Włochy- najważniejsze porady dla turystów - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-22, 08:06   #211
passionfruit
Zakorzenienie

Dot.: Włochy-Punta Sabbioni-Camping Marina di Venezia

Nie mam pojęcia niestety. Cały czas mieliśmy tyle zajęć, że nie miałąm kiedy sprawdzić
Stary 2010-07-24, 22:44   #212
justynaw1982
Zadomowienie

Dot.: Rimini -Włochy

Ja w rimini byłam ale nie wtym hotelu....rimini to dosyć imprezowe miejsce z tego co pamiętam ....

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0a5t8o6jka.png
justynaw1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-26, 09:42   #213
marrellic
Zakorzenienie

Byłam chyba nie daleko tego hotelu, ale niestety nic nie wiem o jego warunkach.
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 10:32   #214
robert1235
BAN stały

Zapytaj w tym temacie,mnie pomogli znaleźć ifo odnośnie hotelu

Opinie o Hotelach
robert1235 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-31, 23:07   #215
linaya
astro-loszka

Dot.: Włochy - jakie tam sa ceny

Dołączam się do pytania. Jadę we wrześniu do Rimini na 12 dni - czy 250 EUR wystarczy? Nie planuję clubbingu, niekończących się kolejek drinków co noc, raczej piesze i rowerowe wycieczki po okolicy, zwiedzanie itp.
Stary 2010-08-07, 20:35   #216
Deixisss
Raczkowanie

Jak córka nie narzeka, to znaczy, ze warunki nie są złe. Wiadomo, nie ma co się spodziewać cudów, bo hotele w Rimini nie należą do jakiś super - jeśli chodzi o kolonie, wycieczki itp.
A samo miasto? Jest gdzie poimprezować.
Deixisss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-09, 10:57   #217
agnes197302
Przyczajenie

Witam serdecznie,
2 tygodnie temu wróciłam z Punta Sabbioni (camping Marina di Venezia).
Potwierdzam - jest tam szkółka nurkowania, ale niestety nie wiem jakie są ceny.
Camping jest bajeczny, naprawdę nie sposób się tam nudzić.
Aqualandia jest w Jesolo (około 30 km od campingu) i o ile się nie mylę to największy aquapark we Włoszech.
Jeśli chodzi o ceny, to faktycznie nasze zarobki są troszkę niskie.
Pieczywo 3,80 euro za kg. Napoje w dużych butelkach - ceny porównywalne do Polski, owoce niezbyt drogie.
Pizza na campingu od 5,5 do 10 euro.
W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt, chętnie udzielę informacji

Pozdrwiam i życzę udanego urlopu

Edytowane przez agnes197302
Czas edycji: 2010-08-09 o 11:06
agnes197302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-16, 20:14   #218
lvi
Raczkowanie

Czy namioty eurocampu są wyposażone w grille , jak wygląda sprawa pościeli oraz czy trzeba zakładać czepki na basen(gdzieś wyczytałam,że są wymagane)
lvi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-17, 06:30   #219
agnes197302
Przyczajenie

Jeżeli chodzi o namioty to nie mam pojęcia, gdyż mieliśmy swój namiot.
Natomiast basen jest naprawdę super - czepków nie potrzeba, stroje dowolne (na niektórych nie można nosić szortów), leżaki płatne, basen czynny od 9-13, potem sjesta i 15-19.
Pozdrawiam i życzę udanego urlopu.
agnes197302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-17, 06:30   #220
passionfruit
Zakorzenienie

Kwestia grilla zależy od campingu. Z tego co pamiętam na Mairnie nie można używać grilla, ale nie dam głowy. Czepki też zależy od campingu.
Pościeli w namiotach nie ma, ale są koce i poduszki.
Stary 2010-08-21, 08:16   #221
dotka128
Raczkowanie

Mediolan,Włochy-był ktoś? ceny,pogoda itp

Witam koleżanka namawia mnie na wycieczkę do Mediolanu, miałybyśmy lecieć samolotem pod koniec października na 5 dni.
Chciałabym się jakoś finansowo przygotować na to dlatego też interesuje mnie jakie są ceny jedzenia, biletów autobusowych czy też innej komunikacji, noclegów (hostele). Chciałabym mieć jakieś pojęcie ile kasy wypada zabrać ze sobą.
Wiem że raczej będzie chłodno, około 13 stopni tyle że nie wiem jaka jest szansa że cały pobyt tam będzie deszcz.

Jeżeli ktoś był będę bardzo wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości
Stary 2010-08-21, 14:35   #222
studi
Zakorzenienie

Dot.: Mediolan,Włochy-był ktoś? ceny,pogoda itp

Cytat:
Napisane przez dotka128 Pokaż wiadomość
Witam koleżanka namawia mnie na wycieczkę do Mediolanu, miałybyśmy lecieć samolotem pod koniec października na 5 dni.
Chciałabym się jakoś finansowo przygotować na to dlatego też interesuje mnie jakie są ceny jedzenia, biletów autobusowych czy też innej komunikacji, noclegów (hostele). Chciałabym mieć jakieś pojęcie ile kasy wypada zabrać ze sobą.
Wiem że raczej będzie chłodno, około 13 stopni tyle że nie wiem jaka jest szansa że cały pobyt tam będzie deszcz.

Jeżeli ktoś był będę bardzo wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości
Wyszukiwarka się kłania, jest już wątek o Mediolanie i mozna tam znaleść wiele przydatnych informacji
Stary 2010-08-21, 20:12   #223
dotka128
Raczkowanie

Dot.: Mediolan,Włochy-był ktoś? ceny,pogoda itp

Hmmm czyżbym coś przeoczyła
Zaraz poszukam jeszcze raz
Stary 2010-08-28, 09:37   #224
anyolek
Zadomowienie

Dot.: Włochy- najważniejsze porady dla turystów

hej,

Nie znalazlam innego watku, a potrzebuje dpsc szybkiej obpowiedzi. Moja siostra wyjechala do Wloch i pisze, ze z jakiegos powodu nie lapie jej siec. Czy ktoras z Was, drogie Wizazanki wie jaka karte SIM moglaby ona tam kupic, aby tanio dodzwonic sie zagranice?
Z gory wielkie dzieki
Stary 2010-09-01, 08:36   #225
new woman in town
Zakorzenienie

włochy-chorwacja -wybrzezem Adriatyku

witam
Chcemy pod koniec wrzesnia wybrac sie na wycieczke samochodem trasą do okoła Adriatyku, zaliczyc kawałek Włoch - od Wenecji do Ancony i tam promem do Zadaru w Chorwacji i od Zadaru do Umag a potem Słowenia - Piran,Koper i zakończyc we włoskim Triest.
I pytanie - czy ktoś był na podobnej wycieczce objazdowej,gdzie najlepiej nocowac?
Sprawdzałam ceny promu Zadar - Ancona i mam sprzeczne info - moze ktos wie jak jest naprawde jesli chodzi i ceny i czas(samochod plus 2 osoby)
Mamy mały plan podroży,ale moze wiecie z doswiadczenia co załuguje na wiekszą uwage?I zastanawiamy sie czy rozłozyc to tak - np. jeden punkt odniesienia z noclegami na Chorwacji i jeden we Włoszech a wycieczki w ciagu dnia, czy wrecz przeciwnie - noclegi po drodze?
bardzo prosze o jakies rady/wskazówki
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 12:58   #226
dootag
Przyczajenie

Ja również wybieram się na Marine we wrześniu, dokładnie od 12 miałam nadzieję się wygrzewać ale coraz bardziej się obawiam o pogodę...
Chciałabym się dowiedzieć co z tym grillem, ponieważ w katalogu eurocampu (tam rezerwowaliśmy mobile home) jest informacja, że grill przy mobile homie.
Czy ktoś, kto podróżował już autem w tamte rejony wie ile kosztuje prom z Wenecji do Punta Sabbioni? Bo nie wiemy czy lepiej nadrobić 30km i jechać lądem czy wjeżdżać na prom (jak wskazuje google).

Do lvi: na str. campingu jest napisane, że jest szkółka nurkowania, jednak jak czytałam i słyszałam opinie, to morze jest tak zmącone,że nie ma to żadnego uroku w tym rejonie,ale może warto zaryzykować

Pozdrawiam
dootag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 13:24   #227
passionfruit
Zakorzenienie

Prom bez wątpienia. Koszt....z tego co pamiętam godzinny bilet kosztuje 6 euro. Całodobowy 15. Poza tym promy zatrzymują się zaraz obok Mariny.
Stary 2010-09-01, 13:52   #228
dootag
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość
Prom bez wątpienia. Koszt....z tego co pamiętam godzinny bilet kosztuje 6 euro. Całodobowy 15. Poza tym promy zatrzymują się zaraz obok Mariny.
Ale mówisz o bilecie za cały samochód w tym osoby w nim jadące czy za osobę?
Stary 2010-09-01, 14:10   #229
passionfruit
Zakorzenienie

Nie, tym promem płyną tylko ludzie. Po co Ci samochód w Wenecji skoro i tak tam nie pojezdzisz? Prom wypływa z Punta Sabbioni i zatrzymuje się praktycznie na Placu Św. Marka. Jeśli chcesz samochodem wkoło Wenecji to przygotuj się na: korki, mega drogi parking, stratę kilka godzin, kasy za autostradę. Kompletny bezsens. Ja byłam w tych okolicach kilka razy i naprawdę nie ma co kombinować. Prom z Punta Sabbioni płynie co godzinę, 45 minut i jesteś na placu Św. Marka. Powrotne też co godzinę.

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Dodam jeszcze, że nie wiem jak chcesz dojechać z La Mariny do Wenecji samochodem, żę wychodzi Ci 30 km? Przecież musisz najpierw przejechać cały półwysep do Jesolo, potem dostać się na Via Trestina (czy jakoś tak), potem do Mestre, potem przez most i na samym początku wyspy parkujesz samochó chyba na 10cio piętrowym parkingu i dalej albo vaporetto, albo pieszo.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-01, 14:12   #230
dootag
Przyczajenie

To zle sie zrozumialysmy mi chodzi o sam dojazd na camping,dzien przyjazdu do Wloch. Jade samochodem, google mi wskazuje cos takiego Wsiądź na prom Tronchetto - Lido di Venezia a nastepnie Wsiądź na prom Lido di Venezia - Punta Sabbioni do Cavallino-Treporti. A zeby autem nie zwiedzac Wenecji to juz wiem i moje pyt. dotyczylo czy ktos zna koszt tych promow czy moze w google jest blad i nie da sie tak dojechac i trzeba ladem od "drugiej strony".
Stary 2010-09-01, 14:15   #231
passionfruit
Zakorzenienie

Nie, daruj sobie prom. Dojedzcie do Lido di Jesolo i potem prosto cały czas przez półwysep. Nie sądze, żeby w tym okresie były korki bo to już w sumie po sezonie więc powinniście spokojnie dojechać. Prosto, prosto i prosto.

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

My jezdzimy zawsze przez miejscowości San Dona di Piave i Noventa di Piave. Potem Eraclea. Potem Jesolo, Cavalino.
Stary 2010-09-01, 15:50   #232
dootag
Przyczajenie

dzieki serdeczne,tez wlasnie tak myslimy, bo wlasnie mniej wiecej ten odc. dojechania na pierwszy prom a pojechania przez polwysep to roznica jakis 30 km. a po kilkunastu godzinach jazdy to raczej mala roznica
powiedz mi jeszcze ile wam zajmuje podroz,my jedziemy na noc bez noclegu ze wzgledu na dziecko i mamy ok 1300km
Pozdrawiam
Stary 2010-09-01, 19:45   #233
passionfruit
Zakorzenienie

My jechaliśmy z Torunia, mieliśmy około 1500 km. Jechaliśmy przez Niemcy (Poznań, obwodnica Berlina, Autostradą nr 9 na południe do Monachium, potem na Salzburg, Villach). Z Villach jedziesz do Udine. Jak już będziecie w Udine to będzie rozjazd autostrady. W lewo do Triestu, a prawo na Wenecję. Jak skręcicie na Wenecję to jedziecie tak długo aż będzie zjazd San Dona Noventa i tam zjezdzacie z autostrady. To najlepsza z przetestowanych przez nasz tras. W tym roku trasa zajęła nam około 20 godzin ze względu na olbrzymie korki i kilka dłuższych postojów ze względu na 1,5 rocznego synka.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-04, 11:46   #234
dootag
Przyczajenie

Dzieki serdeczne za podpowiedz, jeszcze jedno pytanie,ile wyniosly was oplaty za autostrady we Wloszech? Patrzylam troche w internecie ale nie do konca wiem gdzie dokladnie sa bramki wiec na oko policzylam ok 20 euro w 1str.
A do Austrii to kupujemy 10 dniowa winiete za 7,90eu.
Stary 2010-09-04, 19:21   #235
passionfruit
Zakorzenienie

Chyba coś koło tego wydaliśmy we Włoszech. A winietę też 10dniową kupiliśmy.
Stary 2010-09-06, 11:41   #236
cornelly
Raczkowanie

Dot.: włochy-chorwacja -wybrzezem Adriatyku

Fajna opcja, też się od 2 lat zbieram na taki wyjazd tylko coś średnio mi wychodzi
Myślę, że lepsza opcja to podróżować i zmieniać noclegi na bieżąco, bo nic nigdy nie wiadomo - gdzie się będzie podobać, a może zechcesz zostać w jakimś miejscu na dłużej, a będziesz już zobligowana spać gdzieś indziej? Tak czy siak radze porządnie przejrzeć hotele,hostele i motele w państwach, do których się udajesz - najlepiej skorzystaj z jakiejś bazy typu hotels-globally.com gdzie masz wszystko ładnie opisane
cornelly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-06, 20:09   #237
Asiuulka89
Zakorzenienie

Hej tez w tym roku zaliczylam wolchy i co do trasy to masaka jechalismy okropnie dlugo az25 godzin w te strony co wy byliscie.. jechalismy przez niemcy a spowrotem pojechalismy przez czechy i szczerze powiedziawszy ta droge uznaje za najlepsza
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 19:51   #238
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Dot.: włochy-chorwacja -wybrzezem Adriatyku

Polecam noclegi w Chorwacji z o wiele większym przekonaniem niż noclegi we Włoszech.
Jeżeli mowa o wybrzeżu Adriatyku.

We Włoszech warto nastawić się na hotele, które nie należą do relatywnie tanich, biorąc pod uwagę ich średnią, a czasami i wątpliwą jakość, jednak końcówce września może towarzyszyć spadek cen, więc istnieje szansa, że nie będzie najgorzej.
Wynajmowanie tak zwanych kwater prywatnych nie jest w tych rejonach specjalnie popularne, ponieważ nadmorskie miejscowości nie służą turystycznemu wypoczynkowi. Na plaży spotkacie rdzennych Włochów, którzy nie wykazują chęci goszczenia obcokrajowców, chyba że mamy na myśli okres przynajmniej siedmiu dni. Nad morzem zwyczajnie się mieszka, dookoła zaś miast kwitnie przemysł. Turystyka schodzi na nieco dalszy plan. Mowa tutaj o północnych Włoszech i okolicach, które znajdują się w Waszych planach.
W Chorwacji, a nawet przekraczając już granicę ze Słowenią macie do wyboru o wiele większą liczbę sobe (pokoi) o całkiem przyzwoitych standardach i w rozsądnych cenach.
Wybrzeże Adriatyku po stronie włoskiej - jakkolwiek absurdalnie to zabrzmi jest brzydkie, brudne i zamulone, natomiast w Chorwacji - mimo iż kamieniste (wystarczą odpowiednie buty) - czyste i zachęcające do kąpieli.
Włosi często mówią sami o sobie, że turyści nie przyjeżdżają do nich opalać się na plaży, ale po to aby oglądać zabytki oraz zwiedzać miasta. I tak mniej więcej w rzeczywistości jest.
Chorwaci... w Chorwacji, czy na Bałkanach można zgubić serce…

W tym roku „zaliczyłam” naprawdę ładny kawał Europy docierając do Stambułu.
Zadar nieco bliżej w ubiegłym...
Między innymi.

Zapowiada się Wam ciekawa wyprawa.
Jesteście już całkowicie pewni trasy?
W odniesieniu do wycieczek promem - jeżeli chodzi o jedynie o wrażenia... całość przejechałabym samochodem, a w Chorwacji wyprawiłabym się jedynie na jedną z wysp już bez niego. W zeszłym roku w ten właśnie sposób zwiedziłam Korculę. Z drugiej strony cofać się z Ancony… pewnie chcielibyście tego uniknąć…
Wenecja zdecydowanie bez samochodu. Polecam zostawić go na dworcu Mestre skąd kursują bezpośrednie autobusy, a potem przerzucić się na transport wodny.

Jeżeli zamierzacie podróżować z komputerem - dostęp do sieci w większości przypadków jest odpłatny.

Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Czas edycji: 2010-09-07 o 19:52
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-27, 10:29   #239
maa20
Raczkowanie

Włochy w czerwcu

Chciałabym wybrać się do Włoch, a dokładnie do Rimini na samym początku czerwca, dlatego chciałabym się zapytać Was czy w tym czasie jest tam sens jechać? Tzn, jak z pogodą i czy miasto już tak tętni życiem? Czy sezon się już rozpoczyna?
Pozdrawiam
maa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-27, 10:37   #240
gosia72x
Przyczajenie

Witam serdecznie czy ktos z Was ma moze jakies namiary na kwatery prywatne w okolicach Rzymu lub jakies fajne miejsca tak by mozna spedzic wakacje i przy okazji zwiedzic Rzym. Dzieki i pozdrawiam
gosia72x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości