Szczęście zawsze zaczyna się od marzeń;) Zazdrośnice cz. XXII - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-23, 15:22   #631
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Dot.: Szczęście zawsze zaczyna się od marzeń;) Zazdrośnice cz. XXII

Cytat:
Napisane przez madziamacius8786 Pokaż wiadomość
nie wytrzymam już jest 15 a on wie,że mi tak zależy na tym telefonie nawet jak chce mnie sprawdzić to jest to nie fair bo dobrze wie,że wskoczyłabym za nim w ogień a on po tylu latach tak mnie traktuje
faceta się poznaje po tym jak kończy

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 15:32   #632
justyna_dt
Zakorzenienie

Hajja, dzięki
Herbatkowa, no nie sprawiasz wrażenia osoby tak skrajnej nie wydaje mi się, żeby to była nerwica - po prostu taki masz charakter

Hmm... nie mówiłam Wam o tym chyba, ale przedwczoraj rozmawiałam z J. poważnie. To była baaaardzo ciężka rozmowa. Powedziałam, że to może być tylko przyjaźń, że nie jestem w stanie być z nim. Kiedyś Wam pisałam, że jak mu to samo powiedziałam ponad rok temu czy nawet już dwa lata, to zrozumiał, zaakceptował i był przyjacielem. No więc tym razem tak nie jest. Był koszmarnie załamany, nie mógł z siebie wydusić słowa, koniec końców powiedział, że się nie podda i będzie o mnie walczył, że jak ma myśleć o kimś innym, skoro to ja jestem jedyną... Ostatecznie skończyło się smutno, ale w zgodzie. Tylko że on od wczoraj nalega na kolejną rozmowę (przemyślał wszystko na spokojnie, chce pogadać). A ja się tej boję jeszcze bardziej niż tamtej, bo czuję, że teraz jest gotowy na wyznania, a ja nie chcę tego słyszeć... Jesteśmy w stanie w miarę normalnie funkcjonować w swoim towarzystwie, wczoraj spędziliśmy super wieczór we trójkę razem z moją przyjaciółką, N. W domu byłam koło 3, jestem niewyspana, ale było naprawdę warto. A jak dojdzie do tej rozmowy, to ja czuję, że już nie będę w stanie z nim przebywać. Przynajmniej nie tak luźno i nie tak często jak do tej pory... Fak!!!

Sprawa nr 2... piszemy z G. do siebie na fejsbuku. Jest dziwnie, ale nie agresywnie i widzę, że on się miota i chce ze mną być... Dżizas, ale to skomplikowane wszystko jest. Z tego wszystkiego mi się śniło, że jestem w ciąży, tak 3-4 miesiąc i się tuliłam do niego naszym brzuszkiem rany, potrzebuję chyba życia w zamknięciu, najlepiej w pokoju bez klamek

Hajja, jeśli masz bardzo bolesne miesiączki, to ketonal może być jedynym wyjściem. Ja mam bardzo bolesne, ale wtedy: albo tak półsiedzę, albo spaceruję (pomaga), zażywam Veg...coś tam, nie pamiętam, dobra też jest No-spa. Nie zażywaj aspiryny. Piszą, że dobrze termofor sobie na brzuchu położyć, ale mnie wtedy jeszcze bardziej bolało, więc przykładałam zimne. Hm, hm, hm... no i mi kofeina pomaga

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6

Edytowane przez justyna_dt
Czas edycji: 2010-08-23 o 15:35
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 15:38   #633
Choji
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hajja Hawwa Pokaż wiadomość

Ma któraś z Was aż tak bolesne miesiączki? Jak sobie z nimi radzicie?(tylko nie radźcie mi ketonalu jak pewien ginekolog, który bez słowa mi go przepisał - oczywiście nawet go nie wykupiłam).
Ja mam. Biorę Ibuprom max. Zwykle mi pomaga. Piję też miętę, jem czekoladę i staram się jak najmniej jeść normalnych posiłków. (mniej wtedy czasu spędzam w WC z jakimiś problemami) Tak to ciepłe kąpiele.
Bardzo sporadycznie biorę Ketonal. Tym bardziej że mi się opakowanie kończy (po tych problemach z ręką) i nikt mi już nie wypisze.

Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 15:39   #634
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w nocy prawie w ogóle nie spałam (zasnęłam chwilę przed 6 rano). Tak niestety przechodzę okres, przed 4 się złamałam i zażyłam tabletkę (drugą od wczoraj), a miałam nie brać żadnej, ale się nie dało. Chciałam się wstrzymać ze środkami przeciwbólowymi, bo co miesiąc zjadam podczas okresu kilkanaście tabletek Co 4 godziny 2 panadole extra (i co najlepsze i tak mnie wtedy boli tylko trochę mniej, tak, że mogę chodzić). A że teraz już się tyloma nie wspomagam to się teraz męczę... Mam wakacje, nie ma nauki to się mogę pomęczyć...

Ma któraś z Was aż tak bolesne miesiączki? Jak sobie z nimi radzicie?(tylko nie radźcie mi ketonalu jak pewien ginekolog, który bez słowa mi go przepisał - oczywiście nawet go nie wykupiłam).

Wow, to od 13 roku życia jest z nim. Są dla siebie pierwsi? A on ile ma lat?
ja mam bolesne tak, że często mdleję, jeśli procha nie wezmę. najgorzej jest jak mnie na uczelni albo w pracy zaskoczy. chociaż ciężko mówić o zaskoczeniu, bo PMS mam ok. tygodnia przed, łącznie z bólem brzucha.

może zabrzmi to obleśnie, ale wypróbuj czopki vegantalgin. mi bardzo pomagają.
no i Aulin, ale na receptę i niestety dosyć "agresywny". ja mam problemy z żołądkiem, więc biorę tylko 1, 2 tabletki na cały okres, na samym początku, a później to już vegantalgin.

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 15:42   #635
justyna_dt
Zakorzenienie

O, to ja mam chyba ten Vegantalgin... tak, Vegantalgin H
Choji, a podczas miesiączki nie powinno się ciepłych kąpieli brać! Wiesz, ja sobie teraz hipokrytycznie wrzeszczę na Ciebie, bo sama zawsze się kąpię w gorącej wodzie ale lojalnie ostrzegam, że grozi krwotokiem, czego zdarzyło mi się kilkakrotnie doświadczyć...

Stary 2010-08-23, 15:45   #636
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w nocy prawie w ogóle nie spałam (zasnęłam chwilę przed 6 rano). Tak niestety przechodzę okres, przed 4 się złamałam i zażyłam tabletkę (drugą od wczoraj), a miałam nie brać żadnej, ale się nie dało. Chciałam się wstrzymać ze środkami przeciwbólowymi, bo co miesiąc zjadam podczas okresu kilkanaście tabletek Co 4 godziny 2 panadole extra (i co najlepsze i tak mnie wtedy boli tylko trochę mniej, tak, że mogę chodzić). A że teraz już się tyloma nie wspomagam to się teraz męczę... Mam wakacje, nie ma nauki to się mogę pomęczyć...

Ciepły okład na brzuch (termofor, butelka z wodą), gorąca herbata, tabletka typowo rozkurczowa na rozluźnienie a nie ibuprom czy paracetamol. Taki zestaw pozwalał mi w miarę przetrwać najgorsze bóle miesiączkowe - jakoś jak miałam 19 lat to mi się włączyły takie jazdy, że raz mama znalazła mnie leżącą na podłodze i wyjącą z bólu - zrobił mi się jakiś permanentny skurcz wtedy i myślałam, że zejdę Na szczęście jakoś półtora roku temu przeszło i teraz od czasu do czasu ratuję się jedną tabletką przeciwbólową.

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

Cytat:
Napisane przez justyna_dt Pokaż wiadomość
Choji, a podczas miesiączki nie powinno się ciepłych kąpieli brać! Wiesz, ja sobie teraz hipokrytycznie wrzeszczę na Ciebie, bo sama zawsze się kąpię w gorącej wodzie ale lojalnie ostrzegam, że grozi krwotokiem, czego zdarzyło mi się kilkakrotnie doświadczyć...
Owszem nie można, ale gorących kąpieli. Od ciepłego do gorącego jest mały kawałek Umiarkowane ciepełko pomaga się rozluźnić, a bóle miesiączkowe to typowe skurcze, więc jak najbardziej pomaga.
raingirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 15:48   #637
Choji
Zakorzenienie

Cytat:
O, to ja mam chyba ten Vegantalgin... tak, Vegantalgin H

Mi akurat pomaga, jeszcze nigdy nie zdarzył mi się żaden krwotok. Działa to na mnie po prostu jakbym położyła kompres ciepły na brzuch.
Tym bardziej że ja nie biorę gorącej kąpieli, tylko ciepłą. Tak żeby się rozluźnić i zasnąć bez bólu i łykania tabletki na noc.

Rain, jakie rozkurczowe?

Stary 2010-08-23, 15:50   #638
justyna_dt
Zakorzenienie

Rozkurczowe, no to np. no-spa właśnie

Edytowane przez justyna_dt
Czas edycji: 2010-08-23 o 15:53
Stary 2010-08-23, 15:51   #639
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Choji Pokaż wiadomość
Rain, jakie rozkurczowe?
Z takich ogólnie dostępnych to oczywiście No Spa, ja miałam też na receptę takie tabletki - Spasmophen.
Stary 2010-08-23, 15:51   #640
Choji
Zakorzenienie

brałam kiedyś nospę. Po tym jak cały okres praktycznie przeleżałam w łóżku więcej już jej nie tknęłam.

Stary 2010-08-23, 15:53   #641
Ilsa Lund
Zakorzenienie

kurczę, biedactwa moje wy tak zawsze miałyście z miesiączkami ? Bo ja nigdy nie brałam tabletek bo mama mówiła że są złe i teraz raz na kilka miesięcy muszę jedną tabletkę w drugi dzień dzisiaj zaczął mi się okres i brzuch mnie nie boli tylko burczy bo mało dziś jadłam
w apteczce mam chyba obecnie jakiś ibuprom albo apap, jeden pies

Stary 2010-08-23, 15:57   #642
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Rozkurczowe, no to np. no-spa właśnie
albo własnie Vegantalgin zawierający poza paracetamolem " Butylobromek hioscyny, który znosi stany skurczowe w obrębie przewodu pokarmowego i układu moczowo-płciowego."
spróbuj sobie kiedyś, niekoniecznie czopków, bo tabletki też są skuteczne (tylko trochę mniej no i wolniej działają).
ja miałam duże opory aż do takiego ataku bólu jak rain miała- wtedy to gotowa byłam wyciąć sobie brzuch jeśli miałoby pomóc

w ogóle dostałam o. wczoraj i całe szczęście, bo w środe w dniu wyjazdu już będzie mniej bolało i mniej intensywnie, więc dam radę

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 15:58   #643
raingirl
Zakorzenienie

Brałam jeszcze kiedyś (też na receptę) Dicloratio Retard. Zamiast zżerania multum ibupromów i innych cudów, które nic nie dawały brałam jedną taką tabletkę i miałam cały okres z głowy (te straszne bóle miałam zawsze pierwsze 12 godzin mniej więcej). Jak już się truć to przynajmniej raz i skutecznie
Stary 2010-08-23, 16:01   #644
Choji
Zakorzenienie

U mnie są najgorsze dwa pierwsze dni. Reszta to już z górki

Stary 2010-08-23, 16:01   #645
Ilsa Lund
Zakorzenienie

my mamy zawsze w tym samym czasie okresy

Stary 2010-08-23, 16:04   #646
madziamacius8786
Zakorzenienie

Cytat:
Wow, to od 13 roku życia jest z nim. Są dla siebie pierwsi? A on ile ma lat?
tak,są dla siebie pierwsi a on ma 23 lata,jest w moim wieku

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
faceta się poznaje po tym jak kończy
tak..właśnie widać jak kończy
Cytat:

Sprawa nr 2... piszemy z G. do siebie na fejsbuku. Jest dziwnie, ale nie agresywnie i widzę, że on się miota i chce ze mną być... Dżizas, ale to skomplikowane wszystko jest. Z tego wszystkiego mi się śniło, że jestem w ciąży, tak 3-4 miesiąc i się tuliłam do niego naszym brzuszkiem rany, potrzebuję chyba życia w zamknięciu, najlepiej w pokoju bez klamek
a G. wie,że Ty wiesz o tej jego randce?

Cytat:
Napisane przez Choji Pokaż wiadomość
U mnie są najgorsze dwa pierwsze dni. Reszta to już z górki
to tak jak u mnie

Czuje,że mnie okłamał z tym,że napisze znam go,jeśli do tej pory sie nie odezwał to już to nie zrobi tym bardziej jakby przemyślał,że jednak chce być ze mną to jemu by zależało na tym żeby jak najszybciej mi to powiedzieć
Stary 2010-08-23, 16:08   #647
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

Cytat:
Napisane przez OlkaR Pokaż wiadomość
A bo spytał czy go przenocuję jak do mnie przyjedzie. Ja mówię że tak i że tak jak się umawialiśmy wcześniej, dostanie obiad/ kolację a rano śniadanie. Na co on, że w takim razie chętnie przyjedzie "na obiad".
Więc ja piszę "aha, to super, że na obiad a nie do mnie bo myślałam, że się ze mną chcesz zobaczyć czy coś... ale dobrze, że jednak nie "
On "No przecież nie powiem wprost że na dziki seks przyjadę, ale skoro nalegasz to Ci mogę powiedzieć, że przyjadę skonsumować cielęcinkę "
dobre

Cytat:
Napisane przez Ayrine Pokaż wiadomość

powiem Wam... pozowanie do "aktów" jest super piszę w cudzysłowiu, bo majtek nie zdjęłam (za dużo ludzi się kręciło ) jutro - mam nadzieję - dostanę płytkę ze zdjęciami
a gdzie te fotki robilyscie?

Cytat:

Czuje,że mnie okłamał z tym,że napisze znam go,jeśli do tej pory sie nie odezwał to już to nie zrobi tym bardziej jakby przemyślał,że jednak chce być ze mną to jemu by zależało na tym żeby jak najszybciej mi to powiedzieć
odezwie sie pewnie po pracy, jak nie to ty sie ewentualnie odezwij ale jutro dopiero najlepiej,,,,

A ja jestem po pierwszym dniu zajec w teatrze i super bylo

A o 18 mamy spotkanie z warszawiankami teraz mozecie zazdroscic bo juz nei przelozymy kolejny raz i na 100% sie dzis widzimy
Stary 2010-08-23, 16:11   #648
justyna_dt
Zakorzenienie

Madzia, nie mówiłam mu, że wiem, ale sam mi powiedział, że widział N., czyli moją przyjaciółkę, która go widziała. Generalnie z całości wychodzi, że to nie była randka, więc siłą rzeczy to pewnie jakaś nasza wspólna znajoma (żona kolegi, kuzynka itp.). A jak nie... to w sumie też mnie to teraz tak nie boli, bo widzę, że nic to dla niego nie znaczyło.
Odezwie się, jak nie dziś, to jutro. Ja obstawiam, że sprawdza, czy jesteś w stanie dotrzymać słowa jeśli chodzi o to oplatanie go i ogólnie Twój sposób bycia w związku. Myślę, że jest/będzie pod dużym wrażeniem Twojego postępowania

Stary 2010-08-23, 16:13   #649
najfajniejsza
Zakorzenienie

Bidulki ja mam bezbolesne miesiączki poza pierwszą w życiu i jedną gdzieś tam pomiędzy (ale to tylko mnie pobolewało, po wzięciu ibupromu przeszło od razy) nigdy mnie nie bolał okres

a co do tego, o czym pisała Justynka, niech mi ktoś wmowi, że przyjaźń damsko-męska istnieje

Madzia, to zadzwoń do niego wieczorem i mu powiedz, że skoro nie chce z Tobą być i dać Wam szansy, to niech przynajmniej ma odwagę Ci to powiedzieć w twarz. ale myślę, że jednak się odezwie. ostatnio dzwonił czy tam przyjechał też jakoś o tej porze, nie?
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 16:14   #650
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrakis Pokaż wiadomość
a gdzie te fotki robilyscie?
w starej kamienicy

Stary 2010-08-23, 16:17   #651
Zwies
Zakorzenienie

Cytat:
A o 18 mamy spotkanie z warszawiankami teraz mozecie zazdroscic bo juz nei przelozymy kolejny raz i na 100% sie dzis widzimy

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Szukam przepisu na sałatkę
Mam w domu makaron, brokuła, majonez i chcę te elementy wykorzystać

Ćwiczę z Ewą od 3.07.2012 - już 7 razy
Zwies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 16:19   #652
justyna_dt
Zakorzenienie

Ej ten... no... mam kwadrans marudzenia! Chcę seksu, chcę zaręczyn, ślubu chcę, a już nade wszystko chcę bobasaaaaa

Jeszcze 14 minut

Stary 2010-08-23, 16:20   #653
madziamacius8786
Zakorzenienie

Cytat:

odezwie sie pewnie po pracy, jak nie to ty sie ewentualnie odezwij ale jutro dopiero najlepiej,,,,

A ja jestem po pierwszym dniu zajec w teatrze i super bylo

jeśli poszedł do pracy na 14 to nie odezwie sie po,a jeśli ma na noc to tak do 20 powinien ale juz po 16 zawsze odzywał sie w tych godzinachja do jutra nie wytrzymam w tej niepewności

ciesze sie,że Ci sie podobały zajecia

zazdroszcze spotkaniazróbcie zdjecia

Cytat:
Madzia, nie mówiłam mu, że wiem, ale sam mi powiedział, że widział N., czyli moją przyjaciółkę, która go widziała. Generalnie z całości wychodzi, że to nie była randka, więc siłą rzeczy to pewnie jakaś nasza wspólna znajoma (żona kolegi, kuzynka itp.). A jak nie... to w sumie też mnie to teraz tak nie boli, bo widzę, że nic to dla niego nie znaczyło.
Odezwie się, jak nie dziś, to jutro. Ja obstawiam, że sprawdza, czy jesteś w stanie dotrzymać słowa jeśli chodzi o to oplatanie go i ogólnie Twój sposób bycia w związku. Myślę, że jest/będzie pod dużym wrażeniem Twojego postępowania
ale zależy mu skoro chce z Tobą rozmawiać,może spotkanie z tamtą dziewczyną było nic nie znaczące?

obiecał,że dziś sie odezwie wiec jak on sie zachowa jak odezwie sie dopiero jutro? Niech lepiej mnie nie sprawdza bo wykończe sie jak tak dalej pójdzie..to chyba normalne ,że chce wiedzieć na czym stoje.A on ma to gdzieś

no jest pod wrażeniem,że dałam mu spokój

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość

Madzia, to zadzwoń do niego wieczorem i mu powiedz, że skoro nie chce z Tobą być i dać Wam szansy, to niech przynajmniej ma odwagę Ci to powiedzieć w twarz. ale myślę, że jednak się odezwie. ostatnio dzwonił czy tam przyjechał też jakoś o tej porze, nie?
ostatnio jak dawał mi szanse to odezwał sie na drugi dzień w okolicach 16 , też miał na noc wtedy...a teraz?
Stary 2010-08-23, 16:21   #654
Grapefrutka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
niech mi ktoś wmowi, że przyjaźń damsko-męska istnieje :
ja wmawiać nie będę bo się raczej nie da za uparta bestia jesteś ale powiem tylko że istnieje przykład ja i mój chłop

Carmel łączę się z Tobą w jelitowo-wnętrznościowym bólu drugi dzień z jelitówką walczę drugi dzień na sucharkach jestem wczoraj cały dzień przespałam i myślałam że już lepiej ale się myliłam bo w nocy dopiero się zaczęło na dobre jestem niewyspana przez to i okropnie głodna a cokolwiek zjeść się boję bo nie chce powtórki z rozrywki dzisiaj zjadłam tylko kubek sucharków namoczonych w herbacie i paczkę biszkopcików bo sucharkami już dobrze że dziś wolne
motivation dust on you.
Now go and move your ass!
This sh.it is expensive!
Grapefrutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 16:24   #655
madziamacius8786
Zakorzenienie

Grape

ja chyba teraz do niego zadzwonie a jak później bedzie zmeczony i nie bedzie miał sił ze mną o tym rozmawiać ? on sie naprawde nie odezwie
Stary 2010-08-23, 16:28   #656
Kohnelia20
Zakorzenienie

nie dzwon!!!!!
Kohnelia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 16:31   #657
madziamacius8786
Zakorzenienie

on nie zadzwoni

on robi tak jak wcześniej, też obiecywał po zerwaniu ,że na drugi dzień przyjedzie i spokojnie porozmawiamy i wtedy już wiedział,że tak nie bedzie,że nie przyjedzie bo to nic nie da ;( i teraz robi tak samopowiedział,że da znać ale tego nie robi;(

Edytowane przez madziamacius8786
Czas edycji: 2010-08-23 o 16:33
madziamacius8786 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 16:34   #658
justyna_dt
Zakorzenienie

Magda, na dupie siedź!!! Nie dzwoń nigdzie! :[ a co do spotkania G. z kimś tam, to pewnie rzeczywiście nic nie znaczące.
Grape współczuję Tobie i Carmi, bóle żołądka zaraz obok głowy są tym, czego nienawidzę... A co do przyjaźni damsko-męskiej to Najce chodziło chyba o taką czystą, nie w związku

Ostatnia minuta, to se jeszcze pojęczę: ja chcę nowe, nietrzeszczące na wysokich tonach głośniki!!!

Stary 2010-08-23, 16:35   #659
Ilsa Lund
Zakorzenienie

boże przestańcie. To jest jej życie. A co jak faktycznie później będzie zmęczony ?

Czekałaś już długo, dzwoń

Stary 2010-08-23, 16:36   #660
Grapefrutka
Zakorzenienie

Cytat:
Grape

ja chyba teraz do niego zadzwonie a jak później bedzie zmeczony i nie bedzie miał sił ze mną o tym rozmawiać ? on sie naprawde nie odezwie

no i nich się nie odzywa jak jest a nie facet to niech spada na drzewo
Madzia czy Ty naprawdę chcesz być z kimś na siłę?? uwierz mi, w takim układzie nie będziesz szczęśliwa, oboje będziecie się męczyć a chyba nie o to chodzi w związku
motivation dust on you.
Now go and move your ass!
This sh.it is expensive!
Grapefrutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości