|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3361 |
Przyczajenie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
do gusiawawa
Witam,dobrze ,że zajrzałam na stronę to może troszeczkę pomogę , ponieważ przerobiłam "to"/niedowlad fałdu głosowego lewego/w czerwcu 2009 .Wiem co przeżywasz i co Cię czeka. Foniatra lub laryngolog powinien przepisać zastrzyki;Cocarboxylaza i Nivalin,które bierze się na przemian po 10szt/przerwa 1 mies i znowu. W tym samym czasie powinnaś wziąć zabiegi elektrostymulacji na strunę głosową/pod warunkiem ,że nie miałaś zmiany nowotworowej w tarczycy bo to jest bezwzględne przeciwwskazanie/. Ja wybrałam 100 zastrzyków w przeciągu 3 mies ,niestety zabiegów nie moglam brać bo w obu płatach miałam zmianę nowotworową. Moja struna nie ruszyła i już nie ruszy ![]() ![]() Jakośc głosu poprawiła się po licznych ćwiczeniach od logopedy,bo szukałam pomocy "wszędzie". Tobie życzę z całego sera ,żeby struna głosowa "ruszyła". Jeżeli chcesz pytać o cokolwiek .to podaję gg 3284155 będzie łatwiej, ponieważ nie zaglądałam tu od kilku miesięcy. Pozdrawiam wszystkich przed i po operacji i życzę duuużo zdrówka. Danuta |
![]() ![]() |
![]() |
#3362 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny ale mam stracha z tym głosem
![]() ja nadal czekam na wizyte u onkolaga chirurga ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3363 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie forumowiczki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3364 |
Przyczajenie
|
To super,że wyniki dobre
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3365 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich, dzisiaj byłam w klinice w Gliwicach i po zbadaniu usg tarczycy (a raczej jej brak, bo miesiąc temu usunęli mi całą) okazało się że odrosły mi 2 "kikuty". Lekarz dał mi miesiąc na to żeby się obniżyły. Jeżeli nie to będę miała ponownie operację. Czy ktoś już też miał taką sytuację. Czy regulacja hormonami coś da?
Mam też pytanie: jak obchodzić się z raną? Jak długo nosić stripy? kiedy smarować maścią i jaką? Dzisiaj lekarz mówił mi coś o masowaniu tej rany. Ale jak ją się masuje? |
![]() ![]() |
![]() |
#3366 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3367 |
Zakorzenienie
|
Plinusia to ona może odrosnąc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3368 |
Raczkowanie
|
Marzenata
![]() Moje zniknęło na dobre dopiero po 6 miesiącach od operacji. Tzn. miałam takie nierówności pod skórą. Mój endokrynolog powiedział, że tarczyca długo się goi i że jest to od rurki intubacyjnej, która była w szyjce w czasie operacji. I jak mówił, tak też się stało ![]() ![]() Pozdrawiam. Edytowane przez Lidkaa Czas edycji: 2010-08-25 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#3369 |
Przyczajenie
|
Mi najpierw kazali ranę wódką przemywac a wokół rany Liotonem smarowac a teraz lekarz zalecił smarowanie rany i okolic Linomagiem i podczas smarowania robię sobie masaż rozmasowując głównie to zgrubienie.Przyciskam mocniej palcami i zataczam kółka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3370 |
Raczkowanie
|
XShishkaX
![]() Cepanem można smarować 3 miesiące po operacji. Chociaż opinie są różne. Niektórzy mówią, że po pół roku dopiero. LEkarze zalecają często natomiast masaże blizny. Edytowane przez Lidkaa Czas edycji: 2010-08-26 o 07:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#3371 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() Od kilku dni poczytuję Was z zapartym tchem. Jestem w trakcie szczepień i szykuję się do operacji. Boję się i to bardzo;( Nie mam nadczynności ani niedoczynności tylko dużego już guza, który powiększył się i obecnie ma 36x57mm. Nie odczuwam zbytnio dolegliwości, poza lekkim przyduszaniem. Estetycznie wygląda to brzydko ponieważ zrobiło mi się tzw wole ![]() Jestem z woj. podkarpackiego i kierowana jestem na operację do Lublina. Liczę ze ktoś z Was podpowie mi jakiego lekarza wybrać. Dziś mam na uwadze dr.Abramowicz lub dr. Chrościckiego. Ale jak skończę szczepienia, dostaję skierowanie i mogę jechać gdzie chcę. Dlatego bardzo proszę o ew namiary, opinie..itp Dla ułatwienia kontaktu podaję swoje gg ...25070 463 Będę baaardzo wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3372 |
Raczkowanie
|
Co do odrośnięcia tarczycy-to w zmianach łagodnych jeśli tarczyca odrośnie bez guzków, to bardzo dobrze. Hormonki hamują wzrost tarczycy z guzkiem. A ponowne pojawienie się zdrowego płata jest wskazne. Dlatego też monitoruje się przez kontrolne USG, czy coś tam się pojawiło.
W nowotworach faktycznie trzeba pilnować, żeby przez właściwą dawkę hormonów nie dopuścić do ponownego wzrostu tarczycy. Edytowane przez Lidkaa Czas edycji: 2010-08-26 o 07:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#3373 |
Zakorzenienie
|
ale wnowotworach chyba po to stosuje sie jod ?? zeby dobic pozostałosci ? czy nie
![]() ![]() ja mam zmiany nowotworowe i tak się zastanawiam czy zawsze przy raku daja jod??? |
![]() ![]() |
![]() |
#3374 |
Raczkowanie
|
dziewczyny - pojutrze idę do szpitala , będą mi wycinać całą tarczycę.
Chcę to mieć już za sobą, ale bardzo się stresuję. Mochita - jak u ciebie samopoczucie??? |
![]() ![]() |
![]() |
#3375 |
Rozeznanie
|
Witam! Jakis czas temu bywalam na tym watku.Jestem ponad 2 miesiace po drugiej operacji tarczycy-mam ja calkowicie wycieta. Biore 100mg Euthyroxu i oeparol. Chcialabym zaczac brac Chrom Plus poniewaz mam problem ze zrzuceniem nadwagi i niepohamowanym apetytem na slodycze. Zastanawiam sie tylko czy moge go brac-ma w składzie jod 150 mikrogram-100%dziennego zalecanego spozycia. Czy to w polaczeniu z euthyroxem nie bedzie za duzo?? Brała ktoras z Was chrom po operacji tarczycy?? Nie mam jak skonsultowac sie z endokrynologiem. Dziekuje!Pozdrawiam
![]() |
#3376 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pamietacie jakie ja miałam problemy po operacji, jak się załamywałam, martwiłam wagą. Dzisiaj minęło niecałe 5 miesięcy. Wszystko wraca do normy. Włoski przestały mi całkowicie wypadać, rosną w szybkim tempie. Mam je prawie do pasa. Ostatnio chciałam obciąć ale fryzjerka się nie zgodziła, bo powiedziała, że są bardzo zdrowe (wcześniej obcięłam ponad10cm po operacji) Biorę Euthyrox 150, nie wiem jak dalej będzie. Wróciłam do uprawiania sportu, a nawet od 2 tygodni biegam. Schudłam 4 kilogramy, czym wprawiłam w osłupienie moją lekarkę ![]() Kobietki nie zwlekajcie. Początkowo po operacji jest ciężko, ale organizm szybko wraca do siebie, a potem jest lepiej. Kochana trzymam kciuki za Ciebie i za was ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3377 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak poziom wapnia teraz? Ok? Bo z tym nie ma żartów. ![]() Jestem 6 mies po operacji i niczym nie smaruję ,bo zapominam.Wcześniej był Lioton 1000 czasem Cepan. Blizna ok, czerwonawa, dośc cieńka ale cały czas wypukła. Włosy powoli przestają wypadać.Cały czas huśtawka z hormonami: z 37 w ciągu 1,5 mies doszłam do 0,23.Szukamy z endo dobrej dawki. tydzień Euthyrox 100, weekend 75.Kontrola za miesiąc. Pozdrawiam wszystkich.
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3378 |
Rozeznanie
|
Tylko jak napisalam Chrom Plus zawiera 150 mikrogram jodu.Czyli nie wolno??
![]() |
#3379 |
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny! Witam Was cieplutko! Powiedzcie mi, proszę, jak to jest z tym "odrastaniem" tarczycy? Dlaczego po operacji usunięcia podaje się hormony hamujące jej ponowny wzrost? Przecież to chyba byłoby super, gdyby sobie spokojnie odrosła i spełniała swoje funkcje sama, bez konieczności wspomagania organizmu lekami? Dziś byłam u lekarza i też okazało się, że muszę mieć ją usuniętą z powodu podejrzenia raka pęcherzykowego. Szkoda, że nie da się go potwierdzić inaczej jak w badaniu histo, ale już przecież po wycięciu! A jeśli okaże się, że nie było ono konieczne... Dlaczego nie dopuszcza się w takim razie do odrośnięcia tarczycy?
Fajnie, że jesteście! Trudno czasem znaleźć zrozumienie u Bliskich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3380 |
Raczkowanie
|
Witam was wszystkie! oj dawno juz mnie tu nie byl i niewiem czy mnie ktos jeszcze pamieta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3381 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem w szoku, ze misucie niektórzy czekac tyle na operacje. Ja od razu wszystko miałam, z dnia na dzień, tylko przerwa była na szczepienie 3 tygodnie. Ani nie miałam nowotworu ani nic, a dostałam najlepszego chirurga od tarczyc i w ogóle...udało mi się... Jakbym miała tyle czekac to nie wiem jakby to było... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3382 |
Przyczajenie
|
Witam Was!
Jeśli chodzi o jodowanie, to każda osoba, która miała guza rakowego pow 10 mm. Tak mi powiedział lekarz. Ja miałam około 20 mm. Jak byłam w Gliwicach miałam już mieć podany termin jodowania, dopóki lekarz nie zauważył, że mi odrosła tarczyca - mam 2 kikuty które są bardzo minimalne. Lekarz powiedział, że do jodowania mogę przystąpić gdy tarczycy nie ma. Więc teraz czekam miesiąc aż się zmniejszą te kikuty (lekarz mówił że często maleją). Jeżeli jednak nie, wówczas będę miała ponownie operację - tzw. reoperację. Tylko tyle wiem na ten temat. Boje się jak cholera, że ponownie mogę to znów przechodzić. Myślę, że mój pracodawca też nie byłby tym faktem zachwycony - a pracę mam wymarzoną. Czekam do 23 września na ponowne badanie usg i wówczas się okaże co dalej. |
![]() ![]() |
![]() |
#3383 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3384 |
Przyczajenie
|
Witam. To świetnie XShishkaX, że tak dobrze się czujesz. Ze mną jest odwrotnie. Dzisiaj mijają 4 tygodnie od operacji (tarczyca usunięta całkowicie) a ja nie mam siły wstawać rano z łóżka. Jak pisałam jakiś czas temu, poszłam do endo po hormonki i dostałam euthyrox 25 na tydzień, po tym czasie na dwa tygodnie 50 a potem na kolejne dwa tygodnie 75. Miałam tsh 20.52 przy normie do 4.2. Od czwartku biorę euthyrox 50, ale czuję się fatalnie, podejrzewam, że przy tak małej dawce wpadłam w jeszcze większą niedoczynność. Kolejne tsh robię w piątek ale u endo mam się pokazać dopiero w październiku, nie wiem w jakiej formie doczekam do tej wizyty, bo teraz jestem wrakiem. Przybył mi już 1 kg, opóźniła się miesiączka o 8 dni, cały czas mi zimno, bolą mnie stawy i w ogóle wszystko jest do d..y.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3385 |
Zakorzenienie
|
PLINUSIA
![]() ![]() ![]() kurde to ja mam guzek 20 mm czyli na bank jod ehhhhhhh nie wiem jak ja to zrobie z dwójką małych dzieci ![]() ![]() izera a miałaś biopsję?? mi na biopsji wyszło tylko, ze nowotwór zróżnicowany ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2010-09-06 o 13:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#3386 |
Raczkowanie
|
Witam. I ja dołączam sie do grona tych już po operacji.
Faktycznie, nie było tak źle jak sobie wyobrażałam. U mnie operacja trwała dośc długo z racji tego że musiałam mieć usuniętą całą tarczycę (choroba greves-basedowa) i były zwłóknienia po radiojodzie. Ale na szczęście wszystko przebiegło bez komplikacji, głos jest, poziom wapnia w normie. Do domu mnie wypisali w piątej dobie po operacji, szwy mam ściągnięte, ale zrobił mi się taki krwiak nad raną (taka jakby gula) z wybroczynami. Czy to jest normalne?, boje sie co to może być. Gardło, głowa, szyja, uszy jeszcze bolą, jestem słabiutka, ale szczęśliwa że mam to za sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
#3387 |
Przyczajenie
|
Witam. Zielona201, ja też miałam taką gulę, poza tym krwiaki podskórne zeszły mi aż na piersi i utrzymywały się tam przez 3 tygodnie, lekarz kazał mi smarować gulę i krwiaki liotonem 1000, tylko omijać samą bliznę. Teraz gula jest już niewielka a po krwiakach nie ma śladu.
A tak z innej beczki, dzisiaj musiałam stawić się w ZUSie,bo zaczęłam 31 dzień zwolnienia. Na szczęście pan doktor-orzecznik stwierdził, że w takim stanie ,w jakim się obecnie znajduję zupełnie nie nadaję się do pracy i mogę sobie jeszcze trochę pochorować ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3388 |
Przyczajenie
|
Ja od razu dostałam euthyrox 100 i chyba na nim zaskoczyłam ale hormonów nie miałam jeszcze badanych.Też mam wyciętą prawie całą tarczyce bo cały miąższ był zmieniony.Mam nadzieję,że szybko lepiej się poczujecie i odzyskacie siły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3389 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wam też po operacji urósł biust?? ja musze wszystkie biustonosze wymienieć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3390 |
Raczkowanie
|
na razie biorę letrox 50 , który dostałam przy wypisie ze szptala. Ale moje TSH nadal jest na poziomie 0,007, Ft4 wskazuje na lekką niedoczynność. Dzisiaj drugi dzień bez środków przeciwbólowych i już jest lepiej, moge już lekko kręcić głową, gardło tez mniej boli.
Dzisiaj odebrałam wynik histopatologiczny . Napisane jest po łacinie, nie potrafiłam odczytać, poszłam do lekarza, który powiedział mi że wynik jest wątpliwy. Napisane mam że wskazana jest kontrola , ale jaka, czego? przeciez tarczycy już nie ma. Czy potraficie mi pomóc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.