|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
No i cieszyłam się, że nie puchnę, ale jak widać- przedwcześnie...skarpetki i buty cisną, łapy spuchnięte, łydki też...mam nadzieję, że po porodzie szybko zejdzie ta woda (no i mam nadzieję, że to woda a nie tłuszcz )
|
|||
|
|
|
#242 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. I
Lisica u mnie niestety nie dają, bo właśnie kobiety nie chciały tych krótkich szpitalnych koszul a one były fajne do porodu, później zawsze można zmienić na swoją...
|
|
|
|
#243 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. I
Cytat:
poprosiłam babkę o spiryt 10%, a ona mi to poleciła, nawet nie wiedziałam, ze to jakaś starożytana metoda zresztą, ile ten kikut się goi - z tydzień?są takie gaziki Leko nasączone alko, ale wielokrotnie słyszałam, ze są raczej do d... (niż do pępuszka )
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#245 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V
Cytat:
A ja w sumie od 2 miesięcy nie mam apetytu, ani praktycznie zachcianek. Jem bo muszę, i wiem że powinnam zdrowo się odżywiać. W sumie apetyt to ja miała tylko między 20 a 25 tygodniem, wtedy czułam głód, jadłam kolację itd. Martwi mnie tylko to że ostatnio nic nie tyję? Mam nadal plus 11 kg, wiem że to sporo (36 tydzień się zaczął) ale waga od miesiąca stoi w miejscu. Mam nadzieję, że mała rośnie dobrze. Weronika super, że z małym wszytko dobrze. A pozycję może jeszcze zmieni! Poczytaj w internecie są specjalne ćwiczenia które mogą mu pomóc. Córka Gabisonka przekręciła się ok 38 tygodnia. U mnie nie dają. No i jeszcze 2 chcę takie porządne i fajne, żeby były też po karmieniu. Narazie się nie poddaję jak coś to zostanie allegro.---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
tylko stara, ale moja przyjaciółka w zeszłym roku stosowała bo jej zalecili w szpitalu.Nie jest to zbyt wygodne bo brudzi i trzeb uważać, żeby nie wylać itp. a wystarczy że dziecko noga kopnie i można sporo rzeczy "załatwić". Są gaziki "Leko" i można też zwykłym spirytusem 70% tylko to się jakoś rozcieńcza, nie znam zasad- pól na pół z wodą chyba.Ja kupiłam Octenisept ale to koszt 22 zł. Podobno się sprawdza. Za godzinę przychodzi koleżanka na kawkę, biorę się więc za ogarnianie mieszkania. Na obiad dzisiaj kalafiorowa
|
|
#246 | |||
|
Zakorzenienie
|
Aha, no to OK
A na forum to już tak jest z tym odpisywaniem ![]() Ja przez prawie cały czas mam wrażenie, że nikt nie czyta tego co piszę. No dziś jestem mile zaskoczona ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Pamiętam, że moje pierwsze dziecię już w 28 tc było źle obrócone, czyli tyłkiem do wyjścia i już wtedy gin nie dawał mi żadnej szansy na normalny poród. A więc od 28 tc wiedziałam, że czeka mnie cc. I tak rzeczywiście się stało. Teraz tym bardziej jestem przerażona, bo zaczęłam 32 tc. No ale miejmy nadzieję, że zdąży wrócić do pozycji na nietoperka. Cytat:
No ale super! To jest rzeczywiście bardzo pocieszające. Czyli jednak zdarzają się jeszcze takie opóźnione obroty.Na innym wątku polecono mi zabawę z latarką. Dziecko powinno się 'podążać' za światłem latarki. Kupię latarkę i się pobawię
|
|||
|
|
|
#247 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kwestii pielęgnacji pępka nam położna na SR powiedziała, że tak samo się goi kikut pielęgnowany jak nie pielęgnowany (taki sam okres czasu) dlatego najlepiej dla dziecka jeśli mu nie ropieje to po prostu tego kikutka nie ruszać żadnymi preparatami. Ja niczego nie kupiłam, a jeśli zacznie jej ropieć to będę przemywać czystym (a nie rozcieńczonym!) spirytusem aby osuszyć rankę i tyle.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2010-08-30 o 15:03 |
|
|
|
|
#249 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Super Ja pierwsze 3 miesiące zamierzam używać 1-razówek,a potem zobaczę jak będzie.Może też sie zdecyduję na zakładnaie tetry na dzień, ale to tylko opcja jaką biorę pod uwagę U mnie różnie.Raz bym konie z kopytami zjadła,a raz nie ma w ogóle ochoty(szczególnie w porze obiadowej).Ogólnie to najbardziej obfite zjadam śniadania,a potem to różnie tak sobie przypomniałam,ycnan czy nie miałaś nam przypadkiem pokazać jakiegoś swojego malowidła??Coś mi umknęło? Właśnie opyliłam kawał babki z kompotem z malin. A Tż mi wczoraj narwał liści malin i teraz się suszą
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
weronisia ja mam tez jakies dziwne wrazenie ze moje dziecko sie dziwnie odwrocilo hmmm dlatego ide za 2 tyg na usg prywatnie na wlasna reke, sprawdzic po 36 tyg ile wazy, jak jest ulozone i czy pepowina gdzies sie nie okrecila
zreszta biore ten fenoterol to wole sprawdzic czy tetno tez ok ja do pepka uzywalam wody utlenionej i bylo ok kwestia by odkazic. ja moczylam wacik do uszu i podotykalam pepek i tyle. po 7 dniach odpadl sam ja nie kupuje duzo kosmetykow bo kupilam przy corce i nie uzylam, pudru w ogole nie uzylam, uzywalam wciaz jednego kremu. a nigdy nie wiadomo czy nie uczuli i do kosza bedzie. dahs z jedzeniem roznie, np miesiac tymu mialam duzy apetyt nawet w nocy (ale i tak w normie wedlug mnie) i przytylam 4 kg w mc, teraz w nocy nie jadalam w ciagu dnia roznie, mam dni ze nawet obiadu mi sie nie chce a mam dni kiedy jadlabym co chwile, waga stoi... mimo wszystko troszie sie zaczelam ograniczac, nie z jedzeniem ale slodyczami, zjem jak mam ochote ale polowe mniej niz bym normalnie pozarla ![]() tetry nie biore w ogole pod uwage ktos chce sie bawic niech bawi ale mysle ze te zaparte i tak stwierdza ze wola pampki wiem ile roboty jest przy dziecku i watpie czy ktos wytrzyma ponad tydzien prac, gotowac, prasowac
wiosna!! Edytowane przez Ray Czas edycji: 2010-08-30 o 15:12 |
|
|
|
#251 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze, że jest forum Cytat:
A co do liści malin... to nawet nie wpadłam, żeby sobie samej narwać i ususzyć Oj muszę się wybrać na spacerek. Może gdzieś znajdę jakieś maliny
|
||
|
|
|
#252 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Postanowilam zasiegnac jej opinii (w koncu to pielegniarka z 30letnim doswiadczeniem) i ona poleca ten fiolet. Jeszcze skonsultowala sie na bierzaco z dwoma poloznymi i wszystkie sa za fioletem Octanisept wg poloznych babrze pepek (choc Martucha pisala, ze u niej super) i dzieci wracaja do szpitala przez ten pepek.Ja chyba w takim razie poczekam z zakupem. Mam miec cc, wiec w szpitalu i tak 4 dni spedzimy, zobacze co oni uzywaja, jak bedzie dzialac to moge nawet ten fiolet kupic
|
|
#253 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Dra ja tam wcale nie będę żałować, że nie spróbuję z tetrami
zdasz nam relację ajk sobie radzisz, bo sama jestem ciekawa jak to wychodzi oczywiście to tylko moje zdanie, a każdy wie sam co jest dla niego najlepsze Dokładnie Weronisia, moja Kinia obróciła się w 38+2 dni, była głową do góry czyli miały duuuużo trudniejszy manewr do wykonania niż z ułożenia poprzecznego, do tego mam mały brzuch i ginka nie wierzyła, że to mozliwie a jednak się udało a ja tego nawet nie poczułam, także głowa do góry. acha jeszcze ty masz o tyle łatwiej że już rodziłaś, więc dziecku będzie łatwiej się obrócić |
|
|
|
#255 |
|
Zadomowienie
|
No wiesz, skoro to pielęgniarka to możesz jej zaufać.
To jak zwykle kwestia dyskusyjna. Zresztą to tylko pępek- max 14 dni i po wszystkim
|
#256 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Octenisept to jak miałam przebijany nos to uzywałam szybko się zagoił i wysłuszało wiec do pępuszka też dobry,ale wiadomo jedni polecą drudzy nie,moja położna mówi,ze najlepiej spirytys 70%-do niedawna w szpitalu tez u nas tak było,a teraz wprowadzili zmiany,że albo niczym nie robić,albo ewentualnie octeniseptem psikaja Cytat:
a synio jeszcze ma czas się na odwrócenie nie panikuj za bardzo,chodz wiadomo to różnie bywa i kazda kwestie trzeba brac pod uwagę Cytat:
a są na prawde różności z tych pieluch Cytat:
ja sama nie wiem jak to będzie ze mną,ale jak coś to zakupie pampki i tyle o patrz i ja nie pomyśłałam,ze można narwać liści i ususzyć zaraz lece na ogródek pozrywac z krzaczka liście i też będą się suszyć,a miałam leciec i kupić,a ja głupia zapomniałam,ze krzaczki mają liście,ale oowocki to wyjadam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja chcę spróbować i jestem nastawiona na to więc wszytsko zalezy od nastawienia jestem chętna spróbuje,żebym nie załowała,pewnie jakbym nie brała pod uwagę tego to niczego bym nie załowała,ja wiem pampki wygoda,ale jak bedzie zobaczymy i oczywiscie zdam relacje jak będzie u mnie jak nie podołam to zawsze pampki można kupić tyle ich jest,że nie musze sie martwić,że może dla ,mnie zabraknąc jakbym zdanie zmieniła
Dwa serduszka na zawsze w pamięci[*] 25.09.07[*]17.06.14 ![]() Życie to nie bajka, każdy o tym wie. Bajkę można powtórzyć - życia niestety nie... Edytowane przez dra Czas edycji: 2010-08-30 o 15:41 |
|||||||
|
|
|
#257 | ||
|
Zakorzenienie
|
Czy wy musicie tak dużo pisać?? Dopiero co wczoraj była tylko 1 strona a dziś już 9
![]() I nadrabiam was na raty... Cytat:
Cytat:
![]() Lisica mnie na paciorkowca wysłał gin, ale bez skierowania. Bo ja jestem ze wsi, a szpital jest w mieście. Te badania są robione w ramach jakiegoś programu i obejmują tylko kobiety z miasta więc ja i tak musiałam zapłacić. Pani w poradni przyszpitalnej pobrała mi co trzeba, sama musiałam zanieść to do mikrobiologii i tam zapłacić 40 zł (nawet dostałam fakturę). Wyniki za 3 dni.
|
|
#258 |
|
Zadomowienie
|
Rany to nigdzie nie daja..u mnie w szpitalu to nawet nie wiem...ja nawet nie mam takiej starej bo lubie pizamki niz koszule...dopiero jak zaszlam to zaczelam chodzic w koszulach co by bylo wygodniej
....a jak bylam w szpitalu w Poznaniu na laparoskopii to dali koszule..taka biala...hm ale szpital a Szpital...![]() Dzieki za odpowiedzi w sprawie paciorkowca..hm ja bede miala w czwartek wizyte to zobaczymy..ale sie nastawiam na 50zl...+ wizyta 100zl..lojej...
|
#259 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
My kobiety w ciąży chyba naprawdę mamy przykurcz mózgu
Edytowane przez kasienka1701 Czas edycji: 2010-08-30 o 16:02 |
|
|
|
|
#260 |
|
Zakorzenienie
|
ja znów jestem, ale tym razem z niezbyt dobrą wiadomością od naszej MIsQua:
"Ja w szpitalu, straciłam przytomność w sklepie no i zostawili mnie na obserwacji. Z dzidzią oki, ja trochę poobijana. pozdrów kobitki". i drugi SMS: "tylko nie produkujcie tam za dużo, bo nie nadrobię jak wrócę ". Zmartwiłam się
|
|
|
|
#261 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no w ciazy mózg nie pracuje tak jak trzeba hihih Cytat:
|
|
#262 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie sie wykancza przez tż-a oby wszyskto było okDra no pewnie, teraz to nie taki luksus jak kiedyś i w razie czego można w każdym sklepie kupić mnie w tym wszystkim przeraża nie sam czas który trzeba poświęcić, ale to zapieranie z zawartością bo przecież takiej z zawartością do pralki się nie wrzuci Kurcze szkoda, że ja wcześniej na te liście nie wpadłam, teraz to nie wiem czy do porodu zdążyłyby mi wyschnąć |
|
|
|
|
#264 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech się za dużo nie wtrąca w życie sąsiadów nie?Cytat:
No to czekamy na te ostatnie skurcze
|
|
#265 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Szkoda zachodu moim zdaniem ![]() Cytat:
Pewnie jej nikt w kolejce nie puscil ![]() ![]() ![]() Dzieki za info Kalex
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni!-Alek 15.09.10 ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/relgx1hpgi2xjkbz.png Edytowane przez Zuziczka Czas edycji: 2010-08-30 o 16:39 |
||
|
|
|
#266 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Ja po wizycie w szpitalu. Wymaz zrobiony, ale okazało się, że mam nieciekawe zapalenie, jakaś zielonkawa wydzielina sie przyplątała
Nic nie swędzi, ale dobrze to nie wygląda W czwartek mam iść do niego ostatni raz na prywatną wizytę w celu umówienia się na cc. Mojej mamie na korytarzu powiedział, że w tym tygodniu będzie juz po wszystkim.Powód?? doktorek w przyszłym tygodniu na wakacje wyjeżdża a nie chce mnie tak zostawić na lodzie. Będzie to już 39 tc. Ale i tak mam mieszane uczucia. Chciałam spróbować siłami natury. Powiedział, że dziecko za duże. No cóż.. zobaczymy. cudna Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
pozdrów ja od nas
|
|
#267 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() i tak będzie raczej do wyrzucenia po porodzie, ważne by nie była za długa i była bawełniana (przewiewna) o jaa, może to ma związek z przejściami z mężem |
|
|
|
|
#268 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Teoretycznie może się jeszcze odwrócić. I dobrze, ze cała reszta w porządku. Cytat:
![]() Już pisała o moim badaniu na paciorkowca, była dzis rano. I tak jak zaplanowałam przeszliśmy się też na IP, bo mieli nam tam udzielić informacji odnośnie porodu, potrzebnych rzeczy i pokazać porodówkę. Oczywiście do IP kolejka, jak już była moja kolej to pani powiedziała, ze jak ja nie na badanie to ona nie ma czasu i, ze mogłam chodzić na SR. Się zagotowałam Coś mi chyba serducho szaleje, zejdę zmierzyć sobie ciśnienie, bo mam wrażenie, ze mi wyskoczy zaraz.
|
|
#269 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W sumie to moze i dobrze, bo Filip duzy, ty masz zapalenie (swoja droga moje "żółtaski" tez wrociły..) no i 39 tydzien, wiec powinno byc ok. Nie martw sie. Dobrze, ze cie lekarz na lodzie nie zostawil, jak juz sie z nim umawialas wczesniej.
|
|
#270 |
|
Zadomowienie
|
własnie wyszłam od gina... i wiem ze Młoda ma juz 3300g i bardzo dlugie nogi... bo według kosci udowej wychodzi ze jestem w 39tc a wdług obdowu glowy 37tc.... i badz tu madry i pisz wiersze
reszta ok. nastepna wizyta, jesli nie urodze - 9 wrzesnia (termin porodu:10 wrzesnia). A dowiedzialam sie, ze znieczulenia ZO prawdopodbnie nie dostane...bo nie bedzie mi mial kto zrobic, bo nie maja tego wpisanego w standardowa procedure ![]() kasienka...moj aparat to lustrzanka canon 50D, ale w jakosc zdjecia zalezy przed e wszytkim od obiektywu, kotry czesto gesto kosztuje tyle co samo a nawet wiecej co body (korpus). Ja obecnie uzywam obiektywu stałoogniskowego 28mm f1.8 gabi... no molestuj tego TZta bo to ciotki wizazowe juz zaczynaja sie niecierpliwic ![]() Weronisia... cos wiercipiętka z tego Pascala... trzymam kciuki za to zeby worcil do poprzedniej pozycji! Kalrissa, nie wiem dlaczego, ale zgadzam sie z Toba... nie ma co szalec ze srodkami przy pępku... i raczej bede zrobie tak jak Ty ![]() za Misqa!!!! zeby do nas szybko wrocila!
Jestem, bo fotografuję.... ![]() http://martalipinska.blogspot.com/ _________________ fotografia rodzinna, noworodkowa, niemowlęca, ciążowa i ślubna Edytowane przez mszu Czas edycji: 2010-08-30 o 17:03 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:18.

- żeby od razu wiedzieć czym leczyć
rano TŻ przyniósł mi pączka i ostatnio mam ochotę na ciasta, zresztą na wszystko.
...
Wisiał na nietoperka 10 tygodni, a tu teraz taki numer!
tylko stara, ale moja przyjaciółka w zeszłym roku stosowała bo jej zalecili w szpitalu.

oby wszyskto było ok![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
za Misqa!!!! zeby do nas szybko wrocila!