|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Płeć to ok 22 tyg.
Natomiast średnia przyrost wagi jest 11-12 kg Ja w poprzedniej przytyłam 14 kg A tu w temacie wagi : http://www.planujemydziecko.pl/index...t-wagi-w-ciazy wg tego mam pozwolenie na przytycie 13 kg
Edytowane przez aja1 Czas edycji: 2010-08-11 o 20:26 |
|
|
|
#3122 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
a w ciężarówce jest napisane że już w 14 tyg
to dziwne
|
|
|
|
#3123 |
|
Zakorzenienie
|
Książkowo to w właśnie w 14 tyg. zaczynają się wykształcać zewnętrzne organy płciowe,
więc chyba się jeszcze nie dowiesz ![]() Ja tez jestem mega ciekawa
|
#3124 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też lekarz mówił ok. 22 tyg. ciąży, ewentualnie zgodził się na wcześniejsze zerknięcie przed ślubem w ramach niespodzianki, ale nic nie obiecuje, że będzie już widać...
|
#3125 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli będzie chłopiec to można mieć już pewność przed 22tyg.
![]() Moja siostra się dowiedziała ok 18 tyg. lekarz był w szoku że już tak dobrze widać jego narząd. ![]() Ja następną wizytę mam za 2 tyg., czyli w 10 tyg, czyli potem wizyty 14,18,22 tydz. Więc do poznania płci jeszcze 3,5 miesiąca.
|
#3126 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też bym tak chciała- wzorcowe 10 kg... No zobaczymy jak będzie, ja póki co jeszcze się nie ważyłam, może jutro wejdę na wagę Ale brzuch mi się już pokazał... szczególnie wieczorami jest mocno widoczny, dziś na przykład pani ustąpiła mi miejsce w tramwaju |
|
|
|
|
#3127 |
|
Wtajemniczenie
|
oj to sobie jeszcze poczekamy na poznanie płci.
Dobra, zmykam z kompa bo już tu trochę siedze. Poczytam może książkę. Dobranoc |
|
|
|
#3128 |
|
Zakorzenienie
|
no to powiem wam ,że wiele moich znajomych płeć miała na pierwszym genetycznym , ok 12 tygodnia, na 80% ale szczerze w to wątpię, no ale nie będę podważać przecież opinii lekarzy
podał płeć i się sprawdziła, właśnie w feminie w Katowicach, ale ja pytać nawet nie będę poczekam do 20 tygodnia żeby żadnych niespodzianek nie było, nie zależy mi na płci więc poczekam aż będzie widać coś konkretnego a nie domysły i strzelanie
|
#3129 |
|
Przyczajenie
|
Ja w poprzedniej ciaży płeć dziecka poznałam w 16 tygodniu
![]() U mnie już brzuszek widać ale ja jeszcze nie zdażyłam wcześniejszego zrzucić
|
|
|
|
#3130 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i z chęcią mogłabym pochodzić na jakieś ćwiczenia
Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2010-08-11 o 21:06 |
|
|
|
|
#3131 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie nie tyle co brzuszek... ja tyje w bokach, robie się szeroka, nie przypomina to słodkiej kuleczki- brzuszka
|
#3132 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś się załamałam, bo o ile zauważyłam, że ginie mi talia i wypycha brzusio, to Mama oznajmiła mi ze stoickim spokojem, że w biodrach też przybrałam
|
#3133 |
|
Zakorzenienie
|
ja zazwyczaj nosilam obcisle bluzki i teraz odruchowo brzuch zaslaniam bo to nijak nie przypomina ciążowego a tłusciocha ;p
|
#3134 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Bardzo mi przykro Moniczko i angel.... Jeszcze sie wszystko ułozy zobaczycie Z tego kalkulatora przyrostu wagi wyszło mi ze moge przytyc 11-13 kg... Ja juz 2 kg przytyłam takze moge jeszcze 9-11 kg... zobaczymy czy sie zmieszcze w normie tym razem ![]() Dziewczynki co do tycia w tali to ponoc na dziewczynke ![]() Bo na chłopca brzuszek wypycha do przodu No wiadomo ze to nie pewne na 100 % ale np. u mnie z pierwszym dzieciem sie spełniło... Mialam strasznie wystajacy do przodu brzucholek..przytyłam 20 kg a talia była do konca ciazy... Natomiast moja kolezanka ma dziewczynke i ona była bez tali.... mowiła ze wyglada jak nieociosany kołek No i mi z pierwszym dzieciatkiem tez powiedzieli płec w 12 tyg Był top dobry lekarz i mial dobre usg i powiedzial ze prawdopodobnie chłopiec ale nie daje gwarancji na 100 procent bo to za wczesnie... jednak sie nie pomylił... Bo chłopiec jak murowany..... No i chłopca łatwiej wypatrzec... ![]() Własnie jak lekarz mówi ze chłopiec to juz raczej bedzie chłopiec... Dziewczynka sie zdaza ze siusiaczki 'dorastaja'.. Na moim starym watku mamusiowym(tym z Alanem) własnie chyba z dwóch dziewczynek 'zrobiły sie' dwa chłopaczki......takze kobiety nigdy nie mozna byc pewnym ![]()
|
|
|
|
#3135 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie mówili, że będzie chłopak, bo ładna cera, a dziewczynka zabiera urodę, bo brzuch do przodu, i co - DZIEWCZYNA
|
|
|
|
#3136 |
|
Zakorzenienie
|
A w rodzinie tż-ta 3 dziewczyny bez tali i jedna z talią i sami chłopcy
![]() także trzeba to brać z dużym przymrużeniem oka.
|
#3137 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie co, to trzeba brać pół żartem pół serio ale większość ciężarówek jakie znałam to hm,.... na chłopca miały na prawde śliczną piłeczkę a brzuszek z dziewczynką był taki, no cóż powiem średni
|
#3138 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie chce mi się czytać tej książki
z kalkulatora wyszło mi że 13-16 kg mogę przytyć bo bmi mam 18,5. Ciekawe ile wyjdzie w praniu. No ale smaki na dziewczynke nie pasują przynajmniej narazie, bo zdecydowanie wole szynke, pomidory, i wszelkiego typu potrawy obiadowe a słodkie to tylko rano do śniadania |
|
|
|
#3139 |
|
Zakorzenienie
|
Hej nie wiem czy sie zaliczam do tego wątku bo nie wierze w to nadal ( po roku starań, lekarstw - cud)
ostatni okres mialam 8 lipca dzis mi wyszlo na tescie II kreski ( boszzz ja w nie wierze) i mam pytanie do specjalistek - kiedy isc na pierwsze USG do lekarza zeby potwierdził? można juz czy nic narazie nie bedzie widac? Dziekuje za wszystkie odpowiedzi
|
#3140 |
|
Zakorzenienie
|
Z reguły zarodek widać ok 6 tyg
|
|
|
|
#3141 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam w 6 tyg. i już było widać 5mm zarodek.
---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Cytat:
![]() tylko jedna miała ładna piłeczkę
|
|
#3142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja miałam robione w końcówce 6 tyg. pierwsze usg, więc nie potrafię powiedzieć czy coś widać już wcześniej...
|
|
#3143 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odp
to w piątek si melduje u lekarza i mam nadzieje, że się będę zaliczała do tego wątku oby przyszedł czas na radosc
|
#3144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3145 |
|
Zadomowienie
|
Gratuluję serdecznie nowej mamusi
Mi w 4 tyg od @ zobaczył pęcherzyk, a w 6 już był zarodek i serduszko
|
|
|
|
#3146 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde brzuch mi rozsadzi. Takich wzdęć dostałam, że masakra. Macie jakiś sposób ??
|
|
|
|
#3147 |
|
Zadomowienie
|
Ja też poszłam w 6-tym tyg, bo wtedy zarodek już jest ładnie zagnieżdżony i nie ma wątpliwości. Niektóre dziewczyny tutaj były za wcześnie i kazano im powtarzać po 2 tyg, bo nie można było jednoznacznie nic powiedzieć.
Co do płci to chyba tak jak z ciążą u każdej jest inaczej. Moje kuzynki wiedziały już w 12 tyg przy 1-szym prenatalnym. Szwagierka to samo co prawda powiedział jej właśnie w Feminie w Katowicach, że to na 80%, ale "on tu widzi wargi ![]() Ja się strasznie roztyłam. Lekarka powiedziała, że to też zasługa mięśniaka, bo go kluska wybija jakby, ale nie zwalajmy wszystkiego na tego skubańca, bo wcale się nie oszczędzam jeśli chodzi o wcinanie. I jeśli miałabym sugerować się tym co zjadam, a tym co mi rośnie w brzuchu jeśli chodzi o płeć to mam kosmitę, bo pochłaniam wszystko. Słodkości i mięso w zależności od dnia. Piersi powiększyły się o dwa rozmiary i chyba to nie koniec ku uciesze męża tyle, że jak to dziś stwierdził co mu po tych balonach skoro nawet się nimi nacieszyć nie może ( ze względu na mięśniaka mamy zakaz przytulania Do ciężarówki dorwałam się tak naprawdę wczoraj i wciągnęła mnie niesamowicie. Szybko się ją czyta i język jest bardzo przystępny, a te jej pamiętniki są boskie. Naśmiałam się jak nie wiem. |
|
|
|
#3148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje pierwsze USG odbyło się w 7 tygodniu.Widziałam moją małą kruszynkę i słyszałam bijące serduszko!![]() ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- Tak na marginesie... jestem trochę rozbita dzisiejsymi 'newsami' ;/ Pytałam wcześniej o te podejrzane,poranne skurcze,ale wygląda na to,że żadna z Was nic o tym nie wie...
|
|
|
#3149 |
|
Zakorzenienie
|
Czarna...Nie wiem co masz na mysli mówiac skurcze
![]() Twardnienie brzucha, takie spinanie sie....?? Ja mialam dzis tak pod wieczór...Ale sie narobiłam i pewnie przez to.... Pomyłam okna,poodkurzałam ,pomyłam podłogi,pranie,obiad,kola cje,kąpanie młodego...No i własnie tak koło 21 mialam takie napinanie sie macicy... W 3 trymestrze to raczej normalne takie skurcze bo juz wtedy macica przygotowuje sie do porodu.. No a teraz to nie jest to za dobre w tak wczesnej ciązy i jezeli Ci sie powtórzy to powinnas to skonsultowac z lekarzem... No ale nie panikuj bo jezeli to tylko takie jednorazowe to pewnie nic takiego... Macica sie rozrasta... Jeszcze nie raz poczujesz dziwne kłucia, bóle , naciagania itd... Ja po tych dzisiejszych 'skurczach' sie połozyłam i mi przeszły..... aha...Mirabilka........Witam nowa mamusie Ja jeszcze nie byłam ani na usg ani u Gina... Byłam tylko u lekarza ogólnego od którego dostałam list który zaniosłam do szpitala do którego bede chodzic na wizyty...(taki system dla ciezarówek jest tu w Irlandii) Uwiez ze jestes w ciazy No a dzidziolka najlepiej to widac po 10 tyg... No chyba ze chcesz zobaczyc jajeczko to własnie tak jak dziewczyny pisały...Ja czekam do 12 tyg... Nie chce niepotrzebnie skanowac malenstwa.... Ja mam sie dobrze wiec mysle ze dzidziolek pieknie rosnie ok...spadam lulkac... Dobranoc... |
|
|
|
#3150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Haha,nie miałam na myśli,że rodzę! ![]()
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.

to dziwne

Więc do poznania płci jeszcze 3,5 miesiąca.

Ale brzuch mi się już pokazał... szczególnie wieczorami jest mocno widoczny, dziś na przykład pani ustąpiła mi miejsce w tramwaju