storczyk (orchidea) cz.III - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-04, 15:05   #2851
moniuleczka
Zakorzenienie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Cytat:
Napisane przez anulcia_88 Pokaż wiadomość
Heh w biedronce mają byc storasy od 23 września za 18,99

Breda! śliczniutkie są Twoje okazy... ja też ostatnio mam coś z różowymi storaskami...bo za tymi się tylko oglądam
Muszę sobie przypomnienie w telefonie zapisać
Ja co prawda w swojej miejscowości biedronki nie mam, ale dość często w niej bywam, to może uda mi się wtedy załapać na jakiegoś pięknego storczyka

moniuleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-04, 19:17   #2852
karolca
Zakorzenienie

pęd czy korzeń?
Załącznik 3386933

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-04, 19:26   #2853
jola2243
Zakorzenienie

Korzonek

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 10:26   #2854
sylwiajasinska
Przyczajenie

Czesc dziewczyny mam pytanie jaka uzywacie odzywke do orchideii prosze podajcie mi nazwe.Ja uzywam substratu a wiem ze on jest lepszy na zime pozdrawiam
sylwiajasinska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 10:38   #2855
anulcia_88
Rozeznanie

Stronkę wcześniej lub dwie dziewczyny mówiły nt. odżywek

"Prawdziwa miłość to akt całkowitego oddania."
~ Paulo Coelho
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 10:55   #2856
ArakibA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
pęd czy korzeń?
Załącznik 3386933
A ja bym miała cichą nadzieję, że to pęd U moich zauważylam, że korzenie mają czerwone koncoweczki i wychodzą blyskawicznie, a pęd jest zieloniutki i idzie baaardzo wolno. Dopiero jak jest większy to koncówka mu się "strzępi"
ArakibA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 11:35   #2857
sylwiajasinska
Przyczajenie

Chodzi mi o nazwe odzywki do orchideii bo ja mam substral
sylwiajasinska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 14:49   #2858
nieinna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylwiajasinska Pokaż wiadomość

No i odpowiedziała Ci anulcia_88, z tego co pamiętam, to dziewczyny tutaj zachwalały odzywkę w żelu do storczyków z Agrecolu, ponoć po niej storki mają bogatsze i bardziej wybarwione kwitnienia.

...a ja.. znowu się pochwalić przyszłam.. W ostatnim miesiącu chyba już kompletnie zdurniałam:x, bo kupiłam chyba z 6. No i zaczynam przekraczać moją cenową granicę - 20 zł (choć niby tylko o kilka zł.), nie podoba mi się to
Moje nowe nabytki - lista "chciejstw" się kurczy (ale namiętnie oglądam storki w necie żeby ją uzupełnić o następne pozycje ) Jadąc do domu ( nie powiem ze byłam cała po.....dekscytowana z powodu, że je mam) wymyśliłam im nazwy i tak przedstawiam Wam: Słoneczko, Korala i Krówkę.
Słoneczko - z niespodzianką, którą zauważyłam w domu, w drugim, oczywiście uciętym (na szczęście dość wysoko) przez dostawcę pędzie , obudziło się uśpione oczko
Krówka - moje najwieksze chciejstwo( bo uwielbiam wszelkie ciapkowane) , po przyjściu do domu i dokładnych ogledzinach niestety stwierdzilam plamki na dwóch lisciach (ale i tak nie załuje ze go wziełam, w mojej okolicy trudno i takie w normalnej cenie...), te wieksze plamki wklejam i prosze o poradę, psiknełam topsinem ale na temat zgnilizn juz tyle sie naczytałam że od razu dla świętego spokoju bym ciachnęła liście, tylko nie wiem czy to jest pewne wyjście u czy jest sens tak od razu, czy poczekać, będę patrzeć czy to się powiększa, a Wy proszę się wypowiedzcie
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 16:06   #2859
solaola
Zakorzenienie

Co do nawozów- wcześniej używałam Target "Nawóz płynny do storczyków" i też było ok, kwitnienie super.
nieinna ale śliczności! Ja jutro jadę na polowanko.
Wiecie może, gdzie można sprawdzić rodzaje storków? Ostatnio zaintrygowało mnie, czy ten żółtas niżej to nie przypadkiem jakaś odmiana. Poza tym, odkryłam też, że pachnie!
Załącznik 3388550

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 16:58   #2860
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez nieinna Pokaż wiadomość
No i odpowiedziała Ci anulcia_88, z tego co pamiętam, to dziewczyny tutaj zachwalały odzywkę w żelu do storczyków z Agrecolu, ponoć po niej storki mają bogatsze i bardziej wybarwione kwitnienia.

...a ja.. znowu się pochwalić przyszłam.. W ostatnim miesiącu chyba już kompletnie zdurniałam:x, bo kupiłam chyba z 6. No i zaczynam przekraczać moją cenową granicę - 20 zł (choć niby tylko o kilka zł.), nie podoba mi się to
Moje nowe nabytki - lista "chciejstw" się kurczy (ale namiętnie oglądam storki w necie żeby ją uzupełnić o następne pozycje ) Jadąc do domu ( nie powiem ze byłam cała po.....dekscytowana z powodu, że je mam) wymyśliłam im nazwy i tak przedstawiam Wam: Słoneczko, Korala i Krówkę.
Słoneczko - z niespodzianką, którą zauważyłam w domu, w drugim, oczywiście uciętym (na szczęście dość wysoko) przez dostawcę pędzie , obudziło się uśpione oczko
Krówka - moje najwieksze chciejstwo( bo uwielbiam wszelkie ciapkowane) , po przyjściu do domu i dokładnych ogledzinach niestety stwierdzilam plamki na dwóch lisciach (ale i tak nie załuje ze go wziełam, w mojej okolicy trudno i takie w normalnej cenie...), te wieksze plamki wklejam i prosze o poradę, psiknełam topsinem ale na temat zgnilizn juz tyle sie naczytałam że od razu dla świętego spokoju bym ciachnęła liście, tylko nie wiem czy to jest pewne wyjście u czy jest sens tak od razu, czy poczekać, będę patrzeć czy to się powiększa, a Wy proszę się wypowiedzcie
Ależ twoje nowe słoneczko ma cudowną cieniowaną warżkę! Możesz dać jej zbliżenie?
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 17:12   #2861
deotymka
Raczkowanie

GG do deotymka

ja zawsze sprawdzam w katalogu orchidarium.pl, włączam opcję z miniaturkami i szukam podobnych ;p

mamusia zrobiła mi przepiękny prezent, licytowałam na allegro podobnego ale był bardziej zmarnowany i poszedł i tak za 40 zł (!), a dziś dostałam od niej zdjęcia (nie są najlepsze bo robione telefonem) storczyka którego kupiła mi na urodziny obecnie jestem w londynie i na pewno sie jeszcze rozwinie do mojego powrotu to po masdevalli princeps było moje największe chciejstwo

a tak w ogóle, mam zamiar zajrzeć w następnym tygodniu do kew gardens, mają tam ogromne orchidarium, wiec na pewno zrobię duzo zdjęć
deotymka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 20:37   #2862
nieinna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Ależ twoje nowe słoneczko ma cudowną cieniowaną warżkę! Możesz dać jej zbliżenie?
Proszę

Oczywiście w imieniu podopiecznych dziękuję za komplementy
Stary 2010-09-05, 20:43   #2863
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Ślicznie dziękuję. Rozpływam się z zachwytu przed kompem. Cudowna ta warżka. Jeszcze nigdy takiej nie widziałam.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 22:03   #2864
nieinna
Raczkowanie

No ja też widziałam taki odcień zółtego ( mówię o całym kwiatku) po raz pierwszy, dlatego, mimo że żółty nie jest moim priorytetowym kolorem phalaenopsis, wzięłam - był tylko jeden taki
Stary 2010-09-05, 22:16   #2865
kasia_tomeq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylwiajasinska Pokaż wiadomość
W necie znalazłam takie opinie o nawozach:
http://www.storczyki.net/?storczyki,uprawa,nawozy.html

W prawdzie u mnie oprócz dendrobium żaden nie bierze się za kwitnienie ale chciałam Wam przedstawić moją chyba? skromną kolekcję!
Po zimowym szok jaki sprawiłam storczykom ostały się 3 są w kiepskiej formie mają góra 1-2 korzenie jeden na pewno puszcza nowe korzonki i nowy liść, drugi tylko liść, a trzeci nie wiem bo nie zaglądałam do doniczki ale ma nowy listeczek! Zdjęcie 1
Kolejno cztery nowe nabytki z przeceny jeden wiem, że jest biały bo chociaż już jakieś dwa tygodnie ciągle ma na pół zaschnięte 2 kwiatki. Dwa oceniam na stan b.dobry mają jędrne liście i piękny system korzeniowy. Natomiast dwa pozostałe mają korzenie jako takie za to liście są pomarszczone i zwiotczałe. Zdjęcie2
Na ostatnim zdjęciu 3 moje roczne dendrobium z pączuszkami niestety jako że zawsze muszę coś narobić i tym razem złamałam mu pęd kwiatowy i pozbyłam 3 pączków! Zostały tylko dwa!
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 09:03   #2866
bierka83
Zadomowienie

Witam
Poczytalam troche o tych nawozach.
Powiedzcie mi czy taki sklad jak ja mam lepszy na zime czy lato??

-Azot - 6%, w tym: 4% - azot azotanowy, 1% - azot amonowy
-P2O5 - 3%
-K2O - 6%
-B-0,01%
-Cu -0.007%
-Fe-0.02%
-Mn-0.013%
.Mo-0,002%
-Zn-0.005%

Z gory dziekuje za odpowiedz
Milego dnia zycze

Edytowane przez bierka83
Czas edycji: 2010-09-06 o 09:38
bierka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 11:09   #2867
Olus_
Raczkowanie

Eh z przykrością muszę stwierdzić, że stan żadnego z moich reanimowanych się nie poprawił
Olus_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 11:17   #2868
kasia_tomeq
Raczkowanie

W przypadku tego nawozu nie mato znaczenia bo potas i azot jest taki sam.
Na jesień - zimę można stosować z wyższym potasem. Na wiosnę - lato z wyższym stężeniem azotu, a jak coś pokręciłam to poprawcie

Co sądzicie na temat mikoryzy?
Poczytałam o jej "zbawiennym" wpływie na storczyki i zakupiłam na allegro.
Grzyby, które są w mikoryzie żyją w symbiozie ze storczykami wzmacniają system korzeniowy, liście itp jestem ciekawa czy tylko na kartce papieru czy w rzeczywistości też będzie lepiej!?
Stary 2010-09-06, 11:21   #2869
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:

ale cacuszka

ja dzisiaj mam akcje przesadzania mojego pierwszego storczyka-bo jakis taki mizerny sie zrobil-licie mu oklaply i w ogole wyszedł z donniczki cały, wiec zafunduje mu nowa tylko zastanawiaja mnie te oklapniete liscie podlewam go tak jak pozostale storki i on i ciapek ma takie dziwne liscie
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 12:11   #2870
doriskap
Rozeznanie

Cytat:

nieinna ciapek jest superowy kocham wszystkie ciapki mój niestety się zbuntował i odpoczywa ale to nie dziwne po ataku tarczników... mam nadzieję, że sytuację opanowałam i za niedługo zakwitnie tak ślicznie jak Twój...

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Olus_ Pokaż wiadomość
Eh z przykrością muszę stwierdzić, że stan żadnego z moich reanimowanych się nie poprawił
oluś a długo już je reanimujesz? przy reanimacji storków najważniejsza jest cierpliwość bo trwa to czasami bardzo długo...
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 12:18   #2871
Olus_
Raczkowanie

No trochę czasu. Dziś wyjęłam jednego bo znowu mi zmarniał i teraz już jest bez korzeni :| Spróbuję mu teraz zrobić reanimację w kamieniach, gdzieś w internecie widziałam i dała imponujący efekt. To mój pierworodny
Stary 2010-09-06, 12:37   #2872
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
No trochę czasu. Dziś wyjęłam jednego bo znowu mi zmarniał i teraz już jest bez korzeni :| Spróbuję mu teraz zrobić reanimację w kamieniach, gdzieś w internecie widziałam i dała imponujący efekt. To mój pierworodny
Czasami reanimacja trwa rok, a nawet i 2 lata
a wszytko zależy nie od rodzaju podłoża używanego do reanimacji tylko od chęci do życia reanimowanego storka życzę powodzenia i widocznych efektów reanimacji
Stary 2010-09-06, 12:41   #2873
Olus_
Raczkowanie

No ja mam nadzieję że tym razem się powiedzie dziękuję
Stary 2010-09-06, 13:04   #2874
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasia_tomeq Pokaż wiadomość

Co sądzicie na temat mikoryzy?
Poczytałam o jej "zbawiennym" wpływie na storczyki i zakupiłam na allegro.
Grzyby, które są w mikoryzie żyją w symbiozie ze storczykami wzmacniają system korzeniowy, liście itp jestem ciekawa czy tylko na kartce papieru czy w rzeczywistości też będzie lepiej!?
Czy wpływ jest zbawienny to nie jest do końca udowodnione...
sama nie używałam, ale z wypowiedzi dziewczyn które pamiętam na ten temat i z innych źródeł co doczytałam to nie działa na wszystkie storczyki, czasami działa czasami nie, a jeżeli chce się ratować chorego storczyka mikoryzą można mu jeszcze zaszkodzić...

a storczyki maja swojego wewnętrznego grzyba więc stosowanie mikoryzy mija się z celem
Stary 2010-09-06, 13:12   #2875
ArakibA
Raczkowanie

Cytat:
Doris ma rację. to może trwać bardzo długo. Odstaw go najlepiej na bok i zajmij się innymi. A on sam zdecyduje. Moim zdaniem nic innego nie zostaje.

Nieinna, Deotymka piękne kwiatki.klaski : Ten bordowy mnie osobiście powala
ArakibA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 14:06   #2876
kasia_tomeq
Raczkowanie

to stwierdzenie że ma "zbawienne" działanie to nie moje nasunęło mi się tylko po przeczytaniu tego artykułu.
http://poradnikogrodniczy.pl/storczyk.php
Cd reanimacji kiedyś przeczytałam że jeżeli decydujemy się na keramzyt to później taki uratowany storczyk musi już zostać w takim podłożu! Ja moje biedule trzymam w korze obłożyłam też korzonki sphagnum i widzę że się im to podoba popuszczały 2-4 nowe korzonki i po młodym listku! Codziennie wierzch kory spryskuję wodą destylowaną żeby dodatkowo sprowokować puszczanie korzeni ale jak widać na wyżej załączonych zdjęciach rewelacji nie ma i daleka droga żeby miały po 2-3 liście i kwitły. Po za tym po drodze może się też przyplątać jakieś robactwo albo storczykowi się odwidzi tak właśnie 4 się pozbyłam!
Stary 2010-09-06, 14:16   #2877
Diana33
Zakorzenienie

nie jest prawdą że storczyki reanimowane w kamieniach muszą już w nich zostać.
ja swoje zdechlaczki z marketów kupione za 3-4zł reanimuję w podłożu firmy KRONEN- po jakimś czasie każdy puszcza korzonek, do tej pory nie miałam przypadku w którym nie udałoby mi się uratować storczyka, a niektóre z nich były naprawdę w fatalnej formie.
Stary 2010-09-06, 15:22   #2878
Flexy26
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, prosze o porade jak pomóc storkom zakupionym w weekend zupełnie przypadkowo przy zakupach w LM za przysłowiowe 1ozł
Przecenione były ze względu na obwiędłe kwiaty(chyba przelane bo kapało z nich), liście widzę że mają w doskonałym stanie, korzenie nie widać żeby gniły(amator ze mnie totalny więc wypowiedź potraktujcie jako laika) narazie porobiłam im dziurki w doniczkach żeby się dziewczyny troche przewietrzyły ale co jeszcze doraźnie mogę im"zrobić"żeby pomóc
Drugi a dokładnie trzeci kolega zaczął się marszczyć na liściach, wypuścił pąka po czym go zrzucił zanim jeszcze młody się rozwinał na pędzie ma listki o co chodzi??? Jak mu pomóc z tymi pomarszczonymi liśćmi?

1-4 - przypadek pierwszy
dwa ostatnie przypadek drugi
Flexy26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-06, 15:33   #2879
Olus_
Raczkowanie

Ja zrobiłabym więcej dziurek i obcięła tą suchą łodygę kwiatową, nic już z nie nie będzie a poza tym nie wygląda za ładnie.
Co do drugiego to moim zdaniem jest on na wyczerpaniu i tylko czekać aż na keiku będzie więcej korzonków, żeby móc go oddzielnie wsadzić.
Można robić okłady na listki, ale u mnie one nic nie pomogły.
Niech dziewczyny poprawią/dodadzą informacje 3mam kciuki.
Stary 2010-09-06, 16:07   #2880
Flexy26
Raczkowanie

Olus mówisz żeby te dwa pędy kwiatowe przyciąć?
Za 3 oczkiem czy tuż po pierwszym pąku? totalnie się nie znam na storkach i troche po omacku działam
A z tym drugim "obwiędniętym"(białym )??
Flexy26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości