Ciąża u psa(suki) - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-08, 08:23   #721
motylek1007
Zakorzenienie

Dot.: Ciąża u psa(suki)

Cytat:
Napisane przez edzina Pokaż wiadomość
A jakie sa powody tego, że ktoś sobie nie życzy? O co chodzi, bo nie rozumiem? Boi się czegoś?
no własnie.... od razu nasuwa sie myśl, ze ktoś cos kręci

ja co prawda nie mam psa z adopcji, ale rasowego. Umowa podpisana, podalam swoje dane, nr pesel, dowodu, adres zamieszkania, zobowiązalam sie do pewnych rzeczy i musialam jechac 200km, tylko po to aby tą umowe podpisac (nie jeszcze po szczeniaka).
Dla mnie żaden problem owszem stresowalam sie czy dobrze wypadne, bo zależało mi na tym psie, ale do ukrycia nic nie mam

adoptowalam inne zwierze, umowa rówież podpisana z moimi danymi, wiec zawsze moze ktos wleciec na kontrolę

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 19:51   #722
Vena666
Raczkowanie

Ale bez wjazdów na mnie proszę, ja tylko wypowiadam swoje zdanie i zasięgam opinii innych osób, nie jestem zamknięta na punkt widzenia innych, kto wie może i ja zmienię zdanie -jak już to pisałam. Chętnie czytam co macie do powiedzenia na pisane przeze mnie "problemy"-bo tak to można nazwać.
Vena666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 06:52   #723
edzina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vena666 Pokaż wiadomość
Ale bez wjazdów na mnie proszę, ja tylko wypowiadam swoje zdanie i zasięgam opinii innych osób
Ale nikt tu nie mówi o Tobie. Jestem ciekawa jakie powody mają ci, którzy boją się wizyt. Bo jeśli spotkali się z jakąś przesadą w sprawdzaniu to ok, mogę to zrozumieć. Ale jeśli to nie, bo nikt nie będzie mi łaził i sprawdzał - to tego nie rozumiem. Widzisz.. Często jest np. tak, że ktoś z innego miasta prosi o sprawdzenie domu, bo zwierzaka czeka podróż organizowana przez wielu ludzi. Nie wyślę np. kota z Poznania do Krakowa bez sprawdzenia gdzie trafi. Czy w ogóle ten dom istnieje i czy rzeczywiście chcą tego kota. A jeśli ktoś chce adoptować psa i opisuje jak to super będzie miał, a na miejscu okazuje się, że psa czeka buda z łańcuchem i resztki z obiadu? Kiedys na miau ktoś bardzo chciał jakiegoś ładnego kota. Już, już, szybko chciał zabierać do domu, opisując jaką to wolierę dla niego wybuduje(kot miał nie wychodzić na zewnątrz) i w ogóle będzie miał jak w raju. Ale kiedy padło pytanie o termin wizyty - nagle zwrot o 180 stopni. Nagle znalazła się jakaś alergia i napisali, że nie mogą zabrać. Czy to nie była zwykła ściema? Dla mnie to śmierdziało kłamstwem na kilometr.
Potrzeba wizyt tak naprawdę wynika z doświadczenia. Im więcej ktoś miał do czynienia z takimi różnymi sytuacjami - tym mniej ufa w to co mówią chętni. A jeśli sama uratujesz zwierzaka, jeśli czasem miesiącami będziesz go leczyć i doprowadzać do właściwego stanu, jeśli poświęcisz czas i serce - też będziesz chciała dla niego najlepszego domu.
edzina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 09:53   #724
Lodowa kra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
ale co to znaczy- czas najwyższy do rozmnazania?
Ciąża i poród to nie jest taka prosta sprawa. W zasadzie domowych psów (niehodowlanych) nie powinno się rozmnażać. Bo jest ich już za dużo. Poza tym poród może doprowadzić do śmierci suki (chociażby z wycięczenia, chociażby z gorączki połogowej, chociażby jeśli szczenie się zaklinuje, bedzie trzeba przeprowadzić cesarkę i suka zejdzie pod narkozą)
Jeśli naprawde zalezy ci za zdrowiu i szczesciu suczki, to jej nie rozmnażaj. Psy nie podchodzą do macierzyństwa tak, jak ludzkie matki. Pies nie potrzebuje urodzić, żeby być zdrowy fizycznie i psychicznie. Najzdrowsza dla suk jest wczesna (w tym wypadku na wczesną już za późno) sterylizacja, która chroni przed ropomaciczem, rakiem macicy, rakiem sutków i ciażą urojoną. To są rzetelne, konkretne argumenty, a nie jakieś mniemanie, czy przeczucie, że suka powinna choć raz urodzić- nic bardziej błednego. Spójrz na schroniska- do tego prowadzi takie rozumowanie.

Bezwzględny przykład bezpodstawnej krytyki,zamiast pisać o tym by nie rozmnażała psa ,trzeba było zapytać czy pies jest rasowy ,bo rozumiem o to się rozchodzi.Każdy ma prawo do wyboru dlatego nie rozumiem twojej krytyki,dziewczyna nie pytała się czy jej suka może zajść w ciążę,tylko to oznajmiła ,że ma taki zamiar, jeżeli jest gotowa na taką decyzję to słowa krytyki nic tu nie dadzą . Być może potencjalnych kupców już ma ,więc gwiazdorzenia na forum nie ma co prezentować. Ludzie nie bądźmy dla siebie wilkiem bo to do niczego nie prowadzi. Odpisuje na pierwszy wpis aż razi w oczy taka złośliwość i zaciętość.

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Wtracając sie do kłótni ,to każdy wątek ,w którym jest mowa o psa rodowodowych czy nie rodowodowych powinien zostać zamknięty.Prawda jest taka,że na świecie mnóstwo jest hodowców ,którzy podrabiają dokumenty i sprzedają psy nie rodowodowe ,spotkałam się z takim przypadkiem. Posiadam czarnego owczarka bez rodowodu,mianowicie jak kupowaliśmy psa ZKWP nie akceptowal takiej rasy ze względu na ubarwienie,co nie oznacza,że psa bez rodowodu mam wykastrować bo nie ma kwitka. W tym roku zdecydowaliśmy się na to,że po raz drugi dopuścimy ją do kawalera tej samej maści szczerze powiedziawszy rasa jest tak rozpowszechniona i z ich sprzedaza nie bedzie problemu.Posiadam w domu psa z rodowodem i jeżdzenie z nim na wystawy to ciężki wysiłek. Zadbać o futro yorka to nie lada zadanie. Niektórzy ludzi wolą po prostu kupić kundelka ,bo on jest bardziej inteligentniejszy od niektórych psów rodowodwych. Dyskusja o psach rodowodowych powinna zostać zamknięta ,a temat powinien wrócić do pierwotnej formy. Ciąża u psa? Jak należy odżywiać psa ?
Jesteście eh ...Tacy sami ...www.stopodstrzalom.pl
3.08.2007 -.
16.02.2009 -
Zobacz fotoblog
Lodowa kra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 12:27   #725
Garadiela
Zadomowienie

Super podejscie naprawde
A potem sie dziwic ze ludzie placa kupe kasy za kundle w typach ras a jeszcze wiecej poziej tych kudli laduje w schronach...
Po co rozmnazasz swojego "owczarka"?
Masz testy psychiczne zaliczone?Badania na dysplazje?
Badania serca?

Edytowane przez Garadiela
Czas edycji: 2010-09-04 o 12:28
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 15:18   #726
Lodowa kra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
Super podejscie naprawde
A potem sie dziwic ze ludzie placa kupe kasy za kundle w typach ras a jeszcze wiecej poziej tych kudli laduje w schronach...
Po co rozmnazasz swojego "owczarka"?
Masz testy psychiczne zaliczone?Badania na dysplazje?
Badania serca?

To już jest chore podejście ,jeżeli ktoś chce kupić ode mnie psa to informuje iz nie jest on rasowy,psa dopuszczam z osobnikiem tej samej rasy,czyli jedankowo zachowuje czystość rasy i mam pewność jakie psy będę miała,który również jest mój ,poza tym mam również owczarka szwajcarskiego ,który ma wadę genetyczna, a posiada rodowód tylko,że hodowca nie poinformował nas o chorobie psa. Jestem w 100 % przekonana ,iż posiadasz "rasowego " psa ,dlatego wypływa z Ciebie pospolity jad , od iluś lat mam swoją suczkę i jestem zadowolona ,z tego ,że jestem jej właścicielem ,ponad to chyba jesteś malo zorientowana w temacie a wypowiadasz głupoty ,które świadczą tylko o tym jak mało wiesz na dany temat.A użycie słowa owczarek w cudzysłowie to lekka przesada ... nie widziałaś psa ,nie poznałaś go dlatego nie masz możliwości wygłaszania o nim zdania. Co do mojej osoby to posiadam w chwili obecnej 5 psów ,oprócz tego bralam koty ze schroniska i nigdy nie oddałabym ich do schroniska,ponieważ jestem świadoma tego na co sie zdecydowałam. Także od mojej osoby proszę się odstosunkować ,a ja jako użytkownik i zwykły człowiek mam prawo się wypowiedzieć ,oczywiście jestem za tym by nie rozmnażać kundelków ,a jeszcze raz powtórzę papierek nic nie znaczy także krytyka w poszczególnych przypadakch jest nie na miejscu,nie chce się kłócić ,ale nie pozwolę sobie na brak szacunku i obrażanie.
3.08.2007 -.
16.02.2009 -
Zobacz fotoblog
Stary 2010-09-04, 19:29   #727
Garadiela
Zadomowienie

Rozmnazanie wlasnie takich kundlekow to pseudo hodowla...A my tu z tym walczymy...
Mam takiego samego "spaniela"jak ty owczarka
Tyle ze ja kundlii nierozmnazam a spaniel jest kastratem...
O jakiej ty czystosci rasy mowisz jak mnozysz psy bez rodowodu?

Hipokryzja....
Stary 2010-09-05, 09:51   #728
Lodowa kra
Raczkowanie

Poczytaj sobie w internecie na temat mojego psa,pies ,żeby był czarnym owczarkiem nie może urodzi się z białą łatką gdziekolwiek. 1 rok temu sprzedaliśmy klientce psa ,która po dziś dzień pisze nam jakiego wspaniałego psa od nas otrzymała.Nie życzę sobie ,abyś pisała o moim psie kundelek ,powtórzę Ci pełną nazwę : Czarny długowłosy owczarek niemiecki i jeśli coś piszesz do mnie to tak sie wyrażaj. Znam wartośc swojego psa ,dlatego sposób wyrażania Twojego o moim psie jest absurdalny.Poza tym znam hodowle takich psów i jakoś psy trafiają do dobrych domów. A dla niczyjej przyjemności nie będę kastrowała pieska dlatego,że ktoś jest pseudo obrońcą.Dla mnie ta dyskusja jest zamknięta.Temat zszedł na złą drogę.Nie każdy może uwazac moje postepowanie za sluszne ,ale szczerze powiedziawszy interesuje mnie dobro psa niz wasza satysfakcja.Psa nie wykastruje.
3.08.2007 -.
16.02.2009 -
Zobacz fotoblog
Stary 2010-09-05, 10:59   #729
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

no to żegnamy w takim razie pies nierasowy ale rasy czarny długowłosy owczarek niemiecki, no niezłe
a rób sobie co chcesz, nikt przecież nie porwie ci psa i go nie wykastruje ;P
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 13:18   #730
gunia 23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lodowa kra Pokaż wiadomość
Bezwzględny przykład bezpodstawnej krytyki,zamiast pisać o tym by nie rozmnażała psa ,trzeba było zapytać czy pies jest rasowy ,bo rozumiem o to się rozchodzi.Każdy ma prawo do wyboru dlatego nie rozumiem twojej krytyki,dziewczyna nie pytała się czy jej suka może zajść w ciążę,tylko to oznajmiła ,że ma taki zamiar, jeżeli jest gotowa na taką decyzję to słowa krytyki nic tu nie dadzą . Być może potencjalnych kupców już ma ,więc gwiazdorzenia na forum nie ma co prezentować. Ludzie nie bądźmy dla siebie wilkiem bo to do niczego nie prowadzi. Odpisuje na pierwszy wpis aż razi w oczy taka złośliwość i zaciętość.[COLOR="Silver"]
Wiesz, ja w słowach Esfiry "gwiazdorzenia" nie odnajduję. Odnajduję natomiast wiedzę, której udzielającym się na wątku rozmnażaczom niestety brakuje.

Cytat:
Wtracając sie do kłótni ,to każdy wątek ,w którym jest mowa o psa rodowodowych czy nie rodowodowych powinien zostać zamknięty.
A niby dlaczego ? Domyślam się, że może kogoś zaboleć prawda, że nie ma psa rasowego, choć wydał na niego kilkaset złotych, albo to, że jak się nie ma na temat czegoś wiedzy, to się za to nie powinno zabierać. Niestety prawda w oczy kole. I na szczęście Ty nie decydujesz o zamykaniu wątków.

Cytat:
Prawda jest taka,że na świecie mnóstwo jest hodowców ,którzy podrabiają dokumenty i sprzedają psy nie rodowodowe ,spotkałam się z takim przypadkiem. Posiadam czarnego owczarka bez rodowodu,mianowicie jak kupowaliśmy psa ZKWP nie akceptowal takiej rasy ze względu na ubarwienie,co nie oznacza,że psa bez rodowodu mam wykastrować bo nie ma kwitka.
W jakiej hodowli ? Skoro masz odwagę napisać, że mnóstwo hodowców podrabia papiery, to miej odwagę wymienić te hodowle z nazwy. Bo narazie to nie jest ani trochę wiarygodne. O jakim kwitku mówisz i co ma do tego kastracja ? Nie chcesz kastrować, to nie kastruj, nikt Ci nie każe pod warunkiem, że umiesz dopilnować swojego psa i po sprawie.

Cytat:
W tym roku zdecydowaliśmy się na to,że po raz drugi dopuścimy ją do kawalera tej samej maści szczerze powiedziawszy rasa jest tak rozpowszechniona i z ich sprzedaza nie bedzie problemu.
Przepraszam, jaka rasa ? Domyślam się również, że dopuszczanie suki wynika z chęci zarobienia pieniędzy. A kupujący dalej się nabierają...

Cytat:
Posiadam w domu psa z rodowodem i jeżdzenie z nim na wystawy to ciężki wysiłek. Zadbać o futro yorka to nie lada zadanie.
O matko, ale Ty jesteś biedna, współczuję ! Ciężki wysiłek kopnąć się 3 razy na wystawę ? Zresztą nikt Ci na wystawę chodzić nie każe, nie martw się, metryki ani rodowodu mu nie zabiorą z tego tytułu. Normalnie jestem godna podziwu, że wykonujesz tę katorżniczą robotę przy yorku. Tylko po co masz yorka, skoro to dla Ciebie taki ogromny wysiłek ?

Cytat:
Niektórzy ludzi wolą po prostu kupić kundelka ,bo on jest bardziej inteligentniejszy od niektórych psów rodowodwych. Dyskusja o psach rodowodowych powinna zostać zamknięta ,a temat powinien wrócić do pierwotnej formy. Ciąża u psa? Jak należy odżywiać psa ?

Pamiętaj, nie karm psów surowym mięsem, bo staną się agresywne albo zachorują na wściekliznę

Edytowane przez gunia 23
Czas edycji: 2010-09-05 o 14:11
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-05, 13:35   #731
Garadiela
Zadomowienie

Cytat:
Nie życzę sobie ,abyś pisała o moim psie kundelek ,powtórzę Ci pełną nazwę : Czarny długowłosy owczarek niemiecki i jeśli coś piszesz do mnie to tak sie wyrażaj. Psa nie wykastruje.
Sloneczko,pokaz mi rodowód psa z taka nazwa rasy psa to wtedy uwierzę i będę pisać czarny owczarek niemiecki
Jesli nie masz rodowodu-masz kundla i tyle na ten temat.
Nie masz żadnej podstawy do twierdzenia ze to owczarek...
To ja w takim razie mam rasowego cockera
i będę się kłócić ze to cocker chociaz jest psem co najwyżej w typie
PYTAM PONOWNIE-Po co rozmnażasz kundelka?
Malo takich czarnych owczarków w schroniskach?
A moze skoro tak bardzo kochasz owczarki to znajdziesz któremuś dom?Przeciez tyle ich w schronach siedzi,zapomniane,wyrzuco ne,często siedzą do później starości bo ludzie się boja dużych psów...

Jak tak strasznie musisz sie poświęcać żeby jeździć na wystawy to po co jeździsz??
Nikt ci nie każe hodować yorków jeśli ci nie pasuje ich pielęgnacja i przygotowanie psa do wystaw...
Po co wogole masz rasowe rodowodowe psy skoro dla ciebie to bez różnicy czy pies ma rodowód i przynależy do rasy czy jest tylko kundelkiem w typie?

Cale szczęście ze nie jesteś osoba decydująca kto co może napisać na forum..
Kazdy ma prawo sie wypowiedzieć bo to FORUM PUBLICZNE...
Jeślici nie pasuje-zegnamy

Edytowane przez Garadiela
Czas edycji: 2010-09-05 o 13:38

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-05, 13:35   #732
gunia 23
Rozeznanie

Cytat:
To już jest chore podejście ,jeżeli ktoś chce kupić ode mnie psa to informuje iz nie jest on rasowy,psa dopuszczam z osobnikiem tej samej rasy,czyli jedankowo zachowuje czystość rasy i mam pewność jakie psy będę miała,który również jest mój ,poza tym mam również owczarka szwajcarskiego ,który ma wadę genetyczna, a posiada rodowód tylko,że hodowca nie poinformował nas o chorobie psa.
WTF ? To w końcu rasowe, czy nie rasowe ?
Padłam ze śmiechu ! Dziewczyno, weź kup sobie najprostszą książkę z zakresu genetyki i poczytaj

Cytat:
Jestem w 100 % przekonana ,iż posiadasz "rasowego " psa ,dlatego wypływa z Ciebie pospolity jad , od iluś lat mam swoją suczkę i jestem zadowolona ,z tego ,że jestem jej właścicielem ,ponad to chyba jesteś malo zorientowana w temacie a wypowiadasz głupoty ,które świadczą tylko o tym jak mało wiesz na dany temat.
A Ty na jaki temat coś wiesz ? Bo jak narazie wiedzy tu nie widzę.

Cytat:
A użycie słowa owczarek w cudzysłowie to lekka przesada ... nie widziałaś psa ,nie poznałaś go dlatego nie masz możliwości wygłaszania o nim zdania.
Kochaniutka, Garadiela nie musi widzieć na oczy psa bez rodowodu, gdyż wiadomo, że jest to kundel. Nie widział go również żaden sędzia kynologiczny więc o czym mowa ?

Cytat:
Co do mojej osoby to posiadam w chwili obecnej 5 psów ,oprócz tego bralam koty ze schroniska i nigdy nie oddałabym ich do schroniska,ponieważ jestem świadoma tego na co sie zdecydowałam.
Ale po co piszesz o schroniskach ? Świadoma swoich czynów do końca chyba jednak nie jesteś, skoro Twój owczarkopodobny pies nie ma badań na HD i żadnych testów psychicznych.

Cytat:
Także od mojej osoby proszę się odstosunkować ,a ja jako użytkownik i zwykły człowiek mam prawo się wypowiedzieć ,oczywiście jestem za tym by nie rozmnażać kundelków ,a jeszcze raz powtórzę papierek nic nie znaczy także krytyka w poszczególnych przypadakch jest nie na miejscu,nie chce się kłócić ,ale nie pozwolę sobie na brak szacunku i obrażanie.
Przecież sama to robisz, nie bądź hipokrytką. Papierki nic nie znaczą ? O rany, a ja myślałam, że dzięki rodowodom i dokumentacji hodowlanej powstały wszystkie rasy zwierząt... Pójdę głosić nowinę na moim zootechnicznym wydziale...
Stary 2010-09-06, 11:16   #733
Sen2000
Raczkowanie

Ja doszłam do wniosku, że ludzie rozmnażający psy bez rodowodu dzielą się na 3 kategorie:

- rozmnażają z powodu braku wiedzy - takim osobom można wytłumaczyć, dlaczego takie rozmnażanie jest krzywdzące dla zwierząt, na czym polegają choroby dziedziczne i problem bezdomności zwierząt, jakie są zalety kastracji/sterylizacji itp.

- rozmnażają dla pieniędzy - nieważne co, nieważne w jakich warunkach, ważne żeby była kasa, tylko to się liczy. Pieniądze ponad wszystko.

- rozmnażają bo są idiotami - zdają sobie sprawę że jest to niewłaściwe postępowanie, niekoniecznie robią to dla pieniędzy, ale rozmnażają bo mają taki kaprys, chcą mieć słitaśne puchate kuleczki z którymi można się baFiĆ Można do takich ludzi mówić i mówić, tłumaczyć i tłumaczyć a do nich i tak nic nie dociera, oni wiedzą najlepiej nawet zaprzeczą naukowym dowodom! Takich ludzi najlepiej ignorować, wszelka dyskusja z nimi nie ma sensu gdyż są to ludzie mało inteligentni, którzy "wszystkie rozumy pozjadali"
Sen2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-06, 13:46   #734
gunia 23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sen2000 Pokaż wiadomość
Ja doszłam do wniosku, że ludzie rozmnażający psy bez rodowodu dzielą się na 3 kategorie:

- rozmnażają z powodu braku wiedzy - takim osobom można wytłumaczyć, dlaczego takie rozmnażanie jest krzywdzące dla zwierząt, na czym polegają choroby dziedziczne i problem bezdomności zwierząt, jakie są zalety kastracji/sterylizacji itp.

- rozmnażają dla pieniędzy - nieważne co, nieważne w jakich warunkach, ważne żeby była kasa, tylko to się liczy. Pieniądze ponad wszystko.

- rozmnażają bo są idiotami - zdają sobie sprawę że jest to niewłaściwe postępowanie, niekoniecznie robią to dla pieniędzy, ale rozmnażają bo mają taki kaprys, chcą mieć słitaśne puchate kuleczki z którymi można się baFiĆ Można do takich ludzi mówić i mówić, tłumaczyć i tłumaczyć a do nich i tak nic nie dociera, oni wiedzą najlepiej nawet zaprzeczą naukowym dowodom! Takich ludzi najlepiej ignorować, wszelka dyskusja z nimi nie ma sensu gdyż są to ludzie mało inteligentni, którzy "wszystkie rozumy pozjadali"
Niestety w tym co piszesz jest dużo racji. Dla mnie rozmnażanie psów bez dokumentacji hodowlanej i planu hodowlanego jest karygodne w obecnej sytuacji psów w Polsce. Krew mnie również zalewa, gdy takie praktyki wykonują hodowcy mający zarejestrowane hodowle (nie tylko w ZK, ale też w innych organizacjach). Czasem jak się przegląda allegro, to natrafia się np. na kilka aukcji jednego "hodowcy", gdzie jedna rasa jest z rodowodem, a inna już nie, ale po rodowodowych psach. Takich "hodowców" powinno się wywalać na zbity pysk, ale przy obecnej polityce organizacji kynologicznych wcale to nie jest takie oczywiste. I właśnie w takich sytuacjach ludzie zrażają się do hodowców zrzeszonych i wyrabiają sobie zdanie na ten temat, w czym pomagają im zresztą pseudo-hodowcy.

BTW, nie sądzicie, że żenujące jest, że rozmnażacze podpatrują to, co piszą dobre hodowle na swych stronach i używają takiej samej terminologii, choć przeważnie jej nie rozumieją ? Albo ustawianie do zdjęć psów bez papierów z widocznymi wadami wzorca w pozie wystawowej ? Masakra. A ludziska kupują, bo tani i "wzorcowy i wolny od wad genetycznych"...
Stary 2010-09-06, 13:54   #735
spineeeczka
Raczkowanie

Exclamation Dot.: Ciąża u psa(suki)

Cześć!!!
Mam mały problemik, no może nie ja co psy. Wiem ,że to nie za bardzo pasuje tutaj, ale to jest jedyny wątek o psach więc może pomożecie
Wracając ze szkoły zauważyłam gromadkę psów kręcącą się w krzakach przy ulicy. Jeden z nich leży w tych krzakach, widac mu tylko ,,tyłek'' z ogonem. Reszta przy nim czatuje, a jeden ciągle biega po ulicy i szczeka. Smutny widok... No i nie wiem co począć, wiem że ten pies w tych krzakach potrzebuje pomocy bo od razu było widać ,że coś z nim nie halo, skoro reszta psów albo ludzi zaczepia albo go liże albo patrzy na niego żałośnie. Wiem ,że żaden człowiek z osiedla dupy nie ruszy... bo nie ma jakichś obrońców zwierząt, jak coś to tylko kociary, a kociary za psami nie są. W moim mieście nie ma straży miejskiej a o ile mi wiadomo to jej się zgłasza takie rzeczy ...
(hycla ani pogotowia weterynaryjnego też)
Stary 2010-09-06, 14:04   #736
gunia 23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez spineeeczka Pokaż wiadomość
Cześć!!!
Mam mały problemik, no może nie ja co psy. Wiem ,że to nie za bardzo pasuje tutaj, ale to jest jedyny wątek o psach więc może pomożecie
Wracając ze szkoły zauważyłam gromadkę psów kręcącą się w krzakach przy ulicy. Jeden z nich leży w tych krzakach, widac mu tylko ,,tyłek'' z ogonem. Reszta przy nim czatuje, a jeden ciągle biega po ulicy i szczeka. Smutny widok... No i nie wiem co począć, wiem że ten pies w tych krzakach potrzebuje pomocy bo od razu było widać ,że coś z nim nie halo, skoro reszta psów albo ludzi zaczepia albo go liże albo patrzy na niego żałośnie. Wiem ,że żaden człowiek z osiedla dupy nie ruszy... bo nie ma jakichś obrońców zwierząt, jak coś to tylko kociary, a kociary za psami nie są. W moim mieście nie ma straży miejskiej a o ile mi wiadomo to jej się zgłasza takie rzeczy ...
(hycla ani pogotowia weterynaryjnego też)
A z jakiej miejscowości jesteś ? Mi to trochę wygląda jakby to była suczka z cieczką i stąd tyle psów przy niej,
Stary 2010-09-06, 14:06   #737
Sen2000
Raczkowanie

Zadzwoń do sąsiedniej miejscowości gdzie jest straż miejska. Powinni przyjechać i się tym zająć. Albo zadzwoń na policję i powiedz w czym problem, powinni wiedzieć do kogo skierować tą sprawę. Mam nadzieje, że cię nie zignorują.
Stary 2010-09-07, 14:49   #738
carolinascotties
Zakorzenienie

Prosze trzymac sie tematu - temat dotyczy ciąży - rozumiem, ze zdarza sie dotykac zagadnienia rasowy=rodowodowy, ale od tego mamy watek -

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=159199

male przypomnienie-
-na forum wiZOOz nie popieramy rozmnazania psow BEZ uprawnien hodowlanych
-pies rasowy to pies po rodzicach z uprawnieniami
-o psach, ktore nie sa rasowe zawsze mozemy napisac " w typie rasy x"

Przypominam rowniez o regulaminie forum, zgodnie z ktorym wszelkie wycieczki osobiste i brak kultury sa punktowane.

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-07, 23:56   #739
sategnash
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lodowa kra
Ciąża u psa? Jak należy odżywiać psa ?

Najlepiej- dobrze. Dobra, markowa karma dla psów o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym, odpowiednia suplementacja. Na pewno nie badziewne Pedigree czy inne Chappi.

Cytat:
poza tym mam również owczarka szwajcarskiego ,który ma wadę genetyczna, a posiada rodowód tylko,że hodowca nie poinformował nas o chorobie psa.
I Ty chesz rozmnażać psa z wada genetyczną ?
sategnash jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-08, 10:36   #740
carolinascotties
Zakorzenienie

Zeby szczeniaki mialy metryki - rodowodowi ojciec i matka musza UPRAWNIENIA hodowlane.
Prosze kolejny i ostatni juz raz - przeniescie sie z dyskusja do watku rasowy=rodowodowy, lub na PW.

Spineeczko -zajrzyj na dogomanie - moze w Twojej okolicy sa dogomaniacy, czy fundacje, stowarzyszenia, ktorzy moga pomoc - jesli inni ingnoruja sprawe-
http://www.dogomania.pl/forums/28-Ps...cji-znalezione

Stary 2010-09-09, 17:18   #741
arjuna
Raczkowanie

Cytat:
Poczytaj sobie w internecie na temat mojego psa,pies ,żeby był czarnym owczarkiem nie może urodzi się z białą łatką gdziekolwiek. 1 rok temu sprzedaliśmy klientce psa ,która po dziś dzień pisze nam jakiego wspaniałego psa od nas otrzymała.Nie życzę sobie ,abyś pisała o moim psie kundelek ,powtórzę Ci pełną nazwę : Czarny długowłosy owczarek niemiecki i jeśli coś piszesz do mnie to tak sie wyrażaj. Znam wartośc swojego psa ,dlatego sposób wyrażania Twojego o moim psie jest absurdalny.Poza tym znam hodowle takich psów i jakoś psy trafiają do dobrych domów. A dla niczyjej przyjemności nie będę kastrowała pieska dlatego,że ktoś jest pseudo obrońcą.Dla mnie ta dyskusja jest zamknięta.Temat zszedł na złą drogę.Nie każdy może uwazac moje postepowanie za sluszne ,ale szczerze powiedziawszy interesuje mnie dobro psa niz wasza satysfakcja.Psa nie wykastruje.
taka krótkowzroczność jest naprawdę żałosna.
ktoś, kto kocha zwierzeta nie myśli o tym, by zarabiać na macicach swych suk. kto chce to jednak robić-nie myśli o zdrowiu i dobru zwierzęcia, ale o tym, jakby tu sobie dorobić.

dam Ci szczerą radę: idź do roboty, a przestań się wyżywać na zwierzetach.

coś ostatnio wysyp rozmnażaczy-na szczęście prawo już powoli się nimi interesuje i liczę na to, że wróci do Ciebie w trójnasób to, co robisz zwierzakom.

Edytowane przez arjuna
Czas edycji: 2010-09-09 o 17:19
arjuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-10, 08:29   #742
nicka01
Wtajemniczenie

Troszkę mnie rozśmieszył temat wątku
Ciąża u psa (suki)
Przecież tylko samice są w ciąży

nie masz żadnej szansy ale ją wykorzystaj

nicka01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-10, 09:47   #743
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicka01 Pokaż wiadomość
Troszkę mnie rozśmieszył temat wątku
Ciąża u psa (suki)
Przecież tylko samice są w ciąży
Moim zdaniem chodzilo o to, ze nadrzedny jest gatunek - PIES domowy, nastepnie przechodzimy do plci.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-11, 17:47   #744
Lodowa kra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez arjuna Pokaż wiadomość
taka krótkowzroczność jest naprawdę żałosna.
ktoś, kto kocha zwierzeta nie myśli o tym, by zarabiać na macicach swych suk. kto chce to jednak robić-nie myśli o zdrowiu i dobru zwierzęcia, ale o tym, jakby tu sobie dorobić.

dam Ci szczerą radę: idź do roboty, a przestań się wyżywać na zwierzetach.

coś ostatnio wysyp rozmnażaczy-na szczęście prawo już powoli się nimi interesuje i liczę na to, że wróci do Ciebie w trójnasób to, co robisz zwierzakom.
Znamy się? Nie to czemu wygłaszasz o kimś sądy bo nie bardzo rozumiem. Stwierdzenie idź do roboty jest nie na miejscu i osoba dorosła w ogóle nie powinna takiego określenia używac ,bo to jest nie poważne.
Nie jestem nastawiona na zysk jeżeli będzie potrzeba wszystkie młode zostaną z nami . Zapewniam ,że nie w banalnych warunkach ,u nas psy maja lepiej niz ludzie.ALE to raczej nie leży w waszym interesie
Kolejne :
(Dla nikogo z tego forum nie jestem słoneczkiem ) Jeżeli tak mało cenisz swojego cockera to twój ewidenty wybór.
Poza tym ja nie mam zamiaru z nikim tutaj wszczynac dyskusji bo ja unikogo na pozwolenie psa się nie ubiegałam.Zapytałam o to jak należy żywic takiego psa a to czy jest rasowy czy nierasowy dla was nie powinno miec znaczenia.
Mowa o tym ,że określenie kundel mi się nie podoba.

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Cytat:
Napisane przez sategnash Pokaż wiadomość
Najlepiej- dobrze. Dobra, markowa karma dla psów o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym, odpowiednia suplementacja. Na pewno nie badziewne Pedigree czy inne Chappi.
Widzisz i tyle hałasu o takie wiadomości ,a co z witaminami?

I Ty chesz rozmnażać psa z wada genetyczną ?
Nie mam dwa psy wczarka szwajcarskiego białego ona jest chora i owczarka niemieckiego czarnego o nia wynikła cała kłótnia paranoja

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
Prosze trzymac sie tematu - temat dotyczy ciąży - rozumiem, ze zdarza sie dotykac zagadnienia rasowy=rodowodowy, ale od tego mamy watek -

male przypomnienie-
-na forum wiZOOz nie popieramy rozmnazania psow BEZ uprawnien hodowlanych
-pies rasowy to pies po rodzicach z uprawnieniami
-o psach, ktore nie sa rasowe zawsze mozemy napisac " w typie rasy x"

Przypominam rowniez o regulaminie forum, zgodnie z ktorym wszelkie wycieczki osobiste i brak kultury sa punktowane.

no ok a atak na innych popieracie? bo ja nie rozumiem utworzyła się jedna wielka walka forumowa .

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Cytat:
Sloneczko,pokaz mi rodowód psa z taka nazwa rasy psa to wtedy uwierzę i będę pisać czarny owczarek niemiecki
MOGĘ PODAC CI STRONE HODOWCY TAKICH PSÓW BO WIDZĘ MASZ CHRAPKĘ.NA PRAWDĘ POLECAM!
To ja w takim razie mam rasowego cockera
TO POGRATULOWAC !
i będę się kłócić ze to cocker chociaz jest psem co najwyżej w typie
PYTAM PONOWNIE-Po co rozmnażasz kundelka?
Malo takich czarnych owczarków w schroniskach?
A moze skoro tak bardzo kochasz owczarki to znajdziesz któremuś dom?Przeciez tyle ich w schronach
MYŚLĘ,ŻE SĄ LUDZIE ,KTÓRZY SIĘ ZNAJĄ NA TYM O WIELE LEPIEJ NIŻ JA.
siedzi,zapomniane,wyrzuco ne,często siedzą do później starości bo ludzie się boja dużych psów...
TO PRZYGARNIJ SOBIE PIESKA I NIE WIŃ INNYCH BO NIC NIE ZROBIŁAM TAKIEGO BY TUTAJ ROBIC MI WYRZUT SUMIENIA.

Jak tak strasznie musisz sie poświęcać żeby jeździć na wystawy to po co jeździsz??
NIE NAPISAŁAM ,ŻE STRASZNIE MUSZĘ SIĘ POŚWIECAC!
PRZYGOTOWANIE PSA NA WYSTAWĘ JEST PRACĄ ZMUDNĄ ALE PRZYNOSI WSPANIAŁE REZULATY
Nikt ci nie każe hodować yorków jeśli ci nie pasuje ich pielęgnacja i przygotowanie psa do wystaw...

NIE ŻAŁUJE I W ŻADEN SPOSÓB SIĘ NIE ŻALĘ TAKŻE NIE WYMYŚLAJ.NAPISAŁAM JEST CIĘZKO ALE DAJE SOBIE RADĘ!
Po co wogole masz rasowe rodowodowe psy skoro dla ciebie to bez różnicy czy pies ma rodowód i przynależy do rasy czy jest tylko kundelkiem w typie?
PO CO TYLE ZŁOŚLIWOŚCI USPOKÓJ SIĘ BO SERDUSZKO CI WYSIADZIE ,A NIE WIEM CZY NA FORUM JEST LEKARZ.NA POWAŻNIE DLA MNIE JEST RÓZNICA BO NIGDY NIE WIEMY CO SIE WYKSZTAŁCI ZE SZCZENIACZKA ,DLA MNIE TO SĄ GUSTA I GUŚCIKI I IM BARDZIEJ GRUPA JEST LICZNIEJSZA TYM BARDZIEJ NASKOCZY NA TYCH SŁABSZYCH .PRZECIEZ MIAŁAM PRAWO SIĘ WYPOWIEDZIEC TO TYLKO MOJE ZDANIE ,WIEC O CO TU WSZYSTKO CHODZI?NIE JEST TAK ,ŻE JEST MI TO OBOJĘTNE DLATEGO WYRAZIŁAM SWOJE ZDANIE.
Cale szczęście ze nie jesteś osoba decydująca kto co może napisać na forum..
Kazdy ma prawo sie wypowiedzieć bo to FORUM PUBLICZNE...
Jeślici nie pasuje-zegnamy
ZAMIAST PISAC DO MNIE APELE TO ZAJMIJ SIE PSEM

to się kochaniutka wypowiedział się a wy od razu na mnie naskoczylyscie.
Zapewniam was w 200 % ,że żadne z moich obecnych i przyszłych obecnych obecnych nie trafii do schroniska i innych organizacji.
3.08.2007 -.
16.02.2009 -
Zobacz fotoblog

Edytowane przez Lodowa kra
Czas edycji: 2010-09-11 o 17:49
Stary 2010-09-12, 06:32   #745
maximuskennel
Przyczajenie

GG do maximuskennel Send a message via Skype™ to maximuskennel

Cytat:
Zapewniam was w 200 % ,że żadne z moich obecnych i przyszłych obecnych obecnych nie trafii do schroniska i innych organizacji.
I dajesz to nabywcom swoich szczeniąt w umowie kupna-sprzedaży, na piśmie? Że jak ktoś bedzie musiał sprzedać/oddać zwierzę urodzone u Ciebie, to Ty je z powrotem kupisz/przyjmiesz?
Jako hodowca powinnaś dawać nabywcom szczeniąt taką gwarancję w umowie, Twoim moralnym obowiązkiem jest brać odpowiedzialność do końca życia, za to co do tego życia powołałaś.

Edytowane przez maximuskennel
Czas edycji: 2010-09-12 o 06:35
maximuskennel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-12, 19:52   #746
edzina
Raczkowanie

Cytat:
Bzdura. Spisujesz umowy? Robisz tatuaże wszystkim swoim psom? A nowi właściciele kolejnym pokoleniom? A może chipujesz? Bo jeśli nie to nie gadaj głupot. Nie możesz dać na to ŻADNEJ GWARANCJI.
I kolejne pytanie: płacisz podatek od hodowli jak normalni hodowcy?
Stary 2010-09-12, 22:21   #747
Lodowa kra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez edzina Pokaż wiadomość
Bzdura. Spisujesz umowy? Robisz tatuaże wszystkim swoim psom? A nowi właściciele kolejnym pokoleniom? A może chipujesz? Bo jeśli nie to nie gadaj głupot. Nie możesz dać na to ŻADNEJ GWARANCJI.
I kolejne pytanie: płacisz podatek od hodowli jak normalni hodowcy?

Podważasz moje zdanie . Nie nie jest bzdurą. Te pieski ,które się teraz pojawią oddam osobom ,z którymi mam kontakt. I raczej to jest bardzo możliwie ,że nadal będę odwiedzać te osoby. Dlatego mam taką pewność poza tym od tylu lat mam psy i jeszcze żadne nie znalazło się w schronisku także tutaj troszkę Ci nie wyszło. Nie posiada hodowli . Tak dla jasności.A poza tym już jest po fakcie i cieszę się jak każdy normalny człowiek , nadal nie rozumie dlaczego odpbiegacie od tematu.

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ----------

Podważasz moje zdanie . Nie nie jest bzdurą. Te pieski ,które się teraz pojawią oddam osobom ,z którymi mam kontakt. I raczej to jest bardzo możliwie ,że nadal będę odwiedzać te osoby. Dlatego mam taką pewność poza tym od tylu lat mam psy i jeszcze żadne nie znalazło się w schronisku także tutaj troszkę Ci nie wyszło. Nie posiada hodowli . Tak dla jasności.A poza tym już jest po fakcie i cieszę się jak każdy normalny człowiek , nadal nie rozumiem dlaczego odbiegacie od tematu. Co odnośnie witamin.
3.08.2007 -.
16.02.2009 -
Zobacz fotoblog
Stary 2010-09-13, 08:46   #748
Sen2000
Raczkowanie

Szkoda czasu na dyskusje z tą osobą. Będą kolejne fajne kundelki na świecie, takie puszyste, takie maleńkie jejku jejku!

Edytowane przez Sen2000
Czas edycji: 2010-09-13 o 08:49
Stary 2010-09-14, 09:09   #749
edzina
Raczkowanie

Cytat:
Podważasz moje zdanie .
Oczywiście, że tak. A Ty nie potrafisz odpowiedzieć na zasadnicze pytania. A raczej celowo unikasz odpowiedzi.
Cytat:
Te pieski ,które się teraz pojawią oddam osobom ,z którymi mam kontakt. I raczej to jest bardzo możliwie ,że nadal będę odwiedzać te osoby.
Taaa... I tak przez.. naście lat..
A skąd wiesz, że te osoby nie rozmnożą ich? Ile ich sprzedałaś?
Cytat:
Dlatego mam taką pewność poza tym od tylu lat mam psy i jeszcze żadne nie znalazło się w schronisku także tutaj troszkę Ci nie wyszło.
Naiwna jesteś jeśli tak myślisz. Poza tym chodziło mi o kolejne pokolenia Twoich piesków. Nie masz ŻADNEJ GWARANCJI. I tyle.
Cytat:
Nie posiada hodowli . Tak dla jasności.
Hehe. Tym razem Tobie nie wyszło. Rozmnażasz i sprzedajesz - jesteś hodowcą (a raczej pseudo.. ).
Cytat:
A poza tym już jest po fakcie i cieszę się jak każdy normalny człowiek , nadal nie rozumie dlaczego odpbiegacie od tematu.
Po fakcie może i dla Ciebie, ale nie dla tych biednych psów..
A odnośnie tematu.. Prawdziwy hodowca nawet by nie pytał o takie rzeczy... Bo ciąża nie byłaby przypadkiem. Bo wiedziałby jak się opiekować. Niestety mamy za dużo dzieci, którym się wydaje, że to taka fajna zabawa, kiedy się rozmnoży pieska czy kotka. Nie sądzisz, że napierw powinno się mieć wiedzę na ten temat?

Stary 2010-09-15, 09:28   #750
arjuna
Raczkowanie

Cytat:
Znamy się?
z pewnością nie, ja z wielką rozwagą dobieram znajomych...

Cytat:
Nie jestem nastawiona na zysk
ależ oczywiscie, że nie jesteś po prostu altruistką, która nie bierze pieniędzy za wyprodukowane kundle, a robisz to tylko dlatego, że kręcą Cie zabawy w "pszczółkę i zapylanie kwiatka" u psów.

Cytat:
nie dość, że nie bierze kasy za sprzedanego kudla, to jeszcze umie przepowiadać przyszłość z fusów
oczywiscie kastrujesz/sterylizujesz wydawane zwierzęta? (szczerze wątpię, Twoje chorobliwe zainteresowanie psimi jądrami i macicami nie pozwoliłoby Ci tak "okaleczyć pieska", prawda?)

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
no ale skąd Ona rodowód ten weźmie, skoro pies Jej zjadł...
arjuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości