Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-30, 20:04   #301
cellaris
Rozeznanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. I

Hej, ja już po wizycie, mała pod koniec 35tc waży 2850 i wszystko z nią ok u mnie szyjka już dość skrócona, 1,5cm, ale nadal twarda i zamknięta więc mam się niczym nie martwić brać magnez i nospe 2 razy dziennie no i mogę w miarę sobie spokojnie funkcjonować i nawet chodzić na spacerki (jasne, tylko mi ciut ciężko już ) no i najwaźniejsze....21wrześn ia mam wyznaczony termin cc, no chyba że mała zdecyduje się zawitać do nas wcześniej, ale póki co nic na to nie wskazuje. Tak więc rodzimy za 3 tygodnie. No to teraz idę was nadrabiać
Stary 2010-08-30, 20:08   #302
kliwia7
Raczkowanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V

Cytat:
Napisane przez BeataMi Pokaż wiadomość
Oooo! dlaczego mnie nie ma na liście październikowej ????? Byłam w pierwszej części wątku, a teraz widzę, że na listach w kolejnych częściach mnie już nie ma... Czy było jakieś głosowanie i zostałam skreślona???
Nie przejmuj się, ja też zostałam CIACHNIĘTA przez niedobre kobity, bo dłuższy czas się nie udzielałam.Musimy im wybaczyć,bo są w ciąży .

kliwia7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 20:14   #303
gabisun
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Pojęcia nie mam Jakoś tak u mnie zawsze była tera Ja nie mówię że nie będę używać pampersów bo mam już ich kupionych 2 duże paki ale zawsze u mnie było tak że jak dzidzia leżała sobie w domku np w samym body to miała tetrę ale tylko tak założoną żeby tylko była Niby przewiew i takie tam Może będzie tak ze po dniu czy dwóch sama stwierdzę że jest to bzdura i zrezygnuje, Ale tetry mam zakupione
aaaa...takie wietrzenie to ja rozumiem, też mam tak zamiar robić no wiadomo ,że duże rzeczy też wyjdzie w międzyczasie, bo teoria teorią ale co my niedoświadczone mamuśki możemy wiedzieć

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
Hej, ja już po wizycie, mała pod koniec 35tc waży 2850 i wszystko z nią ok u mnie szyjka już dość skrócona, 1,5cm, ale nadal twarda i zamknięta więc mam się niczym nie martwić brać magnez i nospe 2 razy dziennie no i mogę w miarę sobie spokojnie funkcjonować i nawet chodzić na spacerki (jasne, tylko mi ciut ciężko już ) no i najwaźniejsze....21wrześn ia mam wyznaczony termin cc, no chyba że mała zdecyduje się zawitać do nas wcześniej, ale póki co nic na to nie wskazuje. Tak więc rodzimy za 3 tygodnie. No to teraz idę was nadrabiać
gratulacje

Kliwia ale to logiczne potem byśmy miały wszystkie rozpakowane mamuski i połowę mamusiek z listy o których nic nie wiadomo bo ślad po nich zaginął. Ordnung muss sein

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 20:18   #304
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
no to super, że wszystko ok
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 20:22   #305
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Żyjesz?

Ja nie mam odwagi chować dziecka w tetrze - to znaczy po prostu nie wyobrażam sobie tego prania, prasowania, składania itd... Podziwiam

Ziaja. Tak samo mam do pupy Ziaja.

Jak masz oilatium to nie potrzebna ci oliwka oraz puder Kupiłaś krem "na odparzenia" a masz krem przeciwko odparzeniom? Bo to nie to samo
wiem, ze przy oilatum oliwka niepotrzebna-pisala o tym m.in. Nika w jednej z pierwszych relacji ale kupilam na zas, bo mam nadzieje ze cora nie bedzie zbyt wrazliwa i po wykonczeniu pierwszej butli oilatum przejdziemy na mydelko i oliwkowanie, a jak nie to oliwka akurat sie nie zmarnuje, bo moge sie nia sama smarowac a co do pudru to mysle, ze jednak sie przyda kremik mam kojacy hipoalergiczny z nivei i dzis dokupilam jeszcze bambino, a reszta specyfikow typu sudocrem to tez uwazam, ze tylko w ostatecznosci
Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Już pojechałaś, ale napiszę, że ja mam krem do twarzy Hipp.
Na liście nie widzę nic do pielęgnacji pępka.
wiem kochana, ze kupilas hippa, bo to Ty wlasnie mi uswiadomilas, ze nie mam nic do buzki u mnie nie bylo hippa i kupilam bambino na dwor, a po paru miesiacach kupie jakis specjalny kremik do buzki na zime
Cytat:
Napisane przez Ewcia811211 Pokaż wiadomość

a ja dzis z kolei z siostrzenica porzadki robilam, na obiad zrobilam plendze z kabaczki od tesciowej, mniam, choc moja mama jak zwykle po swojemu wszystko musi, wrrr. dzis sie z nia prawie bym poklocila i zglupialam teraz na dobre: po wyjsciu ze szpitala wieziecie dziecko w autcie w gondoli od wozka czy nosidelku czy moze na rekach w poduszce lub rozku-bo to zalezy jaka pogoda??? bo moja mama twierdzi ze najlepiej w gondoli na plasko jak dziecko takie male lezy bo w nosidle to niezbyt dobra pozycja dla tak malego dziecka. i zaraz ze ja z tz myslimy jakby dziecko mialo byc zaraz duze.ale mnie zezloscila tym,.wrrrrrr
dziewczyny mowia ze tylko fotelik i ja tez tak myslalam, ale u mnie w szpitalu rodzila miesiac temu moja kolezanka i okazalo sie, ze nie wypuszczaja dziecka do fotelika ze wzgledu na pozycje tylko i wylacznie na plasko i wlasnie tak jak mowi Twoja mama wlasnie najlepiej w gondolce ja akurat mam i to i to
-------------
Melduje ze kupilam:

- kremik bambino z cynkiem - 6zl
- tantum rosa 10szt - 29zl
- bepanthen 100gr- 28zl
- oilatum 500ml - 55zl

jeszcze zostaly:
- cos do pempuszka
- majty siateczkowe
- podklady na lozko
- podpachy
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 20:23   #306
Majka232
Zakorzenienie

cellaris - super, że wszystko w porządku i Mała jest już całkiem duża
a data cc - super (moja data ślubu)
Stary 2010-08-30, 20:23   #307
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Cellaris- duza ta twoja Mała Super, ze wszystko ok. No i fajnie, ze masz termin cc wybrany.
Ja musze czekac na akcje porodowa i jakos srednio to widze. Co, odejda mi wody i mam juz jechac na IP? pojecia nie mam.

A nam dzis sie rozpoczal 37 tydzien (36+1), ciekawe ile ten moj Leniuszek wazy.

Wrocilam ze spaceru Moj normalny spacer w ciazy zostal skrocony do 1/3 dystansu a trwa 2 razy dluzej . Ale 1,5h łazenia wystarcza i choc mialam ochote i sily na wiecej to wolalam nie ryzykowac. Dotlenilam sie
Stary 2010-08-30, 20:27   #308
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
aaaa...takie wietrzenie to ja rozumiem, też mam tak zamiar robić no wiadomo ,że duże rzeczy też wyjdzie w międzyczasie, bo teoria teorią ale co my niedoświadczone mamuśki możemy wiedzieć

No tak miałam na myśli bardziej wietrzenie niż chodzenie w twtrach :0

Piszecie coś o transporcie dzieci ze szpitala ja tylko i wyłącznie w FOTELIKU żadna gondola ani na rękach to może być niebezpieczne
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 20:33   #309
gabisun
Zakorzenienie

Maggie to który ty jednak kremik wzięłaś? bo jeśli chodzi o bambino to "ochronny" ( ten z cynkiem) jest do pupy, a "pielęgnacyjny" ( lżejszy ) do buźki i ciała

Stary 2010-08-30, 20:34   #310
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
po wyjsciu ze szpitala wieziecie dziecko w autcie w gondoli od wozka czy nosidelku czy moze na rekach w poduszce lub rozku-bo to zalezy jaka pogoda??? bo moja mama twierdzi ze najlepiej w gondoli na plasko jak dziecko takie male lezy bo w nosidle to niezbyt dobra pozycja dla tak malego dziecka. i zaraz ze ja z tz myslimy jakby dziecko mialo byc zaraz duze.ale mnie zezloscila tym,.wrrrrrr
ja uważam, że jeżeli do samochodu to tylko w foteliku. Oczywiście przymocowanym pasami albo bazą. Wiem, że w niektórych szpitalach przy wypisie trzeba mieć fotelik dla dzieka

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
dziewczyny mowia ze tylko fotelik i ja tez tak myslalam, ale u mnie w szpitalu rodzila miesiac temu moja kolezanka i okazalo sie, ze nie wypuszczaja dziecka do fotelika ze wzgledu na pozycje tylko i wylacznie na plasko i wlasnie tak jak mowi Twoja mama wlasnie najlepiej w gondolce
Wg mnie to bzdura-ciekawe jak taką gondolę przymocować w samochodzie- przecież przy ostrzejszym hamowaniu czy zakręcie może polecieć razem z dzieckiem. No chyba, że przymocować za samochodem
No i co może stać się dziecku podczas takiej jazdy w foteliku? Może nie jest to zbyt wygodne, ale przecież żadna nie będzie jechać przez pół Polski ze szpitala do domu...
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 20:34   #311
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny mowia ze tylko fotelik i ja tez tak myslalam, ale u mnie w szpitalu rodzila miesiac temu moja kolezanka i okazalo sie, ze nie wypuszczaja dziecka do fotelika ze wzgledu na pozycje tylko i wylacznie na plasko i wlasnie tak jak mowi Twoja mama wlasnie najlepiej w gondolce ja akurat mam i to i to
Co za bzdury!
W foteliku (oczywiście takim od 1 dnia życia) jest najbezpieczniej.
Stary 2010-08-30, 20:38   #312
cellaris
Rozeznanie

No jasne, panny się naprodukowały przy pisaniu,a ty kobito teraz czytaj to ja tak na raty.....

Cytat:
Napisane przez dziuba81 Pokaż wiadomość

TRZYMAM KCIUKI ZA DZIEWCZYNY Z WIZYTAMI.
Dzięki przydały się

Cytat:
Moja bratanica ma 3 lata i jest ciągle odparzona - od majtek, od papieru toaletowego, od sikania itd. Masakra. Ale ona była właśnie ciągle smarowana sudocremem, pupę jej zamiast papierem to wycierali mięciutkimi chusteczkami i teraz dziecko jest odparzone z byle czego, mimo, że już od dawna nie nosi pieluch i nie sika w majty Nawet zwykła wizyta w toalecie kończy się odparzeniem...
O kurcze to dobrze,że napisałaś o tym bo ja to z tych nadwrażliwych mamuś to bym pewnie ciągle linomagiem pupencję mojej marty maziała

Cytat:
Zuzi może warto ten octenisept kupić, bo wiem ,że też jest dobry do psikania rany po cc więc byś iała dla maleństwa i dla siebie od razu. Nie wiem czy dobrze zapamiętałam że masz mieć cc
też tak słyszałam i dlatego go kupiłam

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Kobietki, ja już po USG prenatalnym.
U nas prawie dobrze. .
To super,a tym ułożeniem się nie martw, ważne że pascalek zdrowy

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
ja ostatnio jem niestety wszystko co mi wpadnie w ręce (a raczej do buzi). Średnio jestem szczęśliwa z tego powodu ale jakoś nie umiem sobie z tym poradzić...

No i cieszyłam się, że nie puchnę, ale jak widać- przedwcześnie...skarpetki i buty cisną, łapy spuchnięte, łydki też...mam nadzieję, że po porodzie szybko zejdzie ta woda (no i mam nadzieję, że to woda a nie tłuszcz)
Ani mi nie mów o tym jedzeniu, ja pochłaniem wszystko jak odkurzacz, a im bardziej niezdrowe tym lepiej. A co do puchnięcia to niestety mnie to yeż dopada, woda mi się zatrzymuje

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
zreszta biore ten fenoterol to wole sprawdzic czy tetno tez ok
A no właśnie, moja marta przed fenoterolem miała tętno 140, potem podskoczyło jej do 150 (ale w normie bo podobno do 160 jest ok). Jak odstawiłam fenoterol to znów marta ma tętno 140

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
ja znów jestem, ale tym razem z niezbyt dobrą wiadomością od naszej MIsQua:
"Ja w szpitalu, straciłam przytomność w sklepie no i zostawili mnie na obserwacji. Z dzidzią oki, ja trochę poobijana. pozdrów kobitki".

i drugi SMS: "tylko nie produkujcie tam za dużo, bo nie nadrobię jak wrócę".

Zmartwiłam się
Oj biedna, to wszystko pewnie przez te emocje i tego %^&&*

cdn....
Stary 2010-08-30, 20:40   #313
Majka232
Zakorzenienie

My też będziemy zabierać dzidziusia ze szpitala w foteliku,
moja zasada - wyjazd samochodem + dziecko + to obowiązkowo - fotelik

Są wózki ze specjalnymi gondolami, które można zamocować pasami i przewozić w nich dziecko (nie pamiętam jaki model, ale jest na 100%, bo o tym czytałam), ale to dla dzieci, które muszą być w pozycji leżącej ze wzgl. na stan zdrowia

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-08-30 o 20:42
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 20:40   #314
angelikaw
Zakorzenienie

idę spać.. oby dzisiejsza noc była spokojniejsza.... Wezmę No-Spę
A jutro do lekarza
Stary 2010-08-30, 20:53   #315
dra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie chce Was zniechecac, ale liscie malin to pic na wodę. Wszystkie mamuski, ktore juz urodzily i ktore znam mi mowily.
Szkoda zachodu moim zdaniem
a mam liscie w ogródku to co mi szkodzi ususzyć a wiesz to chyba zalezy od organizmu,bo jedne pija i coś niby sie dzieje,a inne cuda wyprawiaja i nic,ja do tego podchodze tak,ze a sobie bede pic a co sie ma wydarzyc sie wydarzy

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Ja po wizycie w szpitalu. Wymaz zrobiony, ale okazało się, że mam nieciekawe zapalenie, jakaś zielonkawa wydzielina sie przyplątała Nic nie swędzi, ale dobrze to nie wygląda W czwartek mam iść do niego ostatni raz na prywatną wizytę w celu umówienia się na cc. Mojej mamie na korytarzu powiedział, że w tym tygodniu będzie juz po wszystkim.
Powód?? doktorek w przyszłym tygodniu na wakacje wyjeżdża a nie chce mnie tak zostawić na lodzie. Będzie to już 39 tc. Ale i tak mam mieszane uczucia. Chciałam spróbować siłami natury. Powiedział, że dziecko za duże. No cóż.. zobaczymy.
jak synio duży to moze sn trudno by było urodzic wiec cc lepsze
Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
własnie wyszłam od gina... i wiem ze Młoda ma juz 3300g i bardzo dlugie nogi... bo według kosci udowej wychodzi ze jestem w 39tc a wdług obdowu glowy 37tc.... i badz tu madry i pisz wiersze
to córa będzie wysoka

Cytat:
super,że wszystko ok
Stary 2010-08-30, 20:58   #316
cellaris
Rozeznanie

cd....

Cytat:
Napisane przez kliwia7 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny:ro za:
Dzisiaj dzień widzę gino-wizytowy.Ja też po wizycie...Mam se jutro sama zrobić zastrzyk podskórny w brzuch już się boję
Oj nie martw się, dasz radę, to pewnie heparyna na rorzedzenie krwi by zakrzepów/skrzepów nie było. Mój tż przez dwa miesiące tak się "katował" i stwierdził,że wcale nie boli, tylko jak to tak w taki duży, ciążowy brzusio?

Cytat:
Napisane przez BeataMi Pokaż wiadomość
Oooo! dlaczego mnie nie ma na liście październikowej ????? Byłam w pierwszej części wątku, a teraz widzę, że na listach w kolejnych częściach mnie już nie ma... Czy było jakieś głosowanie i zostałam skreślona???
No dziewczyny już wyjaśniły o co kaman

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
cellaris - super, że wszystko w porządku i Mała jest już całkiem duża
a data cc - super (moja data ślubu)
No duża, duża, ale teraz to zaczęłam mieć cykora...jeszcze 3 tygodnie do godzony 0

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość

Wrocilam ze spaceru Moj normalny spacer w ciazy zostal skrocony do 1/3 dystansu a trwa 2 razy dluzej . Ale 1,5h łazenia wystarcza i choc mialam ochote i sily na wiecej to wolalam nie ryzykowac. Dotlenilam sie
Gratuluję spacerku, ja się chyba też w weekend gdzieś "wypuszczę"
Stary 2010-08-30, 21:03   #317
Weronisia
Zakorzenienie

Dziewczyny dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa wsparcia
Niby to nic takiego, że mój mały źle się obrócił, ale nie macie pojęcia jak ja to dziś przeżywam. Normalnie chce mi się beczeć.
A jak tak czytam pozytywne opowieści o tym, że komuś na sam koniec dziecko prawidłowo się obróciło, to zaraz mi lepiej.

Cytat:
Weroniczka, Naked, Mszu-mam nadzieje ze wizyty udane?
Ewcia, dziękuję, niby udane, ale nie do końca Pisałam o tym już dzisiaj.
Dzięki za pamięć
Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Weronisia, cieszę się, że po wizycie z główką i nerkami wszystko w porządku. A co do obrotu to musisz zacząć rozmowy ze swoim młodzieńcem, ewentualnie jeśli nie przyniosą żadnego skutku to możesz myć podłogę na kolanach
Podłogę? Na kolanach?
To w moim wypadku niewykonalne
Ja nie umiem się schylić. Nawet jak mi coś spadnie, to wołam któreś z dzieci, żeby mi podniosło, bo nie umiem się już schylać.
Brzuch mam twardy jak kamień, skóra boli od tego naprężenia, jakby miała zaraz pęknąć.
Młody ugniata mnie plecami w żebra i żoładek...
No, pozycję sobie młody wybrał niezbyt dla mnie wygodną.

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Może się jeszcze obróci rożnie dzieci szleja. A jak on nie jest bardzo duży to chyba ma większe szanse
Ilonko też tak właśnie sobie dziś pomyślałam.
Skoro mój Pascal ledwo mieści się w normie jeśli chodzi o jego wielkość, to raczej ma większe szanse na obrót niż dzieci , które są wyjątkowo duże
No miejmy nadzieję...

MisQa ty się nie wygłupiaj! Co to za mdlenie? Bierz się w garść

Ja idę już do wyrka. Nie umiem już siedzieć. A nie chcę, żeby młody urodził się z wgnieceniem w plecach od moich żeber

No i jutro znowu wcześnie pobudka... drugi dzień szkoły....
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 21:15   #318
Szczęśliwa
Zadomowienie

Exclamation Dot.: Uroki ciąży czujemy i powoli się rozpakowujemy -WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz. V

Cytat:
Hej, ja już po wizycie, mała pod koniec 35tc waży 2850 i wszystko z nią ok ) no i najwaźniejsze....21wrześn ia mam wyznaczony termin cc, no chyba że mała zdecyduje się zawitać do nas wcześniej, ale póki co nic na to nie wskazuje. Tak więc rodzimy za 3 tygodnie. No to teraz idę was nadrabiać
Super, że z córą wszystko dobrze. Ciekawe jak duża jest moja, bo 2 tyg temu miała 2200.
Wcześnie Ci wyznaczył datę tej cc- 15 dni przed terminem. No ale jak zwykle co lekarz to inne zasady

Cytat:
u mnie nie bylo hippa i kupilam bambino na dwor, a po paru miesiacach kupie jakis specjalny kremik do buzki na zime
Myślę, że nie ma większego znaczenia co za krem jesienią. Ważne żeby dobrze nawilżał/ natłuszczał a tym samym chronił buziulkę przed wiatrem i niską temperaturą.
No a na zimę rzeczywiście przeda się jakiś specjalny na niskie temperatury.
Mam cichą nadzieję, że tegoroczna zima będzie ciepła. Ze damy radę chodzić na spacery, bez przedzierania się przez zaspy. Właśnie najbardziej wkurza mnie fakt, że jak się zaczną ciepłe dni i będzie można po kilka godzin spacerować, to ja już będę musiała wracać do pracy

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 21:22   #319
ninaad
Wtajemniczenie

Dosyć już tego siedzenia przed kompem na dziś- teraz dla odmiany sobie trochę poleżę

No a jutro po śniadaniu czeka nas łażenie po sklepach a po południu wizyta u lekarza, potem godzina przerwy a potem usg (u tego samego lekarza)- mam nadzieję, że nie będzie dużej obsuwy, bo nie chce mi się czekać długo w poczekalni.
No i mam nadzieję, że lekara jutro przyjmuje, bo nie udało mi się dzisiaj dodzwonić do przychodni.
Zmykam leżeć. Odezwę się pewnie jutro wieczorkiem (chyba, że wylądują na porodówce)
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 21:42   #320
kliwia7
Raczkowanie

cellaris,ja już dawno chciałam ci zadać pytanko,ale jakoś mi głupio było.Nie musisz pisać.Jak rozumiem ty miałaś usuwaną grasicę?Czy po takim zabiegu jesteś zdrowa,czy to taka wielka niewiadoma.Jakie są rokowania na odległą przyszłość.Coś kiedyś czytałam o tym schorzeniu,przy okazji szperania o czymś innym.Absolutnie nie pytam z pustej ciekawości czy wścibskości...Po prostu czasem ,jak mam doła,to mnie czarne myśli nachodzą...

A dla córy,moja pierworodna urodziła się w terminie z wagą 2860.

MisQa,trzymaj się

Weronisia,nie martw się,jeszcze nic nie przesądzone,Pascal ma dużo czasu żeby się obrócić,całe dwa miechy .Myślę że jak się z tym prześpisz,to sama zrozumiesz że będzie dobrze i wrócisz do równowagi emocjonalnej.Rano zawsze wszystko wydaje się bardziej optymistyczne,a teraz już się nie smuć.

Edytowane przez kliwia7
Czas edycji: 2010-08-30 o 21:50
Stary 2010-08-30, 21:45   #321
Ewcia811211
Raczkowanie

weronisia---na pocieszenie-kuzynka opowiadala ze 1.5godny przed cesarka sie dziecko glowka w dol obrocilo.wiec wszystko moze sie zdayc
Ewcia811211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 21:46   #322
cellaris
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Super, że z córą wszystko dobrze. Ciekawe jak duża jest moja, bo 2 tyg temu miała 2200.
Wcześnie Ci wyznaczył datę tej cc- 15 dni przed terminem. No ale jak zwykle co lekarz to inne zasady
No niby wczenie, ale to końcówka 38tc będzie. Już pisałam, ze moja mama rodziła nas chwilę po skończeniu 36tc, podobno jest to jakiś wyznacznik tego co nas może czekać. Do tego Marta jest dość duża i powoli wstawia się w kanał rodny więc PODOBNO ja już tak max te 3 tygoddnie pociągnę,a ginka chce cc na spokojnie zrobić.

kliwia spoko, pytaj Tak, grasicę usunęli mi 5 lat temu zaraz po rozpoznaniu choroby. Na szczęście dało radę usunąć ją laparoskopowo i dziadyga nie odrosła . Co do rokowań.... jest to choroba przewlekła, zawsze za tobą będzie się ciągła...sterydy, mestinon i duuużo leżenia. Wg niektórych neuro w ciąży nasilają się objawy. Mój przypadek....leków nie brałam nigdy, w ciążę zaszłam i nic się nie nasiliło, pracowałam po 12-13 godzin na dobę. Objawów poza opadaniem powieki brak, tylko coroczne badanie przeciwciał przypomina mi o tej "przypadłości"bo są wyyysokie,ale powoli spadają. Tak że jest ok i byle jak najdłużej
A dlaczego piszesz,że łapią cię doły? Coś podejrzewasz?

Edytowane przez cellaris
Czas edycji: 2010-08-30 o 21:56
cellaris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-30, 22:12   #323
kliwia7
Raczkowanie

Cytat:
Coś podejrzewasz?
Ja wiem.Mam inne paskudstwo,na razie o bardzo łagodnym przebiegu i trzymam się nadzieją tych 20% chorych co tak mają do śmierci.Ale czasem taki strach mnie paraliżuje ,jak dzisiaj,wydaje mi się jak napiszę nazwę,to wróci jak bumerang.W ogóle w ciąży mi się lęki nasiliły,ale ogólnie ja jestem z tych,co to szklanka zawsze do połowy pełna,a nie pusta.Nikt z nas nie wie co czeka go w przyszłości i co nam los zgotuje...Mi chodzi o to czy też cię czasem strach ogarnia o przyszłość,czy masz lęki.Chyba całkiem to się nie da o tym nie myśleć,jakby człowiek nie był pozytywnie nastawiony.A może to tylko ja taka"psychiczna".

No idę spać,dobrej nocy wszystkim.

Edytowane przez kliwia7
Czas edycji: 2010-08-30 o 22:21
Stary 2010-08-30, 22:18   #324
cellaris
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kliwia7 Pokaż wiadomość
Ja wiem.Mam inne paskudstwo,na razie o bardzo łagodnym przebiegu i trzymam się nadzieją tych 20% chorych co tak mają do śmierci.Ale czasem taki strach mnie paraliżuje ,jak dzisiaj,wydaje mi się jak napiszę nazwę,to wróci jak bumerang.W ogóle w ciąży mi się lęki nasiliły,ale ogólnie ja jestem z tych,co to szklanka zawsze do połowy pełna,a nie pusta.Nikt z nas nie wie co czeka go w przyszłości i co nam los zgotuje.

No idę spać,dobrej nocy wszystkim.
Ja też się tego trzymam, w końcu te "dobre statystyki" też ktoś musi robić no to dlaczego nie my ? Zresztą teraz mamy hiper moywację w postaci naszych kruszynek.
Stary 2010-08-30, 22:30   #325
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Majka232, dra... a ja sie stresowalam ze malo mam ubranek roz.56... a teraz cos czuje ze w ogole mi nie beda potrzebne!, ale trudno jej sie dziwic... ja mam 181cm moj maz 186cm.... wiec dziwne by bylo jakby byla jakas malutka!

sie wkurzylam trocha na moje gina, bo godzine uprawialam akrobatyke pod prysznicem zeby doporwadzic sie do porzadku, a do dzis do mnie "no to dzisiaj zrobimy tylko USG"
a teraz mam wszytsko podraznione i mnie swedzi!
pieprze to... nastepnym razem ide zarosnieta!

a popos schylania... to ja juz nie wyrabiam...ja chce moc znowu robic to normalnie a nie stekac jak jaka starucha!

gabi
... ale kurna... ale dlaczego mamy sie meczyc, dlaczego w jednych szpitalach daja to cholerne ZZO bez problemu, a w innych nie daja w ogole albo robia Ci mega łaske... nie czaje tego i wkurza mnie to okrutnie!

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-08-30, 23:21   #326
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja po wizycie w szpitalu. Wymaz zrobiony, ale okazało się, że mam nieciekawe zapalenie, jakaś zielonkawa wydzielina sie przyplątała Nic nie swędzi, ale dobrze to nie wygląda W czwartek mam iść do niego ostatni raz na prywatną wizytę w celu umówienia się na cc. Mojej mamie na korytarzu powiedział, że w tym tygodniu będzie juz po wszystkim.
Powód?? doktorek w przyszłym tygodniu na wakacje wyjeżdża a nie chce mnie tak zostawić na lodzie. Będzie to już 39 tc. Ale i tak mam mieszane uczucia. Chciałam spróbować siłami natury. Powiedział, że dziecko za duże. No cóż.. zobaczymy.
Ale właściwie to dobrze bo ty już na prawdę długo czekasz Cesarka też jest dla ludzi a jeśli miało by dojść do komplikacji to lepiej dla was żeby się ciachnąć

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
nie rozumiem, co to za problem kupić wielką xxxl za kilka zł na szmatach czy na targu, czy nawet ostatecznie wziąć od tż-ta, jak ma jakąś większą mało używaną???

i tak będzie raczej do wyrzucenia po porodzie, ważne by nie była za długa i była bawełniana (przewiewna)
Też tak sądzę

Cytat:
Kalrissa, nie wiem dlaczego, ale zgadzam sie z Toba... nie ma co szalec ze srodkami przy pępku... i raczej bede zrobie tak jak Ty
No ja stwierdziłam, że z pielęgnacją czy bez nie ma różnicy, to po co kupować jakieś badziewia i dziecku paprać, skoro i tak samo się zagoi. A jak zaropieje to wtedy będziem się martwić

Cytat:
A które to zbędne?
Bepanthen maść na brodawki lub odparzenia, sól fizj. + gaziki do przemywania oczu, sól do noska - wg wszystkich mam, które znam - niezbędna, podpaski po porodzie - niezbędne, tantum Rosa - podobno bardzo skuteczne, witaminy dla kobiet w ciąży i po porodzie - ja nie wiem, ale ja tu nie widzę nic niepotrzebnego...
Na brodawki mam ziajkę za 8 zł, ale sól fizjologiczna i gaziki czy sól do noska to dla mnie zbędne rzeczy, podobnież jak witaminy, których nie jem od połowy ciąży odkąd mi bratowa (farmaceuta) powiedziała, że takie suplementy diety i tak nic nie dają i to wyrzucanie kasy - i faktycznie czy z tabletkami czy bez wyniki moich badań się nie zmieniły... No ale to tak wg mnie

Tantum Rosa mam jedną saszetkę i myślę, że z nią czy bez niej i tak się zagoję. Dawniej tego nie było a kobiety się goiły w równie szybkim tempie co teraz

Cytat:
Ja po pierwszym wykładzie w SR. Całkiem fajny o ciąży i porodzie.
Jestem juz na 100% pewna, że chce zzo, bo nie ma szans żeby podając je uszkodzić rdzeń, można przy nim chodzić, jedynie ból jest zminimalizowany. Dzięki zzo podobno jest mniejsze ryzyko pęknięcia krocza, bo jak mamy przestać przeć to jesteśmy w stanie to zrobić, a bez znieczulenia bywa to trudne (podobno w krajach gdzie stosuje się powszechnie zzo nacinanie i pękanie krocza jest dużo rzadsze, krocze powoli sie rozciąga i dostosowuje do wielkosci główki dziecka).
Nam na szkole rodzenia mówili dokładnie odwrotnie - że przy ZZO prawie każda kobieta albo pęka albo musi być nacięta ponieważ prze zbyt mocno, bez wyczucia.

Jak widać co SR to inne teorie, i bądź tu mądry...

Cytat:
Od 35 t.c. trzeba podobno liczyć ruchy zdiecka na tej zasadzie, że np. od 9 do 21 zrobić tabelę co pół godziny i od godz. 9 liczyć kiedy nastąpi 10 ruch i zaznaczyć w tabeli np. godz.13. I tak każdego dnia i jak wyjdzie, ze do 21 (przez 12 godz.) nie naliczymy 10 ruchów - jechać na IP.
Ja nie liczyłam ani razu ruchów, i wydaje mi się to bez sensu sianiem niepotrzebnie paniki jak dziecko ruszy się 9 razy zamiast 10 razy... szczególnie, że np. podczas upałów moja mała nie ruszała się niemal wcale, a w chłodne dni szaleje jak dzika Każda z nas instynktownie czuje czy wszystko ok, czy tez potrzebna nam pomoc

Cytat:
O kurcze to dobrze,że napisałaś o tym bo ja to z tych nadwrażliwych mamuś to bym pewnie ciągle linomagiem pupencję mojej marty maziała
Nam na szkole rodzenia mówiły kobiety, że nie ma co przesadzać tzn. dziecko trzeba smarować, ale zwykłym kremem jeśli nie jest odparzone

Cytat:
My też będziemy zabierać dzidziusia ze szpitala w foteliku,
moja zasada - wyjazd samochodem + dziecko + to obowiązkowo - fotelik
Też mi się tak wydaje. Chodzi przecież o bezpieczeństwo maluszka

Cytat:
Są wózki ze specjalnymi gondolami, które można zamocować pasami i przewozić w nich dziecko (nie pamiętam jaki model, ale jest na 100%, bo o tym czytałam), ale to dla dzieci, które muszą być w pozycji leżącej ze wzgl. na stan zdrowia
Ja też o tym czytałam, ale podobno one wcale nie są takie bezpieczne podczas wypadku, bardziej właśnie chodzi o to, że dzieciaczki niektóre nie mogą być w innej niż płaska pozycja układane.

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

Cytat:
a popos schylania... to ja juz nie wyrabiam...ja chce moc znowu robic to normalnie a nie stekac jak jaka starucha!
To ty się jeszcze możesz schylać i narzekasz? Ja czy ze stękaniem czy bez niestety, ale schylić się nie dam rady
Stary 2010-08-31, 06:08   #327
tifio
Rozeznanie

Witam się z samego rana
Dziś pobudka była wczesna, bo już o 4:27. Nawet półkę do butów już skręciłam z nudów
A my z Frankiem idziemy dziś sobie na ktg, zobaczymy czy w tym jego domku się coś dzieje czy dalej cisza jak w kościole.

Cytat:
chciałam rodzić sn, ale właśnie tego się najbardziej bałam..

w ogóle to się wkurzyłam mama mnie namówiła na elektroniczny termometr do wody i powietrza chicco a się okazał gówniany. Trzeba mega mocno nacisnąć żeby tempka się pokazała, a pokazuje o jakieś 5 st więcej Jestem wściekła bo za te 45 zł miałabym paczkę pampków. Wyślę ją jutro niech to badziestwo oddaje...
Akurat jak rodziła moja znajoma to był taki przypadek, że kobieta nie dawała rady wyprzeć sama dziecka, bo miało być małe, a okazało się, że było ponad 4kg. W końcu lekarz musiał jej pomóc, bo by się dziewczyna wykończyła, a dziecko ma niestety niedotlenienie Także jeśli możesz zadbać o zdrowie Filiusia wcześniej to nie ma się nad czym zastanawiać. A jaki duży ten Twój syneczek?

A ja sklerotyczka poszłam wczoraj do Biedronki po termometr i zapomniałam go kupić, a wogóle to zapomniałam zobaczyć czy tak owy jeszcze jest Nie ma to jak skleroza ciążowa

Cytat:
ano gładziutka
Bo ja na straży listy stoję, a co tylko kiepski ze mnie strażnik jak mi się wszystkie wpychają
Nie ma co ukrywać, że na strażnika to Ty się zupełnie nie nadajesz

Cytat:
gabisun biedaku, ja tam jestem pewna, że urodzisz przede mną
Przede mną to już napewno urodzisz

Cytat:
Oooo, fajowo! Też bym chciała mieć już konkretną datę, bo ten październik to ni w tą ni w tą mi nie pasuje. A umyśliłam sobie, że chciałabym urodzić 22.09, ale co z tego będzie to się okaże...

Cytat:
wiem, ze przy oilatum oliwka niepotrzebna-pisala o tym m.in. Nika w jednej z pierwszych relacji ale kupilam na zas, bo mam nadzieje ze cora nie bedzie zbyt wrazliwa i po wykonczeniu pierwszej butli oilatum przejdziemy na mydelko i oliwkowanie, a jak nie to oliwka akurat sie nie zmarnuje, bo moge sie nia sama smarowac a co do pudru to mysle, ze jednak sie przyda kremik mam kojacy hipoalergiczny z nivei i dzis dokupilam jeszcze bambino, a reszta specyfikow typu sudocrem to tez uwazam, ze tylko w ostatecznosci

Nie wiem czy Ci się uda z tym przejściem na zwykłą oliwkę, bo takie dzieciaczki często się przyzwyczajają do oilatum i później trzeba je w nim kąpać bardzo długo. Przykładem może być moja sąsiadka, a raczej jej synek - ma już 6 lat i absolutnie nic innego mu nie odpowiada. Ale jak ktoś ma pieniążki to może ryzykować, mnie na takie cuda akurat nie stać...

A dziecko ma jechać na płasko, bo co? Przecież w brzuchu na płasko nie leżało i było mu bardzo wygodnie, a foteliki są dostosowane do tych malutkich kręgosłupków, więc nie ma obaw, że coś się stanie.
Dla mnie tylko i wyłącznie FOTELIK.

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Podłogę? Na kolanach?
To w moim wypadku niewykonalne
Ja nie umiem się schylić. Nawet jak mi coś spadnie, to wołam któreś z dzieci, żeby mi podniosło, bo nie umiem się już schylać.
Brzuch mam twardy jak kamień, skóra boli od tego naprężenia, jakby miała zaraz pęknąć.
Młody ugniata mnie plecami w żebra i żoładek...
No, pozycję sobie młody wybrał niezbyt dla mnie wygodną.
Oj, to strasznie paskudnie. W takim razie pozostały Ci rozmowy z synkiem. U mnie podziałały, no chyba, że znów zrobił mamusi jakiegoś psikusa

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
No a jutro po śniadaniu czeka nas łażenie po sklepach a po południu wizyta u lekarza, potem godzina przerwy a potem usg (u tego samego lekarza)- mam nadzieję, że nie będzie dużej obsuwy, bo nie chce mi się czekać długo w poczekalni.
No i mam nadzieję, że lekara jutro przyjmuje, bo nie udało mi się dzisiaj dodzwonić do przychodni.
Zmykam leżeć. Odezwę się pewnie jutro wieczorkiem (chyba, że wylądują na porodówce)
Udanej wizyty i usg oraz milutkich zakupów.

Cytat:
Majka232, dra... a ja sie stresowalam ze malo mam ubranek roz.56... a teraz cos czuje ze w ogole mi nie beda potrzebne!, ale trudno jej sie dziwic... ja mam 181cm moj maz 186cm.... wiec dziwne by bylo jakby byla jakas malutka!

gabi
... ale kurna... ale dlaczego mamy sie meczyc, dlaczego w jednych szpitalach daja to cholerne ZZO bez problemu, a w innych nie daja w ogole albo robia Ci mega łaske... nie czaje tego i wkurza mnie to okrutnie!
Też mi się jakoś dziwnie wydaje, że ubranek na 56 będę używała bardzo mało, albo wcale. Ten mój klocuszek rośnie jakby drożdże jadł A w dodatku jak tak patrzyłam na te ciuszki to 56 są większe od 62 I bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze.

Ah, jak ja już bym chciała wstawać normalnie z łóźka. Teraz to wyglądam jak jakaś stara babcia. Nie dość, że zgięta w pół to ledwo nogi do przodu stawiam. Nawet wczoraj się śmiałam, że Tż musi mi od swojej babci laskę do podpierania się załatwić A czasem jak zacznę sapać, bo coś robię to Tż się co chwilę pyta: rodzisz już?

Co do ZZO to się z Tobą zgodzę. Każda kobieta powinna mieć prawo wyboru i ZZO powinno być w każdym szpitalu. Toć komuna dawno minęła - bynajmniej tak mi się wydawało.

tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-31, 07:45   #328
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:

gabi
no niestety takie nasze zas..rane realia, duzo czasu spedzałam w szpitalach i napatrzyłam się ile jest niedociągnięć...przepisy przepisami a dzieje się całkiem inaczej. Ale temat rzeka...Martuszka musiała płacicć za zzo a wszędzie trąbią, że bezpłatne ehhhh...no szkoda gadać

A ja się zastanawiałam gdzie ty się podziewasz cały wieczór, a zapomniałam że ty na czekoladce jak było

Tifio może sobie na kartce zapisz TERMOMETR

Co do pępka to ja nie będę tego lekceważyć, bo moja koleżanka sobie trochę olała sprawę i maluch dostał zakażenia niby czymś tak psikała, ale miała właśnie takie podejście "przecież to tylko pępek, zaraz odpadnie". Dlatego ja wybrałam octenisept, zresztą mam dużą butlę bo grubo ponad miesiąc robiłam tż-owi opatrunki po zabiegu ( rana leczona na otwarto bez zaszycia do końca )sprawdził się super i mam teraz do niego zaufanie i sporo mi jeszcze zostało

U mnie cały dzień skurczyków co 6 minut, ale żeby to bolało, to chyba za duże słowo no w każdym razie coś się dzieje i mam nadzieję, że w końcu się rozkręci porządnie bo od rana dalej mi coś tam pyka...

Stary 2010-08-31, 07:51   #329
angelikaw
Zakorzenienie

Cześć!

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Witam się z samego rana
Dziś pobudka była wczesna, bo już o 4:27. Nawet półkę do butów już skręciłam z nudów
Widzę, że nie tylko ja dzisiaj na bezsenność cierpię Nie spałam między 2:30 a 5:00, a potem już od 7:00 wrrr

Co do termometra - pytaj w kasie.
A ciuszki - rozmiar rozmiarowi nierówny.... Dostałam od koleżanki ciuszki na 56 (z Belgii), które wielkością przypominają nasze 62/68.

Cytat:
Ja nie liczyłam ani razu ruchów, i wydaje mi się to bez sensu sianiem niepotrzebnie paniki jak dziecko ruszy się 9 razy zamiast 10 razy... szczególnie, że np. podczas upałów moja mała nie ruszała się niemal wcale, a w chłodne dni szaleje jak dzika Każda z nas instynktownie czuje czy wszystko ok, czy tez potrzebna nam pomoc
też tak myślę...

Ech... Noc bezsenna, ale bez skurczy...
Przed12 jedziemy do lekarza... Trzymajcie kciuki!
Wcześniej trzeba się ciachnąć tu i tam
Najgorsze jest to, że na dworze zimno i leje deszcz, a ja nie mam w czym jechać... Tzn. nie mam butów - rozmiarowo pasują tylko sandały (sportowe) i japonki...

---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:50 ----------

Cytat:
U mnie cały dzień skurczyków co 6 minut, ale żeby to bolało, to chyba za duże słowo no w każdym razie coś się dzieje i mam nadzieję, że w końcu się rozkręci porządnie bo od rana dalej mi coś tam pyka...
nooo nareszcie! Trzymam kciuki za rozwój akcji
Stary 2010-08-31, 07:57   #330
gabisun
Zakorzenienie

Angelikaw powodzenia na wizycie i podczas wyczynów akrobatycznych w łazience

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości