|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1231 |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
[QUOTE=
Czy bycie na swojej własnej wizie w Twoim przypadku to jest też zapewnienie sobie własnego ubezpieczenia??? Na czym to dokładnie ma polegać?[/QUOTE] powiem szczerze ze jeszcze nie wiem, bo to bylo tylko pytanie i powiedzialam ze sie musze zastanowic.. ale sie dowiem. tylko ze raczej ubezpieczenie jesli mialabym takie dostac nie bedzie tak dobre jak to co mamy teraz cala rodzina... etap negocjacji przed zawarciem umowy przede mna ![]()
![]() |
#1232 |
Konto usunięte
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1233 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
...
![]() ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Witaj Taruska, mieszkasz w Abu Dhabi czy nadal w Dubaju? ![]() Napisz kiedy będziesz mogła "posnuć się" po Mallach ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-08-22 o 10:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1234 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do ubezpieczenia to bedac na wizie pracowniczej psim obowiazkiem kazdego pracodawcy jest zapewnic Ci ubezpieczenie. Natomiast nie sadze zeby firma meza dalej placila za twoje ubezpieczenie jezeli zmienisz wize,ale zalezy to od polityki firmy tak wiec musi sie maz popytac. Minuesem takowej wizy jest np sytuacja gdy chcesz zmienic prace, bo jezel pracodawca ma inna opinie na ten temat, to moze Ci wbic ban w paszport i bedzie niefajnie. Poza tym uwazaj jezeli masz w kontrakcie klauzule o zakazie pracy u konkurencji , bo czasem to nawet 3 lata. Ja nigdy swojej wizy nie zamienialam na pracownicza, zawsze pracowalam na husband's visa i bylo ok.Minusy sa takowe ze firma nie musi Ci wtedy zapewnic ubezpiecznia, ale ja mialam z meza firmy wiec bylo git. Niestety niektore firmy nie daja ci house allowance, ze wzgledu ze jestes na sponsorowaniu meza. Najwiekszym plusem bycia na mezowskiej wizie jest latwosc zmiany pracy, nikt ci nie moze wbic bana, dajesz miesiac wypowiedzenia i bye bye juz pracujesz w nowej firmy bez problemu. Nawet jezeli przejdziesz na wize pracownicza, to jezeli cos pojdzie nie tak to mozesz wrocic na housewife visa po wniesieniu odpowiednich oplat. sorki za rozpisanie sie milego dnia Ramadan Kareem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1235 |
Raczkowanie
|
Ponieważ jak wiecie jestem tu od miesiąca, chciałam się pochwalić jaką zrobiłam dekorację w przedpokoju tak apropos drzewek bo tez byly zdjecia tylko trojwymiarowych..
a ponieważ również była mowa o INGLOT to w zeszłym tygodniu zrobiłam zdjęcie. w Al Wahda Mall (chyba tak się pisze).
![]() |
#1236 |
Raczkowanie
|
olika128 wielkie dzieki za taka dokladna odpowiedz.co z ubezpieczeniem z firmy meza, to sie dowiem.. Moze jednak nie bedzie to az takie potrzebne... choc moj maz duzo podrozuje zwlaszcza tu po okolicznych krajach... zobaczymy.
pozdrawiam
![]() |
#1237 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny...
Dopiero teraz odkryłam to forum!!! Mieszkam w Emiratach od niedawna. Czy ktoś też tak jak ja siedzi w domu i umiera z nudow? ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1238 |
|
Witaj ivona74
![]() Gyverowa, no ja się NIE nudzę.... ale poza nudzeniem się to co ciekawego porabiasz w Al Sharikah?
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-08-22 o 21:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1239 | |
|
![]() Cytat:
Jovikzu, prześliczne jest to drzewko ![]() Jak długo zajęło Ci stworzenie tego drzewka? Jaką techniką go wykonałaś? Ciekawostka architektoniczna: W Dubaju powstaje pierwszy na świecie "wirujący" 420 metrowy budynek, którego projektantem jest włoski architekt Dr. David Fisher, urodzony w Tel Avivie, był wcześniej też Honorowym Konsulem Włoch w Izraelu. Na stałe mieszka we Florencji. W 2008 roku został uhonorowany tytułem World Architect of the Year. Budowa budynku zlokalizowana jest przy Shaikh Zayed Road. Polecam zobaczyć animację ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-08-23 o 09:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1240 |
Raczkowanie
|
cieszę się że Ci się podoba
![]() a wykonanie z 6 dni, bo ze względów rodzinnych nie mogłam usiąść na dłużej i malowac.... tak zliczając to myślę że może nawet z 5 godzin, ale straciłam poczucie czasu.... w każdym razie malowane ręcznie pędzelkiem farbami akrylowymi - juz takimi typowo do ścian. wirujący budynek widziałam juz kiedys - niesamowity! w Dubaju ma powstać też jeszcze wyższy od obecnego Burj Khalifa wysokość 1,050 km: http://planetapex.blogspot.com/2007/...=1250065028685
Uwierz w siłę swojego umysłu. Bądź wierny swoim marzeniom i uwierz w siebie aby je spełnić Edytowane przez jovikzu Czas edycji: 2010-08-24 o 05:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1241 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ciekawi mnie jak to będzie działać. Eva, dzięki za zaproszenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1242 | |
|
Cytat:
Projekt został wstrzymany w 2009 roku ze względu na krach gospodarczy, który doknął Dubai. Work on Nakheel Tower 'stopped for 12 months' Nie znalazłam informacji o tym aby mieli go budować, raczej został zupełnie usunięty z planów.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-08-24 o 06:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1243 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1244 |
|
Dubajczycy bardzo szumnie ogłaszają gdy chcą budować coś nowego ale po cichutku wycofali się z realizacji wielu projektów.
Tajemnicą Poliszynela było zwolnienie setek pracowników z Nakheel. Cudem ukończono budowę Metra i Burj Khalifa.... ten "cud" to pieniądze z Abu Dhabi ![]() Zrobiłam zdjęcie INGLOT w Marina Mall, sklep jest na pierwszym piętrze na prawo od lodowiska. Kupiłam sobie od razu cień do powiek brązowy, matowy za 45Dh.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-08-24 o 10:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1245 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() W Dubaju sa 4 sklep INGLOT, Dubai Mall, Burjuman, Reef Mall, i gdzis jeszcze. Ja wole kupic produkty inglota w Polsce, bo jest tani jak barszcz, a zwlaszcza paletki na lipstick, paletki na roz, tylko za 48 pln ![]() ![]() ![]() Musze dodac ze od 3 albo 4 lat w Saks Fifth Avenue w Burjuman tam jest dzial Batycki products.
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2010-08-24 o 13:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1246 |
Przyczajenie
|
Gyverowa, no ja się NIE nudzę.... ale poza nudzeniem się to co ciekawego porabiasz w Al Sharikah?[/QUOTE]
Ogólnie zabijam czas czym się da- gotuję, sprzątam, uprawiam shopping... oprócz tego chodzę na basen, siłownie. Weekendy staramy się spędzać poza domem - może masz jakieś propozycje gdzie można jechać by spędzić fajnie czas, coś zobaczyć...? ![]() Poza tym jestem w trakcie szukania jakiegoś kursu angielskiego ![]() ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1247 | |
|
...
![]() Cytat:
![]() Nie wiedziałam, w Burjuman byłam chyba tylko raz. Mam ochotę przejechać się do Ibn Battuta Mall, tam jest tak ślicznie. ![]() Gyverowa, kursy angielskiego pewnie zaczną sie od połowy Września, najwiecej jest ich w Dubaju, poszukaj w Gulf News. Na weekend możecie pojechać do RAK lub Fujairah, a także w góry Omanu. Polecam też piękny Pustynny Resort Qasr Al Sarab w Abu Dhabi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1248 |
Raczkowanie
|
Hey. Chcialam tylko napisac, ze czytam to forum juz od dawna jak rowniez codziennie przegladam ogloszenia o wakatach dla inzynierow i nie wiem co myslec. Mam dosyc ambiwalentne odczucia.
Z jednej strony, chociazby na tym forum widac, ze niektore miejsca w Emiratach przypominaja plac buduwy, ponad to, Polacy caly czas wyjezdzaja na emigracje. Wydawaloby sie zatem, ze wykwalifikowani pracownicy beda potrzebni. Z drugiej strony, moj maz nigdy nie mial zadnej odpowiedzi z Emiratow. Nie wiem czy problemem jest to, ze mieszkamy za granica (i.e. poza UAE), czy to, ze jest przekwalifikowany/niedokwalifikowany w odniesieniu do standardow emirackich. Szczerze powiedziawszy zastanawialismy sie nawet czy gmail nie jest w jakis tajemniczy sposob zablokowany, badz czy taki gmailowy email nie idzie od razu do spamu. Jestesmy zarejestrowani w roznych agencjach typu monster, bajt, etc., jednak to tez nic nie pomoglo. Zastanawia mnie jak inni panowie/panie znalezli prace w Emiratach ? Wiem, ze czesc na pewno zostala "zwerbowana" przez headhunter'ow, ale przeciez nie wszyscy ?! I zeby zostac odnalezionym przez headhunter'a tez trzeba miec swoje CV na jakis portalu. Przeciez Pan Headhunter nie wie, ze Pan Pracownik pracuje w firmie X na stanowisku inzyniera. Szkoda mi troche, ze nie mozemy znalesc tam pracy, ale moze jeszcze kiedys nam sie uda. Po prostu, chcielismy teraz wyjechac, bo mamy juz dosyc mieszkania w UK i jednak upal i slonce bylyby przyjemna odmiana ![]() Pozdrawiam, Bea |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1249 |
|
![]()
Witaj Beata
![]() Jesli dobrze rozumiem, to Twój mąż ma wykształcenie techniczne, teoretycznie mógłby tu pracę znaleźć, lecz praktycznie po ogromnym krachu zostało bez pracy tysiące ludzi z wyższym wykształceniem technicznym. Większość z nich wyjechała z Emiratów wracając do swoich krajów, inni szukali możliwości pracy w innych krajach GCC, a niektórzy ryzykowali i szukali pracy na miejscu. Pracodawcy zaczęli zwracać większą uwagę na ograniczenie kosztów, wcześniej pracownik z rodziną mógł liczyć na wiele świadczeń, miał opłacony dom, samochód, szkoły dla dzieci (to naprawdę duże koszty), teraz szukają pracowników najtańszych, najlepiej bez rodzin i dzieci. Przykładowo: wypłata - 360 tys AED/rok mieszkanie - 200 tys AED/rok szkoła dla jednego dziecka - 60 tys AED/rok samochód - 40 tys AED/rok plus bilety raz, dwa razy do roku dla całej rodziny takie koszty ponosił Pracodawca. Podałam tylko przykład, nie każdy zarabia tyle i ma takie świadczenia, są tacy co zarabiają mniej i tacy co zarabiają dużo więcej, a w świadczeniach jest także członkostwo w Klubie Golfowym. Jednemu mojemu znajomemu firma opłaca ponad 600 tys AED/rok za samo mieszkanie i nie jest to najwyższy czynsz w Abu Dhabi. Beata, jeśli mogę Ci coś doradzić, to spróbujcie rozglądnąć się za pracą w UK w firmie, która wysyła pracowników w rejon GCC, lub sami odpowiedźcie na oferty w Gulf News.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-08-26 o 06:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1250 |
Raczkowanie
|
jesli chodzi o mnie to prace dostalam na dzikiego rexa -moj TZ przedstawil mnie swojemu szefowi a ten zaproponowal mi prace hehheh rozumiecie to taka transakcja wiazana -inaczej w zyciu nie dostalabym tej roboty --no ale sprawdzilam sie i chyba szef nie zaluje a teraz to nawet ja mam lepsza pozycje od TZa hahhahah
jesli chodzi o inzynierow to Eva ma racje mnostwo technicznych zostalo zwolnionych -mojej kolezanki maz inzynier siedzial rok bez pracy i poprostu dostal kota i wrocili do kraju mimo ze ona prace tu miala.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1251 |
|
![]()
Beata, sprawdzaliście już tutaj?
Jobs in Dubai Dubai Jobs Khaleej Times - Appointment
![]() |
![]() |
#1252 |
Raczkowanie
|
Hej Eva, dziekuje.
Dwie z tych stron znam. Khaleej nie ma ogloszen pod profil mojego meza (HVAC, mechanical), wiec juz nawet nie zagladam na te strone. Nie znalam http://www.dubaijobs.net/, wiec zaraz spojrze na te strone. Rozumiem, ze pracodawcy musza ciac koszta z wzgledu na kryzys. Ale szukam dalej ![]() ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Co to znaczy TZ ? Domyslam sie, ze chodzi o jakas meza, narzeczonego, etc., ale od czego jest to skrot ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1253 |
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny za te zdjęcia INGLOTA - miło z Waszej strony
![]() sklepy chyba wyglądają podobnie jak te u nas, ale cieszę się bardzo, ze mają jeszcze lepszą renomę niż w kraju ![]() skoro akurat przewinął się wątek pracy, mogę zapytać w jakich dziedzinach i na jakich stanowiskach pracujecie? przyznaję, że czytam ten wątek też dlatego, iż marzy mi się okresowe pomieszkiwanie w Emiratach, np. ok. roku. zastanawiam się jakie mam na to szanse, jak już zacznę pracować na serio (teraz kończę licencjat i zamierzam zacząć magistra) ![]() kurczę, ale Wam zazdroszczę, marzy mi się taka przygoda ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1254 | |
|
Cytat:
Osobiście nie lubię tego określenia i go nie używam. Dziwne jest nazywanie TZtem zarówno męża, partnera jak i chłopaka poznanego na kolonii od tygodnia ![]() Powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1255 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja pracuje w duzej korporacji, w HR Department, jako Senior HR Executive. Mam licenjat HR, a za rok zrobie Master of Quality Management a potem Psychology Management. A na jakiej kierunku jestes?
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2010-08-26 o 17:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1256 |
Rozeznanie
|
A ja bym chciała się was zapytac, czy Wy dziewczyny macie tam mężów katolików czy muzułmanów, Arabów?
![]() I co sądzicie na temat tego całego prawa Shariatu (?). Czy kobiety-Polki w Abu Dhabi muszą w jakiś sposób się zasłaniac itd.? Czy jak ktoś chodzi tak normalnie ubrany to jest niebezpiecznie? Interesują mnie te Emiraty, ale to jednak strach wyjechac... Buziaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1257 | |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Evo
![]() ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Cytat:
![]() Jumeirah, czy praca w dużej korporacji oznacza dla Ciebie pracę po 12 h dziennie? Teraz robię kierunek Quantitative Methods in Economics and Information Technology Systems, a następnie chcę zrobić Master of Strategic Management, później jeszcze się okaże ![]()
![]() |
![]() |
#1258 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja pracuje od 8 do 17:30 codziennie, excluding Friday & Saturday. Ale majority unas te duze korporacje sa od 8 do 17:00 albo 18:00 w back offices. Ja zostane w tej korporacji max. 3 lata wiecej. Since ja pracuje w tym company dostalam baardzo dobra job offers - ale I won't rush, poczekam gdy dosiagne position Deputy HR Manager za dwa lata according to my career path. A czy masz jakas work experience?
![]() |
![]() |
#1259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie, że masz wyznaczoną career path, od jakiego stanowiska zaczynałaś i ile czasu już pracujesz, jeżeli zapytać można? ![]() ![]() powodzenia we wspinaniu się po drabince! ![]() nie posiadam jeszcze realnego work experience w zawodzie. oczywiście dorabiałam trochę, ale w pracach tymczasowych, teraz jeszcze kończę studia i jeżeli już coś robię to na zasadzie freelance - teraz np. robię analizę strategiczną jednego przedsiębiorstwa i piszę dla nich wnioski do starania się o fundusze europejskie ![]() póki co, więcej się uczę i działam w organizacjach, ale mam nadzieję, że od stycznia już zacznę pracować ![]()
![]() |
![]() |
#1260 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Woow to super co robisz, i korzystac twoj talent jako freelance. Good Luck in ur Career ![]() ![]()
Only one man in a thousand is a leader of men -- the other 999 follow women ![]() Edytowane przez Jumeirah Girl Czas edycji: 2010-08-26 o 21:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.