|
|
#4621 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
Cytat:
|
|
|
|
|
#4622 |
|
Raczkowanie
|
Ja z separacją spotkałam się raz w życiu. Na zdjęciu RTG między 2 zębami (z boku zęba) wyszedł cień. Podejrzewano próchnicę, a że dentystka nie chciała tego rozwiercać od razu założyła mi na 5 dni separację w celu rozsunięcia zębów i sprawdzenia tego "naocznie"-> i dobrze że nie borowała bo okazało się ze nic tam nie ma
![]() Faktycznie bolało przy gryzieniu, a miałam tylko 1 gumkę, za którą tak na marginesie zapłaciłam 30 zł... Przed aparatem nie nosiłam separacji
|
#4623 |
|
Szanelowa Madżesti
|
dziewczyny mam dylemata, otóż byłam wczoraj na pierwszej kontrolnej wizycie po założeniu aparatu i co.... i nic, zajęło to orto jakieś 20 min, skasowała 100 zł podkręciła drucik i zmieniła kolor ligaturek. Zachwycała się, że wszystko idzie bardzo szybko i pięknie widać efekty, tylko, że ja w ogóle nie widzę
Dodała tylko, że lepiej będzie widać jak przyjdę w październiku i zaczniemy piłować ząbki żeby były w miarę równe, bo jedne mają krawędzie inne są zaokrąglone jeszcze inne pofalowane a tak to spiłuje i zrobi linię prostą i będzie lepiej widać. Nie patrzcie na to coś ciemnego na 1 bo to stara plomba co nabrała powietrza i jest do wymiany .Widzicie jakąś różnice, bo ja się normalnie już załamuje, dodam, że ząbki bolą i czuję jakby sie ruszały ale za choinkę nic nie widzę
|
|
|
|
#4624 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4625 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale przyznam, że droga ta Twoja wizyta, moje kontrolne kosztują 50zł. |
||
|
|
|
#4626 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() fakt, że nie widać jakichś kolosalnych zmian (jak na moje ślepe oko) - ja miałam chyba łatwiejszy układ, bo po miesiącu było widać już efekt (na górze, bo na dole to z pół roku jedyneczka się przesunąć nie mogła). ale tu nie jedna biadoliła, że nosi, nosi a efektów nie widać. ot, taki lajf. uzbrój się w cierpliwość, nie ma innej rady ![]() a jeśli liczyłaś na bóg wie co na wizytach, to nie licz tak one właśnie wyglądają, choć ja mam jednak taniej (ostatnio orto nie ruszała mi dołu, tylko wymieniała ligatury na górze i przycinała drut, i zapłaciłam 30 zł ).nos do góry i nie zaglądaj tak ciągle w lusterko - w końcu się zdziwisz, taki efekt będzie ![]() ps. fanklub depeszów tu powstaje co? in your room i shake the disease, od jakiegoś czasu w mojej plejliscie
|
|
#4627 |
|
Raczkowanie
|
Cześć . Nie czytałam tych wszystkich postów bo jest ich od groma.
Mogę się tylko przyznać, że wczoraj dołączyłam do grona aparatek. Sama chciałam nosić aparat, ale rano miałam ochotę wyrwać go z buzi i wyrzucić. Tak cholernie bolało, no i do tej pory boli. Ale idzie znieść. Pocieszam się tylko efektem końcowym. No i mam problem z myciem. Moja ortodontka nie kazała mi kupować, żadnej specjalnej szczoteczki tylko normalną pół miękką, ale nadal mam problem z myciem. Nie wiem w ogole jaj mam do tego podchodzić ; (. |
|
|
|
#4628 |
|
Raczkowanie
|
Czeeeeść !
Jak już gdzieś tam wcześniej pisałam, byłam dzisiaj na pierjwszej wizycie u ortodontki Bałam się troszkę ze każe mi nosić na obie szczęki i np. wyrywać zęby, ale na szczęście obeszło się bez tego. Pani powiedziała, że mogę mieć tylko jeden łuk, zrobiła mi zdjęcia, odciski i kazała wstawić się na założenie aparatu juz w przyszły czwatrek ! Jestem mega szczęśliwa i już odliczam dni! Boję się początków, bo wiem, że to boli, no ale damy radę !!! Pozdrowionka ![]() ![]()
|
|
|
|
#4629 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4630 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak poza tym, to nie bój się, nie boli jakoś strasznie w te pierwsze dni(przynajmniej mnie). Jedynie będziesz musiała się przerzucić na produkty nie wymagające gryzienia, czyli najlepiej jogurty. Powodzenia
|
|
|
|
|
#4631 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ---------- Cytat:
|
|
|
#4632 |
|
Raczkowanie
|
witam starych i nowych ;p
jak dobrze bd szlo to zdejmuja 19 wrzesnia ! XD czytalem was dziekuje za wszystko ;p ale szczerze hmm musze nosic gumki na 4,5,6 G i 5,4,3 D jakoś tak ;p niby 24/7 ale to przesada ;x co ja mam nie jesc? ..w skzole nie moge nosic gumek tez ;x oni mysla ? mialem tu podobno slynne haslo ale zapomnialem jakie ;x
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
|
|
|
#4633 |
|
Konto usunięte
|
Kto ma Herbsta?
|
|
|
|
#4634 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() czy jest tu może ktoś kto ma aparat kosmetyczny (szafirowy) i bialy drucik?? ![]() ja mam szafirowy i srebrny drucik ale ostatnio zastanawiam sie nad zmiana na bialy... bo tak na marginesie z tego co pamietam drucik mozna zmienic...? ![]() ortodontka ostrzegala mnie ze biala farba na druciku moze sie zdzierac i ze w pewnym momencie moze nie wygladac to dobrze i dlatego sie nie zdecydowalam. ale teraz sie zastanawiam czy rzeczywiscie byloby tak zle bo aparat mam juz od prawie miesiaca i np. gumki nie zabarwily mi sie ani troche chyba dzieki higienie i dzieki temu ze nie odgryzam przednimi zebami tylko wszystko pokrojone. wiec moze i drucik by sie nie obdarl tak szybko?? i ciekawa jestem jak to wyglada?pewnie mniej widac ale czy wyglada to lepiej?? jesli ktos ma jakies doswiadczenia albo cos wie pls piszcie! pozdrawiam
|
#4635 |
|
Raczkowanie
|
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
|
|
|
#4636 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dopóki byłam w domu i mało mówiłam, to było nieźle, ale jak zaczęłam gadać ze znajomymi, to pierścienie na szóstkach taaaaak mi poobcierały język, że masakra! Zamki też zresztą, więc jak tylko wróciłam do domu (zdecydowanie za wcześnie jak na mnie ale już nie mogłam dłużej niestety wysiedzieć...) to pozaklejałam wszystko w cholerę woskiem i poczułam ulgę wreszcie... No ale nic, tłumaczę sobie, że na początku TAK właśnie MUSI być i już!Głowa do góry, damy radę! |
|
|
|
|
#4637 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem wiem już o tym czytałam Lekka dietka mi się przyda
|
|
|
|
|
#4638 |
|
Wtajemniczenie
|
A wogóle to muszę Wam się pochwalić, że całkiem nieźle mi idzie rzucanie (no dobra...bardzij ograniczanie
Założyłam sobie, że pozbędę się nałogu w momencie założenia aparatu, tak mi zresztą zalecił ortodonta, no i początki nie są najgorsze
|
|
|
|
#4639 |
|
Raczkowanie
|
Gratulacje
tak trzymaj zaoszczedzisz sobie kase na cos przynajmniej
|
|
|
|
#4640 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A wczoraj miałam taką 'schizę' bo myslałam, że mi zamek odlatuję a wraz z nim zęby. haha A w ogole mam zamiar kupić dziś takie tabletki barwiące. Macie je?
|
|
#4641 |
|
Przyczajenie
|
o świetnie madzieek!
![]() 3mam za Ciebie kciuki |
|
|
|
#4642 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
madzieeek gratulacje, tak trzymaj!
|
|
|
|
|
#4643 |
|
Raczkowanie
|
Modomanka - są to tabletki które pokazują gdzie masz źle domyte ząbki, dlatego się pytam czy macie :P. Hm, a jak tam Twoje ząbki bolą?
|
#4644 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moja ząbki mają się dobrze, mimo, że dopiero drugi dzień z aparatem, to przyznam, że w ogóle nie odczuwam żadnego bólu, jedynie w momencie prób zjedzenia czegoś, a Twoje jak?
|
|
|
|
|
#4645 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. O to Ci zazdroszczę. No moje dają mi czasem popalić właśnie teraz. Bolą, bolą - no ale idzie wytrzymać. Najbardziej to mnie szostki bolą i cały krzywy dół... Ale damy rade .
|
|
#4646 |
|
Konto usunięte
|
Jezuuuuuuuuuuuuu
czytam to wszystko i zamieram ze strachu;p mam 7-mego pierwszą wizytę i pare dni pozniej aparatson;p jak czytam jak cierpicie to mi się odechciewa;p no ale i tak chce juz go miec! jaknajszybciej;p czy to taki syndrom kazdego posiadacza krzywulców?:P ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- dziewczyny jaki płyn i paste polecacie? aha i są jakies specjalne szczoteczki do czyszczenia aparatu oprócz wyciorka?Jakaś z rowkiem? Czy zwykła poł twarda (albo poł miękka, jak kto woli:P) wystarczy ? musze sie zaopatrzyc przed tym aparatem i kompletnie nie wiem w co... Narazie w planie: Płyn Pasta Szczoteczka Wyciorek Nić dentystyczna I dodatkowe ligaturki j akby mi sie znudzily/wypadly/przebarwily:P o czyms zapomniałam? proszę polećcie mi głównie jaki ten płyn i pastę. |
|
|
|
#4647 |
|
Raczkowanie
|
anitusica - wiesz ja przed założeniem aparatu też bywałam na tym forum i często czytałam nowe posty, bardzo się bałam ale motywował mnie ładny uśmiech. Przeżyjesz, ból jest do wytrzymania. Mija u mnie drugi dzień no i boli boli ale dam radę.
Co do mojego wyposażenia to ja mam normalną szczoteczkę tylko, że pół miekką. A poza tym to mam normalną pastę do mycia zębów (nie wybielającą) z ziołami + zwykły płyn do płukania jamy ustnej. Wyciorek i nic dentystyczną też zakupiłam . No i już pytałam się dziewczyn co z tymi tabletkami barwiącymi mam je kupować czy nie... zastanawiam się :P
|
#4648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo nie wiem jak ja mam ich uzywać a ile takie tabletki kosztują ?
|
|
#4649 |
|
Konto usunięte
|
boje sie z tym jedzeniem co będzie
serio... a dlugo ta dietka jogurtowa trwa? Ile mniej wiecej ten ból się utrzymuje? Czy jest strasznie nie do zniesienia..?
|
|
|
|
#4650 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ból utrzymywał się ok. 6 dni, ale w 4 mogłam jeść normalnie, a teraz bolą mnie czasem te największe krzywulce
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.

Dodała tylko, że lepiej będzie widać jak przyjdę w październiku i zaczniemy piłować ząbki żeby były w miarę równe, bo jedne mają krawędzie inne są zaokrąglone jeszcze inne pofalowane a tak to spiłuje i zrobi linię prostą i będzie lepiej widać. Nie patrzcie na to coś ciemnego na 1 bo to stara plomba co nabrała powietrza i jest do wymiany
.

pozdrawiam 
serio... a dlugo ta dietka jogurtowa trwa? Ile mniej wiecej ten ból się utrzymuje? Czy jest strasznie nie do zniesienia..?