życiowy egoizm czy normalne podejście? -sprawa o macierzyństwie - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-31, 22:23   #31
Neciak89
Zakorzenienie

Dot.: życiowy egoizm czy normalne podejście? -sprawa o macierzyństwie

Ja miałam koleżankę jedynaczkę - bardzo porządna, przyjazna dziewczyna. Żadna ułomna

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 22:25   #32
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez losux Pokaż wiadomość
Ja jestem jedynaczka i nie czuje jakos ulomna i skrzywdzona przez rodzicow i zycie:P
Ja mam siostrę i też się nie czuję skrzywdzona.
Jak nie miałaś rodzeństwa, to naturalne, że nie czujesz potrzeby. Ja nie wyobrażam sobie nie mieć.
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 22:39   #33
muszynianka
Zakorzenienie

Btw i nie wiem co to za myślenie przecież 30 lat to jest jeszcze młodziutka kobieta................
Eva Longoria ma 35 i dopiero zaczyna życie i karierę... A jest taka piękna, mogłabym się tutaj cały dzień rozwodzić nad jej cudem :p
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 22:45   #34
kcia161991
Raczkowanie

Ciekawe, co by powiedziały na to, że ja nie chę miec w ogóle dzieci :P Że chciałabym z moim przyszłym kiedyś tam mężem cieszyc się życiem, szalec, zwiedzac wszystko, cały świat... to dopiero egoizm
I nie, nie zmienię zdania
za mocno kochasz, tak, jak ja.'
kcia161991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 22:48   #35
muszynianka
Zakorzenienie

Pewnie doszłoby do rękoczynów
Stary 2010-08-31, 22:54   #36
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Pewnie doszłoby do rękoczynów

Sądzę, że włącznie z egzorcyzmami
andzia1989r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 22:54   #37
siarczan_sodu
Zadomowienie

Cytat:
Btw i nie wiem co to za myślenie przecież 30 lat to jest jeszcze młodziutka kobieta................
Eva Longoria ma 35 i dopiero zaczyna życie i karierę... A jest taka piękna, mogłabym się tutaj cały dzień rozwodzić nad jej cudem :p
Sorry za OT. Właśnie przeczytałam, że uroda Longorii jest dla koneserów! Od razu zadzwoniłam do TŻ i uznaliśmy, że wp nie zna się na urodzie

Do tematu: ja jak na razie w ogóle nie chcę mieć dzieci, pomyślę o nich kiedy poczuję instynkt. TŻ za to marzy o dwójce dzieci. I tu mamy problem.
Stary 2010-08-31, 22:57   #38
muszynianka
Zakorzenienie

No, egzorcyzmy niewykluczone :P
Dzisiaj byłam na kawce u rodziny... Zebrało się na wspominki (facepalm wybaczcie za offtop ale to się idealnie nadaje)
-A TĄ, TĄ... tą pijaczke to wy pamiętacie? z klatki E? co dziecko urodziła... Gosia taka... no ta Gosia taka poniewierana była, jej dziadek też degenerat denaturat chlał ALE PORZĄDNY BYŁ!!! Co niedziele do kościoła prowadzał wnuczkę! Porządny porządny!!! (pomijając fakt że tłukł ją niemiłosiernie)
-och tak a pamiętasz Tomka z liceum? on ma na*rane, mieszka z tą swoją Kingą już 7 lat i ślubu pewnie też nigdy nie wezmą
-NOOO a jak byłam na ślubie Tamary to na 100 osób chyba tylko 10 DO KOMUNII POSZŁO!! Rozwodniki!!

To chyba jednak jest zakorzenione gdzieś głębiej ;d

edit: jeszcze jedno
-A ta Irena z 26 to urodziła siódme dziecko
-hmm no patologia ale dobrze że skrobanki nie robiła, porządna kobieta
-a tam nie musiała, zmarło przy porodzie jak poprzednie bo pół ciąży chlała i klej wąchała a dziecko z wadą serca...

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2010-08-31 o 23:00
Stary 2010-08-31, 22:58   #39
Celestia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Ja też nie rozumiem tego pośpiechu - ślub 20-24 lata, dziecko poczęte prawie, że w noc poślubną. Jeszcze potrafię rozumieć, gdy ślub 27-28 lat, para mieszkająca ze sobą już kilka lat i dziecko od razu po ślubie.
ja również, to wasze zycie przecież tylko wy wiecie kiedy przyjdzie taki moment, że zapragniecie dziecka i nikt nie ma prawa wtrącać się w wasze sprawy.
Celestia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 23:00   #40
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Celestia Pokaż wiadomość
ja również, to wasze zycie przecież tylko wy wiecie kiedy przyjdzie taki moment, że zapragniecie dziecka i nikt nie ma prawa wtrącać się w wasze sprawy.
Dlaczego piszesz "wy"?

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2010-08-31, 23:05   #41
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj byłam na kawce u rodziny... Zebrało się na wspominki (facepalm wybaczcie za offtop ale to się idealnie nadaje)
-A TĄ, TĄ... tą pijaczke to wy pamiętacie? z klatki E? co dziecko urodziła... Gosia taka... no ta Gosia taka poniewierana była, jej dziadek też degenerat denaturat chlał ALE PORZĄDNY BYŁ!!! Co niedziele do kościoła prowadzał wnuczkę! Porządny porządny!!! (pomijając fakt że tłukł ją niemiłosiernie)
-och tak a pamiętasz Tomka z liceum? on ma na*rane, mieszka z tą swoją Kingą już 7 lat i ślubu pewnie też nigdy nie wezmą
-NOOO a jak byłam na ślubie Tamary to na 100 osób chyba tylko 10 DO KOMUNII POSZŁO!! Rozwodniki!!

To chyba jednak jest zakorzenione gdzieś głębiej ;d

edit: jeszcze jedno
-A ta Irena z 26 to urodziła siódme dziecko
-hmm no patologia ale dobrze że skrobanki nie robiła, porządna kobieta
-a tam nie musiała, zmarło przy porodzie jak poprzednie bo pół ciąży chlała i klej wąchała a dziecko z wadą serca...
No masakra... Masakra...

Tylko mnie najbardziej zaskoczyło, że takie poglądy o jedynakach itd. głosiła nie moja mama ciocia czy jej "rocznik" (a głoszą i to głośno) a młode dziewczyny...
andzia1989r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 23:10   #42
sine.ira
BAN stały

Cytat:

To chyba jednak jest zakorzenione gdzieś głębiej ;d[/COLOR]
To standardy przekazywane z pokolenia na pokolonie.

Faktem jest, że kiedyś ludziom ciężej się żyło (mam tu na myśli już nawet pokolenie moich rodziców - obecnie po 50tce), więcej pracowali, szybciej wkraczali w dorosłe życie, kobiety bardzo szybko rodziły po kilkoro dzieci plus to parszywe, siermiężne życie w PRLu, to oni tak koło trzydziechy to się już naprawdę staro czuli - urobieni, umęczeni, z przychówkiem do utrzymania...Nie było lekko.
Jak sobie pomyślę o tym jak żyła i jak wyglądała moja mama kiedy była w moim obecnym wieku (31 lat) i się do niej z tamtych czasów porównam, to w ogóle nie ma o czym gadać. Wyglądała jak własna matka

I oni siebie takimi pamiętają i utrwalają mit starej trzydziestki. Zwykle jednak nie biorą pod uwagę, że byli w innej sytuacji i inaczej żyli.
Dziwi mnie tylko, że młodzi ludzie tak łatwo przejmują to spaczone podejście. Ale to ze zwykłej bezmyślności chyba.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 23:14   #43
muszynianka
Zakorzenienie

A moja wręcz przeciwnie, znaczy się w sumie w wieku 31 lat była dzieciatą wdową ale potem wiesz jak w filmie szalona miłość nowe życie, ma ponad 50 lat i nosi kalosze w kwiatki z HD tylko w głowie aż taka "hej do przodu nowocześnie" nie jest bo zacytowałam m.inn. jej wypowiedź
Także dziwi mnie to tym bardziej że w wieku znacznie przekraczającym trójkę i zero zaczęła życie na nowo i odmłodniała, a teraz takie durne farmazony puszcza

Nie wiem, serio tego nigdy nie pojmę. Magiczna 30 przecież to jest malutko, zaledwie 10 lat "dorosłego" życia albo i mniej.

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ----------

andzia też mnie to dziwi :P naprawdę. Może wpoiły to im ich własne matki.
Nie wiem. Serio. To fenomen polaka?
Stary 2010-08-31, 23:22   #44
sine.ira
BAN stały

Cytat:
ma ponad 50 lat i nosi kalosze w kwiatki z HD tylko w głowie aż taka "hej do przodu nowocześnie"
Moja też odmłodniała z wiekiem Zwłaszcza nie może się nacieszyć perfumami i kosmetykami do pielęgnacji ciała. Oj córuś, kiedyś tego nie było - mówi zwykle po powrocie z perfumerii gdzie zostawia okrągłe sumki. Nacieszyć się musi kobitka. Naprawdę żal mi kobiet, których młodość upłynęła w Polsce przed 89 rokiem. Miały przesrane.

Cytat:
Także dziwi mnie to tym bardziej że w wieku znacznie przekraczającym trójkę i zero zaczęła życie na nowo i odmłodniała, a teraz takie durne farmazony puszcza
No widzisz, tak się tym nasiąka. Mentalność nie zmienia się tak łatwo. A może miała dzisiaj gorszy dzień po prostu i jej sie naplotło

Cytat:
Nie wiem, serio tego nigdy nie pojmę. Magiczna 30 przecież to jest malutko, zaledwie 10 lat "dorosłego" życia albo i mniej.
No mało, ale to zależy jak tę dekadę przeżyjesz. Jak wyjdziesz z niej z dwójką albo trojką dzieci, mężem i domem na głowie i z wiecznym brakiem kasy na wszystko to dziękuję, postoję.

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

Cytat:
Może wpoiły to im ich własne matki.
No raczej Otoczenie.
Stary 2010-08-31, 23:22   #45
Ofelia 20
Zadomowienie

Ja jestem jedynaczką i nie mam problemów z psychiką ani z nawiązywaniem kontaktów z innymi osobami

Podobnie jak Ty planuje jedno dziecko kolo 30. Bycie jedynakiem nie jest złe, wiem z doswiadczenia. Eventualnie może bede miec dwójke ale jedno po drugim, zeby koło 50 nie miec juz malutkich dzieciaczków Uważam, ze kazdy ma swoj pomysl na zycie. Ja np chce sie długo kształcić, i mam nadzieje na ciekawą kariere zawodową
Ofelia 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 23:27   #46
muszynianka
Zakorzenienie

Oj miały miały, moja też tak ma z kosmetykami do pielęgnacji ciała, wpada do sephory i nie może się nadziwić różnorodnością zapachów balsamów do ciała :P i te opakowania i kremiki i kulki do kąpieli żele musy (uwielbia wszystkie kąpielowe ) W każdym bądź razie miały przesrane, oj miały. Tylko już pomijając fakty kosmetyków i generalnego życia w PRL rozchodzi się także o tą antykoncepcje - kiedyś jej nie było i jeszcze pani od Biologii mi opowiadała jak za czasów liceum sąsiadka zza granicy przywoziła globulki itp :P jaka to radość była :P no i wtedy naprawdę sporo sporo młodych matek było, 20 latki już mężatkami były, ale czasy się zmieniły ludzie najwidoczniej nie.
No tak to zależy jak tą dekadę się przeżyje. W wieku 30 lat można być matką 12 letniego dziecka, można być nawet matką trójki dzieci, a można mieć Oscara albo osiągnięcia naukowe :P Tylko tak czy siak 30 lat to dopiero moment rozwinięcia skrzydeł. Życie zaczyna nabierać tempa w wieku tych 17 lat, w wieku 20 lat podejmujemy pierwsze naprawdę ważne dla nas decyzje no więc to dla mnie nadal mało :P
Stary 2010-08-31, 23:28   #47
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Moja też odmłodniała z wiekiem Zwłaszcza nie może się nacieszyć perfumami i kosmetykami do pielęgnacji ciała. Oj córuś, kiedyś tego nie było - mówi zwykle po powrocie z perfumerii gdzie zostawia okrągłe sumki. Nacieszyć się musi kobitka. Naprawdę żal mi kobiet, których młodość upłynęła w Polsce przed 89 rokiem. Miały przesrane.

No widzisz, tak się tym nasiąka. Mentalność nie zmienia się tak łatwo. A może miała dzisiaj gorszy dzień po prostu i jej sie naplotło

No mało, ale to zależy jak tę dekadę przeżyjesz. Jak wyjdziesz z niej z dwójką albo trojką dzieci, mężem i domem na głowie i z wiecznym brakiem kasy na wszystko to dziękuję, postoję.

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

No raczej Otoczenie.
Jak moja się uchowała, że nie "odstawia takich cyrków" jak Wasze

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-08-31, 23:29   #48
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Jak moja się uchowała, że nie "odstawia takich cyrków" jak Wasze
A jakie cyrki niby odstawia moja mama ?
Stary 2010-08-31, 23:34   #49
Neciak89
Zakorzenienie

No właśnie w cudzysłowiu to napisałam (żeby nie wyszło negatywnie), a mówiłam u Ciebie np. z tymi kosmetykami

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-08-31, 23:34   #50
Ofelia 20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez velara Pokaż wiadomość
Co do "późnego" macierzyństwa to ja nie uważam żeby 29/30 lat to było późno, ja też nie chcę rodzić wcześniej. To kwestia indywidualna. Jak koleżanki w moim wieku (23) "ślinią się" na widok małych dzieci i jęczą, że też by już chciały to po prostu zaczynam myśleć, że coś jest ze mną nie tak.. Nie żebym miała coś przeciwko dzieciom, bo je lubię ale sama na razie mieć ich nie chcę i nie potrafię przewidzieć czy jak będę miała te 30 lat to się zdecyduję...
Co do ilości dzieci to też jest sprawa rodziców. Znam kilku szczęśliwych jedynaków z "niezniszczoną" psychiką Chociaż większość z nich jednak pewnie chciałaby mieć rodzeństwo.
Ja bardzo bardzo chciałam mieć rodzenstwo, ale tylko do pewnego czasu gdzies do 12 roku życia. Potem byłam coraz starsza, jak weszłam w ten nastoletni okres to już mi przeszła chęć posiadania brata lub siostry przyzwyczaiłam sie do takiego stanu rzeczy
Ofelia 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 23:47   #51
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andzia1989r Pokaż wiadomość
Małe płaczące w nocy dziecko to jest takie coś, że rozsądek podpowiada by wyrzucic przez okno, a serce by tulic, póki nie przestanie płakac.

Kocham dzieci, mojego siostrzeńca uwielbiam, ale dziecko maleńkie dużo zmienia w życiu. Jak młodzi są sami i nie zwalają niczego na dziadków, to to taka próba związku i umiejętności kooperacji. Takie moje zdanie.

Dlatego waro się naprawdę poważnie zastanowic czy chce się taki obowiązek, który w małym wydaniu, często wymaga uwagi 24/7, posiadac. Bo dziecko to nie tylko rozkoszne małe bobo, a przede wszystkim obowiązki.

Czasami mam wrażenie, że moje rozanielające się nad każdym niemowlakiem koleżanki tego nie wiedzą
nie, nie wiedzą- pytałaś? może wiedzą. po prostu mają inne podejście od Ciebie. Ja zniosę np wszystko dla dziecka, bo jestem na nie gotowa i bardzo go pragnę. Coś mi się wydaje, że nie bez powodu koleżanki negatywnie na Ciebie reagują, bo Ty reagujesz sama negatywnie na ich podejście.
One się cieszą, a Ty na to, że one same nie wiedzą co to znaczy mieć dziecko. Zrozum, że jeden jest gotowy- jak np JA, a drugi nie jest gotowy- jak np TY. Każde z Nas rozwija się inaczej.
Często podkreślasz, że dziecko wymaga uwagi 24/7 - ok ok, ale:
1. niektóre nie chcą się rozstawać z dzieckiem, mając dziecko stajesz się sercem i duszą do niego przywiązana- bo ktoś tego chce, jest tego swiadom. Ty nie jesteś, ty nie chcesz obecnie- więc wrzucanie do jednego worka jest nie na miejscu. Tobie się to wydaje okropne, bo masz w planach podróżowanie, i ok ja tego nie neguję, bo są ludzie o różnych potrzebach i ja np mam potrzebę by mieć dziecko i stworzyć rodzinę. Tak mnie fascynują wyjazdy z dzieckiem, patrzenie jak się rozwija, jak się cieszy z błahych powodów.
2. opcja 24/7 z drugiego punktu widzenia to jest raczej przewidywanie dla samotnej matki, nie mającej wsparcia dookoła. Człowiek jest dla człowieka, jeśli masz kochaną rodzinę, męża/chłopaka, to tak naprawdę nowa sytuacja już tak nie przeraża.

Otwórz się na innych to inni otworzą się na Ciebie - dziwnie to brzmieć może, ale taka prawda, wtedy koleżanki nie będą negowały Ciebie.

Szczęściara
LadyMK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 23:49   #52
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
bo Ty reagujesz sama negatywnie na ich podejście.
... rotfl?
Stary 2010-08-31, 23:49   #53
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też nie rozumiem tego pośpiechu - ślub 20-24 lata, dziecko poczęte prawie, że w noc poślubną. Jeszcze potrafię rozumieć, gdy ślub 27-28 lat, para mieszkająca ze sobą już kilka lat i dziecko od razu po ślubie.
cholerka to wiekowo jestem za młoda mimo iż psychicznie gotowa? muszę czekać aż mi w metryce podskoczy?
bo nie bardzo zrozumiałam ten podział wiekowy. Coś chyba tu jest nie halo.

Szczęściara
Stary 2010-08-31, 23:56   #54
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
cholerka to wiekowo jestem za młoda mimo iż psychicznie gotowa? muszę czekać aż mi w metryce podskoczy?
To tak jak z seksem, 15 latka też będzie się upierać że jest psychicznie gotowa
ale powiem ci sekrecik, absolutnie żadne z nas nie jest w stanie tego obiektywnie stwierdzić :P
Stary 2010-08-31, 23:57   #55
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
... rotfl?
no i może być rotfl
o negatywną reakcję na podejście koleżanek chodziło mi w ostatniej wypowiedzi koleżanki, zacytuję ostatnie zdanie:
Cytat:
Czasami mam wrażenie, że moje rozanielające się nad każdym niemowlakiem koleżanki tego nie wiedzą
dlaczego są osądzane, że nie wiedzą? tu jest negatywne podejście, bo od razu pada ocenianie kolezanek. Ona ocenia, one ją oceniają.

Szczęściara
Stary 2010-08-31, 23:58   #56
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyMK Pokaż wiadomość
bo nie bardzo zrozumiałam ten podział wiekowy. Coś chyba tu jest nie halo.
Przeczytaj całość a nie tylko wiek.

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-09-01, 00:00   #57
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
To tak jak z seksem, 15 latka też będzie się upierać że jest psychicznie gotowa
ale powiem ci sekrecik, absolutnie żadne z nas nie jest w stanie tego obiektywnie stwierdzić :P
co masz na myśli? czego stwierdzić?
Nie popadaj w paranoję wyskakując o 15latkach :/ ja mam 24lata i jestem gotowa i poczułam się źle z faktem, że według niektórych statystyk się nie nadaję do bycia matką, bo metrykę mam nieodpowiednią.

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ----------

no tak, tylko ja się nigdzie nie załapuję, bo mam 24lata, Ślub za 2lata, mieszkamy od roku razem, a od pewnego czasu staramy się o maleństwo. hm? proszę o stworzenie nowej tabeli

Szczęściara
Stary 2010-09-01, 00:01   #58
muszynianka
Zakorzenienie

Dobra, weź luzuj trochę:P
Stary 2010-09-01, 00:01   #59
LadyMK
Zakorzenienie

Ogólnie chodziło mi o to, że jakiekolwiek stwarzanie przedziałów jest tu bez sensu.

---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ----------

Cytat:
Dobra, weź luzuj trochę:P
?
nie no spoko, nabijamy posty?

Szczęściara
Stary 2010-09-01, 00:02   #60
muszynianka
Zakorzenienie

Bo co ja ci mam powiedzieć? Cokolwiek nie powiem będzie źle i tylko naskoczysz na mnie bez sensu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości