Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-25, 21:34   #4531
kejsi
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

ja mowilam normalnie tylko seplenilam koncowki "ki" "gi" itp a ogolnie bylo spoko, tylko jadlo sie ciezko, nie martw sie bedzie dobrze
kejsi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 21:43   #4532
klarcia__
Przyczajenie

mam nadzieję, że bedzie xD jak mi załażą, to może tu wpadnę i opiszę moje wrażenia... xD

a Ty, kejsi, ile to nosiłaś?
i kiedy ściągasz aparat?
klarcia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 21:56   #4533
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez klarcia__ Pokaż wiadomość
a jaka jest cena tych wyciorków?
tam są chyba nawet 2 rodzaje.. i jak się nie mylę to ok 10 zł..
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 22:57   #4534
kejsi
Raczkowanie

Cytat:
mam nadzieję, że bedzie xD jak mi załażą, to może tu wpadnę i opiszę moje wrażenia... xD

a Ty, kejsi, ile to nosiłaś?
i kiedy ściągasz aparat?
Ja to nosiłam chyba nie cały rok jesli dobrze pamietam
a aparat sciagam za okolo rok - z jakies 7 miesiecy temu babka mowila ze rok, ale ostatnio tez tak mowila... nie wiem dokladnie, ale juz mi sie dluzy czas;/ bo aparat w sumie nosze juz prawie 5 lat
Stary 2010-08-25, 23:06   #4535
Justyna1505
Raczkowanie

GG do Justyna1505

Doszłam do wniosku, że skoro nie mam gumek, to mam aparat samoligaturujący (nie wiem czy dobrze napisałam), ale czytałam, że są one droższe a ja za swój płaciłam 1400 zł, więc już sama nie wiem jaki mam...

Ta orto mogła by mnie oświecić! Muszę ją zapytać, co noszę na swoich zębach
Stary 2010-08-25, 23:13   #4536
klarcia__
Przyczajenie

no, faktycznie kejsi, już go trochę nosisz :/

a Ty justyna zapytaj jaki masz aparat i powiedz nam
Stary 2010-08-25, 23:16   #4537
depesia
Rozeznanie

Cytat:
ja widziałam po około dychę

---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Cytat:
Napisane przez kejsi Pokaż wiadomość
ja mowilam normalnie tylko seplenilam koncowki "ki" "gi" itp a ogolnie bylo spoko, tylko jadlo sie ciezko, nie martw sie bedzie dobrze
ahh, pamiętam jak to jedzenie wchodziło w to, grrr, never again xD
Stary 2010-08-25, 23:25   #4538
kejsi
Raczkowanie

Cytat:
no, faktycznie kejsi, już go trochę nosisz :/
Cytat:
Napisane przez depesia Pokaż wiadomość
ahh, pamiętam jak to jedzenie wchodziło w to, grrr, never again xD
No mozna sie znudzic z ciekawosci nie dlugo umre, chce zobaczyc jak bedzie moj usmiech wygladal bez tego żelastwa ^^

No, straszne jest takie wlazenie jedzenia, musialam widelcem przepychać albo jezykiem a jedzenie spaghetti ? katorga
Stary 2010-08-26, 09:20   #4539
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Ja mam 20 lat i tez sobie pozwalam na kolorki
Jak oprawie? hmm... kupie sobie taką malutką szklaną gablotke i tam je wsadze z podpisanymi datami kiedy byly robione ^^ powiesze zamiast zegara na scianie heh

ja nosilam wyjmowany, w sumie nie regularnie, i nic nie dal.. ale z tamta ortodontka cos nie tak bylo bo kazala mi usunac 4 czworki, a jak zaczerpnelam rady mojej obecnej orto to sie okazalo ze mogla mi sie przez to szczeka zapasc dobrze ze sie nie posluchalam, bo teraz mam juz prawie sliczne zabki
jak będę miała wreszcie własny pokój, to też będę musiała tak zrobić

no, ja się zastanawiam, jak mi na dole założy aparat, bo na dole zębów jest... uwaga, uwaga! 13!

Cytat:
Napisane przez Alice in Wonderland Pokaż wiadomość
[/COLOR]

a ja zapomnialam, ze tu takie nastki są bo ostatnio gadalyscie o 30stkach taaaak to Ty duzo czasu spedzisz jeszcze w jedym miejscu, bo to i nawet matura przed Toba, a chyba rodzina nie planuje zmieniac miesjca zamieszkania, ewentualnie wakacje - ktore sie koncza, wiec tak jak napisalas- jak i ja - kwestia indywidualna, ja np. mam 23 lata i nie wiem czy za miesiac, dwa nagle nie bedzie jakiegos "bum" w zyciu i zmiany a i kolorki jak najbardziej w Twoim wieku jak i nawet moim czy starszym, co kto lubi, kazdy ma swoj prywatny powod dla mnie osobiscie, najwazniejszy motyw to te wizyty kontrolne

ja za młodu, miałam "pchac" mojego wystajacego kła, np. duzym ołówkiem bo mial gumkke i miekki a nie robiłam tego, chociaz mama mowila a ja ze boli i nie robie tego, to teraz aprat tzn, nie tylko kieł, ale to wszystko przez niego
no, raczej się nie przeprowadzimy jakoś daleko (chociaż chciałabym ze stolicy w okolice Lublina, Zamościa ) bo rozbudowujemy dom. no to jak wkładamy kasę, to nie będziemy sprzedawać i się przeprowadzać.

jak to pchać?

anitusica
ja płacę 1500 za jeden aparat (jeden łuk) i 150zł za wizytę z jednym łukiem, a z dwoma chyba 200 będę płacić

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
A ja mam głupie pytanie
Czy zęby wyciorkiem czyści się tak 'na sucho' czy z pastą?
Co ile wymieniać wyciorek?
ja czyszczę wyciorkiem na sucho, po wieczornym myciu zęboli
nawet na filmiku widziałam, że tak się myje
jak widzisz, że już jest zniszczony (gnie się i jego 'włosy' są inne niż na początku) to wtedy.

Cytat:
Napisane przez Nusia_15 Pokaż wiadomość
'najgorszy lek (w smaku) najlepiej leczy'
A ja dostałam tylko wosk
ja też

Cytat:
witam wszystkich zadrutowanych xD
mam pytanie: te wyciorki można kupić w aptece???
w mojej tak ale jak byłam w Pruszkowie, to nigdzie w aptece nie było a to większe miasto od mojego i w moim są

Cytat:
Napisane przez karton Pokaż wiadomość
dokładnie, ja się buntowałam i nie chciałam nosić wyjmowanego

chociaż orto straszyła mnie operacją "jak nie będziesz nosić to..." i efekt był wręcz odwrotny
może każdy musi do aparatu dorosnąć i tyle...
na mnie wręcz krzyczała, że ona się męczy, rodzice czas (a później to i pieniądze) tracą, a ja sobie olewam. no i co może sobie wtedy pomyśleć 10-13 letnie dziecko?

Cytat:
No, straszne jest takie wlazenie jedzenia, musialam widelcem przepychać albo jezykiem a jedzenie spaghetti ? katorga
jeszcze nie jadłam spaghetti

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-26, 10:07   #4540
kejsi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość

jeszcze nie jadłam spaghetti
Spróbuj, ja za pierwszym razem to aż się śmiałam z bezradności
Śmiesznie bylo, jakos nigdy nie ubolewalam nad tym

jak masz 13 zebow to pewnie ominie Ci jednego z jednej strony zebys krzywych nie miala pozniej, albo bedzie Ci kazala jednego wyrwac dla rownowagi a ktorego Ci brakuje ?
Stary 2010-08-26, 10:15   #4541
2011801131227
Konto usunięte

GG do 2011801131227 Send a message via Skype™ to 2011801131227

Dziewczynki, zmieniłam decyzję i aparat zakłądam u tego Pana doktora na słowacji, zaraz za polską ganic,jak koleżanka gdzies tam wyżej;-) Słyszałam o nim, bo leczy się u niego moja kolezanka z Krosna. Ja w prawdzie będę miała do niego bardzo daleko Bo az z krakowa- ale wizyta jest co 2 miesiące, więc jakoś wytrzymam) Bierze 850zł za łuk i nic za wizyty, mozna płacic w ratach. Jest bardzo rzetelny- duzo znajomych jezdzi stamtąd i chwalą
A mi, nawet z dojazedm wyjdzie taniej- łuk 850zł + jakies 70zł co dwa miesiące dojazd to są grosze iw ychodzi 35zł/miesiac.. a u orto u ktorego mialam zakladac, metal 1400, wizyta co miesiac 70, co dwa miesiące z łukiem 120;/ co dale 95zł miesięcznie. Dla takich pieniędzy juz naawet warto zniesc ten bol podrozy co dwa miesiące...pozdrawiam
2011801131227 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-26, 10:21   #4542
kejsi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anitusica Pokaż wiadomość
Dziewczynki, zmieniłam decyzję i aparat zakłądam u tego Pana doktora na słowacji, zaraz za polską ganic,jak koleżanka gdzies tam wyżej;-) Słyszałam o nim, bo leczy się u niego moja kolezanka z Krosna. Ja w prawdzie będę miała do niego bardzo daleko Bo az z krakowa- ale wizyta jest co 2 miesiące, więc jakoś wytrzymam) Bierze 850zł za łuk i nic za wizyty, mozna płacic w ratach. Jest bardzo rzetelny- duzo znajomych jezdzi stamtąd i chwalą
A mi, nawet z dojazedm wyjdzie taniej- łuk 850zł + jakies 70zł co dwa miesiące dojazd to są grosze iw ychodzi 35zł/miesiac.. a u orto u ktorego mialam zakladac, metal 1400, wizyta co miesiac 70, co dwa miesiące z łukiem 120;/ co dale 95zł miesięcznie. Dla takich pieniędzy juz naawet warto zniesc ten bol podrozy co dwa miesiące...pozdrawiam
skoro podjelas decyzje to musi byc sluszna trzymam kciuki zebys sie nie mylila
Stary 2010-08-26, 10:33   #4543
aaamelkaaa
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

cześć Dziewczynki,

jestem tu nowa. Postanowiłam napisać, bo od wczoraj tj. 25.08.2010 miałam założonego Forsusa. Zęby bolą mnie niesamowicie. Moożecie mi powiedzieć czy któraś z Was nosiła Forsusa i jak sobie radziła z bólem no i co najważniejsze z jedzeniem? aaa no i najważniejsze.. ortodontka powiedziała mi, że Forsusa będę nosić (o zgrozo!) 182 dni, czyli pół roku ((((((

Ogólnie rzecz biorąc noszę aparat na górę i na dół od 22.05.2009
aaamelkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-26, 10:40   #4544
2011801131227
Konto usunięte

GG do 2011801131227 Send a message via Skype™ to 2011801131227

Cytat:
skoro podjelas decyzje to musi byc sluszna trzymam kciuki zebys sie nie mylila
wszyscy baaardzo chwalą i duzo osób do niego jezdzi. widziałam juz osobę z "efektem"- powalający, ale wtedy zastanawiałąm się jak z dojazdem. ale teraz, gdy mam mozliwosc- nic nie stoi na przeszkodzie;-)
teraz czeka mnie troche przygotowan-dentysta na zepsute, zrobienie zdjec i kupienie ligaturek i szczoteczek, płynów;D

Pan pozwala sobie samemu zmieniac- jest to banalnie proste. w koncu wizyta co 2 miesiace to mogą się przebarwic sciągasz wykałaczką, zakładasz pęsetką albo za pomocą dwóch nitek. To nie jest nic strasznego, a jak któras wyzej napisala ze sobie sama zmienia gumki to byl popłoch ;O nie wiem dlaczego. Na zachodzie dzieciaki zmieniają sobie gumki same, w zaleznosci od nastroju ;D poza tym nikt tam nie leci z jedną odpadniętą gumką do orto.

W takim wypadku mozna np na specjalne okazje załozyc duze, białe gumki- np kwiatki- i aparat stanie się mniej widoczny, a pozniej, gdy się przebarwią, poprostu zmienić. juz sie ciesze na mysl o aparacie.Pozdrawiam

Edytowane przez 2011801131227
Czas edycji: 2010-08-26 o 10:42 Powód: byk
2011801131227 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-26, 10:43   #4545
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
rączka z małą i dużą końcówką jest za ok.10zł, a same końcówki których jest 10 tyle samo kosztują.
Cytat:
Napisane przez anitusica Pokaż wiadomość
gdyby mama wcześniej zmieniła pracę, to pewnie jeździłabym na słowację do orto. ale dowiedziała się o tym trochę za późno. aż się smutno robi jaką u nas ortodonci kase biorą...

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-26, 11:07   #4546
klarcia__
Przyczajenie

ale ten orto ze słowacji to Polak? bo nie łapię
Stary 2010-08-26, 11:15   #4547
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Napisane przez rozgwiazda Pokaż wiadomość

a może ona wysunie tą jedną z dziąsła bardziej?? to byłyby wtedy równe.. kurcze nie wiem
Mam tylko nadzieje ze wszystko bedzie po mojej mysli i bede miala rowne zabki...

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-26, 11:23   #4548
depesia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aaamelkaaa Pokaż wiadomość
cześć Dziewczynki,

jestem tu nowa. Postanowiłam napisać, bo od wczoraj tj. 25.08.2010 miałam założonego Forsusa. Zęby bolą mnie niesamowicie. Moożecie mi powiedzieć czy któraś z Was nosiła Forsusa i jak sobie radziła z bólem no i co najważniejsze z jedzeniem? aaa no i najważniejsze.. ortodontka powiedziała mi, że Forsusa będę nosić (o zgrozo!) 182 dni, czyli pół roku ((((((

Ogólnie rzecz biorąc noszę aparat na górę i na dół od 22.05.2009
Matuchno, ale to brzmi... Forsus
Ja swojego hyraxa też nosiłam 6 miesięcy. zakładany 5 lutego, a ściagany 3 sierpnia jakoś pod koniec marca orto powiedziała, żebym już go nie aktywowała, tzn nie przekręcała już w nim śrubki, a potem nosiłam go, żeby ząbki się nie zrujnowały, żeby "zastały" się w nowym miejscu potem to tylko odczuwałam dyskomfort, ale nie w bólu, bo jego w ogóle prawie nie czułam, nawet przy podkrecaniu. miałam bezboleśnie, ale skutecznie rozni ludzie inaczej reaguja na takie cacka. a wiec wracajac... potem czulam dyskomfort tylko w tym, ze jedzenie dostawalo sie miedzy ten hyrax a podniebienie tyle...
Stary 2010-08-26, 11:42   #4549
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

anitusica

Nie no ja sadze, iz jak najbardziej trzeba korzystać, skoro masz mozliwosc i blisko

Tylko jedno mnie zastanawia i nie podoba się, iż z góry założone, że wizyty co 2miesiace, przy apracie metalowym (chyba, że to jakiś inny metalowy?) teoretycznie z tego co tu pisza, tak co 7-8tyg, ale w zaleznosci od wady, bo jak ktoras tu pisala, faktycznie przy metalowym ma wizyty co 2, ale jest to kwestia indywidualna -tylko to mnie zastanawia
ale jak masz sprawdzonych ludzi, to nie ma po co sie stresowac

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

ale wiecie nad czym sie zastanawiam? na czym oni zarabiaja, skoro nawet wizyty za free??

i czy w Słowacji wszyscy chodzą z apratami? -->

Edytowane przez Alice in Wonderland
Czas edycji: 2010-08-26 o 11:45
Alice in Wonderland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-26, 11:53   #4550
aaamelkaaa
Przyczajenie

Red face Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Depesia, ale ortodontka nie poinformowala mnie o jakims podkrecaniu czy cos mam zalozone ierscienie i te dwie srubki, ale o zadnym podkrecaniu nie bylo w ogole mowy. Nastepna wizyte mam za 6 tygodni. Powiedz mi jeszcze prosze czy faktycznie ten forsus Ci pomogl? Mam wrazenie, ze mam twarz jak kon przez to przesuniecie zuchwy
aaamelkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-26, 12:02   #4551
klarcia__
Przyczajenie

anitusica, ale musisz się liczyć też z jakimiś nagłymi wizytami, mam na myśli gdy np Ci zamek odpadnie (tfu tfu tfu xD) czy coś w tym stylu.
różne są sytuacje .
Stary 2010-08-26, 12:03   #4552
Modomanka
Zadomowienie

Dziewczyny ile musiałyście nosić separację?
Stary 2010-08-26, 12:10   #4553
depesia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aaamelkaaa Pokaż wiadomość
Depesia, ale ortodontka nie poinformowala mnie o jakims podkrecaniu czy cos mam zalozone ierscienie i te dwie srubki, ale o zadnym podkrecaniu nie bylo w ogole mowy. Nastepna wizyte mam za 6 tygodni. Powiedz mi jeszcze prosze czy faktycznie ten forsus Ci pomogl? Mam wrazenie, ze mam twarz jak kon przez to przesuniecie zuchwy
ja nie miałam tego forsusa, tylko hyraxa. musialabys dodac fotki, bo kompletnie nie wiem jak to cacko wygląda. moje miało za zadanie poszerzyć mi szczękę
nie wszystkie cacka na podniebienie się podkręca, na przykład moja koleżanka z klasy ma takie coś, nie wiem jak się nazywa, nie powiedziała, to nie podkręca nic xD

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Modomanka Pokaż wiadomość
Niektórzy noszą kilka godzin, kilka dni, a ja miałam 2 tygodnie! A to dlatego, że jak mi założyła, to za tydzień miałam następną wizytę na dopasowanie pierścieni do hyraxa, a za następny tydzien dopiero zakladany hyrax, wiec 2 tygodnie z nimi chodzilam
Stary 2010-08-26, 12:21   #4554
kaaamila_
Wtajemniczenie

Cytat:
ja nie nosiłam w ogóle
Stary 2010-08-26, 12:22   #4555
klarcia__
Przyczajenie

ja myślałam , że ten forsus to rodzaj aparatu a nie łuk podniebienny !!!!
ale jeśli się myle to mnie poprawić prosze !!
Stary 2010-08-26, 12:49   #4556
Modomanka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez depesia Pokaż wiadomość
Niektórzy noszą kilka godzin, kilka dni, a ja miałam 2 tygodnie! A to dlatego, że jak mi założyła, to za tydzień miałam następną wizytę na dopasowanie pierścieni do hyraxa, a za następny tydzien dopiero zakladany hyrax, wiec 2 tygodnie z nimi chodzilam
dzięki, tak właśnie pytam, bo dziś mam wizytę i prawdopodobnie będę miała zakładaną separację, a że chce jak najszybciej założyć już ten aparat, to się zastanawiam ile jeszcze będę musiała czekać
Cytat:
Napisane przez kaaamila_
ja nie nosiłam w ogóle
a jaką masz wadę i jaki aparat?
Stary 2010-08-26, 13:15   #4557
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Półtora tygodnia
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-26, 13:28   #4558
madzieeek
Wtajemniczenie

9 dni nosiłam separację - dziś się pozbywam gumek, a zdobywam aparat. Już za jakieś dwie godziny. Normalnie ekscytacja 10!
Jeszcze tylko zjem kotlecika...w ramach pożegnania z jedzeniem
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-26, 13:32   #4559
Turczynka
Zadomowienie

Witajcie Dziewczyny !!
Z uwagą śledzę i czytam Wasze wypowiedzi. Wiele ciekawych rzeczy, mogę się dowiedzieć o których nie miałam pojęcia. Jestem po pierwszej wizycie o ortodonty no i właściwie myślę nad aparatem. Ale szczerze mówiąc jestem tym wszystkim przerażona. Chyba strasznie się boję, że będzie bolę i będę seplenić
Pozdrawiam Was serdecznie.
Turczynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-26, 13:37   #4560
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Turczynka Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczyny !!
Z uwagą śledzę i czytam Wasze wypowiedzi. Wiele ciekawych rzeczy, mogę się dowiedzieć o których nie miałam pojęcia. Jestem po pierwszej wizycie o ortodonty no i właściwie myślę nad aparatem. Ale szczerze mówiąc jestem tym wszystkim przerażona. Chyba strasznie się boję, że będzie bolę i będę seplenić
Pozdrawiam Was serdecznie.
Jeśli fundusze pozwalają Ci na poprawę wyglądu Twojego uzębienia, to ja bym się nie wahała Fakt - boli, ale da się przeżyć. A seplenić się NIE DA, przez pierwsze godziny możesz czuć się dziwnie przez ciało obce w ustach, ale to mija
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości