"Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011 - Strona 135 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-15, 12:03   #4021
make_up_istka
BAN stały

Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011

Z ZZO jest tak, że jeśli lekarza jest kompetentny i zrobi to poprawnie, to powinno być wszystko OK. Ja niestety znam przypadki, kiedy podano go za dużo (i był problem, bo kuzynka nie mogła przeć) lub za mało (i na skurcze parte już go wcale nie było) no i niestety koleżanka TŻ miała nieszczęście trafić w ten mały procent kiedy występują powikłania po ZZO.
Ja sama, jeśli miałabym rodzić normalnie na sucho, to pewnie mimo wszystko zdecydowałabym się na ZZO, ale razem z TŻem (w sumie za jego namową) jesteśmy zdecydowani na wodę. Nie redukuje ona bólu, ale podobno znacznie go zmniejsza, odpręża, jest mniejsze ryzyko że trzeba będzie kobietę nacinać, a dziecko rodzi się spokojniejsze. Niestety w szpitalach albo nie ma wanien do porodu, albo jest jedna (jak u nas i boję się żeby nie była zajęta) albo nie pozwalają rodzić do wody, tylko posiedzieć w niej w czasie skurczów (u mnie na szczęście można) No i podobno po porodzie w wodzie kobieta jest znacznie mniej wyczerpana (szwagierka TŻa która tak rodziła mówi, ze właściwie mogłaby wziąć dziecko i z nim wyjść. Zresztą urodziła wieczorem a wypuścili ją rano)

My planujemy dwójkę dzieci. Fajnie by było chłopiec i dziewczynka, ale ja tak bardzo marzę o tym, żeby choć jedno z nich było dziewczynką... Tak czy siak będę się cieszyc, byle bylo zdrowe
make_up_istka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 12:16   #4022
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
kupiłam:
http://allegro.pl/item1178909808_tom...egnacyjny.html
opłaca się bo w sklepie ponad 100 zł A to nie jakiś badziew. Odhaczam na liście;-)
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kusisz ale widać że dość porządny zestaw tylko że ja gruszki nie potrzebuję bo wszyscy polecają że o niebo wygodniejsze lepsze i niezawodne i w ogóle ptaszki lepi (oczywiście żart z tymi ptaszkami ) http://allegro.pl/item1182351679_nos...wlat_1631.html

Od tygodnia pobolewa mnie brzuch... raz boli na dole a raz przy pępku, zastanawiam się czy nie iść do ginekologa? ja się tak boję o tego malucha...rany! Już nie wyobrażam sobie żeby go mogło nie być.

Wera ja w wodzie się wyciszam, uspokajam ... więc myślę że taki poród po prostu mi pomoże - bardziej znieczula mnie woda niż tabletka przeciwbólowa więc może coś w tym jest.
Z resztą ja mam już "2 ZA" tym szpitalem w którym chcę rodzić....
bo jest to kliniczny szpital - mają tam sprzęt do ratowania noworodków
no i że mają jako jedyny basen do porodu

http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 12:21   #4023
weraa11
Zadomowienie

Nie no coreczka musi byc...moja mama zawsze mowila ze corka to skarb bo z jakim synem mialaby tak dobrze ze by jej paznokcie malowal, nakladal maseczki, kupowal za nia kosmetyki, makijaz robil na jakies wyjscia i ogolnie dbal o jej wizerunek
Tak jak czytalam opinie rodzacych w tych moich 2 szpitalach to wszedzie podobno podczas skurczy pozwalali kobiecie isc pod prysznic i tam sobie jakis dluzszy czas siedzialy... A wanna jest tylko w 1 szpitalu no i tylko jedna wiec wole sie nawet nie nastawiac ze w niej moglabym rodzic...

weraa11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 12:23   #4024
MARIKA.S
Zadomowienie

weraa11 ginekolog obliczył termin zupełnie prawidłowo według ostatniej miesiączki, jeśli zakładał, że masz cykle 28 dni. Jeśli jednak tak jak piszesz są 32 dniowe dodaj sobie do terminu cztery dni, wyjdzie mniej więcej 15.02.2010.
Ja mam tak samo, tez mam dłuższe cykle a nie książkowe. Termin mam na uwaga - SYLWESTER......Mam nadzieję że chociaż ten jeden dzień uda mi się przetrzymać

Po wypadku powinnaś zgłosić się do ginekologa, lepiej dmuchać na zimne.

Co do włosów, mi na samym początku tez wypadały garściami, ale nie warto brać w ciąży żadnych tabletek ze skrzypem czy stosować specjalnych szamponów, to wszystko wina hormonów. Od kilku tygodni (około 3 tyg) już tak bardzo nie wypadają, więc może i u Was tez tak będzie.

vilya jeśli słabniesz, zdarzaja Ci sie omdlenia i masz duszności zrób badanie na poziom żelaza, możesz mieć anemię. Bierzesz jakieś witaminy w których jest żelazo?

Dziewczyny jeśli chodzi o L4 i macierzyński. Ja jestem na L4 od 2 miesiąca ponieważ pracowałam na oddziale na którym podawano chemioterapię. Jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży powiedziałam oddziałowej a ona wysłała mnie na L4.
Nie ma natomiast takiego prawa, żeby pracodawca według własnego widzimisię wysyłał ciężarną na wcześniejszy macierzyński. Owszem kobieta z własnej woli może ten macierzyński wykorzystać przed porodem, ale po co? L4 natomiast z tego co wiem można wypisać do terminu porodu, jeśli termin się przedłuża można przecież podejść do lekarza. Po porodzie automatycznie przechodzi się na macierzyński.

ZZO według prawa może być zrefundowane skoro są do tego wskazania, w praktyce jednak prawie wszystkie szpitale biorą za to pieniądze. Jedne po 150 zł inne nawet do 550 zł. Wszystko zależy też od dostępności anestezjologa. W małych powiatowych szpitalach często jest tak, że albo go nie ma albo nie potrafi tego zrobić
Jednak jeśli chodzi o wady i zalety tego znieczulenia.
Plusem jest słabsze odczuwanie bólu, nie jest tak że w ogóle wszystko przestaje boleć. Gdyby miało tak być lekarz musiałby podać większą dawkę, a co za tym idzie nie czułybyśmy skurczy. Także jakiś słaby ból jest, ale do zniesienia
Plusem jest też to, że ZZO nie oddziaływuje na dzieciątko, ponieważ jest podawane bezpośrednio w przestrzeń międzykręgową (Nie w kręgosłup !!) i nie przechodzi przez łożysko do dziecka, tak jak Dolargan podawany dożylnie.
Minus to możliwość ustania akcji porodowej spowodowany większą wrażliwością kobiety na środek znieczulający. Czasami jest tak, że po prostu nie czując nic, rodzące nie potrafią przeć i może się wtedy zdarzyć zabieg kleszczowy lub próżnociąg. A to nie miłe przeżycie i dla mamy i dla dziecka.
Nieprawdą z kolei jest, że po takim znieczuleniu trzeba leżeć plackiem przez 12 godz. Takie znieczulenia wykonuje się cienką igłą po to żeby nie ubyło zbyt dużo płynu z rdzenia kręgowego. Zazwyczaj po ZZO dochodzi się do siebie po kilku godzinach, w ciągu których nie powinno się za bardzo wstawać i gwałtownie unosić głowy.

Tak z innej beczki Ja tez bedąc w 21 tygodniu nie znam jeszcze płci dziecka. Mój małż nie chce wiedzieć, ja bym chciała Zresztą on mówi że "najważniejsze żeby było zdrowe i było chłopcem" Ja mam przeczucie ze to będzie chłopiec od samego początku

Ależ się rozpisałam, przepraszam za ten elaborat. Gdybyście miały pytania chętnie odpowiem, jeśli będę umiała
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 12:35   #4025
weraa11
Zadomowienie

Jesusi mam chyba tez te bole co opisalas ale od wczoraj...raz mnie boli tak na dole a pozniej w okolicy pepka...i mialam tak prawie caly wczorajszy dzien, ale dzis mi sie tez zaczely delikatne skurcze lydek wiec pewnie dziecko sobie dalej tam buszuje wiec pewnie nic mu sie nie dzieje... Ja jutro mam lekarza...ta glupia babe bo musze jej pokazac to moje usg i zobaczymy czy da mi jakies skierowanie.

A w ogole to wzielam swoja ksiazeczke ciazy...i wyczytalam w niej ze oni chca mnie obciazyc 70mg tej glukozy...a czytalam w tym linku co tutaj podalyscie ze najpierw robia 50mg a pozniej jak cos jest nie tak to daja wieksza dawke...wiec nie wiem o co chodzi...myslicie ze to dlatego ze mialam w tych badaniach krwi tak niska glukoze?? Bo norma to byla 70-110 a ja mialam 70,8. Cos kreca chyba w tym szpitalu albo ja czegos nie rozumiem dobrze...;/

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Cytat:
Napisane przez MARIKA.S Pokaż wiadomość
weraa11 ginekolog obliczył termin zupełnie prawidłowo według ostatniej miesiączki, jeśli zakładał, że masz cykle 28 dni. Jeśli jednak tak jak piszesz są 32 dniowe dodaj sobie do terminu cztery dni, wyjdzie mniej więcej 15.02.2010.
Ja mam tak samo, tez mam dłuższe cykle a nie książkowe. Termin mam na uwaga - SYLWESTER......Mam nadzieję że chociaż ten jeden dzień uda mi się przetrzymać

Po wypadku powinnaś zgłosić się do ginekologa, lepiej dmuchać na zimne.

Co do włosów, mi na samym początku tez wypadały garściami, ale nie warto brać w ciąży żadnych tabletek ze skrzypem czy stosować specjalnych szamponów, to wszystko wina hormonów. Od kilku tygodni (około 3 tyg) już tak bardzo nie wypadają, więc może i u Was tez tak będzie.

vilya jeśli słabniesz, zdarzaja Ci sie omdlenia i masz duszności zrób badanie na poziom żelaza, możesz mieć anemię. Bierzesz jakieś witaminy w których jest żelazo?

Dziewczyny jeśli chodzi o L4 i macierzyński. Ja jestem na L4 od 2 miesiąca ponieważ pracowałam na oddziale na którym podawano chemioterapię. Jak tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży powiedziałam oddziałowej a ona wysłała mnie na L4.
Nie ma natomiast takiego prawa, żeby pracodawca według własnego widzimisię wysyłał ciężarną na wcześniejszy macierzyński. Owszem kobieta z własnej woli może ten macierzyński wykorzystać przed porodem, ale po co? L4 natomiast z tego co wiem można wypisać do terminu porodu, jeśli termin się przedłuża można przecież podejść do lekarza. Po porodzie automatycznie przechodzi się na macierzyński.

ZZO według prawa może być zrefundowane skoro są do tego wskazania, w praktyce jednak prawie wszystkie szpitale biorą za to pieniądze. Jedne po 150 zł inne nawet do 550 zł. Wszystko zależy też od dostępności anestezjologa. W małych powiatowych szpitalach często jest tak, że albo go nie ma albo nie potrafi tego zrobić
Jednak jeśli chodzi o wady i zalety tego znieczulenia.
Plusem jest słabsze odczuwanie bólu, nie jest tak że w ogóle wszystko przestaje boleć. Gdyby miało tak być lekarz musiałby podać większą dawkę, a co za tym idzie nie czułybyśmy skurczy. Także jakiś słaby ból jest, ale do zniesienia
Plusem jest też to, że ZZO nie oddziaływuje na dzieciątko, ponieważ jest podawane bezpośrednio w przestrzeń międzykręgową (Nie w kręgosłup !!) i nie przechodzi przez łożysko do dziecka, tak jak Dolargan podawany dożylnie.
Minus to możliwość ustania akcji porodowej spowodowany większą wrażliwością kobiety na środek znieczulający. Czasami jest tak, że po prostu nie czując nic, rodzące nie potrafią przeć i może się wtedy zdarzyć zabieg kleszczowy lub próżnociąg. A to nie miłe przeżycie i dla mamy i dla dziecka.
Nieprawdą z kolei jest, że po takim znieczuleniu trzeba leżeć plackiem przez 12 godz. Takie znieczulenia wykonuje się cienką igłą po to żeby nie ubyło zbyt dużo płynu z rdzenia kręgowego. Zazwyczaj po ZZO dochodzi się do siebie po kilku godzinach, w ciągu których nie powinno się za bardzo wstawać i gwałtownie unosić głowy.

Tak z innej beczki Ja tez bedąc w 21 tygodniu nie znam jeszcze płci dziecka. Mój małż nie chce wiedzieć, ja bym chciała Zresztą on mówi że "najważniejsze żeby było zdrowe i było chłopcem" Ja mam przeczucie ze to będzie chłopiec od samego początku

Ależ się rozpisałam, przepraszam za ten elaborat. Gdybyście miały pytania chętnie odpowiem, jeśli będę umiała
A to ze dziecko ma na USG takie wymiary jakie podalam to nie ma w ogole znaczenia co do terminu porodu? Bo uwzglednajac to ze moze dziecko tez 2tyg pozniej sie urodzic to mi w pewnym momencie wyszlo ze moze nawet w marcu przyjsc na swiat... Dzieki za odpowiedz, jutro jeszcze pogadam o tym z lekarzem i zobaczymy co mi na to powie

To ja chce chyba to ZZO... tylko szkoda mi troche kasy

Hehe dobry ten tekst Twojego meza ja nie wiem co ci faceci tak sie uparli na tych chlopcow

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

A co do wlosow...to mi one wypadaja juz ponad 8 miesiecy.. wiec to nie jest spowodowane tylko ciaza

Stary 2010-08-15, 12:39   #4026
MARIKA.S
Zadomowienie

Bóle, które Wam dokuczają są podobne do tych miesiączkowych? Kiedy boli np. w boku tak jakby przy jajnikach, jest to zapewne spowodowane rozciąganiem się więzadeł. Macica też może czasami pobolewać z tego względu, że teraz będzie intensywnie rosła.

weraa11 glukozę można podać i 50 mg i 70 mg. Tyle, że przy 50 mg kłują Cie na czczo i zaraz potem pijesz glukozę, potem przychodzisz jeszcze raz do pomiaru cukru po godzinie.
Przy 70 mg kłują na czczo, pijesz glukozę, przychodzisz po godzinie na ukłucie i po kolejnej godzinie na ukłucie.

Cholerstwo jest bardzo słodkie, więc może trochę zemdlić.

USG jest tylko maszyną i bierze pomiar z wielkości płodu, więc niekoniecznie jest dokładne. A to czy maleństwo urodzi się kilka dni w tą czy w tą nie ma znaczenia i tak samo sobie wybierze dzień A rozbieżność w granicach miesiąca jest mało prawdopodobna.

Edytowane przez MARIKA.S
Czas edycji: 2010-08-15 o 12:43
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 12:50   #4027
make_up_istka
BAN stały

Mnie wg obliczeń z "kółeczka" wyszło, że mam termin na 23.01., z tym że liczone przy 32-dniowych cyklach, a u mnie bywało baaardzo różnie - raz 29, 30, 32, 36. Najczęściej (ok 70%) jednak 32, ale tak naprawdę nie jestem w stanie stwierdzić kiedy by było tym razem... Wg USG praktycznie od samego początku wychodzi 18-19.01. tak jakby byl to cykl 28-29-dniowy. Więc na razie to biorę za termin
Stary 2010-08-15, 13:45   #4028
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Bóle w sumie są podobne do tych miesiączkowych

mnie dzisiaj jeszcze zmartwiło to że 2x jak wstawałam z łóżka...to zabolało mnie z prawej strony podbrzusza tak jakby kolka ale to nie kolka. I tylko to mnie bolało jak wstawałam :| .

Trochę się boję że właśnie ktoś mi się wpierdzieli do wanny jak ja będę chciała rodzić, ale wyszarpię za włosy
Stary 2010-08-15, 14:33   #4029
mysiopez
Zadomowienie

A ja głupia w święto piekę muffinki;P ale nie mogę się powstrzymać.. nudzi mi się..

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 14:50   #4030
make_up_istka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
A ja głupia w święto piekę muffinki;P ale nie mogę się powstrzymać.. nudzi mi się..
mmmm, nie kuś....

My dziś u moich rodziców. Mama zrobiła polędwiczki, sałatkę z gyrosem, nakupowała owoców...
Stary 2010-08-15, 15:01   #4031
mysiopez
Zadomowienie

A o to i moje dzieło...:P

Stary 2010-08-15, 15:03   #4032
vilya
Zadomowienie

Cytat:

do tej pory zażywałam tylko kwas foliowy. Jak zrobiłam badania to mam poniżej normy hemoglobinę i hematokryt hemoglobina 11,1 przy normie 12-16 i hematokryt 32,20 przy normie 37-47 ale moja gin powiedziała ze w ciazy to normalne i ze tak spada ale dała mi namiary na jakieś zestawy dla ciężarnych do wyboru centrum martena i Pharmaton. U niej byłam w czwartek i niestety muszę się wstrzymać z kupnem tych tabletek do wizyty u mojego endokrynologa co będzie w poniedziałek/wtorek, ponieważ one zawierają jod który pokrywa aż 133 zapotrzebowania dziennego a ja nie wiem czy mogę go zażywać ze względu na Hashimoto. Jak mi pozwoli to będę zażywać od przyszłego tygodnia a jak nie to muszę znaleźć tabletki bez jodu. A trzymajcie za mnie kciuki - mam nadzieję ze w końcu mi TSh spadnie i że nadal w normie będą FT4 i FT3. Dzięki za info.

Edytowane przez vilya
Czas edycji: 2010-08-15 o 15:04
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 15:09   #4033
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
do tej pory zażywałam tylko kwas foliowy. Jak zrobiłam badania to mam poniżej normy hemoglobinę i hematokryt hemoglobina 11,1 przy normie 12-16 i hematokryt 32,20 przy normie 37-47 ale moja gin powiedziała ze w ciazy to normalne i ze tak spada ale dała mi namiary na jakieś zestawy dla ciężarnych do wyboru centrum martena i Pharmaton. U niej byłam w czwartek i niestety muszę się wstrzymać z kupnem tych tabletek do wizyty u mojego endokrynologa co będzie w poniedziałek/wtorek, ponieważ one zawierają jod który pokrywa aż 133 zapotrzebowania dziennego a ja nie wiem czy mogę go zażywać ze względu na Hashimoto. Jak mi pozwoli to będę zażywać od przyszłego tygodnia a jak nie to muszę znaleźć tabletki bez jodu. A trzymajcie za mnie kciuki - mam nadzieję ze w końcu mi TSh spadnie i że nadal w normie będą FT4 i FT3. Dzięki za info.

Prenatal Classic nie ma jodu. Moja szwagierka też ma Hashimoto i endo kazał jej właśnie je brać.;P To sa jedne z nielicznych bez jodu. Tak mi ona powiedziała, ale musisz poszukać. Może coś innego znajdziesz.

Stary 2010-08-15, 15:16   #4034
Katarina89
Raczkowanie

Cytat:
weraa11 glukozę można podać i 50 mg i 70 mg. Tyle, że przy 50 mg kłują Cie na czczo i zaraz potem pijesz glukozę, potem przychodzisz jeszcze raz do pomiaru cukru po godzinie.
Przy 70 mg kłują na czczo, pijesz glukozę, przychodzisz po godzinie na ukłucie i po kolejnej godzinie na ukłucie.

Cholerstwo jest bardzo słodkie, więc może trochę zemdlić.
Ja miałam glukozę 50g na samym początku ciąży. Mój gin wysłał mnie od razu przy pierwszej wizycie, jak stwierdził ciążę. Wyniki wyszły za wysokie, choć jeszcze w normie, ale to może przez to, że nie byłam tak naprawdę na czczo (zapomniałam się w busie i zaczęłam żuć gumę), także miałam powtarzane badania, tym razem przy obciążeniu 75g glukozy, tak jak Marika pisała, kłują 3 razy i jest to naprawdę słodkie, gdyby mój gin nie pozwolił mi zagryźć cytryną to bym tego nie wypiła i pierw kłuli mnie po godzinie, a do kolejnej ledwo wytrzymałam nie wymiotując, wciąż mi się odbijało tą słodyczą :/ po drugiej godzinie jak tylko weszłam do domu to odwiedziłam ubikację. W życiu nie piłam/jadłam czegoś tak słodkiego. Smakuje podobnie do sporej ilości cukru pudru rozpuszczonego z wodą. Mój TŻ, który słodzi kawę 6 łyżeczek cukru stwierdził, że nawet dla niego to jest za słodkie (pocałował mnie po tym jak to świństwo wypiłam i się skrzywił :P).
Stary 2010-08-15, 16:38   #4035
mysiopez
Zadomowienie

A w którym tygodniu wykonuje się to badanie?

Stary 2010-08-15, 17:17   #4036
Stokrotka81
Wtajemniczenie

kolo 24-26 tyg ciąży przewaznie wykonuje sie glukoze z obciazeniem

a jesli chodzi o fride to polecam ta http://allegro.pl/item1188138123_mar...at_apteka.html

jest superowa, a jest fajniejsza niz inne wedlug mnie bo ma 0.5 cm waskiego otworku a reszta jest szersza i wtedy bezpieczniej uzywac bo za gleboko nie da sie tego wsadzic do noska a tym sposobem niczego uszkodzic nie mozna

mialam zwykle ale one u mnie sie nie sprawdzly

Edytowane przez Stokrotka81
Czas edycji: 2010-08-15 o 17:32
Stokrotka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 17:54   #4037
muron
Zakorzenienie

Cytat:
normy często się różnią, u mnie na wynikach norma hemo to 11, a ja mam 11,8, hematokryt lekko obniżony. Od początku biorę prenatal, mam brać jeszcze żelazo. Teraz pytanie. Żelazo źle wpływa na zęby, ja mam słaba kość, ale połykając, nie ssąc to chyba nie pogorszę?

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 19:24   #4038
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
normy często się różnią, u mnie na wynikach norma hemo to 11, a ja mam 11,8, hematokryt lekko obniżony. Od początku biorę prenatal, mam brać jeszcze żelazo. Teraz pytanie. Żelazo źle wpływa na zęby, ja mam słaba kość, ale połykając, nie ssąc to chyba nie pogorszę?
mnie dentysta kazał nabiał i wapń dodatkowo w tabletkach mulsujacych na zęby, żelazo zawsze łykałam ps. ładny pokój muron mam nadzieje, że już sie uporali z tym gruzem

dziewczyny czy na to rozciaganie macicy...co pomoże? bo ja od kilku dni umieram, jutro urlop zaczynamy...

Edytowane przez Supernovaja
Czas edycji: 2010-08-15 o 19:30
Supernovaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 19:40   #4039
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Supernovaja Pokaż wiadomość
mnie dentysta kazał nabiał i wapń dodatkowo w tabletkach mulsujacych na zęby, żelazo zawsze łykałam ps. ładny pokój muron mam nadzieje, że już sie uporali z tym gruzem

dziewczyny czy na to rozciaganie macicy...co pomoże? bo ja od kilku dni umieram, jutro urlop zaczynamy...
mój tata na wakacjach, wysłałam fotkę, a on pyta: a to z powstania Warszawskiego? hah haha

Uporali, jutro wygłuszenie ściany- beznadziejni sąsiedzi i gładzie oraz wchodzi elektryk, jak on skończy to tylko drzwi wejściowe wtedy zaczną malować a potem zmiana drzwi wewnątrz-ale bez ościeżnic więc czysto i meble do dziecięcego

Zapomniałam gina zapytać o wapn. ja nabiału mnóstwo,bo za mięsem nie przepadamteraz tez piję 2 szkl. mleka lub jogurty/kefiry codziennie

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

no spa ewentualnie, ale tak to musi być, masz tak uporczywe? Ja na szczęście mało czułam. Ale ja miałam zawsze masakryczne okresy- omdlenia, skurcze jak w I fazie porodu, więc może mniej odczuwam;-)

Stary 2010-08-15, 20:27   #4040
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
mój tata na wakacjach, wysłałam fotkę, a on pyta: a to z powstania Warszawskiego? hah haha

Uporali, jutro wygłuszenie ściany- beznadziejni sąsiedzi i gładzie oraz wchodzi elektryk, jak on skończy to tylko drzwi wejściowe wtedy zaczną malować a potem zmiana drzwi wewnątrz-ale bez ościeżnic więc czysto i meble do dziecięcego

Zapomniałam gina zapytać o wapn. ja nabiału mnóstwo,bo za mięsem nie przepadamteraz tez piję 2 szkl. mleka lub jogurty/kefiry codziennie

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

no spa ewentualnie, ale tak to musi być, masz tak uporczywe? Ja na szczęście mało czułam. Ale ja miałam zawsze masakryczne okresy- omdlenia, skurcze jak w I fazie porodu, więc może mniej odczuwam;-)

jak tak słucham, co oni jeszcze mają robić u was w tym mieszkaniu, to sie ciesze, że czeka nas tylko malowanie

btw z tym brzuchem to tak dziwnie, czuje takie ciągniecie, w ciągu ostatanich kilku dni nawet czułam lekkie kłucia na zmianę, no spe brałam, ale wracają mi po niej mdłosci gorsze niz z początków ciąży i tak sie zastanawiam czy cos zastepczego dałoby radę...

co do nabiału jak jesz sporo, to wydaje mi sie, że to żelazo jak będziesz łykać nie będzie problemu z zębami ( mnie lekarka powiedziała, że ssane żelazo jest szybciej przyswajane, niż to połykane, ale w zasadzie tak czy tak dostarczasz żelazo do organizmu), ja sama nie mam super zębów, czeka mnie leczenie w najbliższym czasie, nie zdążyłam przed ciążą aparatu założyć, ale może to i dobrze, bo jakby sie okazało, że założyłam aparat a tu 2 miesiace pozniej wciąży i musze ściągać, nie byłabym zadowolona
Stary 2010-08-15, 20:57   #4041
muron
Zakorzenienie

ssać żelaza przy moich zebach to absolutnie nie mogę-zakaz dentystki z dziecinstwa jeszcze. Były takie Kinder Biovital cukierki-masakra dla zębów. Najwyżej walnę wapno raz w tygodniu i już. Dzięki.

Ale za to będzie super po Mam nadzieję;-)

Stary 2010-08-15, 21:22   #4042
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:

Ale za to będzie super po Mam nadzieję;-)

ale sie pochwalisz efektem koncowym

btw u was tez tak przyjemnie chlodno wkoncu jest czym oddychac
Stary 2010-08-15, 21:50   #4043
muron
Zakorzenienie

do jutra;-) jutro mają być tropiki :-(

Stary 2010-08-15, 22:00   #4044
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Prenatal Classic nie ma jodu. Moja szwagierka też ma Hashimoto i endo kazał jej właśnie je brać.;P To sa jedne z nielicznych bez jodu. Tak mi ona powiedziała, ale musisz poszukać. Może coś innego znajdziesz.

dzięki za info zobaczę co mi powie jutro lub we wtorek endokrynolog. Bo z jednej strony to niedoczynność i powinno się łykać jod a z drugiej stronie hashimoto jod wyklucza bo się choroba szybciej rozwija. Jak mi każe bez jodu to sobie kupię te tabletki classic.

A ja mięsa nie mogłam jeść i nabiału też nie jem za dużo Pewnie powinnam ale jakoś chyba się jednak źle odżywia
Stary 2010-08-15, 22:03   #4045
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

http://allegro.pl/item1176751858_woz...i_fotelik.html jaki lekki

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

http://www.familyshop.com.pl/towar.p..._content=973_1 a jednak nie - oszustwo
Stary 2010-08-16, 07:52   #4046
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Całą noc z małymi przerwami jak się przewracałam na boczek miałam takie bulgotania w brzuchu że szok. Jakby w środku takie obstukiwanie było z bombelkami. Nie wyspałam się
Stary 2010-08-16, 08:04   #4047
weraa11
Zadomowienie

Tak...trzeba by bylo w koncu zrobic rozeznanie w wozkach...bo ja sie kompletnie na tym nie znam... W weekend powiedzialam TŻowi ze nie ma szukac laptopow dla siebie tylko ma lepiej poszukac wozek dla dziecka i lozeczko bo to bedzie duuzy wydatek...to ten znalazl wozek za 300zl a lozeczko za 200zl i sie dziwi ze ja mowie ze to tyle kasy trzeba wydac no tak...tylko czasem jednak bywa tak ze jakosc idzie w parze z cena...a w koncu taki wozeek ma byc na kilka lat... Wiec jesli jstescie juz zdecydowane na jakis konkretny wozek to podajcie linka, albo chociaz doradzcie mi czym sie kierowac zeby kupic dobry wozek

Dobra lece do lekarza....przyjmuje od 9 ale wole byc tam jakies pol godziny wczesniej zeby nie siedziec w kolejce pol dnia ;/ a potem ide na zakupy do rossmanna zrobilam sobie cala liste zakupow no i moze TŻowi zrobie maly prezencik, niech cos ma na nasze zareczyny zeby zawsze sobie przypominal ze to od jego narzeczonej

Stary 2010-08-16, 08:14   #4048
Katarina89
Raczkowanie

Cytat:
A w którym tygodniu wykonuje się to badanie?
U mnie w karcie ciąży jest napisane, że glukozę na czczo robi się po I wizycie, obciążenie 50g glukozy w 24-28tc i obciążenie 75g glukozy w 32tc.

Zaczęliśmy się z TŻtem rozglądać za łóżeczkiem i stwierdziliśmy, że chyba się zdecydujemy na turystyczne, bo jak będziemy jeździć do mojej mamy (ok 450km) to nie na 1 dzień i maleństwo musi gdzieś spać, a tak to łóżeczko zwijamy, do auta i tyle Na razie jak jeździmy do mojej mamy to pociągiem, bo autem to jest dla mnie koszmar ze względu na to iż od małego mam chorobę lokomocyjną, ale z małym dzieckiem pociągiem jeździła nie będę.

A właśnie, dziewczyny. Macie jakiś dobry krem/żel/balsam/cokolwiek :P na rozstępy? Porobiły mi się ostatnio takie fioletowe rozstępy na piersiach i nie wiem co z tym zrobić... :/
Jutro idę do gina z TŻtem, ale on jak się dowiedział, że chcę by mi zbadał piersi i może cośna to doradził, to stwierdził, że on mu przywali jak on będzie moich piersi dotykał... :/
W sumie się pokłóciliśmy, bo ja powiedziałam, że to lekarz i w jego kompetencjach jest m.in. badanie piersi, pokazałam mu kartę ciąży, że takie badanie jest uwzględnione, a jak mu się nie podoba to może ze mną nie wchodzić. To się wczoraj obraził, ja poszłam spać, a on sobie tv oglądał, ale chyba mu przeszło, bo rano przed tym jak wychodził do pracy dostałam kilka soczystych buziaków i strasznie się do mnie tulił ^^

Edytowane przez Katarina89
Czas edycji: 2010-08-16 o 08:23
Katarina89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 10:31   #4049
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Katarina89 Pokaż wiadomość
U mnie w karcie ciąży jest napisane, że glukozę na czczo robi się po I wizycie, obciążenie 50g glukozy w 24-28tc i obciążenie 75g glukozy w 32tc.

Zaczęliśmy się z TŻtem rozglądać za łóżeczkiem i stwierdziliśmy, że chyba się zdecydujemy na turystyczne, bo jak będziemy jeździć do mojej mamy (ok 450km) to nie na 1 dzień i maleństwo musi gdzieś spać, a tak to łóżeczko zwijamy, do auta i tyle Na razie jak jeździmy do mojej mamy to pociągiem, bo autem to jest dla mnie koszmar ze względu na to iż od małego mam chorobę lokomocyjną, ale z małym dzieckiem pociągiem jeździła nie będę.

A właśnie, dziewczyny. Macie jakiś dobry krem/żel/balsam/cokolwiek :P na rozstępy? Porobiły mi się ostatnio takie fioletowe rozstępy na piersiach i nie wiem co z tym zrobić... :/
Jutro idę do gina z TŻtem, ale on jak się dowiedział, że chcę by mi zbadał piersi i może cośna to doradził, to stwierdził, że on mu przywali jak on będzie moich piersi dotykał... :/
W sumie się pokłóciliśmy, bo ja powiedziałam, że to lekarz i w jego kompetencjach jest m.in. badanie piersi, pokazałam mu kartę ciąży, że takie badanie jest uwzględnione, a jak mu się nie podoba to może ze mną nie wchodzić. To się wczoraj obraził, ja poszłam spać, a on sobie tv oglądał, ale chyba mu przeszło, bo rano przed tym jak wychodził do pracy dostałam kilka soczystych buziaków i strasznie się do mnie tulił ^^

ja używam olejku do pielęgnacji ciała dla kobiet w ciąży z serii babydream fur mama z rossmanna. Nie wiem czy jest dobry ale jest zarówno9 do brzucha, piersi jak i pośladków. Na KWC ma bardzo dobre recenzje. Niestety te prążki które ci już powstały nie znikną, - nie ma żadnego kremu na te powstałe już rozstępy - rozstępom można jedynie zapobiegać, choć podobno jeżeli ma się skłonności to nawet krem za 500 zł nie pomoże.
Stary 2010-08-16, 10:39   #4050
dizi
Zadomowienie

Cytat:
ja używam olejku do pielęgnacji ciała dla kobiet w ciąży z serii babydream fur mama z rossmanna. Nie wiem czy jest dobry ale jest zarówno9 do brzucha, piersi jak i pośladków. Na KWC ma bardzo dobre recenzje. Niestety te prążki które ci już powstały nie znikną, - nie ma żadnego kremu na te powstałe już rozstępy - rozstępom można jedynie zapobiegać, choć podobno jeżeli ma się skłonności to nawet krem za 500 zł nie pomoże.
Ja też używam tego olejku i jeszcze balsamu z tej serii. Jak na razie jestem zadowolona
dizi jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości