Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać - cz. VI - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-21, 09:00   #91
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać - cz. VI

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
ja tam staram się nie odmieniać nazwisk. na studiach uczono nas, że jesli nie mamy 100% pewności jak odmienić dane nazwisko, to lepiej zostawić je w mianowniku i tak zazwyczaj robię
Hm, ale trochę dziwnie by to brzmiało "Przeczytałam książkę Moniki Szwaja"
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 09:04   #92
Nikaaa152
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko o co chcielibycie, ale wstydzicie siê zapytac - cz. VI

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Ja nie znam innej nazwy bo one nie s± u nas popularne (a szkoda). I w USA najbardziej popularne s± ju¿ takie postarzane ale to mo¿na za³atwiæ we w³asnym zakresie. Wpisa³am 'worker' na allegro, wybra³am buty i by³y takie (chyba)pseudo skórzane, be¿owe, nie g³upie, do postarzenia w sam raz.
Ale jednak jakbym dorwa³a takie czarne to

Mo¿na jeszcze wpisaæ 'robocze' i te¿ wybraæ buty, albo 'ochronne'. Ale one bêd± ju¿ takie inne, podkute noski (marzenie jak kto¶ jest ofiar± czêstych zaczepek ¿uli- ja siê na takie szykujê), ocieplane itd.

Podobnych mo¿na szukaæ w sklepach sportowych ale takich, które maj± obuwie dla fanów gór. Tylko tu cena inna pewnie... No i te¿ ocieplane itd. Niby na zimê w sam raz ale przecie¿ nie o to chodzi tylko o styl

A i na pewno nie s± to saszki
Dzieki Bede szperac dalej, moze trafie na cos
Nikaaa152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 09:42   #93
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kotek180 Pokaż wiadomość
Naprawdę? A nie jest tak, że można odmieniać w dwojaki sposób? Bo imię Maja - Mai. Tyle, że to nazwisko Szwaja - Szwaji... Tak mi się wydawało. Z nazwiskami bywa różnie. Miałam znajomego Gołąb - on odmieniał Gołąba. Ale inną znajomą Gołąb - i ta odmieniała swoje nazwisko Gołębia. Czyli tak, jak ptak

To mam pytanie przy okazji, które mnie dręczy dłuższy czas - nazwisko Orzeł - Orła czy Orzeła?
Nazwiska Gołąb nie powinno się odmieniać tak w sumie

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
Hm, ale trochę dziwnie by to brzmiało "Przeczytałam książkę Moniki Szwaja"
Dla mnie to brzmi jak najbardziej naturalnie

Ja nienawidzę jak ktoś odmienia moje nazwisko, bo to brzmi tragicznie i jest do tego niepoprawne
Stary 2010-08-21, 09:46   #94
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Dla mnie to brzmi jak najbardziej naturalnie
Serio?
Jakoś nie mogę się do tego przyzwyczaić.

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Cytat:
Ja nienawidzę jak ktoś odmienia moje nazwisko, bo to brzmi tragicznie i jest do tego niepoprawne
Ja też Tzn. czy odmienianie mojego nazwiska jest niepoprawne to nie wiem (wstyd się przyznać), ale nie lubię go. Brzmi tak grubiańsko i pysznie.
Stary 2010-08-21, 09:57   #95

A ja nie lubię nieodmieniania nazwisk. Gdy nie wiem, jak odmienić, lecę do internetu, szukam, a do tego czasu nie używam tej nazwy Dla mnie bardzo sztucznie brzmi nieodmienione nazwisko i denerwuje się, bo dla mnie jest to sprowadzanie języka polskiego do poziomu Kalego.

Powtórzę swoje pytanie, bo teraz na wątek przybyło trochę osób i któraś wizażanka może mogłaby mi pomóc:

Czy któraś z Was posiada abonament w Plusie i przypadkiem ma usługę "Darmowe rozmowy wieczorami i w weekendy?" - czy ktoś może mi powiedzieć, od której te wieczory się zaczynają? Myślałam, że wiem, bo mój tata-właściciel telefonu, który rozmawiał z konsultantem był święcie przekonany, że od 18, ale, patrząc na rachunek, nie jestem tego pewna. W internecie nie mogę dokładnie tego znaleźć, wyświetla mi się TP i mix plus. Będę szukać dalej, ale może któraś z was akurat wie. Powinnam mieć też to w dokumentach, ale oczywiście nie wiem, gdzie one są.
Umieram na myśl o rachunku na przyszły miesiąc. Jest ktoś tak poinformowany, żeby mi pomóc?
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 10:01   #96
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
bo dla mnie jest to sprowadzanie języka polskiego do poziomu Kalego.

Ville, nie jestem w tej sieci co Ty, ale moja ciotka miała kiedyś podobną usługę (w innej sieci), to wieczór był tam liczony od 18 godziny.
Stary 2010-08-21, 10:05   #97
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
A ja nie lubię nieodmieniania nazwisk. Gdy nie wiem, jak odmienić, lecę do internetu, szukam, a do tego czasu nie używam tej nazwy Dla mnie bardzo sztucznie brzmi nieodmienione nazwisko i denerwuje się, bo dla mnie jest to sprowadzanie języka polskiego do poziomu Kalego.
No wszystko fajnie, ale moje nazwisko np nie powinno być odmieniane i nawet brzmi źle. Tak samo jak mamy np. kobietę o nazwisku Cichy - nie "Cicha" a "Cichy" - i jak to odmienić? Kazimiery Cichego?
Stary 2010-08-21, 10:13   #98
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Fela, no to w tym przypadku masz rację. Kazimiera Cichy brzmi najlepiej

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

To jak mam w końcu napisać "Moniki Szwai" czy "Moniki Szwaji" ?
A można "Moniki Szwaja"?

Tak mi się wydaje, że chyba pierwsza odmiana jest lepsza.

[Przeglądarka podkreśla mi oba nazwiska.]
Stary 2010-08-21, 10:13   #99
Delli
Zakorzenienie

Jak to jest ze szkołami policealnymi? Chodzi mi o takie roczne albo 2letnie. Trzeba mieć zdana mature?
Stary 2010-08-21, 10:17   #100
Malinki13
Rozeznanie

Cytat:

Czy któraś z Was posiada abonament w Plusie i przypadkiem ma usługę "Darmowe rozmowy wieczorami i w weekendy?" - czy ktoś może mi powiedzieć, od której te wieczory się zaczynają? Myślałam, że wiem, bo mój tata-właściciel telefonu, który rozmawiał z konsultantem był święcie przekonany, że od 18, ale, patrząc na rachunek, nie jestem tego pewna. W internecie nie mogę dokładnie tego znaleźć, wyświetla mi się TP i mix plus. Będę szukać dalej, ale może któraś z was akurat wie. Powinnam mieć też to w dokumentach, ale oczywiście nie wiem, gdzie one są.
Umieram na myśl o rachunku na przyszły miesiąc. Jest ktoś tak poinformowany, żeby mi pomóc?
ja tez nie jestem w tej sieci ale np w erze wieczory w takiej promocji zaczynaly sie od 22 dopiero wiec moze w plusie tez tak jest
Stary 2010-08-21, 10:32   #101

Cytat:
Ville, nie jestem w tej sieci co Ty, ale moja ciotka miała kiedyś podobną usługę (w innej sieci), to wieczór był tam liczony od 18 godziny
Oj, to byłoby dobre. Cholera, muszę jednak to znaleźć jakoś w internecie.

Cytat:
No tak! Ile razy słyszałam np. "wspominamy dziś Franciszka Koza" - i zamiast zająć się wspominaniem, zajmuję się zastanawianiem: facet nazywał się Koz czy znowu mam przykład Kalego języka

Cytat:
No wszystko fajnie, ale moje nazwisko np nie powinno być odmieniane i nawet brzmi źle. Tak samo jak mamy np. kobietę o nazwisku Cichy - nie "Cicha" a "Cichy" - i jak to odmienić? Kazimiery Cichego?
OK., niektórych nazwisk nie da się odmienić. Ale ja mówię o takich, które bezsensownie, bez powodu są nieodmieniane, chociaż ich odmiana jest łatwa i wystąpić powinna, o!

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Malinki13 Pokaż wiadomość
ja tez nie jestem w tej sieci ale np w erze wieczory w takiej promocji zaczynaly sie od 22 dopiero wiec moze w plusie tez tak jest
O mój Boże, oby nie. Ale, analizując rachunek (siedziałam chyba ze dwie godziny nad nim ), to ta granica będzie trochę niżej. Przynajmniej mam taką nadzieję.

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

Cytat:

To jak mam w końcu napisać "Moniki Szwai" czy "Moniki Szwaji" ?
A można "Moniki Szwaja"?

Rzeczowniki zakończone na "-ja" dopełniacz tworzą za pomocą końcówki "i", czyli Szwai. Ale z nazwiskami ta zasada nie musi działać i raczej jest "jak się przyjęło", ale ja uważam, że poprawna forma to właśnie "Szwai".
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 10:35   #102
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
No tak! Ile razy słyszałam np. "wspominamy dziś Franciszka Koza" - i zamiast zająć się wspominaniem, zajmuję się zastanawianiem: facet nazywał się Koz czy znowu mam przykład Kalego języka
Haha

Np. nazwisko mojej koleżanki (załóżmy, że nazywa się Beata Niesłuszny ma takie męskie nazwisko), to się nie odmienia.

Ville, może zadzwoń do salonu Plusa, to Ci powiedzą?

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

No to zostaję przy Szwai.
Dzięki!
Stary 2010-08-21, 10:45   #103
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

o matko juz 3 strony, jak to szybko idzie

droga gitaro, przepraszam, ale teraz moje palce Cię nienawidzą.
Milena13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 10:46   #104
innocencee
Zakorzenienie

GG do innocencee

Cytat:
Napisane przez kotek180 Pokaż wiadomość
1 Ech, dobrze Ci... Uwielbiam robić zakupy kosmetykowe Zwykle zajmuje mi to mnóstwo czasu, zanim przeczytam WSZYSTKIE ulotki i opisy Tyle, że potem ten ścisk w żołądku przy kasie...
Ja też lubię wąchać wszystkie balsamy najlepiej i się godzinę zastanawiać czy rzeczywiście potrzebuję dziesiątego

Cytat:
Serio?!

powaga

teraz może już raczej łagodniej to jest załatwiane, ale pamiętam że jakiś czas temu dość ostro było

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
ja tam staram się nie odmieniać nazwisk. na studiach uczono nas, że jesli nie mamy 100% pewności jak odmienić dane nazwisko, to lepiej zostawić je w mianowniku i tak zazwyczaj robię

Mnie też tak uczono

Cytat:
Napisane przez Delli Pokaż wiadomość
Jak to jest ze szkołami policealnymi? Chodzi mi o takie roczne albo 2letnie. Trzeba mieć zdana mature?
Nie mam pojęcia, ale na chłopski rozum to chyba tak

innocencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 10:56   #105
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Delli Pokaż wiadomość
Do policealnych nie trzeba
Stary 2010-08-21, 10:58   #106
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

Niektóre policealne są po to żeby mature zrobić. Np. jak ktoś jest po zawodówce i chce zrobić maturę.

Po co na facebooku jest ta weryfikacja przy wysyłaniu zaproszeń ? irytuje mnie wpisywanie tych wyrazów za każdym razem

droga gitaro, przepraszam, ale teraz moje palce Cię nienawidzą.
Milena13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 11:19   #107
lunerin
Rozeznanie

Cytat:
[/COLOR]To jak mam w końcu napisać "Moniki Szwai" czy "Moniki Szwaji" ?
A można "Moniki Szwaja"?

[Przeglądarka podkreśla mi oba nazwiska.]
Aż się spytałam tego mojego kumpla, w celu upewnienia się (tego, o którym wcześniej pisałam, że ta autorka jest krewną, dokładnie kuzynką Ojca :P) i on mówi, że nie jest pewien jak jest poprawnie pod względem językowym, ale u nich od zawsze mówiło się (a raczej pisało) Szwai. No facet nosi to nazwisko 23 lata to coś tam chyba jednak wie

Edytowane przez lunerin
Czas edycji: 2010-08-21 o 11:20
lunerin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 11:21   #108
thelilah
Zadomowienie

no proszę, kolejna część i już 4 strona
rozpisujecie się koleżanki
thelilah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 11:22   #109
lunerin
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Milena13 Pokaż wiadomość
Niektóre policealne są po to żeby mature zrobić. Np. jak ktoś jest po zawodówce i chce zrobić maturę.

Po co na facebooku jest ta weryfikacja przy wysyłaniu zaproszeń ? irytuje mnie wpisywanie tych wyrazów za każdym razem
Po którymś tak z kolei wysłąnym zaproszeniu, weryfikacja już nie będzie potrzebna, więc trzeba przeboleć
Ma to na celu eliminacje botów, fałszywych kont itp. Tylko mam wrazenie, ze za skuteczne toto nie jest...
lunerin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 11:23   #110
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lunerin Pokaż wiadomość
Aż się spytałam tego mojego kumpla, w celu upewnienia się (tego, o którym wcześniej pisałam, że ta autorka jest krewną, dokładnie kuzynką Ojca :P) i on mówi, że nie jest pewien jak jest poprawnie pod względem językowym, ale u nich od zawsze mówiło się (a raczej pisało) Szwai. No facet nosi to nazwisko 23 lata to coś tam chyba jednak wie
Haha Dzięki za informacje
Stary 2010-08-21, 11:40   #111
hauuu
Wtajemniczenie

Jeżeli samochód w wyniku wypadku wylądowałby w jeziorze to jak się z niego wydostać? Bo na filmach bohaterom to ciężko idzie... Rozumiem, że nie da się otworzyć drzwi bo ciśnienia itd Ale odsunąć szybę żeby przez nie wyjść chyba się da? Wiem, że to głupie pytanie ale przed chwilą oglądałam na babskim portalu przyrząd do wybijania szyb - taki młoteczek awaryjny. I tak się zastanawiam jak to jest pod wodą. Po co tłuc szybę? Nie da się jej odsunąć?

Wiem że moje pytanie pewnie jest strasznie głupie i na pewno w podstawówce na fizyce dzieci się uczą o różnych prawach fizycznych ale cóż ... podstawówka była dawno
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 11:45   #112
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
Jeżeli samochód w wyniku wypadku wylądowałby w jeziorze to jak się z niego wydostać? Bo na filmach bohaterom to ciężko idzie... Rozumiem, że nie da się otworzyć drzwi bo ciśnienia itd Ale odsunąć szybę żeby przez nie wyjść chyba się da? Wiem, że to głupie pytanie ale przed chwilą oglądałam na babskim portalu przyrząd do wybijania szyb - taki młoteczek awaryjny. I tak się zastanawiam jak to jest pod wodą. Po co tłuc szybę? Nie da się jej odsunąć?

Wiem że moje pytanie pewnie jest strasznie głupie i na pewno w podstawówce na fizyce dzieci się uczą o różnych prawach fizycznych ale cóż ... podstawówka była dawno
Był kiedyś odcinek "Pogromców mitów" o uwalnianiu się z tonącego samochodu - ja oglądałam pobieżnie niestety tylko, ale pamiętam, że skończyło się właśnie też na tym młoteczku Możesz sobie poszukać, może jest gdzieś ten odcinek na internecie
Stary 2010-08-21, 11:55   #113
jo@n@
Zakorzenienie

GG do jo@n@

Cytat:

Powtórzę swoje pytanie, bo teraz na wątek przybyło trochę osób i któraś wizażanka może mogłaby mi pomóc:

http://www.plus.pl/oferta_indywidual...iet_Gratis.pdf
Od 18 do 8 rano

If you're out on the road
Feeling lonely and so cold
All you have to do is call my name
And I'll be there on the next train

jo@n@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 12:26   #114
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Ta ładowarka jest strasznie tania. Myślicie, że to jakiś szajs?
Bo chciałam ją sobie kupić do ładowania mp3 (gdy nie mam dostępu do komputera/wieży), ale dziwnie tania się wydaje.

Stary 2010-08-21, 12:28   #115
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Ta ładowarka jest strasznie tania. Myślicie, że to jakiś szajs?
Bo chciałam ją sobie kupić do ładowania mp3 (gdy nie mam dostępu do komputera/wieży), ale dziwnie tania się wydaje.

Mam dwie takie ładowarki, z których jedna przestała działać po kilku godzinach więc szczerze odradzam, bo mówiąc wprost i bez ogródek to zwykła kupa jest
Stary 2010-08-21, 12:30   #116
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam dwie takie ładowarki, z których jedna przestała działać po kilku godzinach więc szczerze odradzam, bo mówiąc wprost i bez ogródek to zwykła kupa jest
No coś Ty?!
Identyczne? Też były takie tanie?

Ale ogólnie takie ładowarki są złe, czy tylko te?
Stary 2010-08-21, 12:33   #117
Gregorynka
Zakorzenienie

Fela ! Może mi pomożesz jako polska Nigella?
Jak obsypać boki tortu (na foto posypali migdałami), taką malutką posypką z orzechów,żeby było równo? Bo zupełnie nie wiem, mam do po prostu podociskać-to brzydko będzie

Edytowane przez Gregorynka
Czas edycji: 2010-10-28 o 16:56
Gregorynka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-21, 12:33   #118
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
No coś Ty?!
Identyczne? Też były takie tanie?

Ale ogólnie takie ładowarki są złe, czy tylko te?
Identyczne, dostałam taką ładowarkę "gratis" do mp4 i po jednym dniu musieli mi dosłać drugą, która akurat z tym mp4 też nie działała Efekt jest taki, że odtwarzacz teraz ładuję ładowarką z Motoroli, a ta dołączona służy mi do ładowania starego mp3, choć szczerze mówiąc czasem działa, a czasem nie

Co do innych to nie wiem, bo nie miałam styczności
Stary 2010-08-21, 12:39   #119
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gregorynka Pokaż wiadomość
Fela ! Może mi pomożesz jako polska Nigella?
Jak obsypać boki tortu (na foto posypali migdałami), taką malutką posypką z orzechów,żeby było równo? Bo zupełnie nie wiem, mam do po prostu podociskać-to brzydko będzie

Szczerze mówiąc, to jeszcze w życiu nie obsypywałam boków tortu Z migdałami na pewno prościej, bo można je poprzykładać po prostu, ale z posypką - tak na chłopski rozum trzeba dobrze posmarować kremem, postawić tort na jakimś lekkim podwyższeniu, a pod nim położyć np papier do pieczenia i spróbować delikatnie rzutem poziomym z małej odległości obsypywać ten tort - część spadnie na papier i będziesz mogła wykorzystać do dalszych "rzutów", a reszta się po prostu przyklei do tortu A żeby było równo to wystarczy chyba po prostu dość gęsto to obsypać

Kurcze nie połączyło mi postów
Stary 2010-08-21, 12:45   #120
kotek180
Rozeznanie

Mój Brader właśnie tort wykonywał dla mego bratanka I taką właśnie technikę, przedstawioną powyżej, stosował za moją namową. Rzuty się sprawdziły, wygląda ładnie, acz super równo i jak ze zdjęcia to nie jest.

kotek180 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości