Młode 13-letnie matki i ... - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-05, 14:28   #271
TmargoT
Zakorzenienie

Dot.: Młode 13-letnie matki i ...

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Super, a co jeśli ci powiem że ja mieszkałam w domu dziecka?
noi? czułaś tam szczęście?
ja moge opowiedzieć punkt widzenia opiekunki malutkich dzieci pracujący w państwowym molochu,ale mogę dopowiedzieć co czuje młoda mama,która nie jest patologią i dobrze jej się wiedzie
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 14:30   #272
muszynianka
Zakorzenienie

Ja nie wiem czemu ty nie potrafisz odróżnić DOMU ADOPCYJNEGO od DOMU DZIECKA nie wiem, czy to jakaś specjalna trudność?
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 14:36   #273
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie wiem czemu ty nie potrafisz odróżnić DOMU ADOPCYJNEGO od DOMU DZIECKA nie wiem, czy to jakaś specjalna trudność?
nie bądź złośliwa ,bo nie rozmawiasz z małolatą
potrafie odróżnić i nie zniknęły domy dziecka na rzecz domów adopcyjnych.
nie ma tak wielu chętnych na wszystkie dzieci,aby zrezygnować z państwowych placówek.
ten dom dziecka do pracowałam dalej funkcjonuje i chowa wychowanków.
poza tym nie każde dziecko ma szczęście pozostać w rodzinie zastępczej na stałe,a co nie jest dobrą drogą wychowawczą.
na koniec dodam,że wielu specjalistów od psychologii sie ze mną zgodzi,że najlepsza jest biologiczna matka i to ona ma największe szanse na bycie prawdziwą matką.nie jesteśmy zwierzątkami,które można po urodzeniu odebrać matce i podrzucić idealnej opiekunce.
jesteśmy istotami myślącymi,czującymi i ceniącymi stadność.

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2010-09-05 o 14:37
Stary 2010-09-05, 14:43   #274
muszynianka
Zakorzenienie

nie, ty serio nie widzisz różnicy
Stary 2010-09-05, 14:44   #275
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
nie, ty serio nie widzisz różnicy
widzę,że skonczyły ci się argumenty,ale poczekam,aż walniesz ciętą ripostę,a teraz wybacz idę z moim dorosłym synem na spacer
Stary 2010-09-05, 14:53   #276
Madelaine87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość

niestety musze cię zmartwić.
pracowałam w domu małego dziecka 4 lata i widziałam młode matki ,które musiały opuścić rodzinny dom,oraz maluchy oddane pod opiekę rządu.
napatrzyłam się na kołysające się maluchy czekające a swoją kolej do miłości.
a wiesz,jakie mają największe szanse?
najmniejsze,zdrowe i ładne.te chore,brzydkie i starsze sa odrzucane,jak towar w sklepie z defektem

raczej te nie maja szans których rodzice mają tylko ograniczone prawa ale o tym już pisałam tylko Margo nie czyta tego co piszemy i robi z siebie wszechwiedzącą...

ręce opadają. co za bezsensowna dyskusja jak do pewnych osób nic nie dociera. Pozwólmy dzieciom wychowywać dzieci, miłość zastąpi wszystko, nawet dach nad głową.

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

no cóż jak dla mnie ładnie tu ściemniasz skoro nie masz podstawowej wiedzy. Poza tym nie wypowiadaj się na pewne tematy z perspektywy opieki nad niemowalakami gdzie np ja miała kontakt z dziećmi starszymi i widziałam efekty opieki własnie takich małoletnich matek i porównanie z rodziną adopcyjną. Poza tym faktycznie dyskusja nie ma sensu skoro nie odróżniasz rodziny zastępczej od adopcyjnej ale cóż, tak to jest jak komuś się wydaje że wie o czym mówi ale jest na odwrót

1 co innego rodzina adopcyjna co innego zastepcza a czym cały czas jest mowa, radze czytac ze zrozumieniem a nie wałkować w kółko swoich bzdurnych teorii gdzie my piszemy o czym innym.

2. najważniejsze jest dobro dziecka, matka która sama jest dzieckiem nie jest w stanie zapewnić mu tego co pełna rodzina która go zaadoptuje

3. niemowlę to tez dziecko ale miłością go nie nakarmisz.

4. z jakiego powodu, jak myślisz, zabiera się dzieci małoletnim matkom? jaki jest tego powód?

5. młoda matka moze i nie jest gorsza "w kochaniu" jak to nazwałaś ( zresztą nigdzie nie napisałam ze tak jest ) ale nie jest w stanie zapewnić dziecku warunków, dziecko dziecka nie wychowa!

6. niegdzie nie napisałam że pełnoletnia matka jest super a małoletnia jest be ale jesli juz znajdzie sie pełnoletnia która nie zajmuje się dobrze dzieckiem to co się robi? zabiera takiej dziecko i ogranicza lub zabiera prawa więc i jedna i druga wychodzi na to samo. Różnica polega tylko na tym ze pełnoletnia ma prawa do dziecka, może być legalnie zatrudniona i tworzyć dom, małoletnia nie bo jest dzieckiem (!!)

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Muszynianka, proszę potrzymaj mnie wirtualnie za rękę

Margo skoro jesteś taka "stara" to możesz tak jak większość osób w twoim wieku żyjesz w świecie domów dziecka sprzed 20 lat? bo wiesz 4 lata pracy z niemowlakami to nic w porównaniu z tym jak się zmienił system adopcyjny. Pewnie nigdy nie rozmawiałaś nawet z ludźmi który zostali adoptowani oraz tymi którzy są dziećmi małoletnich rodziców.
Madelaine87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 14:54   #277
muszynianka
Zakorzenienie

Trzymam cię trzymam, ale już dawno dałam sobie spokój z wyjaśnianiem, bo to jak grochem o ścianę :P
Skoro ktoś nie rozróżnia adopcji ze wskazaniem od porzucenia dziecka w śmietniku, dziecka którego matka pozostawia w oknie życia a takiego z niejasną sytuacją prawną, no to fajnie ;d
Stary 2010-09-05, 15:07   #278
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
=Madelaine87;21878330]raczej te nie maja szans których rodzice mają tylko ograniczone prawa ale o tym już pisałam tylko Margo nie czyta tego co piszemy i robi z siebie wszechwiedzącą...
nie robię wszechwiedzącej,ale obeznanej z tematem.

Cytat:

ręce opadają. co za bezsensowna dyskusja jak do pewnych osób nic nie dociera. Pozwólmy dzieciom wychowywać dzieci, miłość zastąpi wszystko, nawet dach nad głową.
ty natomiast glosisz ZABIERZMY DZIECI NASTOLETNUIM MATKOM,tylko dlatego,że raz popełniły błąd i skarzmy dzieci na obcych ludzi i tułaczkę po świecie
---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
no cóż jak dla mnie ładnie tu ściemniasz skoro nie masz podstawowej wiedzy. Poza tym nie wypowiadaj się na pewne tematy z perspektywy opieki nad niemowalakami gdzie np ja miała kontakt z dziećmi starszymi i widziałam efekty opieki własnie takich małoletnich matek i porównanie z rodziną adopcyjną. Poza tym faktycznie dyskusja nie ma sensu skoro nie odróżniasz rodziny zastępczej od adopcyjnej ale cóż, tak to jest jak komuś się wydaje że wie o czym mówi ale jest na odwrót
a co za różnica,czy to dzieci małe,czy duże.opieka jest taka sama,a różnica to tylko taka,że maluchy zapomniały o byciu samotnym.
jeśli jesteś obeznana z tematem to wiesz pewnie jaki procent jest rodzin adopcyjnych,jaki rodzin zastępczych,a ile dzieci zostało w państwowych placówkach.
pewnie lepiej bedzie dzieciom z idealnymi rodzicami,ktorzy 'NIGDY" nie popełniali błędów wychowawczych(matko to chyba roboty),niż z biologicznymi rodzicami.
gdyby tak bylo w rzeczywistości to sądy odbierałyby dzieci nagminnie.
o losie,dobrze,że są jeszcze normalni ludzie ,sędziowie,psychologowie, ktorzy nie wyznają swojego idealizmy nad innymi,bo świat byłby smutnym globem pełnym opuszczonych dzieci zabranych nastoletnim matkom i wszystkim,ktore nie potrafią btyć idealnymi.
o ile pamiętam takie domu tworzyl hitler

Cytat:
1 co innego rodzina adopcyjna co innego zastepcza a czym cały czas jest mowa, radze czytac ze zrozumieniem a nie wałkować w kółko swoich bzdurnych teorii gdzie my piszemy o czym innym.
napisałaś jasny komunikat.jesteś za zabieraniem dzieci małoletnim matkom.
Cytat:
2. najważniejsze jest dobro dziecka, matka która sama jest dzieckiem nie jest w stanie zapewnić mu tego co pełna rodzina która go zaadoptuje
uzasadnij ,że nie potrafi tego zapewnić,a ja ci podam kontrargumenty

Cytat:
3. niemowlę to tez dziecko ale miłością go nie nakarmisz.
tak,jak nie kupisz miłości pieniędzmi.
mozna zyć skromnie i szczęsliwie w jednym pokoju z całą rodziną,niż w willi,a samotnie wsórd drogich gadżetów,bo mama i tata ciągle zarabiają.
Cytat:
4. z jakiego powodu, jak myślisz, zabiera się dzieci małoletnim matkom? jaki jest tego powód?
to twój pomysł
Cytat:
5. młoda matka moze i nie jest gorsza "w kochaniu" jak to nazwałaś ( zresztą nigdzie nie napisałam ze tak jest ) ale nie jest w stanie zapewnić dziecku warunków, dziecko dziecka nie wychowa!
według prawa odpowiedzialność prawna spada na dziadków,ktorzy często chętnie się na to godzą,aż biologiczna matka nie wykształci się i nie zacznie być samodzielną.

Cytat:
6. niegdzie nie napisałam że pełnoletnia matka jest super a małoletnia jest be ale jesli juz znajdzie sie pełnoletnia która nie zajmuje się dobrze dzieckiem to co się robi? zabiera takiej dziecko i ogranicza lub zabiera prawa więc i jedna i druga wychodzi na to samo. Różnica polega tylko na tym ze pełnoletnia ma prawa do dziecka, może być legalnie zatrudniona i tworzyć dom, małoletnia nie bo jest dzieckiem (!!)
j.w

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Cytat:
Muszynianka, proszę potrzymaj mnie wirtualnie za rękę
złap się za blat ,bo popuścisz

Cytat:
Margo skoro jesteś taka "stara" to możesz tak jak większość osób w twoim wieku żyjesz w świecie domów dziecka sprzed 20 lat? bo wiesz 4 lata pracy z niemowlakami to nic w porównaniu z tym jak się zmienił system adopcyjny. Pewnie nigdy nie rozmawiałaś nawet z ludźmi który zostali adoptowani oraz tymi którzy są dziećmi małoletnich rodziców
nie jestem stara,ale doświadczona.być może system się trochę zmienił,ale nie na tyle,aby zlikwidować molochy państwowe,a oddać wszystkie dzieci chętnym rodzicom.być może za kilkanaście lat,lub kilkadziesiąt,ale nie dziś.dziś nie możesz tego zachwalać.
osobiście już nie pracuję tam,ale przyjaźnię się z kolezanką ze szkoły,ktora pracuje tam do dziś.dlatego uważam,że mogę się w tym temacie wypowiedzieć.
Stary 2010-09-05, 15:09   #279
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
widzę,że skonczyły ci się argumenty,ale poczekam,aż walniesz ciętą ripostę,a teraz wybacz idę z moim dorosłym synem na spacer

Spacerujesz z synem wokół komputera?

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2010-09-05 o 15:14
Stary 2010-09-05, 15:15   #280
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymam cię trzymam, ale już dawno dałam sobie spokój z wyjaśnianiem, bo to jak grochem o ścianę :P
Skoro ktoś nie rozróżnia adopcji ze wskazaniem od porzucenia dziecka w śmietniku, dziecka którego matka pozostawia w oknie życia a takiego z niejasną sytuacją prawną, no to fajnie ;d
schodzisz z tematu,ale ok ,przypomnę ci meritum sprawy
nie mówimy o różnicach w formie zamiennego wychowania (znam różnicę prawną dla twojej wiadomości,ale nie widze róznicy psychologicznej),bo zawsze to sa obcy ludzie.mówimy o zabraniu biologicznym matkom dzieci,tylko dlatego ,że przespały się za wcześnie na rzecz zastępczych placówek

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Cytat:
Spacerujesz z synem wokół komputera?
nie czekam,aż skończy swoje sprawy.
od razu widać głębię dorosłości
Stary 2010-09-05, 15:18   #281
muszynianka
Zakorzenienie

Tonę w tej głębi aż

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-05, 15:26   #282
Neciak89
Zakorzenienie

Dziewczyny, przestańcie tworzyć ten offtop! Takie tematy wałkowane były tysiące razy w wątkach nieodpowiednich. Załóżcie sobie nowy wątek na ten temat i tam dyskutujcie.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 17:01   #283
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, przestańcie tworzyć ten offtop! Takie tematy wałkowane były tysiące razy w wątkach nieodpowiednich. Załóżcie sobie nowy wątek na ten temat i tam dyskutujcie.
radzę poczytac dokładnie wypowiedzi,bo temat jest adekwatny do wątku. MADELAINE 87 napisała :
Cytat:
... dzieci matkom ponizej 18 lat prawnie powinny zostać zabrane...
---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Cytat:
Tonę w tej głębi aż
szkoda,że "po drodze" nie nauczono cię kulturalnej wymiany poglądów

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2010-09-05 o 17:03
Stary 2010-09-05, 17:08   #284
Neciak89
Zakorzenienie

TmargoT, czytam dokładnie wypowiedzi o większość z tego co piszecie to jest kłótnia na temat domów dziecka, domów adopcyjnych, domów zastępczych itp.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2010-09-05, 17:28   #285
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
TmargoT, czytam dokładnie wypowiedzi o większość z tego co piszecie to jest kłótnia na temat domów dziecka, domów adopcyjnych, domów zastępczych itp.
a to jest kontynuacją rozmowy na temat wyższości domów rodzinnych nad zastępczymi.
pewnie chciałaś nawiązać do pyskówki muszynianki,ale przecież to psiapsiuła-wybaczam
Stary 2010-09-05, 17:37   #286
Neciak89
Zakorzenienie

myślałam, że jesteś dorosła, a Ty z takimi tekstami wyskakujesz.

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2010-09-05, 18:01   #287
Fruchtgeele
Rozeznanie

Cytat:
Szkoda nerwów.
Fruchtgeele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 18:01   #288
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
wybacz,że nie spełniłam twoich oczekiwań.
co chcesz jeszcze wiedzieć na temat wątku,aby nie offtopować?
Stary 2010-09-05, 18:13   #289
Madelaine87
Zadomowienie

Opieka nad dzieckiem nieletniego dziecka  czyli co możesz zrobić, jeśli Twoja nieletnia córka spodziewa się dziecka lub już urodziła dziecko?

Czy niepełnoletnia córka ma władzę rodzicielską nad swoim dzieckiem?

Kobieta, która urodzi dziecko nie będąc pełnoletnią nie ma nad nim władzy rodzicielskiej. Pełnoletnią staje się osoba, która albo ukończy 18 lat, albo kobieta, która ukończyła 16 lat i uzyskała zgodę sądu opiekuńczego na małżeństwo i takie małżeństwo zawarła. Po zawarciu związku małżeńskiego będzie traktowana jako osoba dorosła.

W sytuacji więc, gdy kobieta, która nie jest pełnoletnią urodzi dziecko, nie przysługuje jej do niego władza rodzicielska. Sama bowiem pozostaje pod władzą rodzicielską swoich rodziców. Rodzice ci jednak z mocy prawa nie nabywają prawa do dziecka, do podejmowania decyzji w jego imieniu.

Czy ojciec dziecka, będzie miał władzę rodzicielską do dziecka, jeśli matka dziecka jest niepełnoletnia?

W sytuacji gdy matka dziecka jest niepełnoletnia, a więc matka i ojciec dziecka nie mają ślubu ( pamiętajmy, że ślub kobiety co najmniej 16 letniej za zgodą sądu powoduje, że nabywa ona pełnoletniość), ojciec dziecka nie nabywa władzy rodzicielskiej, nawet jeśli sam jest pełnoletni. Nie może on uznać dziecka, gdyż matka dziecka jest niepełnoletnia, a jej zgoda jest wymagana do uznania dziecka. W takiej sytuacji, aby ojcu mogła przysługiwać władza rodzicielska, musi on złożyć pozew o ustalenie sądowe ojcostwa. Wówczas sąd w wyroku ustalającym ojcostwo może przyznać ojcu dziecka władzę rodzicielską. W postępowaniu wezmą udział rodzice nieletniej matki, jako jej przedstawiciele ustawowi oraz dziecko, które reprezentować będzie kurator ustanowiony przez sąd.

Jeśli sąd przyzna ojcu dziecka władzę rodzicielską, będzie on jedynym opiekunem prawnym dziecka, do czasu osiągnięcia przez matkę dziecka pełnoletniości.

Kto będzie opiekunem prawnym dziecka do czasu uzyskania przez matkę dziecka pełnoletniości?

Jeśli ojcu dziecka nie zostanie przyznana władza rodzicielska przez sąd, opiekunem prawnym dziecka może zostać osoba, co do której zachodzi prawdopodobieństwo, że będzie się należycie wywiązywać z obowiązków opiekuna, posiada pełnię praw publicznych, oraz pełną zdolność do czynności prawnej, osoba ta nie została pozbawiona praw opiekuńczych ani rodzicielskich ( np. w stosunku do własnych dzieci). Jeśli rodzice niepełnoletniej matki dziecka spełniają takie warunki, to oczywiście oni mogą zostać ustanowieni opiekunami prawnymi dziecka ( wnuka/wnuczki).

Opiekun prawny ustanowiony jest przez sąd opiekuńczy. Postępowanie o ustanowienie opiekunem może być wszczęte z urzędu ( czyli wówczas gdy sąd poweźmie informację, iż dziecko nie pozostaje pod władzą rodzicielską) albo na wniosek (np. osoby która chce pełnić funkcję opiekuna).

Tak Margo jakbyś nie wiedziała w naszym kraju jest prawo a prawo mówi że dziewczynie która nie uzyskała pełnoletności zabiera się dziecko i przyznaje mu rodzinę zastępczą, decyduje o tym sąd. Jeśli nie chce nią być rodzina dziewczyny sąd wyznacza rodzinę zastępczą. Twoje wywody o miłości nic nie zmienią. Dzieci nieletnim matkom powinny być zabierane. Takie mamy prawo i ty tego nie zmienisz. Ja osobiście w ściemę że jesteś taaaka "stara" nie uwierzę bo piszesz jak potłuczona studencina która musi się pochwalić świeżo nabyta 4 tygodniowa praktyką w domu małego dziecka.
Stary 2010-09-05, 19:24   #290
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madelaine87 Pokaż wiadomość
Opieka nad dzieckiem nieletniego dziecka czyli co możesz zrobić, jeśli Twoja nieletnia córka spodziewa się dziecka lub już urodziła dziecko?

Czy niepełnoletnia córka ma władzę rodzicielską nad swoim dzieckiem?

Kobieta, która urodzi dziecko nie będąc pełnoletnią nie ma nad nim władzy rodzicielskiej. Pełnoletnią staje się osoba, która albo ukończy 18 lat, albo kobieta, która ukończyła 16 lat i uzyskała zgodę sądu opiekuńczego na małżeństwo i takie małżeństwo zawarła. Po zawarciu związku małżeńskiego będzie traktowana jako osoba dorosła.

W sytuacji więc, gdy kobieta, która nie jest pełnoletnią urodzi dziecko, nie przysługuje jej do niego władza rodzicielska. Sama bowiem pozostaje pod władzą rodzicielską swoich rodziców. Rodzice ci jednak z mocy prawa nie nabywają prawa do dziecka, do podejmowania decyzji w jego imieniu.

Czy ojciec dziecka, będzie miał władzę rodzicielską do dziecka, jeśli matka dziecka jest niepełnoletnia?

W sytuacji gdy matka dziecka jest niepełnoletnia, a więc matka i ojciec dziecka nie mają ślubu ( pamiętajmy, że ślub kobiety co najmniej 16 letniej za zgodą sądu powoduje, że nabywa ona pełnoletniość), ojciec dziecka nie nabywa władzy rodzicielskiej, nawet jeśli sam jest pełnoletni. Nie może on uznać dziecka, gdyż matka dziecka jest niepełnoletnia, a jej zgoda jest wymagana do uznania dziecka. W takiej sytuacji, aby ojcu mogła przysługiwać władza rodzicielska, musi on złożyć pozew o ustalenie sądowe ojcostwa. Wówczas sąd w wyroku ustalającym ojcostwo może przyznać ojcu dziecka władzę rodzicielską. W postępowaniu wezmą udział rodzice nieletniej matki, jako jej przedstawiciele ustawowi oraz dziecko, które reprezentować będzie kurator ustanowiony przez sąd.

Jeśli sąd przyzna ojcu dziecka władzę rodzicielską, będzie on jedynym opiekunem prawnym dziecka, do czasu osiągnięcia przez matkę dziecka pełnoletniości.

Kto będzie opiekunem prawnym dziecka do czasu uzyskania przez matkę dziecka pełnoletniości?

Jeśli ojcu dziecka nie zostanie przyznana władza rodzicielska przez sąd, opiekunem prawnym dziecka może zostać osoba, co do której zachodzi prawdopodobieństwo, że będzie się należycie wywiązywać z obowiązków opiekuna, posiada pełnię praw publicznych, oraz pełną zdolność do czynności prawnej, osoba ta nie została pozbawiona praw opiekuńczych ani rodzicielskich ( np. w stosunku do własnych dzieci). Jeśli rodzice niepełnoletniej matki dziecka spełniają takie warunki, to oczywiście oni mogą zostać ustanowieni opiekunami prawnymi dziecka ( wnuka/wnuczki).

Opiekun prawny ustanowiony jest przez sąd opiekuńczy. Postępowanie o ustanowienie opiekunem może być wszczęte z urzędu ( czyli wówczas gdy sąd poweźmie informację, iż dziecko nie pozostaje pod władzą rodzicielską) albo na wniosek (np. osoby która chce pełnić funkcję opiekuna).

Tak Margo jakbyś nie wiedziała w naszym kraju jest prawo a prawo mówi że dziewczynie która nie uzyskała pełnoletności zabiera się dziecko i przyznaje mu rodzinę zastępczą, decyduje o tym sąd. Jeśli nie chce nią być rodzina dziewczyny sąd wyznacza rodzinę zastępczą. Twoje wywody o miłości nic nie zmienią. Dzieci nieletnim matkom powinny być zabierane. Takie mamy prawo i ty tego nie zmienisz. Ja osobiście w ściemę że jesteś taaaka "stara" nie uwierzę bo piszesz jak potłuczona studencina która musi się pochwalić świeżo nabyta 4 tygodniowa praktyką w domu małego dziecka.
to samo pisałam ,tylko nie chciałaś mnie wysłuchać,ale to nic napracowałaś się z wklejeniem paragrafów.być może przydadza się innym

znam prawo i wiem,jak ono wygląda,jednak ty chcesz zabierac im prawo do dziecka,a sąd zabiera im prawo tylko do podejmowania prawnych decyzji.to jest znacząca różnica

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2010-09-05 o 19:29
Stary 2010-09-05, 20:09   #291
Madelaine87
Zadomowienie

Cytat:
to samo pisałam ,tylko nie chciałaś mnie wysłuchać,ale to nic napracowałaś się z wklejeniem paragrafów.być może przydadza się innym

znam prawo i wiem,jak ono wygląda,jednak ty chcesz zabierac im prawo do dziecka,a sąd zabiera im prawo tylko do podejmowania prawnych decyzji.to jest znacząca różnica
zabierając im prawo do podejmowania decyzji wyznacza rodzine zastepczą a jesli nie jest to rodzina matki to sa to obcy ludzi więc kończy się na tym że poza dawaniem miłości nie ma zadnych prawa. Dziecko z nia nie mieszka. Nie może podejmować decyzji. Nie ma czegos tamkiego jak zabierania prawa do dziecka. Cos ty sobie ubzdurała. Czytaj uwaznie i nie wkładaj w mojej usta czegos czego nie powiedziałam/napisałam. Zresztą nie chce mi się bo i tak nic nie rozumiesz a do rozumienia prawa do ci baaardzo daleko co przedstawiłaś wcześniej.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości