Jaki kolor ścian ? ;) - pomoc w doborze - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-26, 22:59   #1441
pumas
Zakorzenienie

Dot.: Jaki kolor ścian ? ;) - pomoc w doborze

Aga, wszystkie kolory pasuja do ciemnych mebli. Sama planuje takie miec, w sensie ciemnie.

Aluska, idz do marketu budowlanego, tam sa probki kolorow, na bank znajdziesz cos podobnego. wiem, ze sa takie probki na kartonikach i podklada sie je pod 3 strumienie swiatla - dziennie, zolte i biale. kolory wychodza totalnie roznie, wiec tez oswietlenie trzeba przemyslec.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 13:38   #1442
aluska81
Przyczajenie

Wiem, wiem w tym tygodniu będę szukac farb...ale zastanawiam się czy nie dobrac jakiegos innego koloru niz jasny bez. co o Tym sadzisz????
aluska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 20:54   #1443
pumas
Zakorzenienie

Moze jasniutki fiolet? Fajne jest laczenie tych samych kolorow o roznych barwach.
jesli chcesz pokoj bardziej ciemny, to szary. Moze byc tez bialy,
pumas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 11:30   #1444
millia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aluska81 Pokaż wiadomość
Wiem, wiem w tym tygodniu będę szukac farb...ale zastanawiam się czy nie dobrac jakiegos innego koloru niz jasny bez. co o Tym sadzisz????
Szczerze powiedziawszy nie bardzo podoba mi się ten róż w połączeniu z kolorem mebli. Otwórz te wcześniej zamieszczone wizualizacje z Net+ w programie do grafiki (photoshop, gimp itp). Wejdź na stronę z farbami, poszukaj wzorników, ściągnij te zdjęcia i też otwórz je w programie. Następnie wypełnij kolorem ze wzorników ściany i wtedy otrzymasz najlepsze możliwe porównanie w takiej sytuacji (sprawdzanie na żywo jest pewniejszą metodą, bo na każdym komputerze kolory mogą wyglądać trochę inaczej).
millia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 14:37   #1445
aluska81
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez millia Pokaż wiadomość
Szczerze powiedziawszy nie bardzo podoba mi się ten róż w połączeniu z kolorem mebli. Otwórz te wcześniej zamieszczone wizualizacje z Net+ w programie do grafiki (photoshop, gimp itp). Wejdź na stronę z farbami, poszukaj wzorników, ściągnij te zdjęcia i też otwórz je w programie. Następnie wypełnij kolorem ze wzorników ściany i wtedy otrzymasz najlepsze możliwe porównanie w takiej sytuacji (sprawdzanie na żywo jest pewniejszą metodą, bo na każdym komputerze kolory mogą wyglądać trochę inaczej).
W takim razie jakie kolory proponujesz??? bo teraz to już w ogóle jestem zmieszana:/
Stary 2010-07-29, 07:11   #1446
Ja_Mikosia
Przyczajenie

Pięknie!

Ja mam też dylemat, z różem - POMÓŻCIE !

W dużym pokoju ok. 25m -mam ściany w kolorze różu (Nobile nr 29, kolory lata). Ładny ko,lor. Zaówiłam dwie kanapy w ciemnym brązie i jasnym beżu. Dywan mam srebrzysty z długim włosem, rozjaśnia. A jakie meble, jakie dodatki??????

Proszę doradźcie mi!
Ja_Mikosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-29, 10:14   #1447
hoop211
Przyczajenie

Pomocy!! Nie mam zdolności w łączeniu i dobieraniu kolorów....Na jaki kolor pomalować ściany kiedy na podłodze mam niebieską wykładzinę??? Będę bardzo wdzieczna za pomysły
hoop211 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-29, 10:51   #1448
millia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aluska81 Pokaż wiadomość
W takim razie jakie kolory proponujesz??? bo teraz to już w ogóle jestem zmieszana:/

Mnie bardziej podobają się te meble z brązami i zieleniami, np.
- wizualizacja 1 to kolor "bitter chocolate 2"
http://www.dulux.pl/c_cs_scheme.shtm...er_chocolate_2
- wizualizacja 2 to kolor "soft moss 1"
http://www.dulux.pl/c_cs_scheme.shtml?name=soft_moss_1

To oczywiście moje subiektywne odczucia, więc nic nie narzucam, ale zachęcam do wypróbowania kilku innych kolorów zanim się na coś ostatecznie zdecydujesz.

Cytat:
Napisane przez hoop211 Pokaż wiadomość
Pomocy!! Nie mam zdolności w łączeniu i dobieraniu kolorów....Na jaki kolor pomalować ściany kiedy na podłodze mam niebieską wykładzinę??? Będę bardzo wdzieczna za pomysły
A czy masz już jakieś plany jeśli chodzi o meble i ogólny wystrój?
Neutralnym połączeniem byłby białe/szare ściany z np. czarnymi wstawkami. Możesz też wybrać na np. jedną ścianę jakiś inny odcień błękitu lub wybrać coś jakieś ciepłe kolory - pastelowy żółty, brąz, nawet pomarańczowy lub zielony... Dużo też zależy jakie będzie przeznaczenie tego pokoju. Jak zrobiła Pani powyżej - najlepiej zrobić projekt w programie do aranżacji jak net+ i sprawdzić połączenia kolorystyczne.

Edytowane przez millia
Czas edycji: 2010-07-29 o 10:59
Stary 2010-07-29, 18:06   #1449
acuarelle
Przyczajenie

Dot.: Jak pomalować ściany???

sweet.

acuarelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-29, 21:38   #1450
czerybka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czerybka Pokaż wiadomość
witam!
we wrześniu będę robiła jadalnie. meble będą z brw o takie :http://brw.com.pl/pl/kolekcja/12-Jadalnia/83-Mateo
Strasznie mi się podoba połączenie z czarną ścianą. tylko mam pewien problem. Czarna będzie tylko ta na którj są meble. co do reszty to nie mam pojęcia. Wiem że do czarnego pasuje wszystko ale nie chciałabym przesadzić. pomóżcie dziewczyny!!
Ponawiam prośbe!
czerybka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-29, 22:57   #1451
aluska81
Przyczajenie

hejka byłam dzisiaj po farby i jednak zdecydowałam sie na farby ze śnieżki koloru wrzosowa dolina i poranna poświata:P ciekawe jak to będzie wygladało na ścianie hehe teraz mam problem jakie zasłony dobrac chciałabym zrobic cos takiego tylko nie wiem jakich kolorów uzyc!!!! pomozecie????

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-04, 22:55   #1452
q_kaska_q
Zadomowienie

Hej
Ja mam taki pomysl zeby 3 sciany pomalowac na roz, taki dosc ciemny a jedna sciane na ktorej prawdopodobnie bedzie stalo biurko i komoda okleic tapeta w zeberke... tylko ze tapeta jest dosc droga ;/
A poza tym czy ktoras z Was robi pokoj sama? bo ja chyba bede skazana na samodzielny remont a nigdy tego nie robilam i bardzo sie boje ze mi cos nie wyjdzie i pokaza sie duze smugi czy cos..;/ po za tym boje sie jeszcze bardziej tapety bo wydaje mi sie ze w tym trezba btyc dosc precyzyjnym.
Czy ktos jest w takiej sytuacji jak ja?

koty
q_kaska_q jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-05, 12:23   #1453
millia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez q_kaska_q Pokaż wiadomość
Hej
Ja mam taki pomysl zeby 3 sciany pomalowac na roz, taki dosc ciemny a jedna sciane na ktorej prawdopodobnie bedzie stalo biurko i komoda okleic tapeta w zeberke...
A nie boisz się, że zmęczą się Tobie oczy, od stałego patrzenia się na taką tapetę-zebrę? To jest tylko przykładowa aranżacja:
http://img137.imageshack.us/img137/5454/zebrao.jpg
a ja już wysiadam
Może wybierz jakiś subtelniejszy wzór.
Stary 2010-08-05, 19:29   #1454
zielona87
Zadomowienie

Oto... bardzo kiepskie zdjęcia mojego pokoiku. To jedyny pokój w całym mieszkaniu, musi spełniać funkcje sypialni, gabinetu i salonu. Jeżeli chodzi o meble to będą takie... z ikei, jasne jak szafa. Chciałam zapytać o ściany. Co radzicie? Łóżko (narożnik) zostaje tam gdzie jest. Myślałam o jakiś fioletach... może tam w łóżkowym kącie coś ciemniejszego, a na innych ścianach jaśniej? Planuję dwa kolory! Pomóżcie!!!!
Białe szafki sa z kuchni i nie zostają w pokoju. Zrobiłam zdjęcia tak jakby panoramicznie...
CP od 26.01.2013
Sesa, Nafta, Vatika i inne dobroci - szukam swojego KWC

Zrzucam tłuszczyk - od 07.01.2013
Start 70kg
Jest 66 kg
Cel 63 kg
zielona87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-06, 11:21   #1455
millia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zielona87 Pokaż wiadomość
To jedyny pokój w całym mieszkaniu, musi spełniać funkcje sypialni, gabinetu i salonu.
Heh, czyli tak jak u większości z nas.
Dobierając kolory idź do sklepu z farbami po wzorniki i sprawdź jakie kolory będą dobrze wyglądały przy tej kanapie- jest ona dość pstra, więc masz sporo odcieni do wyboru. A tak na serio to myślę, że fiolet wchodzący w śliwkę mógłby się sprawdzić, choć daj go raczej na mocniej naświetloną ścianę. Co do jaśniejszego koloru, to powinien się on różnić od koloru mebli, aby się nie zlewały w jedno. Jeśli nie masz czasu, aby latać po sklepach, to zrób sobie wizualizację w ikea planner z symulacjami różnych kolorów ścian. Zwykle do takich rzeczy polecam power net+, bo wiem że tam da się nakładać kolory na ściany, ale skoro masz meble z Ikei to zacznij od ich programu i sprawdź czy mają taką opcję.
Stary 2010-08-06, 14:39   #1456
dominika76
Przyczajenie

No właśnie, dziewczyny wiecie może czy istnieje jakiś program do wizualizacji wnętrz, gdzie można zamieścić meble z IKEA i nałożyć różne kolory ścian, bo w programie Ikea Planner nie ma mozliwości zmian kolorów ścian (przynajmniej ja tego nie wiem) a w innych programach nie ma mebli z Ikea.
dominika76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-08, 23:23   #1457
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Cześć dziewczyny
Ja również mam problem z doborem koloru W moim przypadku chodzi o przedpokój. Jest on przestonny, meble ktore się w nim znajdują są w kolorze szarym, z lekko niebieską poświatą (?) która słabo rzuca się w oczy. Na podłodze leży szara wykładzina. Chciałabym to pomieszczenie jakoś rozweselić. Aktualnie ściany są białe, z tym że nie są one gładkie tylko takie jakby "kamienie" a "fugi" między nimi są szare nie umiem tego dokladniej opisać, mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Jeszcze nie przeprowadzilam się do tego mieszkania więc na razie nie mogę wstawić zdjęć. Myśłałam o pomalowaniu ściań na cytrynowo, a kamieni na pastelowy pomarańcz... Tylko nie wiem czy będzie pasować. Może macie jakiś lepszy pomysł? Pomóżcie

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 14:21   #1458
estrella18
Raczkowanie

Mam dość dużą kuchnię-7x3. Jest pomalowana na żółto. Chcę jedną ścianę pomalować na inny kolor, żeby optycznie pomniejszyć pomieszczenie. Meble są niebiesko-brązowe. Jaki kolor może być tej ściany.?
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 14:41   #1459
klaudetka
Wtajemniczenie

aluska81 Hej, my właśnie mamy pomalowane ściany Wrzosowa Dolina i jesteśmy z siostrą bardzo zadowolone. Do tego dobrałyśmy Zapach Lata wymieszany z białą farba bo na ścianie był zbyt intensywny. Teraz wyszedł taki morelowo-łososiowy w zależności od światła. Powiem Ci ze trzeba uważać z kolorami bo o ile ciemne wychodzą tak samo to jasne już trzeba spróbować otworzyć w sklepie bez uszkadzania plomby daj znać jak prezentuje się ta Poranna Poświata.
Acha, extra wyglądają na tej ciemnej ścianie nasza sosnowa szafa i półki!

Edytowane przez klaudetka
Czas edycji: 2010-08-12 o 14:42
klaudetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-13, 10:12   #1460
millia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dominika76 Pokaż wiadomość
No właśnie, dziewczyny wiecie może czy istnieje jakiś program do wizualizacji wnętrz, gdzie można zamieścić meble z IKEA i nałożyć różne kolory ścian, bo w programie Ikea Planner nie ma mozliwości zmian kolorów ścian (przynajmniej ja tego nie wiem) a w innych programach nie ma mebli z Ikea.
Nic mi na ten temat nie wiadomo, ale jest sposób na obejście tego problemu. W net+, co go używam do szybkich, przykładowych wizualizacji można zmieniać kolor ścian, ale kiedyś tych kolorów było znacznie więcej, więc po prostu zapisuję zdjęcie danej wizualizacji i otwieram w photoshopie (gimpie, etc.) i tam nakładam kolor na ściany. Jest to naprawdę proste, więc też spróbuj tak zrobić z wizką z programu ikea.
Stary 2010-08-15, 14:21   #1461
BEATA8976
Raczkowanie

pomalowałam sciany w kuchni na kolor waniliowy i nie wiem jaki kolor dodatków i rolety do tego dobrać, dodam że meble są w ciemnym odcieniu wenge.czy niebieski wchodzi w grę?z góry dziekuję za każdą podpowiedz.
BEATA8976 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 13:29   #1462
dirty_dancing
Przyczajenie

GG do dirty_dancing Send a message via Skype™ to dirty_dancing
jaki kolor sciany?

Hej, chcialabym sie zapytac jaki kolor pasowal by do tapety w zebre? tylko mama nie pozwala mi na szary.;/ meble mam koloru 'olcha' .

gdzieś pomiędzy bezczelnym odejdź, a wyuzdanym zostań.

TY.<3
dirty_dancing jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 13:52   #1463
wiolcysia
Raczkowanie

GG do wiolcysia
Dot.: jaki kolor sciany?

hm na czarny pewnie tez nie pozwoli? Na ilu scianach masz te tapete? jesli na jednej to ja bym zrobila jedna cos w pomarancz a reszte biale.. Ostatnio lubie sterylnie
wiolcysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 21:27   #1464
dziewczyna1993
Przyczajenie

Talking Jak farba do jaskrawego rózu?:)

Robie remont pokoju.Mam 17 lat.Chciałabym pomalować 2 ściany na jaskrawy róż i 2 na fiolet(albo inny kolor).Wiem,że niektórzy napiszą że różowy to dla dziecka,ja chce taki intensywny.Co o tym sądzicie?Na jednej ścianie gdzie by miał być kolor j.różowy chce przykleić fototapetę 2 na 2 Marilyn Monroe czarno -białą.Mam jasne meblem,które teraz oczyszczam z lakieru.Na jaki kolor pomalować meble??Pozdrawiam i czekam na ciekawe propozycje
dziewczyna1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 21:49   #1465
niewinny roz
czasem troszkę winny

Dot.: Jak farba do jaskrawego rózu?:)

ja postawiłabym na czerń o ile w pokoju nie będzie wtedy za ciemno
a jeżeli pokój jest ogólnie ciemny to całe meble na biało. moim zdaniem róże, fiolety a tym bardziej "firmowe brązy" nie wchodzą w grę. ale to oczywiście kwestia gustu
Stary 2010-08-22, 22:45   #1466
tysia_15
Chi~

GG do tysia_15

Ja proponuję resztę ścian na biało, jasnoszaro, lawendowo, albo kontrastowo - na zielono. Meble powinny być białe, we wszystkich podanych przeze mnie kompozycjach, myślę, że ściany będą na tyle rażące, że reszta powinna być tylko dopełnieniem.

Zobacz, co słychać na moim blogu
tysia_15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 23:21   #1467
candy111
Zakorzenienie

na zielono taki z dekorala jest chyba "zielone wzgorze" sie nazywa ladnie sie komponuje z fuksja i różem
candy111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 23:25   #1468
dziewczyna1993
Przyczajenie

a co myślicie o 2 ścianach ten jaskrawy róż i dwie ściany wrzosowy.a meble na cappucino albo caffe late?
Biały na meble raczej odpada mam koty i obawiam się,że jeśli nawet będę dbała nie ciekawie będzie to wyglądać
dziewczyna1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-23, 12:54   #1469
paktofonika99
Zadomowienie

Mam bardzo mały pokój i niedługo planowany jest remont. Jaki kolor ścian optycznie go powiększy?
paktofonika99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-24, 09:54   #1470
BEATA8976
Raczkowanie

cięzko się tu doczekać porad
BEATA8976 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości