|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24061 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Ręcznik z microfibry nie powoduje puszenia, prawda? Bo się pogubiłam w tym co można stosować, a co nie...
|
|
#24062 |
|
Raczkowanie
|
Gładkie tkaniny - mikrofibra, bawełna, z której zrobiona jest koszulka, nie powodują puszenia. Ręcznik frotte może bo ma odstające niteczki, o które zaczepiają się włosy.
Edytowane przez smerf3 Czas edycji: 2010-09-04 o 22:47 |
|
|
|
#24063 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdy natomiast ma takie wystające włoski lub pętelki, to może powodować puszenie się włosów |
|
|
|
|
#24064 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#24065 |
|
Rozeznanie
|
u mnie to w zasadzie w ogóle nie ma puszenia, no czasami mam jakieś wolne, podwiewające włosy, ale to po fryzjerze jeszcze niektóre nie potrafią się znaleźć... ale ja mam takie gładkie, cieńkie ręczniki (takie z nadrukami, jakimiś obrazkami) i w nie odciskam włosy po myciu bo mikrofibrę mam za małą żeby je całe wysuszyć.
kurczę, dziewczyny, trochę zła jestem. Wydaje mi się, że kolor dość szybko ucieka mi z włosów, 3 czy 4 tygodnie temu farbowałam a już nadają się znowu chociaż nawet odrostu nie mam, ja rozumiem, że czerwienie, rudości i inne tego typu kolory są nietrwałe ale bez przesady, na słońce nie wychodzę, na basem też więc chloru nie ma, szamponem z sls myję raz na tydzień, może rzadziej, a tak to tylko delikatne odżywki no i olejuję i co? Spodziewałabym się, że nie będzie tak kolor uciekał dobrze chociaż że farba nie ma wpływu na ich kondycję i skręt więc trudno, jutro czy za kilka dni ją położę ale to irytujące, że mimo takiej pielęgnacji tak szybko blakną ![]() Kropciu, napisz mi proszę, jak Ci się podoba konsystencja tych stylizatorów z Tigi? Ja dzisiaj właśnie nakładałam odżywkę b/s i amplifier (czy jak to się pisze, no, tem kremożel ) i o ile odżywka jest ok, może mało wydajna, to to drugie jest wydajne ale trochę jakby trudno się rozprowadzał i taki hm kleisty? U Ciebie jak się zachowuje?
|
|
|
|
#24066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#24067 |
|
Raczkowanie
|
Chyba wymyśliłam sposób, żeby mieć ładne włoy rano... Dziś po myciu (odżywka przeciwłupieżowa oriflame, szamopn joanna rzepa, odżywka garnier awokado i karite) zawinęłam włosy w koszulkę, na jeszcze mokre wgniotłam z głową w dół "mieszankę wybuchową" w postaci kilku solidnych porcji na zmianę pantene bs i balsamu nivea fc. Pierwsze co zauważyłam, to to, że moje włosy po takim czymś są bardzo podatne na jakiekolwiek działania, tj. jak się je zawinie na palec, potrzyma 'zgniecione' w garści, etc. to zostają kręcone-zawsze jakiś pozytyw
po wgnieceniu we włosy tych kosmetyków, zawinęłam je jeszcze raz w koszulkę bo były mokre. Wilgotne podpięłam wsuwkami (nic innego nie miałam, podpięcie wygląda tak, że biorę pasmo włosów, zwijam je i tak jakby przygniatam do głowy, podpinam wsuwką tuż przy skórze głowy. Mam teraz na łbie 10 wsuwek, mam nadzieję, że jak położę się z tym spać i rano wstanę będę w stanie to wyplątać z włosów Jutro jak tylko dopadnę komputer, od razu zdam relację. Ale mogłyby się kudełki zmobilizować, jutro potrzebuję, żeby wyglądały idealnie... :kij:
|
|
#24068 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Joanna mi pasuje no i jako jedyna ma dokładnie taki kolor jak chcę w sumie to nie miałam takich problemów wcześniej tylko teraz, jak zradykalizowałam się do bardziej cg o dziwo. Chociaż miałam tak 2 miesiące przerwy w farbowaniu, pewnie barwnik się zbyt wypłukał z włosów i teraz zanim znowu go tam wsadzę w odpowiedniej ilości to musze kilka razy zafarbować. Po prostu mnie to dziwi bo któraś dziewczyna niedawno pisała, że olejowanie i generalnie ta pielęgnacja powinna sprzyjać w zatrzymywaniu farby we włosie
|
|
|
|
|
#24069 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wolałabym jednak, żeby bardziej naturalnie o nie dbał niż leki Cytat:
odkryłam dzięki forum kilka moich perełek Cytat:
jestem w szoku ile miejsca w plecaku zaoszczędzę biorąc ten ręcznik zamiast tradycyjnego szybko schną ręczniki z micro? Cytat:
ale mój TŻ też jak dla mnie może być łysy ![]() szczęściara Cytat:
![]() Cytat:
Daj znać jak efekty |
||||||
|
|
|
#24070 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#24071 |
|
Przyczajenie
|
ja chcę mieć takie włosy jak KROPCIA
właśnie podobnie mi się układają ale Tobie kochana to bosko po prostu
|
#24072 | |
|
Wtajemniczenie
|
gdzie kupiłaś, ile dałaś? Gadaj mi tu zaraz
---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
jejciu dziękuję
|
|
#24073 |
|
Raczkowanie
|
Czasami odnoszę wrażenie, że moje loki układają się niezależnie ode mnie, od pielęgnacji, którą akurat zastosuję, ale według własnego humoru. Żyją własnym życiem. Tak na przykład dzisiaj, nie miałam zbyt dużo czasu, dlatego był tylko szampon+odżywka+na koniec żel i są pięknie się skręciły. Chyba przestanę się nimi przejmować.
|
|
|
|
#24074 |
|
Raczkowanie
|
pisałam kilka dni temu o problemie z włosami po wakacjach. wydaje mi się że się z tym uporałam ale dotknęło mnie coś co nazywacie naadmiarem protein. czy jesli będe myła włosy tylko yungiem lub mrs potters i nie uzywala nic wiecej (narazie) to dojdą do siebie?
|
#24075 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#24076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czemu tak myślisz? co się dzieje z włosami? możesz spróbować na jakiś czas odstawić kosmetyki, które zawierają proteiny
|
|
#24077 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale z nimi to na prawdę różnie jest -humorzaste strasznie
|
|
#24078 |
|
Raczkowanie
|
kropcia007, Paulinka: mam szopę i włosy są prawie proste. no właśnie problem w tym ze wszystko ma proteiny (o zgrozo) a jestem biedna jak mysz koscielna. ale dzis bede miec garniera z avocado i karite ktorego tak polecacie, tylko nie wiem czym myc wlosy
|
#24079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) wygładzająca, 5zl w rossmannie ![]() baboszki, szykuję się do zamówienia z mazideł. moje kłaki chyba wołają o keratynę ![]() biorę na pewno d-pantenol, nmf, keratynę hydrolizowaną. no i co jeszcze? ![]() anuluję znalazłam wypowiedź Syrenki i wszystko jasne. Dziękuję Syrenko ![]()
Edytowane przez anoska Czas edycji: 2010-09-05 o 14:03 |
|
|
|
|
#24080 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Cytat:
ale chyba już się skończyła...
|
|
#24081 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak jak pisałam Ci wcześniej, teraz trzeba włosy nawilżać. I nadal namawiam Cię do wykorzystanie tego, co masz w domu (pielęgnacja naturalna). Może łagodny szampon zamiast mycia odżywką? Albo niestety, będziesz musiała kupić lekką bezproteinową odżywkę. Isana z babassu albo Naturia bs wyjdą chyba najtaniej. Jeśli będziesz miała przypływ gotówki, zadbaj o urozmaicenie pielęgnacji. Można to zrobić nawet za niewielkie pieniądze. |
|
|
|
|
#24082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak masz dostęp do auchana to polecam odżywkę bezproteinową fructals z owocem assai(fioletowa) 8zł 300ml
|
|
#24083 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wow dwóch maniaków włosowych pod jednym dachem a Ty szukałaś sposobów na ukrycie przed TŻetem nowych zakupów okazuje się, że niepotrzebnie Maniak maniaka zawsze zrozumie![]() Mój ręcznik z mikrofibry jest duży 130x80. Bardzo szybko wchłania wodę i bardzo szybko schnie. Idealny jest nie tylko do włosów, na basen, czy na wakacje też ![]() Kropcia ja swój kupiłam w decathlonie, nie wiem gdzie jeszcze są, może na allegro? |
|
|
|
|
#24084 | ||
|
Raczkowanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21872350]szybciutko
[/QUOTE]fajny, jeszcze większy już nie mogę się doczekać wypróbowania ręcznika W Decathlonie, wybrałam najwiekszy jaki byl za 39zł, byly tez mniejsze - takei idealne do włosów ![]() Cytat:
półek brakuje w łazience Cytat:
|
||
|
|
|
#24085 |
|
Raczkowanie
|
Yasmin Spałam z 10 wsuwkami i nic nie czułam
rano wstałam, wyjęłam wszystkie wsuwki i się lekko przeraziłam- miałam na głowie coś w rodzaju pogiętego, poskręcanego czegoś, trzymającego się blisko głowy. No ale ok, roztrzepałam włosy palcami, (w końcu wyszło na to że musiałam je rozczesać bo się skleiły- wynik działania nivea fc). Rozczesane (niezła sopa była ) dość mocno zwilżyłam wodą, wygniotłam z pantene bs i niektóre pasma pozawijałam na palca i chwilę potrzymałam. Efekt- super, jak na moje włosy myte wieczorem
|
|
#24086 |
|
Zasiedzenie
|
A widzisz, na mojej nic takiego nie ma
Zresztą przetrzepałam też wątek o nafcie i przeczytałam, że dziewczyny z powodzeniem stosują ją nawet dwa razy w tygodniu. Nie wiem dlaczego miałaby szkodzić na skręt, przecież nakładam ją tylko na skalp i po 15 min zmywam. No ale może się mylę
|
|
|
|
#24087 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny! podpowiedzcie mi jedną rzecz:
od dawna podczytuję całe forum dla zakręcony, przeszłam na pielęgnację bez sylikonów, myję odżywką itd ![]() robię sobie żel lniany, ale szczerze powiedziawszy, to nie zawsze mi się chce , no i denerwuje mnie podczas aplikacji ("ucieka" z ręki).w wielu wątkach dziewczyny pisały o "różowym rossmanie" - żelu. 2 pytania: 1. czy on jest zgodnym z CG? 2. jak ten żel się nazywa, bo szukałam go w kilku rossmanach i nie wiedzę, no nie widzę! (są jakieś żele rossmanowskie Isana w tubach, ale żaden nie jest różowy) z góry dzięki za pomoc
|
#24088 |
|
Zakorzenienie
|
MOJE WŁOSY WOŁAJĄ O POMSTĘ DO NIEBA.
Jestem posiadaczką włosów, które przez 14 lat mojego życia były proste jak druty. Później zaczęły się wywijać, a obecnie z tyłu falują się od połowy, a z przodu mam takie sprężynki. Ogólnie nie ma to ładu ani składu. Myłam włosy produktami z silikonami. Przeczytałam kilka wątków na tym forum i przerzuciłam się na te bez silikonów. Do głowy mi nie przyszło, że najpierw trzeba zmyć silikony Zupełnie nie wiem jak się obchodzić z tymi włosami, jak je pielęgnować. Obecnie do mycia używam szamponu babydream, później nakładam odżywkę young 2 minutowa kuracja, spłukuję i nakładam odżywkę joanny len z rumiankiem. Moje włosy wyglądają na zniszczone, puszą się. Nie mam zbitych fal/ loków tylko takie nie wiadomo co. Ostatnio chciałam zrobić sobie żel lniany, ale zamiast niemielonego kupiłam mielony Już nie wiem co robić. RATUJCIE! Błagam
|
|
|
|
#24089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zainwestuj w kilka odżywek, bo jedna nie wystarczy żeby zapewnić odpowiednią pielęgnację może spróbuj olejować?
|
|
#24090 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja robię żel lniany i przelewam go do opakowania właśnie po różowym żelu z Rossmanna i opakowanie jest prawie pełne. Także przygotowuję sporo żelu za jednym razem i, po dodaniu konserwantu (FEOG), może stać na półce nawet miesiącami (sprawdzone ).Jeśli chodzi o różowy żel z Rossmanna, to zdania na temat tego, czy jest zgodny z CG są podzielone. Chodzi o to, że zapobiegawczo (tzn. nie jesteśmy w stanie powiedzieć, czy jest to w rzeczywistości potrzebne) zalecamy co pewien czas zmywać go delikatnym szamponem (z uwagi na zawartość polimerów - PVP). Mi akurat nie przeszkadza to w uznaniu, że żel jest zgodny z CG, ale są też opinie, że z uwagi na powyższy fakt, nie można uznać, że żel jest zgodny z CG. Chodzi o ten żel: Octagon - Och! - Hair Gel Extra Strong - Finishing Touch analiza - stara wersja analiza - nowa wersja zdjęcie Cytat:
https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5043 Jesli masz w domu szampon z SLSem, którego nie ma na tej liście, możesz poszukać, czy nie został już zanalizowany w tym wątku. W przypadku, gdyby go tam nie było, to możesz wpisać jego skład i Dziewczyny na pewno stwierdzą, czy nadaje się do zmycia silikonów Cytat:
Stosowałaś już oleje na włosy? Szampon Babydream może Ci się jeszcze przydać, ale próbowałaś już mycia odżywką albo OMO? Jeśli nie rozumiesz jakiś pojęć to zajrzyj do FAQ i pigułki. Możesz podać link do składu tej odżywki yung (albo analizy, jeśli była już zrobiona)? Myślę, że i tak przydałaby Ci się jeszcze jakaś maska i odżywka. Do wyboru jest kilka, najlepiej przejrzyj mojego bloga: odżywki1 odżywki2 oleje maski Cytat:
Musisz postarać się oczyścić i następnie odżywić włosy. A w jakim stanie masz włosy? Są zniszczone? Przesuszone? Farbowałaś ostatnio włosy? Używałaś prostownicy? Jesli chodzi o żel lniany, to ostatnio Nava robiła żel ze zmielonego siemienia i była zadowolona. Także chyba nie w tym leży problem. Może nałożyłaś za dużo żelu? Albo nakładałaś na suche włosy? |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 35 (0 użytkowników i 35 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.

INSTAGRAM:
dobrze chociaż że farba nie ma wpływu na ich kondycję i skręt więc trudno, jutro czy za kilka dni ją położę ale to irytujące, że mimo takiej pielęgnacji tak szybko blakną 

Joanna mi pasuje no i jako jedyna ma dokładnie taki kolor jak chcę
:
ale jak się okazuje to nie jest metoda dla niecierpliwych

jejciu dziękuję