|
|
#4351 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
|
|
|
|
#4352 |
|
Organizatorka :)
|
Dziewczynki, czy można odbarwić jakoś gumki?
czy pozostaje czekanie do kolejnej wizyty? trochę mi się przebarwiły (przeźroczyste) nie jakoś bardzo ale już nie są takie jak były wcześniej i strasznie mnie to wkurza
|
|
|
|
#4353 | ||||
|
Raczkowanie
|
POST DLA STARYCH LUDZI
<jakiś emot by się przydał odpowiedni>yhy, tylko ten kostium jakoś mi się marszczy pod oczami ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
mojemu dziecku założę jak tylko zęby dostanie, żeby nie został kaloszem![]() Cytat:
|
|
#4354 |
|
Raczkowanie
|
dółł, bardziej bolało po założeniu i musiałam tabletkę wziąść, co myślałam że nie będzie wogóle konieczne. góra tylko raniła mi język, a na dole co jakiś czas drut kaleczy.
|
#4355 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Hmmmmmmmm GADAJ BO ZWARIUJĘ!!! Nigdy w życiu?! Dół przeważnie boli bardziej bo tam jest inna kość. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-08-21 o 17:52 |
|
|
|
|
#4356 |
|
Rozeznanie
|
Ajjj chcę już do was dołączyć
za kilka dni mam pierwszą wizytę u orto, ciekawa jestem co powie, bo moja dentystka powiedziała że mam sporą wadę i że będzie dużo wyrywania , ehale jestem zdeterminowana |
|
|
|
#4357 |
|
Zakorzenienie
|
ehhhh dziewczyny, zalamuje sie pomalu. Jeden kiel jest tak uparty, wogole nie chce sie przesunac, na dol zszedl ale w bok nie chce
A jak ortodontka mi go ciagla to az powiedzialam, ze boli bo tak mocno ciagla Drugi ladnie sie przesuwa, juz na 2mm szpara jest, a ten jeden uparty jakis no!
Kto miłości nie zna, ten żyje szczęśliwy, i noc ma spokojną, i dzień nietęskliwy. ![]() exAparatka góra: 30.06.2010 - 8.04.2013 dół: 4.08.2011 - 8.04.2013 Edytowane przez kasia_no87 Czas edycji: 2010-08-21 o 19:19 |
|
|
|
#4358 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiu, ile masz już aparat?
ehh... wosk zawsze się przydaje. używałam go ostatnio jakoś w drugiej połowie lipca i teraz mam obtartą dolną wargę (aparat mam na górze).
|
|
#4359 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Od kilku dni znowu przednie zęby trochę bolą, ale damy radę
|
|
|
|
|
#4360 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
![]() Na podraznienia tylko raz, a pozniej mi sie nie chcialo i stwierdzilam, ze jak nie bede nakladac wosku to szybciej sie przyzwyczaje
|
|
#4361 |
|
Wtajemniczenie
|
Ajjj!! Kasia to dopiero początek!!!
a Ty juz chcesz miec wszystkie proste? pierwsze 3 miesiace sa efektowne - ale to tez indywidualna sprawa - ale nie ze odrazu PROSTEspokojnie! ![]() ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- zgadzam sie jesli chodzi o sprawe wosku, kiedys na samym poczatku zakladalam, ale wkurzalo mnie, ze byly takie miejsca co to jak sie cosik zjadlo to i... wosk a teraz jak cos to poobciera troche, a potem sie przyzwyczaja i nie trzeba nosic
|
|
#4362 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4363 |
|
Konto usunięte
|
Nie wyrzucajcie wosku jak przestanie Was obcierać bo czasem i później się przydaje. A to jakaś sprężynka dojdzie a to coś dziwnie się przesunie i można się trochę bez niego nacierpieć.
|
|
|
|
#4364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4365 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez wiolafrytka Czas edycji: 2010-08-22 o 10:37 |
|
|
|
|
#4366 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to prawda. jak czasami zapominałam wosku nałożyć to po niedługim czasie przestało obcierać. Cytat:
|
|
#4367 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!
W grudniu tego roku minie 5 lat odkad mam aparat i juz nie moge doczekac sie jego zdjecia, niestety moja ortodontka nie chce mi powiedziec kiedy bedziemy sie go pozbywac, to znaczy ze jeszcze musze troche ponosic;/ Nie wygladam najgorzej i juz sie przyzwyczailam, ale naprawde juz bym chciala zobaczyc jak wygladaja moje zabki po tylu latach "meki"... Ile placicie za swoje wizyty i co ile jezdzicie na zmiane gumek i lukow? Napisze jeszcze pare slow z historii mojego leczenia zabkow: na poczatku mialam az trzy aparaty: -staly na dol (ale bez jedynek i dwojek) - hyrax - maske twarzowa (jak wygladaja te aparaty mozna zobaczyc wpisujac nazwe w google grafika )pozniej po odstawieniu maski twarzowej i hyraxa mialam ekspander i staly aparat na gore, w miedzy czasie na dwojki dolne ortodontka dokleila zamki ![]() Nastepnie zdjela mi ekspander i dokleila pozostale dwa zamki ![]() no i tak sie juz mecze prawie 5 lat ![]() czekam na zdjecie z niecierpliwoscia a poki co eksperymentuje z kolorami gumek ![]() A polecali wam ortodonci jakies zabiegi wybielajace ? ![]() odzywajcie sie do mnie czasami pa
|
|
|
|
#4368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4369 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4370 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A tą maskę twarzową to nosi się cały czas??? Widziałam ją tylko na amerykańskich filmach i myślałam, że już się takich nie nosi.. Miałaś dużą wadę??
|
|
#4371 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
![]() W piątek dołączę do grona "zadrutowanych" Szczerze mówiąc troszkę mnie już strach zaczyna oblatywać :P Nastolatką już nie jestem, a i tak trochę przejmuję się opinią znajomych ech.. <lol> tego jak zareagują. No i przede wszystkim jak ja zareaguję jak już się obejrzę ze wszystkich stron ![]() Planowane leczenie jest na 1,5 roku. Najpierw będę mieć zakładaną górę, a za jakiś miesiąc, prawdopodobnie, dół. Pozdrawiam aparatki
|
|
|
|
#4372 |
|
Raczkowanie
|
Hej, dziewczyny. Widze ze wiekszosc z Was jest juz posiadaczkami aparatow (a nawet juz po...)
![]() A ja jestem ZAŁAMANA: mam 20 lat, niestety nawyk ssania kciuka i oddychania przez usta zrobil ze mnie kaleke. Mam wystające kły w górnej szczęce, cofniete drugie siekacze a pierwsze są duże i zachodza na drugie. Dol w miare ok, ale ząbki są poprzestawiane. Do tego zgryz krzyżowy i poważny tyłozgryz, oba łuki przesunięte względem siebie... Niestety nie mam kasy, studiuje na takim kierunku ze z dorabianiem ciężko, ale rodzice obiecali do konca roku leczenie ortodontyczne. Możecie mi pomóc? Chcialabym się dowiedziec, ile mniej więcej leczenie takiego powaznego schorzenia moze zabrac czasu? I jaki (na oko)koszt? Myslicie, ze da rade zmiescic sie w 15 tysiacach? Plakac mi sie chce. |
|
|
|
#4373 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Także nie masz się czym martwić!
|
|
|
|
|
#4374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4375 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4376 |
|
Wtajemniczenie
|
Dokładnie! zalezy jaki rodzaj aparatu i od wady - najlepiej udać się do orto - wszelkie wytlumaczy, powie ile w przyblizeniu moze kosztowac leczenie, ile moze trwac, co nalezy zrobic, bo to jednak bardzo idnywidualna sprawa, ale owe 15tys ktore wymienilas - wow osobiscie sadze, ze DUŻO mniej!
u mnie: 2500zł za górny aparat kosmetyczny samoligaturujący (smartclip) i co 3miesiace wizyta - 70zł oraz było: wyrwanie dwoch górnych 8mek na NFZ - prywatnie wymyslili sobie za jedna 350zł lol wolalam dodac do apartu /osobiscie polecam NFZ/leczenie u stomatologa - hmmm nie pamietam dokładnie ile, ale coś tam było do roboty na 6tce /cennik Twego stomatologa za ewentualne lecznie, poniewaz trezba miec wszystkie zdrowe/ + na końcu retencja, ale w danym momencie nie pamietam (plus minus standardowa kwota) czas leczenia wolała powiedzicc iz 2lata, aby to nie było tego "ciśnienia" kiedy ściagamy ale miała dziewczyne, co to miala miec 1,5 roku i po 11 miechach miala juz piekne zębusie, także widzisz: rodzaj aparatu, wada, tendencja i "uległość" (że tak powiem) szczeki/zębów na leczenie (bo jedni muszą dłużej poczekaj, a drudzy mniej)
23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2010-08-22 o 15:58 |
|
|
|
#4377 |
|
Konto usunięte
|
O właśnie, mnie prawdopodobnie jeszcze czeka wyrywanie
|
|
|
|
#4378 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Musierowicz... Gabrysi się marszczył...
|
|
#4379 |
|
Zakorzenienie
|
ja jak jadę na dłużej (z noclegiem) to zawsze biorę
|
|
#4380 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.

czy pozostaje czekanie do kolejnej wizyty? trochę mi się przebarwiły (przeźroczyste) nie jakoś bardzo ale już nie są takie jak były wcześniej i strasznie mnie to wkurza

pa