Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-20, 12:02   #1921
anulcia_88
Rozeznanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Zaczekaj do końca tego 3-go opakowania, poobserwuj swój organizm - może przejdzie. Teraz możesz jedynie udać do apteki po jakiś suplement diety, który wzmocni Ci włosy...coś typu Skrzypovita...etc.
Jeśli te Twoje "dolegliwości" nie przejdą i bądą dla Ciebie bardzo uciążliwe to idź do gina i poproś o zmianę tabletek.

"Prawdziwa miłość to akt całkowitego oddania."
~ Paulo Coelho
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-20, 13:04   #1922
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez orangesky Pokaż wiadomość
Właśnie szukam tych innych czynników ale znaleźć ich nie mogę. Odżywiam się cały czas tak samo i dopiero przy tych tabletkach zaczęły się moje problemy...
Zrób badanie krwi:morfo, żelazo, glukoza
Zapytaj gina o kwas foliowy, może anty Ci go wypłukują z organizmu (ja tak miałam w włosy mi leciały garściami)

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 09:40   #1923
Finlora
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam pytanie - od prawie 2 lat biorę tabletki (najpierw Yasminelle, potem Yasmin i teraz od roku Yaz) o godz 21.30 - czy mogę zmienić godzinę np na 8 rano (bo jednak rano zawsze jestem w domu a wieczorem różnie bywa) a jeśli tak to w którym momencie? Np kończę opakowanie w czwartek o 21.30 a w piątek zaczynam nowe o 8 czy lepiej nie zmieniać?
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 09:44   #1924
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie - od prawie 2 lat biorę tabletki (najpierw Yasminelle, potem Yasmin i teraz od roku Yaz) o godz 21.30 - czy mogę zmienić godzinę np na 8 rano (bo jednak rano zawsze jestem w domu a wieczorem różnie bywa) a jeśli tak to w którym momencie? Np kończę opakowanie w czwartek o 21.30 a w piątek zaczynam nowe o 8 czy lepiej nie zmieniać?
ja bym nie zmieniała (tabletki można w końcu zabrać ze sobą), a jak już to stopniowo brała tabletkę coraz wcześniej -np. codziennie o 2 godziny wcześniej. Lub ewentualnie po ostatniej białej przyjętej normalnie wzięłabym o 8 rano różową

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 09:49   #1925
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
ja bym nie zmieniała (tabletki można w końcu zabrać ze sobą), a jak już to stopniowo brała tabletkę coraz wcześniej -np. codziennie o 2 godziny wcześniej. Lub ewentualnie po ostatniej białej przyjętej normalnie wzięłabym o 8 rano różową
Czyli w zasadzie tak jak sama bym myślała? Akurat tak się składa, że ostatnią białą biorę w czwartek i w piątek kiedy zaczynam nowe opakowanie mam krwawienie.
Zabieram ze sobą tabletki (chociaż kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć i wtedy biegiem powrót do domu) tylko czasami tak się zdarza, że nie mam dostępu do wody a nie bardzo potrafię łykać samej tabletki chociaż jest taka malutka.

Edit. Mniej zabawne jest to jak czasami zabawiamy się wieczorem z TŻ'em a tu nagle zaczyna mi wyć telefon z przypomnieniem o tabletce

Edytowane przez Finlora
Czas edycji: 2010-08-21 o 09:51
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 10:47   #1926
anastazja1990
Przyczajenie

GG do anastazja1990
yaz

hej, biore yaz poltora roku, obecnie jestem za granica zostal mi jeszcze miesiac pobytu, raz zdarzylo mi sie zapomniec wziasc tabletke, ale do 12 godzin ja przyjelam, teraz od okolo 2 miesiecy w sroku cyklu a zwlaszcza przed okresem meczy mnie bol prawej piersi, z boku kolo pachy, jest napieta, twarda nie wiem co sie dzieje. dodatkowo pod pacha mam mala gulke, ktora w tygodniu mnie bolala ale mysle ze to akurat z dezodorantu, nie umiem okreslic ale wydaje mi sie ze ze po tej stronie piersi mam male guzki, ale ciezko wyczuc bo jest taka napieta. czy ktoras z was mialas takie cos? prosze o szybka odpowiedz
anastazja1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 11:22   #1927
anulcia_88
Rozeznanie

Dot.: yaz

Cytat:
Napisane przez anastazja1990 Pokaż wiadomość
hej, biore yaz poltora roku, obecnie jestem za granica zostal mi jeszcze miesiac pobytu, raz zdarzylo mi sie zapomniec wziasc tabletke, ale do 12 godzin ja przyjelam, teraz od okolo 2 miesiecy w sroku cyklu a zwlaszcza przed okresem meczy mnie bol prawej piersi, z boku kolo pachy, jest napieta, twarda nie wiem co sie dzieje. dodatkowo pod pacha mam mala gulke, ktora w tygodniu mnie bolala ale mysle ze to akurat z dezodorantu, nie umiem okreslic ale wydaje mi sie ze ze po tej stronie piersi mam male guzki, ale ciezko wyczuc bo jest taka napieta. czy ktoras z was mialas takie cos? prosze o szybka odpowiedz
Nie bagatelizowałabym tej sprawy i udała się jak najszybciej do lekarza. Mój kuzyn miał kilka lat temu podobne objawy do Twoich - okazało się, że miał chłonniaka na węzłach chłonnych...

~ Paulo Coelho

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-21, 11:22   #1928
kat123
Zakorzenienie

Dot.: yaz

Cytat:
Napisane przez anastazja1990 Pokaż wiadomość
dziewczyno weź jakiegoś tłumacza i idź natychmiast do lekarza, a nie szukasz pomocy na forum. Nie oszukujmy się, my lekarzami nie jesteśmy, jedyne co to wnikliwie czytamy ulotkę i rozwiewamy ewentualne wątpliwości w postępowaniu z tabletkami. A to co Ty tu opisujesz wygląda mi na ewidentne schorzenie wymagające lekarza, a nie porady guzki w piersi? Z tym się idzie do lekarza i to natychmiast i oby to były tylko powiększone węzły chłonne.

Dół od 11.04.2015.
Stary 2010-08-21, 11:29   #1929
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
powinnaś zmienić tabletki, bo te hormony chyba budzą w Tobie agresję chyba, że masz taki charakter kilka innych równie agresywnych dziewczyn także proszę o uspokojenie się, bo to ma być forum o tabletkach, a nie rzucaniu się na siebie i czytaniu między wierszami
BRAWO!
Dziewczyny, co Wy tak sobie do gardeł skaczecie?
Nie masz ochoty odpowiadac na pytanie, na które odpowiedź można znaleźc w ulotce, to nie odpowiadaj. Ktoś inny zrobi to za Ciebie, bez niepotrzebnej żółci.
Stary 2010-08-21, 13:11   #1930
antosia2808
Raczkowanie

stosuje Yaz od miesiąca i własnie rozpoczynam 2 opakowanie.Jak narazie wszystko w porządku ,nie wystąpiły plamienia jedynie co to troszkę obniżyło mi się libido.Ogólnie ok
antosia2808 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 15:43   #1931
Segreto
Przyczajenie

Czesc!
wystapiło mi krwawienie kilka dni po krwawieniu z tabletek placebo, plamienie mam rzadkie, nawet bardzo,kazdego dnia, czy jest zmniejszona ochrona wtedy?
Segreto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 17:02   #1932
anulcia_88
Rozeznanie

Nie nie jest, ale może to wskazywać na to, że Yaz jest dla Ciebie za słaby i nie trzyma Ci cyklu.
Jeśli będzie się do powtarzało udaj się do ginekologa po zmianę tabletek.

~ Paulo Coelho
Stary 2010-08-21, 20:13   #1933
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Segreto Pokaż wiadomość
Czesc!
wystapiło mi krwawienie kilka dni po krwawieniu z tabletek placebo, plamienie mam rzadkie, nawet bardzo,kazdego dnia, czy jest zmniejszona ochrona wtedy?
jeżeli to jedno z trzech pierwszych opakowań to nie masz sie czym przejmowac, bo to całkiem normalne. a jeśli bierzesz tabletki wiecej niz 3 miesiace, to najlepiej zapytaj lekarza
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 21:49   #1934
Anulka12617
Raczkowanie

Hej.
Słuchajcie, po jakim czasie Wasz lekarz kazał wam przyjść na kontrolę. Yaz to moje pierwsze tabletki . Niedługo zacznę 4 opakowanie.Moja Pani dr mowila coś o wizycie kontrolnej po iluś tam opakowaniach (że zrobimy badania itp żeby zobaczyć czy nie szkodzą za bardzo)
No ale po ilu xD? Zapomniałam co mówiła
Wiem to głupie....no ale miałam wtedy straszny okres w życiu
Anulka12617 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 22:48   #1935
leenka22
Przyczajenie

witam, mam problem, po 3 miesiecznej przerwie od tabeltek(wczesniej bralam femodem) poprosilam lekarza o tabletki nowej generacji... i przepisal mi Yazm naczytalam sie tej ulotki i wychodzi na to ze sa jeszcze bardziej szkodliwe niż poprzednie moje tabletki, no i cena ponad 45zl na opakowanie troche przeraża, ale nie o to chciałam spytać jak koleżanka wyzej mam krwawienie, tyle że ja zaczęłam je brac w pierwszy dzień okresu i już ok 4 dni temu mi się skończył a nadal mam plamienia i zaczynam sie martwić ze te tabletki się dla mnie nie nadają bo skoro już przy 1 opakowaniu mi się to dzieje?Kiedyś brałam Cilest i też to samo, powiem szczerze że wizyta u ginekologa to ostatnia rzecz jaką lubię
leenka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 06:55   #1936
anulcia_88
Rozeznanie

Po 3opakowaniach plamienia powinny ustąpić jeśli nie idź do lekarza.
Każde tabletki i te II czy te IV generacji mają listę niepożądanych efektów i to, że jest to strasznie długa lista - nie powinno Cię zrażać bo być może skutki uboczne Cię ominą.

Anulka każdy lekarz ma swoją taktykę leczenia - jeden powie żeby przyjśc do niego p o 2tygodniach zażywania leku, drugi za miesiąc...,a jeszcze inny za 3-m-ce.

~ Paulo Coelho
Stary 2010-08-22, 07:12   #1937
karoolaaa
Zakorzenienie

Mam pytanie, w ktorym dniu brania tabletek placebo wystepuje u Was krwawienie ? Troche sie martwie,bo dzis biore 4 tabl, od 3 dni brzuch mnie boli tak jakbym miala @ , ale okresu ani widu ani slychu ? Wczesniej bralam yasminelle , @ mialam zawsze 4 dnia przerwy , pozniej zmienilam na yaz , to moje 2 opakowanie ( Polaczylam 2 op ze wzgledu na wyjazd) no i teraz nie wiem kiedy moge sie spodziewac @ ...
karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 08:45   #1938
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez leenka22 Pokaż wiadomość
witam, mam problem, po 3 miesiecznej przerwie od tabeltek(wczesniej bralam femodem) poprosilam lekarza o tabletki nowej generacji... i przepisal mi Yazm naczytalam sie tej ulotki i wychodzi na to ze sa jeszcze bardziej szkodliwe niż poprzednie moje tabletki, no i cena ponad 45zl na opakowanie troche przeraża, ale nie o to chciałam spytać jak koleżanka wyzej mam krwawienie, tyle że ja zaczęłam je brac w pierwszy dzień okresu i już ok 4 dni temu mi się skończył a nadal mam plamienia i zaczynam sie martwić ze te tabletki się dla mnie nie nadają bo skoro już przy 1 opakowaniu mi się to dzieje?Kiedyś brałam Cilest i też to samo, powiem szczerze że wizyta u ginekologa to ostatnia rzecz jaką lubię

to nie jest "skoro już", bo to wlasnie przy pierwszych opakowaniach takie objawy występują. chyba sie słabo tej ulotki naczytałaś

---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Anulka12617 Pokaż wiadomość
Hej.
Słuchajcie, po jakim czasie Wasz lekarz kazał wam przyjść na kontrolę. Yaz to moje pierwsze tabletki . Niedługo zacznę 4 opakowanie.Moja Pani dr mowila coś o wizycie kontrolnej po iluś tam opakowaniach (że zrobimy badania itp żeby zobaczyć czy nie szkodzą za bardzo)
No ale po ilu xD? Zapomniałam co mówiła
Wiem to głupie....no ale miałam wtedy straszny okres w życiu
chyba po tylu opakowaniach, na ile ci recepte wypisała mi lekarz przepisał 2 op. i pod koniec drugiego mam przyjść na kontrolę
Stary 2010-08-22, 09:45   #1939
fluobanana
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Hej dziewczyny.
Wczoraj wieczorem zaobserwowałam u siebie ból w łydkach.
Martwię się że to od tabletek, wczoraj zażyłam pierwszą tabletkę z drugiego opakowania.
Jak mam rozpoznać niepokojące objawy zakrzepicy ?
Zaczyna mnie to martwić.

Dodam że pierwsze opakowanie yazu wpłynęło kiepsko na moje humory ;/
Do tego senność i drętwiejące rączki w nocy
fluobanana jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-22, 09:59   #1940
patuskaa
Przyczajenie

hey Dziewczyny

koncze juz kolejne opakowanie tabletek yaz.. no i zawsze mialam dostawalam okres na 3 tabletce tym razem dostalam na 4 no ale mialam rozmowe kwalifikacyjna na studia wiec wytlumaczylam sobie to stresem ale moj okres trwal 2 dni i byl bardzo skapy. wszystkie tabletki wzielam moze nie bardzo regularnie bo pracuje na 3 zmiany wiec jak mam nocki a biore o 21 to bralam o 22 czy 23 albo o 18 bo tak mam przerwe no i kochalam sie z chlopakiem bez dodatkowych zabezpieczeń... myslicie ze powinnam sie martwic?? zawracam Wam glowe bo nigdy tak nie mialam...
patuskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 10:09   #1941
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fluobanana Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.
Martwię się że to od tabletek, wczoraj zażyłam pierwszą tabletkę z drugiego opakowania.
Zaczyna mnie to martwić.

Niekoniecznie musi to być efekt uboczny Yazu, może za dużo chodziłaś, biegałaś?

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Napisane przez patuskaa Pokaż wiadomość
hey Dziewczyny

koncze juz kolejne opakowanie tabletek yaz.. no i zawsze mialam dostawalam okres na 3 tabletce tym razem dostalam na 4 no ale mialam rozmowe kwalifikacyjna na studia wiec wytlumaczylam sobie to stresem ale moj okres trwal 2 dni i byl bardzo skapy. wszystkie tabletki wzielam moze nie bardzo regularnie bo pracuje na 3 zmiany wiec jak mam nocki a biore o 21 to bralam o 22 czy 23 albo o 18 bo tak mam przerwe no i kochalam sie z chlopakiem bez dodatkowych zabezpieczeń... myslicie ze powinnam sie martwic?? zawracam Wam glowe bo nigdy tak nie mialam...
Moim zdaniem nie masz powodu do niepokoju

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 11:05   #1942
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Napisane przez fluobanana Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.
Zaczyna mnie to martwić.

swego czasu tez mialam podobne efekty i przerwalam branie tabletek Yaz. odczekalam pol roku i znow zaryzykowalam. mija mi 4 opakowanie i nic mnie nie boli. mozliwe, ze masz za malo magnezu w organiźmie. bo on tez wpływa na rozne skurcze mięśni, ale także i na ból nog ; ) kup sobie w aptece magnez, jezeli do konca tego opakowania bol ci nie minie idź szybciutko do ginekologa ; )
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 13:36   #1943
domi2703
Przyczajenie

Dziewczyny wczoraj wzielam 19 i 20 (niedzielną, dzisiejszą) tabletke yaz. Nie znalazlam informacji w ulotce odnośnie takiej sytuacji i nie mam pojecia jak mam dalej brac yaz. Czy któraś z Was miala kiedys podobny problem i co w takiej sytuacji nalezy zrobic?
domi2703 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 14:11   #1944
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domi2703 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wczoraj wzielam 19 i 20 (niedzielną, dzisiejszą) tabletke yaz. Nie znalazlam informacji w ulotce odnośnie takiej sytuacji i nie mam pojecia jak mam dalej brac yaz. Czy któraś z Was miala kiedys podobny problem i co w takiej sytuacji nalezy zrobic?
ale po co na raz 19 i 20?

jeżeli wcześniej zapomniałaś to na opakowaniu jest schemat i informacja co robić

Dół od 11.04.2015.
Stary 2010-08-22, 15:09   #1945
domi2703
Przyczajenie

nie zapomnialam, po prostu mialam wczora tak stresujacy dzien, sama nie wiem jak to sie stalo, w kazdym razie dzis zorientowalam sie ze brakuje mi tabletki "na dzis, na niedziele";/ nigdy mi sie cos takiego nie przytrafilo;/ w takim razie dzis nie biore tabletetki, bo jej brakuje, a jutro tak jak zawsze?
domi2703 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 15:23   #1946
201712190924
Konto usunięte

ja na twoim miejscu wzięłabym normalnie, a najwyżej wcześniej przeszła do placebo. jak dzisiaj nie weźmiesz to może ci sie zmneijszyc ochrona przed ciążą. nie ryzykowałabym
Stary 2010-08-22, 15:33   #1947
PurBlanka
Wtajemniczenie

GG do PurBlanka

Cytat:
Napisane przez giginthesky Pokaż wiadomość
ja na twoim miejscu wzięłabym normalnie, a najwyżej wcześniej przeszła do placebo. jak dzisiaj nie weźmiesz to może ci sie zmneijszyc ochrona przed ciążą. nie ryzykowałabym
Dobrze dziewczyna mówi, polać Jej
Nawet na ulotce jest napisane, że jeśli weźmiesz 2 tabletki w jeden dzień, to łykasz jak gdyby nigdy nic i po prostu o jeden dzień przesuwa Ci się wszystko..
Czyli jak np to opakowanie, zaczęłaś we wtorek, to kolejne zaczniesz w poniedziałek
Stary 2010-08-22, 15:40   #1948
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
Mam pytanie, w ktorym dniu brania tabletek placebo wystepuje u Was krwawienie ? Troche sie martwie,bo dzis biore 4 tabl, od 3 dni brzuch mnie boli tak jakbym miala @ , ale okresu ani widu ani slychu ? Wczesniej bralam yasminelle , @ mialam zawsze 4 dnia przerwy , pozniej zmienilam na yaz , to moje 2 opakowanie ( Polaczylam 2 op ze wzgledu na wyjazd) no i teraz nie wiem kiedy moge sie spodziewac @ ...

ponawiam pytanie
Stary 2010-08-22, 15:41   #1949
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
ponawiam pytanie
Na czwartej placebo.

Poza tym takie pytanie padało tu już nie raz.

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 15:44   #1950
karoolaaa
Zakorzenienie

ok dzieki za odpowiedz. Potrzebowalam szybkiej odp i jakos zapomnialam o wyszukiwarce ;/ No nic pozostaje mi cierpliwie czekac.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości