|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010
|
|
|
|
#3452 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010
Cytat:
no raczej nie ta baba tez dwa razy stwierdzila ze u miska jakies szmery slyszy na serduszku a w miedzyczasie badalo go 3 innych lekarzy i nikt ich nie slyszal. za jakies 2 tygodnie wybierzemy sie do naszej pediatry to jej powiem zeby sie wsluchala dobrze.misio powinien jesc o 19 a spi w najlepsze. ja chodze na paluszkach bo kazda minutka dluzej teraz moze oznaczac dluzszy sen w nocy wiec ciiii....
|
|
|
|
|
#3453 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moje dziecko pochłonęło jedną pierś przed kąpielą i wołało o więcej. Po kąpieli dostała drugą. A więc w ciągu nieco ponad godziny zjadła dwie piersi!!!! Jak zaczęła jej ta żółtaczka ustępować, to się taki łasuch zrobiła, że szok :P.
Wituś przyszedł na świat 18.09.2013; (33Hbd) Aliska przyszła na świat 18.08.2010. Witaj Kochanie Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013 Edytowane przez dzidziadziumdzia Czas edycji: 2010-09-03 o 20:03 |
||
|
|
|
#3454 |
|
Rozeznanie
|
Hej laski!!!
Po jakim czasie odpadl pepuszek Waszym dzidziom. Moja we wtorek konczy miesiac i jeszcze ma.
|
#3455 |
|
Zakorzenienie
|
o matko strasznie dlugo. a czym pielegnujesz? miskowi odpadl 7 dni po porodzie
|
|
|
|
#3456 |
|
Rozeznanie
|
Spirytusem 70%. Chyba w poniedzialek zadzwonie do poloznej.
|
#3457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Z tym, że u nas w szpitalu wszyscy mówili, że możemy go nawet spokojnie moczyć podczas kąpieli i nie przemywać częściej niż 3-4 razy dziennie octeniseptem.
Wituś przyszedł na świat 18.09.2013; (33Hbd) Aliska przyszła na świat 18.08.2010. Witaj Kochanie Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013 Edytowane przez dzidziadziumdzia Czas edycji: 2010-09-03 o 20:35 |
|
|
|
|
#3458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mala wykapana, zjadla i spi
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
|
|
|
#3459 |
|
Wtajemniczenie
|
Byłam na kontroli u gin bo plamie 8 tydzień i do tego doszły bóle brzucha i co???
niestety... musze isc do szpitala Okazało się ze mam reszki łożyska i będą mnie czyścić ![]() Szlag... Boję sie jak cholera, jeszcze nigdy nie bylam pod narkozą wogóle sobie tego nie wyobrażam. gin mowila ze mam sie przygotować bo moga mnie zostawić na noc, także w poniedzialek na 8 rano w szpitalu......... Jak to jest wogóle????? |
|
|
|
#3460 |
|
Zakorzenienie
|
Mogę tylko powiedzieć jak to jest z perspektywy łyżeczkowania poronienia.
Mi podali narkozę, kazali odpowiadać na durne pytania i jak zaczęłam się plątać w zeznaniach, to zasnęłam na 15 minut. W tym czasie łyżeczkowali. Po wszystkim mocno krwawiłam, kazali spać ( z narkozy się już wybudziłam), ale nie dałam rady zasnąć. Trochę bolała głowa, a po 2 godzinach już normalnie funkcjonowałam, tyle że krwawiąc. W domu byłam trochę jak naćpana przez kilka godzin i tyle. Wypuścili mnie po 4 godzinach od zabiegu.
|
#3461 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
|
|
|
|
#3462 |
|
Zadomowienie
|
Mamuśki, potrzebuję waszej pomocy
Malutka od wczrorajszego wieczoru robi zielonkawe kupki i puszcza dużo więcej bąków. Wcześniej były typowo żółte. Szukam w necie i jedni piszą, że przy karmieniu piersią tak bywa, inni, że odstawić nabiał i warzywa albo nawet koniecznie do lekarza iść. No i co ja mam zobić? Druga sprawa to kąpiel... Jak na razie udało nam się tylko 2 razy ją wykąpać tak, żeby była zadowolona. Reszta kąpieli to dramat - malutak przerażliwie krzyczy. Nie wie czemu, bo delikatnie ją rozbieramy, powoli zanurzamy, kładłam nawet myjkę frotte na brzuszek, ale to nic nie pomaga Jakies rady? |
|
|
|
#3463 | ||
|
Zakorzenienie
|
to zadzwon koniecznie. ja tez spirytusem tylko ze ja owijalam gazikiem namoczonym w spirytusie. w kapieli normalnie moczylam.
Cytat:
ja to bym chyba nie spala do poniedzialku. itakasia tez tak miala. bede trzymac kciuki---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
a misiek spi od 16 prawie caly czas. obudzil sie o 20.30 na papu i zasnal juz przy butli. kapania znow nie bedzie. no i juz 2 dzien nie zrobil kupy tak sie cieszylam ze to juz za nami bo robil codziennie a tu juz 2 dzien nic i co sie obudzi to cisnie i placze ciekawe co bedzie w nocy
|
||
|
|
|
#3464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja robi kupki ze sluzem, czasem sluz zielony czasem brunatny, i to kotrolowalam u mojej pediatry, powiedziala ze jelita ciagle sie oczyszczaja, rozne fosforany, takze kolor kupki zmienia sie tez po zrobieniu siku tak mi pani doktor powiedziala, ze aby ocenik kupke to trzaba by bylo ja zobaczy na nie osikanej pielszce, bo tak zachodza jakies tam rozne zmiany. W kazdym razie nie panikuj, poczekaj i obserwuj mala, czy ma apetyt, czy nie boli brzuszke itd. A co do kapieli Anastazjia lubi sie kapac, nie mozesz jej urozmaicic kapiel bo jest za mala, ale moze ma pupe odparzona i ja cos szczypie, obrzjzyj czy woda ja nie drazni, Moze woda za zimna lub goraca....czasem dzieci nie lubia sie kapac
|
|
|
|
#3465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast jeśli chodzi o kąpiel- my dziś jesteśmy po kąpieli z radością wreszcie- wcześniej mieliśmy jak Ty. Dziś po pierwsze nalaliśmy 2 razy więcej wody- żeby praktycznie wystawał tylko czubek brzuszka przy pełnym zanurzeniu ręki i malucha i daliśmy wodę cieplejszą o 2 stopnie. Mała była w błogostanie... Jest ciepłolubna po prostu i 37 stopni to dla niej chłodek.
|
|
#3466 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Aniuu a Ty miałaś w sumie 8 szwów czy zewnętrznych aż tyle? Cytat:
![]() Dziewczyny - możecie mi podać proporcje na krochmal? Bo nam się dzisiaj taki glut ugotował, że aż wstyd
|
|
|
#3467 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U nas podobny problem, tyle że na modyfikowanym, tzn kilka kup zielonych było i bąki straszne, idę we wtorek do lekarza, bo zielone kupy minęły, ale gazy nie i podejrzewam alergię (tylko u mnie nie da się wyeliminować niczego, najwyzej zmiana mleka). Cytat:
b) boli brzuch od gazów My a) wyeliminowaliśmy, b) niestety nie mija i tez trochę płacze. Edytowane przez entertete Czas edycji: 2010-09-03 o 21:51 |
||
|
|
|
#3468 |
|
Zadomowienie
|
Ania, Karolcia, Dzidzia, Entertete dziękuję za odwpowiedź.
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to to, że od dwóch dni zaczęłam pić Ostromecką, a wcześniej piłam Kroplę Minerałów. Jutro znów do niej wrócę, a jak to nie pomoże, to nie wiem, co ja będę jadła. Z kupnych gotowych rzeczy jem tylko ser. Twróg robi mi mama, jem tez jogurt z otrębami itp, na obiad wszystko gotowane, lekkostrawne, nawet warzyw ani owoców surowych nie jem. Co do kąpieli - też dajemy więcej i cieplejsza wodę, bo Natunia jest ciepłolubna, ale to nic nie daje. Pupkę ma śliczną, nic nie odparzoną, więc szczypanie odpada. Karmię ją trochę przed kąpaniem, więc głodna tez nie jest. Pozostają chyba tylko gazy albo po prostu nie lubi kapieli, bo drze się w niebogłosy ;( Edytowane przez martysek Czas edycji: 2010-09-03 o 21:54 |
|
|
|
#3469 |
|
Zakorzenienie
|
na zewnatrz. nie chce was klamac bo nie wiem ile dokladnie ale jak mi gin zdejmowala to tak by wychodzilo ale mnie zagadywala i nie wiem czy dobrze policzylam. ja nie wiedzialam ze mnie nacieli dopiero jak rodzilam lozysko to sie gin zapytalam i powiedziala ze nacieli i to mocno
|
|
|
|
#3470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3471 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przewertuję jutro "Język niemowląt" może tam coś na ten temat znajdę. A w ogóle Dzidzia, to Ty baba Jaga, a raczej czarownica jesteś :P Edytowane przez martysek Czas edycji: 2010-09-03 o 22:06 |
|
|
|
|
#3472 |
|
Konto usunięte
|
Siala_bala
Potem mi się coś zrobiło TAM.. nie wiem co ale najpierw myślałam, ze to podrażnienie po goleniu i brodzie tżta bo strasznie szczypało i piekło.. jak zobaczyłam później bąble z jakby ropką i przy dotknięciu skóra z nich złaziła i pokazywało się żywe ciało z krwią to się przeraziłam ale do gina nie chciałam iść bo się wstydziłam (dalej sądziłam że to podrażnienie).. ból okropny.. ale sprawa wstydliwa.. to trwało prawie 2 tygodnie! Nic nie dawało smarowanie maścią na szybsze gojenie ani kremem nivea.. dodatkowo włoski odrastały i jak się wbijały to jeszcze większy ból.. najlepiej jakbym chodziła z gołą teraz już schodza ostatnie strupki bo aż mi się skorupa zrobiła... nie na całej "bożence" tylko u góry i kawałeczek na bokach... grzebałam w necie i wynalazłam, że to mogła być opryszczka miejsc intymnych (coś jak ta co wyskakuje w okolicy ust) i że jest niebezpieczna w ciąży i przy porodzie.. i ciekawa jestem czy sam wirus jest groźny czy tylko jak ta "choroba" jest w pełni czyli jak przed kilkoma dniami... bo nie wiem czy małemu nic nie grozi bo miał fuksa i się urodził zanim to cholerstwo mi wyszło czy jednak coś może mu zagrażać jako, że jestem nosicielką wirusa.... o ile to wogóle dobrze sama zdiagnozowałam głupia jestem bo powinnam odrazu walić do gina ale jakoś się wstydziłam i bałam (nie wiem, że mnie okrzyczy, ze co my wyprawialiśmy, że mi tak skórę zdarło Nie masz się co na zapas martwić, z tego co pamiętam o ile można tak porównać np. kiła jest przy porodzie niebezpieczna, a prawdopodobnie podrażniłaś, może jakaś infekcja jeszcze się wdała i się zropiało i ta cała historia. Nie trudno o problemy, bo wilgotno i ciemno i ciepło czyli idealnie dla grzybków, bakterii itd. Jeśli Cię to pocieszy to ja miałam uczulenie na zarost mojego byłego (na policzkach) i tylko na jego zarost także po całowaniu zawsze czerwona |
|
|
|
#3473 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musiałam się te 3 tygodnie przed mężem chować bo się bałam, że to jakaś grzybica albo inny parch zaraźliwy ![]() Cytat:
Ja się trochę stracham bo jeszcze nie byłam u gina.. mam iść za tydzień w poniedziałek.. to będzie 9skończonych tygodni po porodzie ![]() A ja mam uczucie jakby mi się tam wszystko zapadło i miało wyleźć na zewnątrz dziurką nawet coś tam mi wystaje, taki mały frędzel, którego wcześniej nie było i nie wiem czy to jakiś cipny hemoroid czy fragment wnętrza Cytat:
Sebek się z wodą oswoił i teraz nawet się śmieje podczas pluskania ![]() Co do kupek - mój też na początku - jakieś 2, 3 tygodnie robił zółte i nieśmierdzące.. a od tamtego czasu wali rzadkie, całkiem zielone, nieraz nawet ciemnozielone i strasznie smrodne ale lekarka powiedziała, że są okej. Cytat:
![]() Ciekawi mnie teraz ta nasza kupa ![]() ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- [1=54474cdcbeee49f0adfc945 4abf56792ac8ff3d6_5d51ef9 66c16e;21851091] Nie masz się co na zapas martwić, z tego co pamiętam o ile można tak porównać np. kiła jest przy porodzie niebezpieczna, a prawdopodobnie podrażniłaś, może jakaś infekcja jeszcze się wdała i się zropiało i ta cała historia. Nie trudno o problemy, bo wilgotno i ciemno i ciepło czyli idealnie dla grzybków, bakterii itd. Jeśli Cię to pocieszy to ja miałam uczulenie na zarost mojego byłego (na policzkach) i tylko na jego zarost także po całowaniu zawsze czerwona [/QUOTE] Kiła i mogiła ![]() Może uczulenie miałaś na jego wodę kolońską albo czym tam pyska smarował a nie na jego zarost ![]() Depilatorem próbowałam kiedyś to się o mało co nie przewróciłam jak mnie szarpnęło za kłaki.. czułam się jakbym pod kombajn wpadła ![]() Odpada depilator.. odpada wosk.. a tych mazideł rozpuszczających włosy się boję że mi pipę wyżrą
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
||||
|
|
|
#3474 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale nie mam pojęcia za jaki okrs czasu to dostałam bo u mnie zwolnienie się pokrylo z macierzyńskim ( zwolnienie miałam do 4 sierpnia i do tego dnia mi wyplacili kasę ) a potem za macierzyński dostałam 250 zł więcej niż zawsze ( mam najniższa krajową a dostalam 1200 zł ) więc nie mam pojęcia o co chodzi przecież nie zaplacili mi podwójnie za te dni i nie wiem czy czasem nie będe musiała oddawać ![]() Cytat:
Cytat:
przynajmniej tak ci życze Cytat:
Siala najwyższa pora wybrać się do gina ![]() Zuziunia oby już dobrze było ![]() Cytat:
koniecznie to skontroluj czytałam, że jezeli nie odpadnie do 3 tygodni to do lekarza trzeba Linka24 biedna Cytat:
spróbuj może jeszcze wkładać w ręczniku całą owinięta włożyć i dopiero pod wodą delikatnie rozwijać nie pamiętam co jeszcze tam było Cytat:
w niecałej szklance zimnej wody
|
|||||||
|
|
|
#3475 |
|
Zakorzenienie
|
Gdzie moje dziecko???!!! On dalej nie śpi! A jadł o 21:00 czyli pora na sen nocny już trwa, zawsze zasypiał zaraz po jedzeniu a ten się drze, wierci i sam nie wie czego chce!
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
#3476 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Cytat:
No a czasu wlasciwie nie mam. Sniadanie ok poludnia jem a wtedy juz tesciowa obiad niesie.. czesto tez w tym czasie dopiero sie ubieram. No a corka to wogole w pizamie lata, rozczochrana, mimo ze teraz tydzien maz byl wiec rano z nia wstawal, robil mleko, bawil sie.. No a my dalej w lozku przy cycku. No a potem jak ja czesze czy ubieram to maly w wozyku ryczy.. A jak meza nie ma czy tez zajety to tesciowa bierze ją na dol albo na dwor. Czasem nawet caly dzien sie nia zajmuje. No jak pisalam teraz maz byl wiec z nim spedzala czas (to jest akurat plusem). I jeszcze czasem jedzie do mojej mamy. Ale nie wiem co to bedzie jak maz znow pojedzie, a juz teraz w niedziele wyjezdza do pracy.. ![]() Mala dobrze to znosi, ale sadze ze pewnie bardziej w srodku w sobie to ma niz pokazuje na zewnatrz, bo tak to chodzi i pyta czy maly spi, czy glodny, powozi go w wozyczku, poglaska da calusa Choc wczoraj dziwnie tesciowej powiedziala. Ze nikt ja nie lubi bo jest niegrzeczna i nie slycha (owszem czesto taka jest, no ale dziwne ze wlasciwie ma sama takie przemyslenia). Edytowane przez idealnecialo Czas edycji: 2010-09-03 o 23:39 |
||
|
|
|
#3477 | |
|
Zadomowienie
|
belunia1985 my mamy podobny problem ze skórą, początkowo myślałam, że to po melonie, a prawdopodobnie melon u nas jakoś aktywował tą skazę białkową, albo jakieś cholerne inne uczulenie, odstawiłam mleko i jest niby lepiej, ale dzisiaj znowu buźka jest jakaś taka zaczerwieniona i już sama nie wiem od czego tak jest, a przez 8 tygodni mogłam jeść praktycznie wszystko
Cytat:
![]() mój Kuba cały dzień dzisiaj i wczoraj wkłada lewą rączkę do buźki, ale czasem nie trafia i się wali w oko, bo on to tak szybko z zamachem ją wkłada, a znowu drugą trzyma mocno zaciśniętą i jak mu włożę grzechotkę, to trzyma i macha nią kilka minut, bo z lewej to od razu wypuszcza grzechotkę martysek - zieloną kupką bym się nie przejmowała jeśli to jest 1-2 razy, coś musiało dzidzi zaszkodzić a tak z ciekawostek, to Kubie urosły rzęsy, jak się urodził to zupełnie nie miał, potem mu wyszły takie malutkie, a teraz mu wyrosły, fajne są anoxa - fajne butki; ja mam z reserved 2 pary, wyglądają cudnie, ja w ogóle bardzo lubię reserved |
|
|
|
|
#3478 | |
|
Zakorzenienie
|
Już nie bądź taka pieszczotliwa- powiedz od razu, że wiedźma :P. Ale chyba się cieszysz, że Ci wywróżyłam co?
Cytat:
To od golenia. Musiałaś użyć po tym jakiegoś kosmetyku/nowej maszynki/ubrać majty uprane inaczej niż zwykle i stąd podrażnienie.
|
|
#3479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja się dalej będę upierać, że to nie podrażnienie bo by się nie trzymało 3 tygodnie ![]() Poza tym jak mnie kłaczki już dźgały to je ogoliłam na nowo omijając tylko te największe rany i nic dalej nie poszło to podrażnienie :/ To musiał być jakiś "parch" ![]() Parchatko moja... a te grzybice nie utrudniają jakoś współżycia, tak zapytam z ciekawości.. w razie gdybym złapała coś kiedyś
|
|
|
|
#3480 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak oni do tego dochodza ze to resztki lozyska? tylko przez to ze boli i krwawi? czy usg albo bad ginekologiczne? ---------- Dopisano o 00:49 ---------- Poprzedni post napisano o 00:44 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:59 ---------- Poprzedni post napisano o 00:49 ---------- Cytat:
jest chyba po 2,5zlMi przy seksiku przeszkadza, bo zawsze swedzi normalnie, przy myciu i tez sisianiu piecze, no a przy seksiku jeszcze sie potrze obetrze, dojdzie np nasaczona czyms gumeczka, lub soki milosci tz i piecze nieziemsko... mozna sie zadrapac. Wtedy clotrimazolum czy pimafucort(ale on na recepte, choc jest lepszy, no i cos drogi) i pomaga..ale co mam teraz od czasu porodu to sama nie wiem. Pisalam o tym wczesniej ale nikt nic nie odpisal. Ni to na grzybice ni to na zapalenie pecherza, dokuczliwe jest, a do tego lechtaczka boli..ale JUTRO WIZYTA U GINA po 7 TYG.ale tez mi glupio o tym mowic, nie wiem jak mu to wytlumacze.. :/ ---------- Dopisano o 01:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:59 ---------- A no to teraz juz wiem skad w naszych brzuszkach to powietrze... jeszcze nigdy nie mialam az takich jazdow non stop Edytowane przez idealnecialo Czas edycji: 2010-09-04 o 00:46 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.

10 dni naświetlanie po porodzie, a tydz temu trafilismy ponownie i wyszłam we wtorek z malutką. Miała bardzo żółta skórę nadal, zapalenie pepka się wdało jeszcze... ale wszystko jest ok, tylko echo serca kazali zrobić bo ma jakieś szmery
ta baba tez dwa razy stwierdzila ze u miska jakies szmery slyszy na serduszku a w miedzyczasie badalo go 3 innych lekarzy i nikt ich nie slyszal. za jakies 2 tygodnie wybierzemy sie do naszej pediatry to jej powiem zeby sie wsluchala dobrze.
wiec ciiii....
24.12.2006 

ja to bym chyba nie spala do poniedzialku. itakasia tez tak miala. bede trzymac kciuki
teraz już schodza ostatnie strupki bo aż mi się skorupa zrobiła... nie na całej "bożence" tylko u góry i kawałeczek na bokach... grzebałam w necie i wynalazłam, że to mogła być opryszczka miejsc intymnych (coś jak ta co wyskakuje w okolicy ust) i że jest niebezpieczna w ciąży i przy porodzie.. i ciekawa jestem czy sam wirus jest groźny czy tylko jak ta "choroba" jest w pełni czyli jak przed kilkoma dniami... bo nie wiem czy małemu nic nie grozi bo miał fuksa i się urodził zanim to cholerstwo mi wyszło czy jednak coś może mu zagrażać jako, że jestem nosicielką wirusa.... o ile to wogóle dobrze sama zdiagnozowałam