|
|
#4201 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
1000dni, nowy avek, ale jakiś taki za mało kozacki jak na ciebie
|
#4202 |
|
Raczkowanie
|
Witam! Mam nadzieje że mnie pamiętacie
mam pytanie czy są może w gronie aparatek mamusie??
|
|
|
|
#4203 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#4204 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
dzięki ![]() ooo już się wyświetla ![]() ja też nie latam do łazienki, bo to bez sensu, ale płukanko nie zaszkodzi ![]() ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Cytat:
Edytowane przez iza27_ Czas edycji: 2010-08-14 o 23:12 |
||
|
|
|
#4205 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o mnie, to jestem odrutowana od listopada 2009. I szczerze nie cierpię tego aparatu, chociaż teraz jest to już etap zrezygnowania. Nie jest to niestety poprawka kosmetyczna, a leczenie - mam zgryz szkieletowy asymetryczny. Dopóki nie dowiedziałam się, że mam ten zaszczyt, nawet nie słyszałam o czymś takim. W praktyce oznacza to, że górne i dolne zęby z jednej strony nie 'wchodzą' między siebie, tylko stykają się powierzchniami i ścierają. Bolało jeszcze przed aparatem, po założeniu było jeszcze gorzej. Słyszałam, że dyskomfort trwa tydzień-dwa, u mnie nie obyło się bez leków przeciwbólowych, chociaż na co dzień nie szafuję nimi jakoś szczególnie, nie potrafiłam gryźć przez długi czas i co najmniej miesiąc jadłam kanapki tylko z chleba tostowego. Ogólnie przestał już się tak bardzo naprzykrzać. Początkowo miałam 'normalne' leczenie, potem doszły wyciągi, niedawno przestały kompletnie działać i dostałam skierowanie na usunięcie zęba. Na szczęście tylko jednego (linia pomiędzy jedynkami jest przesunięta dość znacznie), ale i tak nie umiem przyzwyczaić się do szczerby. Kiedy przestanie mnie pobolewać (na szczęście nic się nie działo poważnego), mam z powrotem nosić wyciągi i wszystko powinno się zjechać z powrotem. Mam szczerą nadzieję, że już niedługo to potrwa, chociaż nie minął jeszcze nawet rok. Być może dlatego jestem tak sfrustrowana, bo w dzieciństwie nosiłam dwa aparaty stałe (jeden po zbyt mocnym działaniu drugiego) i wszyscy obiecywali mi, że już nigdy więcej leczenia ortodontycznego. No ale cóż, trzeba znieść to z godnością i mieć nadzieję na piękny uśmiech po zdjęciu drutów.
|
|
|
|
|
#4206 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() teraz nie wiem - z takim problemem powinnam iść do stomatologa czy raczej laryngologa? a może dermatologa?
|
|
#4208 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I macie górę i dół? |
|
|
|
|
#4209 |
|
Szanelowa Madżesti
|
a ja mam takie dziwne pytanie, czy aparat nie przeszkadza podczas lotu samolotem, ponieważ za 2 tygodnie wybieram się na wakacje i trochę się boję, z tego co wiem to mając silikonowe piersi można tylko do jakiejś wysokości się wznieść ( ale takowych nie posiadam wieć problemu nie ma
), nie wiem jak to jest z aparatem czy moze nic się nie dzieje i jak jest przy odprawie na bramkach - nie zapiszczy mi metal??? wiem, wiem głupie pytania ale tak się właśnie zastanawiam
|
|
|
|
#4210 | |
|
Wtajemniczenie
|
Hello!
ja a bylam 13go w piateczek, na wizycie, foteczki zalacze pozniej, wymienila mi na drucik - na kwadratowy- /wczesniej okragly/ i czuje jak w inny sposob dziala na zabki, prostowanie tez idzie ok, next wizyta za 3miesiace, w listopadzi kiedy mam urodzinki teraz obserwuje moja 2jke bo sie schowala troszke dajac miejsce klowi, ale wlasnie z nowym drucikiem czuje nowa moc ![]() Cytat:
ale chwila moment i juz bylo okay
|
|
|
#4211 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4212 |
|
Zadomowienie
|
Czemu? Lepiej mów, chce być świadoma
|
|
|
|
#4213 |
|
Konto usunięte
|
No bo ja ostatnio byłam u orto z pyskiem o te szpary właśnie.
Tzn. to było tak, dziurska po czwórkach szybko zniknęły ale u mnie zniknęły tworząc szparę między jedynkami, a la dawna Chylińska tylko bardziej Potem ta szpara się zeszła a za to dwójki odsunęły się od jedynek. Potem te szpary się zeszły i powstały szpary między dwójkami a trójkami. I z tymi szparami bujam się już... ponad pół roku. Bo poprzednie zmiany działy się szybko. Ale przez jakiś miesiąc pilnowałam żeby się nie uśmiechać za szeroko
|
|
|
|
#4214 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4215 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4216 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
też mam/miewam taki nalot na języku, ale robiłam posiew i żadnego grzyba w tym nie wykryli... jest teoria, że to od jedzenia, za dużo cukru i białka (ale jak tu rzucić poranne płatki z mlekiem?), ale pewności nie mam i jakoś z tym żyję ja zaczęłam od rodzinnego, więc i tobie radzę, a jak się dowiesz czegoś mądrzejszego niż ja to pisz
|
|
#4217 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#4218 |
|
Wtajemniczenie
|
Szlag
|
|
|
|
#4219 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4220 |
|
Raczkowanie
|
brum_brum oraz iza27 fajnie
nie długo (za 7miesięcy) dołączę do waszego grona. Nosiła któraś z was aparat w czasie ciąży? Lekarz ginekolog stwierdziła że nie będzie miało to wpływu na dziecko, a mnie dopadły jakieś dziwne obawy jak by nie było czeka mnie jeszcze dwie wymiany łuku. Wizyta u orto. zacznie się od mega wiadomości i mnóstwa pytań |
|
|
|
#4221 |
|
Raczkowanie
|
czy jezeli kruszy mi sie gips/klej na jtorym prymocowane sa pierscienie powinnam udac sie do orto ?dodam ze na jednej 6 juz sporo go odlecialo i widze sszczeline miedzy zebem a metalem :p ale chyba jeszcze sie nie rusza wiec jak myslicie?
|
|
|
|
#4222 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie do byłych aparatek: ile płaciłyście za aparat retencyjny? Macie/mieliście go i na górze i na dole?
|
#4223 |
|
Raczkowanie
|
ja nie mialam ale u mnie sie placi 100 zl za plytke i chyba 100 zl za podklejany retiner
btw. podbijam moje pytanie napisane wyzej ! HELP...! |
|
|
|
#4224 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym poczekala do wizyty, chyba ze ci pierscien spadnie to wtedy bym poszla, ale watpie. A tak wogole to chyba orto dala ci za luzne te pierscienie, jak mam takie, ze nawet jakby nie bylo tego gipsu to by sie trzymaly.
|
#4225 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a może dzięki temu Twoje maleństwo będzie miało w przyszłości uśmiech jak z hollywood ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- Cytat:
oczywiście za jeden łuk a za dwa to można samemu policzyć.. ![]()
|
||
|
|
|
#4226 |
|
Zadomowienie
|
kasia_no87 Ty wyrywałaś czwórki, tak? Jak u Ciebie ze szparami po wyrwaniu?
|
|
|
|
#4227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A u was po jakim czasie trojki ruszyly z miejsca, chociaz te 2mm?
|
|
#4228 |
|
Raczkowanie
|
total off top
![]() kalosze! pytanie kompletnie z czuba! kto to śpiewał, bo google mnie ignoruje, a usłyszałam w radio i wspomnienia wróciły... stary polski kawałek, z okolicy lat 90, z refrenem: "czy to ty, czy myślę o tobie, bez twego dotyku zabija mnie świt, nawet jeśli będzie gorzej, pamiętam w słońcu twoją twarz" CZYJE TO?? KTO PAMIĘTA??!! HELP!!!
|
#4229 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() wie ktoś może do czego służą te "antenki" przy zamkach skierowane w górę lub w dół? a ligaturki to tylko ozdoby czy spełniają również jakieś zadanie?
|
|
|
|
|
#4230 |
|
Zadomowienie
|
Kupe lat
![]() Od pewnego czasu zastawiam sie czy aparat ortodontyczny może być przyczyną aft tj. owrzodzeń które mają charakter płytkiej nadżerki pokrytej białym nalotem i otoczonej rumieniowatym, zapalnym obrzeżem; są bolesne W czerwcu i teraz mnie niestety takie nieprzyjemne sprawy spotkały![]() Poza tym raczej się z moimi ząbkami nic nie dzieje co mnie trochę irytuję A kolejna wizyta 30 sierpnia...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.

mam pytanie czy są może w gronie aparatek mamusie??

dzięki 

Potem ta szpara się zeszła a za to dwójki odsunęły się od jedynek. Potem te szpary się zeszły i powstały szpary między dwójkami a trójkami. I z tymi szparami bujam się już... ponad pół roku.

oczywiście za jeden łuk