storczyk (orchidea) cz.III - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-12, 12:03   #2491
paulownia
Zakorzenienie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Cytat:
Napisane przez aneta432 Pokaż wiadomość

PAULOWNIA cynamon przyśpiesza gojenie ran po nacięciach i ma dodatkowo właściwości odkażające.
Dzieki za info. Ja na razie zmian u rekonwalescenta nie widze duzych - zolkniejacy lisc niedlugo zrzuci, i mu sie nie dziwie - ogranicza transpiracje. Za to trzy pozostale wygladaja ladnie. Zdaje sie ze puszcza niesmialo jeden korzen powietrzny.
Tak, dopiero gdy moj storczyk zaczal sie miec zle, ja zaczelam kopac w literaturze i internecie w poszukiwaniu informacji. I ani sie nie obejrzalam jak zakochalam sie w tych pieknych roslinach
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 12:59   #2492
deotymka
Raczkowanie

GG do deotymka

Cytat:
Napisane przez cava
Cytat:
Napisane przez norka27
moja kambria przywieziona z Polski rok temu - moje kwitnienie

No właśnie na taka cambrię poluję i nie mogę znaleźć. W tamtym roku było ich dużo, w tym roku są tylko jasno-różowe z bordowymi plamkami. A ja chcę taką fioletową !
Cytat:
Napisane przez norka27
Dzieki dziewczyny Uwielbiam moje kwiatuchy a one sie chyba odwdzieczaja Ta kambria kupiona byla w Liroyu i miala zupelnie inny kolor, byla taka blado rozowa z duza iloscia bialego. To chyba efekt intensywnego nawozenia przez caly rok bo wszystkie sa bardzo silne i mocno wybarwione. Ale mi sie ta nowa jej barwa bardziej podoba no i kwiaty tez sa jakies wieksze. W zeszlym roku to ona taka slaba bidulka byla.
Cava ona byla wlasnie taka jasno rozowa z bordowymi plamkami, teraz sie wybarwila tak intensywnie wiec moze zaryzykuj z taka jasnorozowa i trzymaj kciuki by nastepne kwitnienie mialo taka barwe jak sobie zyczysz ;D
ja mam taką cambrię, lekko fioletowa byla jak ją kupiłam, ale jak jej mają kwiatki zwiednąć to dzień przed robią się ciemnofioletowe. obecnie ma już spore nowe trzy bulwy, ale pewnie na kwitnienie będę musiała jeszcze poczekać tez ją karmię nawozem, zobaczymy czy będzie miala intensywniejsze kwiatki

Edytowane przez deotymka
Czas edycji: 2010-08-12 o 13:00
deotymka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 13:55   #2493
ArakibA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Ewelka nic niedobrego sie nie dzieje z twoja roslinka, zwyczajnie przekwita. U mnie tez sie czasem zdaza ze ped zasycha gdy wisza na nim jeszcze flaki kwiatkow tak jak by roslina juz zdecydowala ze czas zakonczyc kwitnienie. Wiec spokojnie.
Cynamon dziala antybakteryjnie i pomaga zasuszyc ranki po cienciach.
Wstawiam moje obecnie kwitnace Moje okienko, Philadelfia ktora ma u mnie pierwsze wkitnienie, nowy nabytek co ma ostrzejsze kolory w rzeczywistosci, moja kambria przywieziona z Polski rok temu - moje kwitnienie zeberka ktora sie otwiera, i rozowy szaleniec ktory kwitnie na okraglo - moje kwitnienia
Norka piękne te Twoje dzieci (że o widoku za oknem nie wspomnę ) Też mam ciapka, który aktualnie wypuszcza sobie listeczka. Tego, ktory stoi w srodku na pierwszym zdjęciu widzialam we wtorek w Obi. Piękny jest na zywo, ale straszecznie drogi był;/ 50 albo 60 zl kosztował. Moglam sobie zazyczyc na pierwsza rocznice slubu, szlak, ale z drugiej strony jakby cos mu sie stalo to chyba bym szalala ze zlosci
A takiego jak ten trzeci dostalam do Pana Męża na imieniny Tylko mi cholernik pączki zasuszyl Przelali go w sklepie (Tesco) chyba, bo normalnie doniczka daje pleśnią jak sie ją wąchnie od spodu;/ Na razie go nie ruszam. Zobaczymy co z nim będzie.

Ta Cambria tez slicna W Obiowym byla duzo drobniejsza i zolta
A wlasnie. Powiedzcie mi dziewczeta, czy Cambria wypuszcza normalnie odnozki? Matula przywlokla cos od znajomych.Ma waskie liscie wyrastajace z takiej pomarszczonej jakby bulwki i teraz obok tego wypuscilo to nowe listki. a moze to Miltonia? Kompletnie sie nimi nie interesowalam i nie mam pojecia
ArakibA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 15:12   #2494
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Oczywiście pokażę fotkę. Podobają mi się bukiety ze storczyków ale szkoda mi ich. Przygotowania do ślubu pełną parą.
moim marzeniem był bukiet z storkami, ale wolałam storka w doniczce zamiast w bukiecie to miałam bukiet z kali fioletowych a w prezenice dostałam bukiet z olbrzymim cymbidium - szkoda tylko, że nie w doniczce
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 18:12   #2495
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

A ja niedawno dostałam białego storka z żółtymi wąsikami!!!! Jupiiiii!

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-08-12 o 18:14
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 18:27   #2496
breda
Raczkowanie

uprzejmie donoszę że w OBI (przynajmniej u mnie) jest nowa dostawa
jednopędowe 17,99
dwupędowe 21,99

generalnie mały wybór kolorystyczny ale perełki można znaleźć

w związku z tym że jestem na odwyku wyszłam ze sklepu tylko z piłą i folią malarską...
byle do września...

Maja śliczny ten biały! mam takie dwa (jeden zdechlak z Liroja) ale tak wielu kwiatów nie mają
cudo! (tfu tfu) niech rośnie zdrowo!

Edytowane przez breda
Czas edycji: 2010-08-12 o 18:28
breda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 18:29   #2497
zmienniczka
Zadomowienie

szalejecie dziewczyny z tymi postami....

a u mnie sama kapusta prawie nowych lisci, psb i korzeni przybywa ale kwitnie tylko 1 na jakies...18 storczysławów?

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-12, 18:34   #2498
breda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
szalejecie dziewczyny z tymi postami....
hehe musze troche ponabijać bo ich troche mało mam na koncie
Cytat:
a u mnie sama kapusta prawie nowych lisci, psb i korzeni przybywa ale kwitnie tylko 1 na jakies...18 storczysławów?
u mnie na razie praktycznie samo kwitnienie sklepowe oprócz 7 przypadków. ciekawe jak będzie jak te sklepowe zgubią kwiatki

nic wracam do piłowania desek
Stary 2010-08-12, 19:17   #2499
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Breda ty jesteś jakimś megatalenciakiem. Tancerka, fotograf(ka), storczykomaniaczka i jeszcze na koniec budowlaniec i stolarz. Jak ci się to wszystko mieści?!?!?!?!?
A na wrzesień to się chyba razem umówimy na zakupy storczykowe (ja będę ciebie pilnowała a ty mnie) haha.

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-08-12 o 19:23
Stary 2010-08-12, 19:32   #2500
breda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Breda ty jesteś jakimś megatalenciakiem. Tancerka, fotograf(ka), storczykomaniaczka i jeszcze na koniec budowlaniec i stolarz. Jak ci się to wszystko mieści?!?!?!?!?
A na wrzesień to się chyba razem umówimy na zakupy storczykowe (ja będę ciebie pilnowała a ty mnie) haha.
hehe wagi tak podobno mają
uparłam się że zrobię sobie mini regalik w łazience, bo jak kupiłam pralkę to mi się trochę więcej miejsca zrobiło no i dzisiaj kupilam deski i je piłuję żeby jutro pomalowac. oczywiście wszystkie krzywe musiałam kupić nową piłę bo stara już piłować nie chciała spociłam się jak szczur (choć w sumie to dobry sposób na odchudzanie ) no i teraz czeka mnie walka z papierem ściernym...

heh a noc taka krótka

a nie wspomniałam że czeka mnie dalszy remont kuchni który wiąże się z malowaniem ścian, kafelków i dorabianiem szafek

a jeśli chodzi o zakupy to nie ma sprawy ja to się tak z mamą na ciuchlandy umawiam

Edytowane przez breda
Czas edycji: 2010-08-12 o 19:35
Stary 2010-08-12, 20:15   #2501
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Coś w tym chyba jest, bo mój tata też waga i jest złotą rączką, praktycznie wszystko potrafi zrobić czy naprawić.
Na ciuchy też możemy się umówić.
Stary 2010-08-12, 20:20   #2502
karolca
Zakorzenienie

a ja znam wagi co mają dwie lewe ręce
Jestem rybą i też jestem - nie chwaląc się - zdolna

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 20:45   #2503
breda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
zawsze są wyjątki od reguły

a tak na poważnie - jakoś od zawsze lubię robić jakieś takie dziwne rzeczy. to chyba mam po dziadku, który wiele rzeczy w domu robił sam: od mebli po elektrykę
Stary 2010-08-12, 22:16   #2504
elutka162
Przyczajenie

Witam
Dostałam mojego pierwszego storczyka (phalaenopsis) czytałam na prawdę dużo o tym jak dbać o nie, ale chciałabym żeby ktoś doświadczony obejrzał mojego storczyka i ocenił jego stan zdrówka jak często mam go podlewać czy tak jak w większości artykułów było napisane że dopiero jak wyschną korzonki czy w czasie kwitnienia częściej? Co jeszcze powinnam wiedzieć o nim? starałam się poczytać trochę waszych wątków, żeby się nie powtarzać, (aleee jest ich na prawdę dużo) ale nie mogłam się doczekać żeby Wam pokazać mojego storczyka. Będę w miare możliwości czytała wcześniejsze i teraźniejsze wątki.

Serdecznie pozdrawiam
elutka162 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-12, 22:21   #2505
ArakibA
Raczkowanie

Cytat:
Ryby górą! A ryby wiadomo, że zdolne... tylko nie wiadomo do czego)))
Stary 2010-08-12, 23:19   #2506
breda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elutka162 Pokaż wiadomość
Witam
Dostałam mojego pierwszego storczyka (phalaenopsis) czytałam na prawdę dużo o tym jak dbać o nie, ale chciałabym żeby ktoś doświadczony obejrzał mojego storczyka i ocenił jego stan zdrówka jak często mam go podlewać czy tak jak w większości artykułów było napisane że dopiero jak wyschną korzonki czy w czasie kwitnienia częściej? Co jeszcze powinnam wiedzieć o nim? starałam się poczytać trochę waszych wątków, żeby się nie powtarzać, (aleee jest ich na prawdę dużo) ale nie mogłam się doczekać żeby Wam pokazać mojego storczyka. Będę w miare możliwości czytała wcześniejsze i teraźniejsze wątki.

Serdecznie pozdrawiam
Witam
Widzę że dostałaś miniaturkę Mam taką samą
nie wiem jak twoja ale mój kwiatek był baaaardzo przelany. dobrze by go było trochę przesuszyć. do tego siedzi w takim podłożu że bardzo łatwo go przelać więc wydaje mi się że powinnaś go podlewać rzadziej niż duże falki, a jak przekwitnie przesadzić do kory. woda przegotowana odstana
pozdrawiam
Stary 2010-08-13, 05:23   #2507
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ArakibA Pokaż wiadomość
Ryby górą! A ryby wiadomo, że zdolne... tylko nie wiadomo do czego)))
u mnie jest wszystko to, o czym piszą w charakterystyce znaku dusza artysty, umysł ścisły i techniczny... chociaż ja jak kameleon, szybko przystosowuję się do "panujących warunków"

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 07:41   #2508
norka27
Zakorzenienie

ArakibA to wszystkiego naj naj z okazji tej 1-szej rocznicy slubu My mamy swoja za kilka dni i z tej okazji jedziemy w podroz po poslubna do Bulgarii To rozwe cos z mega iloscia kwiatow kwitnie od maja zeszlego roku - znaczy sie ciagle wypuszcza z oczek galazki i wlasciwie to kwitnie nei przerwanie.
Doriskap tez mam takiego jak ten zalany twojej mamy, uwielbiam jego kwiatki
Breda u mnie tez w reku mlotki i pedzle. Malz mnie przyucza do zawodu haha a tak powaznie to przez te jego pomysly remontowe nie starcza mi czasu na moje kwiatki. Dobrze ze niedlugo zima i sie skonczy
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 08:08   #2509
breda
Raczkowanie

dzisiaj rano na dzień dobry mój pierworodny storas pokazał w końcu swoje ubarwienie
i żeby było ciekawiej - wygląda tak samo jak moja miniaturka :P

i ja również przyłączam się do życzeń! i Norka - tobie wszystkiego naj życzę na zapas

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-13, 09:23   #2510
ArakibA
Raczkowanie

Cytat:
u mnie jest wszystko to, o czym piszą w charakterystyce znaku dusza artysty, umysł ścisły i techniczny... chociaż ja jak kameleon, szybko przystosowuję się do "panujących warunków"
A jestes lutowa, czy marcowa Ryba? Ja lutowa i w zwiazku z tym glowa ciagle w chmurach i czesto zauwazalny brak konsekwecji (czego sie ucze:P) no i slomiany zapal

Noreczka dziekuje slicznie Ja tez mam rocznice dopiero za pare dni bo 22-go dopiero A na rocznice mamy w prezencie chrzciny corci:P Najblizsze obi oddalone o 60 km dlatego pisalam, ze jak bylismy to moglam nalegac na prezent Dla Ciebie i Twojego ślubnego również wszystkiego naj

Ten zalany jest moj, a matula przywlokla cos co ma waskie liscie (jak cambria) ale nie wiem co to Mowila, ze mialo u tych znajomych duzo malych zotlo-brazowych kwiatkow. I ta jej odnozka ma taka jakby bulwe pomarszczona, z ktorej wyrasyaja te liscie wlasnie

Breda dziekuje za zyczenia Piekne zdjecia robisz musze Ci powiedziec

Edytowane przez ArakibA
Czas edycji: 2010-08-13 o 10:22
Stary 2010-08-13, 10:03   #2511
breda
Raczkowanie

Cytat:
Breda dziekuje za zyczenia Piekne zdjecia robisz musze Ci powiedziec
nie ma za co ojj czasem coś mi się uda
deski już pomalowane schną na balkonie zobaczymy co mi z tego wyjdzie
Stary 2010-08-13, 10:26   #2512
ArakibA
Raczkowanie

Trzymam kciuki Bedzie dobrze Tylko patrzec jak wstawisz nowe zdjecie ze swoim dziełem))
Stary 2010-08-13, 10:44   #2513
Ola-zz
Rozeznanie

Witam po raz kolejny. Znowu odzywam się bo coś kupiłam. potrzebowałam do przesadzania odnogi od storczyka doniczkę przezroczystą, więc wybrałam się do sklepu do Leroy Merlin kupiłam podłoże ale doniczki nie było, nagle widzę kwiaty po 5 zł i trafiam na dwa storczyki w takich doniczkach jakie potrzebuję. Kupiłam kwiatka w domu aż żałowałam że tylko jednego. Po powrocie zrobiłam próbne przesadzanie tej roślinki co kupiłam, ku mojemu zdziwieniu korzenie ma zdrowe. Teraz została przesadzona, wyczyściłam liścia i zobaczę czy padnie. Do Poznanianek mam pytanie gdzie kupić te plastikowe doniczki przezroczyste?
Ola-zz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 11:27   #2514
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:

Ja bym szalala z radosci gdyby moj mial nowe liscie i korzenie dzis rano stracil jeden zolty lisc i jak na razie walczy o zycie.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 11:37   #2515
bierka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
ArakibA to wszystkiego naj naj z okazji tej 1-szej rocznicy slubu My mamy swoja za kilka dni i z tej okazji jedziemy w podroz po poslubna do Bulgarii To rozwe cos z mega iloscia kwiatow kwitnie od maja zeszlego roku - znaczy sie ciagle wypuszcza z oczek galazki i wlasciwie to kwitnie nei przerwanie.
Doriskap tez mam takiego jak ten zalany twojej mamy, uwielbiam jego kwiatki
Breda u mnie tez w reku mlotki i pedzle. Malz mnie przyucza do zawodu haha a tak powaznie to przez te jego pomysly remontowe nie starcza mi czasu na moje kwiatki. Dobrze ze niedlugo zima i sie skonczy
Czesc Dziewczyny. ja rowniez przylaczam sie do zyczen,dalszych szczesliwych i pelnych milosci lat zycze ja tez mam w sierpniu rocznice trzecia W sumie nie ma co sie dziwic,wiele par pobiera sie w tym miesiacu
Pozdrawiam
Stary 2010-08-13, 11:40   #2516
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
A
Ten zalany jest moj, a matula przywlokla cos co ma waskie liscie (jak cambria) ale nie wiem co to Mowila, ze mialo u tych znajomych duzo malych zotlo-brazowych kwiatkow. I ta jej odnozka ma taka jakby bulwe pomarszczona, z ktorej wyrasyaja te liscie wlasnie
Może to oncidium? Zdjęcia w załączeniu.
Stary 2010-08-13, 11:50   #2517
ArakibA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bierka83 Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny. ja rowniez przylaczam sie do zyczen,dalszych szczesliwych i pelnych milosci lat zycze ja tez mam w sierpniu rocznice trzecia W sumie nie ma co sie dziwic,wiele par pobiera sie w tym miesiacu
Pozdrawiam
Bierka w takim razie witam w gronie sierpniowo-malzonkowych storczykomaniaczek I oczywiście zyczę wszystkiego najlepszego

Maja nie mam pojecia czy takie byly te kwiatki, bo nie widzialam ich na oczy. Pokaze mamie przy okazji moze sie wypowie

Edytowane przez ArakibA
Czas edycji: 2010-08-13 o 11:55

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-13, 13:37   #2518
Ewelka90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ola-zz Pokaż wiadomość
Witam po raz kolejny. Znowu odzywam się bo coś kupiłam. potrzebowałam do przesadzania odnogi od storczyka doniczkę przezroczystą, więc wybrałam się do sklepu do Leroy Merlin kupiłam podłoże ale doniczki nie było, nagle widzę kwiaty po 5 zł i trafiam na dwa storczyki w takich doniczkach jakie potrzebuję. Kupiłam kwiatka w domu aż żałowałam że tylko jednego. Po powrocie zrobiłam próbne przesadzanie tej roślinki co kupiłam, ku mojemu zdziwieniu korzenie ma zdrowe. Teraz została przesadzona, wyczyściłam liścia i zobaczę czy padnie. Do Poznanianek mam pytanie gdzie kupić te plastikowe doniczki przezroczyste?
On mial ped z liscia sercowego? Jesli tak to juz raczej nic z niego nie bedzie...
Ewelka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 14:26   #2519
solaola
Zakorzenienie

Wczoraj przeprowadziłam akcję przesadzanie. Storas mnóstwo kwiatów, superowe, duże, a korzenie? Zgnilizna, ale nie ma się czemu dziwić, skoro doniczka z korą była wsadzona w drugą doniczkę wypełnioną normalną ziemią. Wycięłam je, zostawiłam tylko jędrne, żółtawe, żeby miał z czego pić, napoiłam go i wsadzilam do nowej doniczki i podloża. Miejmy nadzieję, że mu się polepszy

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-13, 15:01   #2520
elutka162
Przyczajenie

tak miniaturka, zakupiona w kauflandzie. Wszystkie były okropnie przelane. Pani w kasie jak nabijała oblała sobie kasę. Mam go kilka dni i nie podlewałam jeszcze bo woda wyciekała aż do kolorowej doniczki. Ok po przekwitnięciu przesadzę do kory Dzięki za rade
elutka162 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości