|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
ja też dzisaj do gin,
![]() trzymajcie kciuki ![]() Cytat:
W każdym razie mój gin zrobi mi te sławetne USG genetyczne/prenatalne. Ale nadal uważam, że to USG nie jest konieczne. Dużo się mówi o tym na forum, ale z tego co mi wiadomo to bardzo mały odsetek kobiet to robi, tak przynajmniej jest w moim otoczeniu ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Cytat:
Płód albo jest na to chory albo nie. Jedyne co daje to USG to wiedza o tym fakcie, na który i tak już nie można nic poradzić.
|
|
#4082 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Cytat:
---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
ja w pierwszej ciazy mialam przeziernosc robiona i wszystkie kosci mierzone, ale myslalam, ze jets to standardowe badanie. pozniej w21tc bylam na 3d i tez bylo to samo mierzone, ale to bylo dodatkowe usg w innym miejscu robione ps. nie uwazam,ze to badanie w kazdym wypadku jest nie potrzebne itd. samo usg, na ktorym mierzone sa kosci, przeziernosc itd.. powinno byc w standardzie. Edytowane przez ver_ona Czas edycji: 2010-08-24 o 13:42 |
||
|
|
|
#4083 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() nie męczcie już tego tematu z usg bo moim zdaniem to bezsensu, każdy zrobi co uważa. By Was trochę oderwać wklejam foty tych gołąbków
|
||
|
|
|
#4084 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wg mnie to wlasnie dziwne rozwiazanie i zajmuje wiecej miejsca. jak jedziesz gdzies autem, potrzebujesz tylko stelaż wozka i fotelik, wpinasz i po sprawie,. a w tym rozwiazaniu musisz miec dodatkowo spacerowke, a gondoli jako takiej nie ma w ogóle. jak dziecko jest male, to uzywasz tylko fotelika i gondoli, a tu niepotrzebnie dochodzi spacerowka. Wiesz my rodzimy w sumie na wiosne, wiec z tej zimowej gondoli tez za dlugo nie skorzystasz, bo ja np mam ogrod i jesli spacerowka rozklada mi sie na plasko to w czerwcu juz moge dzicko klasc do spacerowki na ogrod i git. Po co mi takie wielkie pudlo skoro po 2-3 miesiacach juz mi nie bedzie potrzebne. |
|
|
|
|
#4085 |
|
Przyczajenie
|
u mnie takie usg na przezierność i mierzenie itd. jest akurat w standardzie, chodze na nfz i każej kobiecie u nas w 11 tygodniu robią w przychodni, w pierwszej ciązy też miałam ale w 2D, skoro daja skierowanie to idę,mam nadzieje , że to jest w końcu lekarz i wie co robi, jedynie robiłam bardzo dokładne usg 3D/4D prywatnie w 22 i 32 tygodniu w pierwszej ciązy bo miałam zatrucie ciążowe i wielowodzie, podejrzewali , że mały ma jakąś wadę genetyczną , wody płodowe już miałam zielone,jak mi zrobili cesarkę, mały troszkę siny był jak go wyjeli , ale 2 godziny poleżał w inkubatorze i było ok , na szczęście urodził się zdrowy
|
|
|
|
#4086 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no niezupełnie, bo zespół downa to nie jest tylko uposledzenie umysłowe, to jest jak wskazuje zreszta nazwa- zespół chorób, w tym choroby serca, przewodu pokarmowego... więc ta wiedza daje ci mozliwość bycia w stałym kontakcie ze specjalistami i lepszego porowadzenia takiej ciązy, monitorowania malucha pod kątem tych chorób, ewentualnego rozpoczecia leczenia już w łonie matki. u mnie w otoczeniu jest inaczej, nawet te pare lat temu znajome dawały mi kontakty do najlepszych specjalistów usg, zeby badania zrobić no ale każdy ma swoje zdanie ![]() oczywiście trzymam kciuki za wizyte u gin.
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#4087 |
|
Raczkowanie
|
Ja narazie jestem na etapie codziennych wymiotów, które zaczęły się wczoraj, dzisiaj wymiotowałam już 3 razy;/ jestem w 11 tygodniu i myślałam,że to już wszystko będzie przechodzić, a nie się zaczynać
Narazie nie wkręcam się w wózki i tym podobne rzeczy, ale powoli zaczynam rozglądać się za spodniami ciążowymi, myślę, że w przyszłym miesiącu jakieś kupię
|
|
|
|
#4088 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kolejne usg robi sie w okolicach 20 tygodnia, ale jesli coś jest podejrzanego, to przeciez nikt nie broni pójśc nawet tego samego dnia do innego specjalisty od usg i powtówrzyc badanie, by zobaczyc czy diagnoza będzie taka sama, a jesli sie potwierdzi to mozna jeszcze wtedy zrobic aminiopunkcję ( od razu, nie za 3 msce)
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#4089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez ver_ona Czas edycji: 2010-08-24 o 15:45 |
|
|
|
|
#4090 |
|
Wtajemniczenie
|
jesli chodzi o wózek to na razie myslami jestem cały czas przy concordzie
|
|
|
#4091 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4092 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja miałam graco i rozkładała sie na całkiem płasko, concord tez jak sie przyglądałam w sklepie, rozkłada się na płasko, po prostu trzeba wtedy całkiem odpiąc w nim te paski do regulacji. Do tego mozna dokupic za niewielką stosunkowo cenę tzw miękka gondolke, która ma jednak zazwyczaj usztywniane dno i jest ok. ![]() Jesli chodzi o wygode, to było ok trzeba tylko zwrócic uwagę, by spacerówka była szeroka w środku. Poza tym np dzieci, które duzo ulewają nie powinny wcale leżec całkiem na płasko, nawet do łózeczka wkłada sie taki wkład , który podnosi troche dno z jednej strony, tak o 5-10 cm, moja córka tak miała i w wózku tez potem ja odrobine podnosiłam tak więc z tym leżeniem tak na 100 % płasko to tez nie jest takie oczywiste, bardziej chodzi o to, by dno było po prostu równe, żeby to nie była pozycja półsiedząca, ale o te 5-10 jak dziecko lezy w usztywnianej gondolce, to nie ma znaczenia, bo wtedy całe dno jest płaskie, więc kręgosłup jest ok. nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłam o co mi chodzi.
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-08-24 o 14:20 |
|
|
|
|
#4093 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Do tego mozna dokupic za niewielką stosunkowo cenę tzw miękka gondolke, która ma jednak zazwyczaj usztywniane dno i jest ok. ![]() I o to mi wlasnie chodzi. W tym wozku jest wlasnie taka miekka gondolka, ktora wklada sie do spacerowki. Sa regolowane oparcia, wiec dziecku jest wygodnie i nic mu sie nie stanie.
Mateusz 19.02.2011 http://suwaczki.maluchy.pl/li-51501.png Jestem oaza spokoju ... pier... kur... za...iście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora Edytowane przez Jok3r Czas edycji: 2010-08-24 o 14:24 |
|
|
|
|
#4094 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja chyba tak zrobie z concordem, kupie sama spacerówke, a do tego taka gondolke, chociaz mam jeszcze ładnych parę mscy na zastanowienie się, bo to jednak drogi wózek jest
|
|
|
|
#4095 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja to mam ciagle dylemat gidze rodizc ... a co do wozków to w weekend pewnie bede na Torwarze na targach moje dizecko i tam mam zamiar obejzec co jak w rece leryz i jak latwo sie sklada moze upatrze sobiejaksi fajny wozek Edytowane przez kasiapruszkow Czas edycji: 2010-08-24 o 14:30 |
|
|
|
|
#4096 |
|
Wtajemniczenie
|
Bo jeszcze zastanawiam sie cały czas nad X-landerem model XA, który w cenie samej spacerówki concorda ma wyposażenie 3w1
![]() ale nie widziałam jeszcze x-landera xa w sklepie, tak do wypróbowania, więc nie wiem, musze na zywo nim pokręcić, dotknąc, to wtedy zadecyduję, mysle że u mnie walka rozegra sie między tymi dwoma wózkami czyli concord fusion i x-lander xa
|
|
|
#4097 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
niutka! to Ty pokrewna dusza jesteś ![]() też mam manię na pieczenie chlebów i piekę swoje na zakwasie ![]() uuuuwielbiam
|
|
|
|
|
#4098 |
|
Wtajemniczenie
|
Iza a ty dizs idziesz na to usg prenatalne cyz mi sei juz cos pomieszalo??
|
|
|
|
#4099 |
|
Zadomowienie
|
No ja szukalam wozka do 1000, bo niestety jak to zwykle w zyciu bywa wszelkie zle rzeczy czyli najczesciej problemy z kasa zsumowaly sie nam na najblizszy okres i musimy sobie zbierac na wozek. Pozatym tak na dobra sparwe to ile jest wozkow tyle opinii i w zasadzie trudno tak naparwde znalezc idealny, na ktory nikt by nie narzekal. Ja juz na szczescie mam dylemat miedzy dwoma modelami, wiec tak jaby problem z wozkiem mam z glowy.
|
|
|
|
#4100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje dziecko jak sie urodzilo mialo 60cm wiec najmniejsze nie bylo, a jezdzilo w spacerowce do 5 mies. i nie musialam obcinac nozek. Pomysl jeszcze o jakosci fotelika i jego parametrach. Bo dziecko ma w nim jezdzic autem, a w nie sprawdzanym foteliku to balabym sie troche wozic dziecko autem. Edytowane przez ver_ona Czas edycji: 2010-08-24 o 15:20 |
|
|
|
|
#4101 |
|
Zadomowienie
|
Jezu Ty dalej nie rozumiesz. Jak napisalam, ze sa spacerowki rozkladane na plasko to Ty, ze nie nie ma, jak napisalam, ze nie bede trzymac dziecka w gondoli jesli mi z niej wyrosnie obojetnie w jakim bedzie wieku to teraz nagle o spacerowce piszesz. Niutka doskonale zrozumiala o co mi chodzi, a Ty jakas na nie ciagle. Nie chce mi sie z Toba "klocic".
|
|
|
|
#4102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy forum nie jest od tego, zeby mowic na nim swoje zdanie?
Edytowane przez ver_ona Czas edycji: 2010-08-24 o 15:44 |
|
|
|
|
#4103 |
|
Zadomowienie
|
Ja sie bynajmniej nie kloce. Napisalam o jaki mi wozek chodzi na co Ty, że nie ma takich spacerowek, i ze dziecko powinno lezec plasko. Niutka wyprowadzila Cie z bledu i napisala, ze nie masz racji czyli poparla moje slowa, a Ty teraz nagle o spacerowkach piszesz. To skoncz jeden temat, nie wiem przynaj sie do bledu chocby ze spacerowka i nie pisz mi, ze Twoje dziecko iles tam jezdzilo w spacerowce i nie musialas obcinac nozek skoro ja to napisalam majac na mysli gondole. Wiec czytaj ze zrozumieniem.
|
|
|
|
#4104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba jednak nie ja czytam bez zrozumienia....nie wiem po co sie od razu tak burzysz, tak jak by nikt nie mogl miec odmiennego zdania niz Ty. |
|
|
|
|
#4106 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4107 | ||||
|
Zadomowienie
|
Witam po kolejnej długiej nieobecności
Przy okazji witam wszystkie nowe mamuśki ![]() Luii, Magialena strasznie mi przykro mam nadzieje że jakoś się trzymaciejejku tydzień mnie nie było a już drugi dzień nadrabiam zaległości doczytałam że niektóre z was nie mają ochoty na sex i aż mi się lepiej zrobiło bo mam to samo, nawet jak mnie mąż całuje to staram się jakoś wykręcić a jeszcze 3 miesiące temu odkleić się od niego nie mogłam Cytat:
Cytat:
ostatnio doszła też wielka ochota na wszystko z kapustą i grzybami oczywiście z wielką górą keczupu Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeżeli chodzi o zasiłek chorobowy to nie wiecie może czy liczą się do tego premie i trzynastki ? |
||||
|
|
|
#4108 | |
|
Zadomowienie
|
a jezdzilo w spacerowce do 5 mies.
spacerowki nie rozkladaja sie na plasko i nie ma takiej wygody jak w gondoli Hmm faktycznie czegos tu nie rozumiem. ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Maz wrocil z pracy, wiec spadam na jakies zakupy. Do pozniej. |
|
|
|
|
#4109 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj idę na drugą wizytę do gin, ale chyba nie zrobi mi dzisaj tego prenatalnego, przynajmniej tak mi się wydaję ![]() Wizyta o 18, jestem zdenerwowana, przez te smutne wieści na forum ![]() ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
właśnie dlatego zdecydowałam się na to usg Jesli chodzi o wóżki to w końcu w tym tygodniu zobaczę mój typ na żywo (Bolder, Ecoline) Moja siostra go kupiłam i w tym tygodniu ma go dostać.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2010-08-24 o 16:25 |
||
|
|
|
#4110 | ||
|
Zakorzenienie
|
hihihihih
ale tutaj ostro dzisiaj... Cytat:
ale wiekszosc z nich tez przez to bo chca uzyc ta gondole jak juz kupily Mam kolezanki co nie raz mi to mówily..... No i dla dzieciatka zimowego jak najbardziej jest lepsza gondola... Jednak my bedziemy rodzic w kwietniu... kiedy to mrozów juz nie bedzie... i mozna zaoszczedzic i kupic lepsza spacerówke(własnie taka co sie rozkłada na płasko) i ten wkład ala gondolka do srodka i jest naprawde super..... Moj syn urodzil sie w styczniu i ja mu i tak taki wózeczek kupiam Graco quatro de luxe+ wkładka do srodka Teraz prawdopodobnie bedziemy mieli ten sam wozeczek dla malenstwa.... No ale kazda zrobi jak uwaza........... Cytat:
Wogóle dziewczyny tempo macie straszne............ Nie nadazam za Wami.... A co do badan....... Pewnie ze jestem jak najbardziej za....... No i my tutaj tez mamy w standardzie ze je robia wszystkie....... Nie mam pojecia jak one sie nazywaja...... No ale własnie sprawdzaja wszystko... serduszko,mózg, kosci, czy dziecko ma downa itd... Takze bardzo sie ciesze...... Własnie pierwsze moja usg i te badanie bede miala 19 wrzesnie ![]() Chyba ocipieje do tego czasu....... Cos ostatnio mi przechodza wszystkie objawy ciazy........... ![]() tzn... złagodzily sie do minimum.......... wogóle to tylko cycki mnie troche pobolewaja i juz urosły o 1,5 rozmiaru ![]() na ucieche tz............... Na szczescie biustonoszy nie musze kupywac.... Mam wszystkie rozmiary az do E a nawet jeden G ten od karmieniaBo własnie w tamtej ciazy tak mi urosły z miseczki C![]() No a potem znowu mi zmalały............... i wogóle to teraz nie chce zeby mi tak urosły..... Bo potem jak spadna to juz całkiem flaki beda
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.

ostatnio doszła też wielka ochota na wszystko z kapustą i grzybami
był w Biedronce ale słyszałam że nie za dobry więc nie kupiłam ale by w innych sklepach osiedlowych i tesco nie było