Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-23, 16:54   #1051
lutien
Wtajemniczenie

Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV

Cytat:
Napisane przez Irysowa Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny

mnie dugoo nie bylo.....bo znow rafilam do szpitala... zwariuje....poprostu nie wiedzilam ze 3 ciaza bedzie az tak Trudna i bedzie GUSTAW MAREK-Mallinka prosze o zmiane na liscie

moja cora za 4 Dni konczy ROCZEK!!!

pozdrawiam was=
Oby już wszystko było ok

Ja znalazłam dziś na ebayu pieluszki wielorazowe (kieszonki) w bardzo korzystnej cenie:
http://cgi.ebay.co.uk/All-one-Reusab...ing_Nappies_LE
I się zastanawiam, gdzie tu haczyk
U nas na allegro te same są po 25zł, ale bez 2 wkładów (trzeba dokupić osobno). Bo za taką cenę to się BARDZO opłaca.
Myślę, że z zakupem by nie było problemów, bo od TŻ z pracy co chwila ktoś wyjeżdża do UK.
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 16:55   #1052
Patrycja_1708
Zadomowienie

Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV

[QUOTE=Weronisia;21565932]A gdzie miałabym rodzić? Przecież ja tu mieszkam od 10 lat.[/QUOTE
nie masz napisane nigdzie ze mieszkasz w DE 10 lat i dlatego zapytalam. A tu od razu taka agresja w odpowiedzi...
Patrycja_1708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 16:58   #1053
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez apoolonia Pokaż wiadomość
Agata
co do urodzonych w grudniu, mam duże doświadczenie z przedszkolnymi dziećmi jak i badaniem ich rozwoju

dzieci urodzone pod koniec roku naprawdę wypadają gorzej niż rówieśnicy z młodszych miesięcy, granica ta zaciera się gdzieś pod koniec podstawówki. W całej karierze jeden jedyny raz trafiłam na grudniową dziewczynkę która dorównywała reszcie dzieciaków urodzonych w pierwszej połowie roku.
To jest fakt poparty badaniami
to jest jedyna rzecz, dla której wolałabym urodzić dziecko w styczniu. Bo też nad tym myślałam, ze przecież z jednego rocznika idą do jednej klasy dzieci ze stycznia i grudnia, a w tym wieku prawie rok różnicy to ogromna różnica miedzy dziećmi w ich rozwoju. No a jak za jakiś czas 6-latki będą mieć obowiązek chodzenia do szkoły to wtedy chyba będzie jeszcze większa różnica.

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 17:01   #1054
mallinka
Zadomowienie

Weronisia jak tam samopoczucie? U Was już koniec wakacji? dzieci w szkole? może masz znowu trochę więcej czasu...

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

zgadzam się w 100% z Aliszcze

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 17:01   #1055
kretencja
Zakorzenienie

Dziewczyny, ale piszecie! Masakra
Ja u teściów siedzę, zaduch jest niesamowity, ciężko mi się dziś oddycha
Poza tym po raz pierwszy poleciało mi chyba trochę więcej siary. Do tej pory tylko maluśkie kropeczki przy naciśnięciu brodawek (ale starałam się nie naciskać, zgodnie z przestrogą Weronisi), natomiast dziś mam na staniku kilka małych plamek (co ciekawe - tylko na lewym cycku ).

Zapisałam się (tzn. razem z mężem) do SR, na zajęcia sobotnie Pierwsze spotkanie 25 września
Pożyczyłam sobie też z biblioteki książkę, traktującą szeroko o aspektach porodu, które są dla mnie ważne. Generalnie ta książka wykłada wszystko, w co wierzę odnośnie porodu - piszą o rodzeniu w pozycjach spionizowanych i ogólnie o aktywnym, w pełni naturalnym porodzie, jako o czymś, co kobiece ciało po prostu samo z siebie potrafi Gdyby któraś była ciekawa, to książka nazywa się "PORÓD AKTYWNY. Nowe spojrzenie na naturalny sposób rodzenia", autorka to Janet Balaskas Polecam

Co do terminów, to ja też na początku starań chciałam, aby nasze dziecko było wiosenno-letnie Bo jakoś tak mi się tez wydaje, że najfajniej mieć urodziny jakoś w środku roku (sama jestem z czerwca), no i nie chciałam, aby było wszędzie najmłodsze. Ale jak zwykle los zdecydował inaczej i tak naprawdę to oczywiście ważne jest tylko to, aby było zdrowe Ja termin mam na 6 (lub 8) grudnia, ale podejrzewam, że może się urodzić parę dni wcześniej. No i fajnie, niech się urodzi mamusi (Katarzyna) lub dziadkowi (Andrzej) na imieniny

Też mnie przeraża, jak czas pędzi. Ja za tydzień zacznę 7 miesiąc

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 17:06   #1056
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vikicullen Pokaż wiadomość
Też bym chciała taki, gdzie go można kupic?
ja kupowałam w Empiku ( kiedyś na prezent- ze zdjęciami Anne Geddes była)

Edytowane przez 79 Marta
Czas edycji: 2010-08-23 o 17:17
79 Marta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 17:06   #1057
mallinka
Zadomowienie

Kretencja u mnie plamy na piżamie zawsze mam tylko z prawej piersi to chyba normalne

A właśnie a propos książek, to słyszałam że bardzo fajna pozycja to język niemowląt-wiecie coś na ten temat? bo chciałam sobie kupić i nie wiem czy warto to chyba Pelnia polecała

Stary 2010-08-23, 17:16   #1058
kretencja
Zakorzenienie

Mallinka, no pewnie że normalne, człowiek nie jest symetryczny Ja zawsze miałam lewy cycek większy, teraz to się jeszcze bardziej uwidoczniło i właśnie z lewego mam siarę głównie. Może więcej kanalików tam jest albo co?

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-08-23, 17:29   #1059
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
Sysunia, gdzie kupilas te bluzeczki?
W Marku spencer

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 17:36   #1060
Gustawek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
...A właśnie a propos książek, to słyszałam że bardzo fajna pozycja to język niemowląt-wiecie coś na ten temat? bo chciałam sobie kupić i nie wiem czy warto to chyba Pelnia polecała
właśnie to czytam i polecam, jest tam sporo praktycznych rad doświadczonej położnej i opiekunki dzieci m.in. odnośnie uspokajania, karmienia, snu, planowania dnia itp.

Edytowane przez Gustawek
Czas edycji: 2010-08-23 o 17:37
Gustawek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 17:40   #1061
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patrycja_1708 Pokaż wiadomość
nie masz napisane nigdzie ze mieszkasz w DE 10 lat i dlatego zapytalam. A tu od razu taka agresja w odpowiedzi...
Co? Jaka znowu agresja? Oj Patrycja Patrycja Ja jestem wyjątkowo nieagresywną osobą
Dla wyjaśnienia: mam wpisane, że mieszkam w Köln, a więc logiczne, że będę tu rodzić. Nigdzie się nie wybieram A jeśli moje wyjaśnienia są dla Ciebie agresywne, to przepraszam bardzo.
Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
Weronisia jak tam samopoczucie? U Was już koniec wakacji? dzieci w szkole? może masz znowu trochę więcej czasu...
Mallinka u nas jeszcze wakacje. Szkoła zaczyna się 30.08 a więc w przyszły poniedziałek i mam nadzieję, że będę miała wtedy odrobinę spokoju w domu
Samopoczucie bez zmian, czyli nerka, a właściwie już obie nerki nie dają mi normalnie funkcjonować. Bardzo bolą, więc dużo leżę.
Do tego doszedł ból podbrzusza. Praktycznie każdy ruch sprawia ból.
Czuję się jak obolała hipopotamica
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 17:44   #1062
apoolonia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
to jest jedyna rzecz, dla której wolałabym urodzić dziecko w styczniu. Bo też nad tym myślałam, ze przecież z jednego rocznika idą do jednej klasy dzieci ze stycznia i grudnia, a w tym wieku prawie rok różnicy to ogromna różnica miedzy dziećmi w ich rozwoju. No a jak za jakiś czas 6-latki będą mieć obowiązek chodzenia do szkoły to wtedy chyba będzie jeszcze większa różnica.

Można się tylko cieszyć że nasze dzieci nie będą tym pierwszym rocznikiem 6-latków w szkole
wiec wszystko się unormuje bo teraz to naprawdę jest wielkie szambo i trudno cokolwiek oceniać.

Co zrobić trudno tak dokładnie zaplanować dziecko
apoolonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 17:46   #1063
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez apoolonia Pokaż wiadomość
co do urodzonych w grudniu, mam duże doświadczenie z przedszkolnymi dziećmi jak i badaniem ich rozwoju

dzieci urodzone pod koniec roku naprawdę wypadają gorzej niż rówieśnicy z młodszych miesięcy, granica ta zaciera się gdzieś pod koniec podstawówki. W całej karierze jeden jedyny raz trafiłam na grudniową dziewczynkę która dorównywała reszcie dzieciaków urodzonych w pierwszej połowie roku.
To jest fakt poparty badaniami
No to mój syn zaprzecza tym badaniom Jest bardzo inteligentny i bardzo dobrze się uczy
Ale to może też dlatego, że w Niemczech dzieci inaczej zaczynają edukację.
Do jednej klasy idą dzieci urodzone pomiędzy 1.07 a 31.06 następnego roku. A więc mój grudniowy synek wypada po środku
Moja córka urodzona 30.07 jest najstarsza w klasie. Śmiesznie trochę.
Ale za to mój syn ma w klasie kolegów młodszych o rok i dwa lata nawet, a to dlatego, że poszli do szkoły w wieku 5 lat.

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-08-23 o 17:48
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 17:50   #1064
apoolonia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
No to mój syn zaprzecza tym badaniom Jest bardzo inteligentny i bardzo dobrze się uczy
Ale to może też dlatego, że w Niemczech dzieci inaczej zaczynają edukację.
Do jednej klasy idą dzieci urodzone pomiędzy 1.07 a 31.06 następnego roku. A więc mój grudniowy synek wypada po środku
Moja córka urodzona 30.07 jest najstarsza w klasie. Śmiesznie trochę.

Czyli nie zaprzecza tylko jest po prostu środkowy

---------------

moja mama się zamartwia tym grudniem ale bardziej ze względów pogodowych
więc zawsze ej odpowiadam że Łucje odbierzemy latem przeczeka sobie

a jak komuś płeć się nie będize podobać to podmienimy
a co...
ahahahaha

Edytowane przez apoolonia
Czas edycji: 2010-08-23 o 17:51
apoolonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 17:55   #1065
mallinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gustawek Pokaż wiadomość
właśnie to czytam i polecam, jest tam sporo praktycznych rad doświadczonej położnej i opiekunki dzieci m.in. odnośnie uspokajania, karmienia, snu, planowania dnia itp.
to sobie zamówię na all jest w zestawie z językiem 2latka, a co

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Mallinka u nas jeszcze wakacje. Szkoła zaczyna się 30.08 a więc w przyszły poniedziałek i mam nadzieję, że będę miała wtedy odrobinę spokoju w domu
Samopoczucie bez zmian, czyli nerka, a właściwie już obie nerki nie dają mi normalnie funkcjonować. Bardzo bolą, więc dużo leżę.
Do tego doszedł ból podbrzusza. Praktycznie każdy ruch sprawia ból.
Czuję się jak obolała hipopotamica
Masz się z tymi nerkami właśnie widzę że mało piszesz w porownaniu do początków, kiedy byłas naszą skarbnicą wiedzy i wyrocznią
ja też leżę a komp obok i piszę jedną ręką
i na siebie sama mówię tak pieszczotliwie-słoniątko na słonicę przyjdzie jeszcze czas

Stary 2010-08-23, 18:12   #1066
kliwia
Zakorzenienie

malinka jezyk niemowlat mozna 'dostac' w wersji pdf na forach w sieci
Moze i na wizazu ktoras mama ma.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 18:27   #1067
mallinka
Zadomowienie

Kliwia ja jednak wezmę papierową wersję nie zawsze mam siłę przed monitorem siedzieć a książka w ręku to co innego ale dziękuję

Stary 2010-08-23, 18:35   #1068
NUCHISIA
Raczkowanie

Witam

myszka_maj
gratuluję chłopczyka

sysunia d fajne zakupki, ja też zamówiłam te chusteczki, ale nie w takiej ilości

irysowa trzymaj się , już niedużo czasu zostało do porodu, damy radę

Ja też jak planowałam dziecko to nie chciałam żeby się urodziło pod koniec roku, i cio? Mogłam sobie planować

Ja dużo leżę, brzuszek rośnie, trochę przejdę i krzyże bolą
Wczoraj byliśmy z mężem na spacerku, pochwalę się brzuszkiem, mój debiut na wizażu
NUCHISIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 18:42   #1069
Beata_Batumi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez EdziaO Pokaż wiadomość
i jeszcze jedno szybkie pytanie czy preparat na ciemieniuchę o coś takiego
http://www.tanie-leczenie.pl/apteka-produkty/skarbmatkiolejeknaciemien iuszke30ml-7015.html
jest czyms potrzebnym??????
Edzia- nie upuj tego bo przecież nie wiadomo czy Twój dzidzius będzie to miał, mi na szkole rodz polecali olejuszkę

Lilianka już z nami!
http://www.suwaczki.com/tickers/ijpbjw4zsby4rlk8.png
Beata_Batumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 18:49   #1070
EdziaO
Zakorzenienie

dumam i dumam nad tym co tu wyczytałam o tym, że dzieciaczki z końca roku są gorzej rozwinięte i chodzi Wam o to, że one są jakby rok młodsze w stosunku do rówieśników i dlatego jakby mniej przystosowane?
Jeśli tak to nie wiem czy to do końca można rozumieć jak wadę. Poprawicie mnie jeśli się mylę, ale czy to nie lepiej dla takiego smyka, że wcześniej dostaje więcej stymulacji?No nie wiem tak mi się nasunęło, bo tyle się trąbi o tym że małe dzieci szybciej się uczą.
Ja jestem styczniówka i fakt, że zawsze się bardzo dobrze uczyłam, ale szczerze mówiąc moja listopadowa koleżanka też

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Beata_Batumi Pokaż wiadomość
Edzia- nie upuj tego bo przecież nie wiadomo czy Twój dzidzius będzie to miał, mi na szkole rodz polecali olejuszkę
szczerze mówiąc to ja nawet nie wiem jak taka ciemieniuszka wygląda, ale ciągle słyszę ciemieniuszka i ciemieniuszka to mi tak wpadło do głowyporuszam się po omacku

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 18:50   #1071
Beata_Batumi
Zadomowienie

Ja jestem z grudnia i poszłam normalnie do szkoły, razem z innymi dziecmi z rocznika i też nie zauważyłam żebym była gorsza- praktycznie przez całą podstawówkę miałam 2 wynik w nauce w klasie, w liceum też nieźle sobie radziłam, skończyłam studia na UW - nie narzekam...Nie pochodzę z jakiejś specjalnie uzdolnionej, inteligenckiej rodziny. Wszystko zależy od dziecka.

Lilianka już z nami!
Stary 2010-08-23, 18:54   #1072
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Beata_Batumi Pokaż wiadomość
Ja jestem z grudnia i poszłam normalnie do szkoły, razem z innymi dziecmi z rocznika i też nie zauważyłam żebym była gorsza- praktycznie przez całą podstawówkę miałam 2 wynik w nauce w klasie, w liceum też nieźle sobie radziłam, skończyłam studia na UW - nie narzekam...Nie pochodzę z jakiejś specjalnie uzdolnionej, inteligenckiej rodziny. Wszystko zależy od dziecka.
też mi się tak wydaje

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 19:03   #1073
79 Marta
Wtajemniczenie

Nuchisia, jaka zgrabniara z Ciebie cudnie wygladasz
Stary 2010-08-23, 19:13   #1074
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Napisane przez EdziaO Pokaż wiadomość
dumam i dumam nad tym co tu wyczytałam o tym, że dzieciaczki z końca roku są gorzej rozwinięte i chodzi Wam o to, że one są jakby rok młodsze w stosunku do rówieśników i dlatego jakby mniej przystosowane?
Jeśli tak to nie wiem czy to do końca można rozumieć jak wadę. Poprawicie mnie jeśli się mylę, ale czy to nie lepiej dla takiego smyka, że wcześniej dostaje więcej stymulacji?No nie wiem tak mi się nasunęło, bo tyle się trąbi o tym że małe dzieci szybciej się uczą.
Ja jestem styczniówka i fakt, że zawsze się bardzo dobrze uczyłam, ale szczerze mówiąc moja listopadowa koleżanka też

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

szczerze mówiąc to ja nawet nie wiem jak taka ciemieniuszka wygląda, ale ciągle słyszę ciemieniuszka i ciemieniuszka to mi tak wpadło do głowyporuszam się po omacku

hmm no ja jestem z wrzesnia i zawsze sie cieszylam bo zawsze zaczynalam rok szkolny majac dokladnie tyle lat ile trzeba
A konczylam studia majac 23 lata, a inni np 24 ha!
nie ma znaczenia miesiac urodzenia jesli chodzi o poziom inteligencji, bez przesady dziewczyny
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 19:39   #1075
Aliszcze
Zakorzenienie

To nie chodzi o inteligencję po prostu wydaję mi się, że bywa tak, że dziecko grudniowe może być na wcześniejszym etapie rozwoju np pod względem emocjonalnym niż dziecko styczniowe, no bo przecież nie powiecie mi, że blisko rok różnicy nic nie znaczy dla kilkuletnich dzieci. Wiadomo też, że każde dziecko rozwija się w swoim tempie, także niekoniecznie każde styczniowe dziecko musi być najlepsze w klasie (choć ja akurat w podstawówce byłam, to tak skromnie dodam ) a grudniowe słabsze. Po prostu wolałabym, żeby moje dziecko miało troszkę więcej czasu (którego ma dziecko z początku roku) na swobodny rozwój czy to emocjonalny, czy manualny itp. i na przygotowanie do szkoły no cóż , najwyżej bedę zaciskac nogi, by urodzić w styczniu

Weronisia, ciekawe rozwiązanie z tym rozpoczęciem edukacji, że tak wg miesiecy a nie rocznikowo.A w ogóle to pamiętam, jak pisałaś, że Twoje dzieci rozpoczynają wakacje, a tu już szkoła na nowo, ale czas leci

Nuchisia, ślicznie wygladasz

Stary 2010-08-23, 19:43   #1076
Patrycja_1708
Zadomowienie

A powiedzcie mi czy jadacie wedlinke salami?? Bo taka mnie ochota naszła ale czytałam ze nie powinno sie jesc tego typu wedlin??
Patrycja_1708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 19:47   #1077
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
A powiedzcie mi czy jadacie wedlinke salami?? Bo taka mnie ochota naszła ale czytałam ze nie powinno sie jesc tego typu wedlin??
ja kilka razy jadłam salami i zgagę po niej miałam ale nie słyszałam, że nie można jeść?

a zapomniałam się pochwalić, że zrobiłam pierwszy zakup dla córci....w kolorze błękitnym oto link dziś dostałam, jest w rewelacyjnym stanie, jak ze sklepu, no tylko, że bez metki
http://allegro.pl/item1182927480_pie...mpi_62_68.html

Stary 2010-08-23, 19:51   #1078
mallinka
Zadomowienie

Cytat:
ja jadłam, ale od jakiegoś czasu mi nie wchodzi

czekam na bagietkę na kolację-wczoraj w filmie widziałam i nie mogę przestać o niej myśleć TZ ma mi przywieść

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Aliszcze śliczny kombinezon i gratuluję pierwszego zakupu to teraz pójdzie z górki

Stary 2010-08-23, 19:57   #1079
kretencja
Zakorzenienie

Patrycja, jakie jest uzasadnienie tego zakazu? Bo ja wcinam całą ciążę właśnie tego typu wędliny, a najchętniej salami i kabanosa. Z ciążą i dzidziusiem w porządku, więc o co chodzi?

Co do dzieci grudniowych, to ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że raczej nie ma reguły. Bywa tak, że dziecko najmłodsze w grupie jest jakby najsłabiej rozwinięte, ale na pewno nie jest tak zawsze. To chyba bardziej zależy od rodziców, czy odpowiednio dziecko stymulują, czy uznają je za "zbyt malutkie". Miałam takiego chłopca w przedszkolu, dużo z nim pracowałam (zresztą zrobił duże postępy). Był z 31 grudnia i gdy większość dzieci w grupie miała już ukończone 5 lat, on miał powiedzmy 4,5. Bardzo słabo mówił (i zasób słownictwa i artykulacja). A dlaczego? Bo rodzice uznali, że "on taki malutki, to jeszcze ma czas" A głupi nie był i dzięki systematycznej pracy szybko nadrabiał braki. Tak że tu akurat nie była to kwestia jego "młodszości" samej w sobie, ale tego, że rodzice mu "odpuścili", uznając, że jest za mały (na naukę mówienia??? nie mam pytań )

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-08-23, 19:59   #1080
Beata_Batumi
Zadomowienie

Dziewczyny jakie pieluchy kupujecie na początek? Pampersy czy jakieś tańsze? Mój chłop chce żebym używała wielorazowych bo jednorazówki są drogie... Ale mnie to nie przekonuje. Myślałam żeby najpierw (1-2 paczki) używać pampersy oryginalne a potem próbować z tańszymi np bella happy. podobno dobre są tez z biedronki i z lidla...

Lilianka już z nami!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości