|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY
Witam!
hm... ja osobiście polecam coś co zawdzięczam mojej babci mieszkam na wsi więc nie mam z tym problemu codziennie rano piję napar z pokrzywy moja babcia co rano zrywa trochę pokrzyw, zalewa wrzątkiem to parzy się jakieś 5 min. w smaku może nie jest rewelacyjne ale naprawdę to pomaga pokrzywa oczyszcza organizm od wewnątrz ;] więc mam nadzieję że uporam sie z tym problemem raz na zawsze pozdrawiam
|
|
|
|
|
#3782 | ||
|
Zakorzenienie
|
Jak to nie trzeba? Właśnie że trzeba odżywiać się zdrowo jeśli chce sie stosować urynoterapię! Przecież jak najesz się śmieciowego żarcvia np. z KFC, popiljesz litrem koli albo kawą to wiadomo, że Twój mocz raczej zdrowy nie będzie
![]() Radzę sobie poczytać trochę o urynoterapii, a użytkowniczce Deixiss polecam aby nie radziła komuś jak nie ma pojęcia o danej rzeczy ![]() Pierwsze lepsze znalezione w necie: Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3783 |
|
Rozeznanie
|
a ja wam powien kochane uzytkowniczki ze forum jest po to zeby wymieniac poglady a nie po to zeby narzucac komus swoje zdanie. Kazdy ma swoj rozum i jak chce to niech je co chce, a jak chce sprobowac diety niech próbuje to samo sie tyczy urynoterapi. Ja twierdze osobiscie ze dieta moze i jest potrzebna do walki z tradzikiem. Ale gdybym ja ja miala wprowadzic w swoje zycie to moje zycie straciloby sens bo lubie jesc ostro, slodko itp
zas co do urynoterapi obrzydza mnie to poprostu;] i tez nie bede prubowac. Bede meczyc sie z tym co mam innymi sposobami jak zawsze zreszta;] Jednak podziwiam osoby co potrafia urynoterapie stosowac
|
|
#3784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do obrzydzenia, to ja trochę tego nie rozumiem, bo ja się siebie nigdy nie brzydziłam, ale do urynoterapii nie namawiam, bo sama nie stosuję |
|
|
|
|
|
#3785 |
|
Raczkowanie
|
To, że trzeba unikać KFC czy McDonaldsów to chyba oczywiste. Nawet o tym nie pomyślałam.
Ale chodziło mi o to, że nie trzeba jakoś specjalnie ograniczać. Moja mama wyleczyła ładnie trądzik dzięki urynoterapii i nie była na żadnej diecie. Wiem cos na ten temat ![]() ---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- visionAM: czasem mam wrażenie, że tylko zwracasz komuś uwagę.
|
|
#3786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież tak można sobie zaszkodzic.
|
|
|
|
|
|
#3787 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poza tym przy urynoterapii nie powinno się zażywać żadnych leków, nawet Apapu i podobnych. To, że Twojej mamie nic się nie stało najwidoczniej świadczy o tym, że jednak dbała o to co je albo że zawsze odżywia się zdrowo. Ale to nie wystarczy aby pisać ludziom, że nie trzeba pilnować diety
Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2010-08-21 o 11:15 |
|
|
|
|
|
#3789 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie palę, bardzo rzadko piję alkohol - sporadycznie jedno piwko, nie biorę leków (tylko tran), był okres w trakcie którego dosłownie byłem wegetarianinem (kanapki z sałata, ogórkiem, pomidorem, jajka na twardo, dużo warzyw na obiad, zupy domowej roboty, ryby, pijałem wodę mineralną i zieloną herbatę - chyba to wszystko to dość zdrowe rzeczy), ogólnie straciłem przez to nieco na wadze i tak katowałem się przez 6 msc, skakałem koło siebie jak koło niemowlaka. I rezultat taki że nic mi to nie pomogło :/ zero poprawy stanu cery. Natomiast widze jak znajomi się odżywiają, jaki prowadzą styl życia, byle co wpierdzielają w fast foodach, na imprezach się uchlewają, palą fajki, i co? Cera jak u dziecka, nic żadnych problemów skórnych. Ja już do tego nie mam sił, ręce opadają, to jest jakiś koszmar... Edytowane przez galaktyczny Czas edycji: 2010-08-21 o 14:52 |
|
|
|
|
|
#3790 |
|
Zakorzenienie
|
galaktyczny,ale ja to pisałam odnośnie urynoterapii
|
|
|
|
|
#3791 |
|
Przyczajenie
|
ah :P to przepraszam, ale tak nawiązując do różnego rodzaju diet to ja to traktuję jako bzdurę :P
|
|
|
|
|
#3792 |
|
Zakorzenienie
|
Czy dieta pomaga, to zależy zdecydowanie od organizmu, nie można powiedziec, że coś nie pomoże nikomu. Owszem, są osoby jedzące śmieci, palące i pijące i mające buźki niczym pupcia niemowlaka, ale to są osoby po prostu nie mające trądziku, im by nic nie zaszkodziło
![]() A jeszcze wracając do diety, to i tak lepiej jeśc zdrowo i włączyc jakieś suplementy, albo trochę zmodyfikowac jedzonko, np. dodawac cynamon, imbir, pic herbatki ziołowe itd. Nawet jak nie pomoże, to nie zaszkodzi
|
|
|
|
|
#3793 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
złe odżywianie tudzież zły tryb życia nie powodują trądziku, ale u niektórych mogą go nasilać.. u ciebie pewnie zaburzona jest gospodarka hormonalna, dlatego masz trądzik.. może nie zauważyłeś dużych zmian kiedy byłeś na diecie, ale jestem przekonana że na "środek" na pewno pomogło.. może sam stworzyłeś własną dietę, polecam przeczytać sobie np to : http://www.forumzdrowia.pl/id,598,ar...o-tradziku.htm jedzenie samych ważyw to nie wszystko, mięso też jest nam potrzebne, nie mówiąc o tym, że potrzebne są kosmetyki do codziennej pielęgnacji oraz wizyty u dermatologa i lekarstwa przepisane od niego Ja też mam znajomych którzy są nałogowymi palaczami, piją co chcą i kiedy chcą, jedzą ostre i słodkie rzeczy i nawet najmniejsza krostka nie wystąpi u nich na drugi dzień, no ale co mam na to poradzić? zazdroszczę im z jednej strony, ale dzięki temu że ja ograniczam to wszystko, wiem że szybciej wyleczę twarz i nie psuję tak jak oni sobie organizmu...
|
|
|
#3794 |
|
Przyczajenie
|
no tak. na początku jest wysyp ;p ale z biegiem czasu przechodzi
no a włosy rzeczywiście rosną szybciej :-D
|
|
|
#3795 |
|
Wtajemniczenie
|
Dieta jest ważna, ale to zależy od przyczyny powstania trądziku, jeśli trądzik ma np podłoże hormonalne to na diete można wypiąć d....
W moim przypadku trądzik wynikał z zanieczyszczenia organizmu obecnie biore tabletki na odtrucie, w koncu z ulga patrze w lustro ,nie koniecznie trzeba żryć w fast foodach wystarczy obejrzec pare programów co jest w uwielbianej przez nas szyneczce albo w serze żółtym, masa konserwantów i innych cudownych polepszaczy którymi nas szpikują. Każdy mówi,że np.drób jest zdrowy i dietetyczny ale o tym że kurczaki na farmach karmi sie antybiotykami i hormonami to juz nikt nie wspomni
|
|
#3796 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czy zauważaliście ale jak ja np. mam bardzo dobrze nawilżoną cerę to nic mi nie wyskakuje a jak trochę mi się przesuszy to od razu wysyp ... nie wiem może ja tak mam bo mam bardzo dziwną cerę tłustą ze skłonnościami do przesuszania
|
|
|
|
|
#3797 |
|
Zakorzenienie
|
Ilena - też tak mam
![]() a to wynika z tego, że przesuszona skóra produkuje więcej sebum i stąd świecenie/błyszczenie. Sebum zatyka pory i powstają pryszcze. Dlatego ważne jest nawilżanie, zresztą u każdego, nawet jak mu się nie przetłuszcza cera. |
|
|
|
|
#3798 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się, bo mam identyczną skórę.
Co do diety - radzę Wam zwrócic uwagę na to, jak dużo nabiału jecie.. z reszta jest oddzielny wątek na temat wpływu mleka na trądzik. Niestety nie jest ono do końca trawione przez ludzki organizm, a resztki zamieniaja się w toksyny i zanieczyszczają organizm. Ja odkąd przestałam pic kawę (a piłam jakieś dwie latte dziennie, czyli wychodziło prawie dwie szklanki mleka), to widzę sporą poprawę cery.. Dodatkowo, polecam Wam wypróbowac tzn. wody kwiatowe, czyli hydrolaty (są to naturalne specyfiki, żadna chemia). Ja używam hydrolatu neroli i naprawdę jestem pełna podziwu dla tego niepozornego płynu Z resztą jest też hydrolat aloesowy, ale czeka w kolejce na wypróbowanie
Hope springs eternal.. Edytowane przez trutututu Czas edycji: 2010-08-22 o 17:04 |
|
|
|
|
#3799 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny !!!
z całego serca polecam Błękitną Glinkę Krymską !!! Jest cudowana i działa na buzi cuda moja opinia na KWC
|
|
#3800 |
|
Raczkowanie
|
nie przeczytałam jeszcze całego wątku
więc jak coś się powtórzy to przepraszam zaznaczam tylko ,że w moim przypadku nie chodzi (tfu tfu ) o trądzik bardzo nasilony a raczej o uporczywe pojedyncze ale ooogromne krostki i zaskórniki :-przemywanie buzi przegotowaną wodą + sok z cytryny (cytryna cytryną ale od chwili gdy nie myję twarzy chlorowaną ,twardą wodą jest lepiej) -używanie tonik przeciw niedoskonałościom i śladom po krostach) -regularne używanie kremu bambino dla dzieci zamiast maseczek -na pojawiające się nagle i uparte krosty -maseczka z aspiryny i sok z aloesu i w sumie jest całkiem całkiem-twarz mniej zaczerwieniona, mniej krostek i zdecydowanie szybciej znikają (po 2-3 dniach w stosunku do tygodnia/półtora ) aa-kuracja stosowana jest około 2,5miesiąca jak na razie
Wszystko co nas spotyka stanowi doświadczenie i z tego właśnie powodu nie może być złe. Doświadczenie może być wyłącznie dobre bo spełnia rolę czynnika kształtującego nas jako osobę i sprawia, że stajemy się tym kim jesteśmy. kierowca od 06 września |
|
|
|
|
#3801 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3802 |
|
Raczkowanie
|
W fast foodach to ja byłam ło ho ho - dawno temu. Napojów gazowanych też mało piję. Czasami coca colę, jak już się kupi, to szkoda nie pić
A tak to ja zazwyczaj tylko wodę niegazowaną piję. Kawę też rzadko, bo gorąco jest, więc piję głównie zimne napoje, a jak już piję kawę to z dużą ilością mleka ![]() I słodyczy ostatnio też prawie wcale, bo nie mam na nie kasy A urynoterapię stosuję rano. Znaczy się stosowałam na razie przez 2 dni, bo wyjechałam i nie robiłam tego - nie chciałam śmierdzieć wśród ludzi Muszę zacząć znowu
|
|
#3803 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli dyskusję na forum dyskusyjnym uważasz za przekomarzanie się to... nie mam pytań ![]() Cytat:
Widzisz jakieś rezultaty po dwóch dniach? |
||
|
|
|
|
#3804 |
|
Przyczajenie
|
Hejka, dołączam się.
Co do urynoterapii słyszałam, że na początku może wysypać. Ja już trądzik wyleczyłam, mam jedynie pare krostek, ale chciałam spróbować urynoterapii, jednak nie chcę, żeby mnie do szkoły wypryszczyło. |
|
|
|
|
#3805 |
|
Przyczajenie
|
Co myślicie o mieszance krem nivea (z tego co wynika ze składu wydaje się być bezpieczny) plus tabletka aspiryny - taka zwykła bez zadnych dodatków i niemusująca (inaczej kwas acetylosalicylowy)
|
|
|
|
|
#3806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
On średnio bezpieczny jest, może zapchać. To wg mnie za ciężki krem |
|
|
|
|
|
#3807 |
|
Rozeznanie
|
Warto by bylo pomyslec ze czasem ktos uzywa wyszukiwarki by cos znalezc a tu duzo postow z docinkami a z tematem ledwo co ledwo zwiazane. Ale to moje zdanie. Ty pewnie masz inne. Pozatym można dyskutować i wymieniać się poglądami -jak najbardziej -bez zbędnej złośliwości.
Edytowane przez ineska1986 Czas edycji: 2010-08-24 o 09:41 |
|
|
|
|
#3808 |
|
Przyczajenie
|
ja biore tak: wiesiolek 3 razy dzienne po 1 kapsulce 1000mg przez pierwsze 3 miesice a teraz juz po 1... do tego: cynk, witamina C, bratek i Bio-Karoten z witamina E
I wiecie co? Pomaga... cera sie wygladzila tylko trzeba cierpliwosci i stosowac regulranie...W ogole nie mam tych podskornych bolacych grudek czasami wyskocza jakies male nieszkodliwe syfki ale to pasta cynkowa i po problemie... przede wszystkim nie wyciskac!!!! Od wrzesnia zamierzam zaczac brac Yasminelle ( bo tak akurat bede miala okres) i mam nadzieje ze mi tylko jeszcze bardziej pomoze. Ginekolog mio powiedziala ze to bardzo dobrze ze biore te wszystkiem suplemanty.... Kiedys bralam microgynon i nie mialam problemow z syfami.... teraz po roku przerwy powracam do tabsow tym razem yasminelle ale to bardziej ze wzgledow antykoncepcyjnych. Powodzenia wszystkim |
|
|
|
|
#3809 |
|
Przyczajenie
|
Witam! A co mógłbym stosować na pojawiający się trądzik po goleniu? Zawsze gdy się golę to bakterie się rozprzestrzeniają po twarzy dzięki maszynce do golenia... I na drugi dzień mi wychodzą pryszcze :/
Jedyne co robię po goleniu to mycie twarzy mydłem antybakteryjnym, ale niezbyt to pomaga. Co byście poleciły? Jakiś tonik, żel antybakteryjny? Może coś przed goleniem? Może coś co oczyszcza skórę? |
|
|
|
|
#3810 |
|
Przyczajenie
|
ghi, ja jedynie mogę Ci polecić częste zmienianie maszynki.
Chciałabym się Was poradzić. Otóż 3 razy dziennie piję bratka, a chciałabym zacząć pić 2 razy, rano natomiast pokrzywę. Jak myślicie, czy gdy zacznę z pokrzywą to mnie wysypie? Chyba nie powinno, bo organizm mam oczyszczony dzięki piciu bratka i wody. Jak myślicie? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:57.

mieszkam na wsi więc nie mam z tym problemu
moja babcia co rano zrywa trochę pokrzyw, zalewa wrzątkiem to parzy się jakieś 5 min. w smaku może nie jest rewelacyjne 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Przecież tak można sobie zaszkodzic.