Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-28, 09:32   #2941
karolcia228
Zakorzenienie

GG do karolcia228 Send a message via Skype™ to karolcia228
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010

Cytat:
Napisane przez Xawmeli Pokaż wiadomość
witam mamusie,
karolciu--jak mala ubierasz na spacerek bo ja chyba tez mam tak jak aniaa, ze jak mi zimno to i mala ubieram grubiej.......i ze spacerkiem sie wstrzymuje jak pogoda taka sobie.......
zalezy jaka pogoda i ile stopni jest na dworzu
Wczoraj wieczorem bylo 11 stopni, wiec ubrana byla w rajstopki, polspiochy, miala body na krotki rekaw, koszulke na dlugi, sweterek i na to taki cieki kobinezonik polarkowy nie byla spocona wiec chyba dobrze
A dzis jest 17 stopni, wiec rajstopki, spodenki, buciki, na gorze ma koszulke na krotki rekaw, cienki sweterek i jakas bluze polarkowa grubsza i czapke
...Nasz Aniołek...20.08.2009...

http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png
karolcia228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 09:37   #2942
belunia1985
Raczkowanie

Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010

kurcze dziewczyny moj maly jest na cos uczulony albo ma skazę... na policzkach ma takie szorstkie luszczące sie plamy czerwone, spekane uszka -jedno podchodzące ropą. strasznie zaczal ulewac
belunia1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 10:15   #2943
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez żabka19 Pokaż wiadomość
Po ukonczeniu drugiego miesiaca twoje dziecko powinno umiec:
-odpowiadac usmiechem na usmiech
-reagowac na dzwiek dzwoneczka wyrzuceniem raczek w gore ,placzem lub zamilknieciem nie sprawdzałam

Po ukonczeniu drugiego miesiaca twoje dziecko prawdopodobnie bedzie umialo:
- wydawac dzwieki inne niz placz (np.gruchanie)
- w pozycji na brzuszku uniesc glowe pod katem 45 st. od podstawy

Po ukonczeniu pierwszego miesiaca twoje dziecko moze umiec:
- trzymane w pozycji pionowej sztywno trzymac glowke
- lezac na brzuchu uniesc klatke piersiawa opierajac sie na przedramionach
- przewracac sie z boku na plecy
- chwytac przedmiot np. grzechotke wlozona do reki
- reagowac na bardzo drobne przedmioty np. rodzynek nie rozumiem
- wyciagac rece w kierunku przedmiotu
- wokalizowac ,wydawac dzwieki artykulowane (a-gu)

Po ukonczeniu pierwszego miesiaca twoje dziecko moze nawet umiec:
- usmiechnac sie spontanicznie
- skladac rece
- lezac na brzuszku uniesc glowe pod katem 90 st.
- smiac sie glosno
- wydawac okrzyki zadowolenia (od 2. misiaca)
- sledzic przedmiot poruszajacy sie po luku w odleglosci ok.15 cm od twarzy

No to super, że dzieciaczek tak dzielnie zniósł szczepienia

A te umiejętności świetnie rozpisane! Mój potrafi to co powinien, to co prawdopodobnie powinien, niektóre rzeczy co może umieć, i kilka z tych co nawet może umieć a dwa miesiące ma jeszcze nie skończone, więc się może jeszcze czegoś nauczyć zaznaczyłam na niebiesko to co ma opanowane
Czyli generalnie wszystko jest okej i żadna wizyta u neurologa nie jest nam koniecznie potrzebna.

Jaka to książka?

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 10:21   #2944
bassienkaw
Zakorzenienie

Dzień dobry kochane,
Dzisiaj rano Julia znowu usnęła sama w łożeczku,to cieszy. Nawet bardzo. Oby tak częściej. Teraz miała trochę okresu aktywności, poszła kupa,idziemy się przebrać,będziemy jeść i może pójdzie spać.

LINKA24 co do internetu w telefonie. Wiesz wcześniej jak wchodziłam przez internet to też nie mogłam pisać,tylko czytać. Do czasu aż zainstalowałam sobie przeglądarkę mini opera w telefonie. Od tego czasu mogę i na wizazu pisać,i na blogu,nie ma żadnego problemu.

DO MATEK KARMIĄCYCH PIERSIĄ
Kupiłam wczoraj te granulki o których wcześniej pisałam,na laktacje. Cena u mnie w aptece 9,5zł. I wczoraj wzięłam dwie dawki po 5granulek. Ogólnie się bierze trzy razy na dobę. Pokarm od razu się może nie pojawia. Za to dziś rano normalnie mnie zalało. Jak teraz Julia puściła pierś to aż tryska ze mnie. I piersi takie fajne,pełne, nie twarde a ładne,bo ostatnio jak byłam wypompowana to mi się takie brzydkie zrobiły,nijakie. Dziś wezmę tylka jedną dawkę granulek,zobaczymy co i jak.

Ale dzisiaj pogoda do bani. Lucje zabrali teście,bo byli babci zakupy przywieźć,ja muszę pomyśleć co na obiad,no i chciałabym do ciuchlandu jeszcze skoczyć teraz,jeśli Julia uśnie.

90 - 86 - 82- 78 - 74 - 70 -66 -61 - 60

Moja historia odchudzania

bassienkaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 10:30   #2945
Siala_Bala
Zakorzenienie

A ja jestem w szoku
tak jak moje dziecko zanim usnęło to się nakwękało, nastękało, napłakało i krzczyczało.. tak po pobudce o 10:00 dałam mleczko.. podczas jedzenia zwalił kupacha takiego, że cały do przebrania potem chwile poleżał na brzuszku - pocycał sobie piąstkę bo mu się akurat nawinęła, potem pogadaliśmy chwilę i włożyłam go do łóżeczka.. włączyłam karuzelkę ale jak przestała grac to nie nakręcałam jej znowu.. mały pogadał, pogadał sobie i teraz uwaga.. zasnął z buzią przytulona do misia! Bez smoczka i bez pieluchy na głowie! A te dwie rzeczy to była podstawa by on zasnął na chwilę chociaż!
Cieszę się, choć zdaję sobie sprawę, że to raczej jednorazowy wybryk

Stary 2010-08-28, 10:34   #2946
alutka78
Rozeznanie

Basienka - fajnie, ze mala tak Ci usypia w lozeczku.

Pytanie do mamus karmiacych piersia: czy mozna jesc mieso pieczone z rekawa.

Moja mala znow nie zrobila kupki przez caly wczorajszy dzien i dzis tez jeszcze nie ma. Biedulka. Wiem, ze dziecko karmione piersia moze nawet pare dni nie robic, ale ona biedna tak probuje i cisnie a tu nic.
Stary 2010-08-28, 10:41   #2947
bassienkaw
Zakorzenienie

SIALA wiem jak to cieszy. Choć moja ze smokiem nie usypia,ani pieluchy nie trzeba,to najczęściej przy cycku,albo przy odbiciu...a wczoraj pierwszy raz sama od po prostu,tak samo dziś rano. Więc wiem ile radości to sprawia. Choć mi się też zdaje że to takie jednorazowe mimo wszystko

ALUTKA ja jadłam kurczaka z rękawa. I Julii nic nie było.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-28, 10:53   #2948
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alutka78 Pokaż wiadomość

Moja mala znow nie zrobila kupki przez caly wczorajszy dzien i dzis tez jeszcze nie ma. Biedulka. Wiem, ze dziecko karmione piersia moze nawet pare dni nie robic, ale ona biedna tak probuje i cisnie a tu nic.
Ja nie mam piekarnika więc w rękawie nie piekę i się nie znam na sposobie pieczenia ale to chyba jest bez tłuszczu tak? Jeśli tak to śmiało można.
Cytat:
Napisane przez bassienkaw Pokaż wiadomość
SIALA wiem jak to cieszy. Choć moja ze smokiem nie usypia,ani pieluchy nie trzeba,to najczęściej przy cycku,albo przy odbiciu...a wczoraj pierwszy raz sama od po prostu,tak samo dziś rano. Więc wiem ile radości to sprawia. Choć mi się też zdaje że to takie jednorazowe mimo wszystko

ALUTKA ja jadłam kurczaka z rękawa. I Julii nic nie było.
Mój jak był młodszy to też zasypiał przy odbiciu albo podczas jedzenia, teraz jak przyśnie jedząc to się wybudza jak biorę go na ramię
A skoro Twoja córcia sama zasnęła już kolejny raz to może akurat jej spasować

Stary 2010-08-28, 10:59   #2949
itakasia
Zakorzenienie

witam
u nas wieje i niezbyt cieplo
basienka, Siala
super ze maluszki zaczynaja zasypiac same. my akurat z tym nie mamy problemu, szczegolnie w dzien. ale wieczorem musze ja kilka razy przytulic i dopiero zasnie
karolka

fajne spiochy
Alutka
ja bym zjadla
ola
twoj synus jest uroczy, jaki piekny i silny, super

a ja pije maslanke, na sniadanie wcinam otreby, pije kawe, activie i czekam na efekty. cos sie ruszylo. ale poczytalam w necie roznych madrosci i juz wiem ze aby sie odtworzyla flora bakteryjna w jelitach to czasem musi minas kilka tygodni takiego menu. ale jestem dobrej mysli

wczoraj przedpoludniem bylam z dziecmi w kinie, bylysmy w 4 osoby na sali tzn ja siedzialam na kanapach pod sala i czekalam na dziewczynki. byly zachwycone "Dzwoneczkiem". a popoludniu przyjechali rodzice na obiad i dzien minal
Stary 2010-08-28, 11:09   #2950
Linka24
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzień dobry kochane,
Dzisiaj rano Julia znowu usnęła sama w łożeczku,to cieszy. Nawet bardzo. Oby tak częściej. Teraz miała trochę okresu aktywności, poszła kupa,idziemy się przebrać,będziemy jeść i może pójdzie spać.

LINKA24 co do internetu w telefonie. Wiesz wcześniej jak wchodziłam przez internet to też nie mogłam pisać,tylko czytać. Do czasu aż zainstalowałam sobie przeglądarkę mini opera w telefonie. Od tego czasu mogę i na wizazu pisać,i na blogu,nie ma żadnego problemu.

Kupiłam wczoraj te granulki o których wcześniej pisałam,na laktacje. Cena u mnie w aptece 9,5zł. I wczoraj wzięłam dwie dawki po 5granulek. Ogólnie się bierze trzy razy na dobę. Pokarm od razu się może nie pojawia. Za to dziś rano normalnie mnie zalało. Jak teraz Julia puściła pierś to aż tryska ze mnie. I piersi takie fajne,pełne, nie twarde a ładne,bo ostatnio jak byłam wypompowana to mi się takie brzydkie zrobiły,nijakie. Dziś wezmę tylka jedną dawkę granulek,zobaczymy co i jak.

Ale dzisiaj pogoda do bani. Lucje zabrali teście,bo byli babci zakupy przywieźć,ja muszę pomyśleć co na obiad,no i chciałabym do ciuchlandu jeszcze skoczyć teraz,jeśli Julia uśnie.
a skąd wzielas te opere? sciągnelaś z neta i przez nią wchodzisz i mozesz pisać? a z jakiej str ciągnelas??
a podaj nazwe tych granulek! koniecznie musze spróbowac skoro działaja!!!
Linka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 12:17   #2951
Morgana le Fay
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do Morgana le Fay

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
A ja jestem w szoku
tak jak moje dziecko zanim usnęło to się nakwękało, nastękało, napłakało i krzczyczało.. tak po pobudce o 10:00 dałam mleczko.. podczas jedzenia zwalił kupacha takiego, że cały do przebrania potem chwile poleżał na brzuszku - pocycał sobie piąstkę bo mu się akurat nawinęła, potem pogadaliśmy chwilę i włożyłam go do łóżeczka.. włączyłam karuzelkę ale jak przestała grac to nie nakręcałam jej znowu.. mały pogadał, pogadał sobie i teraz uwaga.. zasnął z buzią przytulona do misia! Bez smoczka i bez pieluchy na głowie! A te dwie rzeczy to była podstawa by on zasnął na chwilę chociaż!
gratuluje mam nadzieję, że teraz powoli juz będzie coraz łatwiej zasypiał W ogóle Siala ile on spi za dnia ???

ej ej moja mała też nei saśnie inaczej jak ze smokiem i pielucha na głowie, a ostatnio ( za radą basi) z nosem wbitym w mój stanik

ostatnio uwage mojej mamy i moja zwróciła parę spraw i podejrzewamy u Any wzmozone napięcie. Albo jestem przewrażliwona..

czy Wasze dzieciaki sie prężą, wyginają często leżąc na boku do tyłu, na wznak odchylaja główkę czasem do tyłu, zaciskają piąstki ( nie aż tak fest ale często) no i poza ttym...
Przy piersi Ana czasem potrafi wpadać w jakiś szał, zaczyna sie wiercić, puszczać pierś, szukać, machac rękami, nogami, wkurzac sie ostro, płakać, krzyczeć i tak wkoło macieja.... ORAZ jak zasypia, śpi śpi i nagle wybudzaja ja jej machające ręce i nogi... no i płacz, krzyk...

Generalnei to jest spokojne dziecko, nie płacze dużo, nie marudzi wybitnie, tylko czasami tak sie zachowuje ( np. wczoraj wieczorem, albo innego dnia po południu albo rano). Chociaz rękami i nogami to macha zawsze... Chociaż zaczyna sie u nas 5 tydzień.... aż się boję...

no to tyle.... postaram sie coś nadrobić...

Edytowane przez Morgana le Fay
Czas edycji: 2010-08-28 o 12:22
Morgana le Fay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 12:18   #2952
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
A ja jestem w szoku
oby tak juz zostalo

miska strasznie dzis meczy refluks. plakal juz przy jedzeniu i od 20 minut trzymamy go w pionie bo inaczej od razu mu sie cofa i jest ryk mam wrazenie ze jest coraz gorzej
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 12:23   #2953
Morgana le Fay
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do Morgana le Fay

aa i mała zasnęła pierwszy raz na brzuszku i śpi
Morgana le Fay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 12:26   #2954
karolcia228
Zakorzenienie

Siala - to super
Moja Nastka zawsze zasypia sama pokweka dam dydka i zasypia z nim lub bez
Nasz dzień wygląda tak:

1. Pobudka 7:30, jedzonko
2. aktywność 8 - 9
3. Drzemka od 9 - 10
4. Jedzonko 10:30
5. Spanie od 11 - 15
6. Jedzenie 15:00
7. Aktywność 16-17
8. Drzemka 17-18
9. Jedzonko 18:00
9. Kąpiel 20.00
10. Jedzenie okolo 20:30
12. Spanie do 4-5 rano

Morgana - moja czasem na boku jak zle ja uloze to sie krzywi, ale po chwili przestaje, glowe czasem na boku odchyla do tylu, a jak je i sie denerwuje to wiem ze musze ja wziasc by sie jej odbilo i pozniiej ladnie dokancza.

Moim zdaniem trzeba poswiczyc z dzieckiem i lekarz kazal krecic glowa nawet czasem na sile ze tak powiem, nozkami i raczkami Jak bym szukalam w niej chorob to by wszystkie objawy pasowaly, a tak staram sie myslec rozsadnie i czekac na dalszy rozwoj rusza konczynami, podnosi dlowke trzyma w raczce pieluszke, grzechotke jak jej wloze, palca mojego
Cieszy sie na widok grzechotki, mruzy oczka na niektore dzwieki, patrzy na rozne kolorowe rzeczy...wiec mysle ze jest oki, po co sie stresowac dalej...

Edytowane przez karolcia228
Czas edycji: 2010-08-28 o 12:39
Stary 2010-08-28, 12:37   #2955
itakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Morgana le Fay Pokaż wiadomość
czy Wasze dzieciaki
1. sie prężą, wyginają często leżąc na boku do tyłu, na wznak odchylaja główkę czasem do tyłu
2. zaciskają piąstki ( nie aż tak fest ale często) no i poza ttym...
3. Przy piersi Ana czasem potrafi wpadać w jakiś szał, zaczyna sie wiercić, puszczać pierś, szukać, machac rękami, nogami, wkurzac sie ostro, płakać, krzyczeć i tak wkoło macieja....
4.ORAZ jak zasypia, śpi śpi i nagle wybudzaja ja jej machające ręce i nogi... no i płacz, krzyk...
1. lezac na wznak czasem sie ygina do tylu lub na bok. szczegolnie na przewijaku, ale to chyba ze wzgledu na wielkie motyle na scianie
2. jak sie przey zeby zrobic kupke
3. przy piersi jest spokojna
4. nie wybudza sie

ale te sytuacje moga swiadczyc poprostu o problemach z gazami u was. a jesli chodzi o pkt 1 to moze odwraca sie do czegos ciekawego?

Aniu
biedny Michas, to sie nameczy. moze ma poprostu gorszy dzien

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

karolcia
ladny plan

u nas mniej wiecej tak

1. Pobudka 8-9, jedzonko
2. Aktywność do 10-11, jedzenie
3. Spanie do 14, jedzenie
4. Aktywnosc do 15.30, jedzenie
5. Spanie do 18, jedzenie
6. Aktywność do 19.30
7. Kąpiel
8. Jedzenie o 20
9. Spanie do 2, jedzenie, spanie do 6-7, jedzenie, spanie do 8-9

to jak siedzimy w domu, kazde wyjscie powoduje male zmiany, ale staram sie tak planowac dzien zeby miala conajmniej jedna dluga drzemke (ok 3-4h) a wtedy druga drzemke ma rozbita na mniejsze bo w trakcie spaceru lub wizyty gdzies budzi sie i zasypia kilka razy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-28, 12:42   #2956
papeteria
Zakorzenienie

czesc dziewczyny
wiolek
na podgrzewacz jeszcze czekam bo kupiłam na all za 50 zł używany ale ponoć w bardzo dobrym stanie
super ze badania małego ok
karolcia slicznie
belunia wspólczuje oby to nie skaza
siala super ze maly tak zasnal i moze juz mu tak zostanie
moj na poczatku tylko przy cycku zasypial potem u taty na rekach rowniez , potem szpital nam nieco rozregulowal a juz drugi dzien około 12:00 zasypia mi przy odbiciu na rekach i na brzuszku go kładziemy
morgana moj jak tak ma to o pierdki chodzi a Basia chyba jeszcze kiedys pisala ze czasami dziecko w ten sposob tez wyraza potrzebe odbicia ....
alguien po prostu przepięknie cudowna pamiątka !!!
ania oby miskowi szybko przeszło ,
linka slicznie
sylviasol dzieki za nazwe masci ale contratubex juz mam od szwagierki a to jakis wypadek mialas jak dobrze kojarze co ? cos na rozstepy skutecznego mi jeszcze trzeba ..... poza laserem poki co
caprica 2 tyg temu mialam 10 na plusie ale wiem ze zrzuce bez specjalnych wyrzeczen szybko ...przy cycku i okrojonej diecie matki karmiacej
zabka u nas w szpitalu po urodzeniu kazdemu noworodkowi wykonuje sie badanie sluchu , usg glowki i bioderka..
a te reszta badan ktora wymienilam wykonali mu kompleksowo w klinice gdy lezal po operacji...
Super ze po badaniach ok
kardia
eleono mam nadzieje ze to nie skaza
anuszka slicznie
olakola Kubuś przystojniak
misiulka daj znac za jakis czas jak po tych tabsach
Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
anuszka-mam nadzieje, ze uda Ci sie dostac dzis do lekarza. Mierzylas Idze goraczke?\
tak przegladam na all te ubranka do chrztu i niestety nie widze nic, co by mnie zachwycilo dla dziewczynki. Dla chlopcow jest pelno jakichs fajnych garniturkow, a dla dziewczynek tylko jakies beznadziejne sukienki ze swiecacego materialu...
mnie te garniturki sie nie podobaja ...jestem sklonna kupic zwykle biale bodziaki i półśpiochy do chrztu
znalazlam o TAKIE które mi się podobaja

Edytowane przez papeteria
Czas edycji: 2010-08-28 o 13:01
papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 12:42   #2957
karolcia228
Zakorzenienie

itakaska - Ja wychodze przewaznie po jedzeniu o 10:30, wtedy najdluzej spi i moge spokojnie isc na zakupy czy dluzszy spacer

O wlasnie jak robi kupke to sie prezy nie wybudza sie najwyzej czasem steka przez sen

Stary 2010-08-28, 12:45   #2958
bassienkaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka24 Pokaż wiadomość
a skąd wzielas te opere? sciągnelaś z neta i przez nią wchodzisz i mozesz pisać? a z jakiej str ciągnelas??
a podaj nazwe tych granulek! koniecznie musze spróbowac skoro działaja!!!
Weszłam na google przez telefon, wpisałam: mini opera, ściągnęłam sobie przez tą stronę, zainstalowało się w telefonie... i przez to wchodziłam. Przez nią wchodzę i bez problemu mogę pisać.

A co do granulek: RICINUS COMMUNIS 5CH

Cytat:
gratuluje mam nadzieję, że teraz powoli juz będzie coraz łatwiej zasypiał W ogóle Siala ile on spi za dnia ???

ej ej moja mała też nei saśnie inaczej jak ze smokiem i pielucha na głowie, a ostatnio ( za radą basi) z nosem wbitym w mój stanik

ostatnio uwage mojej mamy i moja zwróciła parę spraw i podejrzewamy u Any wzmozone napięcie. Albo jestem przewrażliwona..

czy Wasze dzieciaki sie prężą, wyginają często leżąc na boku do tyłu, na wznak odchylaja główkę czasem do tyłu, zaciskają piąstki ( nie aż tak fest ale często) no i poza ttym...
Przy piersi Ana czasem potrafi wpadać w jakiś szał, zaczyna sie wiercić, puszczać pierś, szukać, machac rękami, nogami, wkurzac sie ostro, płakać, krzyczeć i tak wkoło macieja.... ORAZ jak zasypia, śpi śpi i nagle wybudzaja ja jej machające ręce i nogi... no i płacz, krzyk...

Generalnei to jest spokojne dziecko, nie płacze dużo, nie marudzi wybitnie, tylko czasami tak sie zachowuje ( np. wczoraj wieczorem, albo innego dnia po południu albo rano). Chociaz rękami i nogami to macha zawsze... Chociaż zaczyna sie u nas 5 tydzień.... aż się boję...

U nas ani smoczek, ani pielucha... przynajmniej narazie. Dziecko na smoka ma odruch wymiotny. Tak samo jak czasem muszę podać butelkę w nocy, to myśli, że to smoczek i to samo. Dopiero po chwili kuma że to mleczko...

Co do zachowań dzieci... to u Nas jest tak nieraz przy piersi jak piszesz. I nie wiem przez co to i dlaczego. Zauważyłam natomiast, że Julcia tak najczęściej się zachowuje gdy mam ją na rękach, jak leżymy i się karmimy to jest większy spokój... choć czasem też się zdarzy szaleństwo

I to co jedna z dziewczyn pisała... że jak zaczyna się wiercić, to biorę do odbicia... przewaznie skutkuje!

Cytat:
aa i mała zasnęła pierwszy raz na brzuszku i śpi
No to super, gratuluje... myśmy przedwczoraj miały pierwszy raz

Cytat:
Napisane przez karolcia228 Pokaż wiadomość
Siala - to super
Moja Nastka zawsze zasypia sama pokweka dam dydka i zasypia z nim lub bez
Nasz dzień wygląda tak:

1. Pobudka 7:30, jedzonko
2. aktywność 8 - 9
3. Drzemka od 9 - 10
4. Jedzonko 10:30
5. Spanie od 11 - 15
6. Jedzenie 15:00
7. Aktywność 16-17
8. Drzemka 17-18
9. Jedzonko 18:00
9. Kąpiel 20.00
10. Jedzenie okolo 20:30
12. Spanie do 4-5 rano

Morgana - moja czasem na boku jak zle ja uloze to sie krzywi, ale po chwili przestaje, glowe czasem na boku odchyla do tylu, a jak je i sie denerwuje to wiem ze musze ja wziasc by sie jej odbilo i pozniiej ladnie dokancza.

Moim zdaniem trzeba poswiczyc z dzieckiem i lekarz kazal krecic glowa nawet czasem na sile ze tak powiem, nozkami i raczkami Jak bym szukalam w niej chorob to by wszystkie objawy pasowaly, a tak staram sie myslec rozsadnie i czekac na dalszy rozwoj rusza konczynami, podnosi dlowke trzyma w raczce pieluszke, grzechotke jak jej wloze, palca mojego
Cieszy sie na widok grzechotki, mruzy oczka na niektore dzwieki, patrzy na rozne kolorowe rzeczy...wiec mysle ze jest oki, po co sie stresowac dalej...
Ładny plan dnia... u nas jest on jeszcze nieuregulowany. Dziecko można powiedzieć że rządzi mną

Cytat:
Napisane przez itakasia Pokaż wiadomość
1. lezac na wznak czasem sie ygina do tylu lub na bok. szczegolnie na przewijaku, ale to chyba ze wzgledu na wielkie motyle na scianie
2. jak sie przey zeby zrobic kupke
3. przy piersi jest spokojna
4. nie wybudza sie

ale te sytuacje moga swiadczyc poprostu o problemach z gazami u was. a jesli chodzi o pkt 1 to moze odwraca sie do czegos ciekawego?

Aniu
biedny Michas, to sie nameczy. moze ma poprostu gorszy dzien

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

karolcia
ladny plan

u nas mniej wiecej tak

1. Pobudka 8-9, jedzonko
2. Aktywność do 10-11, jedzenie
3. Spanie do 14, jedzenie
4. Aktywnosc do 15.30, jedzenie
5. Spanie do 18, jedzenie
6. Aktywność do 19.30
7. Kąpiel
8. Jedzenie o 20
9. Spanie do 2, jedzenie, spanie do 6-7, jedzenie, spanie do 8-9

to jak siedzimy w domu, kazde wyjscie powoduje male zmiany, ale staram sie tak planowac dzien zeby miala conajmniej jedna dluga drzemke (ok 3-4h) a wtedy druga drzemke ma rozbita na mniejsze bo w trakcie spaceru lub wizyty gdzies budzi sie i zasypia kilka razy
Też całkiem ładny plan dnia... do pozazdroszczenia.

Stary 2010-08-28, 12:48   #2959
itakasia
Zakorzenienie

hej papi, jak tam nasz forumowy smieszek?
karolka
Zosia spi 3-4h wiec nie spedzam tyle w sklepie. ale niestety wiem ze juz w tym tygodniu wszystko sie spieprzy bo bede musiala zaprowadzac corke na 8 i odbierac o 12 lub 12.30. nie mam pojecia jak to rozwiazac bo w obu porach Zosia spi
Stary 2010-08-28, 12:48   #2960
bassienkaw
Zakorzenienie

Przeglądam sobie teraz aukcje na allegro...
ale fajne bajery wymyślają teraz dla dzieci
na jednej aukcji np znalazłam rajstopy ze spódniczką... na jednej gumce wszyte

Stary 2010-08-28, 12:51   #2961
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:

pospal godzine i płacz
nie zliczam ile spi bo przewaznie nie zasypia głęboko tylko tak sobie drzemie i jak smoczek wypada to jest płacz... a wypada czesto
Nocki przesypia ładnie, rano zazwyczaj ok6,7 sie budzi juz tak na stałe i je, aktywnosc godzinka, półtora, zmagania z zasypianiem spi z godzine, 40 minut i pobudka na jedzenie, aktywność itd.
nieraz zasnie zaraz przed kolejnym posiłkiem i doopa, plan sie sypie

Mój se wscieka przy jedzeniu bo gazy mecza, kupa idzie albo smoczek sie zatka nie zawsze i nie ciagle ale sie zdarza.
to co opisujesz to wg mnie zupełnie normalne i zdrowe dziecko. Przecież nie może byc sztywne, to normalne ze sie coraz więcej rusza.
Jak se obawiasz to poczytaj na ten temat wiecej niz wyrywkowy art z neta, im więcej takich samych informacji tym większe prawdopodobieństwo ich prawdziwości.

https://mamotoja.pl/niemowle_zdrowie_artykul,5946.html ten art jest fajny...

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/artykuly/czytaj/51/...ecie-miesniowe ten sensowny

https://mamotoja.pl/niemowle_zdrowie...ykul,3618.html

http://dziecko24.pl/news/195/30/Prob...ym-u-niemowlat

Edytowane przez Siala_Bala
Czas edycji: 2010-08-28 o 12:53
Stary 2010-08-28, 12:56   #2962
wiolek1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolcia228 Pokaż wiadomość
zalezy jaka pogoda i ile stopni jest na dworzu
Wczoraj wieczorem bylo 11 stopni, wiec ubrana byla w rajstopki, polspiochy, miala body na krotki rekaw, koszulke na dlugi, sweterek i na to taki cieki kobinezonik polarkowy nie byla spocona wiec chyba dobrze
A dzis jest 17 stopni, wiec rajstopki, spodenki, buciki, na gorze ma koszulke na krotki rekaw, cienki sweterek i jakas bluze polarkowa grubsza i czapke
o matko
to ja jak jest 17 stopni to body na krótki rekaw, półśpiochy, i cienka koszulka na długi rękaw.
żadnych czapeczek rajstopek i innych
ewentualnie delikatnie kocykiem przykryje ale też nie zawsze
ale ja to wyrodna matka jestem
ale po poczatkowym przegrzewaniu wole żeby było chłodniej niż przegrzać ale chyba jest mu ok bo kark ciepły

bassienkaw super, że Julcia sama usnęła oby tak częsciej

Siala u ciebie też gratki dla Sebcia

mój to chyba jest jednak aniołkiem bo on jak śpiący to zawsze sam usypia jak się go wsadzi a jak nie śpiący to też potrafi sam w łóżeczku godzine przeleżeć

Cytat:

chyba można ja bym jadła

a do mnie zaraz przychodzi fryzjerka bo wczoraj była i robiła mi kolor ale na odroście wyszła mi marchewka :/
więc dzisiaj będzie naprawiać a jak się nie uda to będę musiała na ciemno się zafarbować
wiolek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 12:59   #2963
żabka19
Raczkowanie

No musialam sie przyjsc po chwalic Po 4 dniach jest kupka!
Pilam od rana mase wody i zupke,nakarmilam malego i chyba pomoglo. A i pokazywalam malemu jak robic "eee" no i mowie "teraz ty" i tak biedy sie napinal,nadymal .. i tak z 5-6 razy.. dobra mowie moze sprawdze pieluche moze cos dalo ,a tu kupa taka ,ze hoho jak sie ucieszylam

Cytat:
Jaka to książka?
"Pierwszy rok zycia dziecka" H.Murkoff,A. Eisenberg,Hathaway
Moge opisywac te umiejetnosci co miesiac jezeli komus sie to przyda.

Cytat:
Dzień dobry kochane,

Kupiłam wczoraj te granulki ..
Bardzo prosze o nazwe granulek
A co do zasypiania. Super ,ze zasypia sama. Ja odkad pozwolilam mojemu synkowi byc bardziej samodzielnym (czyt. zasypiac samodzielnie) to o wiele wiecej spi (wczesniej tylko 3 godz. dziennie). A jak zobaczylam ostatnio jak moj M. "usypia" mialego ,to ja dziekuje takie usypianie.. troche mu sie pomylilo usypianie z zabawianiem

Cytat:

Niestety Szymon odchyla sie do tylu ..teraz juz nie tak czesto jak po urodzeniu ,ale nadal. Mi tutaj lekarka kazala go baczniej obserwowac i konsultowac z nia. Gdybym byla w Polsce to napewno bym to skontrolowala u neurologa bo to jest niestety objaw WNM.
Co do tego szalu przy piersi to Szymkowi zaczelo sie to automatycznie jak skonczyl 3 tyg. (czyli poczatek problemow z brzuszkiem) za rada Basi84 za kazdym razem takiego napadu nosilam go do odbicia. Pomoglo. Teraz juz go nawet nie nosze tak czesto do odbicia,a czasami nawet i wcale, teraz tylko jak widze ,ze sie denerwuje to daje mu druga piers ,u nas pomaga. Ogolnie mysle ,ze to bardziej problem z brzuszkiem,chyba ze te sposoby nie pomoga no to zdecydowanie radze isc do neurologa. Zreszta juz z tym samym jej wyginaniem radze Ci isc i skonsultowac.

żabka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 13:01   #2964
bassienkaw
Zakorzenienie

Wiolek ja ubieram podobnie przy takiej temperaturze... jedynie ubieram jeszcze czapuche, bo ostatnio u nas wiatry nie małe... i jakoś tak mimo wszystko się obawiam... ostatnio mała szła w body na dlugi rękaw i śpiochach... a wczoraj body krótki rękaw, śpiochy i na to bluzeczka cienka na długi rękaw...

Stary 2010-08-28, 13:01   #2965
karolcia228
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez itakasia Pokaż wiadomość
hej papi, jak tam nasz forumowy smieszek?
karolka
Zosia spi 3-4h wiec nie spedzam tyle w sklepie. ale niestety wiem ze juz w tym tygodniu wszystko sie spieprzy bo bede musiala zaprowadzac corke na 8 i odbierac o 12 lub 12.30. nie mam pojecia jak to rozwiazac bo w obu porach Zosia spi
Ja zanim dojde do promu to jakies 25minut, 10 minut promem, zaliczam przewaznie rosmana, czasem jakis wiekszy sklep, i tak chodze po miescie, pozniej powrod prom, i do domu...dlatego zajmuje mi to tyle czasu

Stary 2010-08-28, 13:13   #2966
itakasia
Zakorzenienie

wiolek
z tym ubieraniem to roznie jest. Zoska to straszny zmarźlak. kupilam jej spiworek do spania. pierwszej nocy obudzila sie duzo szybciej niz zwykle i byla cala zimna. wiec mimo spiworka musze ja przykrywac. i widac ze ogolnie jest cieplolubna

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------

karolka
i wszystko jasne. ja mam Piotra i Pawla pod domem wiec to zadna wyprawa. nawet jak bym chciala to nie trwa dluzej niz godzinke.

dziewczyny przyznam sie wam ze mam raj na ziemi z Zosia. jest najgrzeczniejsza z calej trojki, najciezej bylo z Marysia. wiadomo, pierwsze dziecko, stres, wszysko nowe itp.
i martwie sie jak rozwiazac to zaprowadzanie i przyprowadzanie ze szkoly z Zoski spaniem. juz myslalam zeby wynajac jakiegos sasiada na 15 min kiedy ona spi a ja bym wyskoczyla po Agatke. mamy w klatce cztery malzenstwa emerytow, w tym jedna pani ktora sie opiekuje swoja wnuczka. co myslicie?
Stary 2010-08-28, 13:18   #2967
żabka19
Raczkowanie

Morgana le Fay moze tak jak mowia dziewczyny twoje dziecko ma tylko problem z meczacymi gazami i brzuszkiem .Mnie nie sluchaj bo ja bym wszystko badala u Szymka . Ale u nas problemy z brzuszkiem minely (nie mowie o zaparciach bo to ostatnio sie przyczepilo) ,a wyginanie sie niestety nie. Powalcz z tymi problemami brzuszkowymi i moze wtedy to wiginanie tez minie.
itakasia a jak ubrana wkladasz ja do tego spiworka? A co do tej pomocy sasiadow ,mysle ,ze to dobry pomysl. Ja tez bym potrzebowala kogos takiego kto by tylko zerknal na malego jak spi,a ja moglabym skoczyc z psem.

Edytowane przez żabka19
Czas edycji: 2010-08-28 o 13:19

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-28, 13:19   #2968
itakasia
Zakorzenienie

zabka
w bawelnianym pajacu.
mam rozterke z ta szkola.

Edytowane przez itakasia
Czas edycji: 2010-08-28 o 13:21
itakasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 13:21   #2969
alutka78
Rozeznanie

Cytat:

Moja ma podobne zachowanie. Taka mala Wiercislawa. Ogolnie to tez nie placze. raczej sobie tak pokweka.

Cytat:
Napisane przez żabka19 Pokaż wiadomość
No musialam sie przyjsc po chwalic Po 4 dniach jest kupka!
Pilam od rana mase wody i zupke,nakarmilam malego i chyba pomoglo. A i pokazywalam malemu jak robic "eee" no i mowie "teraz ty" i tak biedy sie napinal,nadymal .. i tak z 5-6 razy.. dobra mowie moze sprawdze pieluche moze cos dalo ,a tu kupa taka ,ze hoho jak sie ucieszylam
Moja od wczoraj jeszcze nie robila. Prezy sie. Tez pije duzo wody, maslanke. Karmisz tylko piersia. Podajesz malej jakies herbatki?
Stary 2010-08-28, 13:30   #2970
żabka19
Raczkowanie

Cytat:
Moja od wczoraj jeszcze nie robila. Prezy sie. Tez pije duzo wody, maslanke. Karmisz tylko piersia. Podajesz malej jakies herbatki?
No wlasnie wpadlam na "genialny" pomysl i dokarmialam malego modyfikownym (1 butla Nan 1 przed snem) bo myslalam ,ze sobie przedluze sen bo niby mleko modyfikowane dziecko trawi 5 godz. ,a on nie dosc ,ze dluzej nie spal to nabawil sie zaparc. Wczoraj juz mu mleka mod. nie podawalam. Herbatek nie podaje. A i wode pilam ciepla ,moze to tez mialo znaczenie albo moze to odstawienie mleka mod. tak podzialalo ,no naprawde nie wiem.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości