|
|
#4531 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
ja mowilam normalnie tylko seplenilam koncowki "ki" "gi" itp
a ogolnie bylo spoko, tylko jadlo sie ciezko, nie martw sie bedzie dobrze
|
|
|
|
#4532 |
|
Przyczajenie
|
mam nadzieję, że bedzie xD jak mi załażą, to może tu wpadnę i opiszę moje wrażenia... xD
a Ty, kejsi, ile to nosiłaś? i kiedy ściągasz aparat? |
|
|
|
#4533 |
|
Rozeznanie
|
tam są chyba nawet 2 rodzaje.. i jak się nie mylę to ok 10 zł..
|
|
|
|
#4534 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a aparat sciagam za okolo rok - z jakies 7 miesiecy temu babka mowila ze rok, ale ostatnio tez tak mowila... nie wiem dokladnie, ale juz mi sie dluzy czas;/ bo aparat w sumie nosze juz prawie 5 lat
|
|
|
|
|
#4535 |
|
Raczkowanie
|
Doszłam do wniosku, że skoro nie mam gumek, to mam aparat samoligaturujący (nie wiem czy dobrze napisałam), ale czytałam, że są one droższe a ja za swój płaciłam 1400 zł, więc już sama nie wiem jaki mam...
Ta orto mogła by mnie oświecić! Muszę ją zapytać, co noszę na swoich zębach
|
#4536 |
|
Przyczajenie
|
no, faktycznie kejsi, już go trochę nosisz :/
a Ty justyna zapytaj jaki masz aparat i powiedz nam ![]()
|
|
|
|
#4537 | |
|
Rozeznanie
|
ja widziałam po około dychę
![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- Cytat:
|
|
|
#4538 |
|
Raczkowanie
|
No mozna sie znudzic
z ciekawosci nie dlugo umre, chce zobaczyc jak bedzie moj usmiech wygladal bez tego żelastwa ^^No, straszne jest takie wlazenie jedzenia, musialam widelcem przepychać albo jezykiem
|
|
|
|
#4539 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no, ja się zastanawiam, jak mi na dole założy aparat, bo na dole zębów jest... uwaga, uwaga! 13! ![]() Cytat:
) bo rozbudowujemy dom. no to jak wkładamy kasę, to nie będziemy sprzedawać i się przeprowadzać.jak to pchać? anitusica ja płacę 1500 za jeden aparat (jeden łuk) i 150zł za wizytę z jednym łukiem, a z dwoma chyba 200 będę płacić ![]() Cytat:
nawet na filmiku widziałam, że tak się myje ![]() jak widzisz, że już jest zniszczony (gnie się i jego 'włosy' są inne niż na początku) to wtedy. ja też Cytat:
ale jak byłam w Pruszkowie, to nigdzie w aptece nie było ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4540 |
|
Raczkowanie
|
Spróbuj, ja za pierwszym razem to aż się śmiałam z bezradności
Śmiesznie bylo, jakos nigdy nie ubolewalam nad tym ![]() ![]() jak masz 13 zebow to pewnie ominie Ci jednego z jednej strony zebys krzywych nie miala pozniej, albo bedzie Ci kazala jednego wyrwac dla rownowagi a ktorego Ci brakuje ?
|
|
|
|
#4541 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczynki, zmieniłam decyzję i aparat zakłądam u tego Pana doktora na słowacji, zaraz za polską ganic,jak koleżanka gdzies tam wyżej;-) Słyszałam o nim, bo leczy się u niego moja kolezanka z Krosna. Ja w prawdzie będę miała do niego bardzo daleko
Bo az z krakowa- ale wizyta jest co 2 miesiące, więc jakoś wytrzymam) Bierze 850zł za łuk i nic za wizyty, mozna płacic w ratach. Jest bardzo rzetelny- duzo znajomych jezdzi stamtąd i chwalą![]() A mi, nawet z dojazedm wyjdzie taniej- łuk 850zł + jakies 70zł co dwa miesiące dojazd to są grosze iw ychodzi 35zł/miesiac.. a u orto u ktorego mialam zakladac, metal 1400, wizyta co miesiac 70, co dwa miesiące z łukiem 120;/ co dale 95zł miesięcznie. Dla takich pieniędzy juz naawet warto zniesc ten bol podrozy co dwa miesiące...pozdrawiam
|
|
|
|
#4542 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
trzymam kciuki zebys sie nie mylila
|
|
|
|
|
#4543 |
|
Przyczajenie
|
cześć Dziewczynki,
jestem tu nowa. Postanowiłam napisać, bo od wczoraj tj. 25.08.2010 miałam założonego Forsusa. Zęby bolą mnie niesamowicie. Moożecie mi powiedzieć czy któraś z Was nosiła Forsusa i jak sobie radziła z bólem no i co najważniejsze z jedzeniem? aaa no i najważniejsze.. ortodontka powiedziała mi, że Forsusa będę nosić (o zgrozo!) 182 dni, czyli pół roku ((((((Ogólnie rzecz biorąc noszę aparat na górę i na dół od 22.05.2009
|
|
|
|
#4544 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i duzo osób do niego jezdzi. widziałam juz osobę z "efektem" - powalający, ale wtedy zastanawiałąm się jak z dojazdem. ale teraz, gdy mam mozliwosc- nic nie stoi na przeszkodzie;-)teraz czeka mnie troche przygotowan-dentysta na zepsute, zrobienie zdjec i kupienie ligaturek i szczoteczek, płynów;D Pan pozwala sobie samemu zmieniac- jest to banalnie proste. w koncu wizyta co 2 miesiace to mogą się przebarwic sciągasz wykałaczką, zakładasz pęsetką albo za pomocą dwóch nitek. To nie jest nic strasznego, a jak któras wyzej napisala ze sobie sama zmienia gumki to byl popłoch ;O nie wiem dlaczego. Na zachodzie dzieciaki zmieniają sobie gumki same, w zaleznosci od nastroju ;D poza tym nikt tam nie leci z jedną odpadniętą gumką do orto.W takim wypadku mozna np na specjalne okazje załozyc duze, białe gumki- np kwiatki- i aparat stanie się mniej widoczny, a pozniej, gdy się przebarwią, poprostu zmienić. juz sie ciesze na mysl o aparacie.Pozdrawiam
Edytowane przez 2011801131227 Czas edycji: 2010-08-26 o 10:42 Powód: byk |
|
|
|
|
#4545 | |
|
Raczkowanie
|
rączka z małą i dużą końcówką jest za ok.10zł, a same końcówki których jest 10 tyle samo kosztują.
Cytat:
|
|
#4546 |
|
Przyczajenie
|
ale ten orto ze słowacji to Polak? bo nie łapię
|
|
|
|
#4547 |
|
Zadomowienie
|
Mam tylko nadzieje ze wszystko bedzie po mojej mysli i bede miala rowne zabki...
|
|
|
|
#4548 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja swojego hyraxa też nosiłam 6 miesięcy. zakładany 5 lutego, a ściagany 3 sierpnia jakoś pod koniec marca orto powiedziała, żebym już go nie aktywowała, tzn nie przekręcała już w nim śrubki, a potem nosiłam go, żeby ząbki się nie zrujnowały, żeby "zastały" się w nowym miejscu potem to tylko odczuwałam dyskomfort, ale nie w bólu, bo jego w ogóle prawie nie czułam, nawet przy podkrecaniu. miałam bezboleśnie, ale skutecznie rozni ludzie inaczej reaguja na takie cacka. a wiec wracajac... potem czulam dyskomfort tylko w tym, ze jedzenie dostawalo sie miedzy ten hyrax a podniebienie tyle...
|
|
|
#4549 |
|
Wtajemniczenie
|
anitusica
Nie no ja sadze, iz jak najbardziej trzeba korzystać, skoro masz mozliwosc i blisko ![]() Tylko jedno mnie zastanawia i nie podoba się, iż z góry założone, że wizyty co 2miesiace, przy apracie metalowym (chyba, że to jakiś inny metalowy?) teoretycznie z tego co tu pisza, tak co 7-8tyg, ale w zaleznosci od wady, bo jak ktoras tu pisala, faktycznie przy metalowym ma wizyty co 2, ale jest to kwestia indywidualna -tylko to mnie zastanawia ale jak masz sprawdzonych ludzi, to nie ma po co sie stresowac ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- ale wiecie nad czym sie zastanawiam? na czym oni zarabiaja, skoro nawet wizyty za free?? ![]() i czy w Słowacji wszyscy chodzą z apratami? --> ![]()
23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2010-08-26 o 11:45 |
|
|
|
#4550 |
|
Przyczajenie
|
Depesia, ale ortodontka nie poinformowala mnie o jakims podkrecaniu czy cos
mam zalozone ierscienie i te dwie srubki, ale o zadnym podkrecaniu nie bylo w ogole mowy. Nastepna wizyte mam za 6 tygodni. Powiedz mi jeszcze prosze czy faktycznie ten forsus Ci pomogl? Mam wrazenie, ze mam twarz jak kon przez to przesuniecie zuchwy |
|
|
|
#4551 |
|
Przyczajenie
|
anitusica, ale musisz się liczyć też z jakimiś nagłymi wizytami, mam na myśli gdy np Ci zamek odpadnie (tfu tfu tfu xD) czy coś w tym stylu.
różne są sytuacje . |
|
|
|
#4552 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ile musiałyście nosić separację?
|
|
|
|
#4553 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie wszystkie cacka na podniebienie się podkręca, na przykład moja koleżanka z klasy ma takie coś, nie wiem jak się nazywa, nie powiedziała, to nie podkręca nic xD ![]() ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Niektórzy noszą kilka godzin, kilka dni, a ja miałam 2 tygodnie! A to dlatego, że jak mi założyła, to za tydzień miałam następną wizytę na dopasowanie pierścieni do hyraxa, a za następny tydzien dopiero zakladany hyrax, wiec 2 tygodnie z nimi chodzilam
|
|
|
#4554 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4555 |
|
Przyczajenie
|
ja myślałam , że ten forsus to rodzaj aparatu a nie łuk podniebienny !!!!
ale jeśli się myle to mnie poprawić prosze !!
|
|
|
|
#4556 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4557 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4558 |
|
Wtajemniczenie
|
9 dni nosiłam separację - dziś się pozbywam gumek, a zdobywam aparat. Już za jakieś dwie godziny. Normalnie ekscytacja 10!
Jeszcze tylko zjem kotlecika...w ramach pożegnania z jedzeniem |
|
|
|
#4559 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Dziewczyny !!
Z uwagą śledzę i czytam Wasze wypowiedzi. Wiele ciekawych rzeczy, mogę się dowiedzieć o których nie miałam pojęcia. Jestem po pierwszej wizycie o ortodonty no i właściwie myślę nad aparatem. Ale szczerze mówiąc jestem tym wszystkim przerażona. Chyba strasznie się boję, że będzie bolę i będę seplenić ![]() Pozdrawiam Was serdecznie. |
|
|
|
#4560 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Fakt - boli, ale da się przeżyć. A seplenić się NIE DA, przez pierwsze godziny możesz czuć się dziwnie przez ciało obce w ustach, ale to mija
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:49.

a ogolnie bylo spoko, tylko jadlo sie ciezko, nie martw sie bedzie dobrze

fot0: #

z ciekawosci nie dlugo umre, chce zobaczyc jak bedzie moj usmiech wygladal bez tego żelastwa ^^
dobrze ze sie nie posluchalam, bo teraz mam juz prawie sliczne zabki
a ja ze boli i nie robie tego, to teraz aprat