|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Cytat:
|
|
|
|
|
#4682 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Cytat:
|
|
|
|
|
#4683 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4684 |
|
Zadomowienie
|
ale mi narobiłyście ochotę na te kopytka, zaraz skoczę do sklepu, oj się rozmarzyłam. generalnie męczy mnie zgaga. trochę wcześnie. tak ogólnie apetyt mi wrócił, za tydzień 8 idę do gina, isię zważę ciekawa jestem czy wyrównam wagę, bo jak byłam 2 tyg temu to schudłam kg, ale wtedy nic nie jadłam prawie
|
|
|
|
#4685 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4686 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam w ten szarawy,deszczowy dzień...
A propos witamin w ciązy to ja biorę Prenatal Classic.Lekarz powiedział mi,że nie musze juz łykac kwasu foliowego,bo dawka jest wystarczająca.Ja jednak od kilku dniu biorę zamiennie kwas foliowy i witaminy.Uznałam,że odżywiam się tak zdrowo odkąd dowiedziałam sie o ciąży,że nie potrzebuje aż tylu witamin.Codziennie pochłaniam taką ilość owoców i warzyw jakich wcześniej w tydzien nie jadłam ![]() Ja jak narazie schudłam 2 kg,choć to dziwna sprawa ,bo jem praktycznie co godzinę ze względu na mdłości.Nie zwracam,tylko mnie mdli,więc skad ten spadek wagi? A jadłabym cały dzień.Ale mi narobiłyście smaka tymi kopytkami ![]() A tak w ogóle to spałabym cały dzień,już marzę o wyrku po powrocie z pracy KarolinaPW witaj Pacierpkowa siostro Świetny blog!!!!Pozdrawiam przyszłe mamusie
Edytowane przez coralady Czas edycji: 2010-08-31 o 12:40 |
|
|
|
#4687 |
|
Rozeznanie
|
Tak dokładnie to kopytka od teściowej ale sosik robię sama
![]() Dzisiaj kolejna wizyta u gina, ma dokładnie pomierzyć dzidziolka...mam trochę stresa
|
|
|
|
#4688 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam Dziewczyny za pomoc, namiary i ceny
Kochane jesteście. Umówiłam się, dodzwoniłam się do mojego doktorka, mam usg 8 września już się nie mogę doczekać! Wasze namiary , ceny zapisałam w notesiku, na połówkowe umówię się właśnie albo do Genomy, albo Feminy albo do CM Sodowskiego. ![]() Dziękuję Ale macie ładne brzuszki! Jej, ja jestem w połowie 11 tygodnia i nie widac mi brzuchola jeszcze ![]() gdzieś tam, trochę, nieco.... ale myślę, ze to bardziej jelita... i się znów nakręcam, że powinno być już widać a tu nic
|
#4689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
!! Te smaki są straszne, nigdy nie myślałam, że tkwi we mnie taki żarłok Nie denerwuj się, napewno kruszynka zdrowa i rośnie jak na drożdżach, zaraz się pochwal jak wrócisz ja jutro idę na mierzenie i już odliczam godziny ![]() Ja już dziś udokumentowałam swój brzuchol, bo ewidentnie się wydyma w dalszym ciągu co prawda trochę przystopował po nagłym ataku w 10 tyg., ale co rano mi się wydaje,ze ten centymetr jest więcej ...
|
|
#4690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no nie powinni chociaż koleżanka miała tak samo pojechała do szpitala i kazali jej w domu leżeć i leki brać. dziewczyny a ja mam też taki problem sama nie wiem lekarz kazał mi przyjść do kontroli za dwa tygodnie to wypada 13 września ( mój 11 tc) nie było niestety już miejsca na ten dzień i musiałam się umówić na 8 września. a zwolnienie mam do 13. i teraz nie wiem jak on to zrobi że wystawi zwolnienie dalsze skoro może tylko 3 dni do tyłu i trzy do przodu tak mi powiedział ostatnio. będę musiała chyba jakoś się z nim ugadać że wypisze mi tylko to zwolnienie w poniedziałek bez wizyty? nie wiem. i jeszcze to usg miałam mieć robione w 11-12 tygodniu lekarz mi powiedział że to tak koło 15 września to by pasowało akurat wszystko załatwić a teraz się wkurzyłam chyba zadzwonię tam jeszcze i powiem że jakby się zwolniło miejsce to niech mnie przepisze czy coś.
|
|
#4691 |
|
Zadomowienie
|
Hej! Nie sposób Was nadgonić
Takie tempo!Byłam ostatnio na wizycie. Dzidziuś całkowicie zdrowy ![]() Mi już widać brzuch jak nie wiem! Musze go jednak jeszcze ze 2 tyg ukrywać w pracy, bo dopiero w piątek dostałam umowę na stałe i nic nie powiedziałam o ciąży i teraz od razu nie wyskoczę z tym Luźne bluzy się kłaniają, a szkoda, bo chciałabym pokazywać się z brzusiem wszystkim, bo się cieszę
|
#4692 |
|
Zadomowienie
|
wpisz na allegro wychodzę zimą /wiosną jak tam wolisz i do tego "be mama" taka firma, ponadto jak wpiszesz w googlach be mama to CI wyskoczy ich sklep
|
|
|
|
#4693 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zaczelam lykac od dzis, wczesniej tylko foliowy. Cytat:
chyba bym teraz dala wszystko za kopytka mojej babci ... jade w czwartek zadzwonie z zamowieniem ![]() Ja mam kolejna wizyte 20.09 zeby zobaczyc jak rosnie maluch. Wtedy tz go zobaczy. Wczoraj bylo strasznie malo widac, nie moge sie doczekac jak moja ciapa się uczlowieczy
|
||
|
|
|
#4694 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Bardzo mi miło, że Ci się podoba ![]() Muszę pójść za Twoim przykładem i się zacząć zdrowiej odżywiać, a na złość mnie ciągnie do wszystkiego co niezdrowe (a od sałaty np. mnie odrzuca ) Po chipsy jestem gotowa wyjść z domu nawet w deszcz |
|||
|
|
|
#4695 |
|
Zakorzenienie
|
subtelle mi w genomie powiedzieli 230 + 140 za badanie krwi ewentualne i tez mam na 8 wrzesnia
![]() albo na czwartek u tego lekarza w gliwicach na tym 3 D ale nei umiem sie do niego dodzwonic bo na urlopiw niby do piatku był a wczoraj i dzis jeszcze wyłączony tel ma.... zeby sie dowiedziec czy w tym badaniu jest cos jeszcze poza fałdkiem i koscia nosową choc maz mi ciagle truje zeby pojechac o tej genomy zeby sobie potem w brode nie pluc matko nie mowcie mi o kopytkach tesciu robi takie faknastyczne taka cebulką zasmażaną jezuuuuuuuuuuuuuuuuuu slinotok na klawiature w pracy jase własnie dzis uswiadomiłam ze to juz 12 tydz a ja zadnych witamin nei łykam tylko kawas foliowy i to jak mi sie przypomni za to duzo nabiału jem i owoców tez sporo
|
|
#4696 |
|
Wtajemniczenie
|
Karola to tak jak ja chipsy zupki chinskei to moj codizenny rytual
a zeby jakis jogurcik albo salakte o nie !! |
|
|
|
#4697 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a Wy łykacie witaminy w I trymestrze? Mnie poprzednio gin pozwolił dopiero od II. Teraz chodzę do innego i też podkreślił że na razie tylko kwas foliowy bo w I trymestrze żadne tabletki nie są wskazane. Więc nic na razie nie biorę
Eirene, w sumie wychodzi na to samo, w początkach ciąży tak czy inaczej nic nie da się zrobić, można tylko brać leki i leżeć. U mnie w szpitalu zatrzymują ale równie dobrze mogłam leżeć i w domu. Mokra, super wyniki |
|
|
|
#4698 |
|
Zadomowienie
|
U mnie tez leje i to masakrycznie, ale ja tam z cukru nie jestem i nic mnie nie powstrzyma od robienia zakupow w "moim sklepie"
Babeczka mi dzis powiedziala, ze chyba zacznie mi kawe robic, bo wpadam prawie codziennie, siedze 1-2h, nawijam o wszystkim i zostawiam kupe kasy.Musze sie dzis wziac za robienie zdjec, bo sie tam chyba Montii i Kellys "upominaly" o foty ubranek. Bebzola Wam nie pokaze, bo poki co zadna z Was nie ma takiego pokaznego i az wstyd, ze ja juz taka ciezarowa jestem ![]() Wozek juz wybrany tyle, ze nie maja takich kolorkow jak bym chciala i musze pisac do typa i pytac czy maja jakis wiekszy wybor. W niedziele szykujemy juz kacik dla malucha i moze uda mi sie kupic lozeczko i inne gadzety. Witaminy biore Prenatal DHA. I teraz nie wiem czy dobrze zrobilam, bo jak bylam u gine-faszisten to mi kazal brac dodatkowo kwas foliowy ( Prenatal DHA ma zwiekszona dawke kwasu, a mimo to mialam brac jeszcze wiecej, ale dobra nvm). No i teraz juz jako, ze jestem w 2 trymestrze to myslalam, ze powinnam brac jakies inne. Ide do apteki, a babeczki mi mowi, ze nia nigdzie napisane od ktorego trymestru jakie witaminy i dala mi ten DHA, bo powiedzuaal, ze mialam zalecona zwiekszona dawke kwasu. Jednak szwagierka mi pozniej powiedziala, ze jak ona pytala lekarza i w innej aptece to jej powiedziano, ze od 2 trymestru powinna brac Prenatal Classik. No i teraz zglupilama, bo niby roznia sie tylko zwiekszona dawka tego kwasu, ale zastanawiam sie czy jednak nie kupilam nie potrzebnie, bo szwagierka tez brala na poczatku ten DHA i wlasnie pozniej kazano jej zmienic na Classik. Niby gowienko jak to sie mowie, ale ja jak zwykle musze cos namieszac ![]() ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Powracajac do cc to w tym moim szpitalu jest tak, ze wybieram rodzaj znieczulenia tz albo dostane to od pasa w dol, albo narkoze. I po narkozie kluske zobacze dopiero po 2 dobach, bo sie i wymiotuje i samopoczucie jak po zderzeniu z koparka i generalnie wlasnie to nacpanie i sennosc. Oczywiscie dostaje laktator i zalecenie, zeby masowac piersi i pobudzic, ale generalnie leze i sie goje U nas to sie lezy w ogole na sali po operacyjne, a tam jest calkowity zakaz wjazdu i moze dlatego nie daja dziecka, zeby czegos jednak nie przynioslo. Z jednek strony szkoda, bo pewnie bede chciala jak najszybciej zobaczyc co to ze mnie wyszlo hehe, ale maz zapowiedzial, ze spokojnie juz on tam bedzie czuwal jak pies hehe.
|
|
|
|
#4699 |
|
Raczkowanie
|
Mój gin powiedział, że w I trymestrze nie powinnam łykać żadnych suplementów/witamin, itp prócz kwasu foliowego, ponieważ nadmiar witamin może powodować wady u dzidziusia, typu rozszczep wargi lub podniebienia. a witaminki przyjmuję i tak w formie naturalnych warzyw i owoców... więc nie wiem jak to jest. widzę, że większość z Was jednak coś łyka. jestem jedyna?
|
#4700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jok3r ja mam ten komplecik z moskitiera upatrzony od dawna jasny bez z serduszkiem co wiecej maz mi powiedział ze jak bedzie robil łózeczko to ten motyw z pościeli mi przeniesie na ścianki łóżeczka bo łóżeczko tez juz wiem jakie chce ![]() a maz bedzie strugał
|
|
|
#4701 |
|
Zadomowienie
|
ja na 3 m-ce przed ciążą brałam folik, miesiąc przed zaczełam feminantal i mam go brać do 12 tyg, i lekarz mipowiedział że mam nic poza tym nie brać bo to jest tak zbilansowany skład że nie ma potrzeby, zresztą wystarczy poczytać o nadmiarze niektórych pierwiastków i witamin i o skutkach tego , to odechciewa się brać dodatkowo czegokolwiek.
jestem przeczulona na tym punkcie, bo jestem dietetykiem, więc wiedzę na ten temat sobie odświeżyłam ![]() mam pytanie, czy na to usg na przezierność karku, to się idzie w 11-12tyg od OM czy od zapłodnienia? bo to jest jednak różnica? mnie dziś się zaczął 8 tydzień
|
|
|
|
#4702 |
|
Zadomowienie
|
No mi kazal kupic albo ten Feminal, albo Prenatal no i kwas foliowy. Szwagierke to nawet opierniczyl jaks ie dowiedzial, ze ona gapa i do ktoregos tam tyg nie brala nic.
|
|
|
|
#4703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie kochaa nie jestes jedyna ja biore tylko folik i tpo jak mi sie przypomni ... az mam wyrzuty sumienia.... w piatek sie zapytam czy dobrze zrobiłam ze nic nei brałam
|
|
|
#4704 |
|
Zadomowienie
|
Fajnie masz, ze maz ci wystruga lozeczko. Lubie takie reczne "robotki"
|
|
|
|
#4705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi w genomie jak ustalali termin badania to pytali o ostatnią miesiączke i wg tego zapisali na 8 wrzesnia
|
|
|
#4706 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4707 |
|
Zakorzenienie
|
mężulek ma własną stolarnię wiec o rzeczy typu mebelki i łóżeczka krzesełeczka i stoliki jestem spokojna ![]() szkoda ze szyc nei umie
|
|
#4708 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4709 |
|
Zakorzenienie
|
Jok3r, ja słyszałam że Prenatal DHA powinno się brać dopiero w III trymetrze bo kwasy wspomagają rozwój mózgu i siatkówki oka u maluszka. Wskazany jest też w okresie karmienia. U mnie w szpitalu przy cc dostaje się znieczulenie podpajęczynówkowe, narkoza tylko w przypadkach nagłej konieczności cięcia. Jeśli masz wybór to nie polecałabym narkozy, po niej na pewno będziesz czuła się fatalnie, to fakt. U nas potem leży się na zwykłej sali razem z pacjentkami po sn i dziećmi, nie ma warunków na osobne luksusy
A w takim razie u Ciebie nie ma w ogóle kontaktu z dzieckiem? A kangurowanie? To bardzo ważne dla maluszka. I co mogłoby przynieść? Przecież rodzi się jałowe, to od Ciebie powinno przejąć bakterie a nie od personelu. I ta pierwsza więź, kiedy ma się rodzić jeśli nie po porodzie?
|
|
|
|
#4710 |
|
Zakorzenienie
|
eee nooooo gotowac umie sprzątac umei tylko cwaniaczy ze mu nie wychodzi ![]() remonty wszelkie robi sam kurde złota raczka mis ie trafiła ![]() no tylko z tym szyciem nooooooooooo mogłby sie nauczyc
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.

nie wskazywał na żadne konkretne, wybór pozostawił mnie 
,bo jem praktycznie co godzinę ze względu na mdłości.Nie zwracam,tylko mnie mdli,więc skad ten spadek wagi?

Luźne bluzy się kłaniają, a szkoda, bo chciałabym pokazywać się z brzusiem wszystkim, bo się cieszę