|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24001 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
doczytałam, że te 160 to co 3 dni, a nie codziennie
uff, nic się jednak złego nie dzieje jutro przy myciu policze swoje
|
|
|
|
#24002 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy moge dodać do jakiejs maseczki miód? Zastanawiam do której go dodac bo mam: Biovaxa,Joanna miód i cytryna,Lorys snake oil,Toni&guy odzywka do włosów kręconych,emulsja gloria.
I czy zrobić sobie taka maske przed myciem,czy po?
|
|
#24003 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
oj tam na dole no
Cytat:
polecam z czystym sercem Cytat:
ja bym najchętniej codziennie teraz myła głowę by te cudeńka od Jumaatt wypróbować Ale bez szaleństw ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- ja nakładam przed myciem zmieszany z jakąś prostą odżywką np balsam potters
|
|
#24004 |
|
Raczkowanie
|
kropcia007 a myslisz ze z emulsja gloria bedzie ok?
|
|
#24005 |
|
Wtajemniczenie
|
tak, jak najbardziej
jeżeli masz ochotę zawsze możesz dorzucić tam jakiś olejek. Popróbuj i zobacz w jakim zestawieniu Ci najlepiej pasuje
|
#24006 |
|
Raczkowanie
|
kropcia007 dziękuje bardzo
a taka mieszanke na mokre czy na suche kudły Taak wiem jestem upierdliwa![]()
|
|
#24007 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale przetestuj jak wolisz Po to tu jesteśmy -by sobie pomagać
|
|
#24008 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój TŻ leczy łysienie androgenowe hormonami - blokuje testosteron. łyka też merz special nie wiesz czy coś może jeszcze wspomóc leczenie? nie widzę, ale ok wierzę Ci Cytat:
oleje kuszące, bardzo, bardzo Kropciu mam prośbę, bo czytałam na innym wątku wczoraj, jak pisałaś coś o ajurwedzie - możesz podać jakiś link gdzie się mogę trochę poduczyć? Bo z tego co pisałaś powinnam uważać na moją nową miłość olej kokosowy ![]() Cytat:
też mnie korci, ale nie chcę przesadzić, myję co 3 dni i niech tak zostanie Cytat:
Cytat:
xHello Kittyx mysle, ze kazda odzywka sie nada jako baza do miodu, chyba ze ta joanna jest b/s - wybralabym odzywke d/s |
|||||
|
|
|
#24009 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja dodawałam do maski Glorii, do Kallosa mlecznego, a ostatnio do Garniera Aloe Vera. Nałóż po myciu i spłucz samą wodą lub jakąś płukanką. Dodaj łyżeczkę miodu - uważaj, żeby nie przesadzić. Zanim miód stał się naszym forumowym hitem dziewczyny zalecały chyba proporcje 2:1 (2 porcje odzywki, jedna miodu) o ile dobrze pamiętam. Po myciu na mokre.Cytat:
![]() Cytat:
Kropcia a jaki masz wynik TSH i jaką masz tam normę wpisaną? Cytat:
![]() Szczerze mówiąc to współczuję Ci tak jak naszej biednej Yasmin. Zwariować można z nadwrażliwością i alergią, wszystko trzeba sprawdzać. Cytat:
ale już dawno uznałam, że jakie są takie są i trzeba o nie dbać i tak stałam się włosową maniaczką![]() Cytat:
U mnie też gdyby nie to, że są kręcone przez to stwarzają pozory objętości to byłaby ich chudziutka kitka ![]() ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Cytat:
osobiście nie bardzo wierzę, że przy wahaniach hormonalnych jakieś suplementy mogą zahamować wypadanie. Jeśli przyczyną jakieś niedobory witaminowo-mineralne to owszem. Tym niemniej wydaje mi się, że nawet jeśli nie zatrzyma wypadania to powinno wzmocnić włosy. To moje osobiste spostrzeżenia, których na tę chwilę nie jestem w stanie potwierdzić żadnymi doniesieniami naukowymi![]() A czemu TŻ się leczy właściwie;> to akurat oznacza, że ma dużo testosteronu, znaczy się jest prawdziwym facetem ![]()
|
|||||||
|
|
|
#24010 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jeżeli myjesz włosy co 3 dni (jak ja ) to raczej nie ma czego się obawiać wyczytałam to w książce mam jakąś w domu o ajurwedzie. A tu masz też coś na ten tematCytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#24011 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziewczyny zalecały od 1 do 8 godzin, u mnie po 2 h jest super efekt, po całej nocy dramat ![]() Cytat:
![]() Cytat:
pozostałą pielęgnację, oprócz włosowej mam stałą, rzadko z czymś eksperymentuje Cytat:
ja całe życie marzyłam na przemian o pięknych kręciołkach albo prostych drutach - tymczasem moje włosy tylko falowały i niewdzięcznie wywijały się w nieodpowiednich kierunkach. Przy krótkich włosach to było nie do zniesienia ![]() Cytat:
Testosteronu to on ma wystarczająco, nawet przy tych lekach które blokują jakąś część testosteronu i tak zachowuje się często jak samiec alfa ale rzeczywiście trochę mi złagodniałCytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- o tę ISANE chodzi? nie znalazłam w sieci składu http://media.marktjagd.de/images/4/3.../6/500x500.jpg
Edytowane przez Yasmin Czas edycji: 2010-09-03 o 16:46 |
|||||||
|
|
|
#24012 |
|
Raczkowanie
|
Yasmin trzymałam go na włosach ok 40 minut i włosy są pieeeekne
|
|
#24013 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#24014 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy możecie polecić jakiś szampon dziecięcy bez sls?
Babydream odpada - uczula mnie, dodatkowo zawiera rumianek, a ja mam ciemne włosy. Nie wiem jak Hipp. Ktoś używa?
|
|
|
|
#24015 | |
|
Zadomowienie
|
Spieszę donieść, że z moim skalpem jest w już w porządku
Postaram się napisać coś więcej o wrażliwym skalpie na podstawie stron, które podały Eloe i Syrenka - bo może dowiem się o przyczynach mojego problemu. Tylko to dopiero dzisiaj wieczorem albo jutro, bo nie czuję się najlepiej ![]() ---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#24016 |
|
Zadomowienie
|
ogladałam te isany ostatnio w Rossmanie- najbardziej mi się spodobała ta z olejkiem arganowym (dosyc wysoko w składzie). Składy ogólnie zblizone do tych zwykłych odzywek Isana.
|
#24017 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja się staram unikać silikonów jednak, gdyby to jakieś wyjątkowe cudo było to nie odmówię ale mam tigi i tam coś jest to staram się więcej nie dokładac już Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja hegrona bardzo dawno nie miałam (w sumie odżywkami myję już 2 lub 3 lata i poprzerabiałam wszystkie możliwe do mycia) trochę za nim tęsknię ale... miałam wytrzymać do końca roku Cytat:
- jeśli nie myjesz szamponem, zwłaszcza z sls, i nie wymyjesz sobie podczas tego mycia składników, których dostarczysz włosom przed myciem, to możesz nakładać mieszanki na suche włosy -jak myjesz szamponem albo po prostu tak Ci się podoba to możesz robić mieszanki jako maskę po myciu, na mokre, ale z tym bym uważała jednak z miodem jest tak, ze jednym pasuje, drugim nie. Cały wachlarz możliwych efektów istnieje, jednym usztywnia, matowi, nabłyszcza, rozmiękcza, skręca, prostuje... sama nie spróbujesz to nie będziesz wiedziała ja ostatnio ukręciłam 3 łyżeczki miodu rozpuszczone delikatnie w kąpieli wodnej z podobną ilością kallosa owocowego (czyli pół na pół wyszło) i kilkoma kroplami soku z cytryny. "Kręciłam" własnie w kąpieli, na lekko ciepło, i składniki ładnie się połączyły, fakt, było dość rzadko dlatego włosy po umyciu odcisnęłam, naciapałam, w reklamówkę i pod czapkę używam czapek tylko do odżywek i masek, od lat nie noszę ignorując ew. konsekwencje zdrowotne na rzecz niemęczenia włosów i tak sobie zawsze posiedzę. U mnie efekt to był zadowalający skręt i mega objętość, jak następnego dnia ot tak oglądałam sobie włosy, próbowałam jak by je podpinać etc to, że tak powiem, grzebałam w nich i grzebałam i nie mogłam się dogrzebać, taki push up Cytat:
przykro mi to mówić bo to okrutne ale... Kropciu, rodzinny nie musi wiedzieć, że robiłaś to badanie, a jeśli on Ci to wypisywał to powinien wiedzieć, że to niczego nie rozwiązuje, ja też miałam niby tsh w normie a potem wyszło zapalenie tarczycy nie chcę Cię straszyć, ale hormony to podstępna rzecz i niezbyt prosta do określenia i wyeliminowania jako powód problemów Cytat:
), łamanie - czynniki zewnętrzne, właśnie pielęgnacja, zabiegi na włosach.w sumie jak teraz o tym piszesz to chyba powinnam wrócić do takiego zainteresowania biologią i biochemią bo pamięć już nie ta, mam nadzieję, że nic nie pomieszałam ![]() Cytat:
bez komentarza. Jak podrosły to miały długość dla mnie fatalną, przy której nigdy mi się nie układały zbyt włosy, nawet prostownicę kupiłam ale krótko się nią bawiłam bo włosy i tak po 2 godzinach max robiły co chciały. Więc potem loki, fale... potem ścięłam ciemne włosy i miałam jasne krótkie, odrosły trochę, przed ramiona były jak zaczęły się kręcić, nosiłam wtedy takie duże loki które wyglądały jak po lokówce (u mnie wystarczyło raz, po myciu, wziąć mokre pasmo włosów, owinąć wokół palca w rulonik i zostawić, ot podatne włosy), w sumie to sobie takie ot były, nie tak dawno wpadłam na pomysł ugniatania ich z różnymi wynalazkami, wcześniej po prostu nigdy się nie nauczyłam stosowiana lakierów, pianek, gum, żelów, kremów do włosów... więc u mnie tak źle z tymi lokami nie było ![]() Cytat:
bardzo się cieszę
Edytowane przez wrily_curly Czas edycji: 2010-09-03 o 19:35 |
|||||||||
|
|
|
#24018 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
musi mieć podstawy. Ft też nie zleci, no chyba, że odpłatnie. Bo to jest badanie specjalistyczne, więc kieruje na nie specjalista. Z powodu tylko wypadania włosów do endo nie skierują, jeśli nie ma innych objawów, a Kropcia nie ma, już to ustaliliśmy. Jeśli przyjmujesz tyroksynę to badanie ft3 może nie mieć sensu, gdyż badanie wykaże stężenie leku, a nie Twojego hormonu. Ogólnie powinno się badać TSH, ft3 i ft. TSH powinno zamykać się w normie a ft pozostawać w równowadze. Jeśli miałaś zdiagnozowane zapalenie, podczas gdy TSH było w normie, oznacza to jedynie, że zapalenie jeszcze nie wywołało u Ciebie niedoczynności. Rozumiem, że chodzi o zapalenie przewlekłe? TSH to hormon przysadki a ft to hormony tarczycy, TSH stymuluje wydzielanie hormonów tarczycy i wszystko jest z sobą powiązane. Dlatego diagnostykę chorób tarczycy zwykle rozpoczyna się od badania TSH, a potem bada się resztę.
|
|
|
|
|
#24019 |
|
Raczkowanie
|
Uhh, dziewczyny, ostatnio mam po prostu problemy z włosami
Największy problem- szkoła, a więc zmiana pielęgnacji. W wakacje myłam głowę rano, miałam wcześniej kupę czasu na nakładanie różnych masek, olejowanie itd. a później mogły schnąć naturalnie. Teraz muszę myć głowę wieczorem, często kładę się z mokrymi włosami i po prostu nie wiem co z nimi zrobić żeby się układały tak, jak w okresie wakacji, gdy mogłam poświęcić im więcej czasu. Od 1 września jadę niestety tylko na szamponie i odżywkach, ranna reanimacja w postaci zwilżenia włosów i ugniecenia ich z odżywką b/s nie daje rady. Nawet stary sprawdzony zestaw- nivea fc balsam+ balsam sunsilk nie pomógł nic i jedynym wyjściem było związanie... Macie jakieś sposoby na taką pielęgnację, tzn. wieczorne mycie i rano ewentualna reanimacja, ale taka coby skutki przynosiła? Błagam
|
|
#24020 |
|
Zadomowienie
|
Kropcia Jeżeli chodzi o wypadanie włosów, to mi lekarz internista przepisywał Loxon (są płyny o różnym stężeniu - 2 i 5%; na 5% jest potrzebna recepta). Faktem jest, że włosy przestały wpadać, ale jaka w tym zasługa wcierania tego płynu, to trudno mi powiedzieć. Poza tym, wiem, że u mnie często przyczyną wypadania jest stres Kiedy przyczyną jest stres, to wypadanie mija mi samo, gdy sytuacja się uspokaja Kiedy natomiast wypadanie mnie bardzo niepokoiło (z uwagi na ilość włosów i czas, przez jaki mi włosy wypadały), to powiedziałam lekarzowi i przepisał mi to, co wcześniej wspomniałam. ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Artykuł n/t olejowania, który wskazała Eloe zawiera wiele cennych uwag, z tym że przez olejowanie autorka artykułu rozumie nakładanie oleju na skalp bez zamiaru zmycia go, np. szamponem (czy ktoś już się zdecydował na takie doświadczenie? Autorka przy tak rozumianym olejowaniu zwraca uwagę na to, że:
Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2010-09-03 o 20:49 |
|
|
|
#24021 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
powinnam iść spać, Kropcia mnie zainspirowała tym pisaniem o badaniach od kilku dni i też się wybrałam, 2 fiolki mi wyciągneli i obie ręce przeorali - syndrom wampira, pochowane żyły do których pielęgniarki nie mogą się dostać Cytat:
|
||
|
|
|
#24022 |
|
Konto usunięte
|
ja tak robie- u mnie sie sprawdza, a w zasadzie zawsze chodze spac z mokrymi (mniej lub bardziej) jesli myje wlosy wieczorem
|
|
|
|
#24023 |
|
Raczkowanie
|
Śpię przeważnie z włosami związanymi w dwa warkocze, rano są podsuszone, ale jak rozplątuje warkocze to są tak oklapnięte i sklejone włosy, że nie idzie ich poprawić niczym poza szczotki. Wszelkie formy wcześniejszego układania włosów (tj. przed spaniem) kończą się fiaskiem, bo rano mam fryz w stylu piorun w szczypiorek... nawet jak kładąc się spać mam piękne loczki, rano to raczej prosto-falowano-napuszone coś, nie do ogarnięcia :/
|
|
#24024 |
|
Rozeznanie
|
ja właśnie też zwykle tak robię i nawet się nie martwię czy wyschną całkowicie czy nie ale i tak staram się włosy za łóżko lub poduszkę układać. Wczoraj tak z pianką tigi robiłam i też dało radę, rano ładnie się odgniotło, loki zostały i zero sztywności
|
|
|
|
#24025 |
|
Raczkowanie
|
U mnie pianki także nie działają, układanie za poduszkę odpada bo się za bardzo w nocy kręcę... :p
|
|
#24026 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
własnie, miałam zrobić spis wszystkich mazideł! |
|
|
|
|
#24027 |
|
Raczkowanie
|
Moje włosy raczej czasem potrzebują obciążenia, by wyglądać ok- nieraz ile musiałam (oczywiście przed cg) napakować na nie pianek, odżywek bs i balsamów ( nie ukrywam, że baardzo silikonowych), żeby nie było puszaka tylko ładny skręt. Upięcie w ananasa? Mam braki w edukacji
A nivea fc balsam raczej też daje mierne efekty... Włosy po nim, zastosowanym na noc są sztywne (nie wiem zupełnie dlaczego, jak takiej samej ilości używam w ciągu dnia i wtedy jest ok).Jestem upierdliwa, wiem, przepraszam
Edytowane przez so_fantastic Czas edycji: 2010-09-03 o 21:39 |
|
|
|
#24028 | ||
|
Raczkowanie
|
cieszę się, że włoskom miód się spodobał
Cytat:
BD jednak nie polubię, plącze mi włosy hipp jest fajny, i delikatny dla skalpu u Małgosi na blogu jest lista szamponów bez SLS ->https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5041 jest jeszcze WELEDA, ale trudno dostać i droga, ale skład ma piękny Małgosiu fajne streszczenie o olejach. Chyba jednak się nie zdecyduje na nakładanie oleju na skalp Cytat:
moje po wieczornym myciu rano nadają się tylko do spięcia poświęcam się wiec i wstaje wcześniej - na szczęście nie codziennie |
||
|
|
|
#24029 |
|
Raczkowanie
|
Yasmin na razie nie wiem nic :/ a żeby myć włosy przed szkołą musiałabym wstawać ok. 5 rano codziennie a to mi się nie uśmiecha bo jestem śpiochem
|
|
#24030 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy to oznacza, że masz przewlekłe zapalenie tarczycy? Miałaś robione anty-TPO? Objawów nie ma właściwie, póki zniszczenie tarczycy nie wywoła dysfunkcji takich jak niedoczynność. Przyczyna nie jest znana bo to choroba autoimmunologiczna, a to dla medycyny nadal tajemnica. Mam nadzieję, że mówimy o tym samym Ogólnie lekarze lekceważą problem wypadania i uznają to bardziej za fanaberię niż za objaw choroby. Przykład - moja endo, która zaleciła odstawienie trwałej i lokówki:P so_fantasic a jakbyś zaopatrzyła się w taką sexy siateczkę jak ma nava i zakładała na noc? U mnie wystarcza przekładanie włosów za poduszkę, po prostu na nich nie śpię. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:01.

polecam z czystym sercem
ja bym najchętniej codziennie teraz myła głowę by te cudeńka od Jumaatt wypróbować
Ale bez szaleństw
a taka mieszanke na mokre czy na suche kudły

Ja dodawałam do maski Glorii, do Kallosa mlecznego, a ostatnio do Garniera Aloe Vera. Nałóż po myciu i spłucz samą wodą lub jakąś płukanką. Dodaj łyżeczkę miodu - uważaj, żeby nie przesadzić. Zanim miód stał się naszym forumowym hitem dziewczyny zalecały chyba proporcje 2:1 (2 porcje odzywki, jedna miodu) o ile dobrze pamiętam. Po myciu na mokre.

Babydream odpada - uczula mnie, dodatkowo zawiera rumianek, a ja mam ciemne włosy. Nie wiem jak Hipp. Ktoś używa?