|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
dac facetom zabrac kobietom :-/
sejm odrzucił propozycje refundacji srodków antykoncepcyjnych ale za to duchowni nie beda opłacac składki zdrowotnej :-/
paula -którą szlag trafia |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Re: dac facetom zabrac kobietom :-/
mnie też trafił szlag, ale jeśli w następnej kadencji wygra PO to może powrócą do sprawy refundacji pigułek antykoncepcyjnych. Póki co trzeba płacić
Ja byłabym za tym, żeby duchowni postawieni wysoko w hierarchii musieli składać oświadczenia majątkowe, bo często jest tak, że rozbijają się niezłymi furami, a kościoły sie sypią :/
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja słyszałam że rządzą <font color = red>czerwoni</font>
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
chodzi o to ,ze to te same pieniądze albo my albo oni ,dali im bo znowu była by awantura ,że wszytsko na niekorzysc koscioła itp ,z panstwo woli "zabijac" dzieci niz pomóc biednym księżom.
wszytscy powinni opłaca te składke ,normalny człowiek mimo marnych zarobków opłaca wiec nie rozumiem dlaczego oni nie moga. nie wierze ,ze kiedykolwiek w naszym kraju beda pieniadze na antykoncepcje i normalne uswiadamianie. pzdr paula |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
chodzi o to ,ze to te same pieniądze albo my albo oni ,dali im bo znowu była by awantura ,że wszytsko na niekorzysc koscioła itp ,z panstwo woli "zabijac" dzieci niz pomóc biednym księżom.
wszytscy powinni opłaca te składke ,normalny człowiek mimo marnych zarobków opłaca wiec nie rozumiem dlaczego oni nie moga. nie wierze ,ze kiedykolwiek w naszym kraju beda pieniadze na antykoncepcje i normalne uswiadamianie. pzdr paula |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Czerwoni czy czarni co za roznica skoro wciaz chca sie wybielac....poprostu szara rzeczywistosc ;(
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Ja to już słów nie mam na tą całą "Polskę". Ciemnogród normalnie, na nic "niby" nie ma pieniędzy, tragednia. Środki antykonepcujne powinny być refundowane, bo w większości krajów europejskich tak jest. Skoro jesteśmy w Unii i wszystko trzeba było do niej dostosować i były pieniądze na to to dlaczego na tabletki jakoś nie ma?
Byłam ostatnio w Londynie u koleżanki i ona zakupiła w Polsce kilka opakowań antykonceptów i jak się dowiedziała, że w Anglii są za darmo lub za niewielką opłatą (np. 1 funt co przy ich zarobkach jest śmieszne) to myślałam, że ją trafi. Bo za 3 opakowania Logestu zapłaciła prawie 100 zł, czyli 1/10 (12) przeciętnych zarobków. Nie wspomnę już o cenie prezerwatyw, które oscylują kolo 7 zł za 3 sztuki. Świata i natury ludzkiej się nie zmieni, ludzie będą się kochać i to jest normalne. Koszt jednak takiej przyjemności jest ogromny i dla biednych rodzin nie do przezwyciężenia. A sierocince pękają w szwach. Jestem również za sterylizacją. Jedna znajoma mi kiedyś opowiadała, że kobieta na porodówce mówiła, że jak jej nie wysterylizują to się zabije. Ma kilkoro dzieci, mąż alkoholik, a ona nie ma za co ich utrzymać, a "chłopu ciągle odmawiać się nie da". I gdzie jest rząd w takich przypadkach? Nikt jej nie pomaga wychować, a przecież podwiązanie jajników to nie morderstwo. Normalnie aż mi ciśnienie skoczyło przez to wszystko |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ma kilkoro dzieci, mąż alkoholik, a ona nie ma za co ich utrzymać, a "chłopu ciągle odmawiać się nie da". I gdzie jest rząd w takich przypadkach? Nikt jej nie pomaga wychować, a przecież podwiązanie jajników to nie morderstwo"
no własnie gdzie jest wtedy kościól ze swoimi mądrosciami i dobrymi radami jak wychowywac dzieci? podwiązanie jajników to dla koscioła zapewne tez morderstwo . paula |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
skandal.. brak mi słów!
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
ale tu niew chodzilo o "duchownych", wsrod ktorych, jak to się poseł gadzina pienił, są purpuraci, nierzadko bardzo dobrze sytuowani, bo ci płacą od dawna, tylko o klerykow/misjonarzy/zakonnikow-a ci zazwyczaj mają niewiele
no ale i tak wszyscy powinni płacić po rowno m.in rolnicy, tacy jak wszyscy, podatek dochodowy nadal jednak nie rozumiem, dlaczego miałyby być refundowane leki antykoncepcyjne,a nie te, ktore ratuja zycie powiedzcie mi, gdzie tu lest logika |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też szlag trafia, że księża mają przywileje a normalny, szary człowiek musi wyprówać żyły i tak nie może przeżyć bez pożyczek do pierwszego. Jak widać większość nadal woli słuchać o wyrzucanych noworodkach na śmietnik, zostawianie ich w szpitalach aby trafiły do domu dziecka, bo kobieta nie ma za go go wyżywić
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
"nadal jednak nie rozumiem, dlaczego miałyby być refundowane leki antykoncepcyjne,a nie te, ktore ratuja zycie "
zapewniam cie ,ze wielu kobietom refundacja np. pigułek uratowała by zdrowie ,zycie. pozatym wszysteki leki powinny byc refundowana ale tematem do refundacji były srodki antykoncepcyjne ,nie chciałabys płacic mniej za persone? co do logiki to w naszym kraju jej brak. paula |
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
chciałabym
ale persona mi życia nie ratuje ani nikomu tabletki natomiast liczba dzici umierających na białaczkę bardziej do mnie przemawia niż to, że kogoś nie stać na gumki zapewniam Cię, zawsze można się powstrzymać a jak ktoś nie potrafi, niech zyje w celibacie nie obchodzi mnie, czy w trakcie będzie gryzł ściany wolę, by refundowali chemioterapię, dializy i leki nasercowe na refundację wszystkiego Polski niestety nie stać |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Co do opłacania swoich świadczeń przez księży to oni sami płacą za siebie, chodzi tu tylko o misjonarzy i przyszłych, jeszcze uczących się księży,więc akurat nie widzę w tym problemu, bo my też gdy się uczyłyśmy nie płaciłyśmy tego.
Co do leków antykoncepcyjnych to uważam, że mogłyby nie być refundowane gdyby były po prostu tanie A ogólnie mówiąc cisnienie mi skacze po takich i tym podobnych informacjach.
|
|
#15 |
|
Akina
|
Niestety... Unia Unią a i tak nie zauważyłam żeby coś się tu zmieniło. W sobotę wróciłam z Barcelony gdzie zbierałam materiały do pracy magisterskiej. Nazbierało się tego 60kg kserówek i książek, więc należało jakoś wysłać je do Polski. Na poczcie okazało się, że Polska mimo wejścia do Unii jest traktowana jak "reszta" i zapłaciłam za 3 paczki po 20 kg prawie dwa razy więcej niż inne kraje w obrębie Unii. Na moje pytanie "dlaczego? - skoro weszliśmy już do Unii" Pani na poczcie zrobiła mi awanturę.
A takie inne proste przykłady. Tam kosmetyki selektywne są tańsze niż tu i ich asortyment nie jest okrojony. Jest wszystko, również Mac i Bobbi Brown. Paliwo jest niewiele droższe niż tutaj a w końcu Barcelona jest jednym z najdroższych miast Europy. A jak się traktuje emerytów i rencistów. Mają rózne świadczenia za darmo, mnóstwo zniżek a przede wszystkim darmowe usługi medyczne, większość leków otrzymują bezpłatnie albo z ogromnymi zniżkami, a ich emerytury to od ok.800-1500euro miesięcznie. A tu co-moja mama ma 1200zł netto emerytury z czego ok.1000 zł idzie na lekarzy i leki (w końcu choroba nie wybiera...), a z czego opłaty?, a jedzenie? Ehhh..wyć się chce...naprawdę |
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
I mnie to strasznie denerwuje!!!!Tabletki moim zdaniem powinny byc refundowane!!!Ale ja zamiast kisieżom zabrałaby większośc przywilejów politykom!!!Np. darmowe przeloty samolotami i środkami komunikacji miejskiej. Zwrot kosztów za przjazdy do pracy, bo niby jakiej racji. Czy nam ktos zwraca pieniądze jakie przeznaczamy na dojazdy do pracy?? Kolosalne kwoty jakie wydaja na paliwo jeżdżac służbowymi samochodami i na komórki. Jedyne przywileje zostawiłaby dla Prezydenta i Premiera. Przeciez oni zarabiaja wiecej niz przeciętny człowiek a mimo to maja wiele rzeczy jeszcze za darmo. My za to wszystko płacimy!!!!!!!!!
Moim zadniem te pieniądze powinny byc przeznaczone na służbe zdrowia i tyle!! Sorki ze sie tak rozpisałam ale to mnie strasznie denerwuje! |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Tak dla porządku dziewczyny - nie podwiązuje sie jajników a jajowody i nigdy nie dajcie sobie tego zrobić bo cała gospodarka hormonalna organizmu sie sypie, duzo szybciej sie przekwita i co za tym idzie skóra i organizm szybciej się starzeje.
Poza tym jest coś takiego jak wasektomia to jest podciecie kanalika nasieniowego u mężczyzny sekundowy zabieg i nie jest niebezpieczny. Ale obie sterylizacje kobiet jak i mężczyzn sa w Polsce niedozwolone to niezgodne z prawem! Wiec pozostaja z dobrych środków naprawde nam tylko tabletki. Bardzo pozdrawiam.. |
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
kamkam napisała:"ani nikomu tabletki
natomiast liczba dzici umierających na białaczkę bardziej do mnie przemawia niż to, że kogoś nie stać na gumki zapewniam Cię, zawsze można się powstrzymać a jak ktoś nie potrafi, niech zyje w celibacie.." pigulki uratowałyby zycie i zdrowie wilu kobietom ,bo co maz robic taka biedna z 5 dzieci i mężem pijakiem który chce zawsze i co ma zrobic kobieta ,z czego wyzywic dzieci? na ww przykładzie nie zawsze mozna sie powstrzymac . pozatym te dzieci rodziców których nie stac na gumki czy nie potrafia sie powstrzymac najczesciej ląduja w beczka ch ,sa chorowite ,niedozywione i niedouczone rodza kolejne chore pokolenia. z zycia w celibacie ejszcze nic dobrego dla nikogo nie wyszło patrz księża . idealnie bylo gdyby leki byly refundowane i za darmo dla kazdego ale tak nie jest. rozmowa dotyczy srodków antykoncepcyjnych . paula |
|
|
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
a w tym wszystkim to własnie kobieta jest "obciążona", bo ona musi "faszerowac" sie tabletkami itp., a często faceta to wcale nie obchodzi....
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
paula78 napisał(a):
> > pigulki uratowałyby zycie i zdrowie wilu kobietom ,bo co maz robic taka biedna z 5 dzieci i mężem pijakiem który chce zawsze i co ma zrobic kobieta ,z czego wyzywic dzieci? może odejsc od męża; zgłosić się do centum praw kobiet i poszukać prawnika, za ktorego nie będzie musiała płacić, zbierać dokumentację i wystąpić o rozwód, a jednocześnie pójść do prokuratury i złożyć zawiadomienie o fizycznym znęcaniu się nad nią-wtedy rozwód będzie z winy męża, a jak się postara, to może go też eksmitować; mąż i tak wszystko przepija, nie utrzymuje rodziny, ale za to kobieta,jako samotnie wychowująca dzieci dostanie zasiłek(niewielki, ale zawsze), może pójść do pracy itp, itd, itp jak widać, możliwości jest duzo, a wina lezy nie po stronie nierefundowanych tabletek, tylko w mentalności kobiet, ktore wolą zostać z takim bydlakiem niż narazić się na plotki sąsiadów > pozatym te dzieci rodziców których nie stac na gumki czy nie potrafia sie powstrzymac najczesciej ląduja w beczka ch ,sa chorowite ,niedozywione i niedouczone rodza kolejne chore pokolenia. nie wiem dlaczego, ale odnoszę wrażenie, że reprezentujesz trochę faszystowskie poglądy...te "chore pokolenia"...nie chcę Cię absolutnie obrazić, ale to pierwsza myśl, jaka się nasuwa...powinnismy byc 10-mln idealnym i czystym rasowo społeczenstwem?? znasz ten "dowcip" o mężczyźnie i kobiecie chorych na kiłę, żyjących w skrajnej nędzy, spodziewających się dziecka? Rzecz jasna to tylko przykład, a przykład nie jest zadnym argumentem, no ale skoro wspomniałas o beczkach… Powtarzam się chyba, ale jeszcze raz to napiszę-problemem nie są drogie środki antykoncepcyjne, tylko to, że ludzi nie stać, na wyżywienie i wychowanie swoich dzieci To, że ileś milionów żyje w skrajnej nędzy, a rządzący, zamiast ograniczać swoje apanaże i apetyty, zastanawiają się, jakby tu, z „czystym sumieniem” wepchnąc trochę grosza do dziurawej kasy państwowej, cały czas kosztem ludzi biednych; myślisz ze taki kleryk czy misjonarz miałby z czego zapłacić? szczerze wątpię A zebrane w ten sposób pieniadze stanowiłyby tylko promil tego, co jest potrzebne Zresztą pisała już o tym Agnieszka, nie będę jej dublowac, wiadomo, o co chodzi nie jestesmy niestety krajem dobrobytu i długo nie będziemy-ostatnie kilkadziesiąt lat zrobiło swoje Szlag mnie trafia, gdy pomyślę, jaka była Polska przed 39 rokiem i co się z nią stało po wojnie Wiem, że rozmowa dotyczy środków antykoncepcyjnych, ale przypominam nieśmiało, że mieszkamy w Polsce, a nie w Szwecji czy Szwajcarii i taka dyskusja w Sejmie jest po prostu, delikatnie mówiąc, nie na miejscu |
|
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
Boże o jakich czasach my mówimy o sredniowieczu czy o XXI w. Facet chce ona musi? Czy tego nie da się ustalić na początku związku. Ja mam nieco inne spostrzeżenia. Bieganie dziewczyn za facetami, upadek moralności nie tylko mężczyzn, brak podstawowych wartości w rodzinie. Nie sprowadzajmy wszystkiego do chemi. Człowiek jest istotą wolna, rozumną, inteligentną i mimo wszystko to do nas należą podstawowe decyzje.
No tak na wizażu zdecydowana wiekszość to kobiety, ale czy kiedykolwiek zwracacie uwagę na fakt jak dziewczyny i to bardzo młode się zachowują? Rozgladnijcie się. Antykoncepcja temat dyżurny, wraca jak bumerang. Może zróbmy tak, powidzcie facetom ile to kosztuje, a niechże partycypuja w kosztach. Przeciez jak tu widze jesteście w większości w modnych, trendy, niezależnych związkach. Tez mnie wyprowadza z równowagi oszczędność na medycynie, kosztach leczenia, ale nie przeginajmy w druga stronę. |
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
sterylizacja jest dozwolona ale w szczegolnych przypadkach np. kobieta ktora urodzila 3 dzieci przez cesarke jest automatycznie podwiazywana tak miala moja kolezanka. Przy trzecim porodzie powiadomiono ja ze ja podwiaza bo czwartej ciazy moze nieprzezyc bo macica nie wytrzyma tyle razy byc nacinana, z czego moja kolezanka byla bardzo zadowolona. Jeszcze wspomne ze lubila seks i to czesto i gesto wiec bylo to dla niej wybawieniem ze juz moze ile chce bez myslenia o konsekwencjach. Mam nadzieje ze kiedys przyjda i takie przepisy jak w Niemczech ze kazda kobiety bedzie mogla wybrac czy chce byc wysterylizowana nawet jak nie ma dzieci czy nie. Teraz jest juz nowa metoda w ktorej sie nic nie podwiazuje. Widzialam w TV kobiete po 30-ce ktora nie chce miec dzieci i poddala sie takiemu zabiegowi, zadnych ciec na brzuchu. To wkoncu nasze cialo i to my powinnysmy decydowac czy chcemy czy nie miec dzieci i w jakiej ilosci
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Gdyby to było takie proste jak piszesz to wiele kobiet z tego skorzystało. Dla zdecydowanej większości kobiet takie wyjście to tylko nierealne marzenie. Tak jak i tabletki za darmo.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
"facet chce ona musi" to zgwałcenie
w małżeństwie też i ZAWSZE można pojsc z tym do prokuratury niestety takie rzeczy się zdarzają i teraz, w 21 wieku i to wcale nierzadko a co do dziewczyn-no coz, niektore zachowuja sie w naprawdę żenujący sposób, uwłaczający ich godności i niech się nie dziwią, że są potem traktowane jak pierwsze lepsze; co do partycypowania w kosztach-w tym wątku chyba chodziło o pewien margines społeczny, ktorego w ogole nie stac na zadne srodki, niezaleznie od tego, kto za nie miałby płacić ale oczywiscie to powinien byc wspolny wydatek, tak jak i odpowiedzialnosc jest wspolna |
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
bodyworker napisał(a):
> Człowiek jest istotą wolna, rozumną, inteligentną i mimo wszystko to do nas należą podstawowe decyzje. Piotrze, jesteś idealistą. Mieszkam na Pradze - w ruchliwej i "nowej" części, ale czasem zapuszczam się w "menelskie" okolice. Wiecznie pijane kobiety i ich partnerzy, gromadka dzieci. Myślisz, że oni myślą, przewidują? Co ma być to będzie. Może nie wpadną.. A gdyby antykoncepcja kosztowała mniej może jednka doszliby do wniosku, że to się opłaca bardziej, niż zakup wina i zrobienie kolejnego dzieciaka.. który raczej wiele miłości nie zazna..
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
kamkam napisała:"może odejsc od męża; zgłosić się do centum praw kobiet i poszukać prawnika, za ktorego nie będzie musiała płacić, zbierać dokumentację i wystąpić o rozwód, a jednocześnie pójść do prokuratury i złożyć .."
oczywiscie ,pewnie ,ze o\\może tymbardziej ,ze wszelkiego rodzaju ośrodki pomocy kobietom czekaja na kobiet i jeszcze im podziekują ,że przyszły dziewczyno ,gdzie ty zyjesz??? myślisz ,ze takie kobiet wiedza o tym wszytskim ,że nie boją się o siebie i dzieci?? ile znasz przypadków eksmisji pijaka mężą z mieszkania? "-problemem nie są drogie środki antykoncepcyjne, tylko to, że ludzi nie stać, na wyżywienie i wychowanie swoich dzieci" helloo ,gdyby srodki były darmowe to nie musiałby sie martwic o wykarmienie 5 dzieci . najlepiej nie robic nic nawet nie rozmawiac o tym propblemie bo tak jest łatwiej młodym ,mądrym i bogatym. paula |
|
|
|
|
#27 |
|
Rozeznanie
|
Paula, nie wiem na czym to polega, czy to mentalność polskich kobiet czy Polaków w ogólności, ale w niektorych sytuacjach boimy się walczyć o swoje
a z drugiej strony w pewnych sytuacjach wydaje nam się, że za bezdurno wszystko się należy....nie pojmuję tego ale do czego zmierzam-kobiety się boją, kiedy mąż/partner je bije, wykorzystuje, prześladuje, gwałci, boją się powiedzieć komuś o tym głośno, wolą prać brudy w 4 ścianach i czekac, bo może się zmieni, może będzie lepiej niewiele kobiet decyzuje się walczyć czy po prostu prosić o pomoc a ta pomoc się nalezy i wbrew pozorom wcale o nią nietrudno kobiety wiedzą o tym, ale za mało, bo takie formy pomocy nie są zbytnio rozpropagowane ale to wciąz za mało trochę przypadków znam, jak już się pociągnęło sprawę do końca Paula, gdyby środki były darmowe, byłoby super, nie twierdzę, że nie ale w sytuacji finansowej naszego państwa takie dywagacje są kretyńskie po prostu są pilniejsze potrzeby czy gdyby nie było Cię stać na chleb, kupowałabyś mikrofalówkę?wolałabyś dostać wtedy zasiłek czy darmowe pigułki? o tym trzeba rozmawiać i trzeba coś z tym zrobić, ale po kolei, z głową, z sensem a jak ogladam obrady sejmu, mam wrażenie, że to z kamerą wśród zwierząt.... |
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
moni..nowa metoda to tylko sposób wykonania zabiegu, nie tna juz typowo, wykonują to tylko laparoskopem a nowość w tym taka że oprócz podwiązania jeszcze podcinają bo samo podwiązywanie okazywało sie w dużo przypadkach nieskuteczne.. więc jak juz ktoś sie zdecyduje na ten zabieg nie ma odwrotu..a dozwolenie tego zabiegu to tak jak z usunięciem ciąży, jak zagraża życiu, więc po prostu lekarze maja dodatkowe dochody , bo jak moga mieć opory psychiczne prezed usunięciem, to w tym przypadku żadne.. kosztuje to ok 1000 zł
pozdrawiam |
|
|
|
|
#29 |
|
Rozeznanie
|
W takim razie mamy podejscie do wielodzietnej rodziny zupełnie inne. Sam z takiej pochodzę, nie wiem dlaczego wielodzietna rodzina jest traktowana coraz bardziej w tym kraju jako swojego rodzaju patologia. Może jestem idealistą, ale nader wszystko liczą sie dla mnie podstawowe, rodzinne wartosci. Uważam, iz dzis wiele kobiet poprostu idzie na łatwiznę. Te wszelkie próbne związki, trandy układy, trwaja krótko i na nich właśnie sa budowane obecne związki. Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie.
Wiem, iz podstawą okolic o których mówisz jest alkoholizm, braki w edukacji czy też brak pracy. Ale człowiek dąży do ideałów i polepszenia życia w podstawowej kwesti. Podawanie prezykładów negatywnych nie ma sensu. Rodzine, związek tworzy na początku dwoje ludzi i tak już jest. Co uda sie im stworzyć to mają. Są kryzysy, upadki ale powstają. 1.Tłumaczenie brakiem pracy? Sorry, tak sie składa, iz mam kontakt z osobami niepełnosprawnymi, którzy dużo zrobią aby dostać prace za 500 - 600 zł. Aby tylko pracować. Inni nawet na taką ofertę nie zareagują. No ale w mojej rodzinie były pozytywne przykłady. Miałem szczęście. Wartość pracy, rodziny, poszanowanie wzajemne. I przepraszam, ale wkurza mnie pokazywanie ciągle tych wielodzietnych rodzin, jako przykłady kontrowersji wokół antykoncepcji. Może ist im z tym dobrze, może my to tak widzimy. |
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
rodzina wielodzietna rodzinie wielodzietnej nie rowna Piotrze...
jesli ktos ma warunki, pieniadze, checi niech plodzi sobie dzieci ile tylko moze... sama znam jedna taka rodzine, 7 dzieci, kazde skonczylo studia, troje jest lekarzami, jedno ksiedzem itd. lecz to jest rzaakosc.... najczesciej wielodzietne rodziny to rodziny pijackie, biedne, dzieci nie maja odpowiednich warunkow do rozwoju intelektualnego, nie mowiac juz o tym, ze sa niedozywione, bite, zaszczute... mam w rodzinie osobe, ktora dziala charytatywnie i ta droga "znam" wiele takich rodzin, dzieci jezdza prosza sie o jedzenie, ubranie... bo rodzice maja je gleboko gdzies.... to jest polska rzeczywistosc.... brutalna bo brutalna.... i mysle, ze model rodziny 2 plus 1, jest najbardziej adekwatny do warunkow jakie posiada wiekoszosc polskich rodzin, tacy ludzie moze i mieli by ochote na gromadke dzieci, ale zwyczajnie nie moga sobie na to pozwolic... dlatego nie obserwuje sie teraz porzadnych wieodzietnych rodzin.. gdyz to jest po prostu nie realne... na taka glupote, jak plodzenie dzieci, kochanie sie bez zabezpieczen moga sobie pozwolic tylko ciemni ludzie, bez wyobrazni.... nie kierujacy sie rozumem tylko jakas dzika zadza... dlatego wlasnie wiekszosc wielodzietnych rodzin to rodziny patologiczne... zaden trzezwo myslacy- w przenosni i doslownie nie dziw sie, ze ludzie wielodzietnosc kojarza z patologia..... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.