|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#23941 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Ja wczoraj sama podcinałam loczki, ale wyszło troszeńkę nie równo, będę musiała kogoś poprosić, żeby poprawił efekty mojego fryzjerskiego talentu
|
|
|
|
#23942 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Używam najczęściej mieszanki skrzyp+pokrzywa+szałwia fixy, więc tylko wrzucam do kubka i zalewam wrzątkiem. Czasem nawet nie studzę tylko dolewam zimną wodą. Nierozcieńczonych ziół używałam wcześniej do wcierek, ale za dużo było z tym zabawy zastąpiłam je Capitavitem. Tyle, że rzadko go stosuje bo pachnie koszmarnie![]() Raz na jakiś czas przygotowuję jeszcze nagietka, tatarak i łopian po 1-2 łyżki każdego składnika. Z tym, że z nimi jest troszkę więcej roboty bo trzeba najpierw zagotować a potem jeszcze zaparzyć i przecedzić. Mieszałam je też z mixem skrzyp+pokrzywa+szałwia. U mnie płukanki ziołowe nie powodują szorstkości włosów, bardzo lubię włosy po ich użyciu. Trzeba uważać po brudzą ręczniki i nie zawsze da się je doprać. Lepiej używać ciemnych ręczników, albo takich których nie będzie żal, gdy się poplamią. |
|
|
|
|
#23943 |
|
Wtajemniczenie
|
w czwartek lub piątek będą pobrali 3 lub 4 fiolki -nie wiem dokładnie po nie patrzyłam
kiedy robili mi tylko morfologię wyniki były w ten sam dzień widocznie teraz więcej czasy potrzebują
|
#23944 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23945 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czas oczekiwania na wyniki chyba zależy od laboratorium, no i oczywiście od rodzaju badań.i_lonka ja ogólnie nie mam problemów z przetłuszczaniem się skalpu, mogłabym chyba z tydzień nie myć i nie byłoby widać przetłuszczenia ![]() Pokrzywa powinna normować wydzielanie sebum. Może spróbuj z samą pokrzywą? Albo rozdzielaj zioła? Możesz też dodać do pokrzywy kropelkę olejku z drzewa herbacianego. Albo nalej płukanki np. do miski i mocz same włosy, bez skalpu. Sprawdzi się tylko jeśli masz długie włosy bo z krótkimi jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić ![]() I jakie proporcje masz na myśli? U mnie trudno mówić o proporcjach bo teraz robię na oko ale jak zaczynałam to do kubka z naparami z 3 ziół dolewałam 3 kubki samej wody.
|
|
|
|
|
#23946 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23947 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No to pokrzywka na skalp, a reszta rozcieńczona jako płukanka moje też się ładnie skręcają i błyszczą po ziółkach, albo tak mi się tylko wydaje
|
|
|
|
|
#23948 |
|
Zakorzenienie
|
pielęgnacja bezhumektantowa działa
![]() dziś mija drugi miesiąc jak chodzę w naturalnych włosach robię sobie odwyk od kupowania odżywek do włosów - do 10 września
|
#23949 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
u mnie mija 2,5 miesiąca i nie wyobrażam sobie żeby nie mieć moich loko-fal
|
|||
|
|
|
#23950 |
|
Raczkowanie
|
nie wiem czy w aptece maja akurat tatarak, ale mają np skrzyp, więc różne ziółka można tam znależć.
Napewno dostaniesz w zielarskim
|
|
#23951 |
|
Raczkowanie
|
A ja się muszę pochwalić ( w sumie to nie wiem czy jest za bardzo czym
) ale dziś w szkole koleżanki się zachwycały moimi włosami. Ja byłam z nich średnio zadowolona, były myte na szybko, rano. A że myłam u babci i zapomniałam szamponu i odżywki przed myciem to moje włosy dostały proteinek ryżowych z jakiejś odżywki (i szamponu niby też, ale jakoś w to specjalnie nie wierzę) z Nivea. No i skręt całkiem, całkiem, ale znów brakuje im tego 'czegoś'- zapewne przez dwa tygodnie katowania.
|
|
#23952 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bo ja wszystkie zioła zamawiałam w dozie.Najbardziej włosowym ziołem jest korzeń łopianu. Przygotowuje się go jak tatarak. Regularnie stosowane płukanki z łopianu ponoć wzmacniają włosy. Opakowanie 100g w dozie to koszt 1.77 zł. Jeśli chodzi o łopian to jest jeszcze olej z łopianu, któraś z naszych zakręconych chyba stosowała, zdaje mi się, że agison. Jeśli ktoś nie ma czasu na zaparzanie ziółek to może olej się sprawdzi ![]() Jest jeszcze Capitavit, którego czasem używam jako wcierki. "Płyn jest ekstraktem etanolowym z kwiatu nagietka, kłącza tataraku, ziela pokrzywy, korzenia łopianu, ziela skrzypu, szyszek chmielu, z dodatkiem witaminy F." Szyszki chmielu to też sama dobroć dla włosów. Ekstrakt z nich jest w masce Glorii no i piwo rzecz jasna też je zawiera ![]() Yasmin myślę, że w Twojej sytuacji, mam na myśli alergie, powinnaś uważać najbardziej na nagietka, bo to płatki kwiatka, wiec jakieś pyłki mogą zawierać, które mogą wywołać reakcję. Dobierz sobie jeszcze skrzyp do kolekcji ![]() Na koniec chciałam jeszcze dodać, że to wcale nie jest naiwne pytanie sama nie miałam pojęcia, gdzie to dostać. Ale mam już nawyk sprawdzania wszystkiego w dozie, wpisuje w wyszukiwarkę dozową i dlatego taka mądra jestem hehehe
Edytowane przez smerf3 Czas edycji: 2010-09-01 o 19:54 |
|
|
|
|
#23953 |
|
Raczkowanie
|
ratujcie! dbałam o loczki i były zgrabne i piękne, miękkie, błyszczące. wyjechałam na urlop do bułgarii, przypadkowo wzielam szampon i to omatko jakiś harkorowiec z timotei. w morzu pływałam w sumie 3 dni bo potem sie pochorowałam i szybko wracalam i za kazdym razem spłukiwałam sól z włosow. oprocz tego miałam odzywke do psikania z filtrem (ze zmywalnym silikonem, wczesniej uzywalam go w innych kosmetykach np odzywkach z ziaji i mi nie szkodzil) no i on w sumie mnie uratowal ale ta woda ktora leciala z kranow byla po prostu jakas dziwna.. no i stało się, mam fryzurę w kształcie litery A, makabrycznie przesuszoną, jakbym przeszła conajmniej rozjaśnianie, farbowanie, zdejmowanie koloru i trwałą w ciągu 1 dnia a do tego myła włosy pralce. nie wiem co z tym zrobić, wrociłam do starej pielegnacji czyli mycie odzywka yung (teraz to chyba isana?), odzywka do splukiwania mrs potters jakas z keratyna a do tego joanna bs. od czasu do czasu omo i plukanie octem. nie mam juz pomyslu, olej mam jedynie kokosowy i jedyny efekt jaki mi daje to połysk a nie moge go trzymac dluzej niz godzine bo robi się puch, zreszta musze go zmywac szamponem 3 razy. probowałam roznych olejow ale najczesciej w ogole nie moge tego zmyc z glowy (takie mam dziwne wlosy). zrobiłam eksperyment z napakowaną silikonem odżywką pantene (ogolnie silikon mi nie szkodzi tylko prostuje wlosy) bo po niej zwykle mialam gladkie i rowniez nie podzialala. nie mam juz pomyslu na te wlosy. zostaja tylko nozyczki? czy dac im jeszcze czas? od maja urosly mi 7cm.
dostalam takie cudo, mozna to jakos spozytkowac? moze nada sie na noc? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...i-jedwabiu.htm proszę, pomozcie! ![]() ![]()
|
#23954 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy odżywka w spreju nie miała w składzie alkoholu? Edytowane przez smerf3 Czas edycji: 2010-09-01 o 23:07 |
|
|
|
|
#23955 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jak to cudo ktorego link wstawilam? bedzie cos z tego? moze daloby sie to jakos podrasowac? jeszcze nie uzywalam.
|
|
#23956 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Płukanka octowa zmiękcza Ci włosy? Wydawało mi się, że używa sie jej w celu zakwaszenia, zamknięcia łusek, a więc daje efekt raczej nabłyszczenia? Jakiego octu używasz, w jakich proporcjach? Czym stylizujesz? Nie chodzi o odstawienie wszystkiego, ale o chwilową eliminacje protein. Z Twojego opisu pielęgnacji wynika, że włosy nie miały tak naprawdę solidnego nawilżenia i odżywienia. Edytowane przez smerf3 Czas edycji: 2010-09-01 o 23:49 |
|
|
|
|
#23957 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mycie https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...k-jedwabiu.htm odzywka https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...i-keratyna.htm (widze ze ma tragiczne opinie ale mi pasowala) odzywka bs https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...generujacy.htm niczego wiecej nie uzywam, jak myje czasem szamponem to dodaje do niego kilka kropli olejku rycynowego. jak sie objawia nietolerancja miodu w maseczkach domowej roboty i tym podobnych? nie da sie tego zmyc z wlosow (probowalam roznistych proporcji) i są potem dziwnie tępe, jak po szamponie babydream. tak samo po olejowaniu. objawy przesuszenia: puszenie, włosy w dotyku są suche i troche sztywne, czuc pod ręką jakby fakturę tak jakby odstajace koncowki albo polamane wlosy a wczesniej byly gladkie ze wszystkie spinki mi zjezdzaly. nie maja polysku no i mam tak jakby aureolke w niektorych miejscach z takich polamanych wlosow. mialam takie zjawisko raz w zyciu jak pol roku codziennie mylam i prostowalam wlosy. a to na pewno nie jest przekarmienie bo zaczelo mi sie to dziac juz podczas wyjazdu a nie dopiero po powrocie.. ocet: 10% taki kuchenny, tak na oko lyzka octu na 750ml wody edit: nie suszę suszarką, nie prostuję.
Edytowane przez norway Czas edycji: 2010-09-02 o 00:07 |
|
|
|
|
#23958 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zwróć uwagę, że w każdym z produktów, które stosujesz są proteiny. Nie używasz żadnej dobrze odżywiającej maski. Nawilżania właściwie nie ma. Na początek maska z żelu lnianego koniecznie. Spróbuj jeszcze raz z miodem, ale zastosuj proporcje 2 porcje odżywki na 1 porcje miodu. Spróbuj też kupić sobie jednak Garniera Avocado, koszt 6-7 zł. Ma dobry skład, nasze forumowe zakręcone sobie chwalą. Może trochę przeciążać włosy. https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...slo-karite.htm Bardzo lubię też te odzywkę i ja najczęściej mieszam z miodem: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...-Aloe-Vera.htm Przydałby Ci się też Biowax. Wydaje mi się, że na Joannach i Yungu Twoim włoskom po prostu czegoś brakuje bo to nie są jakieś bogate składowo produkty. Próbuj na jakiś tydzień odstawić proteiny, tylko - kurde - będziesz musiała odstawić wszystkie produkty, których używasz. Postaraj się zastąpić je czymś innym, bardziej nawilżającym, odżywczym. Bo mnie się widzi, że Twoja dotychczasowa pielęgnacja jest bardzo uboga. Nie wiem co sądzą o tym nasze forumowe ekspertki ![]() Pytam jakiego octu używasz bo są różne, spirytusowy, winny, jabłkowy, balsamiczny i de facto wszystkie są kuchenne. |
|
|
|
|
#23959 |
|
Raczkowanie
|
chyba jabłkowy. spróbuję pociągnąć ten tydzien do konca na tym co mam a potem spróbuję odstawic. i kupic tego garniera (biedna jestem jak myszka) baardzo Ci dziękuję
gonią mnie spać
|
#23960 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
szczególnie jeśli masz siemię w domu. No to za skuteczną walkę
|
|
|
|
|
#23961 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, gdzie można kupić produkty Fitomed?
|
#23962 |
|
Wtajemniczenie
|
Na stronce fitomedu masz spis gdzie kupić
http://www.fitomed.pl/dystrybutorzy/cms_k/?idk=20
|
#23963 |
|
Przyczajenie
|
hej ;D
ja chciałam tylko napisać iż podpinanie tych włosów u nasady(to ma jakąś swoją nazwę ale nie pamiętam ;p) jest suuuuper mimo że robię to po swojemu a nie tak jak trzeba to jest o niebo lepiej ;p
|
#23964 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zapisałam sobie i pomyślę nad zakupami w dozie, bo jakoś zielarskiego sklepu nie kojarzę tyle rzeczy mam do przetestowania, chyba jakiś harmonogram przygotuję Cytat:
potters jest fajny ale do mycia, raczej nie odżywi włosów a po urlopie widać potrzebują więcej Też Cie namawiam do miodu - daj mu jeszcze jedną szansę Cytat:
![]() też muszę spróbować Dziewczynki mój TŻ jest aktualnie we Francji i pomyślałam, że wykorzystam go do jakiś zakupów pomyślałam o garnierze ultra doux, niestety nie umiem nigdzie znaleźć składów może coś doradzicie?? a może warto tam kupić coś innego do włosów czego nie ma na naszym rynku? wrzucam fotki ultra doux ktore mnie interesuje, pomozcie wybrac ![]() napisalam ze chce odżwykę więc teraz nie mogę mu kazać przywieźć 15 butelek
|
|||
|
|
|
#23965 |
|
Przyczajenie
|
nooo właśnie, żabkowanie ;p
a poza tym narazie nie czynie żadnych postępów oprócz nieprostowania włosów ;/;D
|
#23966 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
hm dobrze zrozumiałam, że biowax jest b.nawilżający? Bo ja mam wrażenie, że u mnie w pielęgnacji może być tego nawilżenia nieco za mało, i tak będę musiała złamać odwyk włosowy bo muszę kupić joannę b/s to i jeszcze jakąś maskę czy odżywkę będę mogła wrzucić do koszyka, bo jak szaleć to szaleć, ale chciałabym wybrać coś z głową ![]() może najprościej będzie jak do wątku o zbiorach produktów wrzucę pełną listę i wtedy was poproszę o opinię, ja mam wrażenie, że mam tylko proteinowce i emolientowce
|
|
|
|
|
#23967 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23968 |
|
Przyczajenie
|
hej
czy moze ktoras z Was uzywa Rossmann Styling Wax - wosk stulizujacy? kiedys kupilam i teraz znalazlam na polce i nie wiem czy mozna stosowac zgodnie z CG.jego sklad: petrolatum, paraffinum liquidum, paraffin, oleyl erucate, simmondisia chinensis oil, parfum, panthenol |
|
|
|
#23969 |
|
Rozeznanie
|
ja Ci mogę powiedzieć tyle, że parafina może obciążyć a nawilżacz pantenol jest po zapachu więc jakby go nie było, ale moja wiedza z tej dziedziny jest nikczemna w porównaniu z innymi kręciołkami
|
|
|
|
#23970 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was
![]() Śledzę Wasze poczynania już prawie rok. Od połowy listopada staram się zachwywać metody CG. Moje włosy mają swoje lepsze i gorsze dni, ale zdecydowanie mogę powiedzieć, że od czasu zmiany pielęgnacji ich stan poprawił się. Piszę tutaj jednak w innej sprawie, mianowicie na jednym z filmików na yt pewna dziewczyna z Polski wypowiadała się na temat zamienników różnych kosmetyków. Stwierdziła ona, że w przypadku braku odżywki możemy użyć kremu nivea. Co o tym sądzicie? Odważyłybyście się nałożyć ten krem na włosy?
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 21 (0 użytkowników i 21 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.

zastąpiłam je Capitavitem. Tyle, że rzadko go stosuje bo pachnie koszmarnie
kiedy robili mi tylko morfologię wyniki były w ten sam dzień widocznie teraz więcej czasy potrzebują
czas oczekiwania na wyniki chyba zależy od laboratorium, no i oczywiście od rodzaju badań.

u mnie mija 2,5 miesiąca i nie wyobrażam sobie żeby nie mieć moich loko-fal

za skuteczną walkę