|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Szpinakożercy
Śliczne dzięki za porady kuki9
pierożki już zrobione jak na mój debiut wyszły pysznez kilograma szpinaku i 270g fety wyszło mi 40 pierogów (tak jak chciałam) |
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpinakożercy
ooo to może i ja spróbuje. Mam straszną ochotkę. Tylko nie mam kiedy ciągle pracuję, w weekend też
![]() ![]() Ja jadłam jeszcze pierogi szpinakowe z mięskiem drobiowym. Tylko nie mam pojęcia jak robiony był ten farsz, wydaje mi sie że zmielone mięsko wymieszane z posiekanym szpinakiem i doprawione przyprawkami. Takie też są dobre
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpinakożercy
Ojej, ale pyszniasty wątek
.Uwielbiam szpinak. Jako małe dziecko wcinałam tak, że mi się uszy trzęsły, a koleżanki nie mogły uwierzyć, że lubię coś takiego .A ulubione potrawy szpinakowe to wersja podstawowa z czosnkiem i śmietanką, naleśniki z serem Rokpolem i szpinakiem oraz cannelloni ze szpinakiem .
__________________
Korzystaj z czasu póki czas! |
|
|
|
|
#64 |
|
Raczkowanie
|
Rowniez uwielbiam szpinak swiezy smazony na masełku z jajkiem pyszny jako dodatek do nalesnikow lub na chleb lub do obiadu albo sam
|
|
|
|
|
#65 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Szpinakożercy
witam
pierogi tak posmakowały że mam już zamówienie na następne jutro zabieram się za lepienie, czy możecie mi powiedzieć - czy też wam wychodzi farsz taki rzadki, czy czymś go może zagęszczacie
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 7 897
|
Dot.: Szpinakożercy
Kurcze nie robiłam nigdy takiego farszu ze świeżego szpinaku.
Ale jak robiłam z mrożonego(szpinak, smietana, feta) do nalesników to faktycznie był rzadki ale wystarczy potrzymac dłużej na małym ogniu i wtedy robił się gęściejszy |
|
|
|
|
#67 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 739
|
Dot.: Szpinakożercy
Dziewczynki,a znacie jakis sprawdzony przepis na spaghetti ze szpinakiem?
wstyd sie przyznac,ale nigdy nie jadalm szpinaku.. jednak narobilyscie mi takiej ochoty, ze jutro kupuje szpinak a ze kocham spaghetti to chcialam sprobowac najpierw to danie
__________________
'I like my money right where I can see it ... hangin' in my closet' ![]() |
|
|
|
|
#68 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 068
|
Dot.: Szpinakożercy
Ja też kocham szpinak i jak się dostawię do niego mogę jeść bez końca.
Jak znajdę jakiś fajny przepis to go to wrzucę. A tak narazie pozdrawuam wszystkich Szpinakozerców.
__________________
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 7 897
|
Dot.: Szpinakożercy
Cytat:
Podsmażam na oleju cebule, dorzucam szpinak, czosnek i odrobine wody.Podduszam żeby szpinak zwiędł.Potem dodaje smietany i czasem odrobine fety.Doprawiam ziołami, solą, pieprzem i gotowe.Można zmiksowac żeby był bardziej jednolity.No i posypuje serem
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 674
|
Dot.: Szpinakożercy
Żeby ten farsz do pierożków był bardziej gęsty to ja bym go po prostu zaprawila odrobiną mąki z woda, albo najlepiej z mlekiem.
|
|
|
|
|
#71 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Szpinakożercy
Dziękuję za podpowiedzi
znalazłam sposób żeby mi się farsz nie kleił do łapek przy lepieniu pierogów otóż robię sobie porcje farszu takie kuleczki i obtaczam je w mące, wtedy mogę sobie spokojnie sklejać pierożka
|
|
|
|
|
#72 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 370
|
Dot.: Szpinakożercy
Podbijam i sie dolaczam do milosnikow szpinaku.
Ja uwielbiam mrozony szpinak podsmazany z mozzarella.Ten serek sie bardzo ladnie topi na patelni i bardzo smacznie komponuje ze szpinakiem i odrobina soli. |
|
|
|
|
#73 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 317
|
Dot.: Szpinakożercy
bardzo pyszne jest lasagne ze szpinakiem-płaty makaronowe+szpinak z czosnkiem i jajkami zalać sosem beszamelowym na górze ser żółty
|
|
|
|
|
#74 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Ostatnio spróbowałam pierwszy raz szpinaku i na maxa mi posmakował jeśli znacie jakieś przepisy właśnie z tym składnikiem to bardzo byłabym wdzięczna Pozdrawiam cieplutko
|
|
|
|
|
#75 |
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 706
|
Dot.: szpinak ;)
Pewnie że znamy
|
|
|
|
|
#76 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 436
|
Dot.: szpinak ;)
czy szpinak ma podobny smak do czegos?
))
|
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 7 897
|
Dot.: szpinak ;)
Szpinak smakuje jak szpinak no
![]() Nie da się tego okreslić ale nie ma zbyt wyraźnego smaku |
|
|
|
|
#78 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: szpinak ;)
No dziękuję za odpowiedzi
Mam jednak pytanko do jednego przepisu który znalazłam na forum - mianowicie chodzi mi jak dokładnie ma wyglądać przyrządzenie szpinaku z czosnkiem i śmietaną ? bo nie wiem czy na patelni,czy jakoś dusić w rondelku ![]() PS.szpinak jest pychusi ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: szpinak ;)
Taaak szpinak jest pyszny
![]() Polecam wątek, który załozyła kuki9: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115953 znajdziesz tam fajne pomysły co możesz zrobić ze szpinakiem
|
|
|
|
|
#80 | |
|
perfumove love
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 12 113
|
Dot.: szpinak ;)
Cytat:
![]() Ja polecam szpinak z czosnkiem i jajkiem (masełko, czosnek - na patelnie na chwile, dorzucić szpinak, chwile podsmażyć, dolać rozbełtane jedno jajko, sól, pieprz) - taką masę można wrzucać na tartę, do zapiekanki, na chlebek (i zapiec z serem np), czy jeść samo, wedle uznania. Uwielbiam szpinak, szkoda tylko, że nie powinno się go jeść ZBYT często
|
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: szpinak ;)
fitneska20 - szpianak (już doprawiony) dla mnie ma podobny odrobinę smak do szczawiu, ale duuużo łagodniejszy
hathajoga - a dlaczego nie można zbyt często? przecież jest bardzo zdrowy? |
|
|
|
|
#82 | |
|
perfumove love
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 12 113
|
Dot.: szpinak ;)
Cytat:
(chociaż przyznaję się, że ostatnio mam chętkę na szpinak prawie codziennie )
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 7 897
|
Dot.: szpinak ;)
Słyszałam, że szpinak jest zdrwoszy w połaczeniu z jajkiem bo jajko neutralizuje te szczawiany czy cos
|
|
|
|
|
#84 | |
|
perfumove love
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 12 113
|
Dot.: szpinak ;)
Cytat:
nałogowo
|
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: szpinak ;)
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Szpinakożercy
Wczoraj zrobilam na obiad makaron na zielono
Makaron rurki z sosem szpinakowym PYSZNOSCI. Przepis wzielam z opakowania Pomyslu na obiad i okazał się rewelacyjny
__________________
M jak MAMA - IGOR 29.10.2008 http://suwaczki.waszslub.pl/img-2007081100700730.png |
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 959
|
Dot.: Szpinakożercy
a ja przedwczoraj robiłam naleśniki ze szpinakiem
pierwszy raz cos takiego i wyszly calkiem dobre. przepis na farsz wymysliłam sama: paczke mrożonego szpinaku rozpuscilam w rondelku na łyżce masła, potem dodałam do tego dwa ząbki czosnku posiekane, troche soli i dużo startego żółtego sera. wszystko gotowalam pare minut az do rozpuszczenia sera. takim farszem nadziewałam nalesniki. potem je obsmazałam z kazdej strony i posypywałam serem na górze. PYCHOTA
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 |
|
|
|
|
#88 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-04
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 327
|
Dot.: Szpinakożercy
Szpinak troche inaczej
Szpinak po katalunsku Na patelnie wlewamy oliwe z oliwek, zabek czosnku, troche orzeszkow piniowych, troche rodzynek (sparzonych), na koncu szpinak. Wszystko przykrywamy pokrywka na kilka minut po czym odkrywamy jak szpinak zmieknie i odparowywujemy plyn.Dla mnie rewelacja, zaskakujace polaczenie smakow, polecam |
|
|
|
|
#89 |
|
Raczkowanie
|
Oh, tez uwielbiam....
oto moj przepis, szybki i mega smaczny... szpinak podslazam krotko z czosnkiem, sola pieprzem, ziolami prowansalskimi, na koniec dorzucam ser BRIE i na makaron "duze rury". BIRE topi sie swietnie...przygotowanie 10 minut! tyle ile sie gotuje makaron ))no i lasagne ) ze szpinakiem..nalesniki ze szpinakiem i pieczarkami i serem zoltym... mhmmmm guten apetit |
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 040
|
Dot.: Szpinakożercy
ja własnie sobie zjadłam omleta ze szpinakiem na obiad
farsz robie tak że 6 kostek mrożonego szpinaku rozmrażam na patelni, dodaje cebulke, czosnek i przyprawy. Zrzucam to do miseczki i dodaje pokruszony trójkącik serka topionego i mieszam...pyyyszne i to oczywiście potem w omlecik
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:27.




jak na mój debiut wyszły pyszne


.







? bo nie wiem czy na patelni,czy jakoś dusić w rondelku 

