|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3811 |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
Suchy szampon na stałe to nie najlepszy pomysł, raczej. Już lepiej używaj talku albo alg/glinek. Efekt będzie podobny, a zasypka, glinki i algi na pewno nie zaszkodzą włosom i skórze głowy
![]()
#3812 |
Zakorzenienie
|
Mogłabyś podesłać linka do tych glinek? Jak to wygląda? Trzeba to rozprowadzać na włosach?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3813 |
Przyczajenie
|
Dot.: Re: przetłuszczające się włosy
Do przetłuszczającym włosów warto spróbować kuracje pokrzywową lub miętową.
możesz robić napar z pokrzyw z lasku ![]() ![]() ja czasami robię sobie z herbaty miętowej, nadaje mi tez połysku |
![]() ![]() |
![]() |
#3814 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Glinki/algi/talk mają formę proszku. Talk na pewno nie razw życiu widziałaś ![]() Trzeba rozprowadzić ten proszek na skórze głowy. Ja to robię zazwyczaj zaraz po umyciu i wyschnięciu włosów. Ale wiele dziewczyn nakłada proszek dopiero, gdy włosy im się przetłuszczą. Każdy musi dobrać metodę najlepszą dla siebie. Linków dawać nie będę, bo talk to w każdej aptece dostać można. Małe porcje glinek w aptekach Super Pharmu albo w internecie. Algi też są w necie dostępne.
![]() |
#3815 |
Zakorzenienie
|
U mnie niestety nigdzie w okolicy nie ma super pharmu, ale popytam w innych aptekach. A nuż będzie
![]() Nie wiem co z tym szamponem. Jakoś nie jestem przekonana do tych szamponów dla dzieci ![]() ![]() I jeszcze pytanie co do tego naparu z pokrzywy, czy mięty. Mam to zalać wrzątkiem i jak już przestygnie to wypłukać tym włosy po umyciu? Przypomniało mi się, że kiedyś jeszcze mama mi w aptece kupiła taką buteleczkę z czymś tam i po umyciu głowy trzeba to było wmasowywać w skórę i że to wtedy się zmniejsza wydzielanie łoju, aczkolwiek używałam tego regularnie pare miesięcy i żadnych efektów nie zauważyłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3816 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#3817 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A z dziecięcych używam Babydream http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...owa-wersja.htm i jestem bardzo zadowolona. Chatul mam pytanko. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale wydawało mi się, że pisałaś kiedyś, że algi są lepsze od glinki. Prawda to? ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3818 |
Konto usunięte
|
No wiec nałożyłam wczoraj ta glinkę i fakt włosy były rano ładne nawet nie przetłuszczone ale takie okropne w dotyku szorstkie i trudno było je rozczesać mimo ze miałam je związane na noc. Może to wina niedostatecznego spłukania ale w dotyku są takie jakby trochę lepkie. Dzisiaj spróbuje nałożyć na nie odzywkę może będą lepsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3819 |
Raczkowanie
|
Ja użyłam tego talku wczoraj
![]() No i zdziwiłam się ![]() ![]() Nie było widać tłustości po stronie z talkiem ![]() ![]() Żałuje, że nie mam dłuższych włosków... tak mogłabym je związać, nie myć przez 2 dni i wszystko było by ok... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3820 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#3821 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3822 |
Raczkowanie
|
Chatul zapuszczam
![]() ![]() ![]() No i dzisiaj zrobiłam coś wspaniałego ![]() Na youtube oglądam filmy pewnej dziewczyny i kiedyś pokazywała jak zrobić koka z pomocą małej gąbki w kształcie oponki. Wtedy pomyślałam : nie nic z tego nie wyjdzie na moich włosach. A dzisiaj o dziwo coś mnie skusiło i byłam w szoku ![]() Włosy wyglądały na 5 razy grubsze niż mam i nawet mama się nie mogła nadziwić ![]() Zobaczę jak to się sprawdzi - może uda mi się nie myć włosków przez 2 dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3823 |
Raczkowanie
|
Ornelio, skąd wytrzasnęłaś taką gąbkę? Mogłabyś podać link do tego filmiku?
![]()
#3824 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3825 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3826 |
Raczkowanie
|
http://www.youtube.com/watch?v=Y7yDtcnm-tQ - tutaj jest filmik i można zobaczyć dokładnie jak to się robi
![]() Koleżanka już podała link do allegro, gdzie można kupić taką gąbkę ![]() ![]() Podzielę się wrażeniami jak tylko zacznę używać tej gąbki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3827 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3828 |
✌
|
hej.
otóż kiedyś mogłam pozwolić sobie umyć włosy wieczorem po czym wysychały same bo mniej się przetłuszczały teraz jednak to uległo zmianie i muszę robić to rano. niestety chodzę do szkoły a żeby włosy mi dokładnie wyschły muszę wstać minimum 2 h przed odjazdem autobusu(autobus jest o 7 więc wstaje o 5, tak tak to straszne ![]() chciałabym aby ktoś poradził mi co by w mojej sytuacji zrobił. proszę o pomoc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3829 |
Raczkowanie
|
Ja też myję włosy przed szkołą i po prostu używam suszarki. Jeżeli chcesz, żeby szybciej Ci wyschły, odciśnij nadmiar wody w ręcznik... Gdzieś na forum był opis metody ręcznikowania, włosy wtedy schną podobno w jakieś 20 min., choć ja gdy chodzę po umyciu z ręcznikiem na głowie też mam po mniej więcej takim czasie suchą głowę.
![]() |
#3830 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Miałam taki sam problem dobry miesiąc temu... ![]() Najgorsze było to, że zaczęłam myć głowę 2 razy dziennie! - bo nie miałam innego wyjścia... I doszłam wtedy do wniosku, że to nie są żarty... Miałam w szafce szampon pokrzywowy i odrzuciłam wszystkie typu Nivea, Garnier, Herbal Essencence, itd. Zaczęłam myć nim włosy codziennie (już nie 2 razy tylko 1 raz). Do tego na dobre odrzuciłam suszarke, myje włosy w zimnej wodzie, pije pokrzywe no i od tego tygodnia używam talku. Wcześniej budziłam się z tłustą głową - teraz już nie ![]() ![]() I dodatkowo miałam problem z wypadaniem włosów - dzięki pokrzywie już nie wypadają. Ja sobie z tym tak poradziłam, może Ci to jakoś pomoże, możesz czegoś spróbować. Mnie wizaż bardzo pomógł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3831 |
✌
|
Farbuję też włosy więc ostatnio używałam szamponów do farbowanych włosów. i to jest dylamat piękny kolor na dłużej czy świeża głowa na dłuzej? gdyby dało się to połączyć.
![]() A z tą metodą ręcznikowania postaram się żyć od dziś. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3832 |
ma zielone pojęcie
|
Będę dzisiaj robiła włosom płukankę z przytulii. Ciekawa jestem czy przytulia coś da
![]()
#3833 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3834 |
Wtajemniczenie
|
Ja z kolei ostatnio co chwila dotykam włosów. Przetłuszczają mi się teraz wyjątkowo szybko- od tego i pewnie od szamponu Dermeny.
Muszę opanować się i nie dotykać głowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3835 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj wieczorem użyłam pierwszy raz tej płukanki z pokrzywy i jak na razie moje kudły są super miękkie, lśniące i w ogóle cud miód
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3836 |
Raczkowanie
|
a ja się tak ucieszyłam, że po pudrze mam nietłuste włosy...
a tu się okazuje, że i tak muszę myć włosy codziennie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3837 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Może nie będę oryginalna w tym co powiem, ale podam sposoby na przetłuszczające się włosy, oczywiście takie, które są pomocne i przynoszą efekty.
Winowajcą wzmożonego łojotoku są zachwiania hormonalne, tak więc walkę z tłustymi włosami warto zacząć od zbadania sobie poziomu hormonów i w ogóle wykonania wszystkich badań (morfologia + mocz). Dobrze regulują pracę hormonów łojowych tabletki antykoncepcyjne. Ze sposobów nazwijmy to zewnętrznych, polecam płukanie włosów z jednoczesnym delikatnym masażem, naparem z liści pokrzywy i skrzypu polnego (jedno jak i drugie ziele kosztuje grosze). Głowę trzeba myć często, gdyż zaniechanie tej czynności może doprowadzić do powstania łupieżu tłustego, tzw. łojotokowego, który nieleczony objawia się wypadaniem włosów, a nawet powstaniem wysięków i owrzodzeń, nie mówiąc już o silnym świądzie. Szampon do włosów przetłuszczających się - jak najzwyklejszy, najlepiej ziołowy, żadne takie reklamowane, które w swoim składzie mają m.in. silikony i pełno konserwantów i składników mogących uczulać. Po każdym myciu włosów płuczemy je chłodnym naparem, tak więc wybór szamponu naprawdę nie ma tu wielkiego znaczenia, bo pamiętajmy, że łój wytwarzają mieszki włosowe, które nie mogą swobodnie oddychać, bo właśnie w ich kanalikach zalega wspomniany łój. Nie suszymy suszarką, nie stosujemy odżywek na skórę głowy, najlepiej jakieś serum tylko na końcówki, bo po płukankach ziołowych włosy są naprawdę w dobrej kondycji. Po 2-3 miesiącach regularnego stosowania w/w zaleceń zobaczycie porost nowych włosów oraz zahamowanie (choćby częściowe) łojotoku. Pamiętajcie, że zioła są dobre, ale trzeba je długo stosować, aby dały pożądane efekty. Dobrym pomysłem jest również zażywanie suplementu w postaci witaminy A+E, która systematycznie stosowana również zmniejsza łojotok. Ps. wiem to wszystko, bo na co dzień zajmuje się m.in. chorobami włosów. Jeżeli jednak te "domowe sposoby" nie wystarczą warto udać się do trychologa, czyli specjalisty od chorób skóry głowy i włosów. |
![]() ![]() |
![]() |
#3838 |
Rozeznanie
|
Chyba skuszę się na płukankę z pokrzywy ;-)
#3839 |
✌
|
a gdzie można taką płukankę kupić?
szczerze powiem po waszych opiniach bardzo mnie ta płukanka zaciekawiła. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3840 |
Rozeznanie
|
Ja dzisiaj robiłam pierwszy raz (oczywiście sama), zbierasz pokrzywę, a później ją suszysz. Dodałam również mięte. Ususzoną pokrzywę i mięte zalałam wrzątkiem, odczekałam aż ostygnie, odcedziłam zioła i takim wywarem polałam skórę głowy.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:43.