MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r. - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-12, 12:11   #4201
basiak
Raczkowanie

Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.

Aaaa i jeszcze jedno: SIALA ja to bym chyba dla świętego spokoju zrobiła młodemu podstawowe badania: mocz, morfologia. Jeśli oczywiście nadal nie znasz przyczyny płaczu.

Szymek 16.04.2010
basiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 12:13   #4202
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

No i byliśmy u lekarki. Stwierdziła, że tych bakterii nie jest dużo, więc nie będzie antybiotyku dawała, bo szkoda dziecka, tylko dalej mam do środy jechać na furaginum, w poniedziałek potem zrobić posiew i ogólny mocz i JEŚLI wówczas coś wyjdzie, dopiero antyb. W sumie się cieszę, że lekarka nie stawia na silne leki od razu.

A dzisiaj młodej dałam jabłuszko Zdziwienie jak cholera było, mlaskała, trochę pluła, widziałam, że nie wie czy jej się to podoba czy wręcz przeciwnie Aczkolwiek jabłuszko nawet na rękawach ma, bo oczywiście zaraz za papu do buzi rączki szły Jutro dalsza część zabawy

Ja kupiłam kleik ryżowy jabłkowy, za kilka dni podam - ale tak ciut, ciut zagęszczę mleko na noc. Nie chcę kaszek.

Młoda od 11 śpi, spacer walniemy po południu dzisiaj, a teraz idę placki ziemniaczane smażyć
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 13:25   #4203
Silpe
Zadomowienie

hej my po szczepieniu Gabryśka bardziej nie mogła nas zaskoczyc
zdecydowałam sie na szczepionki refundowane , wiec miały byc dziś 2 lub 3 kłucia - były 2 tak zaleciła lekarka a drugie na Hib bedzie za ok. 2 tyg.
po ogólnym badaniu młoda ot tak zasneła mi na rekach a tu szczepienie zaraz miało byc
oczywiście bardzo miła pielegniarka nie omieszkała wspomniec że pewnie dałam małej butle dla swietego spokoju i bedzie spac ze 3 godz teraz - no i wogóle że powinnam karmic piersią bo to modne i wygodne
a jak młoda karmiona butlą to płakac bedzie bo dziecko na butli to nie tulone i płaczliwe....
miła była ale głupie teksty waliła- to jej powiedziałam
- mnie modnie i wygodnie jest karmic małą butlą , tak wyszło i jest nam super , dziecko jest bardziej tulone niż może sobie wyobrazic i nie płacze - czasem ma maruda jak to dzieci a 3 godz jednym ciągiem to ona jeszcze nie przespała chyba nigdy w dzien ...
tak czy siak młoda usneła jak nigdy i nie mogliśmy jej wybudzic , w koncu sie udało i były 2 kłucia i płacz w momencie wbijania igły wiec ok 2 sekundy i tyle - dziecko mam rozgadane i radosne jak na razie -szczepienie nie zrobiło na niej wiekszego wrażenia - kochana dziewczynka
a miała tak strasznie płakac - skutki uboczne karmienia paszą jak to okresliła miła pani

a pani doktor swierdziła że dziecie wygląda świetnie , prawidłowo sie rozwija i przybiera na wadze
skonczyłyśmy teraz 7 tydzien i Gabi waży całe 5400 i wcale nie jest pulchniakiem

wiec na 24 sierpnia mamy usg bioderek i nerek a 26 szczepienie na hib - dalsze szczepienia we wrześniu a teraz mamy jeszcze profilaktycznie mocz zrobic.

Silpe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 13:42   #4204
margo80
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21316923] No i w literaki gram - to moja mania ostatnio [/QUOTE]
kocham literaki w kurniku. całą ciążę grałam, teraz niestety czasu brak.
Cytat:
Napisane przez basiak Pokaż wiadomość
I wspomniana marchewka
mina pt. "mamo, jak mnie kochasz, to zabierz ode mnie to paskudztwo"
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21322623]No i byliśmy u lekarki. Stwierdziła, że tych bakterii nie jest dużo, więc nie będzie antybiotyku dawała, bo szkoda dziecka, tylko dalej mam do środy jechać na furaginum, w poniedziałek potem zrobić posiew i ogólny mocz i JEŚLI wówczas coś wyjdzie, dopiero antyb. W sumie się cieszę, że lekarka nie stawia na silne leki od razu.
[/QUOTE]
trzymam kciuki, żeby ta bakteria prędko sobie poszła precz.

zgadnijcie kogo spotkałam dziś na spacerze.
Kropkę we własnej osobie

i jeszcze jedną rzeczą muszę się pochwalić - znalazłam sposób na histerię Ewci w wózku. zasypia na plecach, a jak się wybudzi i zaczyna marudzić, to ja ją buch na brzuch i śpi dalej. cały spacer dziś bez histerii

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 13:46   #4205
Konto usunięte

SIlpe, Margoś - brawo Dzielne dziewuszki macie

A małżon Agatkę dzisiaj przyłapał na odwracaniu się z brzuszka na plecy :d Skubana, głowę niespecjalnie chce podnosić (chociaż pięknie potrafi), jej się większe wyczyny marzą

idę do gina na cytologię, się na darmową zapisałam do mojej przychodni. Ciekawa jestem, co to za lekarka
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 14:32   #4206
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kardashi Pokaż wiadomość
Aaa moja 5100 i 63cm

Mam pytanie.. od kiedy zagęszcza się mleko i czym? I czy wogole się zagęszcza ??
muszę skoczyć do ośrodka zważyć mojego urwiska. mierzy 60cm.

ja bedę zageszczać za jakieś dwa tygodnie kleikiem ryżowym. raz na dobę, na noc.

Cytat:
Wogóle u nas jest istna masakra ("marchewkowa masakra") Od poniedziałku podaję mojemu dziecku marchewkę. Pierwsza próba zakończona fiaskiem, marchewka była wszędzie, tylko do brzuszka nie trafiła. Było plucie i płacz (jako dowód fotka poniżej) Następnego dnia podjęłam kolejną próbę, było znacznie lepiej, dało się usłyszeć kilka przełknięć także idziemy do przodu

I wspomniana marchewka

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21322623]No i byliśmy u lekarki. Stwierdziła, że tych bakterii nie jest dużo, więc nie będzie antybiotyku dawała, bo szkoda dziecka, tylko dalej mam do środy jechać na furaginum, w poniedziałek potem zrobić posiew i ogólny mocz i JEŚLI wówczas coś wyjdzie, dopiero antyb. W sumie się cieszę, że lekarka nie stawia na silne leki od razu.
[/QUOTE]
to super, że bakterii niewiele. mam nadzieję, że wypędzicie je szybko.

Maksiu u mamy, Tymek śpi... co ja mam robić?
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 15:16   #4207
bratkab
Zadomowienie

Witam serdecznie!
U nas dziś dzień marudka. Pewnie przyczynił się do tego brak kupy, a jak już poszła to się dzieć nawet sam z siebie potrafił uśmiechnąć. A ja padnięta jestem. Chyba zamówię sobie teściową na parę dni w przyszłym tygodniu, żeby mnie troszkę odciążyła. Dlatego sorki ale nie mam już sił odpowiadać na posty. Może jak małż wróci to się troszkę zregeneruję dziś.
A wczoraj byliśmy w Ikei, ale z młodym tylko o tyle, że go nakarmiłam i potem małż go do domku zabrał, a ja z kumpelą miałam czas dla siebie. Kupiłam sobie parę drobiazgów do kuchni, w tym szafkę i jeszcze regał do piwnicy. Tylko kiedy ja teraz znajdę czas to poskładać i posprzątać?? A i jeszcze odkurzacz nabyłam. Normalnie szaleństwo
Stary 2010-08-12, 15:38   #4208
kropka75
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21322623]No i byliśmy u lekarki. Stwierdziła, że tych bakterii nie jest dużo, więc nie będzie antybiotyku dawała, bo szkoda dziecka, tylko dalej mam do środy jechać na furaginum, w poniedziałek potem zrobić posiew i ogólny mocz i JEŚLI wówczas coś wyjdzie, dopiero antyb. W sumie się cieszę, że lekarka nie stawia na silne leki od razu. [/quote]
W szoku jestem, powiem szczerze.

Jeszcze nie widziałam lekarza, który nie podaje natychmiast antybiotyku na KP u tak małego dziecka.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21322623]
A dzisiaj młodej dałam jabłuszko Zdziwienie jak cholera było, mlaskała, trochę pluła, widziałam, że nie wie czy jej się to podoba czy wręcz przeciwnie Aczkolwiek jabłuszko nawet na rękawach ma, bo oczywiście zaraz za papu do buzi rączki szły Jutro dalsza część zabawy [/QUOTE] Daniel też jabłka piąchami popycha.

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość

zgadnijcie kogo spotkałam dziś na spacerze.
Kropkę we własnej osobie

i jeszcze jedną rzeczą muszę się pochwalić - znalazłam sposób na histerię Ewci w wózku. zasypia na plecach, a jak się wybudzi i zaczyna marudzić, to ja ją buch na brzuch i śpi dalej. cały spacer dziś bez histerii

Brawo.
Szkoda, że na mojego to nie działa. Ostatnio nawet spacerujemy w foteliku, tak pyszczy w gondoli...

Jesteśmy po szczepieniu i nadal cierpimy. Wczoraj i dziś rano gorączka. Łapki bolały strasznie, zwłaszcza jedna. Jesteśmy przybici, marudzimy i śpimy...

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 15:48   #4209
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

Dziewczyny czy któraś się spotkała ze smoczkami NUK-a lateksowymi o nie wygiętej tak mocno tarczce?? Agatka należy do pyz i ta tarczka bardzo mocno się jej odbija, ma bardzo czerwoną skórę na jej brzegach i pod nią a nigdzie nie mogę znaleźć mniej wygiętej a innego smoczka za nic nie chce.

Co do pięknego wyglądu po nowym jedzonku to przezorne znalazłam w ciuchu taki śliniaczek, strasznie mi się spodobał. Mam jeszcze jeden żółto zielony, oczywiście z samochodzikiem bo dziewczęcy to róż tylko może być.
myszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 16:09   #4210
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:
Swoje?

Ja mleko zagęszczam preparatem Nutriton odkąd Szymek 2 mies. skończył, ale tylko dlatego, że ulewał okropnie...a Nutriton właśnie dla ulewających jest i można nawet noworodkom podawać.

A tak normalnie to po troszku zagęszczam od dwóch tyg. (czyli jak miał 3,5 mies) kaszką ryżową bananową, albo kleikiem ryżowym, ale tylko raz/dobę.

Z kaszkami to różnie bywa i różne są opinie na temat ich stosowania, bo kaloryczne są. Ale mojemu to akurat nie zaszkodzi jak się podtuczy trochę

Załączam schemat żywienia dzieci karmionych sztucznie może się komuś przyda.
Niee.. nie swoje Na moje to jeszcze trzeba poczekać
Brata mojego Tża

Hmm.. to może i ja zacznę zagęszczać.. boo już druga noc mała budzi sie o 2 i o 4 taaaka głodna tak sie rzuca na butle że szok. a wczesniej po butli przesypiała całe noce. Może już za mało sycące się zrobiło?

A ile to się wsypuje do mleka ??

Cytat:
Napisane przez myszka1986 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy któraś się spotkała ze smoczkami NUK-a lateksowymi o nie wygiętej tak mocno tarczce?? Agatka należy do pyz i ta tarczka bardzo mocno się jej odbija, ma bardzo czerwoną skórę na jej brzegach i pod nią a nigdzie nie mogę znaleźć mniej wygiętej a innego smoczka za nic nie chce.

Co do pięknego wyglądu po nowym jedzonku to przezorne znalazłam w ciuchu taki śliniaczek, strasznie mi się spodobał. Mam jeszcze jeden żółto zielony, oczywiście z samochodzikiem bo dziewczęcy to róż tylko może być.
Ja chyba muszę kupić kombinezon dla małej żeby sie nie pobrudziła

Dzis kupiłam słodką marchewkę na sobotnią ucztę. Po jabłuszku nic nie było.. i jak na razie nie jest
W sobote tatuś przyjedzie to da córeczce kilka łyżeczek marchewki

Mała w wózku leżała, bawiła sie osiołkiem, dzwoniła.. nagle ciszaa.. patrze - śpi

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 16:36   #4211
kumkura
Rozeznanie

hej kobity
wrocilam z dzialki od tesciow i zyje..
jutro mamy szczepienia, bedzie skojarzona
adas ciagle domaga sie czesto cyca, podobno dzieci do 3go miesiaca tak mają...a ja na zmianę albo obieram strategię"jakos to będzie" i zaciskam zęby, bo dziecie trza wykarmić przecież cyckiem( przeciez mam pokarm i wsio jest ok) albo płaczę i w nerwach bluzgam sama nie wiem na co i na kogo że butlę wprowadzę itede..tak czy siak, wprowadzam wodę gotowaną, tylko jak to zrobić? chciałabym butlą-mam TT i smoczki nr 1 i chyba dziś zaczniemy go jakoś oswajać z butląI tu pytanie do mam mieszanych,że tak was nazwę: -jak to zrobilyscie?
-jakie macie butle i smoki?
-ile wody powinnam mu podawac i jak czesto?
-czy po wprowadzeniu butli nie bylo problemow z cycem?jadl tak samo?
napiszcie cosik, bom głupia w tej dziedzinie
Stary 2010-08-12, 17:17   #4212
parrotka
Raczkowanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21316923]M No i w literaki gram - to moja mania ostatnio [/QUOTE]

Moja tez juz od kilku lat Swietny relax

Cytat:
Napisane przez kumkura Pokaż wiadomość
hej kobity
tu pytanie do mam mieszanych,że tak was nazwę[/B]: -jak to zrobilyscie?
Ja kundel piersiowy...
- mam butle TT
- no tu nie wiem bo Basia za woda nie przepada ja podaje butla moje mleko albo mieszanke
- u mnie niestety byly dlatego jest jak jest ale moja byla bardzo malutka jak dostala butelke, moze u Ciebie bedzie inaczej....
parrotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 17:29   #4213
lucja26_wroc
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gringoo Pokaż wiadomość
A maści różne popróbujemy, mam nadzieję że coś zadziała bo okropna jest ta skóra
a może spróbuj odstawić wszelkie mazidła i przemywać jej kilka razy dziennie buźkę solą fizjologiczną. U nas to super podziałało.

Cytat:

Mojej córce coś się pomyliło..
zasnęła o 21 obudziła się o 2, potem o 4 i o 7. zasęła o 8. pobudka o 9.
Mój Borys też już zaczął spać do 4-5 a od dwóch dni ma to samo co Blanka. Budzi się o 1-2 na papu i wciąga 150 ml Tak sobie myślę, że to chyba kolejny skok wzrostu

Cytat:
Napisane przez jamaicaP Pokaż wiadomość
wiecie ze ja jakos boje sie klasc mala spac na brzuszku??
zreszta jak w dzien klade to wydaje mi sie ze ona sie męczy ... nawet jak glowke ma oparta to jakos tak niespokojnie lezy...
roznie to jest z tym wozkiem, moja na przyklad nei daje sie nabrac na bujanie
na spacerze jak chce posiedziec z ksiazka na lawce to ona sie wybudza i kolysanie czy jazda w tę i z powrotem wcale nie dziala
wystarczy ze zaczynam isc to sen od razu
w domu probowalam uspac ja w wozku-nieeeeeee da sie
Borys uwielbia spać na brzuszku-ma wtedy mocniejszy sen. A moje obawy rozwiewa monitor oddechu

Móje dziecię w ogóle na spacerze raczej obserwuje niż śpi. Jak widzi liściory to od razu oczy jak 5 zł i patrzy jak zaczarowany.

W sobotę jedziemy do Kołobrzegu na 2 tygodnie .Mam nadzieję, że Borysowi spodoba się nad morzem Tylko podróż mnie martwi . Jak często robić postoje?Wystarczy co trzy godziny?
Stary 2010-08-12, 20:47   #4214
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:
Napisane przez asia193 Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was przechodzi ze swoim maleństwem to samo co u mnie? Mianowicie mój Mati ma problem z gazami, aż się przy nich wygina i robi ich mega dużo bardzo śmierdzących, do tego doszło nie robienie kupki już teraz 4 dzień i nadal nic. Wcześniej już z 4 razy nie robił przez 3 dni. Szkoda mi go ogromnie, bo przez te bąki to nawet nie może spokojnie zjeść. Ciągle go odrywają od piersi.
Poradzcie, czy podawa mu Sab Simplex czy to nie spotęguje wiatrów?
Podaj SS. Ja podawałam do co drugiego karmienia po 10 kropli.
Gazy śmierdzące, bo kupa zalega, też tak miała Luizka.
Ja podałam jeszcze pare razy syrop na poprawę pracy jelit - Lactulosum. Jest bez recepty i dla niemowlaków.
Od 7 sierpnia mamy już kupy regularnie- raz dziennie

Cytat:
Napisane przez olivka_7 Pokaż wiadomość
bydgoś to na papu typu zupki rozumiem?
Znajoma podaje tak biszkopty, owoce.

Cytat:

Aaa moja 5100 i 63cm
Tak ja moja

Cytat:

I wspomniana marchewka
Boskie zdjęcie
Jestem ciekawa jak u nas to będzie wyglądało

Cytat:
Napisane przez Silpe Pokaż wiadomość
hej my po szczepieniu Gabryśka bardziej nie mogła nas zaskoczyc
.
dla Gabrysi

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21325115]

A małżon Agatkę dzisiaj przyłapał na odwracaniu się z brzuszka na plecy :d Skubana, głowę niespecjalnie chce podnosić (chociaż pięknie potrafi), jej się większe wyczyny marzą
[/QUOTE]

Zuch dziewczyna.

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość

Jesteśmy po szczepieniu i nadal cierpimy. Wczoraj i dziś rano gorączka. Łapki bolały strasznie, zwłaszcza jedna. Jesteśmy przybici, marudzimy i śpimy...
Oj bidulek. Całuski od ciotki
Moja też zawsze cierpi.

Cytat:
Napisane przez lucja26_wroc Pokaż wiadomość

W sobotę jedziemy do Kołobrzegu na 2 tygodnie .Mam nadzieję, że Borysowi spodoba się nad morzem Tylko podróż mnie martwi . Jak często robić postoje?Wystarczy co trzy godziny?
To chyba zależy od fotelika i pozycji dziecka. Ogólnie to jak maluch jeszcze sam nie siedzi, to powinien w foteliku być 1,5 godziny - max 2. Tak gdzieś czytałam.

A my byliśmy dzisiaj w naszym Parku Rozrywki i Wypoczynku i tam poszliśmy do ZOO - ogród fauny polskiej. Nachodziliśmy się, zjedliśmy tam obiad. Dziewczę nakarmiłam na ławce Byliśmy 4 godziny, a Luiza spała tylko 40 minut. Trochę ją ponosiłam i popatrzyła sobie na zwierzaki ( swoją droga szkoda mi, że muszą tak mieszkać w klatkach ). Tam jest takie mini zoo dla dzieci, w którym są kozy, świnki takie malutkie, osiołek i można te zwierzaki dotykać. Nawet karmić specjalnym dla nich jedzeniem - można kupić.

Zauważyłam, że Luizka od wczoraj łapie się za ręce i patrzy na nie i dotyka paluszków. I zaczęła się dzisiaj śmiać tak trochę na głos No i rozgadała się od wczorajszego wieczora

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 21:03   #4215
Konto usunięte

Bydgoś, gratulacje dla małej mądrali

A ja ciekawa jestem, jak jutro u nas drugie podanie jabłuszka Dzisiaj myślałam już, że wysypka wyszła = ale nie, zwykłe potówki, bo wyjątkowy upał dzisiaj - a młoda tak cudnie pije mleko, że pół paszczy upapranej (wy też tak macie?), no i potówki robią się od razu

Kropuś, cholera, mam nadzieję, że już wieczór spokojny Ucałuj małego marudkę!

Jutro muszę do spowiedzi iść Nie cierpię tego. Jest to dla mnie upokarzające, ponieważ uważam, że jedynie Bóg może mnie osądzić i karę wydać, a nie ksiądz, będący tylko człowiekiem i również grzeszący.
Stary 2010-08-12, 21:14   #4216
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21334908]

Jutro muszę do spowiedzi iść Nie cierpię tego. Jest to dla mnie upokarzające, ponieważ uważam, że jedynie Bóg może mnie osądzić i karę wydać, a nie ksiądz, będący tylko człowiekiem i również grzeszący.[/QUOTE]

Eee tam, sama sobie podpisz kartkę Ja tak zrobiłam kiedyś

Luiza

Stary 2010-08-12, 21:25   #4217
Konto usunięte

Stary 2010-08-12, 21:26   #4218
bratkab
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21334908]Jutro muszę do spowiedzi iść Nie cierpię tego. Jest to dla mnie upokarzające, ponieważ uważam, że jedynie Bóg może mnie osądzić i karę wydać, a nie ksiądz, będący tylko człowiekiem i również grzeszący.[/QUOTE]
A u nas była chyba jakaś babka na zastępstwie w kancelarii, bo zapomniała nam kartek dać do spowiedzi, a na naukach dzień przed chrztem już ksiądz nie wymagał tego od nas. Więc można by rzec się upiekło sztuczne spowiadanie się dla kartki.
A swoją drogą Szaja dlaczego ksiądz ma Ci karę dawać?? On daje pokutę, ale żeby to kara była?? Jak coś polecam dominikanów. Fajni są. Douczeni i w ogóle.
EDIT: A tak swoją drogą mnie zawsze zastanawiało to - tłuką nam cały czas że Bóg jest miłosierny, a z drugiej strony każą się uczyć prawdy wiary mówiacej, iż "Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza a za złe karze". I gdzie tu to miłosierdzie??

Edytowane przez bratkab
Czas edycji: 2010-08-12 o 21:30
bratkab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 21:40   #4219
Konto usunięte

bratko, a czyż pokuta nie jest formą kary? W ogóle uważam, że pokuta w sensie odbębnienia modlitwy to kaszana, a nie pokuta. Jeśli kogoś skrzywdziłam, to moją pokutą powinno być zadośćuczynienie tej osobie, a nie naprędce odklepana modlitwa.
Stary 2010-08-12, 21:48   #4220
bratkab
Zadomowienie

A bo ja wiem - można też popatrzeć na pokutę jako na zadośćuczynienie za wyrządzoną krzywdę. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
Stary 2010-08-12, 21:49   #4221
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Co za dziadowski internet. Przeglądam sobie to i tamto i patrzę, a tu już 22 godzina

Dobranoc babeczki, kolorowych snów i przespanej nocy

Luiza

Stary 2010-08-12, 22:02   #4222
kaszpirek
Raczkowanie

Kurde pożarło mi takiego długiego posta

Jeszcze raz w srócie tym razem,bo muszę nadrobić jeszcze.

W niedzielę mieliśmy chrzciny,po kościele malutka imprezka w knajpie,a tam moja mądra teściowa usypiała Małego na rękach.Nie chciałam w takich okolicznościach robić hałasu i odpuściłam.Na drugi dzień rano podrzuciliśmy Bruna do niej na 2h,żeby pozałatwiać parę spraw urzędowych.No i jak się okazało tam też był usypiany na rączkach.To wystarczyło,żeby Mały oduczył się spania w łóżeczkuOd poniedziałku uczymy sie na nowo i jest znowu przy tym dużo płaczu i histeriiA było już tak fajnie...
Babcia ma ZAKAZ brania dziecka na ręce do usypiania! I w nosie mam czy sie obrazi

Zaliczyliśmy ostatnio drugie szczepienie 5w1 i tym razem nie obyło sie bez Viburcolu.Bruni płakał inaczej niż zwykle,tak żałośnie

Pisałyście,że wasze dzieci też są leniwe i nie podnoszą główki na brzuszku.Mi lekarka dała 3 tyg na trening,jak nie będzie poprawy to da skierowanie na rehabilitację
Kurcze nie wiedziałam,że to aż tak ważne,bo na mojej klatce ładnie się odgina do tyłu,noszony prawie wcale nie musi mieć trzymanej główki,bo sam ja prosto trzyma.
Trenujemy i jest poprawa,podnosi ale jeszcze nie tak wysoko jak powinien.

Jak to jest z Waszymi dziećmi?

Aha i jeszcze się pochwalę,że Bruno za 2 dni kończy 3 miechy i waży 6400Jest co nosić

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

Aaa,i jeszcze...
Pokusiłyście tak skutecznie chusta,że zamówiłam i czekam na nią
Mam nadzieję,że dam radę zamotać.Pieniążki z Brunowej kasy chrzcinowej na coś trza wydać

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Brawo.
Szkoda, że na mojego to nie działa. Ostatnio nawet spacerujemy w foteliku, tak pyszczy w gondoli...

Mój też coraz gorzej znosi spacery,drze się dopóki nie padnie,budzi się po pół godziny i znów koncert.Tak sobie myślę,że może on nie chce tak na leżąco,gdy nic nie widzi?
Fotelika nie mamy wczepianego niestety w stelaż.Jak myślicie,kiedy można przejść na spacerówkę?Może tu chodzi właśnie o to???
kaszpirek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 22:13   #4223
araczki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość
Eee tam, sama sobie podpisz kartkę Ja tak zrobiłam kiedyś

ja tak zrobilam nie raz, nawet w innej sprawie niz spowiedz do chrztu

Kaszpirek, nie przejmuj sie, ze tesciowa moze sie obrazic. Moja tesiowa to dosyc ostra babka i bylo troche dymu ale jak jej powiedzialm, ze mala spi o tej i o tej itp to pogrymasila, podumala i sie nauczyla
Twojej tez sie uda

Piekna waga Brubowa a z glowka nie martw sie jeszcze, pocwiczy i napewo bedzie dobrze.

Szaja, dobrze, ze Agatka nie zostanie faszerowana lekami. Buziak dla niej i niech bakteria spierdziela.

dobranoc babulki

körö körö kirkkoon
araczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 22:46   #4224
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucja26_wroc Pokaż wiadomość

Mój Borys też już zaczął spać do 4-5 a od dwóch dni ma to samo co Blanka. Budzi się o 1-2 na papu i wciąga 150 ml Tak sobie myślę, że to chyba kolejny skok wzrostu
Aaa widziisz.. nie pomyślałam o skoku

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość

Zauważyłam, że Luizka od wczoraj łapie się za ręce i patrzy na nie i dotyka paluszków. I zaczęła się dzisiaj śmiać tak trochę na głos No i rozgadała się od wczorajszego wieczora
Moja teeż
Składa sobie rączki na brzuszki i tak dziobie paluszkami i tak się na nie gaaapii

A smieje się tak na glos 'hahaha' smieje się od zeszłej soboty
Do mojej babci tak sie pośmiała

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21334908]B

A ja ciekawa jestem, jak jutro u nas drugie podanie jabłuszka Dzisiaj myślałam już, że wysypka wyszła = ale nie, zwykłe potówki, bo wyjątkowy upał dzisiaj - a młoda tak cudnie pije mleko, że pół paszczy upapranej (wy też tak macie?), no i potówki robią się od razu

Jutro muszę do spowiedzi iść Nie cierpię tego. Jest to dla mnie upokarzające, ponieważ uważam, że jedynie Bóg może mnie osądzić i karę wydać, a nie ksiądz, będący tylko człowiekiem i również grzeszący.[/QUOTE]

U nas na drugie podanie jabłuszka mała się skrzywiła taką kwaśną minkę zrobiła

A jak je mleko to tez ma pól buźki upapranej cieeknie je po brodzie, policzkach
ale potówek nie ma. Miała w sumie tylko jedną potówkę

Stary 2010-08-12, 22:53   #4225
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

szaja, ja też nie uznaje spowiedzi.

Kobiety słyszałyście o zabiegach mikrodermabrazji i mezoterapii?
Byłam dziś u kosmetyczki i pytałam, co by mi na ten sflaczały brzuch poradziła, no i właśnie takie coś mi poleciła.
Wpierw mikrodermabrazja- czyli "zdarcie" naskórka, taki peeling czy cuś , a potem na tak przygotowaną skórę mezoterapia igłowa- czyli wstrzyknięcie czegoś tam pod skórę, co by wyszczuplić itd. itp.
Może któraś z Was miała kiedyś coś takiego?
Bo szukam na necie informacji, ale opinii mnóstwo sprzecznych, niekompletnych, że sama nie wiem, co myśleć...

tutaj info z netu:
Mezoterapia antycellulitowo-wyszczuplająca (brzuch +przód ud) Zabieg zapewnia widoczne wyszczuplenie, redukcję cellulit, przywraca elastyczność tkanki łącznej, głęboko regeneruje i nawilża skórę oraz poprawia krążenie.
Do zabiegu używany jest koktajl bogaty w 3 składniki: kofeinę, która pobudza lipolizę kwasów tłuszczowych i mikrokrążenie, algi, które stymulują mikrocyrkulację limfy oraz detoksykuję skóre oraz multiaktywny kompleks Regu-Slim, który przyspiesza redukcję cellulitu i nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Na zabieg składa się: peeling, krem termocellulit, koktajl antycellulitowo-modelujący, krem.
Częstotliwość zależy od stanu skóry i oczekiwań klienta. Zaleca się kurację 6 zabiegów z częstotliwością dwóch zabiegów tygodniowo. Po pełnej kuracji wskazane jest powtarzanie zabiegu raz w miesiącu w celu utrwalenia efektu.

co myślicie?
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 23:12   #4226
kardashi
Zakorzenienie

Lea moja mama miała mikrodermabrazje
Ale na twarzy

Stary 2010-08-12, 23:59   #4227
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Aaaa i jeszcze jedno: SIALA ja to bym chyba dla świętego spokoju zrobiła młodemu podstawowe badania: mocz, morfologia. Jeśli oczywiście nadal nie znasz przyczyny płaczu.
Wiesz co.. odkryłam chyba sprawcę tych histerii Sebka!! Pieprzony Esputicon ! Od dziś nie podawałam mu tego szitu, o 6 rano dostał SabSimplex i jak nie moje dziecko! Znaczy się było trochę histerii ale nie cały dzień!
Pierdy po Esputiconie szły jak z armaty, że ja w łazience słyszałam jakby mi walił prosto w ucho a po SabSimplex pierdki idą a jakże ale są delikatne, wyczuwa się je ręką jak się trzyma za pupę dziecko przez pieluchę ale nic nie słychać.
Troszkę się poprężył, nieco płakał ale większość doby był grzeczny!
Bożeeee jak ja mam nadzieję, że to ten Esputicon był wszystkiemu winny i że mój synek wreszcie się uspokoi!

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 08:05   #4228
justin18061976
Rozeznanie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;21337944]szaja, ja też nie uznaje spowiedzi.

Kobiety słyszałyście o zabiegach mikrodermabrazji i mezoterapii?
Byłam dziś u kosmetyczki i pytałam, co by mi na ten sflaczały brzuch poradziła, no i właśnie takie coś mi poleciła.
Wpierw mikrodermabrazja- czyli "zdarcie" naskórka, taki peeling czy cuś , a potem na tak przygotowaną skórę mezoterapia igłowa- czyli wstrzyknięcie czegoś tam pod skórę, co by wyszczuplić itd. itp.
Może któraś z Was miała kiedyś coś takiego?
Bo szukam na necie informacji, ale opinii mnóstwo sprzecznych, niekompletnych, że sama nie wiem, co myśleć...

tutaj info z netu:
Mezoterapia antycellulitowo-wyszczuplająca (brzuch +przód ud) Zabieg zapewnia widoczne wyszczuplenie, redukcję cellulit, przywraca elastyczność tkanki łącznej, głęboko regeneruje i nawilża skórę oraz poprawia krążenie.
Do zabiegu używany jest koktajl bogaty w 3 składniki: kofeinę, która pobudza lipolizę kwasów tłuszczowych i mikrokrążenie, algi, które stymulują mikrocyrkulację limfy oraz detoksykuję skóre oraz multiaktywny kompleks Regu-Slim, który przyspiesza redukcję cellulitu i nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Na zabieg składa się: peeling, krem termocellulit, koktajl antycellulitowo-modelujący, krem.
Częstotliwość zależy od stanu skóry i oczekiwań klienta. Zaleca się kurację 6 zabiegów z częstotliwością dwóch zabiegów tygodniowo. Po pełnej kuracji wskazane jest powtarzanie zabiegu raz w miesiącu w celu utrwalenia efektu.

co myślicie? [/QUOTE]

tak, ja slyszalam, mialam robiona mikrodermabrazje, tylko na twarzy, efekt widac praktycznie od razu - to delikatne scieranie naskorka po to by dostac sie do zdrowej i swiezej skory,
o mezoterapii duzo slyszalam, nie robilam sama, wiec trudno mi mowic o efektach, ale jesli masz kase to zrob sobie, zawsze po takich zabiegach skora jest fajniejsza, nie wierze, ze to szalenie wyszczupli, ale na pewno ujedrni skore i wygladzi (nie spowoduje znikniecia) cellulit

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
Wiesz co.. odkryłam chyba sprawcę tych histerii Sebka!! Pieprzony Esputicon ! Od dziś nie podawałam mu tego szitu, o 6 rano dostał SabSimplex i jak nie moje dziecko! Znaczy się było trochę histerii ale nie cały dzień!
Pierdy po Esputiconie szły jak z armaty, że ja w łazience słyszałam jakby mi walił prosto w ucho a po SabSimplex pierdki idą a jakże ale są delikatne, wyczuwa się je ręką jak się trzyma za pupę dziecko przez pieluchę ale nic nie słychać.
Troszkę się poprężył, nieco płakał ale większość doby był grzeczny!
Bożeeee jak ja mam nadzieję, że to ten Esputicon był wszystkiemu winny i że mój synek wreszcie się uspokoi!
no wlasnie dlatego nie dawalam Stefkowi kropelek na zas
trzymam kciuki, oby to bylo to!!!

http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png
62-61-60-59-58-57-56-55-54-53
justin18061976 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 08:24   #4229
kropka75
Zakorzenienie

Wczoraj napadłam na tesco w drodze do domu i zanabyłam trochę rzeczy małemu, z wielkiej wyprz.

Ale co za rozmiary...

Body na 0-3 miesiące jest na Daniela za duże. Bluzki na 0-3 miesiące są wg mnie na co najmniej 68, a może i 74. A bluzki na 6 mcy są wielkości tej samej co te na rok.

Z tego co przymierzyłam wychodzi, że powinnam mu teraz kupić na 56.

---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ----------

Czy któraś z Was używa Pampersów z serii Active??

Kupiłam toto i żałuję. Najpierw myślałam, że przypadek, ale teraz widzę, że za każdym razem młody ma wilgotny tyłek, gdy go przewijam z tych pamków. A sama pielucha w dotyku od wewn. też jest wyraźnie wilgotna.
Dużo bardziej wilgotna niż Huggiesy, niż Pampersy Premium Care (notabene boskie) a nawet niż Dada...

"Masz świra to go hoduj."

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-08-13 o 08:27
kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 08:27   #4230
justin18061976
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bratkab Pokaż wiadomość
On daje pokutę, ale żeby to kara była?? Jak coś polecam dominikanów. Fajni są. Douczeni i w ogóle.
EDIT: A tak swoją drogą mnie zawsze zastanawiało to - tłuką nam cały czas że Bóg jest miłosierny, a z drugiej strony każą się uczyć prawdy wiary mówiacej, iż "Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza a za złe karze". I gdzie tu to miłosierdzie??
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21336008]bratko, a czyż pokuta nie jest formą kary? W ogóle uważam, że pokuta w sensie odbębnienia modlitwy to kaszana, a nie pokuta. Jeśli kogoś skrzywdziłam, to moją pokutą powinno być zadośćuczynienie tej osobie, a nie naprędce odklepana modlitwa.[/QUOTE]

hejka, mnie spowiedz ominie, bo my poki co mamy cywilny slub, wiec zyjemy w grzechu
jestem wierzaca, chodze do kosciola, znam troche srodowisko koscielne (spiewalam dlugie lata w chorze), ale jak widze co sie dzieje pod krzyzem w Warszawie albo slysze ks.doktora to smutno mi sie robi...nawet nie, z lekka zlosc i irytacja mnie ogarnia
temat rzeka

Cytat:
Napisane przez kumkura Pokaż wiadomość
I tu pytanie do mam mieszanych,że tak was nazwę: -jak to zrobilyscie?
ja juz 'mieszana' nie jestem, ale jak bylam Stefek dostawal najpierw to co udalo mi sie sciagnac a potem dopychalam butla, avent, smoki jedynki, bo ma mocny odruch ssania i krztusil sie jak mial smoka z dwoma dziurkami,
jak bylo cieplo dostawal wode przegotowana, potem troszke koperku i rumianku, ale glownie jechalismy na wodzie
niestety, im wiecej dostawal butli tym mniej cycochy produkowaly mleka, im bardziej sie najadal butla tym rzadziej wolal o cyca, no i w koncu pokarm zniknal

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21325115]

idę do gina na cytologię, się na darmową zapisałam do mojej przychodni. Ciekawa jestem, co to za lekarka [/QUOTE]

jej, ja tez na cyto sie wybiore
gratulacje!!! Agatka niedlugo wstanie, otrzepie kiecke i powie - mialam dosc lezenia

========================= =======
My po szczepieniu, Stefek byl dzielny, plakal tylko przy robieniu zastrzykow, dostal 2 w sumie, ide systemem norweskim (difteri, tetanus, kikhoste (to chyba koklusz??)haemophilius influenzae type b), pneumokokk, wieczorem byl lekko marudny a nad ranem cieplutki, ale mam nadzieje, ze szczepienie zaakceptowane
Maluch wazy 6220, mierzy 64 cm, obwod glowki 40 cm
wg siatki centylowej (norweskiej) jego glowka jest pod glowna krecha a wg naszych srodkowoeuropejskich w normie
wiec juz zglupialam, jakie obwody glowek maja wasze brzdace??
a tak poza tym ok, sprawdzala bioderka, jego reakcje,
mowila zebym uczyla go smakow, ale nie dawala jeszcze sloiczkow zamiast mleka, bo jest za maly, mowila, ze do niektorych smakow dzieci przyzwyczajaja sie dluzej (np.cytryna) i im wczesniej bedziemy dawac -tylko na smaczka -tym szybciej dziecko zaakceptuje ten smak

http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png
62-61-60-59-58-57-56-55-54-53
justin18061976 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości