Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-05, 20:43   #3871
79 Marta
Wtajemniczenie

Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV

Cytat:
Napisane przez pelnia1980 Pokaż wiadomość
z tego co sie orientuje cewnik dożylny to wenflon poprostu
ty, ale jak cewnik dożylny?? przecież to o siura chodzi
Pełnia na liście szpitalnej mam wpisane,zeby kupić podkłady poporodowe SENI. kupiłam - za zestaw 5 szt jakies 9 zł dalam w aptece

Edytowane przez 79 Marta
Czas edycji: 2010-09-05 o 20:44
79 Marta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 20:43   #3872
kretencja
Zakorzenienie

Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV

Irsin, jak jesteś antyigłowa to będzie ciężko. Bo wenflon to właśnie jakby bardzo gruba igła...

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 20:44   #3873
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

DLA KOOTECZKA

http://allegro.onet.pl/koszulka-kros...182610678.html

http://allegro.onet.pl/biale-body-z-...182610413.html

http://allegro.onet.pl/kaftanik-dla-...210806337.html

http://allegro.onet.pl/kaftanik-niem...215231878.html

http://allegro.onet.pl/pajac-bawelni...213010827.html

http://allegro.onet.pl/c-a-dresik-dl...216042455.html
pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 20:44   #3874
Anecka
Zakorzenienie

Fuu lapki z pazurami i kacze odrosty

Ja sie wenflona boje, ale wenflon w stosunku do porodu to istny pikuś

Zastanawiacie sie czasami co tam u Jastinady i Juszencji? Bo ja czesto o nich myślę. Ciekawe jak się mają

No nic spadam sie polozyc rano wstajemy i dalej jazda z koksem czyli jakies porządki i przestawianie..

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 20:49   #3875
kootekk
Zakorzenienie

irsin cewnik to rurka ktora ci wkladaja do cewki moczowej, piecze jak nie powiem co, na dodatek polozna nie mogla znalezc u mnie dziury i 4 razy mi go wsadzala bolalo mnie to poki ni dostalam znieczulenia, pozniej jak lezalam te 24h po cc to go nie czulam a mocz sobie lecial, wyciaganie tez boli a najgorszy jest pierwszy sik po cewniku, piecze i nie idzie i ogolnie jest katastrofa

malabn zakupy to moj lek na bole czesc, nazywam sie Karolina i jestem zakupoholiczka

dzieki dziewczyny za linki, ale ja bym chciala cos z polaru czy welurku a nie bawelniane, bo to cieplejsze a taki wczesniaczek musi byc cieplo trzymany

ah co do laktatora to nie ma sensu go kupowac narazie bo niekiedy odciaganie mleka recznie idzie lepiej niz laktatorem, a jak juz to zbawieniem okazal sie automatyczny

kootekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 20:50   #3876
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Irsin, jak jesteś antyigłowa to będzie ciężko. Bo wenflon to właśnie jakby bardzo gruba igła...
ale wy straszycie!!!
hehe
nie az tak gruba - obroci glowe w druga strone polozna przytrzyma reke i wkluje sie najwazniejsze by sie nei spinac bo moze zyla pekac... i wtedy dodatkowe klucie wiec myslec o np,,,, hmmm czekoladzie dozylnej hehe

dla NIEWRAŻLIWYCH OBRAZY CEWNIKOWANIA:
http://www.google.com/images?hl=pl&q...w=1259&bih=823

a na wenflon mowi sie cewnik dozylny, jest jeszcze dozylny cewnik H... cos tam ale to na ogol przy powaznych operacjach daja i podlaczaja przez to kroplowki ... nie znam os. ktora przy porodzie cc czy sn mialaby taki! przy operacji zyl nog lub serca tak ale nie ciazy...

a wiem ze chodzi o cewnik pecherza moczowego ale pisalam IRSIN wlasnie ze to nie dozylny
Stary 2010-09-05, 20:51   #3877
kootekk
Zakorzenienie

wenflon to ja mam zakladany co 2 dni nowy, oni go wkłuwają z igla i pozniej ta igle wyjmuja i zostaje tylko cienka rureczka ktorj sie nie czuje

Stary 2010-09-05, 20:52   #3878
kretencja
Zakorzenienie

A ja igły lubię Nawet te grube

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-09-05, 20:59   #3879
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez kootekk Pokaż wiadomość
irsin cewnik to rurka ktora ci wkladaja do cewki moczowej, piecze jak nie powiem co, na dodatek polozna nie mogla znalezc u mnie dziury i 4 razy mi go wsadzala bolalo mnie to poki ni dostalam znieczulenia, pozniej jak lezalam te 24h po cc to go nie czulam a mocz sobie lecial, wyciaganie tez boli a najgorszy jest pierwszy sik po cewniku, piecze i nie idzie i ogolnie jest katastrofa

malabn zakupy to moj lek na bole czesc, nazywam sie Karolina i jestem zakupoholiczka

dzieki dziewczyny za linki, ale ja bym chciala cos z polaru czy welurku a nie bawelniane, bo to cieplejsze a taki wczesniaczek musi byc cieplo trzymany

ah co do laktatora to nie ma sensu go kupowac narazie bo niekiedy odciaganie mleka recznie idzie lepiej niz laktatorem, a jak juz to zbawieniem okazal sie automatyczny
KOOTKU
tu np jest polarkowy ale drogi ehh
http://www.earlydays.pl/PAJACYK_POLA...rnard-279.html

WIECIE CO glupio mi to pisac... ale mi wkladanie cewnik sprawilo przyjemnosc - poczulam jakby Tż mi wchodzil nie pieklo mnie wogole ani przy wyjmowaniu ani przy wkladaniu, ale z moczem mialam problem nie moglam psych, go oddac i nie pieklo mnie... tyle z enieprzyjemne odczucie jak juz polecialo jakby tunelem dodatkowym - nieprzyjemne...

zgadzam sie ze zakupy to lek tez go stosuje!
tyle ze ostatnio wydalam ok 500 zl na Toska :/ ale trzeba bylo - do zlobk aosobne rzeczy po domu i na wyjscie... tak sie wydaje a kasa leci...
bodziaki 80zl
rajtki i skarpety 70 zl
bluzki 40
dresy 100
buty 80
kapcie 30
czapki 30
swetr 30

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

Cytat:
wenflon to ja mam zakladany co 2 dni nowy, oni go wkłuwają z igla i pozniej ta igle wyjmuja i zostaje tylko cienka rureczka ktorj sie nie czuje
tak, dokladnie! super ze ci wymieniaja! zwlaszcza jesli nie masz jeszcze buly a to robia - widac super polozne

Kootku podaj mi swoj emeil
Stary 2010-09-05, 21:00   #3880
kootekk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pelnia1980 Pokaż wiadomość

a na wenflon mowi sie cewnik dozylny, jest jeszcze dozylny cewnik H... cos tam ale to na ogol przy powaznych operacjach daja i podlaczaja przez to kroplowki ... nie znam os. ktora przy porodzie cc czy sn mialaby taki! przy operacji zyl nog lub serca tak ale nie ciazy...

właśnie ze i przy porodzie i przy cc wkladaja wenflon wrazie w gdyby sie cos dzialo, a przy cesarce to mi kroplowa tym spływala wiec potrzebowałam, teraz tez bo jeszcze dostaje kroplowki, a do porodu sn u nas zakladaja wenflony jak pobieraja krew na morfologie i zeby w razie w cos podlaczyc jak by sie cos dzialo

Stary 2010-09-05, 21:03   #3881
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
A ja igły lubię Nawet te grube
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 21:03   #3882
agnieszka255
Zadomowienie

GG do agnieszka255

kotek, kochana gratulacje! bylas dzielna! no i czekamy wkrotce na foto twojego potomka. aha dziekuje wszytskim tez za gratulacje ze zostalam dzis ciocia
Stary 2010-09-05, 21:14   #3883
_paulinka2
Wtajemniczenie

o masz... nienawidzę igieł i mdleje na pobraniu krwi... nie wiem jak ja to przetrwam

odpisywałam każdej z osobna i mi się zamknęło całe okienko

wrrr.

wiem że apolonii odpisywałam na tą sytuację. nie przejmuj się i nie odbieraj sobie przyjemności jakie są zakupy ja też ostatnio usłyszałam "po co Ci to" a no bo mi się tak podoba. Moje pierwsze dziecko i narazie nie planuję drugiego tak więc o mogę sobie pozwolić dzisiaj się nie obeszło i też w h&mie kupiłam bodziaki ofc

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

która będzie taka kochana i pokaże mi lub poleci jaką koszulę kupiła do szpitala?

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 21:14   #3884
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
właśnie ze i przy porodzie i przy cc wkladaja wenflon wrazie w gdyby sie cos dzialo, a przy cesarce to mi kroplowa tym spływala wiec potrzebowałam, teraz tez bo jeszcze dostaje kroplowki, a do porodu sn u nas zakladaja wenflony jak pobieraja krew na morfologie i zeby w razie w cos podlaczyc jak by sie cos dzialo
TAK tak kochana
pisalam o tym drugim dozylnym - nie jako wenflon w zyle np reki nogi ewentualnie dloni...
jest jeszcze taki na H... nie pamietam nazwy i nie chce mi sie szukac... wkluwaja go przy operacjach powazniejszych kolo pluca... ale nie znam os. ktora przy cc lub sn taki miala

wenflon to wkluwaja nawet w wieeeeelu przypadkach przy naturalnym - czasem daja glukoze czasem musza podac cos innego, nagle stany lub wlasnie jak ktos traci duuzo krwi lub cisnienie spada albo wariuje w gore... dla mnie wenflon nie jest straszny choc jak wkluja w nietypowe miejsce bo nie moga sie wkluc gdzi eindziej lub zyly pekaja niektorym to przeszkadza potem przy dz. o ile trzeba go jeszcze miec...

zaraz cos przesle...
Stary 2010-09-05, 21:19   #3885
Artystka23
Dragonfly

Kootekk Twoj synek wiedzial kiedy wyjsc,a ten opis z wyciskaniem skrzepow z macicy i workiem z piasku byl straszny brrrr ciarki az mnie przeszly...

Mnie pobieranie krwi czeka we wtorek,najgorsze ze znowu bede glodna i oslabiona czekac godzine lub poltorej bo zaden z tych emerytow i emerytek nie bedzie mnie chcial przepuscic,ach Ci ludzie...chyba ze zaczne symulowac(albo i nie),ze mdleje i slabo mi sie robi

Apoolonia a tzta siostrze nie zrobilo sie glupio?
Stary 2010-09-05, 21:31   #3886
dzasta110
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny

Kootek - opis całego wydarzenia trochę mnie wystraszył
mówisz, że najlepsze lekarstwo to zakupy

my dziś byliśmy w markecie i kupiliśmy pierwszą paczkę pampersów, bo była promocja

ogląda któraś "Dom nad rozlewiskiem"?? to film kręcony w mojej miejscowości

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 21:36   #3887
kootekk
Zakorzenienie

pelnia to nie zrozumialam o jaki wenflon ci chodzi

widzicie dziewczyny, po moim przypadku teraz wiemy ze warto robic zakupy predej
a moj tz wczoraj z rodzicami przy obiedzie sie ze mnie smiali bo mama mowi ze ona sobie tego nie wyobraza jakby mieli teraz ganiac za ty wszystkim, a tz powiedzial, ze po pierwsze ganiac a po drugie co by kupili to od razu by musieli z tym leciec spowrotem bo i trudno dogodzic i napewno by mi se to nie podobalo

tz byl az wystraszony jak mi przywiozl dzisiaj ten pajacyk pokazac, ale jak go pochwalilam to od razu urósł

Stary 2010-09-05, 21:38   #3888
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

PAULINKO

dokupie jeszcze 3 podobna do tej krotka wlasnie
http://allegro.onet.pl/koszula-nocna...200571220.html

a mam 2 podobne: tyle ze inne motywy i kolory
http://allegro.onet.pl/ciazowa-koszu...201927932.html

ta tez jest fajna... ale pytanie czy bede miec checi i czas na rozpinanie tylu guzikow i w razie czego zamiany piersi to 8 bym musiala hehe
http://allegro.onet.pl/s-m-koszula-c...216071604.html

a t achoc droga to swietna bo bez guzikow
http://allegro.onet.pl/koszula-do-po...208156502.html

bede leciec spac kochane... jeszcze pare meili musze wykonac a maly jak idzie do zlobka na 8 to musze wstawac teraz po 7 :/
Stary 2010-09-05, 21:39   #3889
ursull
Zakorzenienie

Kootekk jeszcze raz gratuluję,dzielna babka z ciebie,a z Michasia super facet . Opis porodu masakryczny,dobrze,że już jesteście po. A wiesz mniej więcej kiedy zamierzają was wypuścić?

ursull jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 21:40   #3890
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
pelnia to nie zrozumialam o jaki wenflon ci chodzi

widzicie dziewczyny, po moim przypadku teraz wiemy ze warto robic zakupy predej
a moj tz wczoraj z rodzicami przy obiedzie sie ze mnie smiali bo mama mowi ze ona sobie tego nie wyobraza jakby mieli teraz ganiac za ty wszystkim, a tz powiedzial, ze po pierwsze ganiac a po drugie co by kupili to od razu by musieli z tym leciec spowrotem bo i trudno dogodzic i napewno by mi se to nie podobalo

tz byl az wystraszony jak mi przywiozl dzisiaj ten pajacyk pokazac, ale jak go pochwalilam to od razu urósł
dla tż
może maja w innych kolorach to byloby wiecej pajacykow od razu? tymbardziej ze wam sie podoba a jak tak patrzylam to nie ma wielkiego wyboru na wczesniaczki :/
Stary 2010-09-05, 21:55   #3891
kootekk
Zakorzenienie

pelnia cos ty mi wyslala, nie moge tego odebrac bo mi net pada, ale wlacze na noc to mi to sciagnie a co do pajacykow to nie bylo nic, tz go wygrzebal po godzinie chodzenia i szukania w h&m, jedyny okaz na rozmiar 50,ale jeszcze pojedziemy gdzie indziej zobaczyc

ursull z tym wypuszczaniem do domu to tak to wyglada, ze wczesniak musi spelniac pewne kryteria zeby go wypuscili czyli
1. sam oddychac
2.sam jesc, ssac
3.sam utrzymywac cieplo
4. wazyc powyzej 2kg

nasz pichalek spelnia pierwsze trzy kryteria ale niestrety za malo wazy, pani dr powiedziala ze spisuje sie swietnie, ogolnie dostal przy porodzie 7pkt a na wczesniaka to jest SUPER
wiec ciesze sie tym ze jest jak jest i czekam cierpliwie az przybierze

a ja mam 2 opcje, albo zostac z nim w szpitalu tzn on na oddziale patologii noworodkow a ja na polozniczym, albo isc do domu i przyjezdzac z mlekiem jesli bedzie

ja chce isc do domu, bo tu do glowy dostane, psychicznie jestemw ykonczona a jak widze te matki z dziecmi to bym non stop mogla ryczec, pozniej sie nie dziwie z emleka nie ma, moze jak bede w domu to na spokojnie cos wyssam z cyca

na szczescie mam blisko do szpitala, wsiade w samochod i w 3 min jestem, a itak mu wiecej pomoc nie moge

Stary 2010-09-05, 22:02   #3892
ursull
Zakorzenienie

Kootek rozumiem ciebie doskonale,na miejscu i tak Michasiowi nie pomożesz,a sama świra dostajesz. A jak u niego z przybieraniem na wadze? Przy porodzie wazył 1400 jeśli mnie pmięc nie myli? 7pkt to bardzo dobry wynik. A kiedy ty będziesz mogła wyjść? I podali już mu twoje mleczko?

Stary 2010-09-05, 22:05   #3893
Joanna131
Raczkowanie

GG do Joanna131

Dziewczyny, wróciłam z działki i - na szczęście - wszystko udało mi się nadrobić. Ale za to nie mam już siły pisać. Dołączę się tylko do postów powyżej:

Kootku, jesteś bardzo dzielna!!! Zobaczysz - ani się obejrzysz a będziecie tulić Michałka bez ograniczeń. Bardzo przeżywam Waszą historię i życzę szybkiego powrotu do domku.
Joanna131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 22:07   #3894
kootekk
Zakorzenienie

ursull leko podaja ale modyfikowane,specialna mieszanke dla wczesniakow, ja niestety do tej pory odciagnelam kilka kropel, w sumie tyle ze to mi na dnie malenkiej butelki zaschlo a sutki mam juz cale obolałe

Stary 2010-09-05, 22:28   #3895
ursull
Zakorzenienie

Cytat:
ursull leko podaja ale modyfikowane,specialna mieszanke dla wczesniakow, ja niestety do tej pory odciagnelam kilka kropel, w sumie tyle ze to mi na dnie malenkiej butelki zaschlo a sutki mam juz cale obolałe
najważniejsze,że mały ma się dobrze i toleruje tą mieszankę. Nie każda matka może karmic piersią,a dzieci rosną i są zdrowe. Początki karmienia zawsze są trudne. Jeśli sutki zaczną ci pękać to samruj je własnym mlekiem to bardzo pomaga. Trzymam za was kciuki

Stary 2010-09-05, 22:38   #3896
_paulinka2
Wtajemniczenie

za mleko kotek

dziękuję pelnia czyli ogólnie radzisz żeby były bez guzików ?

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 06:55   #3897
bela14
Rozeznanie

KOOTKU_WIELKIE GRATULACJE
dzielna z ciebie kobieta. niech Michałek zdrowo rośnie.

A jakos coraz ciężej ach........czuje sie jak wieloryb
bóle kręgosłupa koszmar a w nocy boli okropnie
krocze.no i jakis lęk we mnie wszedł ,cos ostatnio panikuję
na temat porodu i jak ja sobie dam radę z noworodkiem.
pozdrawiam was babeczki.
bela14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 07:44   #3898
kretencja
Zakorzenienie

Belusia, masz już doświadczenie Poradzisz sobie na pewno

Kootekk, to wspaniale, że Michałek dostał aż 7pkt! Jestem pewna, że szybko wypuszczą go do domu i będziesz przy nim cały czas

Ja już od godziny na nogach, bo panowie dalej w salonie działają. Myślę, że jutro skończą I wreszcie największy syf się skończy (i trzeba będzie posprzątać )

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-09-06, 07:50   #3899
De28
Wtajemniczenie

Jakie macie kocyki? Zastanawiam sie nad polarowym, akrylowego nie moge znalezc. Tylko czy pod polarem dziecko sie nie bedzie pocic?
Nie moge dzis od 5 spac.. ehh

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 08:02   #3900
kretencja
Zakorzenienie

De, ja mam taki:
http://allegro.pl/kocyk-welurowy-dwu...213837824.html
Myślałam, że będzie grubszy, nie wiem, czy nie dokupię jeszcze jakiegoś ciepłego...
Wydaje mi się, że widziałam akrylowy w Smyku (ale głowy nie dam), jakoś pod 50zł kosztował...

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości