|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
Przyczajenie
|
dziękuję za powitanie
, a co do tematu wózków, to ja miałam przy Kacperku espiro atlantic i bardzo sobie go chwalę , teraz też kupię ten model tylko 3w1 z fotelikiem z adapterami,i cena bardzo przystępna moim zdaniem, gdybym wiedziała 6 miesięcy wcześniej , ze postanowimy mieć drugiego dzidziusia to bym go nie sprzedawała, mój synek ma 1rok 9 miesięcy, teraz mamy spacerówkę dla Kacperka coneco flash bo jednak jest troszkę lżejszy, już pół roku mamy i też sobie chwalę ,Implast Bolder też mi się podoba ale jednak jest o pare stówek droższy więc zostaje przy atlantic espiro a i jeszcze chciałabym perzedstawić mojego synka Kacperka , starszego braciszka oczekiwanej dzidzi oto on: pozdrawiam Mamusie
|
|
|
|
#3452 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
|
|
|
|
#3453 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
no właśnie mam 164cm wzrostu więc przy wadze 48kg to już niedowaga i to spora ale ja dużo jem i jakoś szybko spalam a miałaś skierowanie od prywatnego lekarza czy na nfz? |
|
|
|
#3454 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3455 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za badania zlecone przez prywatnego lekarza się zawsze płaciło i płaci, nie tylko w ciąży ale w ogóle obowiązuje taka zasada, bezpłatne sa badania na które kieruje lekarz z nfz
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#3456 |
|
Przyczajenie
|
Ja byłam prywatnie i za zlecone badania nic nie zapłaciłam.
|
|
|
|
#3457 |
|
Rozeznanie
|
Ja tak samo, ale to dlatego że mój lekarz przyjmuje raz w tyg w przychodni na nfz i pewnie ma z tą przychodnią jakąś umowę, że daje swoim pacjentkom prywatnym skierowanie i są to darmowe badania.
Jutro idę robić na toksoplazmoze w końcu bo juz się wybieram i wybieram ale za to już trzeba płacić. I to 56 zł u mnie w przychodni.. W końcu trzeba iść bo 19tego wizyta u lekarza mam nadzieje ze wyniki już wtedy będą.
Edytowane przez emila28101987 Czas edycji: 2010-08-16 o 21:10 |
|
|
|
#3458 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co myślicie o Colon C? Bo mam to tutaj tylko tam nic nie pisze czy mozna brać w ciąży. Niby same nasiona babki, no ale... |
|
|
|
|
#3459 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
, jak robiłam badania to były na następnym dzień włacznie z toksoplazmoza. Jedynie na posiew z moczu trzeba czekać 7 dni.---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3460 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam wszystkie mamy które do nas zawitały
Gratuluję Kasia86 kochany ten braciszek fasolinki
|
|
|
|
#3461 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pochwalę się, że zaczynamy dzisiaj 13 tydzień Aż się mąż przestraszył co mu się dzieje, bo się ruszało jakby je ktoś w plecy popychał ![]() Pytałam o badania prenatalne, ale jakoś gin przekonywał mnie, że w moim przypadku nie ma sensu specjalnie. Ewentualnie później zrobimy badanie czy jest zdrowe serduszko jeśli chcę itp.... Póki co szczęśliwa jestem, że wszystko dobrze i maluszek się rozwija prawidłowo ![]() Dostałam tez przyzwolenie na stosowanie ibupromu przy silnych bólach głowy. Ostatnio starałam się przeczekać, ale migreny dostałam w końcu i lipa. P.S. Witam nowe mamusie Gratulacje
|
|
|
|
|
#3462 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:35 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3463 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny,
ja w pracy już jestem ale postanowiłam wejść na neta i przeczytac co się wczoraj u was działo ![]() to juz chyba małe uzaleznienie ![]() witam nowe mamusie, które się wczoraj ujawiniły Ja dzisaj narazie o dziwo dobrze sie czuję, nie mdli mnie bardzo i nawet zjem śniadanko normalne Za tydzień wizyta u gin Jok3r Cieszę się że wizyta przebiegła pomyślnie i mięśniak nie przeszkadza w rozwoju kluski
|
#3464 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc dziewczynki
ja juz po urlopie -ale nie wypoczelam za bardoz bo mdlosci ciagle mnei mecza i co jakis czas pawik ale pocieszam sie ze to jzu 9 tydz i w 12 moze przejdzie ...dopisalam sie do listy : Mamy Marcowe
milego dnia zycze a ja wracam do nadrabiania was a mam jeszce pytanie wczesnij pisalysice o balsamie z rossmana moze ktos wkleic link lub zdjeice bo nie wiem ktory to ... |
|
|
|
#3465 |
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
Ja tam mija poranek?? Jeśli chodzi o gondolkę to nie mam zastrzeżeń Kalina jeździła w niej do 6 miesięcy, pojeździła by pewnie dłużej ale pół roku skończyła w styczniu i przez kombinezon było jej bardzo ciasno. Gondolka spora i wygodna, wózek z gondolka dobrze się prowadzi. Jest dość ciężki ale my mieszkamy w domku więc u nas to nie był problem. Ale jestem niezadowolona ze spacerówki. Jeżdżę z Kaliną tyłem do kierunku jazdy czyli przodem do mnie i jak Mała nachyla się do przodu to podnoszą się przednie koła i ciężko się wózek prowadzi, traci przyczepność tak jakby był źle wypoziomowany, wyważony a że koła mam z przodu skrętne (można je zablokować do jazdy na wprost ale ja nie lubię) to mi się kręcą dookoła i prowadzenie wózka jest męką. W ogóle ta spacerówka jest jakaś nieporęczna, denerwuje mnie to, że nie mogę sobie wymontować szelek ze spacerówki, ja nie używam a Kalinę w plecy gniotą i muszę jej poduszkę kłaść.
|
|
#3466 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
dziękuję bardzo, pozdrawiam
|
|
|
|
|
#3467 |
|
Rozeznanie
|
Jednak na wynik z toksoplazmozy musze czekać aż do piątku.. bo oni nie robią tego na miejscu tylko gdzieś wysyłają.
W dodatku nie wiedziałam czy muszę być na czczo czy nie, więc nic nie jadłam a mój pusty żąłądek od razu się buntuje i od rana kilka razy wymiotowanko bleee ![]() A tak przy okazji,niemal od początku ciąży nie mogę nosić żadnej biżuteri, też tak może macie? Kolczyki mnie drażnią, od pierścionków palce puchną.. czasem mi się zachce coś założyć to z 20 minut wytrzymam i koniec. Dodam że wcześniej to codziennie nosiłam.. Zanim jeszcze zrobiłam test i nie wiedziałam o ciąży zaczął mi przeszkadzać kolczyk od pępka - dziurka zrobiła się czerwona i bolała więc musiałam zdjąć. Mam tego kolczyka dobrych kilka lat (z 8..) wiec dziwie się że nagle zaczęło się coś dziać. Nie słyszałam jakos że od ciąży może zrobić się taki "odrzut" na biżuterie..
|
|
|
|
#3468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Joker więc jak się tam znajdę mam iść do recepcji i do położnej? jeju jak ja nie lubie być w obcych miejscach dzieczyny a mi rośnie 8..i mam stan zapalny, boli cholernie./..na 13 dentysta ;(
|
|
#3469 |
|
Rozeznanie
|
witam
dolaczam do was tydzien temu w niedziele dwie kreseczki ale teraz w ta co byla bylo krwawienie lekkie,niewiem czy wszystko jest ok, jutro ide do lekarza
|
|
|
|
#3470 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3471 |
|
Zadomowienie
|
witam o poranku
![]() zastosowałam się do rad koleżanek, wypiłam szklankę wody po przebudzeniu, odczekałam godzinę i dopiero wzięłam się za śniadanko. jak poczułam zapach pomidora, pobiegłam do wc i udało się. pierwszy raz od 2 dni się wypróżniłam, wczoraj miałam już brzuch jak mega balon. troszke mi ulżyło, ciekawa jestem czy dziś się to już nie powtórzy. jem właśnie pomarańcza łącznie z tymi błonkami, bo wszytsko to ma dużo błonnika. śniadanie jem na raty, bo mam uczucie przepełnionego żołądka,i za 2o minut wracam do jedzenia.jutro wizyta z usg, troszkę mam cykora. |
|
|
|
#3472 |
|
Zakorzenienie
|
Witam nowe mamusie
Z dnia na dzien nas coraz wiecej Rosniemy w siłe A ja mam dzisiaj wizyte u połoznych na 14 ... Ciekawa jestem czy beda robic mi dzis badania krwi... Tutajj nie czeba byc na czczo.... Oni tutaj biora własnie normalny dzienny wynik a nie jak sie nic nie jadło.... troche to dziwne ale tak juz tu robia od zawsze... No chyba ze sie robi wyniki na cukrzyce to wtedy bez sniadanka i z rana... ![]() Pewnie mi zmierza cisnienie i tyle.. No i przyszedł mi list ze szpitala gdzie bede rodzic z terminem pierwszego usg... No i niby na piatek ale musze cos dopytac bo mi sie wydaje ze wczesnie jak na tutejsze zwyczaje... A moze sie cos pozmienialo... W piatek zaczne 9 tydz... No w sumie juz fasolinke bedzie ładnie widac..... Zobaczymy co powiedza dzis te połozne ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Ja prawie codziennie na sniadanko jem płatki na mleku (mieszam rózne smaki i dodaje troche owsianki )A na kolacje jem jogurcik activia i ostatnio to codziennie do kibelka ładnie chodze.. A zaparcia mialam jeszcze przed ciaza..... Teraz jak reka odjał.... |
|
|
|
#3473 |
|
Raczkowanie
|
Dzien Dobry wszystkim mamusiom
![]() Ja wczora mialam pierwsza wizyte u poloznej, strasznie to dlugo trwalo, dostalam odpowiednik karty ciazy-maternity book, opasle tomisko o formacie A4. Krew pobiora mi w przyszla srode w dniu usg na przeziernosc karkowa. Troche inaczej sobie to wyobrazalam no ale skoro takie w UK sa zwyczaje pozostaje mi sie dopasowac. Jutro ide do polskiej lekarki tak sprawdzic czy wszystko jest ok, TZ chce zebysmy do niej chodzili bo jakos nie wierzy ze tylko polozna ma sie mna zajmowac. Zeby tylko wszystko bylo dobrze, to juz bede ogladac ubranka wozeczki i wszystkie inne gadzety dla maluszka Milego dzionka dziewczyny!!! |
|
|
|
#3474 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry Dziewczyny
![]() Kurcze tak Was czytam, piszecie o kremikach na rozstępy, o usg, o badaniach na przezierność karkową, a ja tu tuptam, bo właściwie pierwsze usg mam dopiero na początku września, wtedy wypada mój 12-13 tydzień... chyba umrę z niepewności. Dotychczas miałam robione tylko jedno usg- dopochwowe - w dniu kiedy byłam potwierdzić ciążę. ale to był jakiś 4-5 tydzień, więc widoczny był tylko pęcherzyk. Od tej pory tylko normalne badanie ginekologiczne. Umieram z ciekawości, czy moja Fasolka się rozwija, czy bije jej serduszko, czy wszystko ok.... ![]() jak ja mam wytrzymać do września? Kusi mnie troszkę, by na własną rękę zapisać się gdzieś na usg- tylko by zobaczyć, że Fasolka rośnie zdrowo. ech.... to moja pierwsza ciąża i umieram z niepewności... do tego wkurzam się sama na siebie, bo czytam w necie fora i wypowiedzi Mamuś , które straciły swoje Fasolki- w taki czy inny sposób... ![]() tak bardzo chciałabym już zobaczyć bijące serduszko mojej Dzidzi.... dlatego też tu dołączyłam, bo liczę, że z Wami łatwiej przetrwam ten czas do września
|
#3475 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no, lekarze troszke inaczej do tego podchodzą ![]() ale najlepiej policzyc sobie swoje BMI ( np tutaj) http://www.kalkulatorbmi.pl/ i zarówno moja waga ówczesna czyli 62 przy 169 , a nawet obecna, czyli 66 kg przy 169 jak i twoja 62 przy 173 są prawidłowe, natomiast 49 przy 168 to ewidentna niedowaga a fałdki, cellulitis, boczki itd... to mozna miec nawet przy niedowadze, bo róznie się ludziom tłuszcz odkłada, mozna miec nózki, rączki jak patyczki, a brzuszek wystający i żeby się tego pozbyc, to nie chodzi o odchudzanie, tylko o odpowiednio dobrany zestaw ćwiczeń
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-08-17 o 14:49 |
|
|
|
|
#3476 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja miałam robione usg w 5tc, a teraz mam mieć w przyszłym tyg, czyli w 7tc i już nie mogę się doczekać i też się boję, czy wszystko w porządku z dzidzią, ale trzeba myśleć pozytywnie, nie dajmy się zwariować To też moje pierwsze dziecko i najchętniej to już bym chciała urodzić i je zobaczyć
|
|
|
|
|
#3477 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no tak, ale usg nie jest tak całkiem obojętne dla dzidziusia, zwłaszcza w tym pierwszym okresie, więc tak co chwila latac, też niedobrze
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#3478 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Hurra jeszcze tydzień i zobaczę po raz pierwszy swoją kruszynkę
|
|
#3479 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() porozmawiam dziś z TŻ i może faktycznie się umówię do innego lekarza wcześniej ![]() chociaż nie wiem, czy wówczas nie wpadnę w wir usg i nie będę chciała co 2 tyg 'zaglądać' do mojego Bombelka a to chyba niezbyt zdrowe...ech stwierdzam, że rozum mi odjęło z tą ciążą, hihihi
|
|
#3480 |
|
Raczkowanie
|
ehhh, kolejny dzień po pracy...dzisiaj była istna tragedia,na niczym nie moglam sie skupic, nic mi nie wychodzilo
![]() 2 tyg temu dostalam od szefa propozycje awansu, zgodzilam sie oczywiscie,awansu sie nie odmawia, a 3 dni pozniej bylam juz w ciazy no i nie bardzo isc tak poprostu i powiedziec mu co i jak,dlatego jeszcze czekam. minus jest taki ze praca jest duzo bardziej stresujaca, wolalabym robic to co dotychczas, ale nie chce tez teraz szefa na lodzie zostawiac... ehh h,same problemy...pogoda byle jaka, raz pada,raz nie, zimno,wieje, tz siedzi i grzebie w aucie, jakos tak smutno ogolnie... a u was w pl pewnie pogoda dziewczyny,co? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.

,
oto on: 

?

ale pocieszam sie ze to jzu 9 tydz i w 12 moze przejdzie ...
jeju jak ja nie lubie być w obcych miejscach

ehh h,same problemy...