Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-25, 09:52   #4471
kejsi
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość

ostatnio moja znajoma (ona ok. 30 lat, ja 15 )
ona :'a co Ty masz takie kolorowe na zębach? aparat?'
ja :'tak'.
o :'ale wyjmowany?'
j :'nie, na stałe'
o :'o i to taki kolorowy? nie wiedziałam...'
Też tak czesto mam ^^ wyjmowany? nie:P i taki kolorowy ^^
aktualnie mam żólto- zielone gumki do bialych zebow, a to daje kolory mojej ukochanej druzyny zuzlowej!! <3
kejsi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 09:54   #4472
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

ja mam niebiesko-zielone
kompletnie z przypadku

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 10:32   #4473
aniuska_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kejsi Pokaż wiadomość
Też tak czesto mam ^^ wyjmowany? nie:P i taki kolorowy ^^
aktualnie mam żólto- zielone gumki do bialych zebow, a to daje kolory mojej ukochanej druzyny zuzlowej!! <3
Czyżby Falubaz Zielona Góra ?? Mam takie pytanko wczoraj mialam zakładany aparat i chciałam zapytałam czy to musi tak opcierac, jak dlugo ? xD hehe I czy produkowanie wiekszej ilosci sliny normalne jest przy aparciku?
Stary 2010-08-25, 10:34   #4474
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez aniuska_90 Pokaż wiadomość
Czyżby Falubaz Zielona Góra ?? Mam takie pytanko wczoraj mialam zakładany aparat i chciałam zapytałam czy to musi tak opcierac, jak dlugo ? xD hehe I czy produkowanie wiekszej ilosci sliny normalne jest przy aparciku?
obciera, bo policzki (od wewnątrz oczywiście) przyzwyczajają się do czegoś nowego w buzi
co do śliny, to tak się wydaje, bo jest ciężej ją połykać...
albo i tak jest, bo organizm chce usunąć z buzi to coś nowego...
ale tak, to jest normalne

Stary 2010-08-25, 10:42   #4475
kejsi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniuska_90 Pokaż wiadomość
Taa! FALUBAZ!

No bedzie Cie troszke obcierac bo aparat jest cialem obcym w buzi niestety, dlatego ortodonci daja wosk, zeby sie nie meczyc
Ale to minie spokojnie
a śliny wydziela sie wiecej, jesli jest cos metalowego w buzi, podobnie jest z kolczykiem w jezyku
Stary 2010-08-25, 11:11   #4476
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
ja bym nie chciała mieć samoligaturującego (czy jak to się pisze) bo tak, to mam frajdę, że jak się uśmiechnę to takie kolory

ostatnio moja znajoma (ona ok. 30 lat, ja 15 )
ona :'a co Ty masz takie kolorowe na zębach? aparat?'
ja :'tak'.
o :'ale wyjmowany?'
j :'nie, na stałe'
o :'o i to taki kolorowy? nie wiedziałam...'
A ja własnie chciałam samoligaturujacy bo dzięki temu nie musze chodzić co pare tygodni do ortodonty, tylko co trzy miesiące! - i to do mnie najbardziej przemówiło, nie jestem "przywiązana", mogę, np. nagle gdzieś wyjechać na dłuzej, a i tez oszczedzam dzięki temu, płace 70 zł za wizyte /co3 miesiace/

nie mam nic przeciwko ligaturką, fajne ale jednak wole mój, nie myśle tez co zrobić kiedy przypadkiem po wizycie owa spadnie

równiez bardzo szybko zachodza zmiany mojej wady, na tym apracie, po pierwszych 3miesiącach były na prawde mega, a patrzac ost na zdjecia moich zebow, z przyjaciolka, nie wiedzialam, ze mialam tu i tam krzywe teraz niestety po sierpniowej wizycie nie mialam jeszcze aparatu foto. w łapkach ghhrrr a musze zrobic pstryk, pstryk

kwestia indywidualna, ja nie wiedziałam jakie są aparaty tzn. wiedziałam ze metalowe, kosmetyczne -jak to poczatkujacy ale nie wiedzialam o innowacji owych samoligaturujacych, poczytalam i przemowil do mnie BARDZO ten system, zwlaszcza tak jak napisalam wyzej, szczegolnie fakt wizyt co 3miesiace / a i tak moja orto nie ma innych, jedynie wersja metalowa, albo kosmetyczna, a ze nie bylo duzej roznicy w cenie, wiec wybralam kosmetyczny/

Edytowane przez Alice in Wonderland
Czas edycji: 2010-08-25 o 11:13
Alice in Wonderland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 11:16   #4477
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez Alice in Wonderland Pokaż wiadomość
A ja własnie chciałam samoligaturujacy bo dzięki temu nie musze chodzić co pare tygodni do ortodonty, tylko co trzy miesiące! - i to do mnie najbardziej przemówiło, nie jestem "przywiązana", mogę, np. nagle gdzieś wyjechać na dłuzej, a i tez oszczedzam dzięki temu, płace 70 zł za wizyte /co3 miesiace/

nie mam nic przeciwko ligaturką, fajne ale jednak wole mój, nie myśle tez co zrobić kiedy przypadkiem po wizycie owa spadnie

równiez bardzo szybko zachodza zmiany mojej wady, na tym apracie, po pierwszych 3miesiącach były na prawde mega, a patrzac ost na zdjecia moich zebow, z przyjaciolka, nie wiedzialam, ze mialam tu i tam krzywe teraz niestety po sierpniowej wizycie nie mialam jeszcze aparatu foto. w łapkach ghhrrr a musze zrobic pstryk, pstryk

kwestia indywidualna, ja nie wiedziałam jakie są aparaty tzn. wiedziałam ze metalowe, kosmetyczne -jak to poczatkujacy ale nie wiedzialam o innowacji owych samoligaturujacych, poczytalam i przemowil do mnie BARDZO ten system, zwlaszcza tak jak napisalam wyzej, szczegolnie fakt wizyt co 3miesiace / a i tak moja orto nie ma innych, jedynie wersja metalowa, albo kosmetyczna, a ze nie bylo duzej roznicy w cenie, wiec wybralam kosmetyczny/
ja akurat mam metalowy bo ani nigdzie nie wyjadę na dłużej (nie ma takiej możliwości), ani gumka mi jeszcze nie spadła, a zamek też może Co się odczepić. u mnie różnica była spora.
a jeżdżenie co miesiąc - mam przynajmniej pewność, że wszystko idzie dobrze i mogę się zapytać o coś.

Stary 2010-08-25, 11:29   #4478
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
ja akurat mam metalowy bo ani nigdzie nie wyjadę na dłużej (nie ma takiej możliwości), ani gumka mi jeszcze nie spadła, a zamek też może Co się odczepić. u mnie różnica była spora.
a jeżdżenie co miesiąc - mam przynajmniej pewność, że wszystko idzie dobrze i mogę się zapytać o coś.
Ale skad mozesz wiedziec, co nagle Ci wypadnie w zyciu? nigdy nie wiadomo
ja np. mieszkam w miejscu tam gdzie studiowalam, ale do domu nie mam daleko/tam zakladalam, bo nie wiedzialam, gdzie bede po obornie/ ale zostalam i mam ok 130km, a i tak ost czesto tam bywam tylko jak sie zacznie wrzesien/pazdziernik to juz tak nie bedzie wakacyjnie bo i to pracy szukam, kontynuacja studiow sie zacznie
a jakbym chciala wyjechac na jakas wymiane, albo moze z przyszlej pracy, gdzies mnie wysla no co nigdy nic nie wiadomo to tak na spokojnie z wizytami mam, ale jak twierdzisz, ze nie, no to Twoja indywidualna sprawa all ok

a o gumce to byl tylko przyklad, moze, ale nie musi, a zamek w kazdym apracie moze odpasc - nie ma zasady. Ja jestem co 3 miesiace, ale zawsze moge sie bez problemu skontaktowac, podejść, a na wizytach kontrolnych zawsze otrzymuje odpowiedzi na moje pytania, wszelkie informacje, oraz "ze ladnie sie prostuje" z reszta kazdy lubi to slyszec nie zakladam, ze bede farciara i zdejme po 11 miesiacach, jak to jedna z pacjentek wow miala ładnie podatne ząbki, ja wole na spokojnie, jak to orto powiedziała lepiej być mile zaskoczonym, niż czekać i sie nie cierpliwić, plus minus 1,5 - 2lata standardowo

wszystko kwestia indywidualna

Czas edycji: 2010-08-25 o 11:33
Stary 2010-08-25, 11:31   #4479
kejsi
Raczkowanie

Ja tez mam metalowy a wizyte mam co 2 miesiace u mnie roznica jest niesamowita~!
Jak zdejme druciki i zrobi mi orto ostatni odlew gipsowy to zabiore wszystkie trzy odlewy i oprawie sobie ^^ na pamiątkę mojej męki, heh
Stary 2010-08-25, 11:40   #4480
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja tez mam metalowy a wizyte mam co 2 miesiace u mnie roznica jest niesamowita~!
Jak zdejme druciki i zrobi mi orto ostatni odlew gipsowy to zabiore wszystkie trzy odlewy i oprawie sobie ^^ na pamiątkę mojej męki, heh
Dokladnie to jest wszystko zalezne od nas samych, od naszej wady i podatności, nie ma na to żadnej reguły, niech się każdemu super prostuje!
ja np. nie mialam wyboru, moja kolezanka z innego miasta tak samo, bo zakladaja orto tylko takie, a jakos nie chcialo mi die chodzic po innych, zwlaszcza, ze polecil mi moj stomatolog ortodontke, jego corka sie u niej leczyla i ok zaufalam jedyne co to spr, ceny i byly podobne, takie same, tylko jednak u niej kontrolne wyszly taniej

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

a kejsi - opraw sobie, opraw i pokazuja dzieciom , wnuczkom przestroga

a w ogole czasem jest tak, ze orto nie zalozy innego jak metalowego, bo inny nie bedzie miał takiego "kopa" co nie?
Stary 2010-08-25, 11:42   #4481
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Ale skad mozesz wiedziec, co nagle Ci wypadnie w zyciu? nigdy nie wiadomo
ja np. mieszkam w miejscu tam gdzie studiowalam, ale do domu nie mam daleko/tam zakladalam, bo nie wiedzialam, gdzie bede po obornie/ ale zostalam i mam ok 130km, a i tak ost czesto tam bywam tylko jak sie zacznie wrzesien/pazdziernik to juz tak nie bedzie wakacyjnie bo i to pracy szukam, kontynuacja studiow sie zacznie
a jakbym chciala wyjechac na jakas wymiane, albo moze z przyszlej pracy, gdzies mnie wysla no co nigdy nic nie wiadomo to tak na spokojnie z wizytami mam, ale jak twierdzisz, ze nie, no to Twoja indywidualna sprawa all ok

a o gumce to byl tylko przyklad, moze, ale nie musi, a zamek w kazdym apracie moze odpasc - nie ma zasady. Ja jestem co 3 miesiace, ale zawsze moge sie bez problemu skontaktowac, podejść, a na wizytach kontrolnych zawsze otrzymuje odpowiedzi na moje pytania, wszelkie informacje, oraz "ze ladnie sie prostuje" z reszta kazdy lubi to slyszec nie zakladam, ze bede farciara i zdejme po 11 miesiacach, jak to jedna z pacjentek wow miala ładnie podatne ząbki, ja wole na spokojnie, jak to orto powiedziała lepiej być mile zaskoczonym, niż czekać i sie nie cierpliwić, plus minus 1,5 - 2lata standardowo

wszystko kwestia indywidualna
każda wybrała co woli ja mam 15 lat, więc mogę sobie pozwolić na trochę kolorów na zębach a wizyty są bez problemu, bo nie daleko mam

Cytat:
a jak je oprawisz?
ja noszę 2 miesiące i 16 dni i już miesiąc temu widziałam różnicę

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

Cytat:
a kejsi - opraw sobie, opraw przestroga i pokazuja dzieciom , wnuczkom

a w ogole czasem jest tak, ze orto nie zalozy innego jak metalowego, bo inny nie bedzie miał takiego "kopa" co nie?
że mogą za młodu nosić wyjmowany, a nie tak jak ja zaprzepaścić szansę

Stary 2010-08-25, 11:50   #4482
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Alice in Wonderland masz racje aparat samoligaturujacy to swietna sprawa. Glupia bylam bo ja chcialam miec jak najszybciej aparat a do orto ktory takie zaklada musialam czekac ponad miesiac. A teraz wyskoczylo mi ze wyjezdzam za granice byc moze na dlugie lata i przez najblizsze 2-3 bede musiala co 7-8ty przylatywac Ale coz, czasu nie cofne.

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 11:52   #4483
depesia
Rozeznanie

Cytat:
obciera, bo policzki (od wewnątrz oczywiście) przyzwyczajają się do czegoś nowego w buzi
co do śliny, to tak się wydaje, bo jest ciężej ją połykać...
albo i tak jest, bo organizm chce usunąć z buzi to coś nowego...
ale tak, to jest normalne
jak miałam hyraxa, to dopiero ślina napływała xD
jak jest aparacik, napływa jej mniej...

kobietki, mam pytanie.. czasem leżę sobie na brzuchu z laptopem i opieram brode o reke czy cokolwiek i wtedy szczeki sa strasznie scisniete, ze jak potem az zeby bola troszke.. czy jak tak sie sciskaja szczeki, to z zabkami moze sie cos stac? boje sie, ze cos sie odksztalci
Stary 2010-08-25, 11:56   #4484
karton
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie, ja się buntowałam i nie chciałam nosić wyjmowanego

chociaż orto straszyła mnie operacją "jak nie będziesz nosić to..." i efekt był wręcz odwrotny
może każdy musi do aparatu dorosnąć i tyle...
Stary 2010-08-25, 12:07   #4485
E l a t e
Raczkowanie

Witam 'Szczęśliwie' Zadrutowane.

Od półtora roku noszę aparat stały na dół, od roku na górę. Plus ekspander na podniebienie prawie od dwóch lat. Okej, mniejsza...

Problem w tym, że na dole wokół zamków (ale tylko po ich bocznej stronie) od trójki po lewej do dwójki po prawej powstało mi długie, lekko brązowe przebarwienie (wygląda jak osad po herbacie). Widać je tylko jak się dobrze przyjrzeć (albo tak jak widać w zbliżeniu na załączonej fotce), ale boję się, że jak zdejmą mi zamki to ono zostanie i będzie wyglądało tragicznie.
U góry wszystko super, lśniąco, bomba. A to paskudztwo na dole moja ortodontka ignoruje

I tu pytanie do was - czy zauważyłyście u siebie coś podobnego?
Czy wasza ortodontka zleca wam np. piaskowanie, usuwanie kamienia, czy coś innego? Moja w tej kwestii jest totalnie niemrawa. Czytałam o tym na innych forach, że takie rzeczy powinno się robić minimum co pół roku.

Przepraszam jeżeli już ktoś o to pytał, ale wątek jest wielki i ciężko się przekopać.
E l a t e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 12:22   #4486
kejsi
Raczkowanie

Cytat:

a kejsi - opraw sobie, opraw i pokazuja dzieciom , wnuczkom przestroga

No mi orto wlasnie polecila metalowy konkretnie do tej mojej wady, powiedziala ze szybszy efekt bedzie na moich zebach niz taki kosmetyczny by dal skoro ona tak powiedziala no to sie nie bede sprzeczac ^^ a w sumie tamten drozszy wiec nie moge powiedziec ze chciala na mnie zarobic

Cytat:
każda wybrała co woli ja mam 15 lat, więc mogę sobie pozwolić na trochę kolorów na zębach a wizyty są bez problemu, bo nie daleko mam

a jak je oprawisz?
ja noszę 2 miesiące i 16 dni i już miesiąc temu widziałam różnicę

Ja mam 20 lat i tez sobie pozwalam na kolorki
Jak oprawie? hmm... kupie sobie taką malutką szklaną gablotke i tam je wsadze z podpisanymi datami kiedy byly robione ^^ powiesze zamiast zegara na scianie heh

ja nosilam wyjmowany, w sumie nie regularnie, i nic nie dal.. ale z tamta ortodontka cos nie tak bylo bo kazala mi usunac 4 czworki, a jak zaczerpnelam rady mojej obecnej orto to sie okazalo ze mogla mi sie przez to szczeka zapasc dobrze ze sie nie posluchalam, bo teraz mam juz prawie sliczne zabki

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

Cytat:
Napisane przez E l a t e Pokaż wiadomość

Od półtora roku noszę aparat stały na dół, od roku na górę. Plus ekspander na podniebienie prawie od dwóch lat. Okej, mniejsza...

Problem w tym, że na dole wokół zamków (ale tylko po ich bocznej stronie) od trójki po lewej do dwójki po prawej powstało mi długie, lekko brązowe przebarwienie (wygląda jak osad po herbacie). Widać je tylko jak się dobrze przyjrzeć (albo tak jak widać w zbliżeniu na załączonej fotce), ale boję się, że jak zdejmą mi zamki to ono zostanie i będzie wyglądało tragicznie.
U góry wszystko super, lśniąco, bomba. A to paskudztwo na dole moja ortodontka ignoruje

Czy wasza ortodontka zleca wam np. piaskowanie, usuwanie kamienia, czy coś innego? Moja w tej kwestii jest totalnie niemrawa. Czytałam o tym na innych forach, że takie rzeczy powinno się robić minimum co pół roku.

Przepraszam jeżeli już ktoś o to pytał, ale wątek jest wielki i ciężko się przekopać.
moze to klej sie troche przebarwil
Ja nie mam czegos takiego. Sluchaj jesli sie martwisz to moze kup sobie taka szczoteczke do zebow ortodontyczna specjalna (wyglada troche jak szczotka do butelki tylko jest 10 x mniejsza, i pasta myj to dokladnie..
a jak nie zniknie to zapytaj swojej ortodontki, napewno bedzie wiedziala o co chodzi
Stary 2010-08-25, 12:31   #4487
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:

a ja zapomnialam, ze tu takie nastki są bo ostatnio gadalyscie o 30stkach taaaak to Ty duzo czasu spedzisz jeszcze w jedym miejscu, bo to i nawet matura przed Toba, a chyba rodzina nie planuje zmieniac miesjca zamieszkania, ewentualnie wakacje - ktore sie koncza, wiec tak jak napisalas- jak i ja - kwestia indywidualna, ja np. mam 23 lata i nie wiem czy za miesiac, dwa nagle nie bedzie jakiegos "bum" w zyciu i zmiany a i kolorki jak najbardziej w Twoim wieku jak i nawet moim czy starszym, co kto lubi, kazdy ma swoj prywatny powod dla mnie osobiscie, najwazniejszy motyw to te wizyty kontrolne

ja za młodu, miałam "pchac" mojego wystajacego kła, np. duzym ołówkiem bo mial gumkke i miekki a nie robiłam tego, chociaz mama mowila a ja ze boli i nie robie tego, to teraz aprat tzn, nie tylko kieł, ale to wszystko przez niego

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Alice in Wonderland masz racje aparat samoligaturujacy to swietna sprawa. Glupia bylam bo ja chcialam miec jak najszybciej aparat a do orto ktory takie zaklada musialam czekac ponad miesiac. A teraz wyskoczylo mi ze wyjezdzam za granice byc moze na dlugie lata i przez najblizsze 2-3 bede musiala co 7-8ty przylatywac Ale coz, czasu nie cofne.
no własnie, o cos takiego mi chodzi, ze nigdy nie wiadomo co wypadnie w zyciu, a jednak wizyty sa czestrze, np. tak jak piszesz 7-8 tyg, hmmmmm nie ma innego wyjscia? nie wiem gdzie bedziesz za granica i gdzie mieszkasz w Polsce, ale moze chociaz znalesc jakos blizej granicy, albo miasto gdzie laduja samoloty? chcoiaz jak juz przylatujesz/przyjezdzasz do Polski, to i rodzinke chcialoby sie zobaczyc, wiec chyba moje kombinowanie jakies takie slabe a Twoja orto nie ma jakiegos pomyslu?

Czas edycji: 2010-08-25 o 12:35
Stary 2010-08-25, 12:33   #4488
Perfekcja
Raczkowanie

Uwaga, chciałam się podzielić doświadczeniem i rozwiać wątpliwości:
w aparacie stałym można mieć operację z pełną narkozą i intubacją
Perfekcja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 12:36   #4489
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Perfekcja Pokaż wiadomość
Uwaga, chciałam się podzielić doświadczeniem i rozwiać wątpliwości:
w aparacie stałym można mieć operację z pełną narkozą i intubacją
O kurde! coś Ty robiła? co Ci robili?
Stary 2010-08-25, 12:37   #4490
2011801131227
Konto usunięte

GG do 2011801131227 Send a message via Skype™ to 2011801131227
Exclamation Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Dziewczyny! Czy 1400 za metal i 70zł za zmianę gumek co miesiąc i 120zł za zmianę łuku (co 2-3 miesiące) to duzo?
(chyba dużo jak czytam niektórzy mają wizytę co 6 tygodni i płacą np.stale 60zł czy to łuk czy to gumki..

Czytam i orientuję się ze wiekszość ma wizyty od 40-70zl juz ze wszystkim... Aparat niby tani ale te wizyty mnie chyba zrujnują... Rzecz się ma w Tarnowie kolo Krakowa. Mało tu dobrych orto i sie cenią strasnie..

. A moze ktos z Was ma jakiegos orto w Krakowie który ma cene wizyt stałą i nie zdziera z człowieka ostatniego grosza? Wiem ze są tacy orto w KrK, ale przedzwanianie dziesiątek ofert mnie juz dobija... ktos pomoze?

Edytowane przez 2011801131227
Czas edycji: 2010-08-25 o 12:38 Powód: byk
2011801131227 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 12:51   #4491
kejsi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anitusica Pokaż wiadomość
Dziewczyny! Czy 1400 za metal i 70zł za zmianę gumek co miesiąc i 120zł za zmianę łuku (co 2-3 miesiące) to duzo?
(chyba dużo jak czytam niektórzy mają wizytę co 6 tygodni i płacą np.stale 60zł czy to łuk czy to gumki..

Czytam i orientuję się ze wiekszość ma wizyty od 40-70zl juz ze wszystkim... Aparat niby tani ale te wizyty mnie chyba zrujnują... Rzecz się ma w Tarnowie kolo Krakowa. Mało tu dobrych orto i sie cenią strasnie..

. A moze ktos z Was ma jakiegos orto w Krakowie który ma cene wizyt stałą i nie zdziera z człowieka ostatniego grosza? Wiem ze są tacy orto w KrK, ale przedzwanianie dziesiątek ofert mnie juz dobija... ktos pomoze?

No nie wiem, ja mam wizyte co dwa miesiace i na niej mam zmiane gumek i luków za 170zł... jak widac cena cenie nie rowna, ale moja orto ma dyplomy z zagranicy i tam konczyla szkoly jest na ktoryms tam miejscu na swiecie jesli chodzi o ortodoncję... a dowiedzialam sie tego po 4 latach noszenia aparatu dopiero :P
Stary 2010-08-25, 12:55   #4492
wasienka
Zadomowienie

HALO HALO pytanie do wszystkich aparatek mieszkających w LONDYNIE: gdzie chodzicie do orto i ile płacicie? Znalazłam pewną Polish Clinic w zachodnim londynie gdzie konsultacja orto kosztuje 45Ł. Jakieś pogotowie stomatologiczne 24 na dobę chyba. Chodzi tam którąś? Z góry dzięki. Ps. Zaraz sprawdze dokładnie jak się nazywa i wam napisze

ZESPÓŁ FOREST & REY

Edytowane przez wasienka
Czas edycji: 2010-08-25 o 12:58
wasienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 13:18   #4493
Perfekcja
Raczkowanie

Cytat:
O kurde! coś Ty robiła? co Ci robili?
aaaa, troszkę mi w brzuszku podłubali....
Perfekcja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 13:29   #4494
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Perfekcja Pokaż wiadomość
aaaa, troszkę mi w brzuszku podłubali....
ojojoj... ale juz ok? teraz pewnie odpoczynek?

anitusica
cena aparatu ok, ale co do cen wizyt niestety nie pomoge, ale nie wiedzialam, ze stosuja osobny cennik i ze za drucik tyle sobie prosi, to cena za dwa? czy jeden łuk? kurde jak tak popatrzec, to ortodonci niezle ceny sobie wymyslalaja... to zalezy od miasta wlasnie, dlatego zalozylam w swoim rodzinnym, ceny apratow takie same, ale wizyt juz nie
Stary 2010-08-25, 13:32   #4495
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
[/COLOR]

a ja zapomnialam, ze tu takie nastki są bo ostatnio gadalyscie o 30stkach taaaak to Ty duzo czasu spedzisz jeszcze w jedym miejscu, bo to i nawet matura przed Toba, a chyba rodzina nie planuje zmieniac miesjca zamieszkania, ewentualnie wakacje - ktore sie koncza, wiec tak jak napisalas- jak i ja - kwestia indywidualna, ja np. mam 23 lata i nie wiem czy za miesiac, dwa nagle nie bedzie jakiegos "bum" w zyciu i zmiany a i kolorki jak najbardziej w Twoim wieku jak i nawet moim czy starszym, co kto lubi, kazdy ma swoj prywatny powod dla mnie osobiscie, najwazniejszy motyw to te wizyty kontrolne

ja za młodu, miałam "pchac" mojego wystajacego kła, np. duzym ołówkiem bo mial gumkke i miekki a nie robiłam tego, chociaz mama mowila a ja ze boli i nie robie tego, to teraz aprat tzn, nie tylko kieł, ale to wszystko przez niego

no własnie, o cos takiego mi chodzi, ze nigdy nie wiadomo co wypadnie w zyciu, a jednak wizyty sa czestrze, np. tak jak piszesz 7-8 tyg, hmmmmm nie ma innego wyjscia? nie wiem gdzie bedziesz za granica i gdzie mieszkasz w Polsce, ale moze chociaz znalesc jakos blizej granicy, albo miasto gdzie laduja samoloty? chcoiaz jak juz przylatujesz/przyjezdzasz do Polski, to i rodzinke chcialoby sie zobaczyc, wiec chyba moje kombinowanie jakies takie slabe a Twoja orto nie ma jakiegos pomyslu?
Moja orto na kazdy problem reaguje: 'ale to ja ci moge spakowac twoja teczke, dac wyciski i znajdziesz sobie innego ortodonte, ja cie chce widziec co 6-8tygodni' Beznadziejna jest. Nawet nie chciala sie zgodzic zebym raz przyszla po 3 tyg a pozniej po 9, a pozniej juz normalnie co 7-8. Teraz musze specjalnie na weekend przyleciec 20 wrzesnia

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 13:34   #4496
kejsi
Raczkowanie

Cytat:
Moja orto na kazdy problem reaguje: 'ale to ja ci moge spakowac twoja teczke, dac wyciski i znajdziesz sobie innego ortodonte, ja cie chce widziec co 6-8tygodni' Beznadziejna jest. Nawet nie chciala sie zgodzic zebym raz przyszla po 3 tyg a pozniej po 9, a pozniej juz normalnie co 7-8. Teraz musze specjalnie na weekend przyleciec 20 wrzesnia

to tyradontka nie ortodontka;p moze faktycznie niech Ci spakuje teczke i znajdz innego specjaliste?
niektorzy maja manie boga i mysla ze sa niezastapieni
aj.. powodzenia
Stary 2010-08-25, 13:45   #4497
depesia
Rozeznanie

Cytat:

mi też wydaje się, że to klej xD jak mi orto kleiła zamki na górze, to najpierw zaznaczała ołówkiem miejsce na zębie, w którym dokładnie miejscu ma przykleić zamek i robiła kropeczki na ząbkach. Potem jak nałożyła zamek z klejem na ząbki, to te szare kropeczki po ołówku zostaly w za tym klejem i nic z tym nie mogę zrobić xD

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Cytat:
No nie wiem, ja mam wizyte co dwa miesiace i na niej mam zmiane gumek i luków za 170zł... jak widac cena cenie nie rowna, ale moja orto ma dyplomy z zagranicy i tam konczyla szkoly jest na ktoryms tam miejscu na swiecie jesli chodzi o ortodoncję... a dowiedzialam sie tego po 4 latach noszenia aparatu dopiero :P
wooooooooow
Stary 2010-08-25, 14:11   #4498
Agnesik_
Raczkowanie

Cytat:

Ja miałam coś takiego!
Podobno u niektórych tworzy się to wcześniej, u innych później a niektórzy nie mają tego wcale.
Mam 99% pewność że to osad, np. z herbaty, kawy.
miejsca koło drutu jest strasznie trudno doczyścić.
Radziła bym Ci udać się na piaskowanie, a jeśli higienistka zaleci to może i zdejmowanie kamienia.
Taki zabieg powinno się robić właśnie co pół roku, w aparacie co jakieś 7-8 miesięcy ( tak mi mówiła higienistka i orto )
Agnesik_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 14:54   #4499
201707171013
Konto usunięte

A ja mam głupie pytanie
Czy zęby wyciorkiem czyści się tak 'na sucho' czy z pastą?
Co ile wymieniać wyciorek?
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 15:02   #4500
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokładnie, sadze jak kejsi, moze niech da teczke i dziekuje, wiadomo, ze tu chodzi o leczenie, ze w ten sposob moze sie troche wydluzyc, ale kuuuurde, zawsze sa jakies wyjscia! a nie, ze "nie" i dziekuje

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
A ja mam głupie pytanie
Czy zęby wyciorkiem czyści się tak 'na sucho' czy z pastą?
Co ile wymieniać wyciorek?
hmmm ja czasami, jak dojrze, to w trakcie mycia, jak mam gebe pelna piany
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości