|
|
#4411 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
Porobiły mi się ogromne szpary między zębami.
![]() Jedna jest tak duża,że wygląd to jakbym nie miała w tym miejscu zęba. ![]() A miałam stłoczenie przed aparatem. Moja orto twierdzi,że samo się zasklepi,tylko potrzeba czasu. Ok,ja to rozumiem,ale czy ona nie powinna mi to jakoś przyspieszyć?Wiem,że niektóre z Was mają założone specjalne łańcuszki na łuku lub ligaturki są przeciągane między zamkami, w celu szybszego przybliżenia się zębów.Ja nic takiego nie mam. ![]() Nie wiem czy się martwić czy nie. ![]() Sam łuk i ligatury na zamkach ,,dadzą radę''? |
|
|
|
#4412 |
|
Konto usunięte
|
Witam wszystkie aparatki
![]() Mam 19 lat i w pazdzierniku zaczynam studia na AGH w Krakowie ![]() Ja swój metalowy będę miała zakładany jakoś pod koniec września, wybiorę sobie turkusowe gumeczki;D pomyśl na aparat wział się z tego, ze w wakacyjnej pracy wpadło trochę grosza i postanowiłam w koncu wykorzystać go na zęby, z których to powodu od kilku dobrych lat mam straszne kompleksy ![]() no i nie ukrywam, bodziec jakim było rozstanie z chlopakiem <rzucil mnie 3 miesiace temu, po dwoch latach > sprawil ze pora się wziac za siebie.jednak nurtuje mnie jedno pytanko... głupie:P ale ciekawi mnie ta kwestia! Czy którejkolwiek z aparatek udało się znaleźć miłość/sympatię już w załozonym aparacie? pytam, bo aparat u dziewczyny często odrzuca chłopców (pytałam- wiedzą ze to zdrowotno-kosmetycznie dobra rzecz, ale i tak niektórych troszkę odpycha) jak to jest dziołchy? podzielicie się wrażeniami?;D |
|
|
|
#4413 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
) ja mojemu chlopakowi o swoim pomysle na zalozenie aparatu powiedzialam jak juz mialam ustalona date na wyrwanie zebow i w sumie się ucieszył to, ze masz aparat na zębach to znaczy ze dbasz o siebie, moim zdaniem jak najbardziej mozesz kogos znalezc- przy okazji bedziesz wiedziala ze nie chodzi mu do konca tylko o wyglad tylko o cos wiecej ) a po leczeniu, z pięknym usmiechem to juz wogole!!
|
|
|
|
|
#4414 |
|
Zakorzenienie
|
Nusia, mi się wydaje, czy Ci spadła jedna gumka?
![]() Anitusica, mi się (jeszcze) nie udało ale jeden chłopak...
|
|
#4415 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się udało
Przed założeniem już się interesował. Jakoś nie sprawiło mu to większej różnicy. Teraz sam nosi, choć nie jesteśmy razem
|
#4416 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nosze aparat od 2005 roku a mojego obecnego chlopaka poznalam w 2007 Jestesmy juz ze soba ponad 2,5 roku, aparat mam prawie 5 lat ![]() Tzn ze moj chlopak jeszcze mnie NIE WIDZIAL bez aparatu I zakochal sie we mnie jak go juz mialam Aparat w niczym nie przeszkadza, a wiele chlopakow twierdzilo, ze aparat jest slodki, a wrecz sexy ;D Ja mam 20 lat btw ![]() Mam nadzieje ze pocieszylam ^^ |
|
|
|
|
#4417 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() chciałabym znaleźć nową miłość i być znowu szczęsliwa...ale serio boję się, ze tak prozaiczna rzecz, jak druty na zębach mogą mi w tym przeszkodzić. W czwartek rano mam pierwszą wizytę- konsultację. Jak dobrze pojdzie to aparacik jakoś na przełomie wrzesnia, chyba ze bedzie jakis problem z ząbkami- do leczenia czy cos, no to pewnie sie przeciągnie ![]() Szczerze?Juz nie moge sie doczekać. Mam dosc zasłaniania ust ręką gdy się smieję i nie móc się w pełni uśmiechać do zdjęcia. albo odwracać się do osób z którymi rozmawiam, prostszym profilem zębów. brr. Edytowane przez 2011801131227 Czas edycji: 2010-08-23 o 20:45 Powód: byk |
|
|
|
|
#4418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie uważam,żeby to był jakikolwiek problem. Jak dla któregoś chłopaka jest,to nie jest Ciebie wart i tyle. Myślę,że z aparatem mogą mieć problem panowie, lubujący się w w dodowo-solaryjnych ,,pięknościach''. Głowa do góry i niczym się nie martw! |
|
|
|
|
#4420 |
|
Raczkowanie
|
teraz to nawet gwiazdy zakladaja aparat, niby modny jest, ale faktycznie coraz wiecej ludzi nosi druty ^^ Ale ja sie i tak usmiecham na mysl o sciagnieciu ;]
I tez tak mialam;/ zatykalam buzie i nie usmiechalam sie do zdjec.. w sumie dalej sie nie usmiecham ale jak zdejma mi aparat to wszystkie moje zdjecia beda wygladac tak:
|
|
|
|
#4421 |
|
Konto usunięte
|
dzięki dziewczynki
czuję się odrobinę pocieszona![]() aczkolwiek na agh facetów bęzie na pęczki, więc może się jakiś pocieszyciel przyplącze:P jestem z tych, co to im zle samym. bu. szczegolnie, ze to byl moj pierWszy chlopak. Wielka miłosc, wielkie plany na zycie, nawet tak bzdurne jak kredyt, dzieci, mieszkanie. I po maturze, bum. Zadziwiające jak szybko rozwalają się licealne związki0zazwyczaj po maturze. Teraz widze i to nie tylko na wlasnym przykladzie. taki off, musiałam się wygadac ![]() no ale teraz druciak i ruszam na podbój świata!;D Edytowane przez 2011801131227 Czas edycji: 2010-08-23 o 21:22 Powód: BYK |
|
|
|
#4422 |
|
Raczkowanie
|
No tak czasem bywa, ale po maturze studia, ludzie z podobnymi zainteresowaniami, bedzie dobrze
napewno sobie kogos wyhaczysz, a raczej ktos wyhaczy Ciebie Ja na szczescie przetrwalam rok studiow i mojemu TŻ sie nie znudzilam, nie wiem co on we mnie widzi;p ale sie ciesze
|
|
|
|
#4423 |
|
Zadomowienie
|
dobry wieczór
![]() a dzisiaj po wizycie. niestety niepocieszona zmieniła mi tylko gumeczki. myślałam że wkońcu da jakiś łąncuszek na przesunięcie tego jednego ząbka bo szpara od 2 miechów ani nie drgnie ale nic nie dała. pytałam się kiedy mi podłączy do druta drugiego kła i odpowiedź mnie dobiła bo dopiero za 4 miechy!
|
|
|
|
#4424 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja tam m.m. czytam nadal bezkrytycznie, ostatnio małomównego odświeżałam,leżałam w łóżku, pogryzałam loda i czułam się taaak beztrosko ![]() Cytat:
a trwanie przy zasłanianiu krzywych zębów się nie kończy i daję sobie głowę uciąć, że za jakiś czas będziesz się szczerzyć w aparacie tak jak my wszystkie-człowiek tak się cieszy tą różnicą, że nie w głowie mu zasłanianie (chyba że akurat się jadło szpinakowe naleśniki w pizzerii. to nie. wtedy się nie uśmiechamy).co do faceta - dziecko drogie!!!! czy ty zdajesz sobie sprawę z tego, ile czasu masz jeszcze na poznanie kogoś, w porównaniu do nas-starych kaloszy?? korzystaj z życia i wesela nie planuj szalona! po co się tak uwiązywać od razu a moja teoria jest taka, że jak masz fajne cycki, długie nogi itede to nawet aparat nie zaszkodzi. a jak nie masz.. to... no cóż, zawsze można zwalić na aparat i uprzedzając kolejne pytanie - nie, aparat nie przeszkadza w całowaniu
|
|
#4425 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
hahaha xD nogi przykrótkawe i całkiem niechude, cyca zero:P bedę zwalać na aparat, haha!
Edytowane przez 2011801131227 Czas edycji: 2010-08-23 o 22:13 Powód: DOPIS |
||
|
|
|
#4426 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
jeju widze ze bardzo duzo osob nosi aparaty heh ja mialam taki zamiar poniewaz mialam od zawsze uraz co do moich zebow ;/ ogolnie to wchodzi mi dwojka pod jedynke no i oczywiscie mam troszke odstajace zeby... ;/ bylam u ortodonty i stwierdzila ze powinnam miec na gore i dol aparat... no i bylam juz robic zdjecia i okazalo sie ze bym musiala usunac 4 zeby... cztery 8 albo cztery 4.... a wiec zrezygnowalam... ale teraz znowu do mnie to powrocila ze bym chciala miec ladne proste zeby... wiec mam pytanie co byscie zrobili na moim miejscu i czy w sumie ktos mial taki przypadek? z gory dziekuje za odpowiedz
|
|
|
|
#4427 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4428 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje bardzo za odpowiedz
kurcze zastanawiam sie nad tym aparatem poniewaz przeraza mnie te wyrywanie zabkow ;/ na pewno boli... ;P kiedys mialam tez ten wyciagany aparat ale wiadomo jak bylam mlodsza i to bylo tak ze nie chcialo mi sie nosic albo jak nosilam to za malo w ciagu dnia a jak w nocy ubieralam to w srodku nocy mi wypadal ;/
|
|
|
|
#4429 |
|
Konto usunięte
|
ja bym zasięgnela opinii innej orto. pewnie ósemki to na 100% bedziesz musiala rwac, ale czwórki? strasznie szkoda. Idz spytaj innego, moze sie okazac ze odpowiednim aparatem po usunięciu ósemek rozciagnie Ci szczęke i wszystkie zęby znajdą się w łuku. a wyrywanie? da sie przezyc. są gorsze rzczy w życiu. np krzywe zęby;p
|
|
|
|
#4430 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
), reszta to leniuchy (tak jak i ja), które to zaniedbały... Człowiek młody i głupi był...
|
|
#4431 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mojego poznalam bez aparatu, ale chwile pozniej juz go mialam
, na poczatku bylo smiesznie ale czlowiek sie przyzwyczaja, dziwnie bylo mi calowac ale spokojnie! w koncu mi sie udalo to i kazdemu sie uda ciagle pytalam "czujesz, czujesz???" a on "eee nie?" LOL teraz w ogole w niczym nie przeszkadza, poprostu sie przyzwyczajasz i wsjo ![]() a chłopak mowi - lubie patrzec na Twoje zeby ktore sie prostuja hehhehehehehe
23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2010-08-24 o 00:38 |
|
|
|
#4432 | ||
|
Szanelowa Madżesti
|
Cytat:
![]() ![]() Ale co tam dziś kończę 30 lat i od miesiąca jestem zadrutowana i w końcu zauważyłam że nachodzące 1 mi się zaczęły prostować ![]() ![]() ![]() Cytat:
))) ale po kilku sekundach się zapomina o aparacie i myśli o czymś innym , hmmm w sumie się już nie myśli ![]() A poza tym zauważyłam, że odkąd założyłam aparat to faceci są chyba bardziej otwarci, obserwują, uśmiechają się no i zagadują o zęby o aparat. twierdzą, że to odważnym trzeba być itp. Przynajmniej Ci faceci których znam i których od tego momentu poznałam ![]() A poza tym do za 2 dni mam pierwszą wizytę od założenia aparatu 3majcie kciuki
|
||
|
|
|
#4433 |
|
Zakorzenienie
|
kasiulala1222
a masz juz wyrosniete 8mki? Zalezy jak wyglada Twoj zgryz. Jak ja zakladalam aparat to mialam chyba w polowie wyrzniete gorne osemki, w niczym nie przeszkadzaly. Po wyrwaniu wszytskich 4rek wyprostowaniu zebow, dolne osemki dostaly meisjca i rybily do gory, i musialam szybko je usuwac by nie zdemolowaly pracy aparatem. Nie wiem czemu orto Ci tak powiedziala, bo gdybym miala wybierac to wybralabym do wyrwania 8mki bo i tak do nieczego niepotrzebne i szybko sie psuja. Ale z drugiej strony przy usunietych czworkach nie trzeba ciagnac do tylu zebow trzonowych. A one chyba bardziej bola w przestawianiu niz te z jednym korzeniem. |
|
|
|
#4434 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
akurat studiuje obok AGH i często przez nia przechodze.. jest tylu facetów, ze az glowa boli, wiec sie nie przejmuj niejeden sie znajdzie u mnie na uczelni tez widzialam sporo osob z aparatem- nawet chlopakow takze nie ma sie czego wstydzic i obawiac, raczej powinno sie byc dumnym i cieszyc sie odliczajac dni do wspanialego finału czyli sciagniecia aparatu wtedy ci ktorzy powatpiewali i sie smiali dopiero beda mieli miny:P
|
|
|
|
|
#4435 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4436 |
|
Raczkowanie
|
ja czasem slysze uwagi od kolezanek z krzywymi zebami pt.: "aj ja mam krzywe zeby ale nie zaloze aparatu nigdy bo okropnie to wyglada" a ja wtedy mowie, moze i okropnie ale pozniej jaki efekt
a inne kolezanki nawet mowia wtedy przeciez nie wyglada okropnie, ladnie Ci w aparacie i mowie ze te kolezanki co komentuja druty sa zazdrosne i mysla ze jak beda mi ublizac to zdejme aparat i dalej bede miec krzywe zeby ale sie MYLĄ! Ha juz niedlugo bede blyszczec pieknym usmiechem jak aktorki i modelki ^^ A co do czworek, warto zasiegnac rady kogos jeszcze, bo niektorzy nie moga miec ich usuwanych!! moja poprzednia ortodontka (ja tez mialam ruchomy aparat ale nic nie dal, bo tak samo nie nosilam systematycznie, a w nocy wypadal) powiedziala, ze powinnam usunac wszystkie czworki, a pozniej zmienilam ortodonte i moja obecna powiedziala ze jakbym je usunela to szczeka by mi sie zapadla! i ze musze wydlutowac tylko osemki (juz jedna mam wydlutowana, zostaly trzy... zabiegi mam wyznaczone na 12.11, 25.11 - moje imieniny^^ oraz 3.12 chyba zwieje z fotela!! nie lubie tych operacji bo pozniej sie jak chomik wyglada! ;/) tak wiec warto czasem poradzic sie kogos innego ![]() Buziaki aparatki!
|
|
|
|
#4437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja akurat jak miałam wyjmowany, to dużo chorowałam (po wyrwaniu zębów) i wymiotowałam itd. to i nie nosiłam później orto na mnie się darła, że nie noszę, to dalej nie nosiłam i jakoś tak wyszło
|
|
|
#4438 |
|
Zakorzenienie
|
Prawie 2 miesiace z aparatem. Niby efekty sa ale tekie 'ledwo ledwo'
![]() Jak myslicie, kiedy ortodontka laskawie polaczy mi ta jedynke ![]() Wogole mialam wczesniej zlapany drut na tej jedynce i strasznie mi sie wydluzyla, poprosilam ja aby mi nie lapala go bo strasznie mnie bolala ta jedynka i na szczescie sie cofnela i juz nie jest taka dluga
|
#4439 |
|
Zakorzenienie
|
Masz racje ! przed chwilą w lusterku to zauważyłam .. kurczę i co mam zrobić ? wizytę mam 6 października
![]() Też kochana tak uważam hehe. Malinki są troszke wpadające w bordo a ten kolorek wpada w róż
|
#4440 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Wam
Prawdopodobnie będę nosiła aparacik i chciałam się dowiedzieć czy konieczne jest zakładanie obu łuków ? Słyszałam ze w większości przypadków tak, bo to koryguje zgryz czy coś podobnego. Chciałabym mieć aparat tylko na górnej szczęce, ale niestety na dolnej moje zęby nie są idealne i boję sie że ortodonta każe mi nosić także na tą dolną .. ;( Pozdrawiam
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.

) ja mojemu chlopakowi o swoim pomysle na zalozenie aparatu powiedzialam jak juz mialam ustalona date na wyrwanie zebow
i w sumie się ucieszył

napewno sobie kogos wyhaczysz, a raczej ktos wyhaczy Ciebie 
korzystaj z życia i wesela nie planuj szalona! po co się tak uwiązywać od razu

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)