|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4861 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Cytat:
nei lepiej odpowiedziec, przeciez aga tylko zapytała i to bardzo grzecznie a ty na nia wyskakujesz z krzykiem, sie dziewczyna martwi to sie pyta od tego jestesmy zeby sie wspierac a nie wydzierac po sobie ---------------------------------- ja jutro mam wizyte niby powinnam sie cieszyc bo przestałam rzy****gac w niedziele ale jakos sie martwie.... tym ze przestałam też na mnie nakrzyczysz? za to ze sie poprostu martwie?
|
|
|
#4862 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Wanilia, Aleks ma 16 miesięcy i do tej pory nie ma kołdry ani poduszki
ale już teraz kupimy...Przez pierwsze miesiące sypiał w śpiworku, dla mnie to rewelacja bo na pewno jest cieplutko, nie ściągnie go z siebie, nie zaplącze się. Poduszki nie dawałam bo dziecko może się obrócić i wcisnąć nosek co grozi uduszeniem. Aleks teraz sypia często z nami (łóżeczko stoi obok i ma wyjęte szczebelki) więc czasem położy się na poduszce ale jakoś go to specjalnie nie interesuje. Spod naszej kołdry od razu wyłazi więc ubieram go do spania w ciepłe pajace. W łóżeczku przykrywam go tylko kocykiem a i tak zaraz go skopuje. Teraz na jesień już kupujemy kołdrę i poduchę ale podejrzewam że i tak specjalnie nie skorzysta Ochraniacze na łóżko założyliśmy dopiero jak był starszy, na początku nie było potrzeby a ja chciałam go dobrze widzieć w nocy leżąc obok. Na prześcieradle jeszcze do niedawna kładliśmy rozłożony rożek żeby w razie ulania czy niespodziewanej kupki nie pobrudził pościeli. Na początku układałam go jeszcze na pieluszce ale potem już zaczął ją ściągać, niemniej przez pierwsze miesiące zdała egzamin. Z kosmetyków przez pierwszy miesiąc używałam jedynie mydełka z oilatum, potem kupiłam płyn do kąpieli i szampon z tej samej firmy. Mimo że mały nie ma problemów ze skórą nadal używam takiego mydła i szamponu, tylko do mycia stosuję żel z Hippa. Latem niczym nie smarowałam mu ciałka, zimą używałam balsamu żeby skóra nie wysychała. Buzię smaruję wyłącznie na słońce, w tamtym roku miałam krem z Nivea (tłusty), w tym roku Ziajkę, oczywiście smarowałam wszystkie odkryte części ciała. Niedawno wyczytałam że niemowlęta do 6 miesiąca nie powinny być smarowane kremami z filtrami bo są szkodliwe i należy po prostu unikać słońca. No cóż, w ubiegłym roku tego nie wyczytałam i smarowałam Do pupy kupiłam sudocrem ale po początkowych kilkunastu kupkach dziennie zrobiły się odparzenia i niestety nie pomógł. Pediatra przepisała maść z antybiotykiem do zrobienia w aptece za 5 zł i to dla mnie rewelacja. Na początku używałam codziennie po przewijaniu, teraz już tylko w razie konieczności. I w sumie to chyba tyle...
|
|
|
|
#4863 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja w tej chwili TSH mam trochę za niskie, ale to wynika z dawki leków które biorę, ale ft3 i ft4 mam w normie i wg tych dwóch znaczników pani dr stwierdziła, ze chce utrzymać takie wyniki. więc może zrób ft3 i ft4 na własną rękę?
|
|
#4864 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczynki, w piątek zaczynam 2 trymestr
Co do imion to dla dziewczynki mam chyba raczej już wybrane Maja. Podobają mi się też takie ruskie imiona jak Nadia, Natasza, Blanka, ale raczej na nie się nie zdecyduje. Dla chłopaka nie mam ani jednego imiona, podoba mi się Julek ale wcale nie byłabym przekonana. Zresztą po moim usg jak mi lekarz powiedział, że dziewczynka to już przywykłam do myśli, że będzie Maja, chociaż wiem, że to wcale nic pewnego. Czy was też tak boli strasznie krzyż? bo mnie codziennie. Co do TSH i FT4 i FT3 to mnie mój endo kaze tylko badać TSH i na podstawie tego dobiera mi dawkę leku- biorę Letrox bo ja mam Hashimoto niestety.Ale podobno te leki od tarczycy nie przechodza przez łozysko więc nie mają bezpośrednego wpływu na maleństwo, a dostarczają prawidłową dawkę hormonów. Ponadto, ostatnio mój endo kazal brac jodid, czy któras z was bierze?? Co do TSH to podobno w ciąży jest tak, że w I trymestrze jest często niskie, nawet może być poniżej normy, dopiero tak na początku 2 trymestru zaczyna rosnąć i tak było w moim przypadku, na początku ciąży tzn tak w 6 tyg miałam coś koło 0,200 a od niedawna już wzrosło do 2.5 i jest w normie, ale już dostałam nieco większa dawkę leku bo podobno teraz TSH będzie rosnąć. Edytowane przez olsza30 Czas edycji: 2010-09-02 o 10:19 |
|
|
|
#4865 |
|
Zakorzenienie
|
Anika, ja w pierwszej ciąży miałam sporadyczne mdłości i wymioty i jakoś mnie to specjalnie nie nurtowało. Za to teraz od początku całodniowe mdłości i wymiotuję ostatnio niemal co dzień. I co? Przedwczoraj wieczorem czułam się praktycznie normalnie, rano to samo i już zaczęłam się martwić. Dopiero jak wieczorem zwymiotowałam obiad odetchnęłam z ulgą
Nie znoszę mdłosci ale mam nadzieję mieć je do końca trymestru bo dzięki temu jestem spokojna. Więc nie dziwię Ci się, choć na pewno wszystko jest w najlepszym porządku a wymioty skończyły się bo kiedyś musiały Olsza, ale Ci fajnie, ja dopiero kończę 9 tc i już doczekać się nie mogę II trymestru U nas Maje i Nadie są bardzo popularne, podoba mi się Natasza ale ciężko zdrobnić. A krzyż często mnie boli, w poprzedniej ciąży niemal wcale a teraz niestety czuję.
|
|
|
|
#4866 |
|
Zakorzenienie
|
Wiadomo ,że nikt nie wierzy w te zabobony, mi każdy co do jednego wychodzi ,że będzie dziewczynka, a co będzie? Zobaczymy, obojętne mi to. Dziecko i tyle
Ja po śniadaniu i dzisiaj jadę na uczelnie egzamin mam, także przyda się trzymanie kciuków
|
#4867 |
|
Raczkowanie
|
Dzien dobry
![]() Nasze forum jest uzalezniajace, poranek w pracy, co tam maile ktore czekaja na odpowiedz, trzeba przeczytac wszystkie posty Marsylia ja mam teraz lekka nadczynnosc spowodowana przez guzka (3 cm bydle ale dalej nazywam go guzkiem). Dlugo nic sie nie dzialo a w grudniu zeszlego roku mialam taka nadczynnosc ze myslalam ze ducha wyzione. Balam sie operacji kiedy moj endo mnie namawial, gdybym sie zdecydowala pewnie nie bylo by teraz problemu. Kath 31 mnie sie do konca ta opieka lekarska tu w UK nie podoba, nic tylko waza mierza i sprawdzaja czy mam dobre BMI. Pierwsze badania i usg byly dopiero w 12 tygodniu, i trafilam na polozna ktora nie dala mi jakiegos papierka i latalam potem po szpitalu od drzwi do drzwi, dobrze ze mam swieta cierpliwosc. Do lekarza chodze prywatnie, bo uwazam ze wizyty tylko u poloznej nie wystarcza. Mysle ze wszyskie nowe mamusie maja prawo do odrobiny rozczulania sie nas soba, no niby wiemy ze boli ze, ze sie rozciaga i tak dalej, ale jak to pierwsza ciaza to nie wiadomo czy to wlasnie tak ma bolec czy inaczej. Fajnie ze te z Was dla ktorych to kolejna ciaza sluza rada. |
|
|
|
#4868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie nie niestety nie i wolałabym zeby nikt na mnie nei wrzeszczał jak tylko zadam pytanie, bo bede miala stracha o cokolwiek zapytac i sie zaczne jąjąjąkać
|
|
|
#4869 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie a od którego tygodnia zaczyna się drugi trymestr
bo byłam pewna, że od 14 a tu wyczytałam gdzieś właśnie na stronie, że od 16 coś dziwnego nie?A tak wogóle to juz nie wiem jak liczyć te tygodnie bo inaczej wychodzi z miesiączki i inaczej z usg, róznica jest tydzien. Wg miesiączki czy usg liczycie? |
|
|
|
#4870 |
|
Zakorzenienie
|
Ja termin według OM mam 8 marca, według USG 7 mego także mała różnica i ja liczę według USG.
a drugi trymestr chyba od 14stego? nie wiem
|
#4871 | |||
|
Zakorzenienie
|
Witam z rana
![]() Cytat:
Naprawde ja to tak pól żartem pisalam Nie chodzilo mi o krzyki na powaznie tylko tak z przymrużeniem oka Rozumiem ze z pierwsza ciaza ma sie pełno obaw... (Z druga zreszta tez Chodzilo mi troszke o to ze juz było to pisane kilka razy... No i wczoraj byłam tez jakas humorzasta...........:brz ydal: ![]() hihihihihih Chyba wybaczysz ciezarnej.... ![]() Cytat:
Mój młodzieniaszek na poczatku spał bez poduszki i przykrywalam go kocykiem (takim wełnianym z dziurkami taki ze jak sie nim nakryje to mozna oddychac) Jakos od 3-4 miesiaca zaczał strasznie ulewac i dostał poduszeczke (taka specjalna dla noworodków jakby z gabki i całe jest w dziurach jak ser żólty, tez jakby czasem dziecko sie nia nakryło to moze oddychac przez nia Kosmetyki tez nie ma sensu kupowac tysiace.......... Dla mnie najwygodniejsze było do kapania zwykłe mydelko i szmponik.. Chociaz na samym poczatku to tylko woda myłam bo szkoda mi było tej delikatnej skórki.............Po kapaniu smarowalam chyba przez miesiac oliwka i taka silkock base na zmiane (niewiem czy dostepne w PL) bo miał sucha skórke.. do pupcik sudocream.... który do tej pory uzywam bo jak dla mnie jest super... odparzenie znika po 1 dniu ![]() Oczywiscie nie smaruje pupki za kazdym przewijaniem.... Jak jest wszystko ok (bez podraznien to wystarczy wymycie) Uzywany za czesto kremu do pupki pozniej nie dziala jak jest odparzona bo skora sie przezwczaja...... Co do osłonek (baldachimu??) To my nie mielismy...... Moja mama uzywala z moimi bracmi bo miala tv w pokoju i jak to ona mówila ten baldachim osłania od promieni......... Ja natomiast sie naczytalam ze jest to zbirorowisko kurzu i bakterii no i dalam sobie z tym spokój ![]() Cytat:
Juz przeprosiłam............. ........ I wytłumaczyłam............ ... No i to nie był krzyk na powaznie tylko pol serio i nie musisz brac tego od razu do siebie.... Juz napisalam ze bardzo normalne se te obawy.......i martwienie sie... Ja tez sie martwie ze nie mam objawow ![]() Tylko ze non stop jest to samo pisane................... ![]() No ale piszta co chceta................... ......................... ....... Edytowane przez kellysss Czas edycji: 2010-09-02 o 10:56 |
|||
|
|
|
#4872 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet z liczenia wychodzi 40 / 3 = 13,3333333
|
|
|
#4873 |
|
Zadomowienie
|
gosikk_s dziękuje bardzo
montii ja już zaciskam kciukasy, a z czego masz egzamin?? |
|
|
|
#4874 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a postów juz prawie 5 koła moze nie miałysmy sił i czasu zeby przeczytac od dechy do dechy
|
|
|
#4875 |
|
Rozeznanie
|
Witam kochane
Byłam we wtorek u gina na wizycie. Z dzidziusiem wszystko dobrze, jest już duży, ruchliwy i wszystko ma na swoim miejscu. Lekarz sprawdzał przezierność karku, która jest w porządku i kość nosową, której nie mógł niestety zlokalizować co mnie bardzo zmartwiło
|
|
|
|
#4876 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Lekarz mówił, że widać dokładniej ![]() chyba dopiero od 20 tygodnia będzie robił przez brzuch, muszę się dowiedzieć bo chcę męża wziąć z raz ![]() poza tym dzien dobry! u nas słońce więc jeszcze się ogarnę i z psem mykam biegiem na spacerek się dotlenić
|
|
|
|
|
#4877 |
|
Zakorzenienie
|
wanilia z zachowań organizacyjnych , fajny przedmiot ale wykładowca straszny i te jej egzaminy...wolałabym być pytana ustnie
![]() patrycja na pewno jest dobrze, wiele moich koleżanek ma takie ruchliwe dzieci że nie dało się zlokalizować kości nosowej ![]() mnie dziecko posłuchało i na czas mierzenia grzecznie leżał a później fikał
|
#4878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez nie zawsze czytam dokładnie ![]() Ja zazwyczaj czytam watki wstecz jak sie gdzies dolaczam Wypadaloby a nie po raz 100 zadawac te same pytania.... No ale jak nie mialas sily to ok....................... ........... Musisz brac pod uwage ze nie wszyscy maja ochote odpowiadac na wczesniej juz zadane pytania i ze własnie ktos moze sie oburzyc słyszac je poraz 100....... No ale ok....................... No i 5 koła to nie az tak dużo ![]() Miła lekturka....... |
|
|
|
|
#4879 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ogólnie jak się dowiedziałam o ciąży to przeszperałam internet, co i kiedy. Kiedy jakie bóle, co normalne a co nie. W ogóle przed ciążą już się tym interesowałam i ciesze się
|
#4880 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny. Ja niestety z niedobrymi wieściami. Tydzień temu w środę miałam wizytę w pierwszym dniu 9 tygodnia... Lekarz stwierdził, że jest pęcherzyk ale nie ma zarodka. Kazał mi zrobic 2 razy hcg i się zgłosic, zrobiłam w czwartek, wynik ponad 4700 coś, w poniedziałek drugi raz, wynik jeszcze mniejszy. Dostałam skierowanie do szpitala we wtorek i jeszcze we wtorek zaczęłam krwawic... W środę zrobiono mi usg rano i mi pan doktor pokazywał pusty pęcherzyk w którym nie było dzieciątka... Potem podano mi tabletki na poronienie i był cały dzień czekania na czczo na mocniejsze skurcze i krwawienie. Wieczorem lekarz mnie zbadał, stwierdził że nadaję się do zabiegu, poddali mnie narkozie i wyłyżeczkowali.. I po wszystkim, dziś zostałam wypisana. No ale życie musi się toczyc dalej... Jestem dobrej myśli, jeszcze będę miała swojego dzidziusia
A Wam dziewczyny dużo zdrówka życzę i spokojnego przebiegu ciąży ![]() Przepiszcie mnie na liście do aniołkowych |
|
|
|
#4881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kazdy ma prawo do swojego zdania i pytania............... Pytaj o co chcesz ale licz sie z róznymi odpowiedziami bo to jest forum i kazdy odpowiada jak chce............. No i niewiem wszystkiego... Kazda ciaza jest inna i mam peeełno obaw.... Staram sie nie siac popłochu po prostu i tyle.............. No ale dobra skonczn juz i sie nie jakaj tylko pytaj i juz...................... ................... |
|
|
|
|
#4882 |
|
Zadomowienie
|
gosica502 mocno przytulam
![]() Kellysss ja mam taką zasadę, że jeśli mam ochotę komuś przysrać bądź być niemiła to wolę się nie odezwać niż niepotrzebnie wprowadzać średnią atmosferę. Czasem lepiej się ugryźć w język niż powiedzieć za dużo. Przemyśl to bo ciężko czasem Cię czytać. Rozumiem dziewczyny bo to ich pierwsze dziecko dlatego daj im możliwość wygadania się. Ja też jestem w drugiej ciąży i mam już jakieś doświadczenie ale nie bawię się w ciocię dobrą radę jesli mnie ktoś o coś nie zapyta . Nie obraź się poprostu jak napisałaś trzeba się liczyć z różnymi odpowiedziami
Hania 5 marca 2011 r Edytowane przez *kaalinaa* Czas edycji: 2010-09-02 o 11:19 |
|
|
|
#4883 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() trzymaj sie cieplutko i nie martw się, na pewno wkrótce Ci się uda być szczęśliwą mamusią |
|
|
|
|
#4884 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I teraz tez od razu jak sie dowiedzialam to przewertowalam wszystko na nowo dla przypomnienia ![]() Lepiej wiedziec wczesniej co moze sie dziac niz pózniej sie martwic............... Cytat:
3maj sie kochana............... Super ze takie masz podejscie.......... Bedzie dobrze i bedziesz miala jeszcze dzidziolka niedługo |
||
|
|
|
#4885 |
|
Zakorzenienie
|
Montii, trzymam kciuki
Olsza, ja II trymestr liczę od 14 tygodnia. Oczywiście od OM. Wiadomo że wychodzi niezbyt równo bo ciąża trwa 40 tygodni a nie 39 ale tak pi razy oko Patrycja, pewnie faktycznie przez ruchliwość nie dało znaleźć się kości, dobrze że pozostałe parametry w normie |
|
|
|
#4886 |
|
Rozeznanie
|
gosica502 tulę Cię mocno i nie poddawaj się
|
|
|
|
#4887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dobrze że jesteś pozytywnie nastawiona, to najważniejsze |
|
|
|
|
#4888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- tak się zastanawiam, ja mam 173 , TŻ 188, więc dzidek chyba mały nie będzie załóżmy że 57 cm, to wejdzie jeszcze w ciuszki 56? jak to jest z tą rozmiarówką? jak szybko rosną dzieci, 62 rozmiar do kiedy mu posłuży ?
|
|
#4889 |
|
Zadomowienie
|
gosica strasznie mi przykro
nie poddawaj się i mam nadzieje że dasz nam znać jak znowu uda ci się zajść w ciążę dziewczyny dajcie spokój już tej sytuacji Kellysss miała wczoraj zły dzień i już przeprosiła, ja też ostatnio jestem nie do życia bo albo płacze albo krzyczę po wszystkich i pewnie większość z was też ma od czasu humorki |
|
|
|
#4890 |
|
Rozeznanie
|
gosik_s następną wizytę mam za trzy tygodnie i chyba nie ma sensu iść wcześniej na usg bo po 14tygodniu i tak te wyniki są niemiarodajne więc nic to nie da. W tym okresie chyba jedyną możliwością sprawdzenia czy dziecko nie ma wady genetycznej jest amniopunkcja bo na usg prenatalne i test PAPPA jest za późno jednak ja się raczej na amniopunkcję nie zdecyduję bo jest zbyt ryzykowna. Poza tym nie mam zaleceń od lekarza na takie badania. Staram się myśleć pozytywnie zwłaszcza, że lekarz powiedział, że wszytko jest dobrze
A to zdjęcie mojego maluszka |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:12.

ale już teraz kupimy...Przez pierwsze miesiące sypiał w śpiworku, dla mnie to rewelacja bo na pewno jest cieplutko, nie ściągnie go z siebie, nie zaplącze się. Poduszki nie dawałam bo dziecko może się obrócić i wcisnąć nosek co grozi uduszeniem. Aleks teraz sypia często z nami (łóżeczko stoi obok i ma wyjęte szczebelki) więc czasem położy się na poduszce ale jakoś go to specjalnie nie interesuje. Spod naszej kołdry od razu wyłazi więc ubieram go do spania w ciepłe pajace. W łóżeczku przykrywam go tylko kocykiem a i tak zaraz go skopuje. Teraz na jesień już kupujemy kołdrę i poduchę ale podejrzewam że i tak specjalnie nie skorzysta
Ochraniacze na łóżko założyliśmy dopiero jak był starszy, na początku nie było potrzeby a ja chciałam go dobrze widzieć w nocy leżąc obok. Na prześcieradle jeszcze do niedawna kładliśmy rozłożony rożek żeby w razie ulania czy niespodziewanej kupki nie pobrudził pościeli. Na początku układałam go jeszcze na pieluszce ale potem już zaczął ją ściągać, niemniej przez pierwsze miesiące zdała egzamin. Z kosmetyków przez pierwszy miesiąc używałam jedynie mydełka z oilatum, potem kupiłam płyn do kąpieli i szampon z tej samej firmy. Mimo że mały nie ma problemów ze skórą nadal używam takiego mydła i szamponu, tylko do mycia stosuję żel z Hippa. Latem niczym nie smarowałam mu ciałka, zimą używałam balsamu żeby skóra nie wysychała. Buzię smaruję wyłącznie na słońce, w tamtym roku miałam krem z Nivea (tłusty), w tym roku Ziajkę, oczywiście smarowałam wszystkie odkryte części ciała. Niedawno wyczytałam że niemowlęta do 6 miesiąca nie powinny być smarowane kremami z filtrami bo są szkodliwe
i należy po prostu unikać słońca. No cóż, w ubiegłym roku tego nie wyczytałam i smarowałam