy porodzie. Co do tatusia, tego czy się co cieczkę nie rodziły, to gwarancji nie mam - jak to w pseudohodowlach. Ale mi to nie przeszkadza.Jakby mi była taka gwarancja niezbędna to bym z rodowodem kupiła szczeniaka. Mam zdrową piękną "pseudomopsicę" i kocham ją strasznie. A jakby się okazało, że ma wadę jakąś to co? Miałabym żałować, że nie kupiłam z rodowodem? A jakbym miała kundla za złotówkę od znajomej i by się zgubił, to co? To bym miała żałować, że jakby był z rodowodem, to by się mógł odnaleźć? skoro jesteście tacy super i macie tyle miłości,to czemu nie wzięliście bezdomnego miotu do odchowania, albo nawet jakiś psów w typie danej rasy,by pomóc i je oddać w świat wychuchane i nauczone, to się nie opłaca? To żeby być uznanym za super żebyś niczego się nie czepiła, to jeszcze powinniśmy pomyśleć o prowadzeniu schroniska! O tym czy np. ktoś kocha dzieci i jest dobrym rodzicem nie decyduje to, czy jeszcze sierotę przygarnął, lub czy pół pensji na chore dzieci oddaje! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2031 |
Zadomowienie
|
Normalnie rece opadaja...
Wlasnie ze JEST ZA DUZO TAKICH KUNDLI A LUDZI CO JE CHCA ZA MALO!!! Wlasnie przez takie pseudo mnozenie mopsow,spanieli,poczwarko w i innych rasowych kundelkow. Pokaz certyfikaty z badan skoro je masz... Jakos nie wierze ze robilas badania za 300 zl ![]() tAKICH SZCENIAKOW POWINNO NIE BYC NA SWIECIE!!! Wlasnie dlatego ze potem laduja na ulicy,w schronach,sa topione,przywiazywane do drzew... Skala bezdomnosci zwierzat w Polsce jest ogromna,jest JUZ w tym momencie NAD produkcja psow. I o ile te rasowe znajda nabywe(bo na szczescie ludzie zaczynaja myslec)tak tym ze schronu gorzej sie powodzi... Znajdz jednen dom najbardziej zwyklemu kundlowi.Jeden... Idz do schronu,zrob zdjecia i znajdz mu dom... Zobaczymy jak szybko ci sie to uda... Wlasnie PSEUDO niszcza RASE!!! Bo pozniej zwykly kowalski nie wie jak ma wygladac rasowy mops,spaniel,pudel... rozmnaza ile wlezie swoje coockier spaniele bo przeciez rasowe no nie. Naprawde nie interesuje Cie los innych psow? Masz w nosie to ze moze powolane przez ciebie do zycia szczeniaki rodza co cieczke,moze sa juz uspione bo np byly chore,bo sie ujawil jakis gen o ktorym nie wiedzialas? Skad wiesz co niesie twoja suka w genach a co ojciec? Znasz te linie?Wiesz skad te psy pochodza? NIE MASZ ZADNEJ GWARANCJI ZE TO SA MOPSY. ZADNEJ. zamiast tak walczyć o rodowody, lepiej skupić energię na walkę z psami bezdomnymi, które rozmnażają się jak chcą i TO ONE, A NIE TE Z PSEUDOCHODOWLI najczęściej lądują w schroniskach. Co ty dziewczyno bredzisz? A te bezdomne to co,same sie stworzyly?Same chcialy przyjsc na swiat czy czlowiek mnozyl na potege,nie upilnowal suki i pozniej bardzo odpowiedzialny wlasciciel psa wywalil bo np nie wyglada jak mops? To jest wlasnie dzielo pseudo... Psow z rodowodem w schronie nie znajdziesz... Nie rozumiesz totalnie o co nam chodzi i nie rozumiesz wogole idei HODOWLI A NIE ROZMNAZANIA!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2032 |
Raczkowanie
|
Właśnie to nazywa się skrajnym myśleniem - dla Ciebie wszystko co rozmnoży się bez rodowodu to najpewniej jest chore, z wadami, do uśpienia, do wyrzucenia itd. A jak ten z rodowodem Ci się urodzi z wadą (bo to też się zdarza NAWET w hodowlach) to co z nim zrobisz? Sprzedasz za tyle co takiego bez rodowodu albo i oddasz za darmo i pewnie też (idąc tokiem Twojego myślenia) nowy właściciel go do drzewa przywiąże!
Masz w nosie to ze moze powolane przez ciebie do zycia szczeniaki rodza co cieczke,moze sa juz uspione bo np byly chore,bo sie ujawil jakis gen o ktorym nie wiedzialas? Aaa.... zapomniałam, że te rasowe to mają kamerę w pyszczku zamontowaną i zawsze wiadomo co się z nimi potem dzieje! Nie rozumiesz totalnie o co nam chodzi i nie rozumiesz wogole idei HODOWLI A NIE ROZMNAZANIA!!! Ja nie jestem za bezsensownym rozmnażaniem czy to dla kasy, czy przypadkowo! Wiem, że są różni "hodowcy" i są ludzie, którzy zrobili sobie z tego źródło utrzymania, że "produkują" karykatury ras (takie jak megamini yorki), ale nie wszyscy tak robią i nie wszystkie psy z pseudohodowli muszą mieć wady! Jeżeli ktoś nie jest oszustem, który sprzedaje kota w worku lub rozmnaża na potęgę i ma kupca, który nie jest zwyrodnialcem, to co w tym złego? Nie opieraj się tylko na tych skrajnych przypadkach! Pokaz certyfikaty z badan skoro je masz... Jakos nie wierze ze robilas badania za 300 zl Badanie jednego psiaka wynosiło ok. 80- 100 zł (u zaprzyjaźnionego weterynarza w małej miejscowości) . Nie wiem czego dokładnie dotyczyło (oprócz odrobaczania i szczepienia), bo to było conajmniej dwa lata temu, ale pamiętam, że miały sprawdzane czy nie mają np. jakichś wad wzroku. Oczywiście jako pseudohodowca nie przelicytuję się tutaj z Tobą na temat wiedzy odnośnie wszelkich badań zapewniających, że psiak jest bez wad. Wszystkie miały założone książeczki i miały WSZYSTKIE podstawowe badania. Ostatni w miocie (czyli najmniejszy) miał przepuklinę i po operacji oddaliśmy go znajomej za symboliczną złotówkę. Czasami widuję go na spacerze jak jestem u rodziców i wygląda świetnie i problemów jak dotąd ponoć nie miał ze zdrowiem. Ta dyskusja jest chyba bez sensu i tego powodem nawet nie jest tutaj różnica doświadczeń, ale poglądów. Moją rodowodową kotkę prawdopodobnie będę dopuszczać (jeszcze nie zdecydowałam) i nie będę miała nic przeciwko, jeżeli moi znajomi kupią brytyjczyka nie ode mnie (z rodowodem), ale z pseudohodowli za połowę ceny, bo będą chcieli niebieskiego kota, ale nie będzie ich stać na wydatek ok. 2 tys. złotych. Chciałam tylko jeszcze raz wyjaśnić, że nie jestem za bezsensownym rozmnażaniem - ja tylko uważam, że NIE WSZYSTKIE pseudohodowle to samo zło, choroby, wady genetyczne i cierpienie zwierząt! PS: "Znajdz jednen dom najbardziej zwyklemu kundlowi.Jeden... Idz do schronu,zrob zdjecia i znajdz mu dom... Zobaczymy jak szybko ci sie to uda..." A Ty Garadielo - tak bardzo świadoma tego wielkiego nieszczęścia i ogromnych wad nierasowych psów - ilu kundlom dom znalazłaś? Czy może zamknęłaś się tylko w swoim rasowym, idealnym świecie psów z papierkiem i oprócz walki słownej z pseudohodowcami już nie wystawiasz z niego nosa???? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2033 |
Zadomowienie
|
No i sie pokpilas bo paru psa dom znalzalam,a nawet kociaka.,,,
Jak dobrze poszukasz to nawet na tym forum sa ich watki ![]() Nawet papuge mam z adopcji;D Wiecej,nie mnoze byle rasowych bez rodowodu,moje psy sa po kastracji a koty ktore wydalam beda sterylizowane. Pomagam rowniez fundacji elpis w znalezieniu domu dla zwierzakow... Jeszcze cos? Kotka oczywiscie tez rasowa i bez uprawnien? Szkoda mi twoich zwierzat,dla zdrowia nikt normalnie myslacy nie rozmnaza... Ale przeciez produkcja takich zwierzat sie oplaca no nie ![]() Niskie koszty,spora cena... Tylko mnozyc ile wlezie. I Ty piszesz o walce z pseudo sama nia bedac.Czysta hipokryzja. Ja nie mowie o wizytach u weta tylko o specjalisty ktory wydaje certyfikaty z badam...A te nie kosztuja 100 zl... Wiec coz,i tego nawet nie masz... Typowe... Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2010-08-10 o 16:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2034 |
Raczkowanie
|
Słyszałaś o czymś takim jak CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM? Widzę, że ciężko z tym u Ciebie
![]() 1. Moja kotka MA RODOWÓD I UPRAWNIENIA. 2. Ja piszę o Twojej walce z pseudo - dla mnie to nie z pseudohodowlami należy walczyć, ale ze złym traktowaniem zwierząt niezależnie czy w hodowli (i jej rodzaju) czy nie 3. Moja suczka urodziła RAZ jakieś dwa- trzy lata temu pięć szczeniaków z czego jeden u nas został - czy to już nazywa się hodowaniem/ mnożeniem ile wlezie? 4. O tym, że produkcja zwierząt się opłaca najlepiej świadczą np. prawdziwe, renomowane hodowle kotów - większość z nich ma po 3-4 kotki, które na przemian rozmnaża. I nie mów mi, że nie chodzi tu o kasę - kto przy zdrowych zmysłach, jedynie z pasji i miłości do zwierząt może trzymać i rozmnażać tyle kotów W MIESZKANIU W BLOKU?! To dopiero przedmiotowe traktowanie zwierząt! Ale zysk, to zysk. I to tutaj najlepiej pasuje Twoje stwierdzenie - "Ale przeciez produkcja takich zwierzat sie oplaca no nie ![]() Niskie koszty,spora cena..." Oczywiście nie generalizuję - jest mnóstwo ludzi, którzy po prostu mają rodowodowego zwierzaka i nawet nie myślą o jego rozmnażaniu. 5. Zwracam w takim razie honor i szczerze gratuluję zaangażowania. Oby więcej takich osób jak Ty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2035 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A bezdomne psy to myślisz, że skąd się wzięły. Z nieba spadły... nie. To właśnie psy kupione za 200 czy 300 zł z psudo na bazarze czy allegro. Potem pies się znudzi, urośnie, wyrośnie nie na takiego co chcieliśmy albo staje się za bardzo absorbujący i na ulicę z nim. Jak się dokonuje zakupu psa z rodowodem, który kosztuje więcej to taką decyzję się dobrze przemyśli a 200 złotych to nie żal. Tylko potem psów żal.. bitych, wyrzuconych, trzymanych na łańcuchach czy wykorzystywanych w pseudo. Kupuje się tylko psy z rodowodem, psy bez rodowodu się przygarnia
"Człowiek posiadł sobie prawo do posiadania zwierzęcia. A powinien to być przywilej, który można odebrać." Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-08-11 o 17:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2036 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez gunia 23 Czas edycji: 2010-08-11 o 17:42 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2037 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Prosze bardzo - pseudohodowla - kto mi napisze, ze nie nalezy walczyc z tym ... ktory tym psom zgotowal taki los...? http://www.amstaff-pitbull.eu/viewtopic.php?f=69&t=4753 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2038 |
Raczkowanie
|
Nie mam mopsa tylko psa w typie mopsa - niech będzie. Moja suczka była dopuszczana i małe sprzedaliśmy - jesteśmy w jednym worku z pseudohodowlami, czyli należymy do ludzi, którzy wykorzystują i źle traktują zwierzęta. A że się nimi opiekowaliśmy, to to normalne, bo "jak ktoś świadomie decyduje się na posiadanie szczeniąt od swojej suczki, to ma zapewnić im jak najlepsze warunki. Żadne mi to poświęcenie." Trochę to sprzeczne z Waszą definicją pseudohodowli, ale już też niech będzie.
"Prosze bardzo - pseudohodowla - kto mi napisze, ze nie nalezy walczyc z tym ... ktory tym psom zgotowal taki los...? http://www.amstaff-pitbull.eu/viewtopic.php?f=69&t=4753 " Na pewno ten sam człowiek, gdyby tylko miał psy z rodowodem, traktowałby je zupełnie inaczej ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2039 |
Zakorzenienie
|
Tak sie sklada, ze znam jeden i drugi oboz - i w tym, w ktorym chodzi o podtrzymanie rasy - o milosc do danej rasy - nie zdarzaja sie takie rzeczy, jak tam, gdzie suke w typie dopuszcza sie dla zdrowotnosci...
![]() ![]() usprawiedliwiasz zjawisko pseudo w - dla mnie - niezrozumialy sposob - to tak, jakby glosic - nie mowie, ze aborcja w drugim trymestrze jest dobra - bo dobra nie jest - ale ja przeprowadzilam ja swietnej klinice i pod dobra opieka... ![]() Ja zdaje sobie sprawe, ze nie weszystkie pseudo drecza, glodza - ale jedno je laczy - przyczyniaja sie do bezdomnosci psow, nakrecaja spirale przemocy, hyclowskich numerow - gdzie pies staje sie kasa za jego wylapanie - nie zas zywym stworzeniem... (nic dziwnego, ze jest tak silna grupa przeciwnikow zaczipowania wszystkich psow - stworzenia rejestru, narzucenia ograniczen co do liczebnosci psow i kotow dla jednego gospodarstwa domowego-przeciez bezdomniak to pieniadz!). Poza tym wlasciciele pseudo posluguja sie klamliwymi argumentamio - bazujac na niewiedzy ludzi poszukujacych psa - wmawiajac, ze szczenie osme, dziewiate nie maja rodowodu, bo nie... matka ma rodowod - ale ojciec nie... co to za bzdury?!? suka i pies maja miec uprawnienia hodowlane - koniec. kropka. Wszelkie odstepstwa to mieszance - a mieszanca mozna przygarnac ze schronu, z domu tymczasowego, z psiego hoteliku - a nie placic za niego polowe kwoty psa rasowego. edit - .... "a male sprzedalismy"... i wszystko jasne.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2040 |
Rozeznanie
|
no ok, ale jaki interes mają Ci 'wspaniali' pseudohodowcy trzymający swe psy na salonach? Bo przecież nie udoskonalają wcale rasy, a dodatkowo ją wyniszczają.
![]() ja jestem za r=r |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.